فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 71، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اسماء سلیمانی *، سعید شاکریان، روح الله رنجبر صفحات 84-93
    زمینه و هدف
    برخی از فعالیت ها همانند فعالیت وامانده ساز می توانند سبب افزایش شاخص های التهابی و آنزیم های آسیب عضلانی در خون شوند. مکمل کافئین باعث کاهش التهاب و درد می شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر مکمل کافئین برhs-CRP و کراتین کیناز (CK) سرم متعاقب فعالیت وامانده ساز هوازی در پسران فعال دارای اضافه وزن بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی، 22 دانشجوی پسر دارای اضافه وزن دانشگاه شهید چمران اهواز به طور تصادفی به دو گروه مکمل (12n=) و دارونما (10n=) تقسیم شدند. گروه مکمل روزانه 2 گرم پودر کافئین را، به مدت دو هفته مصرف می کردند. پروتکل تمرینی شامل دو جلسه فعالیت وامانده ساز Strand (یک جلسه قبل و یک جلسه بعد از دو هفته مکمل یاری) اجرا شد. برای بررسی تغییرات درون گروهی از t وابسته و برای مقایسه بین گروهی از تحلیل کواریانس با عامل بین گروهی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد تمرین وامانده ساز هوازی باعث افزایش سطوح hs-CRPو CK بعد از فعالیت می شود. همچنین مصرف دو هفته مکمل کافئین به دنبال یک جلسه فعالیت وامانده ساز هوازی بر سطوح hs-CRP (11/0P= ) و CK (29/0P=) تاثیر معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    تمرین وامانده ساز هوازی باعث افزایش سطوح التهاب و آسیب عضلانی می شود. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، مصرف روزانه مکمل کافئین می تواند التهاب و آسیب عضلانی ناشی از فعالیت بدنی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: فعالیت وامانده ساز، کافئین، کراتین کیناز، hs-CRP
  • بنیامین علیمحمدی، فائزه سید عطاران، میلاد ولی شیرین، حسین پیری * صفحات 94-100
    زمینه و هدف
    اثرات فلاونوئید ها تنها مربوط به خاصیت آنتی اکسیدانی آن ها نمی باشد؛ بلکه این ترکیبات روی مسیرهای سیگنالی سلولی نیز تاثیر می گذارند. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر فلاونوئید کوئرستین بر ساختار سوم ناحیه کینازی پروتئین FGFR2b در شرایط آزمایشگاهی می باشد.
    روش تحقیق: در این مطالعه از تکنیک اسپکتروسکوپی فلوئورسانس یا فلوئورسانس ذاتی برای بررسی ساختار سوم پروتئین تخلیص شده در شرایط مختلف استفاده گردید. به منظور ارزیابی پایداری کنفورماسیونی پروتئین تخلیص شده و با کمک غلظت های مختلفی از گوانیدین هیدروکلرید (GnHCl) در دامنه غلظتی صفر تا 6 مولار و طول موج تحریکی 280 نانومتر، دناتوراسیون شیمیایی پروتئین مذکور مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بررسی SDS-PAGE نشان داد که پروتئین به دست آمده خالص بوده و عاری از آلودگی پروتئین های باکتریایی بود. نتایج حاصل از آزمایشات اسپکتروسکوپی فلوئورسانس نشان داد که شدت نشر فلوئورسانس در حضور کوئرستین و با افزایش تدریجی غلظت آن ها کاهش می یابد. دناتوراسیون ساختمان پروتئین نشان داد که نشر فلوئورسانس در حضور کوئرستین و با افزایش تدریجی غلظت آن کاهش یافت که نتیجه ی آن، تغییر ساختار سوم ناحیه کینازی بر اثر دناتوراسیون شیمیایی می باشد.
    نتیجه گیری
    کوئرستین می تواند موجب تغییر ساختار سوم دومین کینازی و در نتیجه ناپایدار شدن آن گردد. این ناپایداری در سطح مولکولی می تواند موجب اختلال در مسیر پیام رسانی سلول شده و در نتیجه مهار رشد و تکثیر سلول های سرطانی گردد.
    کلیدواژگان: اسپکتروسکوپی، دومین کینازی، فلوئورسانس، فیبروبلاستی، کوئرستین، گیرنده عامل رشد
  • حسن زرقانی *، محمد تقی بحرینی طوسی صفحات 101-107
    زمینه و هدف
    در رادیوگرافی بیماران قطعا حفاظت مناطق حساس از جمله گنادها از اهمیت زیادی برخوردارند. هدف از مطالعه حاضر محاسبه دز رسیده به گنادها در رادیوگرافی های ناحیه مجاور گنادها می باشد.
