فهرست مطالب

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 32 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس خمسه، محمدرضا رمضانی فرانی صفحات 5-16
    هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی توانمندهای فناورانه در سازمان صداوسیما و اولویتبندی آن با تکنیک تحلیل شبکهای ANP در راستای ارائه راهکارهای بهبود است. این مقاله یک تحقیق پیمایشی-توصیفی و از نوع کاربردی بوده و جامعه آماری آن خبرگان سازمان صدا وسیما در حوزه فناوری هستند که به دلیل محدودیت جامعه آماری از روش کل شماری استفاده شده است و با توجه به اینکه این تحقیق به صورت خاص در سازمان صداوسیما صورت گرفته، از نوع مطالعه موردی است. در این پژوهش، ابتدا با تهیه طرح تحقیق، به روش کتابخانه ای اقدام به مطالعه پیشینه تحقیق و جمعآوری ادبیات موضوع نموده، سپس با طراحی الگوی مفهومی پیشنهادی به روش میدانی پرسشنامهای با طیف لیکرت طراحی و با نظر خبرگان رسانه پس از تعدیل به 36 شاخص با تاثیر بیشتر در ارزیابی توانمندی فناوری دست یافتیم که این شاخصها در 5 بعد(عامل) اصلی: 1- بعد توانمندی شناسایی وگزینش فناوری(با 6 شاخص)؛ 2- بعد توانمندی بهرهبرداری از فناوری(با 5 شاخص)؛ 3- بعد توانمندی پشتیبانی سیستمی از فناوری(با 8 شاخص)؛ 4- بعد توانمندی اشاعه و تجاریسازی فناوری(با 8 شاخص) و 5- بعد توانمندی مدیریت فناوری(با 9 شاخص) دسته بندی گردیدهاند و به این صورت الگوی مناسب ارزیابی توانمندی فناوری در سازمان صداوسیما طراحی شد. نتایج یافته های تحقیق میزان موفقیت هریک از ابعاد و شاخصهای موثر بر توانمندی های فناورانه در سازمان صداوسیما را مشخص میکند که در مجموع در سطح متوسطی قرار دارند؛ غیر از توانمندی شناسایی و گزینش فناوری که در مطلوبترین وضعیت فعلی است، مابقی زیر سطح هشدار قرار دارند؛ یعنی در منطقه خطرند و بایستی برای بهبود آنها سریع اقدام شود. در اولویتبندی ابعاد اصلی توانمندی های فناورانه از منظر خبرگان با توجه به مقایسات زوجی با تکنیک ANP و به کمک نرم افزار Super Decisionانجام شد، عامل مدیریت فناوری در رتبه اول و عامل اشاعه و تجاریسازی فناوری در رتبه آخر قرار دارد و این نتایج بدین معناست که مدیریت ارشد رسانه ابتدا بایستی برای بهبود شاخصهای مرتبط با بعد توانمندی مدیریت فناورانه رسانه اقدام سریع انجام داده، سپس بر تقویت متوازن سایر شاخصهای 36 گانه مطابق با این رتبهبندی و ارائه راهکارهای بهبود مطروحه اقدام نماید.
