فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 76، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد تقی طباطبایی *، محمود سلوکی، براتعلی فاخری، محسن اسماعیل زاده مقدم، نفیسه مهدی نژاد صفحات 270-283
    به منظور مقایسه پتانسیل عملکرد دانه لاین های خالص نوترکیب گندم نان حاصل از تلاقی (SeriM82/Babax) در شرایط تنش خشکی و بررسی روابط عملکرد دانه با سایر صفات مرتبط جهت گزینش غیرمستقیم ژنوتیپ های برتر برای استفاده در برنامه های به نژادی، 167 لاین خالص نوترکیب گندم نان به همراه والدین آن ها در قالب طرح آلفالاتیس در دو تکرار در شرایط بدون تنش و تنش خشکی در سال های 93-1392 و 94-1393 در ایستگاه تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتیجه حاصل از تجزیه واریانس مرکب صفات مورد مطالعه، اختلاف معنی داری را بین ژنوتیپ ها نشان داد. تنوع بالای کلیه صفات مورد ارزیابی در ژنوتیپ های گندم نشان دهنده توان و ارزش بالای اصلاحی در جمعیت مورد مطالعه بود. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که تعداد روز تا گلدهی در ژنوتیپ های گندم مورد ارزیابی، اثر تعیین کننده ای بر عملکرد دانه آن ها در شرایط تنش خشکی داشت و به نظر می رسد که انتخاب ارقام با طول دوره رشدی کوتاه تر، برای تحمل بیشتر به خشکی گزینش مناسب باشد. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام و تجزیه ضرایب مسیر نشان داد که وزن هزار دانه و طول سنبله از صفات مهم مرتبط با عملکرد دانه هستند که می توان از آن ها برای گزینش غیرمستقیم عملکرد دانه استفاده نمود. به طورکلی می توان نتیجه گیری کرد که به دلیل وراثت پذیری پایین عملکرد دانه، این صفت برای انتخاب رقم برای شرایط تنش خشکی صفت مناسبی نیست و بهتر است از صفات دارای همبستگی بالا با عملکرد مانند تعداد دانه، میانگین وزن دانه و همچنین ویژگی های فنولوژیک گیاه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تجزیه رگرسیون، تجزیه علیت، تحمل به خشکی، صفات فنولوژیک وگندم نان
  • عباسعلی یزدانی*، مهری صفاری، غلامحسن رنجبر صفحات 284-296
    به منظور بررسی اثر آب فاضلاب تصفیه شده بر عملکرد دانه، اجزای عملکرد و تجمع فلزات سنگین در بذر ژنوتیپ های جو، یک آزمایش مزرعه ای به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی تصفیه خانه فاضلاب یزد در سال های 95- 1394 و 96- 1395 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- آبیاری با آب فاضلاب در کل دوره رشد گیاه، 2- آبیاری متناوب با آب فاضلاب و آب کشاورزی و 3- آبیاری با آب کشاورزی در کل دوره رشد گیاه به عنوان کرت اصلی و سه ژنوتیپ جو (لوت، MSB-87-12 و افضل) به عنوان کرت فرعی بودند. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد سنبله در واحد سطح در سال اول (345 عدد) در ژنوتیپ MSB-87-12 و در سال دوم (325 عدد) در رقم لوت و در شرایط آبیاری با آب فاضلاب به دست آمد. بیشترین تعداد دانه در سنبله (58 و 57 عدد به ترتیب در سال اول و دوم) و عملکرد دانه (7832 و 7069 کیلوگرم در هکتار به ترتیب در سال اول و دوم) در هر دو سال در رقم لوت که با آب فاضلاب آبیاری شده بود، به دست آمد. در هر دو سال آزمایش، برهمکنش بین تیمارها بر میزان عناصر کمیاب (آرسنیک، روی، منگنز، مس، آهن و سرب) در دانه های ژنوتیپ های جو معنی دار نبود. نتایج نشان داد که آبیاری گیاه جو با پساب تصفیه شده منجر به افزایش تجمع فلزات سنگین در دانه شد که البته مقادیر آن ها پایین تر از استاندارد های سازمان بهداشت جهانی بود. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از آب فاضلاب تصفیه شده ضمن افزایش عملکرد دانه جو می تواند باعث صرفه جویی در هزینه های تامین و مصرف کودهای شیمیایی شود.
