فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی بیرجند - سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 78، بهار 1398)

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 78، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهیار محمدی فرد، زهره خزاعی*، مهتاب مجمدی فرد صفحات 1-3
    سرطان، در سراسر جهان بار اقتصادی و بهداشتی زیادی اعمال می کند و بیشترین تاثیر را بر آسیب پذیرترین جمعیت ها دارد. سرطان پستان از شایع ترین سرطان ها در خانم ها می باشد. این بافت به صورت طبیعی در دوره ماهیانه، بلوغ، بارداری و شیردهی تحت تاثیر هورمون هاست. سرطان پستان، تکثیر نئوپلازیک بدخیم سلول های اپی تلیالی پستانی است که در صورت تشخیص زودهنگام می تواند به راحتی مهار شود (1). سرطان پستان به هورمون استروژن وابسته می باشد و در صورت فقدان استروژن، احتمال آن ناچیز است. سرطان پستان پس از سرطان ریه دومین علت مرگ ناشی از سرطان، شایع ترین بدخیمی و اولین علت مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان محسوب می شود (1). در ایران، سرطان پستان دومین سرطان شایع پس از سرطان پوست است. در میان انواع سرطان های زنان، 23 درصد موارد مرگ ناشی از سرطان، مربوط به بدخیمی های پستان است (2).
    کلیدواژگان: غربالگری، سرطان پستان
  • طیبه خزاعی*، حسین رضایی محبتی، احمد رضا سبزاری، محمود حسینی صفحات 4-12
    زمینه و هدف
    شیمی درمانی، درمان رایج سرطان و دارای عوارض است. از آنجایی که هر یک از ارگان های بدن، یک منطقه بازتاب متناظر در کف پا دارند و ماساژ این نقاط با استفاده از تکنیک های منحصر به فرد باعث افزایش جریان خون ارگان های مربوط به هر نقطه در پا می شود، استفاده از ماساژ پا برای کاهش درد و استرس این بیماران اهمیت دارد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ماساژ بازتابی کف پا بر استرس و درد نوروپاتیک ناشی از شیمی درمانی در زنان مبتلا به سرطان پستان و ژنیتال انجام شد. روش تحقیق: این مطالعه کارآزمایی بالینی، بر روی 60 نفر زن مبتلا به سرطان پستان یا ژنیتال، در بیمارستان ایرانمهر بیرجند در سال 1396 انجام گردید. افراد مورد مطالعه به روش نمونه گیری تدریجی و در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه ماساژ بازتابی (30نفر) و گروه کنترل (30نفر) قرار گرفتند. ماساژدرمانی به مدت 2 هفته و هر روز دو بار (5 دقیقه صبح و 5 دقیقه عصر) انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه های استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983) و ارزیابی علائم و نشانه های درد نوروپاتیک Leeds بود که قبل و پس از مداخله، تکمیل گردید. داده ها با کمک نرم افزار آماریSPSS (ویرایش 22) و آزمون های آماری t مستقل، t زوجی و تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره استرس بعد از مداخله، در افراد گروه آزمایش (0/64±19/16) نسبت به گروه کنترل (0/64±29/14) به طور معنی داری کمتر بود (P<0/001)؛ همچنین میانگین نمره درد نوروپاتیک بعد از مداخله، در افراد گروه آزمایش (0/81±8/21) نسبت به گروه کنترل (0/81±16/36) به طور معنی داری کمتر بود (P<0/001).
    نتیجه گیری
    ماساژ بازتابی کف پا به عنوان یک مداخله موثر پرستاری بی خطر و ارزان می تواند باعث کاهش درد و استرس بیماران سرطانی شود و با توجه به سادگی وکم هزینه بودن، می تواند به عنوان مکمل مناسبی در کنار سایر درمان ها و مراقبت های معمول توسط پرستاران استفاده شود.
