فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 29 (بهار و تابستان 1396)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 29 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله ترویجی
  • رضا بندریان*، عبدالمجید کهریزی صفحات 5-14
    سازمان های پژوهش و فناوری ماموریت حمایت فناورانه و نوآورانه از صنایع به منظور ارتقای رقابت پذیری فناورانه آنها را بر عهده دارند. با توجه به لزوم ارتقای اثربخشی و کارآمدی سازمان های پژوهش و فناوری، در این مقاله به منظور شناخت تحلیلی سازمان های پژوهش و فناوری به بررسی مدل کسب و کار آنها به عنوان یک کسب و کار خدماتی دانش بنیان پرداخته شده است. براین اساس ابعاد اصلی مدل کسب و کار خدمات شامل مفهوم، فرآیند، منابع و زیر ساخت های خدمات در کسب و کارهای خدماتی دانش بنیان تشریح شده است. نتایج نشان می دهد که ارزش ارائه شده در مفهوم خدمات سازمان های پژوهش و فناوری، مبتنی بر توسعه مستمر حاصل شده از طریق افزایش دانش مشتری و سازمان های پژوهش و فناوری به عنوان ارائه دهنده خدمت است. از جمله مهم ترین منابع برای سازمان های پژوهش و فناوری شایستگی های دانشی و انگیزه کارکنان در یادگیری مستمر و افزایش دانش تخصصی حتی فراتر از رشته های تخصصی پیشین خود می باشد.
    کلیدواژگان: سازمان های پژوهش و فناوری، کسب و کارهای خدماتی دانش بنیان، خدمات
  • نورالدین سلیمی*، محمدحسین ابویی، محمد علی وحدت زاد صفحات 15-26
    امروزه توفیق سازمان ها در گرو مدیریت صحیح دانش سازمانی است که با بکارگیری استراتژی مناسب امکان پذیر است، از طرفی منابع سازمانی جهت مدیریت دانش نیز محدود هستند؛ بنابراین استراتژی مدیریت دانش متناسب با شرایط سازمانی باید طوری انتخاب شود که بتواند با اختصاص صحیح منابع، به بیشترین اثربخشی در سازمان منجر شود. برای این منظور، پژوهش حاضر با هدف انتخاب استراتژی مدیریت دانش با استفاده از رویکرد ترکیبی فرایند تحلیل شبکه ای (ANP ) و DEMATEL فازی در بانک انصار استان کرمانشاه انجام شده است. روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازلحاظ گردآوری داده ها از نوع توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان درزمینه ی مدیریت دانش، مدیران ارشد و کارکنان شعب بانک انصار استان کرمانشاه است و جمع آوری داده ها به صورت سرشماری و با استفاده از ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارهای Decision Super و SPSS تحلیل شد. طبق یافته ها، وزن هر یک از زیرشاخص ها (Wi) و امتیاز استاندارد آن ها (Zi) در سازمان به دست آمد و با استفاده از آن ها مقدار 709/6 برای شاخص KMSI به دست آمد که طبق آن، استراتژی ترکیبی مایل به استراتژی کدگذاری به عنوان استراتژی غالب در سازمان انتخاب شد.
    کلیدواژگان: استراتژی مدیریت دانش، فرایند تحلیل شبکه ای (ANP)، تکنیک DEMATEL، بانک انصار
  • محمدحسین عصاری *، مهرداد حسینی شکیب، عباس خمسه صفحات 27-40
    تغییر نیازها و خواسته های مشتریان، تحول سریع تکنولوژی، افزایش رقابت در بازار و افزایش رونق اقتصادی موجب شده است که شرکت ها در صنایع مختلف با سرعت، بازدهی وکیفیت رو به رشدی به نوآوری و ارائه محصولات جدید بپردازند. در واقع، مشتریان در جستجوی محصولات جدید تر، پیشرفته تر و منطبق بر نیازهای خود هستند و شرکت ها نیز بدلیل بازار رقابتی ناچارند محصولاتی را ارائه دهند که پاسخگوی نیاز و انتظارات مشتریان باشد.
