فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 68، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهری شادی، محمود زردست، محمدحسن پور فرد، غلامرضا شریف زاده، سعید وفایی نژاد، فائزه وزیری، محمد افشار * صفحات 179-189
    زمینه و هدف
    ریزش مو یکی از مشکلات مهم در بخش بهداشتی و زیبایی است و یافتن ترکیبی گیاهی برای جلوگیری از آن مستلزم تحقیقات بنیادی است. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات اسانس دانه عناب با غلظت های متفاوت بر روی فولیکول موی بدن موش های نر نژاد Balb/c بود.
    روش تحقیق: این مطالعه تجربی بر روی 40 سر موش سوری نر بالغ 5/2 ماهه، از نژاد Balb/c با وزنgr 2±30 انجام شد. موش ها به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند. برای موش های گروه های 1، 2 و 3 از کرم حاوی اسانس عناب به ترتیب با غلظت های: 5درصد، 10درصد و 15درصد استفاده شد. موش های گروه های 4 و 5 نیز به عنوان گروه شاهد و پایه در نظر گرفته شدند. ابتدا پشت موش ها تقریبا به مساحت 4 سانتی مترمربع با موم پاکسازی شد. موش های گروه های 1، 2 و 3 به مدت 12 روز هر روز یک نوبت، با کرم حاوی اسانس عناب تیمار شدند. در روز 12، دوباره پشت موش ها با موم پاکسازی و مداخله ذکرشده دوباره به مدت 12 روز تکرار شد. در روز 13 پس از تیمار، نمونه های پوست در ناحیه مورد مطالعه جمع آوری و مراحل پاساژ بافتی و رنگ آمیزی انجام گرفت. داده های به دست آمده پس از ورود به نرم افزار SPSS (ویرایش 22)، با کمک آزمون های آماری ANOVA و Tukey در سطح معنی داری 05/0P< تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که میانگین تعداد فولیکول های مو در پوست گروه های تحت درمان با کرم حاوی اسانس عناب در غلظت های 5درصد (6/6±75/37)، 10درصد (3/8±75/42) و 15درصد (2/6±25/41) به طور معنی داری بالاتر از میانگین تعداد فولیکول های پوست در دو گروه کنترل پایه (1/3±50/18) و کنترل معمولی (1/2±15) بود. همچنین افزایش معنی داری در تعداد سلول های فیبروبلاست ها و رشته های کلاژن در گروه های در معرض کرم حاوی اسانس عناب نسبت به دو گروه کنترل پایه و معمولی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    اسانس عناب می تواند اثرات مفیدی بر روی روند رشد مو داشته باشد؛ بنابراین می توان از آن برای تحقیق در درمان افراد در معرض ریزش مو استفاده کرد.
    کلیدواژگان: عناب، فولیکول مو، پوست، موش کوچک
  • صدیقه امیراسماعیلی، مسعود مبینی، علی روح بخش، علی شمسی زاده، فاطمه امین، محمد الله توکلی * صفحات 190-197
    زمینه و هدف
    اوپیوئیدهای درون زاد بدن و داروهای اپیوئیدی اعتیادآور، بسیاری از عملکردهای بدن را تغییر می دهند. در مطالعات گذشته به اثرات مرفین بر عضلات صاف و تنفسی اشاره شده؛ اما اثرات اوپیوئیدها بر عملکرد عضلات اسکلتی به خوبی شناخته نشده است. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر تزریق تک دوز مرفین بر خستگی عضلانی در موش صحرایی نر طراحی و اجرا گردید.
    روش تحقیق: این مطالعه تجربی، بر روی 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن 270-220 گرم انجام شد. موش ها به طور تصادفی در 4 گروه شامل: گروه کنترل (موش های این گروه فقط در قفس های خود نگهداری شده و آب و غذا دریافت می کردند)، گروه دریافت کننده مرفین (mg/kg5)، گروه خستگی (موش های این گروه به صورت اجباری، بر روی دستگاه تردمیل به مدت 120 دقیقه با سرعت 20 متر در دقیقه دوانده می شدند) و گروه خستگی بعلاوه مرفین توزیع شدند. در نهایت از گوشه چشم موش ها خون گرفته شد و پلاسمای آن برای اندازه گیری متغیرهای خستگی عضلانی شامل: لاکتات دهیدروژناز (LDH) و کراتین فسفوکیناز (CPK) به آزمایشگاه فرستاده شد.