    کلیدواژگان: استرس، درد، سرطان، شیمی درمانی، ماساژ
  • محمد صوفی آبادی، محمد مهدی سهیلی*، پوریا سلیمانی صفحات 13-20
    زمینه و هدف
    مطالعات مربوط به نقصان حافظه و از دست دادن حافظه مرتبط با سن، منجر به ارائه روش های درمانی جدیدی از قبیل استفاده از گیاهان دارویی در جهت بهبود حافظه گردیده است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر تجویز خوراکی عصاره گل ساعتی بر یادگیری و حافظه احترازی غیر فعال در موش های صحرایی نر بود. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر به 5 گروه شامل: گروه کنترل، گروه شم (حلال) و 3 گروه دریافت کننده عصاره گل ساعتی (50 ، 100 و 200 میلی گرم/کیلوگرم) تقسیم شدند. از یک هفته قبل از شوک تا دو هفته بعد از آن، گاواژ مواد ادامه یافت. یادگیری و حافظه با کمک آزمون احترازی غیر فعال (شاتل باکس)، ارزیابی شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS و آزمون های آماری واریانس یک طرفه و تست تعقیبی توکی تجزیه و حلیل شدند.
    یافته ها
    تجویز خوراکی گل ساعتی، در هر سه دوز مورد استفاده موجب افزایش زمان تاخیر در ورود به اتاق تاریک شد که در یک هفته پس از شوک در مقایسه با گروه کنترل معنی دار بود (P<0/05).
    نتیجه گیری
    مصرف عصاره گل ساعتی به صورت وابسته به دوز، باعث بهبود حافظه و یادگیری می شود. به نظر می رسد استفاده از آن در پیشگیری و یا درمان اختلالات شناختی موثر باشد.
    کلیدواژگان: گل ساعتی، حافظه، یادگیری، موش صحرایی
  • سیدمحمود موسوی نژاد، غلامرضا ثناگوی محرر*، اصغر زربان صفحات 21-31
    زمینه و هدف
    شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، از درمان های موج سوم است که اثربخشی آن در دامنه ای از اختلال های روانی مختلف، مورد آزمون قرارگرفته است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نشخوار فکری و شاخص قند خون بیماران دیابتی نوع دو انجام شد. روش تحقیق: پژوهش حاضر، مطالعه ای شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. از بین کلیه بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به مرکز دیابت بیرجند در شش ماه دوم سال 1396، 40 بیمار دیابتی (20 نفر در گروه آزمایش، 20 نفر در گروه کنترل) به صورت در دسترس انتخاب شدند. داده ها توسط پرسشنامه مقیاس نشخوار فکری Nolen-Hoeksema و Morrow و نیز با انجام دو آزمایش HbA1c (هموگلوبین گلیکوزیله) و FBS (قند خون ناشتا) جمع آوری شدند. برای گروه آزمایش، آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به روش Segal و همکاران، در 8 جلسه 60دقیقه ای برگزار شد؛ درحالی که افراد گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند. در نهایت از آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار برای شرح و توصیف داده ها و از آزمون های آماری تحلیل کوواریانس، لوین و کالموگروف-اسمیرنوف برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید. سطح معنی داری 0/05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در میانگین نمرات نشخوار فکری و قند خون ناشتا (FBS) در افراد گروه آزمایش، قبل و بعد از انجام مداخله وجود داشت (05/0>P)؛ اما تغییر معنی داری در میانگین هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) افراد این گروه مشاهده نشد. تغییرات مشاهده شده در گروه کنترل نیز معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    استفاده از شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، به عنوان یک مداخله آموزشی اثربخش در کاهش نشخوار فکری و قند خون ناشتا (FBS)، برای بیماران مبتلا به دیابت نوع دو می تواند موثر باشد؛ اما احتمالا در کاهش هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) بیماران مبتلا به دیابت نوع دو موثر نیست.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، نشخوار فکری، قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله، دیابت نوع دو
  • حسین کمانی، آیت حسین پناهی، الهام نورابادی، غلامرضا آبی* صفحات 32-43
    زمینه و هدف
    صنایع لبنیاتی به علت درصد بسیار زیاد مواد آلی موجود در فاضلاب تولیدی، یکی از آلوده کننده ترین صنایع محسوب می شود. اخیرا فرآیندهای اکسیداسیون پیشرفته از جمله اولتراسونیک-پرسولفات با تولید رادیکال های آزاد ازجمله رادیکال سولفات و هیدروکسیل، از روش های با کارآیی مناسب در تصفیه پساب ها هستند. هدف از این مطالعه، بررسی کارآیی فرآیند اولتراسونیک-پرسولفات در تصفیه فاضلاب لبنی سنتتیک بود. روش تحقیق: مطالعه حاضر، یک مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بود. در این مطالعه از شیر خشک برای ساخت فاضلاب لبنی مصنوعی استفاده شد و اثر متغیرهای pH (3، 5، 7، 9، 11)، غلظت پرسولفات (50، 100، 250، 500، 750 میلی گرم بر لیتر)، زمان تماس (10، 30، 45، 60، 90 دقیقه) و شدت امواج اولتراسوند (35، 37، 130 کیلوهرتز) بر کارآیی فرآیند بررسی شد. میزان کارآیی فرآیند نیز با سنجش میزان اکسیژن مورد نیاز شیمیایی باقی مانده به وسیله روش طیف سنجی نوری توسط دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 600 نانومتر اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با کاهش مقدار pH، افزایش غلظت پراکسید هیدروژن تا یک حد بهینه و افزایش زمان تماس و شدت امواج اولتراسوند، راندمان افزایش یافت. همچنین این فرآیند در pH برابر 3، غلظت پرسولفات 500 میلی گرم بر لیتر، شدت امواج اولتراسوند 130 کیلوهرتز و زمان تماس 60 دقیقه، بیشترین راندمان حذف COD را داشت که مقدار این راندمان برای فاضلاب لبنی سنتتیک و فاضلاب لبنی واقعی به ترتیب برابر 74/53 و 61/1درصد بود.
