فهرست مطالب

علوم زراعی ایران - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1395)

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رحیم محمدیان صفحات 88-103
    این تحقیق با هدف بررسی اثر زمان کاشت و زمان و شدت حذف برگ بر عملکرد و کیفیت ریشه چغندرقند رقم پارس به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال های 1389 و 1390 در ایستگاه تحقیقاتی موسسه تحقیقات چغندرقند در کمال شهر کرج انجام شد. دو زمان کاشت بهنگام (در اوایل بهار) و تاخیری (حدود 25 تا 30 روز بعد) به طور تصادفی در کرت های اصلی قرار داده شدند. زمان حذف برگ در چهار سطح و بر اساس مراحل رشدی گیاه چغندر قند (اولیه رشد: جوانه زنی تا 6 برگی، توسعه پوشش گیاهی: از شش برگی تا پوشش کامل گیاهی، اواسط فصل: دوره پوشش کامل گیاهی و انتهای فصل: انتهای دوره پوشش کامل گیاهی وشروع کاهش آن تا زمان برداشت) و شدت حذف برگ در چهار سطح (25، 50، 75 و100 درصد حذف پهنک برگ ها) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار داده شدند. در هر کرت اصلی یک تیمار شاهد (بدون حذف برگ) نیز در نظر گرفته شد. در کرت های اصلی برای هر یک از مراحل رشد گیاه یک کرت در نظر گرفته شد تا همزمان با حذف برگ ها در آن ها کشت انجام شود. بعد از برداشت چغندرقند، عملکرد ریشه و سایر خصوصیات مهم کیفی آن اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که عملکرد ریشه و میزان قند خالص با 26 روز تاخیر در کاشت به ترتیب 11 و هفت درصد کاهش یافتند. حذف شدید برگ ها در اواخر فصل رشد باعث کاهش میزان قند ناخالص، میزان قند خالص و ضریب استحصال گردید. حذف برگ در مراحل میانی و اواخر فصل رشد در مقایسه با تیمار شاهد باعث کاهش معنی دار عملکرد قند خالص شد. در صورتی که به هر علتی در زراعت چغندر قند تنها برگ ها دچار صدمه شوند، حذف محصول وکشت مجدد آن قابل توصیه نمی باشد.
    کلیدواژگان: چغندرقند، خسارت برگی، عملکرد قند خالص، کشت مجدد و مراحل رشد گیاه
  • خاطره علیپور، سید ابوالقاسم محمدی، محمد مقدم، بهزاد صادق زاده صفحات 104-119
    جنس های تریتیکوم و هوردئوم، دو جنس از طایفه تریتیسه (Triticeae) با گونه های زراعی مهم می باشند. ارزیابی روابط فیلوژنتیک گونه های زراعی و خویشاوندان وحشی این جنس ها برای استفاده بهینه از آن ها در برنامه های اصلاحی ضروری است. در این آزمایش روابط فیلوژنتیک چهار گونه از جنس تریتیکوم و سه گونه از جنس هوردئوم با استفاده از 150 جفت آغازگر ریزماهواره جو مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در مجموع 49 جفت آغازگر در هر دو جنس و 19 جفت آغازگر فقط در جنس هوردئوم تکثیر شدند. از بین نشانگرهای تکثیر شده، 21 نشانگر در گونه های جنس تریتیکوم چند شکل بودند که در مجموع 59 آلل با دامنه آللی 2 تا 5 و میانگین 80/2 آلل به ازای هر جایگاه، تکثیر شدند. در جنس هوردئوم نیز با استفاده 43 نشانگر چندشکل، 123 آلل با میانگین 02/3 آلل ودامنه تغییرات 2 تا 14 بدست آمد. در مجموع در گونه های دو جنس، با استفاده
    از 18 جفت آغازگر چندشکل، 91 آلل با دامنه تغییرات 2 تا 19 و میانگین 05/5 آلل به ازای هر جایگاه تکثیر شدند و تنوع ژنی از 14/0 تا 85/0 با میانگین 59/0 متغیر بود. بر اساس تجزیه خوشه ایبا استفاده از الگوریتم Neighbor-Joining و ضریب فاصله Kimura-2-Parameters و نیز تجزیه به بردارهای اصلی براساس داده های ریزماهواره، گونه های مربوط به دو جنس کاملا از یکدیگر تفکیک شدند. در خوشه جنس تریتیکوم، چهار گونه براساس سطح پلوئیدی در زیر خوشه های جداگانه گروه بندی شدند، به طوری که ارقام زراعی گندم نان کاملا از خویشاوندان وحشی آن تفکیک و گونه هایی با ژنوم A نیز تقریبا در کنار هم واقع شدند. در گروه جنس هوردئوم نیز ارقام زراعی جو از سه خویشاوند وحشی آن تفکیک شدند. نتایج آزمایش حاضر نشان دهنده کارآیی نشانگرهای ریزماهواره جو در تجزیه روابط فیلوژنتیک جنس های تریتیکوم و هوردئوم بود. نشانگرهای مورد استفاده علاوه بر انتقال پذیری و چند شکلی قابل قبول در گونه های دو جنس یاد شده، آن ها را براساس ساختار ژنومی و روابط تکاملی تفکیک کردند.
