فهرست مطالب

جامعه شناسی ایران - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 49، تابستان 1394)

مجله جامعه شناسی ایران
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 49، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد فاضلی*، سجاد فتاحی، معصومه اشتیاقی، نسترن زنجان رفیعی صفحات 3-24
    مهم ترین و روش نترین وظیفه نظا مهای دانشگاهی، آموزش و ب هطور عام انتقال دانش موجود در حوزه های گوناگون به افرادی است که به منزله دانشجو وارد آن نظام ها شده و مدت زمان مشخصی را در آنها سپری م ینمایند. از این رو شاید بتوان مهم ترین شاخص برای ارزیابی کارآمدی و کیفیت یک نظام آموزشی را میزان توانایی و سطح کیفی فار غالتحصیلان دانست. کیفیت پایان نامه های » و « توانایی و انگیزه علمی دانشجویان » این مقاله شاخص هایی نظیر را به منزله شاخص هایی برای قضاوت درباره نحوه عملکرد نظام « کارشناسی ارشد و دکتری آموزش جامع هشناسی در ایران در نظر گرفته و تلاش می کند گزارشی درباره نحوه عملکرد این نظام از منظری درونی و از دیدگاه دانشجویان، فارغ التحصیلان و اساتید جامعه شناسی ارائه نماید. برای سنجش هر یک از این شاخ صها نیز از روش های کمی و کیفی نظیر مطالعه اسنادی، پرسش نامه و مصاحبه استفاده شده است. اطلاعات کمی با ارسال پرس شنامه برای آن دسته از اعضای انجمن جامع هشناسی ایران که نشانی پست الکترونیک آنها در اختیار انجمن بوده به دست آمده است. مصاحبه با 37 نفر از اساتید، دانشجویان و پژوهشگران جامع هشناسی نیز مکمل داده های کمی است. نتایج حاصل نشان دهنده آن است که از منظر کنش گران درون این نظام آموزشی، آموزش جامعه شناسی در ایران اگرچه در بیشتر سالیان گذشته از نظر کمی وضعیت روبه رشدی را شاهد بوده است اما از نظر کیفی از وضعیت مناسبی برخوردار نیست که همین امر شناسایی علل درون و برون نظامی موثر بر پاسخ نه چندان مناسب این خرده نظام آموزشی را ضروری می نماید که خود موضوع مقالات دیگری است.
    کلیدواژگان: آموزش جامعه شناسی، ارزیابی آموزش عالی، ارزیابی دانشگاه، جامعه شناسی، پایان نامه های جامعه شناسی
  • مجتبی رفیعیان، نینا الوندی پور* صفحات 25-47
    پایان نامه های جامعه شناسی 1970 میلادی توسط فیلسوف فرانسوی، هنری لوفور است. این مفهوم در چند دهه گذشته توجه بسیاری از نظریه پردازان شهری را در جهان به خود جلب کرده و در عرصه عمل نیز منجر به شک لگیری جنبش های اجتماعی متعدد و صدور منشورهای قانونی شده است. لوفور شهر را به عنوان یک ساختار اجتماعی می دانست و اعتقاد داشت که تمام شهروندان نسبت به شهر دارای حق می باشند. هدف نوشتار حاضر درک صحیح مفهوم حق به شهر، انتقال آن به متخصصان حوزه مطالعات شهری و کوشش در جهت عملی نمودن این ایده است. این نوشتار سعی دارد تا با استفاده از چارچوب نظری ارائه شده توسط هنری لوفور و خوانش مصداق های عینی این مفهوم در قالب جنبش های شهری متعدد و منشورهای صادرشده، به بازشناخت و تحلیل مفهوم حق به شهر بپردازد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر رو ششناسی کیفی است. شیوه های مورد استفاده در گردآوری و تحلیل اطلاعات نیز، سند گزینی و تحلیل تماتیک اسناد و دیدگاه های صاحب نظران انتخاب شده است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که مفهوم حق به شهر، شامل تعلق یافتن شهر به شهروندان و مشارکت آنان در امور شهری است. از این رو مه مترین مقولات پیش روی این مفهوم در خلق فضای شهری باکیفیت شامل حکمرانی شهری؛ شمول اجتماعی؛ تنوع فرهنگی در شهر و آزادی های اجتماعی و حق دسترسی به خدمات شهری برای تمامی ساکنان شهر است.