    روش تحقیق: در این مطالعه از دوزیمترهای ترمولومینسانس (TLD) برای اندازه گیری دوز ورودی پوست استفاده شد. مقدار DAP برای هر معاینه و همچنین اطلاعات مربوط به بیماران شامل: سن، قد، وزن و شرایط رادیوگرافی از قبیل میلی آمپر، زمان، کیلوولتاژ پیک و فاصله فیلم تا کانون ثبت گردید و با استفاده از نرم افزار 2 PCXMC دوز گنادها محاسبه شد.
    یافته ها
    بیشترین مقدار دوز رسیده به بیضه ها در نمای قدامی- خلفی لگن mGy 45/0 و برای تخمدان نیز بیشترین مقدار در نمای قدامی- خلفی شکم mGy 306/0 مشاهده شد. کمترین مقدار میانگین دوز رسیده به بیضه ها و تخمدان مربوط به نمای جانبی کمر و به ترتیب برابر mGy 065/0 و mGy 101/0 بود.
    نتیجه گیری
    یکی از راهکارهای کم کردن دوز بیماران و دوز گنادها استفاده از حفاظ های مناسب برای ارگان های حساس به پرتو می باشد. با توجه به اینکه دز دریافتی بیضه ها در رادیوگرافی لگن زیاد می باشد از این رو استفاده از حفاظ های مناسب به خصوص برای بیضه ها در رادیوگرافی لگن اکیدا توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: حفاظ، رادیوگرافی، دوز گنادها، دوز ورودی پوست، دوزیمتری ترمولومینسانس
  • عبدالقادر طعنه، صدیقه نیازی، بیتا بیجاری، سجاد اسماعیلی، غلامرضا عنانی سراب * صفحات 108-116
    زمینه و هدف
    ویتامین D برای جذب کلسیم، رشد استخوان و تنظیم سیستم ایمنی مورد نیاز است. با وجود تابش آفتاب در کشورهای آفتابی، شیوع کمبود ویتامین در این کشورها بالاست. به دلیل اهمیت موضوع و وجود عوامل خطر متعدد برای ابتلا به این کمبود، این مطالعه به منظور بررسی وضعیت ویتامین D ساکنین یک شهر ساحلی در شمال کشور انجام گرفت..
    روش تحقیق: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بود که به صورت توصیفی- تحلیلی در سال 1395 روی 200 نفر از افراد سالم شهرستان آق قلا در استان گلستان انجام شد. اطلاعات به وسیله مصاحبه به دست آمد و سطح سرمی (OH)D3 25با استفاده از روش ELFA با دستگاه مینی وایداس (Vitek Immuno Diagnostic System) اندازه گیری شدند. داده ها به وسیله نرم افزار19 SPSS در سطح معنی داری 05/0=α مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سطح ویتامین D در واحدهای مطالعه حاضر، 76/14±4/24 نانوگرم بر میلی لیتر بود. شیوع بالایی از کمبود ویتامین D در جمعیت مورد مطالعه مشاهده شد. شیوع کمبود متوسط و شدید ویتامین D، 5/49 درصد بود؛ به طوری که 12 درصد کمبود شدید (کمتر از 10 نانوگرم بر میلی لیتر)، 5/37 درصد کمبود متوسط (10 تا 20 نانوگرم بر میلی لیتر) و 22 درصد کمبود خفیف (20 تا 30 نانوگرم بر میلی لیتر) داشتند. شیوع کمبود ویتامین D در مردان 7/81 درصد و در زنان 9/65 درصد بود. میانگین سطح ویتامین D در بین گروه های سنی مختلف، جنس و فعالیت بدنی اختلاف معنی داری داشت (001/0P<).