    ضرورت داشتن راهبرد و تدوین استراتژی در این حوزه برای صنعت دفاعی کشور که دارای خصلت پیچیدگی، هزینه بر بودن و زمان بر بودن می باشند، از اهمیت حیاتی برخوردار است. که در این راستا شناخت محیطی و بررسی عوامل کلیدی موفقیت یک گام اساسی می باشد. در این مقاله سعی داریم نسبت به ارزشیابی میزان موفقیت مولفه های تاثیر گذار بر توسعه محصول جدید در صنایع دفاعی و اولویت بندی آنها اقدام نموده و وضعیت صنعت و شکاف موجود در هر یک از عوامل را بررسی و بیان نماییم.
    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، نوآوری، محصولات دفاعی
  • محمد نقی زاده، عاطیه صفردوست*، سهراب آقازاده، مهدی اوجانی صفحات 41-60
    بهره مندی از شرکت های زایشی به عنوان یک استراتژی عملی برای تجاری سازی فناوری ها به خصوص فناوری های برتر در سالیان اخیر از جایگاه ویژه ای در میان متخصصین و سیاست گذاران برخوردار شده است. بر این اساس هدف این مقاله بررسی مفاهیم و موضوعات مهم در خصوص شکل گیری و توسعه شرکت های زایشی و بررسی عوامل موثر بر این فرایند است. بررسی تئوریک مفاهیم مرتبط با شرکت های زایشی نشان دهنده رویکردهای مختلف به مسئله می باشد. همچنین در کنار تعاریف و الگوهای مختلف تجاری سازی از جمله ایجاد شرکت های زایشی، نکته مهمی نیز وجود دارد که اساسا فرایندها و الگوهای تجاری سازی محصولات و فناوری های نوین در کشورهای پیشرفته جهان توسعه یافته اند و الزاما استفاده از آن ها در کشورهای کمتر توسعه یافته منجر به تجاری سازی فناوری نمی شود چرا که عوامل و چالش های متعددی در کشورهای در حال توسعه بر سر راه تجاری سازی فناوری و به طور خاص ایجاد شرکت های زایشی قرار دارد که بسیاری ازآن ها در کشورهای توسعه یافته وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تجاری سازی، شرکت زایشی، فناوری
  • الهام بهنام *، محمد صالح اولیا، نورالدین سلیمی صفحات 61-74
    امروزه تغییرات فناوری محیطی و بین المللی، گسترش دامنه رقابت بین بانک ها و افزایش سطح دانش و آگاهی مشتریان، چالش هایی را پیش روی نظام بانکی قرار داده است. به منظور مقابله با این تحولات، حفظ مزیت رقابتی و در نتیجه ایجاد ارزش برای مشتریان و حفظ آنها، باید راهبردهایی متناسب با شرایط سازمان اتخاذ گردد. در این راستا یکی از مهم ترین راهبردهای موثر، مدیریت و توسعه بنگاه سرمایه فکری است؛ بنابراین در پژوهش حاضر به شناسایی و ارزیابی عوامل موثر بر شکل گیری سرمایه ساختاری به عنوان یکی از اجزاء سرمایه فکری پرداخته می شود.
    روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازلحاظ گردآوری دادها از نوع توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران و کارکنان شعب بانک مهر اقتصاد استان یزد است و جمع آوری داده ها نیز به صورت سرشماری و با استفاده از ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. داده های با استفاده از نرم افزار SPSS و تکنیک آماری آزمون دوجمله ای و نیز ماتریس اهمیت عملکرد تجزیه وتحلیل شد. طبق نتایج آزمون فرضیات، عوامل فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، فرایندها، سیستم های اطلاعاتی، روش های مدیریتی، نوآوری و مدیریت دانش وضعیت مناسبی دارند. در پایان نیز با توجه به میزان اهمیت و نیز عملکرد این عوامل در بانک پیشنهادهایی جهت تحقق اهداف عملیاتی بانک ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه ساختاری، تکنیک دلفی، ماتریس اهمیت- عملکرد، بانک مهر اقتصاد
  • جعفر معصوم زاده، مرتضی رحمانی* صفحه 75
    آلودگی هوا در تهران رفتار سیستمی دارد و ورودی ها و خروجی های آن مشخص است. با در نظر داشتن تعداد پارامترها و اهمیت پیامدها، تاثیر متقابل عوامل، تنوع راه کارها و سختی سنجش و پایش متغیرهای مرتبط، این موضوع از مصادیق یک سیستم پیچیده است. در این مقاله به شناخت علل اصلی بروز آلودگی هوا در شهر تهران و تخمین سهم هر کدام از علل آلودگی از جمله ترافیک در پیدایش آلاینده های اصلی پرداخته شده است. این کار با رسم نمودار علت و معلول یا نمودار استخوان ماهی و استفاده از نظرسنجی از خبرگان و روش وزن دهی با توجه به نوع و شدت پیامدهای آلودگی هوا انجام شده است. با توجه به سهم بسزای ترافیک در بروز آلودگی هوا، الزامات تکنولوژیک اعم از زیرساختی، سخت افزاری، نرم افزاری، اجتماعی و فرهنگی، برای کاهش ترافیک پایتخت و کنترل شاخص های ترافیک در محدوده استاندارد مطرح شده است. اهم شاخص های ترافیکی ذکر و مقادیر آنها در تهران در سال های 1384 و 1390 ارائه شده است. تجزیه و تحلیل مقادیر شاخص های مزبور، برآوردی از اثربخشی و کارایی نتایج اقدامات بهبوددهنده ترافیک در خلال سال های یادشده در بالا را می دهد. با توجه به معضل آلودگی هوا و ترافیک شدید در بسیاری از کلان شهرها و مراکز استان های دیگر کشور، به ویژه در ساعات اوج صبحگاهی و عصرگاهی، نتایج این مقاله علاوه بر تهران، می تواند مورد الگوبرداری برای دیگر شهرهای بزرگ قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ترافیک تهران، نمودار علت و معلول، شاخص های ترافیکی
  • مهدی الیاسی، حسین میرزایی، عاطیه صفردوست* صفحه 89
    در این نوشتار آسیب شناسی قرارداد انتقال تکنولوژی سلاح شکاری بررسی شده است. به اعتقاد کارشناسان فرایند کامل انتقال فناوری شامل سه مرحله ی انتخاب و اکتساب، انطباق و جذب، توسعه و انتشار است. از این رو سوالات مرتبط با هر حوزه استخراج شده و در مصاحبه با 8 نفر از خبرگان و مدیران اسبق حوزه تولید سلاح شکاری مورد بررسی قرار گرفته است و در نهایت با توزیع پرسشنامه در بین 100 نفر از کارشناسان انتقال فناوری نسبت به تدوین مولفه های اصلی و مدل پژوهش اقدام گردید. بررسی ها نشان دهنده این است که بیشترین آسیبها در بعد انتخاب و اکتساب فناوری و در وهله دوم در توسعه و انتشار آن می باشد. همچنین یافته ها حاکی این امر است که تغییرات مدیریتی زیاد در جریان اجرای این قرارداد، موجب توجه مدیران ارشد مجموعه کارخانجات تولید این صلاح به نتایج کوتاه مدت اقتصادی و غفلت این مدیران از اهداف بلند مدت مد نظر از انعقاد این قرارداد شده است و همچنین با ناقص برگزار شدن دوره های آموزشی پیش بینی شده، شرکت موفق به اکتساب دانش طراحی سلاح های شکاری مشابه نشده است.
    کلیدواژگان: انتقال تکنولوژی، آسیب شناسی فرایند انتقال تکنولوژی، سلاح شکاری
  • محمد طالقانی، هاجر پوران منجیلی، اسماعیل ملک اخلاق *، مهران مهدی زاده صفحه 101

    انتقال فناوری به عنوان یکی از پارادایم های عصر جدید، فرایندی است که به کشورهای در حال توسعه جهت بهره برداری بهینه از منابعشان در اجرای پروژه ها کمک می کند، دستیابی به موفقیت در رقابت با سایر کشورها را تسهیل و امکان توسعه اقتصادی و رشد کشورهای کم تر توسعه یافته از نظر تکنولوژیکی را فراهم می کند. بنابراین هدف از این پژوهش تعیین استراتژی انتقال فناوری در صنایع بالادستی نفت (توسعه میادین نفتی) جمهوری اسلامی ایران با استفاده از مدل اثربخشی مشروط انتقال فناوری در نظر گرفته شد. بدین منظور، به بررسی دیدگاه ها و نگرش های 30 نفر از مدیران و کارشناسان خبره حوزه انتقال فناوری شامل عوامل انتقال فناوری در توسعه میادین نفتی کشور پرداخته شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار SPSS و آزمون های رگرسیون و فریدمن استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که از میان عوامل انتقال فناوری در توسعه میادین نفتی موضوع انتقال در بالاترین اولویت قرار دارد که از بین زیرمعیارهای آن دانش علمی و فناوری فیزیکی بیشترین اولویت را دارد. در ارزیابی فناوری موجود در شرکت استفاده از ماشین آلات و تجهیزات با دقت بالا بیشترین درصد و استفاده از تکنیک های برنامه ریزی و هماهنگی تولید، کپی سازی تجهیزات و قطعات مورد نیاز و همچنین امکان اعمال تغییرات طراحی جهت استفاده بهینه از موارد موجود در پایین ترین سطح قرار دارند.

