فهرست مطالب

پژوهشهای جغرافیای انسانی - پیاپی 81 (پاییز 1391)

فصلنامه پژوهش های جغرافیای انسانی
پیاپی 81 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابوالفضل مشکینی، حجت الله رحیمی صفحه 1
    ادبیات برنامه ریزی شهری و منطقه ای به‎گونه‎ی قابل توجهی تغییر یافته است و لازم است رشته های مرتبط با آن جایگاه منطبق با این تحولات را مشخص کنند. پژوهش پیش‎رو با به‎کارگیری رهیافت جغرافیا به‎عنوان علم ناحیه ای، شبکه ای از مفاهیم مرتبط را برای تشریح نقش جغرافیا در برنامه ریزی با تاکید بر ایران پیشنهاد می کند. این نوشتار با بهره گیری از منابع کتابخانه ای موجود و روش نظری در سه بخش اصلی شامل فلسفه و هدف دانش جغرافیا به‎عنوان علم ناحیه ای، نگرش های نوین در برنامه ریزی و ارتباط بین جغرافیا و برنامه ریزی شهری و منطقه ای با تاکید بر ایران، سازماندهی شد. پژوهش حاضر با این فرض که در ادبیات برنامه ریزی به روش شناسی عملی مشارکت در برنامه ریزی توجه اندکی شده است، رویکرد پژوهش در هنگام عمل را به‎عنوان یک روش کارا در کشور مورد تاکید قرار می دهد که در آن نقش فرایندهای یادگیری با تجربه های فردی و جمعی درباره‎ی ناحیه ای معین و استفاده از برنامه های آموزشی در هنگام عمل مورد تاکید است تا از این راه ظرفیت فردی و جمعی برای مشارکت و تولید دانش جمعی افزایش یابد. جغرافیای ناحیه ای با این فرض که تقلیل کره‎ی زمین به بخش های گاز، مایع و جامد انتزاعی است، جایگاه ویژه‎ی جغرافیا را مطالعه‎ی واقعیت درهم‎تنیده‎ی عناصر ناهمسان می داند و بر این باور است، هیچ کس حق ندارد بدون تخصص‎یابی در درک روابط میان عناصر ناهمسان یک ناحیه خود را جغرافی‎دان بنامد. با این سنت، جغرافی‎دان بیش از هر رشته‎ی مرتبط با برنامه ریزی دارای درک جامع از روابط میان عناصر متعدد تا بدانجا است که برای انسان ساکن در یک ناحیه اهمیت دارد و با افزایش درک جامع مردم از محیط و ایجاد تفاهم بر سر منافع جمعی، دارای نقش اصلی در عملی ساختن رویکرد پژوهش در هنگام عمل و برنامه ریزی مشارکتی از راه آموزش و یادگیری برپایه‎ی تجربه است.
    کلیدواژگان: ایران، مشارکت، جغرافیای ناحیه ای، یادگیری، برنامه ریزی شهری و منطقه ای
  • حسنعلی فرجی سبکبار، محمد اکبرپور سراسکانرود*، علی اکبر محبی صفحه 21

    هدف از این مقاله بررسی تطبیقی بهره‎برداری از منابع آب و نقش آن بر توسعه‎ی سکونتگاه های روستایی بخش‎های شوقان و سنخواست است. بنابراین روی آوردن به احداث چاه های عمیق و نیمه‎عمیق و گسترش روزافزون آنها، باعث تغییراتی شدید در نظام بهره‎برداری از منابع آب و درنهایت، از بین رفتن روش‎های سنتی می‎شود. هر چند هزینه های احداث قنات بالاتر از چاه است، اما بازدهی قنات در درازمدت در قبال مخارج آن، بسیار زیادتر و باصرفه‎تر است. یافته های این مقاله نشان می‎دهد که در محدوده‎ی مورد مطالعه 57 رشته قنات (33%) خشکیده‎اند؛ زیرا این قنوات در برابر چاه ها (دیزلی و برقی) توان برابری نداشتند. چاه ها که ابتدا (پیش از اصلاحات ارضی 1340) به‎صورت مکمل در کنار منابع دیگر آب مورد توجه بودند، در مدت زمان کوتاهی(کمتر از سه دهه)، جایگزین قنوات شد و موجب بروز مسائل و تحولات گسترده‎ای در سطح محدوده شدند. جایگزینی چاه با قنات همچنین پیامدهای مکانی فضایی دیگری همچون: افزایش درآمد و قدرت خرید زارعان، افزایش رونق اقتصادی محدوده، کاهش جمعیت روستاهایی که قنوات آنها خشک شده است، مهاجرت جمعیت روستایی به روستاها و شهرهای اطراف و... را به‎همراه داشت. در نتیجه هم‎اکنون چاه ها و قنوات، مهم‎ترین منابع آب در دسترس هستند. بنابراین توجه و اهمیت دادن به این دو و استفاده‎ی درست و بهینه از آنها می‎تواند راهکاری برای توسعه‎ی پایدار روستایی تلقی شود.