    نتیجه گیری
    کمبود ویتامین D در ساکنین آق قلا بویژه در مردان از شیوع نسبتا بالایی برخوردار بوده که ضرورت اطلاع رسانی و تشویق مردم به اصلاح سبک زندگی را بیان می نماید
    کلیدواژگان: شیوع، کمبود ویتامین D، 25 هیدروکسی ویتامین D، (OH)D3 25
  • زهرا بیکی، محمدرضا میری *، نرگس معاشری، مریم علی زاده صفحات 117-125
    زمینه و هدف
    با توجه به افزایش میزان سزارین در ایران به عنوان یک معضل بهداشتی و عوارض آن روی مرگ و میر مادران باردار، این مطالعه با هدف تعیین قدرت پیشگویی کنندگی نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر میزان قصد زایمان طبیعی در زنان باردار شهر بیرجند انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه به صورت مقطعی بود و تعداد 195 زن باردار در هفته های20 تا 24 بارداری به روش نمونه گیری در دسترس در شهر بیرجند در سال1394 مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با کمک پرسشنامه استاندارد شده منطبق با سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده، صورت گرفت. پایایی پرسشنامه به وسیله آلفای کرونباخ در سوالات آگاهی و نگرش، کنترل رفتار درک شده، هنجارهای انتزاعی به ترتیب 71/0 71/0، 87/0، 87/0محاسبه گردید .داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. جهت تعیین چگونگی ارتباط سازه ها، ضریب همبستگی پیرسون و جهت تعیین سهم هر یک از سازه ها، از روش آنالیز رگرسیون استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی زنان باردار شرکت کننده در این مطالعه 4/5±07/26 بود. همبستگی مثبت معناداری بین تمام متغیرهای مدل رفتار برنامه ریزی شده با قصد زایمان مشاهده گردید (05/0P<). نتایج به دست آمده نشان داد که سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده، 53/0 واریانس قصد را پیشگویی می‏کنند. سازه های هنجار انتزاعی (05/0P<، 415/0=β) و کنترل رفتار درک شده (05/0P<، 342/0=β) به ترتیب بهترین پیشگویی کننده قصد زایمان بودند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر کارایی نظریه ی رفتار برنامه ریزی شده را به عنوان پیشگویی برای اتخاذ تدابیری جهت ترغیب مادران باردار به انتخاب زایمان طبیعی، نشان داد.
    کلیدواژگان: زایمان طبیعی، قصد، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
  • مهدی مدنی فرد *، محمد مهدی نمایی صفحات 126-135
    زمینه و هدف
    نارسایی هیجانی و بکارگیری شیوه های مقابله با فشارهای روانی در زمینه اعتیاد، کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه شاخص نارسایی هیجانی و راهبردهای مقابله با فشار روانی در معتادان تحت درمان با متادون و معتادان بدون درمان صورت گرفته است.
    روش تحقیق: این پژوهش، یک مطالعه تحلیلی و از نوع علی- مقایسه ای می باشد که روی 110 نفر، به صورت دو گروه 55 نفره: معتادان بدون درمان و تحت درمان، به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. وضعیت نارسایی هیجانی با مقیاس های الکسی تیمیا تورنتو (Toronto Alexithymia Scale–20: FTAS-20) و راهبردهای مقابله با فشار روانی (Coping Inventory for Stressful Situations: CISS) گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها، با آزمون t مستقل در سطح معنی داری 05/0P≤ صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره کل نارسایی هیجانی در معتادان بدون درمان برابر با 2/5±8/127 و در افراد تحت درمان برابر با 9/3±1/98 بود. میانگین نمرات راهبردهای مقابله ای در افراد معتاد بدون درمان برابر با 4±2/66 و در افراد تحت درمان برابر با 2/6±9/83 بود. آزمون t مستقل نشان داد که تفاوت میانگین ها در مقیاس کلی و در خرده مقیاس های ناگویی هیجانی، معنادار است (001/0P<). همچنین، در ارتباط با مقیاس کلی و خرده مقیاس های متغیر راهبردهای مقایسه ای تفاوت میانگین ها معنادار بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    معتادان تحت درمان با متادون از وضعیت هیجانی بهتری برخوردار شده و از راهبردهای بهتری برای مقابله با فشارهای روانی استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: اعتیاد، راهبردهای مقابله با فشار روانی، نارسایی هیجانی
  • عالیه هیبتی، قاسم آهی *، غلامرضا شریف زاده صفحات 136-146
    زمینه و هدف
    اختلال وسواس جبری-اختیاری (OCD) یکی از مقاوم‏ترین اختلال‏های اضطرابی است. این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی و ساختار عاملی پرسشنامه وسواس فکری-عملی نسخه کودکان (OCI-Y) بر روی دانش‏آموزان دوره متوسطه اول شهر بیرجند است.