    کلیدواژگان: انتقال پذیری، تنوع ژنتیکی، جو، گندم و نشانگرهای SSR
  • جاسم امینی فر، محمود رمرودی، محمد گلوی، غلامرضا محسن آبادی صفحات 120-134
    به منظور بررسی اثر ترکیب های مختلف کشت مخلوط کنجد و لوبیا چشم بلبلی بر تولید پنبه، کارایی شش نوع تناوب زراعی آیش- پنبه، کنجد- پنبه، لوبیا چشم بلبلی- پنبه، 50:50 کنجد/ لوبیا چشم بلبلی- پنبه، 25:75 کنجد/ لوبیا چشم بلبلی- پنبه و 75:25 کنجد/ لوبیا چشم بلبلی- پنبه، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال های سال های 1393 و 1394در شهرستان فسا مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در سال اول آزمایش مخلوط 50:50 کنجد-لوبیا چشم بلبلی در مقایسه با کشت خالص از لحاظ شاخص های نسبت برابری زمین (03/1)، نسبت برابری زمان- سطح (04/1) و کارایی استفاده از زمین (155) برتر و از بهره وری بالاتری برخوردار بود. نتایج مربوط به سال دوم آزمایش نشان داد که کاشت پنبه پس از لوبیا چشم بلبلی و کاشت آن پس از کشت مخلوط 25:75 کنجد/ لوبیا چشم بلبلی، از بهره وری تولید بالاتری برخوردار بود و در این ترکیب های کشت، عملکرد وش پنبه نسبت به سیستم آیش- پنبه به میزان 9/29 درصد افزایش یافت. ترکیب 25:75 کنجد/ لوبیا چشم بلبلی- پنبه نسبت به لوبیا چشم بلبلی- پنبه دارای شاخص برداشت بالاتری بود. بیشترین ارزش اقتصادی مربوط به تناوب لوبیا چشم بلبلی- پنبه بود که این نتیجه بر اساس عملکرد بالای لوبیا چشم بلبلی در کشت خالص (4/3772 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بالاتر پنبه (3406 کیلوگرم در هکتار) پس از آن، به دست آمد. کمترین ارزش اقتصادی مربوط به تناوب آیش- پنبه بود. با توجه به نتایج این آزمایش به نظر می رسد که تناوب زراعی لوبیا چشم بلبلی- پنبه، عملکرد پنبه را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی، توالی کاشت، کشت مخلوط، بهره وری تولید و پنبه
  • هادی پیرسته انوشه، محسن عدالت، فرهاد دهقانی صفحات 135-146
    اثر میان مدت تناوب زراعی بر عملکرد دانه گندم رقم شیراز و ذرت هیبرید سینگل کراس 704 و ویژگی های خاک در زمینی به مساحت 200 هکتار در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در یک آزمایش پنج ساله (1389 تا 1394) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل هشت نوع تناوب زراعی (1- آیش کامل (نکاشت)، 2- کشت مداوم ذرت-گندم، 3- تناوب گندم با یونجه، 4- تناوب ذرت با یونجه، 5، 6، 7 و 8- آیش در یک، دو، سه و چهار فصل از ده فصل رشد) بودند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه گندم (7706 کیلوگرم در هکتار) و علوفه تر ذرت (82140 کیلوگرم در هکتار) هنگامی به دست آمد که یونجه در تناوب حضور داشت. آیش نیز تاثیر مثبتی بر عملکرد هر دو گیاه داشت که برای گندم تا چهار و برای ذرت تا دو فصل آیش، اثر مثبت مشاهده شد. کشت مداوم ذرت-گندم به دلیل سطح بالاتر شوری خاک و محتوای کمتر نیتروژن، فسفر، روی، آهن، مس و منگنز، نسبت به تناوب با یونجه یا نظام های بیشتر از دو فصل آیش، باعث کاهش معنی دار عملکرد گندم و ذرت در طول آزمایش شد. تناوب های گندم و ذرت با یونجه با بهبود محتوای نیتروژن، فسفر، آهن و منگنز خاک، با افزایش عملکرد دانه گندم و علوفه تر ذرت همراه بود. محتوای عناصر کم مصرف خاک در نظام های همراه با آیش بالاتر بود و همین عامل می تواند دلیل افزایش و یا ثبات عملکرد دانه گندم و علوفه تر ذرت در این تیمارها باشد. نتایج این آزمایش نشان داد که تناوب با یونجه یا آیش دو تا سه فصل برای ذرت و چهار فصل برای گندم، با بهبود حاصلخیزی خاک، بیشترین عملکرد دانه گندم و علوفه تر ذرت را تولید کرد.
