فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 86، امرداد و شهریور 1395)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 86، امرداد و شهریور 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 19
|
  • سیده المیرا یزدی روح الامینی، نسرین معتمد*، محمد طهماسب، کبری امیدفر صفحات 386-391
    اهداف سرطان های متاستاتیک مثل سرطان پستان، معمولا به شیمی درمانی مقاوم هستند؛ لذا یافتن ترکیبات موثر و جدید برای درمان این نوع سرطان ها مدنظر محققان قرار دارد. در این پژوهش اثر سمی سیلیبینین بر رشد و تکثیر رده سرطانی MCF-7 بررسی شده است.
    مواد و روش ها برای بررسی اثر مهاری سیلی بینین بر فعالیت متابولیکی سلول های MCF-7 آزمایش MTT انجام شد. بدین منظور سلول ها را در پلیت 96 خانه کشت کردیم، سپس در زمان های متفاوت 24 و 48 و 72 ساعت، درمعرض غلظت های مختلف سیلی بینین 0 تا 350 میکروگرم بر میلی لیتر قرار دادیم و به این ترتیب درصد فعالیت متابولیکی سلول ها را محاسبه کردیم. همچنین به منظور بررسی تاثیر سیلی بینین بر آپوپتوز آزمایش کاسپاز 3 و 7 را انجام دادیم.
    یافته ها نتایج این تحقیق نشان داد سیلیبینین موجب مهار فعالیت متابولیکی رده سلولی MCF-7 به صورت وابسته به دز و زمان می شود، همچنین آپوپتوز را در این سلول ها القا می کند.
    نتیجه گیری این تحقیق نشان داد که تیمار رده سلولی MCF-7 با سیلیبینین می تواند از طریق القای آپوپتوز، موجب مهار رشد و تکثیر آن شود. باتوجه به تاثیر مهاری معناداری که تیمار سلول ها با سیلیبینین به دنبال دارد، به نظر می رسد زمینه تحقیقاتی مناسبی برای بهره برداری از گیاه خارمریم در کنترل و درمان سرطان ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: رده سلولی MCF، 7، سیلیبینین، آپوپتوز
  • محمد میری*، سیده مژگان موسوی بیدلی، مهدی مختاری، حمیده ابراهیمی اول صفحات 392-397
    اهداف سبزیجات از اجزای مهم رژیم غذایی سالم و مناسب هستند. عمده ترین راه ورود فلزات سنگین به بدن از طریق مواد غذایی به ویژه سبزیجات است. باتوجه به اینکه آبیاری با فاضلاب به امری مرسوم تبدیل شده است، اگر استانداردها به ویژه برای محصولاتی که خام مصرف می شوند، رعایت نشود می تواند سلامت مردم را تهدید کند. به همین منظور در این مطالعه غلظت فلزات سنگین (سرب و کادمیوم و آرسنیک) در سبزیجات موجود در سبزی فروشی های شهر یزد بررسی شده است.
    مواد و روش ها این تحقیق مطالعه ای توصیفی مقطعی بود و 40 نمونه سبزی (جعفری، گشنیز، تره و کاهو) طی 2 ماه و هر ماه 20 نمونه به طور تصادفی از سبزی فروشی های شهر یزد جمع آوری شد. پس از آماده سازی طبق روش های ارائه شده، از دستگاه جذب اتمی برای تعیین غلظت فلزات سنگین استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده توسط نرم افزار SPSS و اکسل انجام شد. درنهایت اطلاعات به دست آمده با استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و کشاورزی مقایسه شد.
    یافته ها میانگین غلظت فلزات سنگین (کادمیوم و آرسنیک و سرب) در سبزیجات گوناگون متغیر مشاهده شد که در این بین جعفری درمجموع بیشترین (mg/kg 15/533) و کاهو کمترین مجموع غلظت فلزات سنگین (mg/kg 5/342) را داشت.
    نتیجه گیری غلظت فلزات سنگین در تمام سبزیجات آزمایش شده بیشتر از حد استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و کشاورزی بود. به نظر می رسد خاک یا آب استفاده شده برای کاشت این سبزیجات حاوی مقادیر زیادی فلزات سنگین بوده و استانداردهای لازم برای آبیاری و کاشت سبزیجات را نداشته باشد؛ بنابراین سازمان های مربوطه باید اقدامات کنترلی انجام دهند.
    کلیدواژگان: سبزیجات، فلزات سنگین، شهر یزد
  • نعیمه ناصرقلی بافقی*، حمید ملایی، علی حسن زاده صفحات 398-405
    اهداف باتوجه به اهمیت سبک های دلبستگی در شخصیت دانش آموزان، مطالعه حاضر با هدف پیش بینی سازگاری اجتماعی و هوش هیجانی آنان بر اساس سبک های دلبستگی صورت گرفته است.
    مواد و روش ها روش این مطالعه، همبستگی و جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان دختر دبیرستانی شهرستان بافق در سال تحصیلی 92-1391 بودند که تعداد 250 نفر با استفاده از جدول مورگان و به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و پرسش نامه های هوش هیجانی شوت، سازگاری اجتماعی و دلبستگی هازن و شیور را تکمیل کردند. داده های پژوهش با استفاده از شاخص های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با نسخه 18 نرم افزار SPSS و در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند.
    یافته ها نتایج نشان داد با سبک دلبستگی اجتنابی دانش آموزان می توان 254/0 هوش هیجانی آن ها را پیش بینی کرد (001/0P<)؛ اما از طریق دلبستگی ایمن (265/0P=) و دلبستگی دوسوگرا (556/0P=) نمی توان به طور معنی داری هوش هیجانی دانش آموزان را پیش بینی کرد. همچنین، با سبک دلبستگی اجتنابی دانش آموزان می توان 379/0 سازگاری اجتماعی آن ها را پیش بینی کرد (001/0P<)؛ اما از طریق دلبستگی ایمن (826/0P=) و دلبستگی دوسوگرا (665/0P=) امکان پذیر نیست.
    نتیجه گیری در راستای ایجاد سبک دلبستگی ایمن، علاوه بر روابط اجتماعی سازنده و سازگاری لازم در موقعیت های مسئله ساز و تنش زا برخورداری از سازه هوش هیجانی نیز توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، سازگاری اجتماعی، هوش هیجانی
  • محمدتقی صمدی، رضا شکوهی، سمانه شانه ساز* صفحات 406-415
    اهداف ترکیبات مختل کننده غدد درون ریز گروهی از آلاینده های خطرناک و پیچیده شناخته شده در فاضلاب و منابع آبی محسوب می شود. بیس فنل A یکی از این ترکیبات است که می تواند مشکلات زیست محیطی و بهداشتی جبران ناپذیری را ایجاد کند.
    مواد و روش ها در این مطالعه حذف بیس فنل A با استفاده از نانولوله های کربنی چندجداره از محیط های آبی در یک سیستم ناپیوسته بررسی شد. همچنین تاثیر متغیرهای pH، زمان تماس، مقدار جاذب و غلظت اولیه بیس فنل A بر کارایی حذف بررسی شد. غلظت ماده مذکور در نمونه ها با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 280 نانومتر تعیین شد.