    یافته ها
    مدت زمان دویدن در گروه دریافت کننده خستگی بعلاوه مرفین از بقیه گروه ها به صورت معنی داری کمتر بود (009/0P=)؛ همچنین سطح سرمی LDH (009/0P=) و CPK (008/0P=) در این گروه نسبت به گروه های دیگر افزایش معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که تزریق تک دوز مرفین باعث افزایش شاخص های خستگی عضلانی (LDH و CPK) در موش های صحرایی نر می شود.
    کلیدواژگان: مرفین، خستگی عضلانی، کراتین فسفوکیناز، لاکتات دهیدروژناز
  • الهام قاسمی *، محمداسماعیل افضل پور، اصغر زربان صفحات 198-210
    زمینه و هدف
    افزایش شدت فعالیت بدنی به همراه مصرف منظم چای سبز می تواند بر متابولیسم انرژی، وزن و محتوای چربی بدن تاثیر بگذارد. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر 10 هفته تمرین تناوبی شدید و مصرف چای سبز بر پروفایل لیپیدی و ترکیب بدن در زنان دارای اضافه وزن بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی، 30 زن دارای اضافه وزن به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه مساوی شامل: گروه های تمرین، مکمل و گروه ترکیب تمرین و مکمل تقسیم شدند. گروه تمرین به مدت 10هفته به اجرای تمرینات تناوبی شدید با شدت 85- 95 درصد ضربان قلب بیشینه پرداختند. گروه مکمل، روزانه سه عدد قرص 500 میلی گرمی چای سبز مصرف کردند. گروه ترکیب تمرین و مکمل نیز هر دو مداخله را اجرا کردند. خونگیری از افراد مورد مطالعه قبل و بعد از مداخله در حالت ناشتایی انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (ویرایش 19) و با کمک آزمون های تی همبسته، آنالیزکوواریانس و تست تعقیبی بونفرونی در سطح معنی داری 05/0 تحلیل شد.
    یافته ها
    پس از 10 هفته تمرین و مصرف چای سبز، میزان تری گلیسرید (001/0P=)، LDL (02/0P=)، وزن (0001/0P=)، شاخص توده بدن (0001/0P=) و درصد چربی (0001/0P=) در هر سه گروه کاهش معنی دار یافت؛ در حالی که در دو گروه تمرینی، سطح کلسترول تام (01/0P=) کاهش و HDL (01/0P=) افزایش معنی دار نشان داد؛ اما در گروه چای سبز این دو شاخص (به ترتیب: 23/0P= و 06/0P=) تفاوت معنی داری نکرد. علاوه بر این، در شاخص های فشار خون سیستول (55/0P=) و دیاستول (15/0P=) و نسبت دور کمر به لگن (08/0 P=) بین گروه ها تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    اجرای تمرین تناوبی شدید به همراه مصرف چای سبز از طریق تاثیر مطلوب بر پروفایل لیپیدی و ترکیبات بدن، عامل کارآمدی برای پیشگیری و بهبود عوامل خطرزای قلبی- عروقی در زنان دارای اضافه وزن است.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، چای سبز، نیمرخ لیپیدی سرم
  • صادق چراغ بیرجندی، مرضیه ثاقب جو *، مهدی هدایتی صفحات 211-221
    زمینه و هدف
    فعال کردن بافت چربی قهوه ای می تواند رویکرد جدیدی در کاهش مشکلات مربوط به چاقی فراهم نماید. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر تمرین تناوبی شدید (HIIT) و مصرف ال-آرژنین (L-Arg) بر سطوح سرمی فاکتور رشدی فیبروبلاست 21 (FGF21) و پتتید دهلیزی دفع کننده سدیم (ANP) مردان دارای اضافه وزن و چاق بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی، 40 مرد دارای اضافه وزن و چاق (میانگین سن52/6±58/24 سال و نمایه توده بدن 66/3±43/29 کیلوگرم بر متر مربع) به طور هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در 4 گروه HIIT، L-Arg، HIIT+ L-Arg و دارونما قرار گرفتند. برنامه تمرین، 3 جلسه