    نتیجه گیری
    فرآیند پرسولفات فعال شده با امواج صوتی می تواند یک روش مناسب و با کارآیی به نسبت بالا در حذف مواد آلی از فاضلاب صنایع لبنی باشد.
    کلیدواژگان: فرآیند اکسیداسیون پیشرفته، اولتراسونیک-پرسولفات، فاضلاب لبنی، مواد آلی
  • صابر فولادی، حسن فرسی، سجاد محمدزاده* صفحات 44-53
    زمینه و هدف
    سرطان پوست در طول دهه های گذشته رشد چشم گیری داشته است و اهمیت درمان اولیه آن روز به روز در حال افزایش است. هدف از این مطالعه، استفاده از شبکه های عصبی عمیق برای ایجاد یک سیستم خودکار تشخیص ملانوما بود که در آن داده ها به طور مستقیم به عنوان بخشی از فرآیند یادگیری عمیق کنترل می شود. روش تحقیق: در این پژوهش مطالعات بر روی تصاویر مربوط به سرطان پوست انجام شده است. برای تشخیص خوش خیم یا بدخیم بودن سرطان پوست از طبقه بندی کننده شبکه عصبی عمیق به کمک فریمورک تنسورفلو و بهره گیری از کتابخانه کراس استفاده شده است. مجموعه داده مورد استفاده در این پژوهش از 70 تصویر ملانوما و 100 تصویر مربوط به خال گوشتی خوش خیم تشکیل شده است. در مدل پیشنهادی این پژوهش 80 درصد از تصاویر پایگاه داده برای آموزش و 20 درصد تصاویر پایگاه داده برای آزمون انتخاب می شود،.
    یافته ها
    روش پیشنهادی، دقت تشخیص بالاتری دارد که نسبت به روش های موجود باعث افزایش بیش از 10درصد در دقت تشخیص در بسیاری از موارد گردیده است. دقت بالای تشخیص و طبقه بندی و سرعت بالای همگرایی به نتیجه نهایی، از ویژگی های این پژوهش نسبت به سایر تحقیقات است.