    روش تحقیق: این پژوهش در زمره مطالعات توصیفی با رویکرد تحلیل عاملی است. این مطالعه بر روی 379 دانش‏آموزان شهر بیرجند با روش خوشه‏ای چند مرحله‏ای انجام شد. برای گردآوری داده ها از OCI-Y استفاده شد. روایی به شیوه روایی سازه (تحلیل عاملی اکتشافی و همسانی درونی) و پایایی به روش آلفای کرونباخ محاسبه شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از روش تحلیل عاملی اکتشافی (تحلیل مولفه های اصلی با چرخش واریماکس) شش عامل که در مجموع 82/48 درصد از واریانس پرسشنامه وسواس فکری عملی را تبیین می‏کند، استخراج کرد. ضرایب پایایی به شیوه همسانی درونی (آلفای کرنباخ) در دامنه 63/0 تا 84/0 قرار گرفت که همگی نشان‏دهنده همسانی درونی بالای خرده مقیاس‏های پرسشنامه است. به علاوه ضرایب پایایی به شیوه بازآزمایی در دامنه 79/0 تا 58/0 محاسبه شد که همه ضرایب در سطح 01/0 معنی‏دار بود. به علاوه روایی پرسشنامه به دو روش روایی سازه و همسانی درونی آزمون (محاسبه همبستگی بین نمرات خرده مقیاس‏ها با نمره کل آزمون) مورد بررسی قرار گرفت که نتایج حاکی از روایی رضایت‏بخش ابزار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، پرسشنامه اصلاح شده وسواس فکری، عملی فوا و همکاران از روایی و پایایی مناسب برخوردار است و می‏توان از آن در محیط‏های پژوهشی و بالینی برای موارد تشخیصی و درمانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه وسواس فکری عملی، هنجاریابی، تحلیل عاملی
  • علی اکبر اسماعیلی *، مصطفی شهرابادی، سیدمحسن حسینی ادیب صفحات 147-153
    اگر چه ضرورت خودمراقبتی و رسیدن به تناسب اندام، باعث افزایش سلامت جسمی و روحی و رضایت نسبی از خویش می شود، پرداختن اغراق آمیز و غیرضروری می تواند ناشی از اختلالات روانی باشد. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی اختلالات بدریختی بدن و اضطراب در 150 نفر از مراجعه کنندگان به درمانگاه ارتودنسی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند طی سال 1393 انجام شد. برای بررسی متغیرها از پرسشنامه اصلاح شده وسواس جبری یل-براون و پرسشنامه اضطراب زانک استفاده شد. پس از جمع آوری داده ها و ورود آنها به نرم افزار SPSS (ویرایش 21)، از آمار توصیفی برای شرح و توصیف داده ها و از آزمون های مجذور کای، دقیق فیشر و تی مستقل برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. حد معناداری 05/0=α در نظر گرفته شد. در بررسی انجام شده 28 درصد (42 نفر) افراد مرد و 72 درصد (108 نفر) زن بودند. نتایج نشان داد که بین وضعیت تاهل با اضطراب و افسردگی و بین سابقه ارتودونسی و اضطراب رابطه معنی داری وجود داشت. همچنین از نظر مقیاس اضطراب زانک نیز اکثر افراد در گروه های مختلف در حالت نرمال قرار داشتند. بین اضطراب با مقیاس زانک با وضعیت تاهل (009/0P=) و سابقه ارتودونسی (002/0P=) ارتباط معنی داری دیده شد. در افراد متقاضی ارتودنسی و به خصوص متاهلین نمی توان عوامل روان شناختی را نادیده گرفت و مشاوره روانی برای بیماران باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اختلال بدریختی بدن، اضطراب
  • زویا طاهرگورابی، میترا مودی *، طوبی کاظمی صفحات 154-157
    آموزش بالینی را می توان به صورت فعالیتی تسهیل کننده برای یادگیری در محیط بالینی دانست که در طی آن دانشجویان با حضور بر بالین بیمار تجربیاتی کسب می کنند و در تعامل با استاد و محیط، مفاهیم آموخته شده را در عمل به کار می گیرند. در آموزش بالینی، فرصتی برای دانشجو فراهم می آید تا دانش نظری خود را به مهارت های ذهنی، روانی و حرکتی متنوعی که برای مراقبت از بیمار ضروری است، تبدیل کند(1).
    ارزشیابی، فرآیند یاددهی و یادگیری از فعالیت های مورد توجه در موسسات آموزشی است؛ زیرا تربیت نیروی انسانی متبحر، کارآزموده و دارای صلاحیت، به میزان زیادی وابسته به این فرآیند است. به کارگیری تکنیک های نوین آموزشی، افزایش بهره وری مراکز آموزشی و در نهایت ارتقای کارآیی، هدفی است که در تمامی مراکز آموزشی دنیا دنبال می شود؛ اما در مورد رشته های علوم پزشکی که به طور مستقیم با حفظ و ارتقای سلامت مردم و جامعه در ارتباط هستند، از توجه بیشتری برخوردار است و سعی بر آن است تا با استفاده از روش های جدید بتوان میزان اثربخشی آموزش پزشکی را بهتر نمود(1).