در هفته به مدت 6 هفته HIIT بود. L-Arg، روزانه 6 گرم به صورت خوراکی مصرف شد. نمونه گیری خون 24 ساعت قبل و 48 ساعت پس از مداخله، انجام و سرم حاصل برای اندازه گیری سطوح FGF21 و ANP استفاده شد. داده ها به وسیله آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، آنالیز کواریانس و تعقیبی بونفرونی تحلیل شدند. سطح معنی دایی 05/0>P درنظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد مصرف L-Arg و HIIT+ L-Arg باعث افزایش معنی دار سطح سرمی ANP شد (سطح معنی داری به ترتیب: 02/0 و 01/0)؛ اما انجام HIIT تغییر معنی داری در سطح ANP ایجاد نکرد. سطح سرمی FGF21 نیز متعاقب HIIT و مصرف L-Arg تغییر معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد مصرف L-Arg و همراه نمودن HIIT با مصرف L-Arg، به واسطه افزایش سطح ANP می تواند به عنوان گامی موثر در فعال کردن بافت چربی قهوه ای مورد مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، ال، آرژنین، مردان چاق، فاکتور رشدی فیبروبلاست 21، پپتید دهلیزی دفع کننده سدیم
  • مریم غفوری، علی نقی زاده* صفحات 222-234
    زمینه و هدف
    مواد هیومیکی از جمله مواد پلی الکترولیتی آلی طبیعی هستند که بیشترین قسمت کربن آلی محلول موجود در محیط های آبی را تشکیل می دهند. واکنش بین ترکیبات هیومیکی و کلر منجر به تشکیل محصولات جانبی گندزدایی می شود که سمی، سرطان زا و جهش زا هستند. هدف از این مطالعه بررسی ایزوترم، سینتیک و ترمودینامیک فرآیند حذف اسید هیومیک توسط نانو کیتوزان از محیط های آبی بود.
    روش تحقیق: این مطالعه کاربردی از نوع تجربی بود که به صورت سیستم ناپیوسته انجام شد. در این مطالعه، اثر پارامترهای مختلفی از جمله: pH، غلظت اسید هیومیک، زمان تماس، میزان جرم جاذب، ایزوترم، ترمودینامیک و سینتیک فرآیند جذب اسید هیومیک بررسی شد. غلظت اسید هیومیک با استفاده از روش اسپکتروفتومتری در طول موج 254 نانومتر تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که حداکثر ظرفیت جذب نانوکیتوزان که در غلظت l mg/50 و زمان تماس 90 دقیقه رخ داد، برابر mg/g3/52 است. همچنین حداکثر میزان جذب در 4pH= و در دوز جاذب g02/0 مشاهده شد. داده های آزمایشگاهی نشان دهنده تطابق نتایج با مدل ایزوترم لانگمویر بود. مطابق نتایج مطالعات ترمودینامیک تغییرات آنتروپی ΔS)) برابر
    J/mol k24/2-، تغییرات آنتالپی (ΔH) برابر kJ/mol870 و مقدار انرژی آزاد گیبس ((Δ G منفی بود که نشان دهنده خودبه خودی و گرماگیر بودن فرآیند جذب می باشد. سینتیک فرآیند جذب سطحی از مدل شبه درجه دو تبعیت می کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، می توان نانوکیتوزان را جاذب مناسبی برای حذف اسید هیومیک از محلول های آبی پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: اسید هیومیک، نانوکیتوزان، جذب سطحی، ایزوترم، ترمودینامیک، سینتیک
  • فاطمه سادات ارغوان، رسول خسروی *، علی اکبر تقی زاده، محمود تقوی، اطهر انتظاری، منیره خزایی، رضاعلی فلاح زاده صفحات 235-245
    زمینه و هدف
    کربن فعال، پرکاربردترین جاذب برای حذف آلاینده ها می باشد. با ظهور تکنولوژی های جدید، روش تولید کربن فعال نیاز به اصلاح داشته تا علاوه بر کاهش هزینه های تولید و پیچیدگی فرآیند تولید، اثر بخشی فرآیند نیز بهبود یابد. بنابراین هدف از انجام این مطالعه، تولید کربن فعال پودری تحت تاثیر امواج فراصوتی از دانه اسپند و کاربرد آن در حذف کروم از محلول های آبی بود.
