فهرست مطالب

مجله جامعه شناسی ایران
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 57، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهرناز امین آقایی*، محمدجواد زاهدی، ملیحه شیانی صفحات 3-37
    تغییرات رویکردی در گفتمان شهروندی، منجر به دستیابی به تعریفی از شهروندی گردید که به جای تعریف این مفهوم به مثابه یک پایگاه حقوقی، بر عاملیت شهروندان به مثابه کنشگرانی در حوزه اجتماع، سیاست و دولت تاکید دارد. شکل گیری مفهوم شهروندی فعال، ریشه در این رویکرد دارد. در این مقاله، شهروندی فعال به معنای توانایی برای درگیر شدن در گونه های مختلف کنش های اجتماعی و سیاسی با انگیزه تصمیم سازی و تاثیرگذاری و برمبنای فضایل اخلاقی احترام متقابل و عدم خشونت است. مروری بر تحقیقات و مطالعات در حوزه شهروندی نشان می دهند میزان تحقق شهروندی در جامعه مطلوب نیست و اکثریت شهروندان تهرانی شهروندان منفعلی هستند. از این رو بررسی وضعیت شهروندی فعال در شهر تهران و عوامل موثر بر آن هدف اصلی تحقیق مدنظر قرار گرفت. روش انجام پژوهش پیمایشی و جمعیت آماری کلیه شهروندان بالای 18 سال ساکن شهر تهران است. حجم نمونه برابر 1200 نفر محاسبه گردید و جهت دسترسی به افراد نمونه، از روش نمونه گیری طبقه بندی شده استفاده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه است که از اعتبار صوری و پایایی بالاتر از 7/0 برخوردار است. نتایج آزمون های همبستگی نشان داد بین برخورداری از حق شهروندی، مصرف رسانه ای و عام گرایی با شهروندی فعال ارتباط مستقیمی وجود دارد و بین احساس محرومیت نسبی و احساس بی قدرتی با شهروندی فعال نیز ارتباط غیرمستقیمی وجود دارد. نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان داد 40 درصد از تغییرات متغیر شهروندی فعال توسط متغیرهای مستقل تبیین می گردد و برخورداری از حق شهروندی با ضریب بتای 25/0 بیشترین تاثیر را بر شهروندی فعال دارد. نتایج تحقیق نشان می دهد که احساس بی قدرتی، احساس محرومیت نسبی، فقدان مهارت های مدنی و یا بی اعتمادی به تاثیر مشارکت سیاسی در تغییر وضعیت اقتصادی و رفاهی جامعه، مهم ترین عوامل موثر بر شهروندی فعال هستند. شهروندان ضمن این که ازدانش سیاسی، علاقه سیاسی،تعهد مدنی، قانون پذیری توان بازاندیشی و برخی عوامل دیگر که به نوعی ملزومات نرم افزاری تحقق شهروندی در سطح پایین هستند، نسبت به مهارت های مدنی و ابزارهای مشارکت اجتماعی و سیاسی موجود ناآگاهند و یا فضا و شیوه های مشارکتی فعلی را جهت پیشیبرد منافع ذهنی خود مناسب نمی دانند. نیاز اصلی شهروندی فعال، مهارت تبدیل مطالبه گری و انتقاد به ایده پردازی و مشارکت در اجرا و تحقق ایده ها است.
    کلیدواژگان: درگیری مدنی، درگیری اجتماعی، درگیری سیاسی، شهروندی فعال
  • حسین کرمانی صفحات 38-59
    هدف این مقاله، شناخت و تحلیل زندگی روزمره کاربران ایرانی در تلگرام است. تلگرام در چند سال اخیر به محبوب ترین برنامه پیام رسان در ایران تبدیل شده است و بنابراین تحقیق درباره ابعاد مختلف کاربری در این برنامه ضروری است. در این تحقیق با استفاده از بستر نظری زندگی روزمره و خصوصا نظرات شوتز درباره زیست - جهان امر روزمره به تحلیل زندگی رومزه کاربران در تلگرام پرداخته ایم. برای انجام این تحقیق از تلفیقی از روش های مشاهده مشارکتی و مصاحبه کیفی استفاده شده است. علاوه بر مشاهده مشارکتی که به صورت مستمر انجام می شد، با 8 نفر از کاربران پرمصرف تلگرام مصاحبه انجام گرفته است. بر اساس یافته های تحقیق، عناصر معرفی شده توسط شوتز برای زیست جهان را برای تلگرام نیز در نظر گرفته شده است. یافته ها نشان می دهد که مفهوم زمان در تلگرام تغییر کرده است و همچنین "تو- جهت" و "ما - رابطه "ها ساده تر شکل می گیرد. همچنین، تلگرام بخشی از جهان بالقوه فرد را به جهان بالفعل تبدیل کرده است و دایره هم قطاران را نیز گسترانیده است. علاوه بر این ها، تلگرام باعث تغییر سطوح مختلف موقعیت ها بر اساس میزان ربط شده و موقعیت ها با میزان ربط کم را به موقعیت های مربوط تبدیل کرده است. این امر خود به پیش روی آرام مردم عادی منجر شده که نوعی از مقاومت است. نوع دیگر مقاومت که در تلگرام شکل می گیرد، استفاده از این بستر برای بروز تکنیک هاست؛ تکنیک های مقاومت که عمدتا در متن ها رخ می دهد.