    کلیدواژگان: آبیاری، اجزای عملکرد، پساب تصفیه شده، جو و عناصر کمیاب
  • جلال قنبری *، غلامرضا خواجویی نژاد صفحات 297-318
    این آزمایش به منظور ارزیابی اثر تغذیه ای کودهای آلی و شیمیایی بر صفات مرتبط با گل و عملکرد زعفران در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال های 1394 و 1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان اجرا شد. بنه های نه اکوتیپ زعفران (بجستان، استهبان، فردوس، گناباد، نطنز، قائن، سرایان، تربت حیدیه و زرند) در تیمارهای؛ بدون مصرف کود (شاهد)، کمپوست (20 تن در هکتار) و کودهای شیمیایی (46 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 13 کیلوگرم در هکتار فسفر) در مهرماه 1394 کاشته شدند. در سال اول، صفات ظهور جوانه، شاخص های رشد و خصوصیات بنه و در سال دوم صفات مرتبط با گل در اکوتیپ های زعفران مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در کلیه تیمارهای آزمایشی، همبستگی مثبت و معنی داری بین صفات تعداد گل، وزن تر و خشک گل، وزن تر کلاله و دوام زیست توده با عملکرد کلاله وجود داشت. در تیمارهای کمپوست و کود شیمیایی، تعداد بنه های درشت (بیش از هشت گرم) همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد کلاله داشتند. نتایج تجزیه مسیر نشان داد که در تیمار شاهد تعداد گل ها، میانگین وزن بنه و تعداد بنه های متوسط (8-4 گرم) بیشترین اثر مستقیم (به ترتیب 804/0، 907/0 و 502/0) را بر عملکرد کلاله داشتند و اثر غیرمستقیم بر عملکرد کلاله عمدتا از طریق تعداد گل ها بود. در تیمار کمپوست، وزن تر و خشک گل، وزن تر کلاله، ظهور جوانه اصلی و تعداد جوانه فرعی در بنه، بیشترین اثر مستقیم (به ترتیب 799/0، 786/0، 406/0، 853/0 و 737/0) و خصوصیات بنه و شاخص های رشد رویشی، بیشترین اثر غیر مستقیم را از طریق این صفات بر عملکرد کلاله داشتند. در تیمار کود شیمیایی، تعداد گل (801/0)، وزن تر کلاله (561/0)، شاخص سطح برگ پس از مرحله بحرانی (68/0)، وزن خشک برگ (649/0) و وزن خشک بنه (699/0) بر عملکرد کلاله اثر مستقیم مثبت داشتند و اثر شاخص های رشد و خصوصیات بنه بر عملکرد کلاله از طریق تعداد گل بود. نتایج این آزمایش نشان داد که با تغذیه مناسب گیاه می توان از طریق افزایش تعداد گل در واحد سطح و بهبود خصوصیات رشدی و عملکرد بنه در سال اول و با انتخاب بر اساس این صفات، ضمن کاهش اثر عوامل ناشناخته، عملکرد کلاله زعفران را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: تجزیه همبستگی، تجزیه مسیر، حاصلخیزی خاک، زعفران و عملکرد کلاله
  • شکیبا شاهمرادی*، سیدعلی طباطبایی، معصومه پوراسماعیل صفحات 319-333