    روش تحقیق: این مطالعه به صورت تجربی به صورت ناپیوسته انجام شد. برای تولید کربن فعال، از دانه پودرشده اسپند استفاده شد و سطح ویژه کربن فعال با آزمایش BET تعیین گردید. مهمترین متغیرهای اثر گذار بر فرآیند جذب مورد بررسی قرار گرفت. برای اندازه گیری کروم شش ظرفیتی، از روش رنگ سنجی با استفاده از UV/VIS SpectrometerT80+ استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار Excel انجام شد.
    یافته ها
    pH بهینه برای فرآیند جذب با استفاده از هر دو نوع کربن فعال تولیدی برابر با 2 به دست آمد. نتایج جذب برای هر دو جاذب از سینتیک درجه دوم کاذب تبیعت کرده و K2 برای کربن فعال پودری تولیدی در مقایسه با پودر خام دانه اسپند بیش از دو برابر به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که امواج فراصوتی برای فعال سازی کربن بسیار موثر می باشد و کربن فعال تولیدی دارای سرعت جذب و سطح ویژه بسیار بالا بوده و می تواند به عنوان جاذب مناسب در حذف کروم شش ظرفیتی استفاده شود.
    کلیدواژگان: کربن فعال، دانه اسپند، اولتراسونیک، کروم
  • میترا مودی، بی بی نرگس معاشری، نسرین امیرآبادی زاده * صفحات 245-256
    زمینه و هدف
    با افزایش روز افزون بیماری های ژنتیک، انجام مشاوره برای پیشگیری از این بیماری ها ضرورت دو چندانی پیدا کرده است؛ لذا ارتقای آگاهی افراد درباره ضرورت مشاوره ژنتیک لازم است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بر آگاهی، باورها و خودکارآمدی زنان نیازمند مشاوره ژنتیک انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه کارآزمایی میدانی شاهددار تصادفی شده،80 زن متاهل نیازمند مشاوره ژنتیک به صورت مساوی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته شامل اطلاعات جمعیت‏شناختی و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود که به روش مصاحبه تکمیل گردید. مداخله آموزشی طی 3 جلسه آموزشی 90 دقیقه‏ای و به فاصله یک هفته از هم اجرا شد. در نهایت داده های گردآوری شده وارد نرم‏افزار SPSS (ویرایش 16) شد و توسط آزمون‏های آماری Chi-Square، آنالیز واریانس تکرار شونده، Independent t-test، Mann– Whitney و Friedman در سطح معنی‏داری 05/0P< تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمرات آگاهی، تهدید، منافع، موانع و خودکارآمدی درک شده در دو گروه قبل از آموزش تفاوت معنی‏داری نداشت؛ اما این تفاوت بلافاصله و سه ماه بعد از آموزش معنی‏دار شد (001/0>P). همچنین بین نمره آگاهی، تهدید، منافع، موانع و خودکارآمدی درک شده در سه مقطع زمانی قبل با بلافاصله، قبل با سه ماه بعد و بلافاصله با سه ماه بعد در گروه مورد تفاوت معنی‏داری مشاهده شد (001/0>P)؛ اما این تفاوت در گروه شاهد معنی‏دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که مداخله آموزشی براساس مدل اعتقاد بهداشتی سبب افزایش آگاهی، باورها و خودکارآمدی زنان در خصوص نقش مشاوره ژنتیک در پیشگیری از بروز ناهنجاری های مادرزادی شد.
    کلیدواژگان: آموزش، مدل اعتقاد بهداشتی، زنان، مشاوره ژنتیک
  • محمد واحدیان شاهرودی، مهدی قلیان اول، حبیب الله اسماعیلی، هادی طهرانی، محمدناصر شفیعی، فائزه محمدی* صفحات 257-267
    زمینه و هدف
    کار در معادن، از جمله مشاغل تهدیدکننده سلامتی کارگران محسوب می گردد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر سازه های الگوی رفتار سالم در کارگران معدن زغال سنگ طبس در سال 1394 انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی تصادفی شاهددار، 45 نفر کارگر در هر یک از گروه های آزمون و شاهد شرکت کردند. اطلاعات جمعیت شناختی و داده های مرتبط با سازه های الگوی رفتار سالم، قبل و 3 ماه بعد از مداخله، از طریق پرسشنامه الگوی رفتار سالم جمع آوری شد. برای سنجش اعتبار و پایایی پرسشنامه، از روش اعتبار محتوی و آلفای کرونباخ استفاده شد. مداخله آموزشی در قالب 4جلسه 60دقیقه ای و به روش بحث گروهی و پرسش و پاسخ اجرا شد. سپس اطلاعات وارد نرم افزار SPSS (ویرایش 16) شد و با استفاده از آزمون های آماری Chi-Square، Mann– Whitney، Fisher، Wilcoxon، Kruskal– Wallis، Paired t-test و t-test Independent، در سطح معنی داری 05/0P< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    قبل از آموزش، بین دو گروه از نظر متغیرهای جمعیت شاختی و متغیرهای اصلی پژوهش اختلاف معنی داری وجود نداشت؛ اما پس از آموزش، یافته ها نشان دهنده تغییر معنی دار میانگین امتیاز سازه های نگرش (001/0P<)، اعتقادی (001/0P<)، هنجاری (001/0P<)، قصد رفتاری (001/0P<)، آگاهی (001/0P<) و عوامل تسهیل کننده (001/0P<) در گروه آزمون بود.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان می دهد مداخله آموزشی بر مبنای الگوی رفتار سالم قادر است نگرش، اعتقادات، هنجارها، قصد رفتاری، آگاهی و عوامل تسهیل کننده تبدیل قصد به رفتار را در کارگران معدن درباره رفتارهای ناایمن تغییر دهد.