    یافته ها طبق نتایج به دست آمده مشخص شد که بیشترین کارایی حذف بیس فنل A با استفاده از این جاذب در زمان تماس 60 دقیقه، 7=pH، غلظت بیس فنل 20 میلی گرم بر لیتر و غلظت جاذب 400 میلی گرم بر لیتر برابر با 95درصد است و حداکثر ظرفیت جذب ماده جاذب 6/111 mg/g تعیین شد. همچنین مشخص شد که داده های به دست آمده از مدل ایزوترمی لانگ مویر و مدل سینتیکی شبه درجه دوم تبعیت می کند.
    نتیجه گیری نتایج به دست آمده نشان داد که نانولوله های کربنی چندجداره توانایی بالایی در جذب بیس فنل A دارد و می توان از آن به عنوان جاذب مناسب در حذف بیس فنل A استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بیس فنل A، نانولوله های کربنی چندجداره، ایزوترم جذب
  • مهرنوش نایب یزدی، اکبر سلیمانی، امید غلامی* صفحات 416-421
    اهداف تحقیقات نشان داده است که عصاره برخی گیاهان اثر حفاظتی موثری بر روی سلول های کبدی دربرابر سموم و عوامل اکسیدان دارد.
    گیاهی که در این پژوهش اثر آن بر روی مسمومیت کبدی بررسی می شود، گیاه زنجبیل است. از اثرات زنجبیل بر بدن می توان به کاهش گلوکز خون، تری گلیسیرید، کلسترول، آنتی اکسیدانت، فشارخون و ضربان قلب و ضد التهاب اشاره کرد.
    مواد و روش ها 36 سر موش سوری نژاد NMRI در شش گروه به صورت تصادفی توزیع شد. به تیمار اول به عنوان شاهد سالم، سرم فیزیولوژی و به تیمار دوم به عنوان شاهد مسموم، استامینوفن 500 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن تجویز شد. به تیمارهای سوم و چهارم به ترتیب عصاره ریزوم زنجبیل با غلظت های 20 و40 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن و به تیمارهای پنجم و ششم عصاره ریزوم زنجبیل به ترتیب 20 و40 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن همراه با استامینوفن 500 میلی گرم بر کیلوگرم تجویز شد. در پایان دوره برای سنجش متغیرهای بیوشیمیایی، خون گیری از قلب انجام شد. داده های به دست آمده با استفاده از نسخه 2001 نرم افزار SAS با سطح معناداری P<0/05 تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها عصاره زنجبیل به ترتیب با غلظت 20 و 40 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن باعث کاهش معنا داری در میزان غلظت گلوکز و کلسترول و تری گلیسیرید شد.
    نتیجه گیری با درنظرگرفتن یافته ها مشخص شد که زنجبیل پتانسیل بالقوه ای برای کاهش قند و چربی خون و جلوگیری از آسیب های کبدی دارد. البته اثبات این نظریه مطالعات بیشتری می طلبد.
    کلیدواژگان: استامینوفن، ریزوم زنجبیل، مسمومیت کبدی، موش سوری
  • وحید عطایی مغانلو *، رقیه عطایی مغانلو، ملیحه پیشوایی، مریم گودرزیان صفحات 422-429
    اهداف ازدست دادن همسر در کنار پدیده سالمندی می تواند باعث بروز برخی اختلالات روان شناختی شود و طول این مرحله از زندگی را برای فرد کوتاه کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان یادآوری زندگی با تاکید بر خاطره پردازی انسجامی بر عزت نفس و اضطراب مردان سالمند بدون همسر است.
    مواد و روش ها این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده از نوع پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر تمامی سالمندان 60 تا 80 ساله مشگین شهر بودند که 34 نفر از آن ها با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مساوی (آزمایش و کنترل) جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های عزت نفس روزنبرگ و اضطراب عمومی بود.
    یافته ها نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که درمان مدنظر بر متغیرهای عزت نفس و اضطراب مردان سالمند بدون همسر اثربخش بوده است (001/0>P).
    نتیجه گیری توجه به دیگر اختلالات روان شناختی دوران سالمندی می تواند با درمان مدنظر و درمان های مشابه انجام پذیرد. به نظر می رسد یکپارچه سازی شخصیت به روش مرور انسجام بخش گذشته می تواند در تعدیل یا درمان افراد نتایج متنوعی داشته باشد.
    کلیدواژگان: یادآوری زندگی، خاطره پردازی انسجامی، عزت نفس، اضطراب، سالمند
  • علی صالحی، نبی شریعتی فر *، آفتاب صالحی، علیرضا محمدزاده صفحات 430-437
    اهداف پاتوژن های مواد غذایی گروهی از میکرو ارگانیسم ها هستند که باعث بروز بیماری های منتقل شونده از راه غذا می شوند. امروزه تحقیقات زیادی برای یافتن مواد طبیعی موثر دربرابر این عفونت ها انجام می شود. این پژوهش به بررسی اثرات ضدمیکروبی عصاره های آبی و الکلی برگ و ساقه گیاه ریواس ایرانی (Rheum ribes) در شرایط آزمایشگاهی پرداخته است.
    مواد و روش ها در این مطالعه تجربی پس از جمع آوری برگ و ساقه گیاه ریواس در فصل بهار و استخراج عصاره های آبی و اتانولی آن، غلظت های مختلف به صورت سریالی برای عصاره ها تهیه و اثر ضدمیکروبی عصاره های آبی و اتانولی برگ و ساقه گیاه به روش انتشار دیسک و رقت سازی در محیط کشت مایع بررسی شد.
    یافته ها اثر مهارکنندگی عصاره های آبی و اتانولی ساقه و برگ ریواس بر استافیلوکوکوس اورئوس نسبت به اشرشیاکلی بیشتر بود. بیشترین قطر هاله عدم رشد در غلظت 150 میلی گرم بر میلی لیتر مربوط به عصاره های اتانولی و آبی ساقه ریواس روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بود که به ترتیب برابر با 3/1±23 و 1/1±16 میلی متر بود. حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) عصاره اتانولی برگ و ساقه بر باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی به ترتیب ترتیب 75≥ ، 50≥ ، 100≥ و 75≥ میلی گرم بر میلی لیتر و میزان MIC عصاره آبی برگ و ساقه روی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی به ترتیب 100≥، 100≥، 125≥ و 100≥ میلی گرم بر میلی لیتر بود. همچنین حداقل غلظت کشندگی (MBC) یا عصاره اتانولی برگ و ساقه بر روی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی به ترتیب 100≥، 75≥، 150≥ و 125≥ میلی گرم بر میلی لیتر بود. هیچ گونه اثر کشندگی (MBC) برای عصاره های آبی روی این دو باکتری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری باتوجه به نتایج به دست آمده، عصاره های آبی و اتانولی ساقه و برگ گیاه ریواس، اثر مهارکنندگی خوبی بر باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی داشتند. توصیه می شود با استخراج مواد موثر این گیاه تحقیقات بیشتری روی عصاره آن انجام شود و از عصاره این گیاه به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در مواد غذایی استفاده شود.