    کلیدواژگان: فناوری، ارزیابی فناوری، توانمندی های فناوری، ارزیابی توانمندیهای فناوری
  • حمید عزیزمحمدلو، سپیده محمدنژاد مدردی صفحات 17-28
    وضع قوانین محیط زیستی، افزایش آگاهی های مشتریان و حساسیت آنها نسبت به عملکرد محیط زیستی، سازمان ها را بر آن داشته است که با وارد کردن نوآوری های سبز در محصولات، فرآیندها و سیستم مدیریتی، عملکرد خود را بهبود بخشند و گامی در جهت صیانت از محیط زیست بردارند. تحقیق حاضر در تلاش است تا تاثیر قوانین محیط زیستی و فشار مشتریان بر عملکرد نوآورانه سبز بنگاه های کوچک و متوسط را بررسی و راهکارهای لازم را ارائه نماید. بدین منظور ابتدا به بررسی مبانی نظری و پیشینه تحقیق پرداخته شده است؛ سپس مدل مفهومی و فرضیه های تحقیق با استفاده از نرم افزار PLS و مدلسازی معادلات ساختاری بر پایه روش کمترین مربعات جزئی، آزمون شده است. مدل مفهومی حاکی از آن است که فشار مشتریان و قوانین محیط زیستی به واسطه میانجی های حمایت مدیر عالی، تحقیق و توسعه و سیستم محیط زیستی مدیریت، بر عملکرد نوآورانه سبز تاثیرگذار است. نتایج نشان می دهد قوانین محیطزیستی(0.196) از طریق میانجی سیستم مدیریت محیط زیستی(0.377) بر عملکرد نوآورانه سبز و فشار مشتریان(0.259- 0.407) از طریق حمایت مدیر عالی(0.562) و سیستم مدیریت محیط زیستی(0.377) بر عملکرد نوآورانه سبز موثر هستند.
    کلیدواژگان: قوانین محیط زیستی، فشار مشتریان، عملکرد نوآورانه سبز، صنایع کوچک و متوسط، مدلسازی معادلات ساختاری
  • بهمن فکور، حجت الله حاجی حسینی، محمدتقی انصاری صفحات 29-38
    نوآوری برای رشد و توسعه اقتصادی مهم است و دولت ها با اعمال سیاست های نوآوری سعی در توسعه نوآوری دارند. در دو دهه اخیر، موج جدیدی در حوزه سیاست گذاری نوآوری بهعنوان سیاست های نوآوری طرف تقاضا مطرح شده است که از طرف صاحب نظران این حوزه مورد توجه جدی قرار گرفته و این دیدگاه وجود دارد که در صورت همراهی سیاست های طرف تقاضا با سیاست های طرف عرضه عملا تاثیرگذاری بیشتری حاصل خواهد شد. در گروه سیاست های طرف تقاضا، ابزار های مختلف و متعددی مانند خرید دولتی نوآوری گرا، مقررات و استانداردهای نوآوری گرا و نشان گذاری مورد استفاده قرار می گیرند.
    در کشور ما سیاست های نوآوری طرف عرضه مانند تاسیس موسسات دانشگاهی و تحقیقاتی دولتی، حمایت از تحقیق و توسعه در واحدهای صنعتی از دهه های قبل مورد توجه بوده و در سال های اخیر نیز در قالب برنامه های موثری مانند صندوق نوآوری و شکوفایی از تنوع بیشتری برخوردار شده است. این مقاله درصدد است شناخت بیشتری از سیاست های طرف تقاضا، منطق سیاستی آنها، انواع ابزارهای سیاستی قابل استفاده در این زمینه، چالش های پیشروی بهکارگیری این سیاست ها و شمایی از روند استفاده از این سیاست ها را در اروپا بدست دهد.
