فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1396)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله ترویجی
  • حمید عزیزمحمدلو، صفر فضلی، سپیده محمدنژاد مدردی* صفحات 5-12

    با افزایش نگرانی ها در رابطه با نابودی محیط زیست، امروزه راهکارهایی از قبیل بکارگیری تکنولوژی پاک و نوآوری سبز در جهت حفاظت و جلوگیری از تخریب آن بوجود آمده است. انتخاب تکنولوژی سبز فرآیندی است که سازمان آن را به عنوان عنصری اثر بخش در برنامه ریزی و تصمیم گیری به کار می گیرد تا به محصولات و فرآیندهای دوستدار محیط زیست دست یابد. مکمل این فرآیند، بکارگیری نوآوری سبز در تمامی سطوح سازمان با هدف توسعه کیفیت محیط زیست میباشد. با توجه به اینکه امروزه عملکرد سازمانها مفهوم جدید به خود گرفته است و جنبه های مختلف زیست محیطی نیز بر آن تاثیرگذار می باشد، سازمانها باید استراتژی هایی را در جهت بهبود عملکرد زیست محیطی خود اتخاذ نمایند. در راستای مطالب گفته شده، در این پژوهش صنایع کوچک و متوسط شیمیایی، به علت آلایندگی فراوان، به عنوان جامعه آماری این پژوهش انتخاب و تعداد 180 عدد پرسشنامه بین مدیران آنها پخش شده است. برای آزمون مدل مفهومی نیز از مدلسازی معادلات ساختاری بر مبنای کم ترین مربعات جزئی و نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد انتخاب تکنولوژی سبز بیشترین تاثیر را در بهبود عملکرد زیست محیطی صنایع شیمیایی دارد.

    کلیدواژگان: انتخاب تکنولوژی پاک، نوآوری سبز، عملکرد زیست محیطی، صنایع کوچک و متوسط
  • محمدرضا پورعابدی، علی غفاری صفحات 13-24
    دوسوتوانی سازمانی به عنوان یکی از اساسی ترین رموز موفقیت سازمان ها در آینده و علی الخصوص در عرصه رقابت بین المللی می باشد که به توانایی همزمان استفاده از فرصت های موجود در بخش های اکتشاف و بهره برداری و ایجاد تعادل همزمان بین این دو وجه سازمانی است؛ که در راستای نیل به این هدف مدیریت و رهبری دوسوتوان نقش موثر و اثربخشی خواهد داشت؛ مفهومی که مولفه های آن تاکنون شناسایی نشده است. تحقیق حاضر دارای رویکرد آمیخته و در دو بخش کیفی و کمی مورد مطالعه قرار گرفته است؛ در بخش کیفی متدولوژی پژوهش مطالعه موردی اکتشافی و در بخش کمی به بررسی وضعیت مدل اندازه گیری در جهاد دانشگاهی پرداخته شده است؛ نتایج تحقیق نشان می دهد مولفه هایی که مدیریت و رهبری دوسوتوان را توصیف می کنند شامل نقش ها، مهارتها، ویژگی ها و چالش هایی است که مدیریت دوسوتوان در حین کار در دو وجه سازمان دوسوتوان با آنها مواجه می شود.
    کلیدواژگان: دوسوتوانی، مدیریت و رهبری دوسوتوان، سازمان های مبتنی بر علم و فناوری
  • نازنین پیله وری، مریم اصغری* صفحات 25-36

    تغییرات سریع بنگاه های اقتصادی، رشد سریع آنها ، ابهام محیطی و پاره ای مسائل دیگر باعث شده است که بحث نوآوری در سازمان ها از اهمیت بالایی برخوردار باشد. نوآوری نقش بسیار مهمی در دستیابی به مزیت رقابتی به ویژه در صنعت بیمه دارا می باشد و رقابت در آن قابل توجه است. در این پژوهش با مطالعه ادبیات موضوع و جمع بندی پژوهش های انجام شده و نظرات خبرگان تعداد 42 شاخص موثر در ارزیابی مدیریت نوآوری در صنعت بیمه شناسائی و با طراحی پرسشنامه ای با طیف لیکرت میزان موثر بودن این شاخصها از خبرگان صنعت ودانشگاه نظر سنجی شده و در خصوص این شاخصها تصمیم گیری و پس از غربالگری تعداد 32 شاخص پذیرفته شد که این شاخصها درقالب 5عامل اصلی شامل:1- عامل سازمان 2- عامل استراتژی 3- عامل فرایند 4- عامل سیستم 5- عامل تکنولوژی بانظر خبرگان دسته بندی گردید و پرسشنامه نهایی بر اساس آن طراحی و بین 92 نفر از مدیران و کارشناسان بیمه پارسیان توزیع و جمع آوری گردید و با استفاده از معادلات ساختاری و نرم افزار PLS Smartمورد برازش قرار گرفته که در نهایت کلیه 32 شاخص برای مدل طراحی شده پذیرفته شد ودر نهایت با استفاده ازANP عوامل الویت بندی شدند، براساس الگوی طراحی شده دریک مدیریت نوآوری موفق در صنعت بیمه توجه به همه 5 عامل فوق ضروری می باشد و عدم توجه به برخی عوامل موجب نقصان درموفقیت مدیریت قابلیت های فناورانه خواهدبود.