    نتیجه گیری
    سیستم اتوماتیک تشخیص و طبقه بندی سرطان پوست بر مبنای یادگیری عمیق، با دقت و سرعت مطلوبی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: یادگیری عمیق، سرطان پوست، ملانوما، شبکه عصبی عمیق
  • فرزانه میرحسینی، مهدی تبریزی زاده، آزاده فلاح یخدانی، امین انصاری نیا، منیره صدوقی* صفحات 54-63
    زمینه و هدف
    ضایعات داخل استخوانی، از ضایعات شایع هستند که در بین آنها ضایعات پری اپیکال شیوع بالاتری دارند. امروزه تمام سیستم های تصویربرداری مستقیم دیجیتال، انواع مختلفی از تکنیک های پردازش تصویر را در دسترس قرار می دهند. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر روش های مختلف پردازش تصاویر دیجیتال در تشخیص ضایعات استخوانی بود. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، از 50 عدد نیم فک پایین گوسفند استفاده شد. ضایعات با فرزهای گرد با شماره های 1/4، 1/2، 1، 2 و 4 ایجاد شدند. تصاویر دیجیتال به دست آمده با روش های پردازش Edge enhance، Sharpening و Invert gray scale و به شکل پردازش نشده، توسط دو نفر رادیولوژیست و در صورت عدم توافق دو مشاهده گر، توسط مشاهده گر سوم بررسی شدند. نحوه ثبت نتایج بدین صورت بود که برای تشخیص قطعی ضایعه «نمره 1»، تشخیص اشتباه «نمره 2» و تشخیص احتمالی «نمره 3» در نظر گرفته شد. نتایج توسط آزمون های آماری chi-square وFisher`s Exact تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    درصد حساسیت تشخیصی در تصاویر بدون پردازش (71/8%) و تصاویر پردازش شده با فیلتر Sharpen (71/4%) به طور معنی داری بیشتر از تصاویر پردازش شده با فیلترهای Invert gray scale (68/5%) و Edge enhance (53%) بود (P<0/001)
    نتیجه گیری
    در تشخیص ضایعات استخوانی، تصاویر دیجیتال فاقد پردازش و یا پردازش شده با فیلتر Sharpen از دقت تشخیصی بالاتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی دیجیتال، پردازش تصویر، ضایعه استخوانی
  • میترا مودی*، محمدرضا میری، غلامرضا شریف زاده، مریم میری، انسیه نوروزی، سودابه اسحقی صفحات 64-73
    زمینه و هدف
    سرطان پستان، دومین علت عمده مرگ ناشی از سرطان در بین زنان است. خودآزمایی ماهیانه پستان، یک رفتار غربالگری مهم برای تشخیص زودرس سرطان پستان می باشد؛ اما تعداد کمی از زنان این رفتار را انجام می دهند. هدف از انجام این مطالعه، تعیین پیش گویی کننده های رفتار خودآزمایی پستان در زنان خانه دار بر اساس مدل فرانظری بود. روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی، بر روی 450 نفر از زنان خانه دار 40-20 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر بیرجند انجام شد. نمونه گیری به صورت طبقه ای انجام گردید. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته شامل اطلاعات دموگرافیک و ابعاد مدل فرانظری و سوالات آگاهی که روایی و پایایی آن تایید شد، صورت گرفت. داده ها پس از جمع آوری در نرم افزار SPSS (ویرایش 19) وارد و توسط آزمون های آماری رگرسیون لجستیک چندحالتی و ضریب همبستگی پیرسون، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی زنان 24/5±30/75 سال بود. بر اساس مراحل تغییر انجام رفتار خودآزمایی پستان، 32/9 درصد زنان مورد مطالعه در مرحله پیش تفکر، 19/6 درصد در مرحله تفکر، 3/3درصد در مرحله آمادگی، 18/2 درصد در مرحله عمل و 6 درصد در مرحله نگهداری بودند. آنالیز رگرسیون نشان داد که خودکارآمدی، آگاهی و سطح تحصیلات، پیش بینی کننده انجام خودآزمایی پستان بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها آگاهی و خودکارآمدی، پیش بینی کننده های انجام خودآزمایی پستان هستند؛ بنابراین می توان با انجام مداخلات آموزشی با هدف افزایش آگاهی، افزایش خودکارآمدی و مهارت ورزی، میزان انجام خودآزمایی پستان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: مدل فرانظری، سرطان پستان، خودآزمایی پستان، پیش گویی کننده
  • بیتا بیجاری، حسن امیرآبادی زاده*، محمدرضا ملکی، فاطمه احمدی صفحات 74-82
    زمینه و هدف
    پرستاری یکی از مشاغل پر استرس محسوب می شود. میزان بالای استرس در این شغل، بر سلامت جسمی و روانی پرستاران و در نتیجه عملکرد شغلی آنان تاثیر می گذارد. هدف از این مطالعه، مقایسه انواع استرس های روانی- اجتماعی کادر پرستاری بیمارستان های آموزشی شهر بیرجند، بین دو سال 1393 و سال 1383 بود. روش تحقیق: در این مطالعه مقطعی، تعداد 306 نفر از کادر پرستاری بیمارستان های آموزشی (امام رضا و ولی عصر) شهر بیرجند، در سال 1393 به صورت سرشماری انتخاب شدند و مورد مطالعه قرار گرفتند. سپس نتایج این مطالعه با نتایج مطالعه ای که در سال 1383 بر روی 247 نفر از کادر پرستاری بیمارستان های امام رضا و ولی عصر بیرجند به همین منظور انجام شده بود، مقایسه گردید. روش جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 85 سوال در سه بخش استرس شخصی، خانوادگی و محیط کار بود که توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. داده ها پس از جمع آوری در نرم افزار SPSS (ویرایش 16) وارد شد و با کمک آزمون t مستقل در سطح معنی داری 0/05>α تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره استرس در سال 1383، 1/25±3/11 و در سال 1393، 1/15±3/03 بود که این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار نبود (0/44=P). استرس ناشی از عوامل خانوادگی و محیط کار در سال 1393 به طور معنی داری کمتر از سال 1383 بود (0/02=P و 0/005=P)؛ ولی استرس ناشی از عوامل شخصی بین دو سال اختلافی نداشت (0/12=P).