    به منظور تجزیه و تحلیل واکنش گیاه جو (Hordeum vulgare L.) به تنش شوری ، 1000 ژنوتیپ جو زراعی بومی ایران در سال زراعی94-1393 در دو محیط بدون تنش (مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر-کرج) و تنش شوری (مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد) مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح آگمنت در بلوک هایی شامل 50 خط کشت انجام شد و در بین هر 10 خط کاشت از ژنوتیپ های جو، بذرهای سه رقم شاهد حساس (لاین L-527)، نیمه متحمل (رقم نصرت) و متحمل (رقم افضل) به شوری، به طور متوالی کاشته شدند. در طول فصل رشد، برخی از صفات فنولوژیک، مورفولوژیک و زراعی ژنوتیپ های جو در هر دو محیط اندازه گیری شدند. به منظور گروه بندی و شناسایی ژنوتیپ های متحمل به شوری، تجزیه به مولفه های اصلی و تجزیه خوشه ایانجام شد. نتایج نشان داد که علاوه بر عملکرد دانه در شرایط تنش شوری و بدون تنش، صفات روز تا گلدهی و روز تا رسیدگی نیز ارتباط معنی داری با تحمل شوری داشتند و استنباط شد که ژنوتیپ هایی که دوره رشد زایشی در آنها زودتر آغاز شده و زودرس تر بودند، دارای عملکرد بیشتری در شرایط تنش بوده و از شاخص تحمل تنش شوری بالاتری برخوردار بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که ژنوتیپ های دوردیفه دارای وزن صد دانه و عملکرد دانه بالاتری در شرایط تنش شوری بوده و شاخص تحمل تنش بالاتری داشتند. نتایج کلی این تحقیق نشان داد که در ژرم پلاسم جو زراعی بومی ایران، ژنوتیپ های دارای ویژگی های زودرسی وارتفاع بوته بیشتر، دارای احتمال سازگاری بیشتری با عوامل محدود کننده ناشی از تنش شوری می باشند.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تنش شوری، جو و شاخص تحمل
  • حبیب الله قزوینی * صفحات 334-348
    با وجود روش های متعدد برای مکان یابی ژن ها/QTLهای کنترل کننده صفات کمی، تا کنون روش جامعی جهت ترسیم نقشه ژنتیکی دو ژن کنترل کننده یک صفت کیفی که بطور مستقل روی فنوتیپ گیاه اثر می گذارند، ارائه نشده است. در این تحقیق جمعیت پایه F2 گندم حاصل از تلاقی دو لاین RL6071 (حساس) و Tr129 (مقاوم) با اسپور قارچ عامل بیماری زنگ سیاه (Puccinia graminis Pers.) تلقیح و جمعیت به دو گروه مقاوم و حساس تفکیک شد. نتایج ارزیابی فنوتیپی جمعیت های F2 و F2:3 نشان دهنده تفرق 15:1 جمعیت برای مقاومت به زنگ سیاه و وجود دو ژن غالب و مستقل بود. با استفاده از 422 نشانگر مولکولی ریزماهواره که پوشش خوبی برای تمامی نواحی کروموزومی 21 کروموزوم گندم نان داشتند، مشابهت بین آلل های بالک های DNA لاین های حساس و والدین حساس و مقاوم مورد ارزیابی قرار گرفت. از نشانگرهایی که تطابق آللی مناسبی بین بالک های حساس و والد حساس نشان دادند، برای بررسی تطابق آللی لاین حساس RL6071 با 161 لاین F2 استفاده شد. با استفاده از تفرق نشانگرهای ریزماهواره در جمعیت F2 و مدل سازی ژنتیکی، حضور دو ژن غالب و مستقل برای کنترل مقاومت به زنگ سیاه در لاین Tr129 مورد تایید قرار گرفت. بر مبنای نتایج حاصل از تجزیه ژنتیکی و تجزیه هاپلوتایپی، نشانگرهای مولکولی پیوسته با دو ژن، مکان قرار گرفتن این ژن ها روی کروموزوم های 6A و 2B گندم لاین Tr129 ترسیم شد.