    کلیدواژگان: حق به شهر، حق مشارکت شهری، حق تخصیص فضا، شمول اجتماعی و دسترسی فضایی
  • مصطفی عبدی* صفحات 48-72
    پس از معرفی شیوه تولید آسیایی توسط مارکس، مسئله تغییرات سیاسی اجتماعی در این جوامع ذهن شرق شناسان مارکسیست را به خود جلب کرد. مارکس خود تنها راه تغییر در این کشورها را ورود عناصر سرمایه داری از بیرون می دانست. این مسئله تا کنون حل نشده و تغییر به واسطه نیروهای بیرونی به یکی از کانون های مهم توجه منتقدین نظریه هایی همچون شیوه تولیدآسیایی و استبداد شرقی تبدیل شده است. جنبش های اجتماعی یکی از اصلی ترین راه تغییر سیاسی اجتماعی هستند. این مکانیسم در مطالعات شرق شناسانی چون کارل ویتفوگل و به دنبال آن احمد اشرف، محمدعلی همایون کاتوزیان و در نهایت جان فوران مورد توجه قرار گرفته است. به طور کلی می توان گفت که دو نظریه در خصوص این مسئله وجود دارد. یکی نظریه استبداد شرقی ویتفوگل که این راه تغییر از طریق جنبش های اجتماعی را نفی می کند و دیگری نظریه مقاومت شکننده فوران که به دلیل ائتلافی بودن جنبش ها آن ها را شکننده می داند. سئوال اساسی مقاله پیش رو این است: چرا جنبش های اجتماعی در ایران به تغییر ساختارهای اجتماعی منجر نشده است؟ این مقاله با روش تاریخی به بررسی مصادیق تایید و رد هر دو نظریه در جامعه ایران پرداخته است و در نهایت نتیجه حاصل این است که جنبش های اجتماعی بسیاری را می توان در زمان ضعف قدرت های استبدادی مشاهده کرد، اما شکننده بودن این جنبش ها مانع از تغییرات سیاسی اجتماعی شده است. این مکانیسم دلیل ایستایی تاریخ ایران و تا حدودی شرق را بازگو می کند. پس هر دو دیدگاه تنها مبیین بخشی از واقعیت موجود است. در پایان پس از کشف این رابطه براساس مراحل جنبش در نظر هربرت بلومر، برآیند این پژوهش عرضه تئوری تلفیقی برای تبیین جنبش ها و مسئله دگرگونی ساختارهای سیاسی اجتماعی در جامعه ایران است. یعنی داعیه مولف رسیدن به یک تلفیق نظری است.
    کلیدواژگان: استبدادشرقی، جنبش های اجتماعی، شیوه تولیدآسیایی، مقاومت شکننده
  • علی رجبلو، زهرا علیخانی* صفحات 73-106
    بین زبان و جامعه ارتباط متقابل وجود دارد که در این فرایند ارتباطی، ویژگی های اجتماعی و فرهنگی گروه های جامعه در زبان آنها منعکس میشود؛ بنابراین زبان میتواند ابزاری برای شناخت این ویژگی های اجتماعی و خرده فرهنگی باشد. در این مقاله قصد بر این است که از طریق بررسی زبان عامیانه جوانان به مناسبات اجتماعی آنان با گفتمان مسلط جامعه و نهادهای اجتماعی، پی ببریم. بر این اساس هدف نهایی، بیان نقش و کارکرد گفتار عامیانه در خرده فرهنگ جوانان است. تبیین نظری پژوهش حاضر، بر مبنای نظریه کارناوال باختین و مناسبات زبان و قدرت در گفتمان فرکلاف، انجام شد و با استفاده از روش تحلیل گفتمان و