    کلیدواژگان: تکنولوژی، نوآوری، مدیریت نوآوری
  • سید حیدر میرفخرالدینی، خلیل صفری، اکرم شعبانی صفحات 37-46
    هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان تاثیر و اهمیت مشارکت مشتری بر توسعه محصول جدید است. متغیر عدم اطمینان تکنولوژی از عواملی است که بر مشارکت مشتری تاثیرگذار است که از دو بعد موردبررسی قرار می گیرد. بعد دیگری که به عنوان متغیر میانجی مشارکت مشتری و توسعه محصول جدید شناسایی و موردبررسی قرارگرفته است، پیامدهای عملیاتی است که دارای دو متغیر سرعت نوآوری و کیفیت فنی می باشد. با توجه به پیشینه تحقیق و مطالعات انجام شده، مدل مفهومی پژوهش تدوین و فرضیه ها تعیین شدند. در این مطالعه نمونه گیری به صورت نمونه گیری قضاوتی از بین کارخانه های صنایع کاشی و سرامیک استان یزد انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده و برای تجزیه وتحلیل داده ها و بررسی فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) به روش حداقل مربعات جزئی (PLS) استفاده شده است که به این منظور نرم افزار آماری Smart PLS به کار گرفته شد. درنهایت یافته ها نشان از تایید تمام فرضیات پژوهش دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت مشتری، توسعه محصول جدید، مدل سازی معادلات ساختاری، حداقل مربعات جزئی
  • مصطفی صفدری رنجبر، مهدی الیاسی، غلامرضا توکلی صفحات 47-58
    در ادبیات علمی مدیریت فناوری، توافق قابل ملاحظه ای بر اهمیت و ضرورت پایش و پیش بینی دقیق و سریع نیازهای آینده و روند پیشرفت های فناورانه وجود دارد. دلایل این امر شامل تغییر و تحولات سریع فناوری، جهانی شدن بازار و رقابت، افزایش نوآوری های فناورانه و کاهش چرخه عمر فناوری ها می باشد. لذا، هوشمندی فناوری در سطوح مختلف سازمان ها به منظور کمک به شناسایی تهدیدها و فرصت های فناورانه و بهبود تصمیم گیری های فناورانه در اینچنین محیط متغیری، پیشنهاد می شود. موضوع هوشمندی فناوری طی سال های گذشته مورد توجه پژوهشگران زیادی قرار گرفته و از جنبه های مختلف مورد بررسی واقع شده است. آشنایی با یافته ها و دستاوردهای این پژوهشگران می تواند سهم بسزایی در درک و فهم بیشتر و بهتر موضوع هوشمندی فناوری داشته باشد، که از آثار آن می توان به بهبود فرآیندهای برنامه ریزی و تصمیم گیری در حوزه فناوری و ارتقای سطح یادگیری فناورانه سازمان اشاره نمود. لذا هدف از نگارش این مقاله بررسی مبانی نظری و پیشینه پژوهشی موضوع هوشمندی فناوری است که شامل تعاریف، ساختار، فرآیند، بازیگران، روش ها و ابزارهای هوشمندی فناوری می باشد. در پایان مقاله نیز برخی پیشنهادهای مدیریتی و تحقیقاتی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: هوشمندی فناوری، ساختار، فرآیند، بازیگران، روش ها و ابزارها
  • امرالله دهقانی، هادی حسینی صفحات 59-64
    با توجه به توسعه فناوری نانو در ایران، در سال‏های اخیر پروژه هایی در قالب همکاری های فناورانه بین عرضه‏کنندگان فناوری نانو در شرکت‏های کوچک و همچنین متقاضیان آن یعنی شرکت‏های صنعتی شکل گرفته است. در انجام این پروژه ها اغلب طرفین انتقال فناوری با چالش‏هایی روبه رو می‏شوند که عمدتا در مرحله اجرا بوده و منجر به کاهش اثربخشی آن ها می‏گردد. این پژوهش به بررسی و تبیین چالش‏های اجرایی این پروژه ها پرداخته است. پژوهش حاضر یک پژوهش پیمایشی بوده و از ابزار پرسشنامه و انجام مصاحبه برای گردآوری داده استفاده شده است . در این پژوهش ابتدا با مرور ادبیات و انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته، ابعاد و شاخص‏های مهم موانع همکاری های فناورانه در حوزه فناوری نانو مشخص و سپس با طراحی پرسشنامه و اخذ نظرات بازیگران اصلی این همکاری های فناورانه، اهم این موانع و چالش ها شناسایی و رتبه‏بندی شده است. نتایج تحقیق بیانگر این موضوع است که شاخص‏های ضعف نهادهای میانجی در برقراری ارتباط بین طرفین همکاری، تردید خریدار نسبت به ریسک های استفاده از فناوری جدید و بوروکراسی فرایندهای سازمانی شرکت های بزرگ در تعامل با عرضه‏کنندگان فناوری، عمده‏ترین چالش‏ها و موانع در همکاری های فناورانه هستند. در انتها نویسندگان با انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته از طرفین این همکاری های فناورانه، راهکارهایی برای غلبه بر این موانع ارائه می‏کنند.
    کلیدواژگان: همکاری فناوری، انتقال فناوری، شرکت های کوچک و متوسط، شرکت های بزرگ صنعتی، فناوری نانو
|
  • Pages 5-12