    یکی از شیوه های ارزشیابی که دارای ساختار بوده و بر تجربیات یادگیری در طول دوره آموزش متمرکز می باشد، لاگ بوک یا آموزش نامه است. آموزش نامه، وسیله ساده ای برای فراگیران و چارچوبی برای سازماندهی و ثبت فعالیت های آموزشی مختلف آنان می باشد. یکی از خصوصیات منحصر به فرد آموزش نامه، موظف کردن دانشجویان به انجام تعداد مشخصی مهارت است. این مشخصه موجب می شود، دانشجویان وظایف خود را به صورت برنامه ریزی شده و هدفمند انجام دهند و با تکرار و تمرین، از بروز اشتباهات جلوگیری کنند(2).
    در حال حاضر بسیاری از جنبه های مرتبط با آموزش بالینی، نسبت به گذشته تفاوت نموده است. توسعه فناوری، تغییرات الگوی زندگی فردی یا همان سبک زندگی و مواجهه بیشتر با عوامل خطرساز محیطی (مانند: توسعه صنایع شیمیایی، مواد شیمیایی طبیعی یا مصنوعی، عوامل بیولوژیک شامل: ویروس ها و سایر میکروارگانیسم ها، عوامل رفتاری شامل: تنش های روانی و اعتیاد دارویی)، باعث تغییر در الگوی بروز بیماری ها به طور عام تر و به ویژه در زمینه بیماری های واگیر و غیرواگیر شده است. بنابراین متناسب با این تغییرات، انتظار می رود مهارت ها و توانمندی های فارغ التحصیلان و دانش آموختگان نیز ارتقا یابد. از آنجایی که شناخت و تحلیل اثربخشی نیاز‏های آموزشی، پیش نیاز یک سیستم آموزشی موفق است، تجدیدنظر و بازنگری مستمر برنامه های آموزشی مبتنی بر امکانات، شرایط و نیازهای جدید، امری اجتناب ناپذیر است(3).
    در همین راستا، نتایج مطالعه ای که بر روی 233 نفر از دانشجویان پزشکی مقطع بالینی (کارآموز و کارورز) دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال تحصیلی 96-1395 انجام شد، نشان داد که 5/24 درصد دانشجویان انجام و تکمیل فعالیت های لاگ بوک را در یادگیری مهارت های بخش بالینی در حد زیاد و خیلی زیاد مفید دانستند و 8/70 درصد، ضرورت بازنگری لاگ بوک های موجود در بخش های بالینی را بیان کردند(4).
    بنا بر نتایج مطالعه ای که در بالا به آن اشاره شد، ضرورت بازنگری لاگ بوک های مورد استفاده در بخش های بالینی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند براساس آخرین نکات بالینی، بیماری ها شامل بیماری های بازپدید و نوپدید و روش های تشخیصی- درمانی متناسب با تغییرات در گایدلاین های تشخیصی- درمانی با استفاده از جدیدترین منابع، احساس می شود.
    با توجه به استفاده فراگیر از لاگ بوک های الکترونیک در سال های اخیر در دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور که در راستای تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی می باشد، پیشنهاد می شود لاگ بوک ها در این دانشگاه نیز به صورت الکترونیک ارائه و ارزشیابی شوند. لاگ بوک الکترونیک با ثبت مداوم فعالیت ها و تکنیک های بالینی بر اساس اهداف آموزشی، علاوه بر تثبیت یادگیری، موارد عدم دستیابی به اهداف بالینی را مشخص می کند و به این طریق نظارت و ارزشیابی دانشجو به طور منظم صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: لاگ بوک، آموزش، دانشجویان، پزشکی، ارزشیابی
|
  • Asma Soleimani *, Saeed Shakerian, Ruhollah Ranjbar Pages 84-93
    Background And Aim
    Some activities, such as exhaustive exercises, can lead to increased inflammatory indices, muscle injury, and enzymes in the blood. Caffeine supplementation diminishes inflammation and pain. The present study aimed at evaluating the effect of caffeine supplementation on serum high-sensitivity C-reactive protein (hs-crp) and creatine kinase (CK) after exhaustive aerobic exercise in the active overweight university students.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, 22 overweight male students of Shahid Chamran University in Ahvaz were randomly divided into two groups of supplement (n=12) and placebo (n=10). The supplement group consumed 2 g of caffeine powder a daily for two weeks. The exercise protocol included two Strand exhaustive exercise sessions (one session before and one session after two weeks of supplementation). To evaluate the inter-group variations, dependent t-test was performed, and single-factor analysis of covariance was run for inter-group comparisons.