    کلیدواژگان: تطابق آللی، زنگ سیاه گندم، نشانگرهای ریزماهواره و نقشه های کروموزومی
  • محمد مالمیر، رحیم محمدیان *، علی سروش زاده، علی مختصی بیدگلی، محمد عبداللهیان نوقابی صفحات 349-362
    جهت ارزیابی عکس العمل سه رقم تجارتی چغندرقند (آریا، رزافلور و پایا) به تنش گرما، آزمایشی در سال های 1394 و 1395 به صورت آزمایشگاهی (44-20 درجه سانتی گراد) با چهار تکرار و گلخانه ای (30 درجه سانتی گراد) با پنج تکرار در قالب فاکتوریل و به صورت طرح کاملا تصادفی در مرحله جوانه زنی و استقرار گیاهچه در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند (کرج) اجرا شد. نتایج نشان داد که جوانه زنی هر سه رقم در دمای 32 درجه سانتی گراد، شدیدا کاهش یافت و در دمای 38 درجه سانتی گراد هیچ گونه جوانه زنی طبیعی صورت نگرفت. حداکثر جوانه زنی رقم رزافلور و آریا در دمای20 درجه سانتی گراد، و برای رقم پایا در دمای 26 درجه سانتی گراد حاصل شد. رقم پایا کمترین (41 درصد) و رقم آریا بیشترین (65 درصد) کاهش جوانه زنی در دمای32 درجه سانتی گراد را در مقایسه با حداکثر میزان جوانه زنی خود داشتند. در آزمایش گلخانه ای ، نتایج تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که رقم رزافلور از نظر کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم2 (Fv/Fm)، وزن خشک کل بوته، شاخص سبزینگی برگ و درصد ظهور گیاهچه برتر بود و رقم پایا از نظر سطح برگ، وزن تر کل بوته، هدایت روزنه ای، نسبت سطح برگ، سطح ویژه برگ و کاهش دمای برگ بر سایر ارقام برتری داشت. ارقام چغندر قند از نظر صفات سطح برگ و کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم2 (Fv/Fm) تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. رقم پایا دارای وزن تر، سطح برگ، و هدایت روزنه ای بالاتری بوده و بر اثر تعرق، دمای سطح برگ آن به میزان بیشتری کاهش یافت. رقم رزافلور از نظر وزن خشک نسبت به سایر ارقام برتر بود. بر اساس نتایج بدست آمده از دو آزمایش، به نظر می رسد که ارقام رزافلور و پایا نسبت به رقم آریا، تحمل بیشتری به تنش دمای بالا در مراحل ابتدایی رشد دارند.
    کلیدواژگان: تنش گرما، تجزیه به مولفه های اصلی، چغندرقند، کاهش دمای برگ و کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم2
  • عبدالمجید سهیل نژاد، عبدالمجید مهدوی دامغانی*، هومان لیاقتی، پیام پزشکپور صفحات 363-375
    آب در بسیاری از نقاط جهان به ویژه در مناطق خشک و نیمه‏خشک یک منبع مهم اقتصادی محسوب می شود. افزایش دور (فواصل) آبیاری و استفاده از ترکیبات سوپرجاذب دو راهکار اساسی برای صرفه جویی و استفاده بهینه از آب می باشند. به منظور بررسی اثر مصرف سوپر جاذب آکوازورب بر کاهش اثر تنش خشکی و رشد و کارایی مصرف آب ماش، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو مکان (خرم آباد و کوهدشت استان لرستان) انجام شد. کرت‏های اصلی شامل دور آبیاری در سه سطح (5، 10 و 15 روز) و کرت‏های فرعی شامل مقادیر هیدروژول‏های سوپرجاذب آکوازورب در چهار سطح (صفر؛ شاهد، 100، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار) بودند. نتایج نشان داد که به طور میانگین در کلیه تیمارهای دورآبیاری و در هر دو مکان بیشترین عملکرد دانه (1918 کیلوگرم در هکتار) در سطح 200 کیلوگرم در هکتار سوپر جاذب و کمترین مقدار (1232 کیلوگرم در هکتار) نیز در سطح شاهد به دست آمد. بیشترین مقدار زیست توده (8530 کیلوگرم در هکتار) و کارایی مصرف آب (12/1 کیلوگرم دانه بر متر مکعب آب آبیاری) مربوط به مصرف 200 کیلوگرم در هکتار سوپر جاذب بود. بیشترین میزان پرولین (56/0 میلی گرم در گرم ماده خشک) در برهمکنش تیمار 15 روز دور آبیاری و عدم مصرف سوپر جاذب (شاهد) بدست آمد. همچنین کمترین میزان پرولین (17/0 میلی گرم در گرم ماده خشک) در تیمار 5 روز دور آبیاری و مصرف 300 کیلوگرم در هکتار سوپر جاذب حاصل شد. نتایج این آزمایش نشان داد که تیمار 200 کیلوگرم در هکتار سوپر جاذب مقدار مناسبی (بهینه) بوده و باعث تعدیل اثر سوء خشکی و در نتیجه بهبود رشد و صفات زراعی گیاه ماش می شود. مصرف بیشتر از مقدار بهینه، علاوه بر افزایش هزینه تولید، باعث کاهش کارایی مصرف و سایر صفات زراعی گیاه ماش شد.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش آبی، زیست توده، شاخص سطح برگ و ماش