    کلیدواژگان: آموزش، الگوی رفتار سالم، نگرش، قصد رفتاری، کارگران
  • علی اکبر اسماعیلی، ابراهیم اکبرزاده، یحیی محمدی، محمدعلی نعمتی، محمدرضا رئیسون* صفحات 268-276
    زمینه و هدف
    بهره هوشی، هوش فرهنگی و خودنظارتی از مولفه های مهم و تاثیرگذار بر فرآیند یاددهی و یادگیری دانشجویان می باشد؛ بر این اساس، این مطالعه به بررسی رابطه میان بهره هوشی با هوش فرهنگی و خودنظارتی در دانشجویان پرداخت.
    روش تحقیق: در یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی همبستگی، تعداد 171 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند به روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای مورد بررسی قرار گرفتند. برای ارزیابی بهره هوشی، هوش فرهنگی و خودنظارتی به ترتیب از آزمون های استاندارد آر بی کتل مقیاس سوم، هوش فرهنگی Earley & Ang و خودنظارتی Snyder استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و آزمون تی مستقل در سطح معنی داری 05/0≥P استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره های ضریب هوشی، هوش فرهنگی و خودنظارتی شرکت کنندگان در مطالعه به ترتیب برابر با: 44/10±106 و 31/17±73/85 و 20/3±35/12 بود. نمره هوش فرهنگی در بین دو جنس، تفاوت قابل ملاحظه ای نشان نداد. رابطه مثبت و معنی داری بین میانگین نمره هوش فرهنگی و خودنظارتی مشاهده گردید (000/0P<، 37/0R=)؛ ولی بین نمره هوش فرهنگی و ضریب هوشی و همچنین بین نمره خودنظارتی و ضریب هوشی ارتباط معنی داری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به وضعیت نامطلوب نمره هوش فرهنگی و البته اکتسابی بودن بخش قابل توجهی از مهارت ها و قابلیت های آن، پیشنهاد می گردد برنامه های آموزشی و فرهنگی ویژه ای برای تقویت هوش فرهنگی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: بهره هوشی، هوش فرهنگی، خودنظارتی، دانشجویان
|
  • Mehri Shadi, Mahmoud Zardast, Mohammad Hassanpour Fard, Gholamreza Sharifzadeh, Saeed Vafaei, Nezhad, Faeze Vaziri, Mohammad Afshar * Pages 179-189
    Background And Aim
    This study was to evaluate the effects of different concentrations of jujube seed oil on the hair follicle in BALB/c mice.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40 male BALB/c mice (2.5 months of age) were used. A 4 cm2of the back of animal’s body shaved with wax. The mice were then divided into five groups (n=8). The first three groups received Jujube oil concentrations 5%, 10% and 15%, respectively.The fourth and fifth groups were selected as the baseand sham control groups, respectively. The animals received topical treatment of jujuba seed oil for 12 day. Base and control groups received Ocerin and water respectively. After passing 12 day, back skin of animals was shaved againby wax and the treatment was repeated again for further 12 days. At 13th day the animals were sacrificed and samples were collected and tissue processing and staining were performed.Data were analyzed by the ANOVA and Tukey statistical tests with the 22th version of SPSS sofware.