    Nowadays concerns about environmental degradation have been increasing, therefore using strategies such as clean technology and green innovations have been established to protect and prevent its destruction. Selection of green technology is a process in which organization use it as an efficient element in planing and decision making to achieve environmental friendly products and processes.Usage of green innovation works as a complementary process at all levels of the organization with the purpose of developing environment quality. Considering the fact that performance of the organization has new meaning nowadays and different environmental aspects influence on it, organizations should implement new strategies in order to improve environmental performance. Along with mentioned issues, in this study the chemical’s SMEs as a statistical population is selected due to their high pollution and 180 questionnaires distributed among the managers. For testing the conceptual model, the structural equation modeling based on partial least squares and Smart PLS software is used. The results of this study show that green technology selection has the greatest impact on improving the environmental performance of the chemical industry.

    Keywords: green technology selection, green innovation, environmental performance, SMEs
  • Nazanin Pilevari, Maryam Asghari* Pages 25-36

    Rapid changes in economic institutions, rapid growth, and environmental uncertainty has led some of the other issues discussed are very important innovation in organizations.Innovation has an important role in achieving competitive advantage, especially in the insurance industry has to be competitive, it is significant.In this study, the literature and summarize research and expert opinions of assessing the number of 42 indicators of innovation management in the insurance industry to identifyAnd by developing a questionnaire with Likert scale and effectiveness of the indicators of the industry experts surveyed universities and On the decision making criteria and was accepted after screening 32 index. These indicators form five main factors:1-Organization2-sterategy3-process4-system5-technology,Were classified by experts,Using smart PLS factors have been analyzed ,And finally using AHP factors were prioritized.The pattern is designed in a successful innovation management in the insurance industry, according to all five factors are essential and lack of attention to some factors in successfully managing technological capabilities will be diminished.

    Keywords: Technology, Innovation, Management innovation
  • Pages 37-46
    The purpose of this study is to evaluate the effect and importance of customer involvement in new product development. Technology uncertainty factors are of the most important factors that affect customer involvement. These two types of factors are analyzed from two distinct dimensions. Another variable that has been identified and analyzed as a mediator is the operational outcome that has two dimensions: Innovation speed and technical quality. The conceptual model and research hypotheses have been determined according to literature review of this realm. The judgmental sampling is taken from Yazd Tile industries. The implementation of data gathering has been through a questionnaire and the structural equation modeling (SEM) and partial least squares (PLS) has been used for analyzing the hypothesis, therefore we have used Smart PLS software. Finally, based on the results, all the hypotheses have been confirmed and supported.
    Keywords: Customer involvement, new product development, structural equation modeling, partial least squares
  • Mostafa Safdari Ranjbar, Mahdi Elyasi Pages 47-58
    The scientific literature of Technology Management presents a considerable level of consensus on the necessity, as well as the significance, of precisely monitoring and predicting future needs on the one hand and technological breakthroughs on the other. This stems from fast-moving technology developments, globalization of competitions and markets, accelerated technological innovations, and shrinkage of technology life cycle; which is why technology intelligence is suggested at all organizational levels in order to spot technology opportunities and threats and optimize technology-related decision making in such a versatile environment. In the last few years technology intelligence has been approached by many a researcher from various perspectives. Therefore, familiarization with their findings would make significant contributions to an inclusive understanding of technology intelligence in the areas like improvement of planning and decision-making, and enhancement of the organization's technological learning level. In view of the above, the current paper aims to review the theoretical foundations and research literature on technology intelligence including definitions, structure, process, players, methods, and technological intelligent tools. In the end of the paper, some managerial and theoretical suggestions are proposed.
    Keywords: Technology Intelligence, Structure, Process, Players, Methods, Tools
  • Amrollah Dehghani, Hadi Hosseini Pages 59-64
    Regarding nanotechnology development in Iran in recent years¡ projects within the framework of technological collaborations between nanotechnology suppliers in small companies and its applicants (industrial companies) were formed. In carrying out these projects¡ often parties face with some challenges mainly in the implementation phase that reduce its effectiveness. This study has been conducted to explain the challenges of these projects. This study is a survey research and data is collected by questionnaires and interviews. In this study¡ first¡ dimensions and indicators of important technological barriers to technological collaboration in the field of nanotechnology have been identified by a literature review and semi-structured interviews. Then¡ the questionnaire was design to obtain¡ identify and rank the comments of main actors of the technological collaborations¡ most important obstacles and challenges. The results show: weakness of intermediary institutions indicators in connecting technological collaboration parties; the buyer doubts about the risks of using new technologies and organizational bureaucracy processes of large companies interacting with technology providers; are the major challenges and obstacles in technological collaboration.
    Keywords: Technology collaboration, Technology transfer, Small, medium enterprises (SME), Large Company, Nano technology