    نتیجه گیری
    اگرچه سطح استرس در کادر پرستاری بیمارستان های آموزشی نسبت به ده سال قبل کاهش یافته، ولی با این وجود هنوز از سطح بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: استرس، بیمارستان، پرستار
  • جعفر صادقی شاهرختی، قاسم آهی* صفحات 83-94
    زمینه و هدف
    رفتارهای جرم زای دانشجویان یک مسئله مهم است. این پژوهش با هدف بررسی ساختار عاملی، روایی و اعتبار پرسشنامه شناختارهای جرم زا انجام شد. روش تحقیق: در یک مطالعه پیمایشی از نوع همبستگی و با رویکرد تحلیل عاملی، 397 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزارهای مطالعه، پرسشنامه شناختارهای جرم زا، مقیاس شخصیت تاریک، مقیاس های درستکاری و همدلی و خرده مقیاس خشم بود که دانشجویان به آنها پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS (ویرایش 22) وLisrel (ویرایش 8/8) تجزیه و تحلیل شد. ضریب اعتبار پرسشنامه از طریق روش بازآزمایی و آلفای کرونباخ و روایی پرسشنامه از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی محاسبه شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، ساختار 5 عاملی را استخراج کرد که 50/04 درصد از واریانس آزمون را تبیین نمود. عوامل پنج گانه به ترتیب: کامرواسازی کوتاه مدت، نگرش منفی به سوی صاحبان قدرت، شکست در پذیرش مسئولیت، شناختار های مرتبط با استحقاق و بی اعتنایی به تاثیر جرم، نام گذاری شد. ضرایب اعتبار بازآزمایی و آلفای کرونباخ برای عوامل پنج گانه و کل پرسشنامه در دامنه 0/65 تا 0/89 قرار گرفت؛ به علاوه همبستگی بین نمره شناختارهای جرم زا با نمره سایکوپاتی، ماکیاولیسم و خشم «مثبت و معنی دار» و با نمره درستکاری و همدلی «منفی و معنی دار» به دست آمد. شاخص های برازندگی شامل: شاخص نیکویی برازش (GFI)، شاخص برازش مقایسه ای (CFI)، شاخص برازش فزاینده (IFI) و خطای ریشه مجذور میانگین (RMSEA) به ترتیب: 0/88، 0/90، 0/90 و 0/073 برآورد شد و نشان داد که مدل با داده ها برازش دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه ساختار پنج عاملی پرسشنامه اصلی را تایید کرد و توصیه های کاربردی برای پژوهشگران برای استفاده از این مقیاس ارائه نمود.
    کلیدواژگان: جرم، شناخت، شناختارهای جرم زا
|
  • Mahyar Mohammadifard Pages 1-3
    The needs for screening of breast cancer, Based on the latest guidelines
    Keywords: breast cancer, screening
  • Thayebeh Khazaei*, Hossein Rezaei Mohabbati, Ahmad Reza Sebzari, Mahmood Hosseini Pages 4-12
    Background and Aim
    Chemotherapy is a common method of cancer treatment and includes a complication. Since each organ of the body has a corresponding reflection region on the metatarsus and massage these points using unique techniques increases the blood flow of the organs associated with each point in the metatarsus, Foot massage is important to reduce the pain and stress of these patients. This study aimed to evaluate the effect of foot reflexology massage therapy on the stress and neuropathic pain induced by chemotherapy in women with breast cancer and the genital was done.