    کلیدواژگان: توسعه‎ی پایدار، سنخواست، _ توسعه، بخش‎های شوقان، منابع آب
  • زهرا پیشگاهی فرد، سید رحمت الله موسوی فر صفحه 45
    تدبیر سیاسی در عرصه‎ی سیاست خارجی، چونان بازی شطرنجی می‎ماند که در آن فرآیند شناخت، تجزیه و تحلیل و گمانه‎زنی اقدام بازیگران، از اهمیت به‎سزایی برخوردار است. بر این اساس استراتژی به‎مثابه طرحی کلان برای ارتقای جایگاه بازیگر در معادلات استراتژیک با استفاده از مجموع توان ملی، موضوعیت می‎یابد. از این دیدگاه، جهان سیاست عرصه‎ی ظهور و برخورد استراتژی ها در ابعاد مختلف امنیتی، سیاسی، اقتصادی و نظامی ارزیابی می‎شود. به‎طور مسلم پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و شکل‎گیری واحدهای سیاسی مستقل در حوزه‎ی قفقاز جنوبی، هر یک از قدرت‎های منطقه‎ای و فرامنطقه‎ای برای دستیابی به منافع استراتژیک و گسترش حوزه‎ی نفوذ خود به این منطقه رویکردهای استراتژیکی متنوع و گاه متضادی را در پیش گرفتند که این رویکردها مسائل امنیتی قفقاز جنوبی را به‎شدت تحت تاثیر قرار دادند. نگارندگان مقاله‎ی پیش‎رو، ضمن تشریح رویکرد استراتژیک قدرت‎های منطقه‎ای و فرامنطقه‎ای به مسائل امنیتی قفقاز جنوبی، این پرسش را مطرح کرده‎اند که رویکرد استراتژیک قدرت‎های منطقه‎ای و فرامنطقه‎ای چه تاثیری بر مسائل امنیتی حوزه‎ی قفقاز جنوبی برجای گذاشته است؟ گمان می‎رود رویکرد قدرت‎ها بر تشدید تهدیدهای امنیتی در منطقه نقش اساسی داشته است. این پژوهش می‎کوشد تا با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‎ای و بررسی اسناد و مدارک به پرسش فوق پاسخ دهد. در پایان با توجه به ماهیت متفاوت و متعارض رویکردهای استراتژیک قدرت‎ها، ما به جای این که شاهد منطقه‎ای باثبات و امنیت بالا باشیم که در آن یک الگوی واحد امنیتی وجود دارد، شاهد تشدید تهدیدهای امنیتی در موضوعات استراتژیک این منطقه هستیم.
    کلیدواژگان: استراتژیک، رویکرد، امنیت، ژئوپلیتیک، _ قدرت‎های منطقه‎ای
  • محمدرضا رضوانی، سعید رضا اکبریان رونیزی، عبدالرضا رکن‎الدین افتخاری، سیدعلی بدری صفحه 69
    با مطرح شدن پارادایم توسعه‎ی پایدار در حوزه‎ی گردشگری، ارزیابی توسعه‎ی پایدارگرشگری روستایی مورد توجه قرار گرفته شد، اما موضوعی که بدان توجه چندانی نشده، ارزیابی پایداری الگوهای متنوع گردشگری در نواحی روستایی است، به‎دلیل آنکه هر یک از الگوها آثار و پیامدهای متفاوتی را برجای می‎گذارند. بنابراین ارزیابی پایداری الگوهای گردشگری روستایی و ارائه‎ی راه‎کارهای مناسب توسعه‎ی پایدار آنها الزامی است. تاکنون شاخص‎ها و نماگرهای بی‎شماری از سوی سازمان‎ها و صاحب‎نظران حوزه‎ی گرشگری ارائه شده، اما موضوع قابل اهمیت، بومی‎سازی، مستندسازی و عملیاتی‎کردن این شاخص‎ها است، چرا که مجموعه شاخص‎های مناسب برای یک مقصد گردشگری، برای منطقه ای دیگر مناسب نیست. بر همین اساس این پژوهش با هدف تبیین شاخص‎ها و نماگرهای مناسب محک پایداری برای ارزیابی آثار الگوهای گردشگری در نواحی روستایی پیرامون کلان‎شهر تهران گردآوری شده است. روش پژوهش تحلیلی توصیفی بوده و با مرور اسناد و مدارک و تحلیل محتوای آنها و نیز با بهره‎مندی از دیدگاه متخصصان (روش دلفی) و دیدگاه های جامعه‎ی آماری شاخص‎ها و نماگرهای ارزیابی پایداری الگوهای گردشگری طراحی شده است. نتایج حاصل از این مطالعه، طراحی 15 شاخص و 88 نماگر در ابعاد سه‎گانه‎ی توسعه‎ی پایدار گردشگری است. از این تعداد نماگر، 26 نماگر اقتصادی، 41 نماگر اجتماعی فرهنگی و 21 نماگر زیست‎محیطی از دیدگاه متخصصان به‎عنوان نماگرهای مناسب محک پایداری در ارزیابی آثار الگوهای گردشگری در نواحی روستایی پیرامون کلان‎شهرها طراحی شده است.
    کلیدواژگان: شاخص‎های پایداری، کلان‎شهر تهران، _ توسعه‎ی پایدار گردشگری، الگوهای گردشگری روستایی
  • برزین ضرغامی، سلمان انصاری زاده صفحه 95
    ظهور کشورهای جدید در خارج از اروپا که به‎دنبال استعمارزدایی و ناسیونالیسم پس از جنگ جهانی دوم به‎وجود آمد، موجب اضمحلال تحلیل‎ها و برداشت‎هایی شد که علوم اجتماعی را برپایه‎ی سنت اروپایی و تفکرات کلاسیک پوزیتویستی پی ریخته بود و در بیهودگی نظریه های کلان و تعمیم آن به مسائل کل جهان موثر افتاد. بحث قومیت در ایران نیز جدا از این امر نبوده است. ایران کشوری چندقومی است که بیشتر جمعیت آن را قوم فارس تشکیل می دهد. فارس ها به‎طور عمده در بخش مرکزی کشور استقرار یافته و گروه های دیگر قومی در نوار مرزی کشور مستقر هستند. گروه های قومی مستقر در نوار مرزی، دارای دنباله‎ی قومی در آن سوی مرزهای کشور هستند. این وضعیت، شرایط ویژه ای را در روابط قومی با حکومت مرکزی شکل داده است. بخش بزرگی از مسائل ژئوپلیتیکی و چالش های ملی، منطقه ای و بین المللی ایران، ناشی از این شرایط است. مقاله‎ی پیش رو با روش هرمونتیکی و رویکردی پست مدرن به مساله‎ی قومیت می پردازد و در تلاش است به ضعف نظریه های کلان در مسائل قومیت بپردازد که مربوط به دوره‎ی مدرنیته و روش پوزیتیویستی است و نشان دهد که در گفتمان پست‎مدرن، تحولات هر منطقه را باید در ارتباط با زمان و جغرافیای آن مکان مورد کنکاش قرار داد. نتایج پژوهش نشان می‎دهد، جامعه‎ی ایران با وجود داشتن ساختار چند قومی، دچار واگرایی قومی نشده است. به نظر می رسد که مهم‎ترین دلیل این امر، وجود شکاف های سیاسی اجتماعی متقاطع است که در اثر آن، آثار واگرایی به‎شدت کاهش داشته است.