    کلیدواژگان: تلگرام، زندگی روزمره، زیست - جهان، تکنیک و تاکتیک، پیش روی آرام
  • سمیه مومنی*، سارا شریعتی صفحات 60-85
    رویت پذیری از مباحث جدیدی است که با مسئله اقلیت ها در جوامع امروزی پیوند خورده است. گروه های اقلیت به نوعی خواستار رویت پذیری بیشتر و به رسمیت شناخته شدن در جامعه اند. این مقاله می کوشد رویت پذیری زرتشتیان به عنوان یکی از اقلیت های دینی شهر تهران را مورد مطالعه قرار دهد. پرسش اساسی این است که رویت پذیری اقلیت زرتشتیان به مثابه یکی از سه اقلیت دینی قانونی در فضای عمومی شهر تهران چگونه است؟ مقاله پیش رو می کوشد تا رویت پذیری زرتشتیان شهر تهران را با استفاده از روش های مشاهده کلی، مشاهده همراه با مشارکت، مصاحبه عمیق و مطالعات اسنادی مطالعه کند. نتایج تحقیق نشان می دهد که با توجه به چهار شاخص مکان، مناسک، رسانه ها و پوشش، زرتشتیان رویت پذیری ندارند و در فضای عمومی شهر تهران تقریبا دیده نمی شوند و در نتیجه برخلاف اقلیت های مذهبی در جوامع دیگر مانند جوامع اروپایی، میل چندانی برای رویت پذیری در فضای عمومی جامعه ندارند.
    کلیدواژگان: رویت پذیری، اقلیت مذهبی، زرتشتیان، فضای عمومی، به حاشیه رانده شدن
  • کاظم برهانی*، مجتبی رفیعیان، ابوالفضل مشکینی صفحات 86-109
    با عمومی شدن نیولیبرالیسم در دهه های اخیر تغییراتی در راستای رفع موانع انباشت و گردش سرمایه در شهرها صورت پذیرفته است که از نمونه های بارز آن تغییر در کاربری فضاهای شهری می باشد. در این پژوهش در پی ارایه یک الگوی نظری تبیین کننده عوامل موثر بر تغییر کاربری زمین شهری در شهرهای جهان سوم با رویکرد اقتصاد سیاسی فضا می باشیم. بدین منظور، مدل نظری اقتصادسیاسی در دو سطح عوامل درون شهری و عوامل جهانی موثر بر تغییرات کاربری زمین ارایه گردیده است و با تلفیق دو مدل مذکور، الگوی نظری تبیین کننده عوامل موثر بر تغییرات کاربری زمین شهری ارایه شده است. طبق نتایج تحقیق ارایه یک مدل تبیین کننده جامع، نیازمند در نظر گرفتن عوامل درونی (عوامل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و کالبدی شهر) و عوامل بیرونی (عمومی شدن نیولیبرالیزاسیون، جهانی شدن، سیاست های مالی و پولی نظام سرمایه داری برای کشورهای جهان سوم) می باشد.