|
  • Tabatabai, S. M. T. *, M. Solouki, B. Fakhery, M. Esmailzadeh-Moghaddam Pages 270-283
    To compare the grain yield potential of recombinant inbred lines of bread wheat derived from SeriM82/Babax,cross under drought stress conditions and also to study the relationship between grain yield and other related traits for the indirect selection of superior genotypes, 167 recombinant inbred lines of bread wheat along with their parental lines were evaluated using alpha-lattice design with two replication in two separate normal and drought stress conditions in Yazd Research Station in 2013-14 and 2014-2015 growing seasons. The results of combined analysis of variance showed significant differences among genotypes. High genetic variation was observed in all traits, indicating a high breeding value potential in this population which facilitate selection of superior lines with drough tolerance. Days to flowering had significant relationship with grain yield under drought stress conditions, and therefore, lines with shorter days to flowering could be selected for drought-prone envirnments. The results of stepwise regression analyisis as well as path coefficients analysis showed that 1000-gain weight and spike length were the most effective attributes in determininggrain yield, which can be used as selction criteria for indirect selection for grain yield in wheat breeding programs for drough prone environments. Consecuently due to the low heritability of grain yield, it could not be considered as a proper trait to select under drought stress condition and it’s better to use traits with high correlation with grain yield, e.g. number of grains, mean of grain weight and phonological sttributes of plant.
    Keywords: Bread wheat, Drought tolerance, Path analysis, Phenologic traits, Regression analysis
  • Yazdani, A. A. *, M. Saffari, Gh.H. Ranjbar Pages 284-296
    To assess the effects of irrigation with treated wastewater on the grain yield, yield components and grain heavy metals content of barley genotypes, two-years field experiment was conducted on Research Field of Yazd Municipal Wastewater Purification Station in 2015-16 and 2016-17. Experimental design was split plot arrangement in randomized complete block with three replications. Treatments consisted of three irrigation water quality; treated municipal wastewater (WW), alternatively fresh water/treated municipal wastewater (FW/WW) and fresh water (FW) during growing stages as main plot and three barley genotypes; Loot, MSB-87-12 and Afzal as subplots. Results showed that, the highest spike.m-2 obtained in MSB-87-12 in 2015-16 (345) and Loot in 2016-17 (325) that were irrigated with treated wastewater. Overall, the results showed that the highest grain number.spike-1 and grain yield obtained for cv. Loot which was irrigated with treated wastewater in both years. Interactions between methods of irrigation and genotype did not significantly affect on heavy metals concentration (Fe, Cu, Mn, Zn, As, Cd and Pb) in barley grains. Treated municipal wastewater application caused an increase of trace elements (Fe, Mn, Zn, Cu, Cd, Pb and As) in grain of barley genotypes. However, the values obtained for all heavy metals were below the permissible limits recommended by the World Health Organization (WHO), European :union: (EU) and the Institute of Standards and Industrial Research of Iran (ISIRI). According to these results, the use of treated wastewater for irrigation of barley crop can suggested for higher grain yield, decreasing fertilizer application and protection of environment.