    کلیدواژگان: عصاره آبی، عصاره اتانولی، فعالیت ضدمیکروبی، ریواس
  • فرزانه کیوانلو *، مرتضی بینش، حمید نهاردانی صفحات 438-443
    اهداف این پژوهش با هدف سنجش مولفه های سلامت اجتماعی در اداره آموزش وپرورش شهرستان سبزوار در سال 1393 انجام شده است.
    مواد و روش ها جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی کارکنان اداره آموزش وپرورش شهرستان سبزوار بوده که مجموعا 150 نفر بودند. در این تحقیق حجم نمونه براساس نمونه گیری به شیوه تصادفی ساده (طبق جدول مورگان 1970) 112 نفر تعیین شد. ابزار اندازه گیری پرسش نامه جمعیت شناختی و پرسش نامه سلامت اجتماعی کییز با پنج مولفه (شکوفایی اجتماعی، همبستگی اجتماعی، انسجام اجتماعی، پذیرش اجتماعی و مشارکت اجتماعی) که از نظر روایی و پایایی یک پرسش نامه استاندارد است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و برای محاسبات از نسخه 20 بسته نرم افزاری SPSS استفاده شد.
    یافته ها نتایج نشان می دهد که در اداره آموزش وپرورش شهرستان سبزوار میانگین سلامت اجتماعی 61/68 است؛ 2/12 سلامت اجتماعی درحد خوب و 8/78 درحد متوسط داشتند، درحد پایین نیز موردی نبود و انحراف معیار آن 265/5 بود. میانگین مولفه های سلامت اجتماعی بیشتر از 50درصد به دست آمد. بین دیدگاه زن و مرد، متاهل ها و مجردها و همچنین سطح تحصیلات آزمودنی ها نسبت به سلامت اجتماعی تفاوت معنا داری وجود نداشت؛ اما بین میزان درآمد، سابقه خدمت و منطقه سکونت آزمودنی ها با سلامت اجتماعی رابطه معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری باتوجه به نتایج به دست آمده، میانگین نمرات بین 47 تا 74 بوده است؛ پس می توان نتیجه گرفت که میزان سلامت اجتماعی، درحد متوسط و رو به رشد است و باید با برنامه ریزی منسجم ضمن حفظ شرایط به ارتقای این موقعیت نیز توجه شود.
    کلیدواژگان: سلامت، سلامت اجتماعی، شکوفایی اجتماعی، مشارکت اجتماعی، آموزش وپرورش
  • فاطمه رستمی گل محمدی، علی کاظمی کریانی*، مریم گودرزیان، سعید آصف زاده، ستار مهربان صفحات 444-457
    اهداف با توجه به کمیاب بودن منابع در حیطه بهداشت و درمان، استفاده مناسب از این منابع بسیارمهم است. هدف این مطالعه، سنجش کارایی مراکز بهداشتی درمانی روستایی استان قزوین در دوره زمانی 1385 تا 1389 است.
    مواد و روش ها این پژوهش مطالعه ای توصیفی تحلیلی است. جامعه پژوهش شامل تمام مراکز بهداشتی درمانی روستایی استان قزوین (43 مرکز) است. متغیرهای نهاده شامل تعداد پزشک، کارشناس، کاردان و بهورز است و متغیرهای ستانده را درصد پوشش غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید، درصد آهن یاری در دانش آموزان اول راهنمایی، میزان بازدید از اماکن عمومی و مراکز تهیه وتوزیع مواد غذایی، معاینه توسط پزشک و تعداد ارجاع به متخصص توسط پزشک عمومی بود. از مدل نهاده محور و فرض بازدهی متغیر نسبت به مقیاس استفاده شد. روند زمانی کارایی مراکز هم با مدل رگرسیونی تخمین زده شد. از نرم افزار DEA-solver برای سنجش کارایی و از نرم افزار Stata برای تخمین مدل های رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها میانگین کارایی فنی در سال های 1385 تا 1389 به ترتیب 77/0، 77/0، 78/0، 92/0 و 89/0 بود. همچنین میانگین کارایی مقیاس در این دوره زمانی به ترتیب 98/0، 95/0، 95/0، 97/0 و 98/0 بود. میانگین نمره کارایی مدیریتی نیز از 78/0 به 92/0رسید. نتایج روند زمانی نمرات کارایی مراکز نشان داد که ضریب میانگین نمرات کارایی مراکز 039/0 و از نظر آماری معنادار بود (03/0P=).
    نتیجه گیری میانگین کارایی و میزان برون دادهای سلامت در این سال ها بهبود یافته است؛ اما هنوز منابع هدر می شوند. به نظر می رسد اقداماتی مانند ارزیابی مداوم عملکرد، بهبود کمی و کیفی خدمات، برنامه ریزی برای تناسب استفاده از نهاد ها و به خصوص نیروی انسانی مفید باشد.
    کلیدواژگان: کارایی فنی، مرکز بهداشتی درمانی روستایی، تحلیل پوششی داده ها (DEA)، قزوین
  • مهدی بقایری*، بهروز ملکی، احمد الله آبادی، فروغ ریاحی منش، امیرحسن امیری صفحات 458-467
    اهداف دارو ها از عوامل مهم آلاینده محیط زیست به شمار می آیند و به علت مشکلات مربوط به تجزیه زیستی، روش های جذب سطحی مناسب ترین روش برای تصفیه آن هاست. یکی از این جاذب ها کربن فعال است. هدف از این مطالعه بررسی میزان حذف داروی انتاکاپون توسط کربن فعال مرک است. استفاده از کربن فعال پودری مشکلات جداسازی کربن پس از تصفیه را به دنبال دارد، برای رفع این مشکل از مگنتیک کردن کربن با Fe3O4 استفاده شد.
    مواد و روش ها مطالعه حاضر به صورت تجربی آزمایشگاهی انجام شد. در هر آزمایش از 50 میلی لیتر محلول انتاکاپون در راکتور شیشه ای با سرعت 100 دور بر دقیقه، استفاده شد. این مطالعه تجربی به صورت ناپیوسته انجام شد و اثر متغیرهایی نظیر نوع جاذب، دز جاذب، غلظت انتاکاپون، زمان تماس، pH و درجه حرارت بر روند جذب انتاکاپون توسط کربن فعال مغناطیسی شده با نانوذرات آهن و داده های تجربی تعادل جذب با مدل های ایزوترم جذب فروندلیچ و لانگمویر و سینتیک واکنش بررسی شد. نمونه ها پس از هربار استخراج با آهنربای قوی جمع آوری شد، سپس آب فیلتر شده برای تعیین انتاکاپون باقی مانده، با دستگاه اسپکتروفتومتر بررسی شد.
    یافته ها نتایج این مطالعه نشان داد که pH=6، غلظت جاذب 6/0 گرم بر لیتر و زمان تماس 50 دقیقه بهترین شرایط حذف انتاکاپون است. در این شرایط کربن فعال مغناطیسی توانست 90 درصد انتاکاپون با غلظت 50 میلی گرم در لیتر را حذف کند. همچنین بررسی ایزوترم های جذب مشخص کرد که آزمایش ها با مدل لانگ مویر (9929/0R=) مطابقت دارد و حداکثر ظرفیت جذب، mg/g1/357 است.