    کلیدواژگان: تناوب زراعی، شوری خاک، علوفه، عناصر کم مصرف و یونجه
  • فاطمه قهرمانی پیرسلامی، افراساب راهنما، محمدرضا سیاهپوش، سعید برومند نسب صفحات 147-160
    ذرت گیاهی نسبتا حساس به شوری است، ولی اطلاعات کمی در مورد واکنش های مورفوفیزیولوژیک و عملکرد دانه آن به آبیاری بارانی با آب های شور وجود دارد. به منظور بررسی اثر آبیاری بارانی با سطوح مختلف شوری شامل 9/2 (شاهد)، 5/3، 1/4 و 7/4 و 3/5 دسی زیمنس بر متر بر عملکرد دانه و صفات مورفوفیزیولوژیک ذرت هیبرید 704، آزمایشی مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در تابستان سال 1392 در دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا گردید. برای اعمال شوری از روش آبیاری بارانی با ایجاد سطوح شوری حداقل و حداکثر روی دو خط لوله موازی در طرفین مزرعه استفاده شد و هم پوشانی آبپاش ها باعث ایجاد شیب خطی شوری شد. نتایج نشان داد که افزایش هدایت الکتریکی آب و شور شدن خاک، به ویژه سطوح شوری 7/4 و 3/5 دسی زیمنس بر متر، باعث کاهش معنی دار عملکرد دانه (به ترتیب 75/17 و 25 درصد)، محتوی آب نسبی برگ (به ترتیب 13 و 17 درصد)، هدایت روزنه ای (به ترتیب 41 و 61 درصد)، میزان سبزینگی برگ (به ترتیب 10 و 10 درصد)، شاخص سطح برگ (به ترتیب 26 و 37 درصد) و نسبت پتاسیم به سدیم برگ (به ترتیب 45 و 39 درصد) در مقایسه با شاهد گردید و محتوای سدیم برگ در مقایسه با شاهد افزایش یافت (به ترتیب 20 و 28 درصد). به نظر می رسد که تجمع بیشتر سدیم در برگ به دلیل جذب برگی و ریشه ای نمک در روش آبیاری بارانی از طریق اختلال در اعمال فیزیولوژیکی گیاه، باعث کاهش ماده خشک و عملکرد دانه ذرت گردید. براساس یافته های این پژوهش، مقادیر آستانه شوری آب در آبیاری بارانی در حدود 1/4 دسی زیمنس بر متر شناخته شد. با توجه به شور و نیمه شور بودن بسیاری از منابع آبی کشور، به ویژه در مناطق گرم مانند خوزستان، به نظر می رسد که استفاده از این روش برای آبیاری محصولات ردیفی مانند ذرت مفید باشد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، ذرت، محتوای آب نسبی برگ و هدایت الکتریکی
  • محمدحسن رحیمی، سعدالله هوشمند، محمود خدامباشی صفحات 161-177
    مطالعه صفات زراعی و ارتباط آنها با عملکرد دانه می تواند به شناخت راهکارهای مناسب برای انتخاب ارقام پرمحصول کمک نماید. این تحقیق به منظور بررسی ارتباط بین صفات زراعی و عملکرد دانه عدس، 118 لاین خالص نوترکیب عدس(حاصل از تلاقی L3685 × قزوین) به همراه والدین آنها در قالب طرح آلفا لاتیس با دو تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در دو سال زراعی (92-1391 و 93-1392) انجام شد. به دلیل معنی دار نبودن اثر بلوک های ناقص درون هر تکرار، داده ها بصورت تجزیه مرکب در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس نتایج آزمایش، لاین های 111، 82، 30 و 85 از لحاظ ویژگی های زراعی، فنولوژیک و عملکرد دانه به عنوان لاین های برتر شناسایی شدند. بررسی پارامترهای ژنتیکی نشان داد