    کلیدواژگان: شکاف های سیاسی، اجتماعی متقاطع، _ شکاف های سیاسی، اجتماعی متراکم، قومیت، بلوچ
  • علی اصغر نظریان، محمد رحیمی * صفحه 111

    انتخاب نوع مدل مدیریت شهری، بازتابنده‎ی نگرش حاکم بر تنظیم روابط شورا و شهرداری و مهم تر از همه، بیانگر میزان مشارکت و قدرت اجرایی است. یکی از گفتمان‎های مهم در تعیین مدل مدیریتی برتر، تعیین چگونگی اداره‎ی شهر و قرارگیری قدرت در دست مدیران شهری است. از سوی دیگر، مدل اداره‎ی شهر رابطه‎ی نزدیکی با حل یا ایجاد مسائل شهری دارد. از بررسی مدل مدیریت شهری در کلان‎شهر تهران چنین برداشت می‎شود که نوع مدل مدیریت شهری در ایران، مدل شورا مدیر شهر است. تحلیل الگوی مدیریتی تهران و ویژگی های این نوع مدل در ایران، به‎ویژه انتصابی بودن شهردار، سبب وابستگی شدید عناصر مدل مدیریت شهری به ساختار کلان قدرت شده و این روند به‎نوبه‎ی خود فقدان و کمبود نهادهای مدنی و مشارکت مردمی را تشدید کرده و موجب تبدیل شدن عرصه‎ی مدیریت شهری به یک عرصه‎ی تجدید قدرت برای گروه های قدرت سیاسی در سطح ملی شده است. بنابراین مدل شورا شهردار قوی، به‎عنوان الگوی مناسب توصیه می شود تا با بهره گیری از این الگو، به‎دلیل دارا بودن رویکرد جمع-گرایانه و مشارکتی که در حل مسایل شهری دارد، در سطوح فراملی با تاکید بر کاهش نقش دولت مرکزی و در سطوح محلی، تقویت جایگاه و نقش مدیریت محلی و مشارکت اجتماع محلی، حاکمیتی چند سطحی و چند عاملی را برای مدیریت شهری کارآمد و اثربخش توصیه کند و همچنین این مدل با استفاده از معیارهای منتج از مبانی نظری حکمروایی شهری و برخی از معیارهای مرتبط دیگر، سبب تقویت شاخص‎های حکمروایی شهری (مشارکت شهروندان، مسئولیت‎پذیری و پاسخ‎گویی و عدالت) و نیز ارتقای برخی دیگر از شاخص‎های مورد توجه، چون اقتدار مجموعه مدیریت شهری، قدرت و اقتدار شهردار، هماهنگی و همکاری بین شورا شهرداری، تخصص‎گرایی در بدنه‎ی شهرداری، قدرت نظارتی و قانون‎گذاری شورا و ثبات در مدیریت شهری خواهد شد و وابستگی به عناصر قدرت سیاسی سطح ملی را کاهش یا از بین می برد. بدین ترتیب مدل شورا شهردار قوی، به‎طورکلی برای تقویت نهاد مدیریت شهرتهران ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: الگوی (مدل) مدیریت شهر، مدیریت شهری، حکمرانی شهری، مدل شورا، مدیر شهر، مدل شهردار قوی
  • کتایون تقی‎زاده، عباس مینایی صفحه 127
    فضای سبز برخلاف معنایی که ممکن است در عموم القا کند، تنها مکانی پوشیده از درخت گیاه و جدول‎کشی شده نیست، بلکه نمادی است از تفکرهای فرهنگی و اجتماعی یک جامعه و حوزه‎ی شمول آن نیز، تنها پارک‎ها را در بر نمی‎گیرد. کمابیش در تمامی موقعیت‎های طراحی محیط، ترکیب گیاهان بیشترین اثر را در شیوه‎ی ادراک مکان دارد. گیاهان مهم‎ترین متغیرهای محیطی در معماری منظر و فضای سبز به‎شمار می‎روند. وجود و عدم وجود ارتباط بصری منجر به احساس لذت و خوشایندی یا بی‎تفاوتی و ناخوشایندی می‎شود. با توجه به‎وجود مشکلات فراوان در مقوله‎ی فضای سبز در ایران، ارائه‎ی روش‎هایی برای انتخاب گیاهان با دیدگاه سیستمی و جمع‎نگر امری ضروری به‎ نظر می‎رسد. در این مقاله نخست مشکلات ناشی از انتخاب نادرست گیاهان در فضای سبز بررسی می‎شود و سپس گیاهان به‎لحاظ بصری و اصول زیباشناختی مورد بررسی قرار می‎گیرند و پس از آن روشی مناسب برای انتخاب گیاهان به‎صورت سیستمی و جمع‎نگر ارائه می‎شود که بر آیند سه دیدگاه اکولوژیکی ویژگی های عملکردی و ویژگی های بصری گیاهان است. منطق این روش، استفاده از نظریه‎ی مجموعه ها در ریاضیات است.