    نتیجه گیری نتایج نشان داد جاذب کربن فعال مغناطیسی مرک جذب بالایی دارد و با اعمال شرایط بهینه می توان از آن به عنوان جاذب مناسب برای حذف ترکیبات آلی از جمله دارو ها استفاده شود.
    کلیدواژگان: کربن فعال مغناطیسی، انتاکاپون، جذب، نانوذره آهن
  • مهدی بیرجندی، محمد صالحی مرزیجرانی، سیدمحمدتقی آیت اللهی*، هوشنگ رشیدی، علی حسین زاده صفحات 468-478
    اهداف بیماری های دهان در بیشتر جوامع شیوع دارند و پوسیدگی دندان شایع ترین بیماری مزمن درمیان کودکان و نوجوانان است. یکی از شاخص های پرکاربرد در مطالعات همه گیرشناسی مرتبط با دندان، شاخص DMFT است. در این مطالعه همه گیرشناسی پوسیدگی میان دانش آموزان بررسی شده و انواع مدل بندی DMFT با استفاده از داده واقعی مقایسه شده است.
    مواد و روش ها این پژوهش حاصل مطالعه ای مقطعی طی سال های 1389 تا 1390 است که جامعه مطالعه شده در آن دانش آموزان 7 تا 12 ساله شهر خرم آباد در استان لرستان است که به روش نمونه گیری چندمرحله ای 920 نمونه انتخاب شدند. باتوجه به شمارشی بودن، چولگی به راست و انباشتگی صفر شاخص DMFT مدل های مختلف شامل رگرسیون پواسون، رگرسیون دوجمله ای منفی و رگرسیون پواسون متورم در صفر برای مدل بندی استفاده و انتخاب بهترین مدل براساس حداقل بودن مقدار AIC و BIC انجام شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از ویرایش 12 نرم افزار Stata انجام و نتایج در سطح معناداری 05/0 گزارش شد.
    یافته ها در این مطالعه 43درصد از دانش آموزان دختر و بقیه پسر بودند؛ به طوری که میانگین سن و DMFT آن ها به ترتیب 49/02±1/9 و 35/02±1/1 بود. 528 نفر از دانش آموزان پوسیدگی دندان داشتند. مدل رگرسیون پواسون متورم در صفر بهترین مدل از نظر نیکویی برازش درمقایسه با دیگر مدل ها بود. این مدل نشان داد که در سطح 05/0 رابطه معناداری بین سن، تحصیلات پدر و وجود پلاک میکروبی با درمعرض خطر پوسیدگی قرارگرفتن وجود دارد.
    نتیجه گیری بهترین مدل بین مدل های استفاده شده در این تحقیق برای مدل بندی DMFT، رگرسیون پواسون متورم در صفر است. سن، تحصیلات پدر و وجود پلاک میکروبی با پوسیدگی دندان دانش آموزان مرتبط است.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی دندانی، پوسیدگی دندان، رگرسیون پواسون، دندان پزشکی، شاخص DMFT
  • عبدالکاظم نیسی، مهدی وثوقی*، انور اسدی، محمد جواد محمدی، محمد شیرمردی، مهدی فضل زاده، امیر زاهدی صفحات 478-489
    اهداف بسیاری از صنایع با تخلیه فاضلاب می توانند در کیفیت منابع آبی تاثیر بگذارند. صنایع نساجی یکی از مهم ترین منابع آلوده کننده آب است. فاضلاب های رنگی به خاطر سمی بودن مشکلات محیط زیستی بسیاری ایجاد می کنند. رنگ های اسیدی یکی از مهم ترین دسته بندی رنگ ها محسوب می شود. در این مطالعه از نانوپودر آلومینا و میکروپودر آلومینا برای جذب رنگ اسید رد 14 استفاده شده است.
    مواد و روش ها این مطالعه سیستم بسته بود که در مقیاس آزمایشگاهی انجام گرفت. تاثیر pH محلول، غلظت جاذب و زمان تماس بر کارایی حذف بررسی شد. غلظت رنگ در نمونه های مختلف با استفاده از اسپکتروفتومتر مدل UV/VIS Lambada 25 Perkin Elmer، Shelton اندازه گیری شد. ایزوترم و سنتیک جذب با استفاده از مدل های مختلف بررسی و استفاده شد.
    یافته ها نتایج مشخص کرد که کارایی حذف رنگ اسید رد 14 توسط میکروپودر آلومینا و نانوپودر آلومینا با افزایش زمان تماس میزان جذب در واحد جرم (qe) به ترتیب به 19 و 35 میلی گرم در گرم برای هرکدام افزایش پیدا کرد و وقتی غلظت اولیه جاذب ها از 2/0 به 2/1 گرم در لیتر افزایش یافت، میزان جذب در واحد جرم (qe) میکروآلومینا و نانوآلومینا به ترتیب از 23 به 12 و از 47 به 39 میلی گرم در گرم کاهش یافت. با افزایش pH کارایی به ترتیب از 30 به 6 و از 60 به 15درصد کاهش یافت. نتایج حاصل از مطالعات سینتیکی نیز برای میکروآلومینا و نانوآلومینا مشخص کرد که جذب رنگ اسید رد 14 از معادله شبه درجه دوم (به ترتیب با R2 99/0 و 98/0) پیروی می کند. یافته ها نشان داد جذب رنگ با میکروآلومینا و نانوآلومینا از مدل ایزوترمی لانگ مویر تطابق بهتری دارد (هردو 99/0).
    نتیجه گیری براساس نتایج این مطالعه، نانوپودر آلومینا در pH اسیدی نسبت به میکروپودر آلومینا قادر به حذف رنگ اسید رد 14 از محیط های آبی درحد مطلوبی است.
    کلیدواژگان: رنگ اسید رد 14، نانوپودر آلومینا، میکروپودر آلومینا، سینتیک، جذب سطحی
  • محمدشفیع مجددی، نجمه محمودآبادی، زهره سجادی نیا، رحیم گل محمدی، حسین الیاسی* صفحات 490-495
    اهداف توکسوپلاسما گوندی انگلی پروتوزئری داخل سلولی اجباری است که همه موجودات خون گرم ازجمله انسان را مبتلا می کند. عفونت حاد توکسوپلاسما در زنان باردار اغلب منجربه توکسوپلاسموزیس مادرزادی می شود که ممکن است باعث سقط جنین یا عوارض دیگری همچون تولد زودرس، عوارض نورولوژیکی دائمی و آسیب های بینایی شود. هدف از این تحقیق تعیین وضعیت آنتی بادی های ضدتوکسوپلاسموزیس در دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی سبزوار است.