    Results
    This study showed that mean number of hair follicles in the skin of 5% jujuba essence treated group(37.75±6.6), 10% jujuba (42.75±8.3), 15% jujuba (41.25±6.2) was meaningful higher than the base (18.50±3.1)and sham (15±2.1) groups. Furthermore, we also showed that the number of hair papilla, fibroblast cells and collagen fibers were increased in the treatment groups as compared with the control groups.
    Conclusion
    Based on our study, Jujube essensial oil can have very positive effects on improving hair growth and can be used for hair losing clinical trial.
    Keywords: Jujuba, Hair follicle, Skin, Mice
  • Sedigheh Amiresmaili, Massoud Mobini, Ali Roohbakhsh, Ali Shamsizadeh, Fatemeh Amin, Mohammad Allahtavakoli * Pages 190-197
    Background And Aim
    Endogenous opioids and addictive opiate drugs change many body functions. . Previous studies have referred to the effects of morphine on smooth and pulmonary muscles ., but the effects of opioids on skeletal muscles is not known well. Thus, the current study aimed at assessing the effect of a single dose of morphine on muscle fatigue in male rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40 male Wistar rats weighing 220-270 g were randomly divided into four equal groups: control (the mice were kept in their cages and received food and water), morphine receiving group, fatigue group (the mice in this group were kept running on a treadmill . for120 minutes at a rate of 20 meters per minute), and morphine plus fatigue group. At the end of the experiments, blood samples were obtained from the corner of their eyes and were sent to the laboratory for measurement of muscle fatigue indexes including lactate dehydrogenase (LDH) and creatine phosphokinase (CPK).
    Results
    Administration of morphine to the fatigue group decreased running time compared with the control group (P=0.009). Furthermore, administration of morphine to the fatigue group significantly increased serum levels of LDH (P=0.009) and CPK (P=0.008).
    Conclusion
    The present study showed that administration of a single dose of morphine in rats increases muscle fatigue biomarkers (LDH, CPK).
    Keywords: Morphine, Muscle Fatigue, LDH, CPK
  • Elham Ghasemi *, Mohammad Esmaeil Afzalpour, Asghar Zarban Pages 198-210
    Background And Aim
    Increasing the intensity of physical activity along with regular consumption of green tea can be effective on energy metabolism, weight, and body fat content. The aim of the present study was to determine the effect of a 10 week. .high intensity interval training supplemented with consuming green tea .on lipid profiles and body composition in overweight women.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, 30 overweight women were purposefully and randomly chosen and divided into 3 equal groups. Training group performed training programs including 3 sessions per week at maximum intensity of 85-95% heart rate and the supplement group consumed 3 tablets of green tea (500 mg) daily for 10 weeks High intensity interval training and the supplement group both underwent intervention. Blood samples were collected before and after the intervention in fasting state. Finally,the obtained data was fed into SPSS software (V. 19) and analyzed using paired t test, covariance analysis, one way-variance analysis, and Bonferroni post- hoc tests at the significant level of P
    Results
    After the period of high intensity interval training and green tea supplementation triglycerides (P=0.001), LDL (P=0.02), weight (P=0.0001), body mass index (P=0.0001), and body fat percentage (P=0.0001) in all the groups and total cholesterol (P=0.01) decreased ,but HDL (P=0.01) increased in high intensity interval training plus supplements and high intensity interval training plus placebo groups. However, these two indicators did not differ significantly in the supplement group (P=0.23 and P=0.06, respectively). Furthermore, systolic (P= 0.55) and diastolic (P= 0.15) blood pressure and waist-to-hip ratio (P= 0.08) did not change after intervention in all the groups.
    Conclusion
    It was found that consumption of green tea along with performing of high intensity interval training can be effective in improving of cardiovascular risk factors in overweight women.
    Keywords: High Intensity Interval Training, Green tea, Lipid profiles
  • Sadegh Cheragh Birjandi, Marziyeh Saghebjoo*, Mehdi Hedayati Pages 211-221
    Background And Aim
    Activation of brown adipose tissue can be a new approach in reducing obesity and related complications. The aim of the current study was to investigate the effect of high intensity interval training (HIIT) supplemented with L-Arginine (L-Arg) .on serum levels of fibroblast growth factor 21 (FGF21) and atrial natriuretic peptide (ANP) in overweight and obese men.