    کلیدواژگان: ویژگی‎های عملکردی، _ عناصر بصری، اصول زیبا شناختی، معماری منظر، فضای سبز، ترکیب گیاهی
  • شهریور روستایی، محسن احدنژاد، اکبر اصغری زمانی، علیرضا زنگنه صفحه 141
    فقر در ایران به‎مانند دیگر کشورهای جهان، روبه فزونی و رشد است و شهرهای کشور را با مسائل و مشکلاتی روبه‎رو ساخته است. شهر کرمانشاه به‎عنوان یکی از کلان‎شهرهای کشور با پدیده‎ی فقر روبه‎رو است که در این مقاله به بررسی آسیب شناسی کالبدی شهر کرمانشاه پرداخته می شود. هدف از بررسی حاضر، شناخت شرایط و ویژگی های مسکن بوده تا بتوان با بررسی دقیق آن، به شناسایی آسیب های کالبدی اجتماعی مساکن در سطح شهر پرداخت. روش پژوهش تحلیلی کمی بوده و برای شناخت شهر از نظر کالبدی اجتماعی، در سطح بلوک های شهر کرمانشاه از داده های سرشماری نفوس و مسکن سال 1385 و از 9 شاخص متوسط بعد خانوار، تراکم جمعیت در واحد مسکونی، سرانه‎ی خالص مسکونی، سرانه‎ی ناخالص مسکونی، تراکم خالص مسکونی، میزان تراکم جمعیت شهری، تراکم مسکونی جمعیت، تراکم خانوار در واحد مسکونی، تراکم نفر در واحد مسکونی استفاده شده که با روش های آماری به سه شاخص ترکیبی تبدیل و نتایج با بهره‎گیری از مدل تحلیل عاملی و نرم‎افزار Arc/GIS ارزیابی شده‎اند. بنابراین در این مقاله با تاکید بر شاخص های کمی مسکن، به نمایش فقر در بلوک‎های شهر کرمانشاه، به‎عنوان نمادی از بازتاب فیزیکی نابرابری اجتماعی پرداخته شده است. جامعه‎ی آماری در این مقاله شهر کرمانشاه در سال 1385 است. نتایج به‎دست آمده از این بررسی نشان می دهد که از دیدگاه شاخص های کالبدی اجتماعی، مسکن شهر کرمانشاه دارای 1718 بلوک برابر با 1‎/21 درصد خیلی مرفه، 1149 بلوک برابر با 1‎/14 درصد مرفه، 3475 بلوک برابر با 7‎/42 درصد متوسط، 1224 بلوک برابر با 1‎/15 درصد فقیر و 529 بلوک برابر با 5‎/6 درصد خیلی فقیر بوده است. یادآوری این نکته لازم است که نتایج به‎دست‎آمده تنها با تکیه بر شاخص های مورد استفاده در این مقاله است و در صورت عدم مشکلات آماری و به‎ کارگیری شاخص های بیشتر، این احتمال وجود دارد که نتایج تحت تاثیر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: کرمانشاه، فقر شهری، تحلیل عاملی، _ GIS، مسکن
  • محمد رئوف حیدری فر صفحه 157
    جهانی که در آن زندگی می‎کنیم، نسبت به گذشته خطرناک‎تر شده است و با این روند و به‎دلیل وجود برخی از نیازهای انسانی و زیاده‎خواهی های وی، تضعیف نقش دین در مسائل مختلف، پیشرفت علم و فن‎آوری و رفاه و قدرت‎طلبی با بحران‎ها و مخاطرات زیادی، همانند انفجار جمعیت، تخریب محیط زیست، منابع و نابرابری روزافزون بین فقیر و غنی روبه‎رو خواهد شد. بشر امروز با بیماری های کشنده و خطرناکی روبه‎روست که ناشی از تغییر در ژنتیک و دستکاری در طبیعت است. تغییرات آب‎وهوایی ناشی از علل انسانی و بسیاری از پیامدهای منفی ناشی از رابطه‎ی انسان و محیط، از رهیافت ژئوپلیتیک محیط زیست قابل بررسی است. برخی از این موارد حتی از سوی قدرت‎های مختلف به‎عنوان یک اسلحه در جهت مقابله با دشمن استفاده می‎شود که از آن به‎نام جنگ اکولوژیک یا در مورد بیماری ها، جنگ بیولوژیک نام برده می‎شود؛ جنگ برسر منابع کمیاب نیز، به‎ویژه در مناطق بحرانی وجود دارد؛ برخی ها از ایجاد جنگ‎ها برای آب در مناطق خشکی همانند خاورمیانه بحث می‎کنند. تمامی مواردی که به‎عنوان مخاطره مطرح می‎شود، زمینه‎ی اختلال در زندگی انسان که موجودی تنها در این هستی بوده را فراهم کرده است. انسان در این سیاره‎ی خاکی و در کی هان تنهاست و هیچ موجود دیگری نمی‎تواند به آنان در رفع مشکلات عظیمی که بخش زیادی از آن، به‎دست خود وی ایجاد شده کمک کنند. این مقاله به مسائل و مشکلات محیطی با رهیافت مخاطرات انسانی توجه می‎کند و معتقد به افزایش مخاطرات در آینده است. این پژوهش ماهیتی توصیفی تحلیلی داشته و با نگاهی آینده‎پژوهی به مخاطرات جهانی می‎نگرد.