    مواد و روش ها در این مطالعه مقطعی 137 نمونه خون از 137 دانشجوی دختر به صورت اتفاقی گرفته و برای اندازه گیری میزان آنتی بادی های ضدتوکسوپلاسموزیس با روش الایزا استفاده شد. در این پژوهش پرسش نامه ای تنظیم شد و در اختیار این افراد قرار داده شد و اطلاعاتی ازقبیل سابقه مصرف گوشت به صورت کباب و نیم پز، سابقه تماس با گربه و محل سکونت جمع آوری شد. همچنین تحلیل یافته ها با نرم افزار SPSS و آزمون مجذور کای صورت گرفت.
    یافته ها آنتی بادی های IgG ضدتوکسوپلاسما در 18 نمونه (1/13درصد) به مقدار قابل توجه وجود داشت (مثبت بود). همه نمونه ها از نظر آنتی بادی IgM منفی بودند. ارتباط آماری معناداری بین موارد مثبت IgG و عواملی همچون محل سکونت، مصرف کباب، مصرف سبزیجات خام و تماس با گربه به دست نیامد (1/0P>).
    نتیجه گیری نتایج این مطالعه نشان داد که 9/86درصد دانشجویان دختر نسبت به آنتی بادی های ضدتوکسوپلاسما سرونگاتیو بوده و نسبت به این عفونت درمعرض خطر هستند و باید درباره پیشگیری از بیماری توکسوپلاسموزیس مادرزادی در زمان بارداری آموزش داده شوند.
    کلیدواژگان: سرواپیدمیولوژی، توکسوپلاسموزیس، دانشجویان دختر، سبزوار
  • ناهید جسری، عابدین ثقفی پور*، فاطمه رضایی، محرم کرمی جوشین صفحات 496-503
    اهداف این مطالعه با هدف تعیین توزیع مکانی (کشوری) مصرف سیگار در ایران با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی مقطعی است. در این پژوهش ابتدا داده های کشوری طرح ارزیابی عوامل خطر بیماری های غیرواگیر کشوری از مرکز مدیریت بیماری ها گرفته و میزان بروز کشوری مصرف سیگار محاسبه شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه استاندارد وزارت خانه بود. سپس داده ها در نرم افزار اکسل وارد و در بانک اطلاعاتی مکان مرجع در نرم افزار ArcGIS پردازش شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی انجام شد.
    یافته ها میزان شیوع کشوری مصرف سیگار در کشور 82/10درصد بود. شیوع مصرف سیگار در مردان ایرانی 39/20درصد و در زنان 02/1درصد بود. متوسط سن شروع مصرف سیگار 57/3±13/20 سال و متوسط سال های مصرف سیگار 23/2± 82/13 سال بود. مصرف سیگار در بسیاری از استان ها ازجمله تهران، آذربایجان غربی، اردبیل و چهارمحال و بختیاری بیشتر از میانگین کشوری بود.
    نتیجه گیری استان های تهران، آذربایجان غربی، اردبیل و چهارمحال وبختیاری بیشتر از دیگر مناطق کشور درمعرض خطرات ناشی از مصرف سیگار هستند.
    کلیدواژگان: نقشه سازی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مصرف سیگار، ایران
  • مهناز ترابی حکم آبادی، احمد الله آبادی*، ابوالفضل رحمانی ثانی، سمیه زارعی طزرقی، حمیدرضا کریمی ثانی، محمدرضا بهروزی خواه صفحات 504-515
    اهداف مسکن ها ازجمله دیکلوفناک از داروهای پرمصرف در پزشکی و دام پزشکی هستند که به علت ورود به منابع آبی و خطرات زیست محیطی حذف آن ها از آب وفاضلاب ضروری است. به دلیل عدم تجزیه زیستی، برای تصفیه این مسکن ها از تصفیه پیشرفته نظیر روش جذب سطحی استفاده می شود. یکی از بهترین جاذب ها کربن فعال است. هدف از این مطالعه بررسی حذف آلاینده دیکلوفناک توسط کربن فعال شده با NH4CL است.
    مواد و روش ها کربن فعال که از ضایعات کشاورزی تولید می شود، به NH4CL آغشته و در دمای 800 درجه سانتی گراد فعال شد. آزمایش ها در سیستم بسته توسط مگنت با 100 دور در دقیقه انجام شد. در این بررسی تاثیر متغیرهای دز جاذب، غلظت دیکلوفناک، زمان تماس، pH و درجه حرارت بر حذف دیکلوفناک بررسی شد؛ سپس ایزوترم ها و ترمودینامیک جذب تجزیه وتحلیل شد. آنالیز دیکلوفناک با اسپکتر فتومتر مدل DR5000 در محدوده طول موج 275 نانومتر انجام گرفت.
    یافته ها NAC (کربن فعال شده با NH4CL) تولیدشده سطح مخصوص 1029 مترمربع بر گرم و متوسط حجم روزنه های 46/2 نانومتر داشت و توانست در غلظت 8/0 گرم بر لیتر کربن، به میزان 81درصد از دیکلوفناک 50 میلی گرم در لیتر را در pH بهینه 6 و زمان 10 دقیقه حذف کند. آزمایش های تعادل جذب نشان داد که جذب دیکلوفناک بر روی NAC از مدل لانگ مویر تبعیت می کند و ماکزیمم ظرفیت جذب دیکلوفناک روی NAC ، 5/212 میلی گرم بر گرم است. ترمودینامیک جذب دیکلوفناک روی NAC نشان می دهد که در غلظت 50 میلی گرم در لیتر دیکلوفناک و دیگر شرایط بهینه، با افزایش دما از 10 به 40 درجه سانتی گراد میزان حذف دیکلوفناک از 73درصد به 95درصد افزایش می یابد.
    نتیجه گیری کربن NAC می تواند به عنوان جاذبی مناسب و ارزان قیمت برای حذف دیکلوفناک و دیگر ترکیبات دارویی از آب های آلوده و فاضلاب ها استفاده شود.
    کلیدواژگان: جذب سطحی، کربن فعال، دیکلوفناک
  • ناصح اسماعیلی، محمد علی زاده*، علی طریقت اسفنجانی صفحات 516-525
    اهداف سندرم متابولیک خطر بیماری های قلبی عروقی و دیابت را افزایش می دهد. تغییرات شیوه زندگی به خصوص رژیم غذایی از مسائل مهم در پیشگیری و درمان این سندرم است. مطالعه حاضر با هدف شناسایی موانع مرتبط با نگرش تغذیه ای افراد مبتلا به سندرم متابولیک انجام گرفته است.
    مواد و روش ها این مطالعه به صورت کیفی انجام شد. در مجموع شش بحث گروهی متمرکز در ماه های فروردین تا خرداد 1392 در کلینیک تخصصی بیمارستان امام خمینی(ره) شهر مهاباد انجام گرفت. شرکت کنندگان این مطالعه شامل 36 مرد و زن متاهل با سطوح تحصیلی مختلف در سنین 20 تا 50 سال بودند که براساس معیار فدراسیون بین المللی دیابت، مبتلا به سندرم متابولیک بودند و مطابق نمونه گیری هدف دار انتخاب شدند. اطلاعات به دست آمده از بحث های گروهی متمرکز ضبط شد و بلافاصله روی کاغذ نگاشته شد. برای تحلیل نتایج مصاحبه ها از روش تحلیل محتوا استفاده شد.