الگوی تحلیلی فرکلاف، داده های مورد نظر تحلیل شدند. جامعه آماری، وبلاگ های شخصی (زندگی بلاگ) جوانان 15-29 سال و نوشته شده از سال 1385 تا 1388، در نظر گرفته شد. نمونه گیری به روش نظری و هدفمند انجام شد. حجم نمونه با رسیدن به نقطه ی اشباع و تکرار در یافته ها، به 30 متن وبلاگ رسید. روند تجزیه و تحلیل داده های پژوهش به این نتیجه رهنمون شد که گفتار عامیانه در خرده فرهنگ جوانان به گونه ای یک دست و مشابه به کار نمیرود .بلکه با توجه به فضای اجتماعی کاربرد آن، شکل های متفاوت می یابد؛ این زبان به عنوان زبانی کارناوالی، نظم مسلط، هنجارها و نهادهای اجتماعی آن را به چالش میکشد و با تمرکز بر لذتی کانالی، در برابر ارزشها و هنجارهای ایدئولوژیک مسلط به شکلی پنهان مقاومت میورزد. این مقاومت با صبغه ی کارناوالی خود، به گونه ای متفاوت در فضای فرهنگی پایین شهر و بالای شهر و در حوزه های ارزشی و ایدئولوژیکی متفاوتی از گفتمان مسلط، به منصه ی ظهور میرسد.
    کلیدواژگان: خرده فرهنگ، کارناوال، گفتار عامیانه، گفتمان، مقاومت
  • سهیل توانا، معصومه شفیعی صفحات 107-134
    مقاله حاضر با این پیش فرض آغاز شده است که فضا همواره امری آمیخته با قدرت است. بر این اساس سعی شده است جایگاه پارک های تک جنسیتی و به طور مشخص بوستان بهشت مادران را در روابط قدرت مطالعه نماییم. معمولا در این رابطه دو دیدگاه وجود دارد. برخی چنین پروژه هایی را در جهت رفع تبعیض های جنسیتی میدانند و برخی دیگر بالعکس آن را در جهت بازتولید سلطه جنسیتی ارزیابی می نمایند. نویسندگان مقاله پیش رو قصد دارند با استفاده از نگرش های نظری افرادی چون هانری لوفور و میشل فوکو از دوگانه فوق در تفسیر چنین فضاهایی فراتر بروند تا بتوانند پیچیدگی های میدان تحقیق را در حد توان توضیح دهند. برای این که بحث صرفا در سطح نظری باقی نماند با 35 نفر از مسئولان، کاربران و مرتبطان بوستان بهشت مادران مصاحبه نیمه ساختار یافته به عمل آمد. نقطه تمرکز این مصاحبه ها پیامدهای اجتماعی و سیاسی فضا است. بر اساس چگونگی فهم همین پیامدها کاربران و مرتبطان به چهار تیپ و هر تیپ نیز خود به دو گروه تقسیم شد. سپس با توجه به مفاهیم نظری، نحوه مواجهه تمامی گروه های احصا شده با فضای بوستان مورد تفسیر قرار گرفت. یافته های تحقیق حاضر نشان میدهند که دو گانه فوق الذکر به هیچ عنوان تحلیل درستی از فضای پارکهای تک جنسیتی ارائه نمیدهد. بنابراین میتوانیم نتیجه بگیریم که سلطه بر زنان یا حمایت از آنها یا به طور کلی هرگونه بحث هویتی کمکی به فهم روابط قدرت موجود در چنین فضاهایی نمیکند و باید معنای این نوع از قدرت را در جایی دیگر جست و آن جایی نیست جز کنترل، رویت پذیری و به هنجارسازی بدن ها که از طریق تفکیک بر اساس ویژگی های از پیش تعیین شده اعمال میگردد.