    کلیدواژگان: سیاست های نوآوری، سیاست نوآوری طرف تقاضا، ابزارهای سیاستی، منطق سیاستی، خرید دولتی نوآوری گرا
  • ابوالفضل میرزا رمضانی، سید مهدی گلستان هاشمی، سید محمد مسعود ناصریان صفحات 39-56
    توسعه محصول جدید فرایندی است که توسط آن محصول یا خدمت جدیدی به مشتریان عرضه می شود. با توجه به کوتاه تر شدن چرخه عمر محصولات و تحولات فناوری، توسعه محصول جدید از اهمیت بالایی برخوردار است. در طول فرایند توسعه محصول جدید ریسک های مختلفی وجود دارد. ریسک های فناورانه از مهم ترین این ریسک ها محسوب می گردد که مدیریت و کاهش این ریسک ها به موفقیت فرایند توسعه محصول جدید کمک شایانی می کند. مدیریت ریسک در توسعه محصول جدید از سه قسمت شناسایی، تحلیل و کنترل(پاسخ) ریسک ها تشکیل می شود. شناسایی، تحلیل و ارزیابی و پاسخ به ریسک ها، نیازمند خلاقیت بالا و روشی سامانمند است که TRIZ و ابزار آن به میزان بالایی دارای این ویژگی ها می باشد. روش تعیین مقدماتی شکست(AFD) یکی از روش های I-TRIZ است که روشی برای شناسایی و تحلیل شکست ها و ریسک های بالقوه ارائه می دهد. در این مقاله، مدلی جامع برای شناسایی، تحلیل و ارزیابی و پاسخ به ریسک ها با استفاده از ابزار TRIZ، در فرایند توسعه محصول جدید ارائه گردیده است. مدل پیشنهادی این تحقیق توسط خبرگان دو صنعت دفاعی که در زمینه های طراحی محصول صاحب نظر بوده اند توسط روش مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) موردبررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان می دهد که مدل پیشنهادی پژوهش از نظر اعتبار و توالی گام ها مورد تایید دو صنعت مذکور واقع گردیده است.
    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، مدیریت ریسک، ریسک های فناورانه، TRIZ، روش تعیین مقدماتی شکست، AFD
  • مریم رحیم زاده، محمد خلیل زاده، رویا سلطانی صفحات 57-72
    با توجه به اهمیت مدیریت دانش در صنعت ساختوساز، پژوهش حاضر درصدد شناسایی عوامل موثر بر پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان های پروژهمحور عمرانی بوده است. در این راستا، 7 شاخص شامل ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، راهبرد و رهبری، عوامل محیطی، فناوری اطلاعات، آموزش و تحصیل و منابع انسانی، با مراجعه به آرای خبرگان بهعنوان عوامل موثر بر پیادهسازی مدیریت دانش شناسایی شدند. نمونه آماری شامل 80 نفر از نیروهای متخصص مشغول به کار در پروژه های ساختمانی هیترا و پالیز بوده است. جهت جمعآوری داده ها از پرسشنامه و نظرات خبرگان استفاده شده است. روایی و پایایی پرسشنامه بررسی و مورد تایید قرار گرفته است. در ادامه، تاثیر گذار بودن 7 شاخص شناسایی شده، از نظر متخصصین مشغول به کار در پروژه های ساختمانی هیترا و پالیز، با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون تی-استیودنت ثابت شد و با استفاده از نرم افزار SMART PLS معنادار بودن تاثیرگذاری شاخصها بر فرآیند مدیریت دانش تایید شد. شایان ذکر است، نتایج این پژوهش میتواند بهطور کاربردی جهت بهبود عملکرد خدمات مهندسی مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، شرکت ساختمانی سداد بنیان، بهبود عملکرد، شاخص های موثر
  • زهرا احمدی، محسن شفیعی نیک آبادی، یونس وکیل الرعایا صفحات 73-92
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ متغیر، کیفی، از لحاظ زمان، مقطعی و از لحاظ نوع تحقیق، توصیفی پیمایشی و از نوع همبستگی - علی است. جامعه آماری، تمامی مدیران و کارشناسان واحدهای R&D، تولید، آموزش، بازاریابی و تحقیقات بازار شرکت های کوچک و متوسط تولیدی شهر سمنان است. نمونه گیری براساس منطق حداقل مربعات جزیی و به روش نمونه گیری تصادفی ساده است. گردآوری داده ها با روش مطالعه کتابخانه ای و میدانی و با کمک ابزار پرسشنامه انجام شد. در تجزیه و تحلیل داده ها، فرآیندی چندمرحله ای صورت گرفت که شامل مراحل زیر است: شناسایی مولفه ها با کمک ادبیات تحقیق، بررسی پایایی مولفه های مذکور با کمک شاخص آلفای کرونباخ و CR، برای کفایت نمونه گیری، شاخص KMO مورد استفاده قرار گرفت. سپس از آزمون تحلیل مسیر و همبستگی جهت پاسخگویی به سوالات و فرضیه ها استفاده شد. در مراحل بعدی، تحلیل عاملی تاییدی جهت پایش شاخص ها در هر سازه، همچنین روایی سازه مورد بررسی قرار گرفت. درنهایت، تمامی فرضیه های پژوهش تایید شد و می توان گفت که نوآوری باز بر عملکرد نوآورانه شرکت تاثیر معناداری دارد، همچنین نقش تعدیل گری تلاطم بازار معنادار است.