    کلیدواژگان: الگوی نظری، شهری شدن، تغییر کاربری زمین شهری، اقتصاد سیاسی فضا، نئولیبرالیسم
  • مهدی قادری*، امیر ملکی، مجید حق جو صفحات 110-142
    بیماری های مزمن یکی از مهم ترین علل مرگ و میر در عصر حاضر هستند. اتخاذ سبک زندگی سالم یکی از بهترین شیوه های مقابله با این نوع بیماری ها است. این پژوهش، با هدف بررسی تعیین کنندهای ساختی- سرمایه ای سبک زندگی سالم در میان افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر پیش از ابتلاء به بیماری انجام شد. روش پژوهش حاضر، پیمایش و از نوع مقطعی می باشد. حجم نمونه برابر با 412 بیمار (239 مرد و 173 زن) بوده است. نتایج 
    «مدل سازی معادلات ساختاری» نشان داد که داده های گردآوری شده، مدل ساختاری با متغیرهای بیرونی «موقعیت اقتصادی اجتماعی»، «شرایط زندگی» و «سرمایه مرتبط با سلامت» را تا حد قابل قبولی تایید می کند. اثرات کل این سه متغیر بر سبک زندگی سالم برابر 46/0 محاسبه شد. به عبارت دیگر، 46 درصد از تغییرات سبک زندگی سالم میان بیماران به وسیله این سه متغیر قابل تبیین است و 54 درصد واریانس تبیین نشده مربوط به متغیرهای خارج از معادله است.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر، سبک زندگی سالم، شرایط زندگی، سرمایه مرتبط با سلامت، موقعیت اقتصادی- اجتماعی
  • امید قادرزاده*، بهروز محمدی صفحات 143-166
    جماعت دعوت و اصلاح، یکی از جریان های مذهبی فعال در کردستان به شمار می رود. این جماعت، جزو معدود جریان های مذهبی فعال در کردستان است که در کنار فعالیت های دینی، فرهنگی و تربیتی، قایل به کنش ورزی سیاسی درچارچوب نظام سیاسی حاکم بر ایران است. در پژوهش حاضر، به قصد راه بردن به تجربه و درک اعضای جماعت دعوت و اصلاح  از کنش ورزی سیاسی، به روش نظریه زمینه ای با 30 نفر از اعضای فعال و با سابقه حداقل7 سال عضویت در این جریان مذهبی  مصاحبه نیمه ساخت یافته به عمل آمد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که اعضای جماعت، در مواجهه با زمینه هایی چون هویت خواهی قومی احزاب ناسیونالیست کرد، ضعف جایگاه دین در کردستان، تضاد فرهنگی در کردستان، قدرت نازل اهل سنت در ایران به کنش ورزی سیاسی روی می آورند. در این میان، مدرنیته  و چارچوب های قانونی نظام جمهوری اسلامی به مثابه زمینه تسهیل گر، و موفقیت اسلام گرایان درکشورهای اسلامی،و فعالیت جریان های اسلامی در کردستان به عنوان شرایط مداخله گر عمل نموده اند. اعضای جماعت دعوت و اصلاح در مواجهه با زمینه های مذکور به راهبردهایی چون همگرایی و کنش در چارچوب قانون اساسی، تمایزبخشی از دیگر گروه ها و جریان های اسلامی، و مواجهه با ایدیولوژی های سیاسی غربی(از تقابل تا تعامل) متوسل شده اند. یافته های میدانی موید آن است که کنش ورزی سیاسی در میان  اعضای جماعت دعوت و اصلاح نمودهای متنوعی به خود گرفته است که در ذیل سه سنخ  «سنت گرایی جدید»، «تجددگرایی میانه رو» و «تجددگرایی» قابل دسته بندی است.
    کلیدواژگان: تجددگرایی، جماعت دعوت و اصلاح ایران، کنش ورزی سیاسی، کردستان
|
  • M. Amin Aghaee *, M.J. Zahedi, M. Shiyani Pages 3-37
    Changes in approaches for citizenship discourse led to a new definition of citizenship. This definition, as a legal base, emphasizes the role of citizens as actors in the society, politics, government. The formation of the active citizenship concept is rooted in this approach. In this paper active citizenship means the ability of people to involve in various types of social and political actions, with the aim of decision making and having influence based on mutual respect and non-violence. However, the results of different empirical studies reveal that the amount of citizenship realization in society is not desirable, and the majority of Tehrani citizens are passive individuals. Therefore, the main purpose of this research is to study the status of active citizenship in Tehran and its influential factors. The research method is a survey and the population includes all Tehrani citizens aged above 18 years old. The sample size was 1200 and the stratified sampling method is used to select correspondent. The data collection tool was a questionnaire with more than 0.7 formal and reliable validity. The correlation test results showed that there was a significant  relationship between enjoying citizenship rights, media consumption, and universalism with active citizenship. Plus, there was an indirect relationship between the sense of social deprivation and the feeling of powerlessness. In addition, multivariate regression results indicated that 40% of the changes in the active citizenship variable were explained by independent variables. Also, the enjoyment of citizenship rights with the beta coefficient of 0.25 had the most impact on active citizenship.  The findings also demonstrated that the feeling of powerlessness, the sense of social deprivation, lack of civic skills or distrust to the impact of social involvement in changing economic and welfare situation of society, are the most important barriers of active citizenship. Although citizens are familiar with political knowledge and interest, civic duties, and legitimacy, they are unaware of civic skills and the means of social and political participation. or do not consider the current space and collaborative methods to advance their mental interests. The main need for active citizenship is the skill of converting demands into participation.