    کلیدواژگان: مخاطرات، ژئواکونومی، ژئوپلیتیک، ژئواکولوژیکی، سیاست و امنیت
  • هادی اعظمی، مجتبی روستا صفحه 177
    بدون شک تامین امنیت کلان‎شهرهایی همچون مشهد تاثیر بسزایی در تامین امنیت ملی کشور دارد. برقراری امنیت در این گونه شهرها مستلزم رویکردهای عدالت ‎محور در جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و... است. از سویی، از مهم ترین عوامل تهدید امنیت ملی، همانا نابرابری های شهری است. امروزه، با برهم خوردن توازن جمعیتی در ایران به نفع شهرها و رشد بی سابقه ی شهرنشینی و افزایش نابرابری ها در مناطق مختلف شهری، جغرافیای سیاسی شهری ویژه ای را ایجاد کرده است. تاثیرپذیری شهرها از انگاره ها و تصمیم‎های سیاسی، حاشیه نشینی و نظایر آن، توجه بیش از پیش به شناخت هر چه بیشتر این معضلات را ضروری می‎کند. در مقاله‎ی حاضر تلاش بر این بوده تا ارزیابی وجوه نابرابری با استفاده از شاخص های اعتیاد، ضدعفت، جعل، سرقت، علیه اموال عمومی و مواد مخدر، در مناطق دوازده‎گانه ی شهر مشهد مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. نتایج پژوهش نشان می دهد که در بین مناطق دوازده‎گانه، منطقه ی 5 بیشترین فراوانی را دارد؛ یعنی افزون‎بر 2‎/17 درصد از مجرمان در این منطقه قرار گرفته اند. پس از این منطقه، مناطق 2 و 4 قرار دارند که این مناطق در قسمت های شمال و شرق شهر مشهد واقع شده اند. همچنین مناطق دوازده‎گانه از نظر شاخص های اعتیاد، ضدعفت، جعل، سرقت علیه اموال و مواد مخدر، تفاوت های قابل-ملاحظه ای را نشان می دهند. بنابراین وجود این نابرابری ها و شاخصهای مورد بررسی به‎علت تمرکز جرم و جنایت در شمال و شرق شهر، مهم ترین منابع تهدیدهای امنیت اجتماعی و اقتصادی و سیاسی شمرده می‎شوند. همچنین نابرابری و محرومیت به‎‎مثابه آن روی سکهی توسعه، خطری مستقیم برای امنیت اجتماعی به‎شمار میآیند. بنابراین هیچ گونه سیاست و تدابیر امنیتی نمی‎تواند بدون توجه و برنامهریزی عمومی برای از میان برداشتن نابرابری ها انجام گیرد.
    کلیدواژگان: کلان‎شهر مشهد، شهر، امنیت، جرم و جنایت، نابرابری
  • عزت الله قنواتی، آزاده عظیمی، امین فرجی ملایی صفحه 193
    گسترش روزافزون شهرها در ابعاد کالبدی، به‎ویژه در مقیاس افقی، به پیدایش پدیده‎ی نوینی با عنوان گسترش پراکنده‎ی شهری یا به‎گفته‎ای پراکنده‎رویی شهری منجر شده است، اما اینکه تا چه حد شهروندان ساکن در دو شکل متفاوت گسترده و فشرده‎ی شهری، کیفیت زندگی بالایی دارند، مساله ای است که مرتبط با ابعاد و مسائل بسیاری است. سازوکار و اشکال این پدیده در کشورهای توسعه‎نیافته و در حال توسعه بسیار متفاوت است با آنچه در کشورهای توسعه‎یافته‎ای چون آمریکا، استرالیا و کانادا در جریان است. هدف این مقاله، درواقع بررسی و تحلیل کیفیت محیط زندگی در ارتباط با رشد ناموزون شهری در شهر بابلسر است. روش این مقاله توصیفی تحلیل بوده و برای تبیین و تشریح موضوع مورد نظر از دو روش اسنادی و میدانی و نیز، گردآوری داده های مورد نیاز استفاده شده است. برای تعیین نوع شکل رشد شهر از روش آنتروپی شانون استفاده شده و در ارتباط با سنجش کیفیت محیط زندگی داده های به‎دست آمده در مطالعه‎ی پرسش‎نامه ای با استفاده از نرم‎افزار SPSS در چارچوب آزمون T، F و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان‎دهنده‎ی این است که شهر بابلسر طی دهه های پس از انقلاب دارای رشد پراکنده بوده که بیشتر کیفیت محیط زندگی در این محله ها، شکل گرفته از کیفیت محیط زندگی در سایر محله های پایین‎تر دیگر است. از سویی، نتایج حاکی از آن است که بین دو متغیر رشد ناموزون شهر و کیفیت محیط زندگی، همبستگی بالایی وجود دارد.
    کلیدواژگان: پراکندگی، بابلسر، کیفیت محیط، رشد ناموزون
  • عیسی ابراهیم زاده، گل آفرین ملکی صفحه 217
    فرسودگی واقعیتی است که تاکنون بیشتر شهرهای باسابقه و تاریخی ایران، تحت تاثیر آن قرار گرفته اند. آنچه مسلم است، در این‎گونه شهرها این مساله، رشد بافت شهری را مختل کرده و آن را به پیرامون سوق می دهد و بنابراین افزون‎بر نابودی بافت های درونی و باسابقه‎ی شهری، هزینه های هنگفتی را با ایجاد بافت های نوظهور بر گرده‎ی شهر تحمیل می‎کند. این مقاله با رویکردی توصیفی تحلیلی، از روش مطالعات میدانی و کتابخانه ای و با استفاده از مدل SWOT و فرایند تحلیل سلسله‎مراتبی (AHP)‎ و با بهره گیری از نرم افزار Expertchoice، تهیه و تدوین شده است. در این پژوهش به بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای بافت فرسوده‎ی شهری در شهر خرم آباد پرداخته ایم. یافته های حاصل از تحلیل مدل فوق در این پژوهش نشان می دهد که دسترسی آسان به نقاط دیگر شهر، وجود مسجد محله به‎عنوان مرکز محله در بافت فرسوده و تسهیل امکان مداخله در بافت، به‎دلیل وجود درصد بالای ساختمان های یک و دو طبقه، به‎ترتیب با وزن های 315‎/0، 274‎/0 و 163‎/0 مهم ترین نقاط قوت و در عین حال فرسودگی اغلب مساکن و بافت کالبدی محدوده‎ی مورد مطالعه، غیراستاندارد بودن مصالح به‎کار رفته در اغلب ساختمان ها و وجود معابر تنگ و باریک به‎ترتیب با وزن های 284‎/0، 195‎/0 و 158‎/0 مهم ترین نقاط ضعف بافت فرسوده‎ی شهری خرم آباد هستند. با این وجود دسترسی آسان به خیابان های اصلی شهر، نزدیکی به مرکز شهر و سازمان‎ها و اداره ها و وجود طرح مصوب بهسازی واحدهای فرسوده‎ی شهر به‎ترتیب با وزن-های 41‎/0، 184‎/0 و 123‎/0 مهم ترین فرصت ها و عدم رسیدگی به وضعیت محدوده‎ی مورد مطالعه و تشدید فرسودگی آن، فقر ساکنان به‎دلیل تورم بالا و درآمد پایین و عدم کشش‎پذیری شبکه های داخلی بافت با توجه به تقاضای زیاد به‎ترتیب با وزن های 349‎/0، 216‎/0 و 198‎/0 از جمله مهم ترین تهدیدهای محدوده‎ی مطالعاتی به‎شمار می آیند. تحلیل‎های نهایی در این پژوهش، به راهبردهای رهگشا برای اصلاح و بهبود بافت فرسوده‎ی شهری در خرم آباد، منجر شده که در متن مقاله به تفصیل آمده است.