    کلیدواژگان: نوآوری باز، عملکرد نوآورانه شرکت، تلاطم بازار، شرکت های کوچک و متوسط تولیدی شهر سمنان
|
  • A. Khamseh, M.R. Ramazani Farani Pages 5-16
    The aim of this research is to assess technological capabilities in IRIB Organization, and to prioritize them with analytical network process (ANP) in order to propose the improved solutions. This article is a descriptive- survey and applied research, and the experts of the organization in the field of technology consist the statistical population specifically; so due to its small size, the research is done by census method and it is a case study.
    After preparing the research design, we proceeded to study and gather the related literature by library method, then, through a proposed conceptual pattern design, a questionnaire based on Likert scale was designed by field method; and with the help of media experts’ views and after modification we obtained 36 indices with more effect on assessing technology capability. These indices are classified into 5 main dimensions (factors) including capability’ ones in the following realms: technology recognition and selection (6 indices), technology exploitation (5 indices), technology systems support (8 indices), technology propagation and commercialization (8 indices), and technology management (9 indices). Thus, the suitable pattern for assessing technology capability in the organization was designed.
    Findings show the rate of success of each of the dimensions and effective indices on technological capabilities in the organization are at average level as a whole; except the technology recognition and selection capabilities which are at the most desirable status now, the rest are alarming, i.e. they should be improved urgently. In prioritizing the main dimensions of technological capabilities, from the experts’ views, which was done by the paired comparisons with ANP technique and using Super Decision software, the technology management factor has the first rank, and technology propagation and commercialization factors have the last one. It means that the media senior management should first improve the indices related to the dimension of media technological management capability quickly, and then proceed to enhance symmetrically the other 36 ones according to this ranking and to propose improved solutions in this respect.
    Keywords: Technology, technology assessment, technological capabilities, technological capabilities assessment
  • H. Azizmohammadlou, S. Mohammadnezhad Pages 17-28
    Legislation of environmental regulations together with growth in awareness and sensitivity of costumers with respect to environmental performance have made the organizations to implement green innovations in products, processes and management systems. This causes better performance and a step towards keeping environment safe. The present research tries to study the influence of environmental regulations and costumers’ pressure on green innovative performance of small and medium-sized enterprises and to offer necessary solutions. For this purpose, first we review the theoretical foundations and research background, then the conceptual model and research hypotheses are tested using Smart PLS software, and finally modelling of structural equations based on partial least squares is implemented. The conceptual model indicates that the customers’ pressure and environmental regulation have effect on the green innovative performance through the intermediate variables including top management support, R&D, and environmental management system. The results show that environmental regulations (0.196) and customers’ pressure (0.407-0.259) affect the green innovative performance; the former through environmental management system mediators (0.377), and the latter through top management support (0.562) and environmental management system (0.377).
    Keywords: Environmental regulations, Costumer pressure, Green innovation performance, small, medium, sized enterprises, structural equation modelling(SEM)
  • B. Fakour, H. Hajihosseini, M. T. Ansari Pages 29-38
    Governments’ intervention in enhancement of innovation through innovation policy making may be made in developed countries to maintain competitiveness but in developing countries like Iran, could be for the aim of catching up promotion at national level. So, for our country applying right and effective policies has critical importance.
    In our country the supply-side innovation policies, such as establishment of academic and government research institutions, supporting research and development in industry, have been implemented since last decades, and in recent years, in the form of effective programs such as, Innovation and Efflorescence Fund, have become more diverse.