    Materials and Methods
    This clinical trial study was performed on 60 women with breast or genital cancer in Iranmehr Hospital of Birjand in 2018 that were selected by gradual and available sampling method. They were divided into two groups: reflexology (30 patients) and control group (30 persons). Massage therapy was performed twice a day for 2 weeks (5 minutes in the morning and 5 minutes in the evening) each day. Cohen and colleagues (1983) perceived stress questionnaire and the evaluation of signs and symptoms of Leeds neuropathic pain before and after the intervention were completed. Data were analyzed by SPSS 22 using t-test, paired t-test and covariance analysis.
    Results
    The mean score of stress after intervention in the experimental group (19.16 ± 0.64) was significantly lower than control group (29.14± 0.64)  (p <0.001). The mean of neuropathic pain score after intervention in the experimental group (8.21 ± 0.81) was Compared to control (16.36 ± 0.81) was significantly lower (p<0.001).
    Conclusion
    Foot reflexology massage as an effective intervention in safe and effective nursing can reduce the pain and stress of cancer patients. Due to its simplicity and low cost, it can be used as a complement to other nurses' usual treatments and care.
    Keywords: Stress, Pain, Cancer, Chemotherapy, Massage
  • Mohammad Sofiabadi, Mohammad Mehdi Soheili*, Poria Soleimani Pages 13-20
    Background and Aim
    Studies of memory impairment and memory loss associated with age, has led to the introduction of new therapies, including uses of medical herbs to improve memory. The aim of this study was to evaluate the effect of oral administration of Passiflora extract on passive avoidance Learning and Memory in male rats.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 40 male rats were divided into; control group, sham (solvent) and 3 Passiflora extract treated groups (50, 100 and 200 mg/ kg). The gavage was continued from the 1 week before the shock to 2 weeks afterwards. Learning and memory were evaluated using the passive avoidance test (shuttle box). Data were analyzed by SPSS software, using ANOVA and Tukey-post hoc test.
    Results
    Oral administration of  Passiflora extract in all 3 doses increased the latency of the entrance to the dark room, which was significant in the one week after the shock compared to control group(P <0.05).
    Conclusion
    The Passiflora extract consumption improved dose dependently betterment learning and memory. So it seems that, it’s using be effective for cognitive impairment prevention and treatment.
    Keywords: Passiflora, Learning, Memory, Rat
  • Seyed Mahmood Mousavinejad, Gholamreza Sanagouye Moharer*, Asghar Zarban Pages 21-31
    Background and Aim
    Mindfulness-Based Cognitive Therapy is from third-wave therapies that their effectiveness has been tested in a range of different psychiatric disorders. The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive therapy based on mind-awareness on rumination and glucose index of type 2 diabetic patients.
    Materials and Methods
    The present study was a quasi-experimental pre-test and post-test design. From among all type II diabetic patients referring to Birjand Diabetes Center in the second six months of 2017, 40 diabetic patients (20 experimental groups, 20 in the control group) were selected samples as available. Data were collected by Nalen-Huxma and Marrow rumination questionnaire and also by performing HbA1c (hemoglobin glycosylated) and FBS (fasting blood glucose) tests. For the experimental group, cognitive therapy based on mindfulness was conducted by Segal et al. Method in 8 sessions of 60 minutes, while the control group did not receive any intervention. Finally, descriptive statistics including mean and standard deviation were used to describe the data and statistical analysis of covariance, Levin and Kolmogorov-Smirnov analysis was used to analyze the data. The significance level was considered 0.05.
    Results
    The results showed a significant difference in mean scores of rumination and fasting blood sugar (FBS) in the experimental group before and after the intervention were(P<0.05) but the changes in mean glycosylated hemoglobin (HbA1c) view failed and changes in the control group were not significant.
    Conclusion
    The use of cognitive therapy based on Mindfulness, as an effective educational intervention, will be effective in decreasing the rumination and FBS in patients with type 2 diabetes and however, it is probably not effective in reducing hemoglobin glycosylated (HbA1c) in patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Mindfulness, Rumination, Fasting Blood Sugar, Glycosylated Hemoglobin, Diabetes Type 2.
  • Hossein Kamani, Ayat Hossein Panahi, Elham Norabadi, Gholamreza Abi* Pages 32-43
    Background and Aim
    Among the industries the dairy of the industry to recognize one of the most polluting Sources due to the presence of a high percentage of organic matter in the effluent. Recently, advanced oxidation processes, including Ultrasonic-persulfate with production of free radical such as sulfate and hydroxyl radicals is the efficient processes in wastewater treatment. Therefore, the aim of this study was evaluation efficiency of US-persulfate processes in treatment synthetic dairy wastewater.