    Results
    Exhaustive aerobic exercise increased the levels of hs-CRP and CK after the exercise. It was also found that taking caffeine supplementation for two weeks following one session of exhaustive aerobic exercise had no significant effect on the levels of hs-CRP (P=0.11) and CK (P=0.29).
    Conclusion
    Exhaustive exercise for aerobic exams increases the level of inflammation and muscle damage. The daily consumption of caffeine supplements can diminish the inflammation and muscle injury caused by physical exercise.
    Keywords: Exhaustive exercise, Creatine kinase, Caffeine, hs-CRP
  • Benyamin Alimohammadi, Faezeh Seyyed-Attaran, Milad Vali-Shirin, Hossein Piri * Pages 94-100
    Background And Aim
    Antioxidants are compounds that protect cells from attacks of free radicals. Lack of balance between antioxidants and free radicals results in oxidative stress, which ultimately results in cell damage. The effects of flavonoids are not related solely to their antioxidant properties, but also to their effects on cellular signal pathways. The present study was conducted to evaluate the effect of Quercetin on the structure of the third region of FGFR2b kinase using fluorescence method.
    Materials And Methods
    Using SDS-PAGE, expression of the protein was determined and its constant concentration was used in the present study. Using different concentrations of Quercetin in the presence of a constant concentration of pure protein, the fluorescence spectrum and chemical denaturation were evaluated.
    Results
    In the last studies, SDS-PAGE analysis of the purified proteins had confirmed that no contamination and unwanted bacterial proteins were co-eluted with the protein. Studying the spectrum of various concentrations of Quercetin in the presence of constant concentration of proteins showed a decrease in the intensity of the release; and also, the chemical denaturation changed the third structure of the kinase domain.
    Conclusion
    The tertiary structural change of FGFR2b kinase domain represents a conformational change that may have a critical role in signal transduction cascade. Thus, this molecular transduction inconsistency can lead to cellular transduction complication; and as a result, inhibit the development and multiplication of cancerous cells.
    Keywords: Fibroblast growth factor receptor, Kinase domain, Flouresence spectroscopy, Quercetin
  • Hassan Zarghani *, Mohammad Taghi Bahreyni Toossi Pages 101-107
    Background And Aim
    The basic aim in radiography is to scan a clear image from the body organs, but the issue of the patient's protection against the harmful effects of ionizing radiation should never be neglected.The present study aimed at calculating the received drug to the perigonadic areas during radiography.
    Materials And Methods
    In the current study thermoluminescence dosimeter was used to measure the dose absorbed by the skin.Dap values for each examination and also the patients demographic information such as age, body size, weight; and radiographic setting like mA, time, kVp , and focal spot distance from thefilm were recorded. Gonadal doses were calculated using PCXMC software (V: 2).
    Results
    Maximum dose received by the testicles in the pelvis AP projection was 0.45 mGy and for the ovaries in abdomen PA it was, 0.306 mGy. Minimum dose received by the testicles and ovaries in lumbar LAT was 0.065 and 0.101, respectively.
    Conclusion
    One of the ways for patients’ gonadal dose reduction is to use appropriate shields for radiosensitive organs such as gonads. Hence,it is recommended to use appropriate shields for testicles because of their high radiosensitivity.
    Keywords: Skin absorbing dose, Thermoluminescent dosimeter, Organ doses, Gonad doses, Shield, Radiography
  • Abdolghader Taene, Sedegheh Niazi, Bita Bijari, Sajjad Esmaeili, Gholamreza Anani Sarab* Pages 108-116
    Background And Aim
    Vitamin D is provided through dietary intake or synthesis in the skin by ultraviolet ray from sunlight. Vitamin D has a significant role in calcium homeostasis and cellular growth and facilitating normal immune system function. High prevalence of vitamin D deficiency is a particularly important public health in Iran. to The present study aimed at describing the prevalence of vitamin D deficiency and identifying its related risk factors.