    کلیدواژگان: انتقال فناوری، مدل اثربخشی مشروط انتقال فناوری، توسعه میادین نفتی
|
  • Reza Bandarian * Pages 5-14
    According to the mission of the Research and Technology Organizations, they are responsible for innovative and technological support of industries to enhance technological competitiveness of those industries. Regarding to the necessity of increasing the effectiveness of RTOs, in this paper in order to the analytical recognition of RTOs, their business model were be analysis from as a Knowledge Intensive Business Services (KIBS). Hence, major dimension of services business model including concept, process, and resources and infrastructures of service in Knowledge Intensive Business Services is described. The results indicate that the value proposition in the service concept in RTOs is achieved based on continuous development through increased knowledge of customer and RTOs as a service provider. The most important resource for RTOs is knowledge competencies and employees motivation to continuous learning and enhancing professional knowledge more beyond their previous professional fields.
    Keywords: Research, Technology Organizations (RTOs), Knowledge Intensive Business Services (KIBS), services
  • N. Salimi *, Mh Ayubi, Ma Vahdatzade Pages 15-26
    Nowadays success of organizations depends on proper management of organizational knowledge that is possible using the right strategy. On the other hand, the organizational sources are also limited in Knowledge Management. So knowledge management strategy that is in line with organizational requirements, must be chosen in a way to have the greatest effect for the organization by proper allocation of sources. For this purpose, the present study conducted which aimed at choosing knowledge management strategy using a hybrid approach to network analysis process (ANP) and DEMATEL phase in Ansar bank branches in Kermanshah. The research method in terms of purpose is practical and data collection is descriptive-analytic. The statistical population consists of experts in the field of knowledge management, senior managers and staff of Ansar bank branches in Kermanshah. Data were collected by census and questionnaire. Also the data were analyzed using SPSS software and Super Decision. According to the findings, the weight of each sub criteria (Wi) and standard points (Si) was obtained in the organization; Using them the 6.709 value was obtained for the criteria KMSI in which the hybrid strategy toward the coding strategy was chosen as the dominant strategy in the organization.
    Keywords: knowledge management strategy, Analytic Network Process (ANP), Decision Making Trial, Evaluation Laboratory (DEMATEL), Ansar Bank
  • Atefe Safardoost* Pages 41-60
    Benefit from the spin off companies as practical strategy for commercialization technologies especially high technologies in recent years, has a special place among experts and policy makers. Based on this goal, this paper examines the concepts and important issues regarding the formation and the development of spin off companies and the factors affecting the process. Studying the theoretical concepts associated with these companies shows the different approaches to the issue. Beside the definitions and the different patterns of commercialization, such as spin off companies, also there is an important issue that is essentially business processes and patterns of new technologies and products have been developed in advanced countries and do not necessarily use them in less developed countries for leading to technology commercialization, because agents and numerous challenges in developing countries on the way to technology commercialization and, in particular the creation of spin off companies, that there is not in developed countries.
    Keywords: Commercialization, spin off, Technology
  • Elham Behnam* Pages 61-74
    Todays, environmental and international changes, competition domain expansion among banks and increasing the knowledge level of customers have made several challenges for banking systems. To cope with these evolutions, maintaining a competitive advantages and as a result creating values for customers, appropriate guidelines must be chosen. Among existing solutions, managing and expanding intellectual capital services is one of the most important and effective ones. Hence, in this research work, the focus is on detecting and evaluating the efficient elements on forming structural assets, as one of the component of intellectual capital.