    Materials and Methods
    This research was an experimental-laboratory study. In this study, dry milk was used to make synthetic dairy wastewater and effect of pH (3, 5, 7, 9, 11), persulfate concentrations (50, 100, 250, 500, 750 mg/L), contact time (10, 30, 45, 60, 90 min) and intensity of waves US (35, 37, 130 kHz) was investigated on efficiency and the process efficiency was measured by calculating the residual chemical oxygen demand using spectrophotometrically at a wavelength of 600 nm.
    Results
    According to the results, the efficiency increased by decreasing the pH value, increasing the concentration of hydrogen peroxide to an optimal level and increasing the contact time and ultrasound intensity and also was found that the efficiency of US-persulfate process at pH 3, concentration of persulfate500 mg/L, intensity of US 130 kHz and contact time 60 min had the highest efficiency that the amount of this efficiency was 74/53% and 61/1% for synthetic dairy wastewater and actual dairy sewerage respectively.
    Conclusion
     According to the results, the acoustic-activated peroxylate process can be a good and high-performance method for removing organic matter from dairy wastewater.
    Keywords: Advanced Oxidation Process, Ultrasonic-Persulfate, Dairy Wastewater, Organic Matter
  • Saber Fooladi, Hassan Farsi, Sajad Mohamadzadeh* Pages 44-53
    Background and Aim
    Skin cancer has grown dramatically over the past decades, and the importance of early treatment is increasing day by day. The purpose of this study is to use deep neural networks to create an auto-diagnosis system for melanoma, in which data is directly controlled as part of a deep learning process.
    Materials and Methods
    In this paper, studies on related pictures of skin cancer were performed.  For the diagnosis of benign or malignant skin cancer, the deep neural network classifier is used with the help of the Tensorflow framework and the use of the Keras libraries. The dataset which are used in this study consist 70 images of melanoma and 100 images of benign moles. In the proposed model, 80% of the database images are used for training and 20% of the database images are selected for testing.
    Results
    The proposed method offers a higher detection accuracy than other existing methods, which has increased the accuracy of diagnosis in most cases by more than 10%. The high accuracy of the diagnosis and classification and the speed of convergence to the final result are the characteristics of this Research Compared to other Research.
    Conclusion
    An automatic system based on deep learning is presented to identify and categorize skin cancer which provides high accuracy and speed.
    Keywords: Deep Learning, Skin Cancer, Melanoma, Deep Neural Network
  • Farzaneh Mirhoseini, Mahdi Tabrizizadeh, Azadeh Falah, Yakhdani, Amin Ansarinia, Monireh Sadoughi* Pages 54-63
    Background and Aim
     Intra-bone lesions are common in lesions, among them periapical lesions have a higher incidence. Todays, all direct digital imaging systems provide various types of image processing techniques. The purpose of this study is to investigate the effects of different digital image processing techniques on the diagnosis of bony defects.
    Materials and Methods
     In this experimental study, 50 sheep inferior half-jawbones were used. Lesions were created by round bars with numbers 1/4, 1/2, 1, 2 and 4. Digital images were obtained by edge enhance, sharpening, invert gray scale processing method and unprocessed investigated by two radiologists and in case of disagreement them observers by third observer. The method of recording the results was definitive diagnosis of lesion number 1, misdiagnosis number 2 and possible diagnosis number 3 .The results were analyzed by chi-square and Fisher's exact tests.
    Results
    Percent of diagnostic sensitivity in unprocessed Images (71.8%) and images processed with Sharpen filter (71.4%) were significantly higher than images processed with invert grayscale (68.5%) and edge Enhancer (53%).(p<0.001)
    Conclusion
    To detect bone lesions, unprocessed and processed digital images with Sharpen filters have higher diagnostic accuracy.
    Keywords: Digital Radiography, Image Processing, Bony Defect
  • Mitra Moodi*, Mohammad Reza Miri, Gholamreza Sharifzadeh, Maryam Miri, Ensiyeh Norozi, Soodabeh Es, Haghi Pages 64-73
    Background and Aim
    Breast cancer is the second leading cause of death from cancer among women. Monthly breast Self-Examination is an important screening strategy for early detection of breast cancer, but few women do this. The purpose of this study was to determine predictors of breast self-examination behavior in housewives based on the trans-theoretical model.