    Materials And Methods
    A cross-sectional descriptive study was conducted on 200 healthy individuals from AqQala in Golestan province in Iran. Sociodemographic data, vitamin D and calcium intake and duration of outdoor activities were collected via a brief interview questionnaire. Blood samples were collected and serum level 25 (OH) D3 were measured using ELFA method. Data analysis was performed using SPSS 21 software.
    Results
    High prevalence of vitamin D deficiency was common in the studied population. Severe and intermediate vitamin D deficiency in the study population was 12% and 37.5%, respectively. Lower level of vitamin D deficiency was seen in 22% them. Men (81.7%) and women (65.5%) suffered vitamin D deficiency. Mean serum 25-(OH)D was significantly associated with age, sex, and duration of sunlight exposure ;P
    Conclusion
    Vitamin D is highly deficient in Agh Ghala inhabitants; particularly in men. This requires transferring the necessary information to the community and persuading them to improve their life style.
    Keywords: Vitamin D deficiency_Prevalence_25-dihydroxyvitamin D3_25(OH)D3
  • Zahra Beyki, Mohammadreza Miri *, Narjes Moasheri, Maryam Alizadeh Maryam Pages 117-125
    Background And Aim
    Given the increasing rate of cesarean sections in Iran, as a major health problem and its effects on maternal mortality, the present study aimed at determining the predictive capacity of the “theory of planned behavior” (TPB) regarding the intention for having “natural childbirth” in pregnant women of Birjand city in 2015.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 195 pregnant women in their 20th to 24th gestation weeks were incorporated via convenience sampling method. The data collection tool was the standardized questionnaire developed based on the TPB constructs. The reliability of the questionnaire, was approved using Cronbach's alpha in the domains of knowledge, attitude, perceived behavioral control, and the subjective norms were 0.71, 0.71, 0.87, and 0.87, respectively. The obtained data was analyzed by means of SPSS [V. 16], using Pearson’s correlation coefficient to determine the role of each constructand regression analysis tests. The significant level was P
    Results
    Mean age of the pregnant women participating in the study was 26.07±5.4 years. A significant positive correlation was found between all TPB variables and intention (P
    Conclusion
    The current study showed that TPB can predict pregnant mothers’ intention of having natural childbirth
    Keywords: Theory of Planned Behavior, Intention, Natural Childbirth
  • Mehdi Madanifard *, Mohammad Mehdi Namaei Pages 126-135
    Background And Aim
    Emotional deficiency and applying various methods against alexithymia due to addiction, have rarely been studied. The present study aimed at comparing the indices of emotional deficiency and applying various methods against alexithymia in addicts under methadone treatment and those lacking such a treatment.
    Materials And Methods
    The current study was a causal-comparative (ex post facto) one using alexithymia and coping with stress scales. Patients under methadone (n=55) treatment and addicts without treatment programs (n=55) were selected through available sampling. Data analysis was performed using independent t-test and descriptive indicators at the significant level of P≤0.05.
    Results
    Mean scores of emotional deficiency in the addicts lacking a treatment programme and those under treatment with methadone was 127.80±5.2 and 98.1±3.9, respectively. Independent t-test showed that the mean difference in the overall scale and in the subscales of emotional deficiency and comparative variables was significant (P
    Conclusion
    It was found that patients under treatment with methadone have a better condition regarding their emotional feeling and apply more appropriate approaches against alexithymia.
    Keywords: Addiction, Alexithymia, Stress coping Strategies
  • Heybati, Ahi *, Sharifzadeh Pages 136-146
    Background And Aim
    Obsessive Compulsive Disorder (OCD) is accounted as the most resistant anxiety disorder. Thus, the present study aimed at investigating the psychometric properties and factor structure of the child version of intellectual-practical obsessive compulsive inventory (OCI-Y) regarding . junior high school students in Birjand.
    Materials And Methods
    The current study was a descriptive one having a factor analysis approach. The study was carried out on 379 students in Birjand using multistage cluster method. The obsessive compulsive inventory (child version) of Fava et al. (2010) was used for data collection. The obtained data was analyzed using Cronbach's alpha and the test-retest method.
    Results
    What was obtained from factor analysis (principal components analysis) and varimax rotation showed seven factors justifying a total of 48.82% of the obsessive compulsive questionnaire variance. The reliability coefficients of Cronbach's alpha for questionnaire components ranged between 0.63% and 0.84%. It was also found that the reliability coefficients ranged between 0.58 and 0.79 which were all significant at α =0.01.Besides, the reliability of the questionnaire used was also tested with regard to its components and internal consistency, that were satisfactory.