    The type and the procedure of research are practical, and descriptive-respectively. The study population is managers and employee of Economic Mehr Bank of Yazd province. The data are gathered by census via questionnaire. Afterwards, they are analyzed by SPSS software, binomial test as a statistical technique and the matrix importance of performance. According to the results of assumptions test, organization culture, organization structure, information systems, managing approaches, innovation and knowledge managing are in suitable conditions. At the end, according to the importance and performance of these factors in banking systems, some suggestions have been proposed in order to bank operational goals are coming true.
    Keywords: intellectual capital, structural capital, Delphi technique, Importance-Performance Matrix, Economic Mehr Bank of Yazd
  • Morteza Rahmani * Page 75
    Air pollution in Tehran has a systematic behavior, and its inputs and outputs are specified. It is an example of a complex system considering the number of parameters and the importance of consequences, mutual influence of the factors, the variety of tactics, and the difficulty of measuring and monitoring the related variables. In this paper, the main reasons of Tehran air pollution, and the estimation of each pollution source contribution including traffic in creating the main pollutants are surveyed. This is done by a cause and effect diagram (fishbone diagram), using experts’ survey, and weighting method considering the type and intensity of air pollution consequences. In next section of the paper, taking into account the high contribution of traffic to air pollution, technological necessities including infrastructural, hardware, software, social and cultural ones are proposed for reducing the capital traffic and controlling the traffic indices within the related standard. The most important traffic indices are mentioned and their quantities in Tehran during the years 1384 and 1390 are presented. The quantities analysis shows an estimation of the effectiveness and efficiency of the results to improve the traffic during the above mentioned years. Air pollution and heavy traffic (especially in peak times) are the problems of many mega cities and provincial capitals of the country besides Tehran. Therefore, the results of this paper can be used as a pattern by them.
    Keywords: Air pollution, Tehran traffic, cause, effect diagram, traffic indices
  • Atefe Safardoost*, Mehdi Elyasi, Hoseiin Mirzaei Page 89
    In this paper, diagnosing the technology transfer contract of a hunting weapon is studied. To the belief of the experts, the complete process of technology transfer consists of three steps; (1) selection and acquisition, (2) adaption, absorption, and application, (3) development and dissemination. Therefore, the questions related to each area extracted, and they are studied through the interviews with eight experts and former managers in the field of hunting weapon production; and finally, by distributing the questionnaires among 100 technology transfer experts the compilation of the main components and project model was done. The studies show that the most challenges happen in the first instance in technology selection and acquisition, and then in development and dissemination. Also, the findings indicate that many managerial changes in implementing the contract have caused the senior managers of all the factories producing this weapon to pay attention to short term economic results, and to neglect the long term goals in mind from signing the contract. Furthermore, by holding the predicted training courses incompletely, the company has not succeeded in achieving the design knowledge of similar hunting weapons.
    Keywords: Technology transfer, diagnosing technology transfer process, hunting weapon
  • Esmaeil Malakakhlagh* Page 101

    Technology transfer as one of the paradigms of new era, is a process that helps the developing countries to implement the projects for the optimal operation of resources, to facilitate achieving the success in competition with other countries, and to provide economic development and growth in less developed countries technologically. The aim of this study was to determine the strategy for technology transfer in the upstream oil industry (oil fields development) of the Islamic Republic of Iran using the conditional effectiveness model of technology transfer. For this purpose, the views and attitudes of 30 executives and experts in the field of technology transfer including factors of technology transfer in developing the country oil fields, were investigated. In order to analyze the collected data, the SPSS software, Friedman & regression tests were used. The results showed that among the factors of transfer technology in the development of oil fields, the issue of transfer is at the highest priority, which among its sub criteria the scientific knowledge and physical technology have the highest priority. In estimating the present company technology, utilizing the high precision machinery and equipment is at highest level, and using the planning technologies, production coordination, the copy making of equipment and parts, and also the possibility of exercising the design changes for optimum use of available items are at the lowest level.

    Keywords: Technology transfer, conditional effectiveness model of technology transfer, development of oil fields