    Keywords: active citizenship, civic involvement, social involvement, political involvement
  • H. Kermani Pages 38-59
    This paper tries to provide a better understanding of Iranians’ everyday life in the telegram. Recently, telegram has become the most popular Instant Messaging Application (IMA). Regarding the telegram’s popularity, there is a need to conduct thorough research into different aspects of using it. In order to carry out this study, different theories about everyday life were evaluated, especially Schutz’s ideas. A combination of participant observation and qualitative interviews was employed as a methodology. Therefore, we participated constantly in a group and interviewed 8 telegram heavy users. The findings showed that the meaning of time in telegram has changed. Furthermore, a part of individuals’ worlds has changed in the actual world by the telegram. Additionally, the shaping of  “Thou-orientations” and “We-relations” are easier in the telegram. Most importantly, telegram disturbs the order of zones of relevance, changing and expanding them. Hence, some situations with low relevance are converted to the ones with high relevance. This phenomenon caused what Bayat called the quiet encroachment of the ordinary people. This is kind of resistance but not the only one. It is important to note that users employ this app as a field to create their techniques.
    Keywords: telegram, Iran, Instant Messaging Apps, everyday life, techniques, tactics
  • S. Momeni *, S. Shariati Pages 60-85
    Visibility is a new topic that is linked to the issue of minorities in today's societies. Minority groups attempt to enhance visibility and make the other groups recognize them in their own societies. This research tries to study Zoroastrians visibility as a religious minority in Tehran. The main question is that how is the visibility of Zoroastrian minority as one of the three legal religious minorities in the public space of Tehran city? For this purpose, we applied different research techniques, including observation, Participant observation, in-depth interviews and documentary studies methods. The research results showed that according to four indicators as place, rites, media, and coverage, Zoroastrians are barely visible in the public space of Tehran. Consequently, unlike the religious minorities in other countries, such as European societies, Zoroastrians do not want to improve the visibility of their religious minority in the public space of Tehran.
    Keywords: visibility, religious minority, Zoroastrians, public space, marginalization
  • K. Borhani *, M. Rafiyan, A. Meshkini Pages 86-109
    With the generalization of neoliberalization in recent decades, some changes have been made in the Third World’s cities to remove barriers to capital accumulation and capital flows. An obvious example is a change in the use of urban space. In this research, we try to present a theoretical model explaining the influential factors of the change of urban land use using the approach of the political economy of space. For this purpose, with regard to urban and global factors affecting the land use change, we presented a theoretical model of the political economy. Then, in order to design a theoretical model about influential factors on urban land use change, we combined the urban and global factors. The findings demonstrated that to propose a comprehensive explanatory model, we need to consider the internal factors for the Third World countries.
    Keywords: the theoretical model, urbanization, urban land use change, the political economy of space
  • M. Ghaderi *, A. Maleki, M. Haghjoo Pages 110-142
    Chronic diseases are one of the most important causes of morbidity and mortality in this age. Adopting a healthy lifestyle is one of the best ways to cope whit these types of diseases. The aim of this research was to study The structural – capital determinants of healthy lifestyle among patients with Coronary Artery Disease (CAD) before the disease. The research method is a  survey and regarding time, it is cross-sectional. The sample size was 412 patients (including 239 men and 173 women). The results of "Structural Equation Modeling" showed that the collected data, the structural model with exogenous variables "socioeconomic status", "life condition" and "health relevant capital" confirmed to an acceptable extent.  The total effect of these three variables on a healthy lifestyle was equal to 0.46. In other words, 0.46 of healthy lifestyle changes the among patients can be explained by these three variables and 0.54 of unexplained variance is related to the variables out of the equation.
    Keywords: coronary artery disease, Healthy lifestyle, health relevant capital, living condition, socioeconomic
  • O. Ghaderzadeh *, B. Mohammadi Pages 143-166
    Iranian Call and Reform Organization is one of the active religious currents in Iranian  Kurdistan. This organization is one of the religious currents in  Kurdistan which is active in religious, cultural, and educational actions within the framework of the existing political system.  In the present study, to understand the experiences and perceptions of senior and active members, we interviewed 30 members, using a semi-structured questionnaire. Findings showed that because of the nationalist Kurds’ tendency towards ethnic identity, the weakness of the religions’ position in Kurdistan, cultural conflict in Kurdistan, and Sunnies’ insignificant power in Iran, the member of this organization try to participate in political actions.  In addition, modernity and the Islamic Republic of Iran’s legal frameworks work as facilitator contexts; and success in Islamic countries and Islamic currents’ activities in Kurdistan function as mediator conditions. To encounter the factors mentioned above, the members use strategies such as a convergence and action in the framework of the constitution, differentiation from other groups and Islamic currents. Also, the results showed that taking political actions among the organization’s members can be grouped under three heading: new traditionalism, moderate modernism, and modernism.
    Keywords: Islamists, Iranian Call, Reform Organization, Modernism, political action, Kurdistan