    Conclusion
    According to the results obtained, the modified obsessive compulsive questionnaire of Fava et al. has an appropriate validity and reliability and can be used in research and clinical situations for diagnostic and therapeutic purposes.
    Keywords: Obsessive compulsive questionnaire, Standardization, Factor analysis
  • Aliakbar Esmaeili *, Mostafa Shahrabadi, Sayd Mohsen Hoseini Adib Pages 147-153
    Although self-care and attaining fitness improves physical and mental health and relative self-satisfaction, exageration in this respect can result in mental disorders.
    The present study aimed at assessing the prevalence of body dysmorphic disorder and anxiety in 150 patients of orthodontic clinics of Birjand University of Medical Sciences between 2014- 2015. In order to evaluate the variables, the modified Yale - Brown obsessive-compulsive and Zank anxiety questionnaires were used. After data collection and feeding it into SPSS (V: 21) software independent T test and X2 statistical tests were applied; and α= 0.05 was taken as the significant level. The obtained results showed that 28% (n = 42) of the subjects were men and 72 % (108) were women. Besides, it was found that there were significant correlations between marital status, on one hand, and depression and anxiety, on the other; and between orthodontic history and anxiety. Moreover, the majority of the subjects in different groups were normal according to Zank Anxiety Scale. Zank scale between anxiety and marital status (P = 0.009) and between anxiety and orthodontic history (P = 0.002) there was also significant. Thus, in those seeking orthodontic treatment, psychological factors cannot be ignored, especially the married ones; and psychological counseling should be taken into account for these cases.
    Keywords: Body dysmorphic disorder, Anxiety, Orthodontic treatment
  • Zoya Tahergorabi, Mitra Moodi *, Tooba Kazemi Pages 154-157
    Clinical education can be taken as a facilitating activity for learning in the clinical settings in which students gain experiences from patients’ bedside and apply their previously learned concepts through their interactions with their teachers and routine works. Clinical education provides an opportunity for students to transform their theoretical knowledge into diverse intellectual and psychomotor skills essential to patient care.
    The evaluation process of teaching and learning is one of the noticeable activities in educational institutions because the training of skilled and competent manpower, to a large extent, is dependent on this process. The use of modern educational techniques, increasing productivity, and ultimately enhancing the effectiveness of educational centers is the goal followed all over the world but, this is more emphasized in the field of medical sciences that are directly connected with maintaining and improving the health of people and society. This is why for more effectiveness of medical education applying new methods is necessitated.
    One of the evaluated and structured methods focusing on learning experiences in education is “logbook”. Logbook is a simple means for learners, a framework for organizing various educational activities and recording them. One of the unique characteristics of a logbook is that it requires students acquire a certain number of skills. This causes the students to do their tasks as planned and objectively too; and thanks to repetition and practice they would prevent probable errors.
    At present, a lot of clinical education aspects are different than in the past. Technology development, changes in the pattern of people’s lifestyle and higher exposure to environmental risk factors (Such as the development of chemical industry, natural or synthetic chemicals, biological agents including viruses and other microorganisms, behavioral factors including psychological stress and drug addiction) cause changes in the pattern of diseases in general and particularly in the domain of communicable and non-communicable diseases.
    Therefore, in accord with these changes, the graduates and scholars are expected to promote their skills and abilities. Since, identification and analysis of the effectiveness of educational needs are prerequisite for a successful educational system, revision and continuous reviewing of educational programs based on the possibilities, conditions, and new needs are inevitable.
    Thus, the results of a study on 233 medical students passing their clinical stage (externs or interns) in Birjand University of Medical Sciences in the academic year 2016-2017 showed that 24.5% of them knew high or very high helpful completion of their log books activities in attaining of clinical wards skills and 74.5% expressed the necessity of reviewing available log books in clinical wards.
    According to the obtained results the necessity of reviewing log books used in clinical wards of BUMS considering the latest clinical issues, diseases- including emerging and reemerging ones- and diagnostic -therapeutic methods in accordance with changes in diagnostic - therapeutic guidelines using the newest resources is critically felt.
    Furthermore, due to the pervasive use of electronic log books in recent years in medical universities across the country that are in line with developments and innovations in medical education, it is recommended that the log books at this university too, should be presented and evaluated electronically. Electronic log books with ongoing record of activities and clinical techniques based on educational objectives, in addition to learning consolidation, determine unavailable measures to achieve clinical objectives and, thus, cause regular monitoring and evaluation on the part of students.
    Keywords: Logbook, Education, Students, Medical, Evaluation