    Materials and Methods
    This descriptive-analytic study was incorporated 450 housewives aged between 20 to 40 years old referring to health centers in Birjand. Sampling was through the Stratified Sampling method. Data collection was carried out through a researcher-made questionnaire including demographic information and dimensions of the meta-theory model and knowledge questions whose validity and reliability were confirmed. The data were analyzed by SPSS 19 software and analyzed by multivariate logistic regression and Pearson correlation coefficient test.
    Results
    Mean age of the housewives was 30.75±5.24 years. As regarding the stages of transition in breast self-examination (BSE) behavior, 32.9% were in the pre-contemplation stage, 19.6% in contemplation, 23.3% in preparedness, 18.2% in action, and 6% in maintenance stages. Regression analysis showed that self-efficacy, knowledge, and education level were predictors of BSE.
    Conclusion
    The findings of the study showed that self-efficacy and knowledge were predictors of BSE. Therefore, BSE behavior can be reinforced via educational programs that aim at increasing awareness and self-efficacy among women.
    Keywords: Transtheoretical Model, Breast Cancer, Breast Self-Examination, Predictor
  • Bita Bijari, Hassan Amirabadizadeh*, Mohammad Reza Maleki, Fatemeh Ahmadi Pages 74-82
    Background and Aim
    Nursing is one of the most stressful jobs. The high level of stress affects the physical and mental health of nurses and their job performance .The purpose of this study is comparing the psychosocial stresses of the nursing staff of the educational hospitals in Birjand between 2004 and 2014.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, 306 nursing staff of educational hospitals (Imam Reza and Vali-e-Asr) in Birjand city were selected by census and studied. Then, the results of this study were compared with the results of a study done in 2004 on 247 nursing staff of Imam Reza and Vali-e-Asr hospitals of Birjand for this purpose. The data collection method was a researcher-made questionnaire consisting of 85 questions in three sections of personal stress, family and work environment that was completed by the Data were collected by SPSS software (version 16) and analyzed by independent t-test at a significant level of α< 0.05.
    Results
    The mean of stress score in the year 2004 was 3.11 ± 1.25 and in the year 2014 was 3.03 ± 1.15. This difference was not statistically significant (P = 0.44). The stress caused by family factors and work environment in 2014 was significantly lower than in 2004 (P = 0.02, P = 0.005). However, the stress was not due to personal factors between two years. (P = 0.12).
    Conclusion
    Although the level of stress in the nursing staff of educational hospitals has fallen more than 10 years ago, it still has a high level.
    Keywords: Stress, Hospital, Nurse.
  • Jaafar Sadeghi Shahrakhti, Qasem Ahi* Pages 83-94
    Background and Aim
    Behavior misconduct in college students are an important issue. This study aimed to investigate the factor structure, reliability, and validity of the Criminogenic Cognitions scale.
    Materials and Methods
    This study is a survey of correlation type with exploratory factor analysis, 397 students of Birjand University of Medical Sciences Selected and studied by using cluster sampling method and completed the Criminogenic Cognitions scale, Dark Personality Scale, honesty and empathy subscales and Anger subscale. Data was analyzed using Lisrel (version 8/8) and SPSS softwares (version 22). The reliability coefficient of the questionnaire was calculated through the method of retesting and Cronbach's alpha test and the validity of the questionnaire was determined through exploratory and confirmatory factor analysis.
    Results
    The result of exploratory factor analysis extracted a 5-factor structure that explained 50.04 percent of the variance of the test. The five factors were named short-term gratification, negative attitude toward authority, failure to accept responsibility, Notions associated with entitlement and Insensitivity to the Impact of Crime, respectively. Cronbach's alpha reliability coefficients for the five factors and the total questionnaire were in the range of 0.65 to 0.89.In addition, correlations between total score of Criminogenic Cognitions scale and scores of psychopathy, Machiavellianism and anger were positive and significant, and correlations between total score of Criminogenic Cognitions scale and scores of honesty and empathy were negative and significant. Fitness indices including Goodness of Fit Index (GFI), Comparative Fit Index (CFI), Incremental Fit Index (IFI) and Root Mean Square Error (RMSEA) equal to 0.88, 0.90, 0.90 and 0.073 and showed that the model is fitted with data.
    Conclusion
    The findings of the study confirmed the obtained five-factor structure of the main questionnaire and provided practical advices for researchers, professionals and organizations responsible for using the scale.
    Keywords: Crime, Cognition, Criminogenic Cognitions