    کلیدواژگان: بازنماییهای فضا، تفکیک جنسیتی، فضا، قدرت، مقاومت
  • اعظم خطیبی* صفحات 135-169
    تحقیقات بسیاری نشان داده که کاهش میزان سازگاری زوجین تهدیدی برای سلامت و بقا خانواده هاست. هدف اساسی این تحقیق نیز بررسی تاثیر هریک از مولفه های سازگاری بر انسجام خانواده در اقوام مختلف شهر همدان می باشد. این پژوهش به روش پیمایشی انجام گرفته و جمعیت نمونه در این تحقیق شامل 147نفر از اقوام فارس، ترک و لر زبان ساکن شهر همدان بوده که با شیوه نمونه گیری تصادفی سادهی چندمرحل های و نسبتی انتخاب و با استفاده از پرسشنامه بازسازی شده سازگاری فیلیسینگر و اسپانیر مورد مطالعه قرار گرفتند. واحد تحلیل فرد و پرس شنامه حضوری (به صورت مصاحبه) اجرا شد. نتایج یافته ها نشان داد، تاثیر مولفه های تفکیک شده سازگاری بر انسجام خانواده های اقوام یکسان نیست و تحلیل رگرسیون چند متغیره گام به گام نشان داد که تاثیر وحدت نظر در میان خانواده ترک زبان و رضایتمندی از زندگی مشترک در میان خانواده فارس زبان و اجماع در میان خانواده لر زبان بیشترین تاثیر و اهمیت را دارد که متاثر از فرهنگ خاص و سابقه تاریخی اقوام است.
    کلیدواژگان: اجماع، ابراز دل بستگی، انسجام خانواده، رضایتمندی از زندگی مشترک، سازگاری، وحدت نظر
|
  • M. Fazeli*, S. Fattahi, M. Eshtiyaghi, N. Zanjan Rafiei Pages 3-24
    The main goal of university systems is knowledge transfer to their students. Therefore, the most important indicator for assessing the efficiency and quality of the an education system is the level of graduate's abilities. This article regards the indicators like “scientific ability and motivation of students” and the “quality of theses and dissertations” as criteria for judging the performance of sociology education in Iran, and tries to provide a report on how the system works from the perspective of the people involved. For measuring each of the indices, quantitative and qualitative methods such as documentary research, questionnaires and interviews have been used. Quantitative data has been obtained by sending a questionnaire to those members of the Iranian Sociological Association whose e-mail addresses had been accessible. Also, interviews with thirty seven lecturers, students and sociology researchers are added to the quantitative data. The results show that the output of this educational system is not in good condition in terms of quality from the perspective of the actors involved. It seems to be necessary to identify internal and external factors affecting the system’s inappropriate response that is a topic for another article.
    Keywords: sociology education, assessment of higher education, university, assessment, sociology dissertations
  • M. Rafieian, N. Alvandipour* Pages 25-47
    Right to the city is one of the controversial concepts introduced in the 1970s by the French philosopher, Henri Lefebvre. In recent decades, this concept has gained the attention of many city theoreticians and has formed various social movements in practice and helped issue some legal charters. Lefebvre considered the city as a social structure and believed that all the citizens have a right to the city. The goal of the current article is to recognize and analyze the concept of right to the city using the theoretical framework presented by Henri Lefebvre and reading the concrete instances of this concept within various urban movements and issued charters. Our study is descriptive research and to gather the data, we used a qualitative method and techniques such as document selection, expert opinion and thematic analysis of documents. Results indicate that the concept of right to the city includes ownership of the city by citizens and their participation in urban affairs. Therefore, major issues confronting this concept in creating high quality urban space are: urban governance, social inclusion, cultural diversity in the city, social freedoms and access to urban services for all residents.
    Keywords: Henri Lefebvre, right to the city, right to participation in urban, life, access to urban space, right to space allocation
  • M. Abdi * Pages 48-72
    The Asiatic mode of production was devised by Karl Marx in the mid-nineteen century. Since then, the socio-political changes of Asiatic societies have become the main concern of the orientalists. Marx believed that the only way of changing the relations in such countries is the importation of the elements of capitalism from the other countries. The change due to the external forces has become a focal point of the critics of the Asiatic mode of production and oriental despotism. Social movements which are one the main ways of socio-political changes have been studied by some thinkers like Wittfogel, Ahmad Ashraf, Homayoun Katouzian and John Foran. Generally speaking, there are two theories about this issue: the theory of oriental despotism by Wittfogel in which he rejects the role of social movements in changing the relationships, and the theory of fragile resistance by John Foran in which he argues that the movements are fragile due to their coalition characteristics. The major question of this study is: why have not the social movements led to a change in social structure in Iran?