    Materials And Methods
    In this semi experimental study, 40 overweight and obese men ( with mean age 24.58±6.52 years and mean body mass index 29.43±3.66 kg/m2) were selected through purposive sampling method and were randomly divided into 4 equal groups of HIIT, supplementation with L-Arg, HIIT L-Arg ,and placebo. The training program consisted of 6 weeks of HIIT training (3 days.per week). L-Arg supplementation (6 gr/day) was taken orally. Blood sampling was done 24 hours before and 48 hours after intervention and the blood serum was used for the measurement of FGF21 and ANP levels. The obtained data was analyzed using ANOVA, ANCOVA and post -hoc Bonferroni tests at a significant level of P
    Results
    It was found that the serum level of ANP significantly increased in L-Arg and HIITArg groups (P values wwere 0.02 and 0.01, respectively), but HIIT did not cause a significant change in the level of ANP. The serum level of FGF21 had no significant changes after HIIT and use of L-Arg.
    Conclusion
    It seems that L-Arg supplementation and HIIT together with L-Arg supplementation with increased level of ANP can be considered as an effective step to activate brown adipose tissue.
    Keywords: High intensity interval training, L, Arginine, Obese men, Fibroblast growth factor 21, Atrial natriuretic peptide
  • Maryam Ghafoori, Ali Naghizadeh* Pages 222-234
    Background And Aim
    Humic substances include natural organic polyelectrolyte materials that formed most of the dissolved organic carbon in aquatic environments. Reaction between humic substances and chlorine leading to formation of disinfection byproducts (DBPs) those are toxic, carcinogenic and mutagenic. The aim of this study was investigation of isotherms, kinetics and thermodynamics of humic acid removal process by nano chitosan from aquatic environment.
    Materials And Methods
    This practical research was an experimental study that performed in a batch system. The effect of various parameters such as pH, humic acid concentration, contact time, adsorbent dosage, isotherms, thermodynamics and Kinetics of humic acid adsorption process were investigated. Humic acid concentration measured using spectrophotometer at wave length of 254 nm.
    Results
    The results of this research showed that maximum adsorption capacity of nanochitosan that fall out in concentration of 50 mg/l and contact time of 90 minutes was 52.34 mg/g. Also, the maximum adsorption was observed in pH = 4 and adsorbent dosage 0.02 g. Laboratory data show that adsorption of humic acid by nanochitosan follow the Langmuir isotherm model. According to result of thermodynamic study, entropy changes (ΔS) was equal to 2.24 J/mol°k, enthalpy changes (ΔH) was equal to 870 kJ/mol and Gibbs free energy (ΔG) was negative that represent the adsorption process is spontaneous and endothermic. The kinetics of adsorption has a good compliant with pseudo second order model.
    Conclusion
    Regarding to results of this study, nano chitosan can be suggested as a good adsorbent for the removal of humic acids from aqueous solutions.
    Keywords: Humic acid, Nano chitosan, Adsorption, Isotherms, Thermodynamics, Kinetics
  • Fatemeh Alsadat Arghavan, Rasoul Khosravi *, Ali Akbar Taghizadeh, Mahmoud Taghavi, Athar Entezari, Monireh Khazaei, Reza Ali Fallahzadeh Pages 235-245
    Background And Aim
    Activated carbon is a most common adsorbent. By emerging of new technologies, the activated carbon production methods need to be improved. The aim of this study was producing powdered activated carbon from Peganum Harmala seed under ultrasound waves for activation and its application for chromium removal from aqueous solutions.
    Materials And Methods
    This experimental study was conducted in a batch reactor. The Peganum Harmala seeds were used for activated carbon production and Ultrasonic waves were used to activation. The BET test was done in order to determine of the specific surface area of produced activated carbon. The most important variables affecting the adsorption process were examined. For Cr(VI) determining UV/VIS Spectrophotometer T80 at a wavelength of 540 nm was used. Data analysis was performed by Excel software.
    Results
    The BET test results showed that the specific surface area of produced ​​activated carbon is 442m2/g. The optimum pH of solution to adsorption process by both raw powder of Peganum Harmala seeds and produced powdered activated carbon adsorbents was equal 2. Adsorption data for both adsorbents were best fitted to the pseudo-second order kinetic and parameter of K2 for the produced powdered activated carbon was obtained two times more than K2 for raw powdered Peganum Harmala seed.