    کلیدواژگان: بهینه‎سازی، بافت فرسوده، SWOT- AH، _ خرم آباد، فرسودگی کالبدی
|
  • Meshkini A., Rahimi H Page 1
    Literature on Urban and Regional Planning changes rapidly and related disciplines such as Geography need to determine their specific place in new condition. Harvey believes that goals of field rely on geographer’s personal philosophy and attitude to life, thoroughly. So, many of these philosophies are which provide different views on the nature of Geography for us and then, we cannot prescribe single philosophy for Geography as a field. This study relying on definition of geography as regional knowledge offers a conceptual framework and common language to describe role of geography in urban and regional planning. Geographical literature in connection with urban and regional planning has been encountered two main problems which can be classified in two categories: internal and external. The first of which is that various books with different topics are included in academic curriculum, resulting to confusion of students. Usually, Students do not provide an appropriate response to question "Why they read diverse collection of books and courses?” and are not able to communicate between Geography and urban and regional planning. Also, occasionally, new branches in geography make it the more fragmentary but it is necessary to remain a place for regional geography in Geography. The second problem is that unfortunately, other practitioners and specialists in urban and regional planning have not appropriate understanding on academic task, nature and position of geography in urban and regional planning. Besides these, why we attend to Hartshorne’s philosophy of Geography is development of new approaches in Urban and Regional Planning which correspond with this philosophy in our country aptly.
    Keywords: Regional Geography, Learning, Participation, Urban, Regional Planning, Iran
  • H. Farji Sabokbar, M. Akbarpour Sarskanroud, A. Mohebi Page 21

    Important water is Topic Axis Sustainable Development, Particular to zones of Arid and mid arid more and more Conditioned. Therefore Target to in Essay is Survey Evolution Beneficiary to sources water and Impress it in Development Rurally Settlements zones of Shoqan and Senkhovast. So bring on the construction of deep wells and semi-deep and increasing their cause severe changes in the system of exploitation of water resources, and finally the loss of traditional methods are. Although construction costs well above the flume, but in the long term efficiency aqueduct towards costs very efficient and is larger. In other words aqueduct is a permanent source of saving comment Dredging low initial and annual costs can be used for years. The other hand, maintenance costs compared with subterranean wells maintenance costs are very small. Aqueduct constructed with simple equipment and the local labor force is possible while digging a well require specialist knowledge and power of official power Ahoy which are outside a village.

    Keywords: Sustainable Development, Senkhovas., Sections Shoqan, Development, Water Resources
  • Z. Pishgahi Fard, S. R. Musavi Far Page 45
    In future decades, a new global structure based on a widespread global cooperation will be formed. Which is on the basis of Geopolitics realities of the actors? The special task of this axial and dominant group is guarantee of the world's peace and stability. In such structure, as a different type must do the play of power. After collapsing USSR We are watching forming a new thinking in the area of strategic analyses which their aim is improving the actor's place aiming to create balance in strategic equivalents. USA, Europe, Russia, Iran and Turkey were the main countries that after collapsing USSR, Tried to make relations with the new independent countries. Also of this tries were not applied monotony and very country considering their own strategic, Economic, Political and cultural priorities, Acted with the region countries and the countries of Caucasus region also based on their specific considerations were defining the foreign relations. As a result Caucasus countries wished or unwished, Entered into the worldwide and regional strategic ranking and the consequents of this strategic rankings and the consequent of this strategic ranking, Created a relative balance between region countries interests and international actors. Based on strategic approach, Security issues of Caucasus in a frame of new big play are analyzed in the region.
    Keywords: Caucasus, Power, Regional, Strategic, Super Regional
  • M. R. Rezvani, S. R. Akbarian Ronizi S.R., A.R. Roknoddin Eftekhari, S. A. Badri Page 69
    According to various natural, cultural and man-made attractions in rural areas, there is a variety of tourism patterns presented in different taxonomies based on different standards and criteria. Second home tourism and same day visiting are the common patterns in most rural areas in the country, particularly in mountainous areas surrounding the metropolitan regions. Tehran is a metropolis whose mountainous villages, due to their particular characteristics, are considered among the most important rural areas in the country. Because of having two tourism patterns as well as enjoying particular potentials, these areas have always been the target of researchers as the study area for their studies on tourism. To date, evaluating sustainability of the existing tourism patterns has been largely ignored in these studies since each pattern generates different effects. It is thus essential to evaluate the sustainability of rural tourism patterns and provide appropriate strategies for sustainable development. Depending on different locations, the process of evaluating sustainability of rural tourism patterns requires thorough and comprehensive indicators and indices. Countless indicators and indices have been hitherto provided by organizations and experts in tourism. The significant issue is, therefore, localization, documentation, and operationalization of such indicators, since the set of indicators appropriate to a specified tourism area is not necessarily appropriate to another area. The question in the present study concerns according to sustainability indicators and indices in rural tourism, what are the indicators and indices for evaluating sustainability for evaluating the effects of tourism patterns in rural areas surrounding Tehran metropolis?