که صفات وزن غلاف در بوته، تعداد غلاف در بوته، عملکرد زیستی و عملکرد دانه بالاترین مقادیر مربوط به پیشرفت ژنتیکی، ضرایب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی را داشته و بیشترین میزان وراثت پذیری در وزن غلاف در بوته (70/0=h2)، روز تا رسیدگی (67/0= h2) و روز تا گلدهی (58/0=h2) وجود داشت. ضرایب همبستگی پیرسون نشان دهنده رابطه مثبت و معنی دار عملکرد دانه با عملکرد زیستی، عرض برگ، تعداد و وزن غلاف در بوته و همچنین همبستگی منفی و معنی دار با روز تا گلدهی و رسیدگی بود. نتایج رگرسیون گام به گام نیز نشان دهنده نقش تعیین کننده و موثر صفات مزبور (به غیر از وزن غلاف در بوته) بود. بر اساس نتایج تجزیه علیت مبتنی بر رگرسیون گام به گام، بیشترین اثر مستقیم بر عملکرد دانه مربوط به عملکرد زیستی و عرض برگ بود؛ درحالیکه تعداد غلاف در بوته از طریق عملکرد زیستی بیشترین اثر غیرمستقیم را بر عملکرد دانه داشت. در تجزیه خوشه ایبر اساس کلیه صفات مورد مطالعه، چهار گروه ایجاد شد و لاین های برتر در یک گروه قرار گرفتند. با توجه به نتایج بدست آمده در پژوهش حاضر، استفاده از صفات تعداد غلاف در بوته، عملکرد زیستی، عرض برگ، روز تا گلدهی و رسیدگی در انتخاب به منظور تولید عملکرد دانه بالا در عدس قابل توصیه به نظر می رسند.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، رگرسیون گام به گام، صفات زراعی، عدس و عملکرد دانه
|
  • Rahim Mohammadian Pages 88-103
    This experiment was conducted to determine the effects of defoliation intensity at different sowing dates on quantitative and quality characteristics of sugar beet at Motahari Research Field Staiton of Sugar Beet Seed Institute, Karaj, Iran, in 2010 and 2011. The experiment was arrangemed as split plot using randomized complete block design with four replications. Main plot were assigned of two levels of sowing date (sowing on time, in early spring, and late, about one month later) and subplots consisted of combination of four growth stages, initial (germination till six-leaf), canopy development (six-leaf till canopy closure), mid-season (canopy closure) and late season (reduction of canopy closure till harvest time), with four levels of defoliation intensity (25, 50, 75 and 100 percent of leaf blade). In each main plot, four treatments including the control treatment (without defoliation) and three sowing dates, simultaneous with defoliation at the first three stages of defoliation times, were considered. After harvesting, root yield and other main quality properties was measured. Results showed that root and white sugar yields with a delay of about 26 days reduced by 11 and 7 percent, respectively. Late season sever defoliation reduced sugar content, white sugar content and extraction coefficient of sugar beet. Defoliation in mid-season and late stages of crop life-cycle significantly reduced sugar yield. It was concluded that when leaves of sugar beet are damaged, by any mean, re-sowing is not recommended and the filed could be preserved.