    یافته ها براساس تجزیه وتحلیل داده ها، موانع مرتبط با نگرش تغذیه ای افراد مبتلا به سندرم متابولیک شناسایی و دسته بندی شد که شامل ارتباط تغذیه و اجزای سندرم متابولیک، چربی ها و روغن ها، نمک، لبنیات، غلات، نوشیدنی های قندی و شیرینی جات، گوشت و درنهایت وعده های غذایی و میان وعده ها بود.
    نتیجه گیری نتایج این مطالعه موانع مرتبط با نگرش تغذیه ای افراد مبتلا به سندرم متابولیک را نشان می دهد که می تواند در طراحی برنامه های آموزش تغذیه به بیماران مدنظر قرار گیرد و در پیشگیری از عوارض متعاقب این سندرم نیز موثر باشد.
    کلیدواژگان: نگرش تغذیه ای، سندرم متابولیک، مطالعه کیفی
  • محدثه محسن پور_عباس عبا س زاده_محمدحسن رخشانی_محمد صادقی بیمرغ_سیده سولماز موسوی* صفحات 526-531
    اهداف کیفیت زندگی کاری نقش مهمی در رضایت شغلی و کیفیت ارائه خدمات دارد. تناسب شخصیت فرد با حرفه ای که در آن مشغول است، یکی از مسائلی موثر در رضایت شغلی است. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی کاری پرستاران شاغل در دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در سال 1392 و مقایسه آن با اطلاعات جمعیت شناختی انجام شده است. همچنین ارتباط تناسب شخصیت پرستاران با حرفه پرستاری بررسی شده است.
    مواد و روش ها این مطالعه توصیفی مقطعی با روش نمونه گیری دومرحله ای (سهمیه ای تصادفی ساده) بین پرستاران شاغل در دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام شد. ابزار مطالعه پرسش نامه تناسب شخصیت با حرفه هالند و کیفیت زندگی کاری بود. اعتبار و روایی ابزارها با نظر متخصصان و پایایی آن ها با همسانی درونی تایید شد. داده ها در نرم افزار SPSS وارد و با آزمون های آماری تحلیل شد.
    یافته ها میانگین کیفیت زندگی کاری پرستاران 51/20 و انحراف معیار آن 04/16 بود. 5/93درصد از پرستاران از کیفیت زندگی کاری خود ناراضی، 8/4درصد راضی و 6/1درصد بسیار راضی بودند. شخصیت 6/20درصد از شرکت کنندگان کاملا متناسب و 4/33درصد نسبتا متناسب و 46درصد نامتناسب با حرفه پرستاری بود. میانگین کیفیت زندگی کاری براساس تناسب شخصیت پرستاران تفاوت معناداری نداشت.
    نتیجه گیری در این مطالعه کیفیت زندگی کاری در سطح نامطلوبی گزارش شده است. اکثر پرستاران شخصیتی نامتناسب با حرفه پرستاری داشتند. نتایج این پژوهش نشان داد که مسئولان باید به این دو مسئله بیشتر توجه کنند؛ زیرا این قشر بزرگترین گروه ارائه دهنده خدمات سلامت در جامعه هستند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، تناسب شخصیت با حرفه، پرستار
  • راضیه خسروراد *، سکینه سلطانی کوهبنانی صفحات 532-539
    اهداف اختلال نقص توجه و بیش فعالی یک اختلال عصبی رفتاری شایع در کودکان است که بر عملکرد کودک در جنبه های اجتماعی و تحصیلی و خانوادگی تاثیر می گذارد. هدف اصلی این تحقیق، بررسی تاثیر تمرین های ادراکی حرکتی بر بهبود قابلیت های حرکتی کودکان اختلال بیش فعالی نقص توجه است.
    مواد و روش ها روش انجام تحقیق نیمه تجربی است. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان پسر دوره ابتدایی با اختلال بیش فعالی نقص توجه در شهر ایلام در سال تحصیلی 1392-1391 هستند. نمونه آماری شامل 30 دانش آموز پسر 7 تا 12 ساله مبتلا به اختلال بیش فعالی نقص توجه بودند که براساس ملاک های DSM-IV و پرسش نامه کانرز و به وسیله آزمون رشد حرکتی لینکن ازرتسکی بررسی شدند. دانش آموزان به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی 24 جلسه آموزش دیدند. پس آزمون برای هر دو گروه اجرا شد. اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تی مستقل و نسخه 13 نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها یافته ها نشان داد که تمرین های ادراکی حرکتی سبب بهبود مشکلات حرکتی دانش آموزان با اختلال بیش فعالی نقص توجه می شود. بنابراین پیشنهاد می شود برای افزایش آمادگی حرکتی کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه در مدارس و درنتیجه بهبود اختلال های حرکتی، برنامه های تمرینی ادراکی حرکتی اجرا شود.
    نتیجه گیری از یافته های این تحقیق می توان استنباط کرد که تمرین های ادراکی حرکتی سبب بهبود مشکلات حرکتی دانش آموزان با اختلال بیش فعالی نقص توجه می شود. بنابراین پیشنهاد می شود برای افزایش آمادگی حرکتی کودکان در مدارس و درنتیجه بهبود اختلال های حرکتی، برنامه های تمرینی ادراکی حرکتی اجرا شود.
    کلیدواژگان: اختلال حرکتی، مهارت های ادراکی حرکتی، اختلال بیش فعالی نقص توجه
  • محمد ملکوتیان، مرضیه جاودان، فرناز ایران منش، کامیار یغماییان* صفحات 540-549
    اهداف دریافت مقادیر بالای فلوراید باعث مشکلات بهداشتی در سلامت انسان می شود؛ بنابراین یافتن راهی برای حذف فلوراید مازاد از اهداف مهم پروژه های تامین آب است. این مطالعه با هدف بررسی کارایی سنگ بوکسیت معدن تاش در حذف فلوراید انجام گرفت.
    مواد و روش ها مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی روی نمونه سنتتیک و آب منطقه کوهبنان در مرکز تحقیقات بهداشت محیط کرمان انجام و جاذب از بوکسیت معدن تاش در استان سمنان تهیه شد. تحلیل بوکسیت با روش طیف سنجی فلوئورسانس اشعه ایکس و طیف سنجی تفرق اشعه ایکس انجام گرفت و تاثیر متغیرهای pH، زمان تماس، مقدار جاذب و غلظت های مختلف فلوراید روی حذف بررسی شد. آزمایش ها روی نمونه آب واقعی در شرایط بهینه انجام گرفت. به منظور درک بهتر فرایند جذب، سنتیک و ایزوترم جذب بررسی و میزان فلوراید به روش اسپادنس تعیین شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار اکسل استفاده شد.
    یافته ها حداکثر بازده حذف فلوراید 20/68 درصد در نمونه سنتتیک در pH 7 و زمان تماس 120 دقیقه توسط 25 گرم در لیتر بوکسیت به دست آمد. این میزان در نمونه واقعی در شرایط بهینه 84/45درصد است. جذب فلوراید از ایزوترم لانگ مویر با ضریب همبستگی 991/0 و سنتیک واکنش درجه دوم با ضریب همبستگی 985/0 پیروی می کند.