    Conclusion
    The results showed that ultrasound is very effective in activation of carbon and produced activated carbon have high adsorption rate and specific surface area, it and can be used as an appropriate adsorbent for removal of hexavalent chromium.
    Keywords: Activated carbon, Peganum Harmala seed, Ultrasonic, Chromium
  • Mitra Moodi, Bibi Narjes Moasheri, Nasrin Amirabadi Zadeh* Pages 245-256
    Background And Aim
    Regarding the ever-increasing of genetic diseases, counseling for the prevention of these diseases has got overwhelming necessity. Thus, promoting individuals’ awareness of. genetic counseling is required. The current study aimed at determining the effect of an educational program based on Health Belief Model on knowledge, beliefs, and self-efficacy of urbanized women in need of genetic counseling.
    Materials And Methods
    In this randomized field trial study, 80 married women in need of genetic counseling were divided into two equal case and control groups. Data collection means were a researcher-designed questionnaire consisting of demographic data and health belief model queries, which were completed by interview. Educational intervention was done during three 90 minute sessions with one week interval between each one. Finally, the obtained data was fed into SPSS (version 16) applying the statistical tests of Chi-square, repeated ANOVA, independent t-test, Mann-Whitney and Friedman for analysis; and P
    Results
    Mean knowledge, threats, benefits, barriers, and self-efficacy in the two groups had no significant difference before intervention (P>0.05), but the difference became significant immediately and three months after intervention (P
    Conclusion
    The results showed that educational interventions based on HBM increases women's knowledge, beliefs, and self-efficacy regarding the role of genetic counseling in the prevention of congenital malformations.
    Keywords: Education, Health belief model, Women, Genetic counseling
  • Mohammad Vahedian, Shahroodi, Mahdi Gholian –Aval, Habibullah Esmaily, Hadi Tehrani, Mohammad Naser Shafiei, Faeze Mohammadi * Pages 257-267
    Background And Aim
    Maintaining a huge elderly health, health promotion and community development is very important. Worker's health status is largely influenced by their working conditions and job. Work in mines, including those considered threats to worker's health.
    Materials And Methods
    A number of 45 workers in each of the control and intervention groups participated in a quasi-experimental study. Demographic information and data related to HAM constructs and safety were collected through a HAM questionnaire and the safe operation checklist 3 months after the intervention. Cronbach's alpha coefficients were used to confirm properties of the tools. Educational intervention accompanied was applied in the form of four training classes. The Data were analyzed based on distribution of variables.
    Results
    Before the intervention, there was no significant difference between the two groups in terms of demographics and the study main variables. After training, however, results showed significant changes of mean scores of attitude (P
    Conclusion
    The research results show that HAM educational intervention is able to change workers’ awareness, attitude, norm, belief, and intention towards unsafe behavior and improve their safety performance.
    Keywords: Education, Health Action Model, attitude, intention, workers
  • Aliakbar Esmaeili, Ebrahim Akbarzadeh, Yahya Mohammadi, Mohammadali Nemati, Mohammadreza Raeisoon* Pages 268-276
    Background And Aim
    Intelligence quotient (IQ), cultural intelligence, and self-monitoring are among important and influential parameters in learning-teaching process of students. Thus, the current study examined the relationship between these parameters in the students of Birjand University of Medical Science.
    Materials And Methods
    The present study was a descriptive-analytic, cross-sectional type. The study population included all the students at Birjand University of Medical Sciences, selected through stratified randomized sampling method. In order to study IQ, cultural intelligence, and self-monitoring parameters R & B Cattell scale (Scale III), Erli’s Cultural Intelligence Inventory, and Snyder’s Self-monitoring Test were applied, respectively. The obtained data was fed into SPSS (V:21) software using Pearson correlation test, ANOVA, and t-test at the significant level of P≤0.05.
    Results
    From a total of 171 subjects participating in the study, 53.2% were female. The average age of the participants was 21.3±2.7 years. The average IQ, cultural intelligence, and self-monitoring scores were 106±10.44, 85.73±17.31, and 12.35±3.20, respectively. There was a significant correlation between cultural intelligence and self-monitoring (P
    Conclusion
    Regarding the unfavorable cultural intelligence’ skills and abilities ;and their acquirable nature, it is suggested that University consider a significant position for educational and cultural programs in order to enhance cultural intelligence.
    Keywords: IQ, Cultural intelligence, Self, monitoring, Students