    In the last two decades, a new wave as demand-side innovation has been emerged in the area of innovation policies which has been taken into account seriously by the related experts; in their opinion, the result would be effective if demand- side policies accompanied by the supply- side one.
    In demand-side policies category, various tools such as, innovation-oriented public procurement, innovation-based regulations and standards, and labeling are being used. The purpose of this paper is to provide more understanding of demand-side policies, their policy logic, a variety of policy instruments applicable in this field, challenges ahead in using them, and explain the image of these policies implementation trend in Europe.
    Keywords: Innovation policies, demand, side innovation policies, policy instruments, policy rationales, innovation, oriented public procurement
  • A. Mirza Ramazani, S. M.Golestan Hashemi, S. M. M. Naserian Pages 39-56
    Developing a new product is a process through which a new product or services is offered to customers. This process is of high significance considering the product life cycle shortening and the fast technology development. There are several types of risks in development of a new product, among them the technological ones are the most important risks whose management and reduction can greatly contribute to the success of the process. Risk management in this respect consists of three parts including identification, analysis, and control (response) which require high creativity and a systematic method, and are provided in TRIZ approach to a great extent. AFD is a method developed by I-TRIZ which offers a model for identifying and analyzing the failures and potential risks in early stages.
    In this research, a comprehensive model for identifying, analyzing, evaluating, and responding to risks is presented by using TRIZ tool in the above mentioned process. The proposed model was reviewed by the experts of two defense industries who were in the field of product design using interpretive structural modeling (ISM). The results show that suggested model has been approved by the two mentioned industries in terms of validity and sequence of steps.
    Keywords: New product development, risk management, technological risks, TRIZ, Anticipatory Failure Determination (AFD)
  • M. Rahimzadeh, M. Khalil Zadeh, R. Soltani Pages 57-72
    Given the importance of knowledge management in the construction industry, the present study aims to identify factors affecting the implementation of knowledge management in project-based organizations. In this regard, seven indices including organizational structure and culture, strategy and leadership, environmental factors, information technology, education, human resources regarding the opinions of experts are identified as the factors influencing the implementation of knowledge management. The statistical sample consists of 80 people who are working on the construction project of Paliz and Hitra. In order to collect the data, expert's opinion and questionnaire were used. The validity and reliability of the questionnaires were reviewed and confirmed. Based on the views of the above mentioned experts, and by using SPSS and SMART PLS software the impact of the seven identified indices was proved as well as the significance of the indices effectiveness on knowledge management process. It is noteworthy that the result of this research can be applied to improve the performance of engineering services.
    Keywords: knowledge management, project, based organization, performance improvement, Sadad Bonyan Construction Company, effective indices
  • Z. Ahmadi, M. Shafyee Nikabadi, Y. Vakilorroaya Pages 73-92
    The present research is applied in terms of purpose, qualitative in terms of variable, cross sectional in terms of time, and descriptive-survey and correlation- causal in terms of type. The statistical population consists of all the managers and experts of small and medium- sized manufacturing companies of Semnan city, including units of R&D, production, training, marketing, and market researches.
    This paper has been done in period of Fall and Winter 1396. Sampling is based on the logic of partial least square with simple random sampling method. Data collection was performed using library and field study method, and with the help of questionnaire. Data analysis was implemented by a multi stage process as follows: components recognition by the related literature, reliability study of the mentioned components by Cronbach’s alpha and CR indices, and KMO index for sampling adequacy were used. Then, for responding to questions and hypotheses, the test of path and correlation analysis were used. In the next steps, confirmatory factor analysis for monitoring the indices in each constructor as well as validity were studied. Finally, all the research hypotheses were confirmed, and it can be said that open innovation has a significant impact on company innovative performance; also the moderating role of market turbulence in meaningful.
    Keywords: Open innovation, company innovative performance, market turbulence, small, medium sized manufacturing companies in Semnan city