    Using a historical method, the paper is to give evidence for and against both theories in Iranian society. The results demonstrate that many social movements can be observed at the time of the weakness of the despotic powers. However, the fragility of those movements prevents any socio-political changes. This mechanism states why the history of orient, in general, and the history of Iran in particular are static. Based on the findings, it could be said that each theory explains just a part of the fact. Therefore, with the use of the Herbert Bloomer's movement stages, I present a mixed theory to examine the changes of sociopolitical structures in Iranian society.
    Keywords: Asiatic mode of production, oriental despotism, fragile, resistance, social movements
  • A. Rajablo, Z. Alikhani* Pages 73-106
    There is an interaction between the society and language in which the sociocultural characteristics of different groups are reflected. Therefore, the language could be a tool for understanding these subcultural and social characteristics. This article aims at exploring the relations between colloquial language (slang) of youth and dominant discourse of the society and social institutions and examining the role and function of this informal language as well. Our theoretical framework is a combination of Bakhtin's carnival theory and the relations between language and power in Ferklauf's discourse. The gathered data is analyzed by using discourse analysis and Ferklauf's analytical pattern. The research population was the personal blogs (live blogs) of youths aged 15-29 from 2006 to 2009. Besides, we selected 30 blog texts as a sample by the use of a purposive sampling method. Finally, we came to the conclusion that the colloquial language is not used similarly and homogenously in youth subculture; conversely, based on the social space of its usage, this language is used differently. This informal language as a carnival language challenges the dominant order and social institutions and resists the dominant ideological norms and values in secret. This carnivalian resistance shows itself variously in different cultural and ideological spaces in the city.
    Keywords: subculture, carnival, resistance, Discourse, colloquial language
  • S. Tavanam*, M. Shafiee Pages 107-134
    This article is based on the presumption that space and power are intertwined. So, we attempt to study the power relations in unisex parks, especially in Behesht Madaran Park. Generally, one can find two main approaches to these projects: elimination of the gender inequality and, on the contrary, the reproduction of the gendered domination. Drawing on the range of theoretical approaches, including the approaches of Michel Foucault, Judith Butler and Henry Lefebvre, we try to end this duality. This helps us to better understand and describe the complexities of the case of study. Furthermore, in this research, we have 35 semi-structured interviews with officials and people who use this park as well. All the interview's project focus on the socio-political consequences of space. Based on their perceptions, interviewees are divided into 4 types and each type is divided into two different groups. Then, taking the theoretical concepts into consideration, we explain how different groups confront and understand the space of the park. The findings demonstrate that the above mentioned duality is incapable of analyzing this phenomenon. In conclusion, we maintain that the issue of domination over women or protecting them or any other discussion about identity is inadequate to grasp the power relations in such spaces. Instead, one must trace the meaning of such power relations somewhere else. In other words, the control, and normalization of bodies are accomplished by segregating people based on their predetermined characteristics.
    Keywords: gender segregation, space, power, resistance, representations of, space
  • A. Khatibi * Pages 135-169
    Many studies have shown that the decrease in the compatibility of couples is a serious threat to the survival of families. The main goal of this study is to investigate the effects of compatibility factors on the family cohesion amongst Hamedani ethnic groups. In order to collect the data, I did a survey and selected 147 people from the three different ethnic groups in Hamedan city, namely Persian, Turkic and Lori groups, by the use of the multi-stage simple random sampling. Then to interview the respondents, I modified Filisinger and Spanier questionnaire. It is also important to add that the analysis unit was the individual. The findings show that the compatibility factors do not have the same effect on the family cohesion. Furthermore, the results of stepwise multiple regression revealed that “unity of thought” in Turkic families, “marital satisfaction” within Persian families and “consensus” within Lori families are more important than the other factors. These differences arise from their various histories and subcultures.
    Keywords: compatibility, consensus, marital satisfaction, unity of thought, ethnicity, cohesion of families