    Keywords: Defoliation, Growth stages, Re, sowing, Sugar beet, White sugar yield
  • Khatere Alipuor, Mohammad Moghadam, Behzad Sadeghzade, Abolghasem Mohammadi Pages 104-119
    Triticum and Hordeum are two genera of Triticeae family with important cultivated species. Analysis of phylogenetic relationships of cultivated species and wild relatives of these genera is essential for their efficient use in breeding programs. In the present study, phylogenetic relationships of four Triticum and three Hordeum species were assessed using 150 barley microsatellite primer pairs. In total, 49 primer pairs amplified products in the both genera and 19 only in Hordeum species. Out of the 49 amplified markers, 21 were only polymorphic in Triticum species and in total, 59 alleles ranging from 2 to 5 with an average of 2.80 alleles per locus were amplified. In Hordeum genus using 43 polymorphic markers, 123 alleles with an average of 3.02 allele per locus and range of 2 to 14 were obtained. In two genera species, 18 polymorphic primer pairs amplified 91 alleles ranging from 2 to 19 with an average of 5.05 and gene diversity varied from 0.14 to 0.85 with a mean value of 0.59. Cluster analysis using Neighbor-Joining algorithm and Kimura-2-parameter distance coefficient and principal coordinate analysis separated the species of the two genera. In a cluster of Triticum genus, species were grouped based on their ploidy levels and bread wheat cultivars were separated from its wild relatives, and species with A genomes were grouped together. In Hordeum genus, cultivated barley was also separated from their wild relatives. Results of the present study show the efficiency of barley SSR markers in analysis of phylogenetic relationships of Triticum and Hordeum genera. In addition to reasonable transferability and polymorphism of the used markers in the species of both genera, they could also group the species based on their genomic constitution and evolutionary relationships.
    Keywords: Barley, Genetic diversity, SSR markers, Transferability, Wheat
  • Jasem Aminifar, Mahmoud Romrodi, Mohammad Geloy, Gholamreza Mohsenabadi Pages 120-134
    To assess the effects of different cropping systems of sesame and cowpea on cotton productivity, six cropping systems including; fallow-cotton, sesame-cotton, cowpea-cotton, 50-50 sesame/cowpea-cotton, 75-25 sesame/cowpea-cotton and 25-75 sesame / cowpea-cotton were experimented and evaluated using randomized completed block design with Three replications in Fasa, Iran, in 2014 and 2015. Results showed that in 2014 intercropping of 50:50 sesame-cowpea compared to monocultured was highly superior in terms of land equivalent ratio (1.03), area time equivalent ratio (1.04) and land use efficiency (155%). These findings suggest that specific function of each crop within the intercropping could increase the total productivity of the system. However, in 2015, results showed that planting cotton after cowpea and 75-25 sesame/cowpea intercrop were more productive than other cropping systems and when compared with fallow-cotton system, and cotton yield increased by 29.9 percent. Harvest index was higher in 75-25 sesame/cowpea-cotton system. The assessment of cropping systems economic value showed that the highest economic value was related to cowpea-cotton which this is due to high yield of cowpea in monoculture (3772.4 kg.ha-1) and higher yield of cotton (3406 kg.ha-1) following cowpea and the lowest belonged to fallow-cotton system. Therefore, it was concluded that cowpea-cotton rotation increased the cotton productivity.
    Keywords: Cotton, Economical value, Intercropping, Planting succession, Production efficiency
  • Hadi Piraste, Mohsen Edalat, Farhad Dehghan Pages 135-146
    In a five years experiment, the effect of crop rotation was examined on yield and soil physico-chemical properties in 200 hectares land of College of Agriculture- during 2010-2015 growing seasons Shiraz University, Shiraz, Iran,. Eight rotation systems consisted of 1: complete fallow (no planting), 2: continuous maize-wheat, 3: wheat rotation with alfalfa, 4: maize rotation with alfalfa, 5, 6, 7 and 8: fallow in one, two, three and four of ten growing seasons during five years using randomized complete block design with four replications. Shiraz wheat cultivar and SC704 maize hybrid were used. Results showed that the highest wheat grain yield (7706 kg.ha-1) and maize fresh forage (82100 kg.ha-1) obtained when sown in rotation with alfalfa. Fallow had positive effect on yield of both crops, up to four seasons for wheat and up to two seasons for maize. Continuous maize-wheat with higher soil salinity and lower amount of nitrogen (N), phosphorous (P), zinc (Zn), iron (Fe), copper (Cu) and manganese (Mn) led to significant reduction in yield compared to rotations with alfalfa or fallow for more than two seasons. Wheat and maize in rotations with alfalfa had higher soil nitrogen, phosphorous, iron and manganese which were associated with greater wheat grain yield and maize fresh forage. Micronutrients were greater in fallow systems and this might led to greater and stable wheat grain yield and maize fresh forage yield. It was concluded that rotation with alfalfa or 2-3 seasons fallow for maize and 4 seasons for wheat improved soil chemical conditions, and consequently had higher economical yield of wheat and maize.