    نتیجه گیری از بوکسیت معدن تاش بدون نیاز به آماده سازی اولیه به منظور حذف فلوراید از آب های زیرزمینی با غلظت های پایین فلوراید می توان به عنوان یک جاذب ارزان قیمت و موثر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سنیتیک جذب، ایزوترم جذب، حذف فلوراید، بوکسیت معدن تاش
|
  • Sayedeh Elmira Yazdi, Rouholamini, Nasrin Motamed*, Mohammad Tahmasb, Kobra Omidfar Pages 386-391
    Background and Objectives
    Metastatic cancers, such as breast cancer, are generally resistant to chemotherapy. Therefore many researches try to find new and effective compounds to treat this type of cancer. In this study, we examined the Silibinin toxic effect on tumor growth and proliferation of MCF-7 cell line.
    Materials & methods MTT assay was used to assess the inhibitory effect of silibinin on metabolic activity of MCF_7 cells. For this purpose, seeded cells were plated on to 96-well plates and then exposed to varying concentrations of silibinin (0-350 ug/mL) for different time (24, 48 and 72 h). The percentage of metabolic activity was calculated according to the MTT test. In next step, in order to evaluate the effect of silibinin on apoptosis in MCF_7 cells, Caspase 3/7 test was used.
    Results
    Our results indicate that silibinin inhibited metabolic activity of MCF-7cells in a dose-dependent manner and it can induce apoptosis pathway in these cells.
    Conclusion
    The study showed that treatment of MCF-7 cell line with Silibinin can be through induction of apoptosis, inhabitation of the growth and proliferation of cells. Due to the significant inhibitory effect of silibinin on MCF-7 cells, it seems important for researchers to utilize milk thistle in the treatment and prevention of cancer.
    Keywords: Silibinin, MCF, 7 cell line, Apoptosis
  • Mohammad Miri *, Seyede Mojgan Mosavi Bideli, Mehdi Mokhtari, Hamideh Ebrahimi Aval Pages 392-397
    Background Vegetables are important components of a healthy and proper diet. The main route of entry of heavy metals into the body is through the foods, especially vegetables. Because the use of wastewater for irrigation has become a common practice, and the standards in this regard are not met, especially the products that are consumed raw materials like vegetables can threaten public health. Therefore, in this study, the concentrations of heavy metals (lead, cadmium, arsenic) in vegetables distributed in green groceries of Yazd City, Iran were measured.
    Materials & Methods This research was a cross-sectional study. Over 2 months, 40 samples of vegetables (parsley, coriander, leek, and lettuce), (20 samples in each month) were randomly selected from Yazd greengroceries and prepared according to the standard method for determining the concentration of heavy metals by atomic absorption spectrometry. Data analysis was performed using SPSS and Excel. Finally, the obtained data were compared with the standards of the World Health Organization and Food and Agriculture Organization.
    Results The average values of the studied heavy metals in vegetables were different. Parsley had the highest total concentration of heavy metals (518 mg/kg), and lettuce had the lowest total concentration of heavy metals (305 mg/kg).
    Conclusion The concentration of heavy metals was more than WHO and FAO standards. Probably soil or water that is used for vegetable growth has a lot of heavy metals and is not standard for vegetable irrigation. Therefore, controlling policies from respective organizations are of necessity.
    Keywords: Vegetables, Heavy metals, Yazd city
  • Naeemeh Nasergholi, Bafghi *, Hamid Molaei, Ali Hasanzadeh Pages 398-405
    Background The present study aimed to investigate the relationship between attachment styles and emotional intelligence/social adjustment of female high school students in Bafq, Iran.
    Materials & Methods This study used a descriptive correlational methodology. The study population consisted of all 700 students of Bafq, from them a total of 250 students were chosen based on Morgan table and through a multistep clustering sampling method. Shoot's (1998) questionnaire of emotional intelligence, Ahqar's (2006) questionnaire of social adjustment, and Hazen & Shaver (1987) questionnaire of adult attachment were used for data collection.
    Results Results showed that, by having student's avoidant attachment, one can predict 0.254 and 0.379 of their emotional intelligence (P0.05).
    Conclusion In order to establish a secure attachment style, and building social relationships and adaptation to challenging and stressful situations, it is recommended to have the emotional intelligence construct.
    Keywords: Lysogeny, Emotional intelligence, Social adjustment
  • Mohammad Taghi Samadi, Reza Shokohi, Samaneh Shanehsaz* Pages 406-415
    Background Endocrine-Disrupting Compounds are emerging group of trace contaminants detected in wastewater and water resources worldwide. Bisphenol A (BPA) is one of the compounds that can cause serious health problems.
    Materials and Methods In this study, the removal of BPA from aqueous solutions by multi-walled carbon nanotubes was investigated. Experiments were performed in batch reactor and changing effective factors such as pH, contact time, concentration of carbon nanotubes, and concentration of BPA. The concentrations of BPA were measured using UV-VIS spectrophotometer at wavelength of 280 nm.
    Results The results showed that maximum removal efficiency was 95% at a concentration of 400 mg/L of carbon nanotubes, pH=7, retention time of 60 minutes and BPA concentration of 20 mg/L. The maximum adsorption capacity was found to be 111.6 mg/g and the adsorption data were best fitted to the Freundlich isotherms and pseudo-second order.
    Conclusion The results showed that carbon nanotubes have a high ability to adsorb BPA in the aquatic environment and can be used as a suitable adsorbent from aqueous solution.
    Keywords: Bisphenol A, Multi, walled carbon nanotubes, Adsorption isotherm
  • Mehrnoosh Nayebyazdi, Akbar Soleimani, Omid Gholami * Pages 416-421
    Background The research has shown that some plant extracts have protective effects on hepatocytes. This study examined the effects of ginger on hepatotoxicity. Administration of ginger can reduce blood glucose, triglycerides, cholesterol, antioxidant, blood pressure, and heart rate and it has anti-inflammatory effect.
    Materials and Methods Thirty-six female NMRI mice were randomly divided into 6 groups. Group I as a control group received ethanol 20%. Group II, as an intoxicated control group treated with acetaminophen (500 mg/kg BW). In groups III and IV, extract of ginger rhizome (GR) 20 and 40 mg/kg BW was administered, respectively. In the groups V and VI, extract of ginger 20 and 40 mg/kg BW along with acetaminophen (500 mg/kg BW) was administered, respectively. At the end of trial, blood samples were taken. SAS 2001 software was used for data analysis with significant level set at PResults Ginger extract with the dosages of 20 and 40 mg/kg BW reduced serum glucose, cholesterol, and triglyceride significantly.
    Conclusion Ginger extract has the potential for decreasing glucose and fat and prevents liver damages. These results obviously need further investigation.