    Keywords: urism Sustainable Development, Iran., Sustainability Indicators, Tehran Metropolis Rural Tourism Patterns
  • B. Zarghami, S. Ansarizadeh Page 95
    The emergence of new states outside Europe following the post-war decolonization and rising nationalism eliminated the analyses and assumptions which had founded the sociology based on the European tradition and classical positivist beliefs, which ultimately proved significant in denunciating the vainness of large-scale theories and their application on universal issues. The question of ethnicity in Iran has not been an exception. Iran is a multi-ethnic country with Fars people forming the majority of the population. Fars people mainly reside in the center of the country while other ethnic groups are settled along the borderlines. Ethnic groups settled along the borderlines have tribal extensions beyond the national borders. This status has brought about certain conditions in ethnic interactions with the central government. This condition may account for the major portion of Iran's geo-political issues and national, regional and international challenges. The present article deals with the issue of ethnicity using a hermeneutic method and postmodern approach aiming at investigating the failure of large-scale theories, a legacy of modernism and positivist method, in accounting for ethnicity issues. This article is to demonstrate that in postmodern dialogue the regional issues should be dealt with in the light of time and geography of that region.
    Keywords: Baluch, Dense Sociopolitical Gaps., Ethnicity, Intersectional Sociopolitical Gaps
  • A. A. Nazarian Page 111

    Choosing urban management model type reflects insight into relationships to be held between municipality and councils. It also consider as index for executive power and level of participation. Defining managerial style for city and conducting power down toward urban managers is regard as significant discussion of the best managerial model. City managerial model has a close attachment to creation or solution of city problems. Survey over Tehran municipality managerial model offers that the regular model of urban management in Iran is council-manager. Analyzing managerial pattern of Tehran and its features peculiarly dative selection of mayor causes hard dependence of urban management model's elements to main structure of power. This procedure in turn exacerbates lack of civil institutions and population cooperation and has made urban management as contest arena for political parties over national level. So, council-mayor model suggested as convenient model. Applying the model through masses-based procedure and communicative insight into urban problems, in one hand, over national level emphases declining role of center power and on the other hand in local level it strengthen local management, participation of local community, multi-level and multi-agent government for effective urban management. This model using deductive measures of theoretical discussions urban governance supports urban governance indicators (citizen participation, justice and taking responsibility) and elevates other indicators like urban management authority, mayor power, coordination and cooperation between council and municipality, expertise in municipal body, surveillance power of council and consistency in urban management. Using the model also, decline dependence to political elements over national level and in an overall view invigorates institutional management of Tehran city.

    Keywords: City Management Pattern (Model), Urban Governance, Model of the Strong Mayor., Urban Management, Model of the Council – Manager
  • K. Taghizadeh, A. Minaei Page 127
    Unlike wrong Conceptions that Green space may be inducing to public, Green space is not only a space with trees, but it is symbol of social and cultural thoughts of a Society and its domain not include only parks. Selection of plants in architecture of green space not is done only based on Aesthetics Visual items but a set of factors like ecological, natural requirement and Functional properties must be regarded. At recent years in Iran, selection of plants species was not scientific. They select plants by chaotic methods or by one dimensional viewpoint. Today in domain of green space most of Iran's cities confront with problem, as following items: Being one seasonal of green spaces and their function; Non concurrence of space with function; Incomprehension and lack of feeling of Aesthetics of plants.
    Keywords: Site, Landscape Architecture, Green Space, Aesthetic Base, Visual Aspects, Structural Characteristic
  • Sh. Rostaei, M. Ahadnejad, A. Asghari Zamani, A. R. Zangeneh Page 141
    Poverty in Iran is developing like other countries, and makes a lot of troubles to the cities. Kermanshah as an enormous city faces with poverty. In this study, we have considered the skeletal pathology of this city. The purpose of this study understands the condition and features of dwelling to make some exact study of damages. Research method is quantitative analytic, we have applied the statistical blocks information in 1385 and 9 indices including: fancily dimension, population in houses, pure head- money, gross head- money, pure accumulation, deal of urban population, population residential compression, fancily population in any house, individual population in house. They have classified to three indices using statistical methods and analyzed using Arc/GIS software. Statistical population is Kermanshah city in 1385. Results show that Kermanshah has 1718 blocks that is 21/1 percent too rich population. 1149 blocks that is 1411% rich, 3475 blocks, i.e. 42/7% in average level, 1224 blocks, i.e. 15/1% poor, and 529 blocks i.e. 6/5% very poor population. These results just applied indices. One of the evaluations of poverty is dwelling. Suitable dwelling means not to be so crowded. In general, poverty in cities of Iran is obvious. So, in this study, we show poverty in Kermanshah as a symbol of physical reflection of social inequality emphasizing on quantitative indices. House is the first need of a family, in developing country, just limited number of people could gain suitable dwelling. Poor social groups always have a lot of troubles to make a good dwelling. So, they dwell in some places which have a lot of population, thus, they become poor. Poverty cycle in Kermanshah obviously shown, as a result we analyzed all these indices.