    Keywords: Barley, Irrigation, Trace elements, Treated wastewater, Yield components
  • Ghanbari. J. *, Gh.R. Khajoei-Nejad Pages 297-318
    This experiment was aimed to evaluate the effects of organic and chemical nutritions on flower related characteristics yield of saffron. Experiment was conducted using randomized complete block design with three replications at the research field of Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran, during two growing seasons of 2015 and 2016. Nine saffron ecotypes (Bajestan, Estahban, Ferdows, Gonabad, Natanz, Qaen, Sarayan, Torbat-e Heydarieh and Zarand) were sown in different nutritional conditions (control (C): no fertilizer or amendment; 20 t.ha-1 compost (Com); and chemical fertilizers (CF): 46 kg ha-1 N and 13 kg ha-1 P2O5) in October 2015. Different traits, growth indices and corm characteristics in first growing season and flower related traits in second growing season were measured. Correlation analysis showed that the flower number (FN), fresh and dry flower weight (FFW and DFW), fresh stigma weight (FSW) and biomass duration (BMD) in all treatments were significantly and positively correlated with stigma yield (SY). The number of large corms (LCN) (more than 8 g) in CF and Com treatments showed significant and positive correlation with SY. The results of path analysis in control treatment showed that FN, corm mean weight (CMW), medium corms number (MCN) (4-8 g) had the highest direct effect (0.804, 0.907 and 0.502, respectively) on SY, whilst, the indirect effects was mainly through FN on SY. In Com treatment, FFW, DFW, FSW, main bud emergence percentage (MBEP) and sub bud number per corm (SBN) had the highest direct effects (0.799, 0.786, 0.406, 0.853 and 0.737, respectively) and corm characteristics and growth parameters had the highest indirect effects through these traits. In CF treatment, FN (0.801), FSW (0.561), LAI after critical stage (0.68), leaf dry weight (LDW) (0.649) and corm dry weight (CDW) (0.699) had the positive direct effect on SY. Effect of growth parameters and corm characteristics was mainly through FN on SY. Consequently, with proper nutrition, the number of flowers per unit area can be increase by improving the growth and the corm yield in the first year while reducing the effects of unknown factors, therefore improve the yield of saffron.
    Keywords: Correlation, Path analysis, Saffron, Soil fertility, Stigma yield
  • Shahmoradi, Sh *, S. A. Tabatabaie, M. Pouresmaeil Pages 319-333
    To evaluate and analysis of salt-tolerance in barley (Hordeum vulgare) germplasm, 1000 barley accessions originated from Iran were evaluated in normal conditions (experimental field of Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran) and saline conditions (Salinity Research Center, Yazd, Iran) in 2014-15 growing season. The genotypes were planted in an augmented design with three control cultivars; susceptible
    (Line L-527), moderately-tolerant (Nosrat) and tolerant (Afzal), repeated after each 10 accessions. Agronomic, morphological and phenological characteristics were measured in accessions in both conditions. To classify and identify the salt tolerant accessions and related traits, component analysis and cluster analysis were performed. Results indicated that in addition to importance of grain yield under stress and normal conditions, phenological traits including days to flowering and days to maturity were significantly correlated with salinity tolerance in barley accessions. It can be concluded that, early maturing accessions had higher stress tolerance index and were more tolerant to salinity stress. Also results of this study indicated that two-rowed barley accessions had higher 100 grain weight, grain yield and salt stress tolerance index. In general results of this study indicated that accessions with early maturity and taller plant height in Iranian native barley germplasm are more likely to be adapted to salt stress.
    Keywords: Barley, Cluster analysis, Salinity stress, Tolerance index
  • Ghazvini, H. * Pages 334-348
    In spite of various methods which have been developed to identify and map quantitative trait loci (QTL) on genomes, mapping chromosome locations of two independent genes simultaneously controlling a qualitative trait in a genetic population have not been reported. In this study, F2 population derived from a cross between RL6071 (susceptible) and Tr129 (resistant) was inoculated with spores of Puccinia graminis Pers. causal agents of stem rust in wheat and population was classified into resistance and susceptible groups. Phenotypic assessment of F2 and F2:3 populations showed that there was a 15:1 segregation ratio for stem rust resistance indicating presence of two dominant resistance genes independently controlling this trait. Four hundred twenty two SSR markers which had a good coverage for all 21 chromosomes of wheat were used to evaluate the correspondences of alleles between bulked DNA from susceptible lines with those of both parents. Markers, showing good correspondence of alleles between bulked susceptible lines with susceptible parent, were used to compare alleles of susceptible parent RL6071 with those of 161 F2 progenies. Using segregation of alleles for SSR markers in F2 population and genetic modeling, the presence of two dominant resistance genes independently controlling rust resistance in Tr129 was confirmed. Based on genetic analysis of data and haplotype analysis of linked markers to each gene, the stem rust resistance genes in line Tr129 were mapped on chromosomes 6A and 2B of line Tr129.