    Keywords: Alfalfa, Crop rotation, Forage, Micronutrient, Soil salinity
  • Fateme Ghahramani, Afrasab Rahnama, Mohamadreza Siahpoosh, Saeed Bromand Pages 147-160
    Maize is a moderately salt-sensitive crop, but there is little information about its morpho-physiological and grain yield responses to sprinkling irrigation with saline waters. To evaluate the effect of irrigation with saline water with different levels of electrical conductivity of 2.9 (control), 3.5, 4.1, 4.7 and 5.3 dS.m-1 on grain yield and morpho-physiological traits of maize hybrid KSC704, a field experiment was carried out using randomized complete block design with three replications in Shahid Chamran University, Ahvaz, Iran, in summer of 2013. To apply salinity levels, a sprinkler irrigation system was used to establish minimum and maximum salinity levels on two parallel pipelines on both sides of the field. Overlapping sprinklers led to establish a linear salinity gradient. Result showed that increasing the electrical conductivity of water and soil salinization, especially at 4.7 and 5.3 dS.m-1 significantly decreased grain yield (17.75 and 25%, respectively), relative water content (13 and 17%, respectively), stomatal conductance (41 and 61%, respectively), chlorophyll index (10 and 10%, respectively), leaf area index (26 and 37%, respectively) and ratio of potassium to sodium (45 and 39%, respectively), and increased leaf sodium content (20 and 28%, respectively) when compared with the control. In sprinkler irrigation method, it seems that due to both root and foliar absorption of salt, via impairment in the physiological functions of the plant, it caused reduction in dry matter and grain yield. In conclusion, these findings showed that, in sprinkler irrigation the threshold of salinity was ~4.1 dS.m-1. With regard to the saline water resources in Iran, especially in warm areas of Khuzestan, sprinkler irrigation may be beneficial in row crops, such as maize, production.
    Keywords: Electrical conductivity, Maize, Relative water content, Salt stress
  • Mohamadhasan Rahimi, Sadolah Hoshmand, Mahmuod Khodamobashi Pages 161-177
    Study of agronomic traits and their relationship with seed yield can identify appropriate ways led to high yielding varieties selection. This experiment was carried out to investigate the relationship between agronomic traits and seed yield of 118 recombinant inbred lines of lentil (derived from the cross L3685 × Qazvin) along with their parents using alpha lattice design with two replications in research farm of Shahrekord University, Shahrekord, Iran, in 2012-13 and 2013-14 growing seasons. Since the effect of incomplete blocks within each replication was not significant, combined analyisi of variance was performed as randomized complete block design. Results showed that effects of year, lines and line×year were significant for all traits except seed diameter. Lines 111, 82, 30 and 85, were superior for phenological characteristics and seed yield. Estimatied genetic parameters showed that the weight and number of pods per plant, biological yield and seed yield had the highest levels of genetic improvement, genetic and phenotypic coefficients of variation. High heritability was observed for weight of pods per plant (h2=0.70), days to maturity (h2=0.67) and days to flowering (h2=0.58). Pearson correlation coefficient showed positive and significant relationship between seed yield and biological yield, leaf width, number and weight of pods per plant as well as a significant negative relationship with days to flowering and maturity. Stepwise regression indicated the important role of these traits (except of weight of pods per plant) in yield detrmination. By performing path analysis based on stepwise regression, biological yield and leaf width had the most direct effect on seed yield, while the number of pods per plant through biological yield had the most indirect effect on seed yield. Cluster analysis based on all traits formed four groups and superior lines were grouped together. According to the results of this experiment, number of pods per plant, biological yield, leaf width, days to flowering and maturity can be recommended as selection criteria for developing of lentil cultivars with high seed yield.
    Keywords: Agronomic traits, Lentil, Path analysis, Seed yield, Stepwise regression