    Keywords: Kermanshah., Urban Poverty, GIS, Factor Analysis, Dwelling
  • M. R. Heidary Far Page 157
    The world which we live in has been changed dangerously from the past onward and according to the evidences and reasons such as human intends, progress in science and technology, well being and desire to power among human beings provide many crises and hazards like population explosion, environmental destruction, shortage of resources and uneven and disparity between poverty and richness. Today, human has been experienced fatal and terrible diseases resulting from transformation in genetics and manipulation in the nature. Global climate change for the sake of human activities and other negative consequences from human- environmental relationships has been studied in the lens of Environmental Geopolitics. Some cases has been used by main powers in the world as a weapon for confronting and fighting against their enemy called as ecological warfare and in terms of diseases is called biological wars. There are also wars over scarce resources especially in regions faced crises. There will be wars in future for water in arid area according to some theory. All examples consider as hazards provide tribulation and disorder in the life of human who is a lonely creature in the universe. Human is alone in the solid planet earth and in the universe and there is no body else who could help to solve his difficulty problems which most of them has been created by himself. This paper looks at problems and disasters as human hazards and it believes they will increase in the upcoming years. Hazards are too close to human kinds. Although there are numerous reasons and causes for deaths, the risks of dead are high when we cross streets. Accidents are reported that take a major reason for all deaths throughout the world including Iran. In the process, pollution of air has been attended by academic groups. Weather was clean in the past, however today it is contaminated. It means that for the sake of rapid increase in population expansion, over urbanization, various technologies, over utilization and extraction from environment for human well being let to worse circumstances of climate. So life in overcrowded places like metropolitans such as Tehran city has many outcomes and hazards for human health and pressure on his soul just only for contamination. But it is not whole story. Erosion in soils has been intensive and forests are destroyed severely and continuously and these catalysts led to global warming finally. Increase in population expansion produce a condition that freshwater will be faced by shortage, crises and pollution. Some body like Paul Erlich in his book titled Population Bomb discuss about future pessimistically. He determine that the world finally return to eighteenth and nineteenth centuries because of some facts such population explosion, resource scarcities, pollution in water resources in arid areas such as Middle East and etc. Although some promise a new world order based on peace and development, it is believed that nation states eventually have fueled crises, tensions and wars in line linked them in international realm.
    Keywords: Hazards, Politics, Geopolitics, Political Ecology, Geo Economy, Security
  • H. Azami, M. Rusta Page 177
    National security is one of the main goals political societies and regimes. So to achieve this, various actions must be done. Among these measures are the identification of threats and factors which threaten security. In the contemporary period, the development of the cities, the growth of metropolitan life, the increasing social conflicts and struggles- among them the urban crimes and incongruities- are one of the commonest phenomena of human societies. Likewise, Mashad, as the country's second Metropolis has a high share of social and economic inequalities and crime. This paper considers one of the sources that threaten the country's national security with regard to social and economic affairs. So let us first consider the concept of security. Then the concepts of crime-prone locations and civil crimes, deprivation and social inequalities are considered. The measurement of inequality in Mashad's 12 sections with regard to criteria of addiction, lack of chastity, forgery, theft, crimes against public properties constitutes the main core of the research.
    Keywords: Urban Life, Security, Crime, Inequality, Mashhad Metropolitan
  • E. Ghanavati, A. Azimi, A. Faraji Mollaie Page 193
    The dominant form of cities has been urban sprawl worldwide which created multi socio-economic and environmental problems. Critics believe that this form of urban growth is the most unsustainable expansion of cities resulted from Intensive use of private cars and haphazard urban land use planning. The issue dictated planners to seek for a more sustain and healthy urban form which could guarantee the balanced growth of cities, and so the compact city was one the most defended form for the contemporary urbanism. Now the main question was that which one of urban form i.e. compact or sprawls provide better quality of life? There are many issues which should be considered in first place and then to determine the best option for urban growth. Initially, the level life satisfaction is related to different socio-economic status and the mode of transportation of urban residents and other factors. Urban sprawl common in USA, Australian and Canada is different with the same phenomena in Iran and the majority of developing countries. The Mega polises of Tehran, Mashhad, Tabriz and others are the results of an inefficient economic development triggered urban-biased and therefore led to the huge rural- urban migration towards the urban fringes where pulls most of the local municipalities financial resources and con not coined as American dream. This paper tries to use objective indicators to analysis the unbalanced growth of Babolsar city which now threatened the quality of life and its environment. The research applied Entropy method and density to define the city form and also tests of T and F accompanied with SPPS to measure environmental quality. The main hypotheses of the research are based as on two alternatives: First, it seems that there is a meaningful relation between the city imbalanced growth and the quality of life. Second, it seems that the quality of life in neighborhoods is lower in unbalanced areas of the city compared to the balanced ones.
    Keywords: Environmental Quality of Life, Imbalanced Growth, Babolsar., Sprawl
  • I. Ebrahimzadeh, G. Maleki Page 217
    Procedures and accelerated its growth in recent decades, cities in Iran, has sparked a lot of urban problems. So, the problems of urbanization and the failure all aspects of its influence and sometimes disrupt urban life has made. One of the major problems the older cities more tissue worn in them is the source of many problems in urban areas and the economic-social, body- physical, environmental and security in the wake and the instability in many city has provided. Basically, the body of the cities affected by natural processes, social and economic change gradually and was exhausted and needed reconstruction and modernization over time they will gradually feel. Usually in the central areas of large cities like tissue formed are mainly due to low quality materials and construction, the conditions necessary to create a safe, comfortable and prosperous, and have been subject to many of the original indigenous inhabitants despite the high reliance solely because poor structural and functional needs of the community and the impossibility Its minimum in the neighborhood, with the migration of rural migrants and non-native residents of the area of tissue is provided and to create a social and cultural issues, the increased tissue damage and wear it well have caused them.
    Keywords: Erode Section, Khorram Abad, Physical Erode, SWOT., Optimization