    Keywords: Haplotype analysis, Genetic modeling, Stem rust of wheat, SSR markers, Genetic maps
  • R. Mohammadian * Pages 349-362
    To evaluate the effect of heat stress on three commercial sugar beet cultivars (Aria, Rosaflor and Paya), two experiments were conducted in laboratory (20-44°C; at germination stage) and greenhouse (30°C; at seedling establishment stage) in factorial layout, based on completely randomized design in Sugar Beet Seed Institute, Karaj, Iran, in 2015 and 2016. Severe loss of germination of sugar beet cultivars was obtained at 32°C, and at 38°C, no any normal germination observed. The maximum germination percentage of Rosaflor and Aria cultivars obtained at 20°C, while that of Paya obtained at 26°C. Paya and Aria cultivars had the lowest (41%) and the highest (65%) decrease in germination at 32°C, respectively, in comparison to their maximum germinations. In greenhouse experiment, principal component analysis showed that Rosaflor performed better than other cultivars regarding to; photochemical efficiency of PSII (Fv/Fm), total dry weight, SPAD value and seedling emergence, while Paya cultivar was superior regarding to; leaf area, total fresh weight, stomatal conductance, leaf area ratio (LAR), specific leaf area (SLA) and leaf temperature depression. No significant difference was observed among sugar beet cultivars in leaf area and photochemical efficiency of PSII (Fv/Fm) traits. Paya cultivar had higher fresh weight, leaf area and stomatal conductance which led to more decline in leaf temperature through higher transpiration rate. The highest dry weight belonged to Rosaflor cultivar. According to results of laboratory and greenhouse experiments, it seems that Rosaflor and Paya cultivars were more tolerant to heat stress at early growth stage compared to Aria cultivar.
    Keywords: Heat stress, Leaf temperature depression, Photochemical efficiency of PSII, Principal component analysis, Sugar beet
  • Soheilnejada., A. Mahdavi Damghani *S. Liaghati, Pezeshkpour Pages 363-375
    Water is an important economic resource in many parts of the world, especially in arid and semi-arid reigns. Increasing in irrigation intervals and making use of superabsorbent are two basic strategies for saving and efficient use of irrigation water. To investigate the effect of superabsorbent polymer Aquasorb on mitigating drought stress, growth characteristics, grain yield and water use efficiency of mung bean (Vigna radiate L.), a field experiment was conducted at two regions (Khorramabad and Kuhdasht) using split-plot arrangement in randomized complete block design with four replications. The treatments included irrigation interval at three levels (5, 10, and 15 days) as main plots and four levels of superabsorbent polymer Aquasorb (zero; control, 100, 200 and 300 kg.ha-1) as subplots. Results, averaged across irrigation interval and locations, showed that the highest grain yields (1918 kg.ha-1) was observed at 200 kg superabsorbent.ha-1 and the lowest grain yield (1232 kg.ha-1) was obtained in control. Also, the highest biomass (8530 kg.ha-1) and water use efficiency (1.12 kg grain yield.m-3) belonged to 200 kg superabsorbent.ha-1. The highest proline content (0.56 mg.g-1 DW) was recorded in 15-days irrigation interval and control. Also the lowest protein content (0.17 mg.g-1 DW) was obtained in 5-days irrigation interval and control. Generally, results revealed that application of Aqasorb superabsorbent hydrogel up to optimum level (200 kg.ha-1) can improve the growth and agronomic characteristics of mung bean and can reduce the impact of drought. Application of higher levels not only will increase the cost of production but also will reduce water use efficiency and other agronomic characteristics of mung bean.
    Keywords: Biomass, Leaf area index, Mung bean, Proline content, Water stress