    Keywords: Acetaminophen, Ginger rhizome, Liver toxicity
  • Vahid Ataie Moghanloo*, Roghayeh Ataie Moghanloo, Malihe Pishvaei, Maryam Goudarzian Pages 422-429
    Background Loss of wife along with the phenomenon of aging could cause psychological disorders and shorten the duration of this stage of life. This study aimed to examine the efficacy of treatment reminders of life with emphasis on integrative reminiscence on self-esteem and anxiety in old widowed men.
    Materials & Methods The research method was a randomized clinical trial with pretest and posttest design with a control group. The study population included all 60- to 80-year-old people living in Meshginshahr, Iran. Of whom 34 participants were selected using convenient sampling method. They were randomly allocated into two equal groups (experimental and control). The experimental group participated in therapy sessions and the control group did not receive any interventions. The research instrument was Rosenberg self-esteem scale and questionnaire of general anxiety.
    Results Multivariate analysis of variance (ANOVA) results showed that the treatment was efficient on variables of self-esteem and anxiety in old widowed men (PConclusion Managing certain psychological disorders in the elderly can be done by the proper and alternative treatments. It seems that integration of personality through integrated reminiscence can have different results in adjusting or treating people.
    Keywords: Reminders of life, Integrative reminiscence
  • Ali Salehi, Nabi Shariatifar *, Aftab Salehi, Alireza Mohammadzadeh Pages 430-437
    Background Food-borne pathogens are a group of microorganisms that cause food-borne illness, and the research for finding effective natural products against the infection arisen from these microorganisms is necessary. The purpose of this study was to determine antimicrobial effect of aqueous and ethanol extracts of Rheum ribes on some important foodborne bacteria.
    Materials & Methods After collecting the leaves and stalks of rhubarb in the spring, its different concentrations of 50, 75, 100, 125, and 150 mg/mL were prepared. Then, antibacterial effect of aqueous and ethanol extracts were determined by the disk diffusion and serial dilution methods.
    Results Findings showed that aqueous and ethanolic extracts of stalks and leaves of rhubarb have good inhibitory effect on S. aureus and E. coli. The minimum inhibitory concentration (MIC) of the ethanolic leaves and stalks extracts of rhubarb against S. aureus and E. coli were ≤75, ≤50, ≤100, and ≤75, respectively, and MIC of the aqueous leaves and stalks extracts of rhubarb against S. aureus and E. coli were ≤100, ≤100, ≤125, and ≤100, respectively. The minimum bactericidal concentration of the ethanolic leaves and stalks extracts of rhubarb against S. aureus and E. coli were ≤100, ≤75, ≤150, and ≤125, respectively, and aqueous extracts did not have bactericidal effects.
    Conclusion Extracts of rhubarb leave and stalk showed a good antimicrobial activity against food-borne pathogens. Therefore, they can be used in food preservation systems to inhibit the growth of these bacteria and improve food quality and safety.
    Keywords: Aqueous extract, Ethanol extract, Antimicrobial activity, Rhubarb
  • Farzaneh Kyvanlo*, Morteza Binesh, Hamid Nehardani Pages 438-443
    Background This study aimed to assess social health components in the education department of Sabzevar, Iran in 2014.
    Materials & Methods The study population consisted of all employees of the Department of Education of Sabzevar, Iran, a total of 150 persons. The study sample (N=114) was recruited by simple random sampling method (Krejcie and Morgan Table, 1970). The measurement tool was Keynesian social health questionnaire with 5 components (social prosperity, social solidarity, social cohesion, social acceptance, and social participation) which is a standardized questionnaire regarding its validity and reliability. The descriptive statistics were used to analyze data through SPSS (ver 20.0).
    Results The results showed that the average social health in Directorate of Education of Sabzevar City is 61.68%. Among them, 12.20% were of high social health, 78.80% were of average social health, and social health of no case was under the lower limit, with standard deviation of 5.265. The mean values of all components of the social health were obtained which were more than 50%. There was not found any significant differences with regard to gender, marital status, and educational level. However, the income amount, work experience, and residency area of the participants had significant effects.
    Conclusion According to the results, the average score was between 47 and 74. It can be concluded that the public health of education staff in Sabzevar is at the average level. The maintenance of this condition and its promotion should be managed by integrated planning and encouragements.
    Keywords: Health, Social health, Social flourishing, Social involvement, Education, training
  • Fatemeh Rostami Golmohammadi, Ali Kazemi Karyani *, Maryam Goudarzian, Saeed Asefzadeh, Sattar Mehraban Pages 444-457
    Background Given the scarcity of resources in the areas of health, the efficient use of these resources is very important. The purpose of this study was to assess the efficiency of rural health centers of Ghazvin province in the period of 2006-2010.
    Materials & Methods This is a descriptive-analytical study, in which all rural health centers in Qazvin Province, 43 centers, were included. Independent variables were the number of physicians, health experts, technicians, and community health workers, and the dependent variables were percentages of screening for congenital hypothyroidism, percentages of iron supplementation in the first guidance school students, number of visits of public procurements and food distribution centers, number of general practitioner’s visit, and number of specialist referral by the general physician. In this study, input-oriented model and variable returns to scale (VRS) assumption were used. Also, time trend of efficiency was estimated with a regression model. Data envelopment analysis (DEA)-solver and Stata software were used to measure efficiency and estimate regression models, respectively.
    Results The mean technical efficiencies during 2006 to 2010 were 0.77, 0.77, 0.78, 0.92, and 0.89, respectively. Also, the average scale efficiencies in these years were 0.98, 0.95, 0.95, 0.97, and 0.97, respectively. Average score of managerial efficiency increased from 0.78 to 0.92 during this period. The results of time trend showed that β-coefficient for average score of efficiency was 0.039 and statistically significant (P=0.03).
    Conclusion The mean levels of efficiency and health outcomes have been improved in these years but some of resources are still wasted. It seems that some practices such as ongoing evaluation of performance, improving the quality and quantity of services, and programing for optimal use of inputs, can be particularly useful.
    Keywords: Efficiency, Rural health center, Data envelopment analysis (DEA), Qazvin, Health resource
  • Mehdi Baghayeri *, Behrooz Maleki, Ahmad Alahabadi, Forough Reyahi Manesh, Amirhassan Amiri Pages 458-467
    Backround Pharmaceutical resources are becoming increasingly problematic contaminants of water resources, particularly in surface and groundwater sources located around industrial and residential communities. They enter water sources mostly through discharges from pharmaceutical industries and municipal wastewater. Consumption of water contaminated with pharmaceutical discharges can have several harmful effects like acute and chronic toxicity in humans. Another critical concern regarding pharmaceutical discharges in water sources is the development of bacterial resistance to medicinal treatment of bacterial infections.
    Materials & Methods The activated carbon was purchased from Merck Co. A stock solution of 1000 mg/L of entacapone was prepared by dissolving 1.0 g entacapone in 1 L distilled water. In this study, two types of contaminated water (aqueous solution and contaminated real water) were prepared and examined. The aqueous solution was made from mixing aliquots of entacapone stock solution with distilled water. To determine the remaining entacapone in the samples, they were analyzed by a Hach UV-VIS spectrophotometer (DR5000).
    Results This study showed that activated carbon could be functionalized with magnetic nanoparticles and such magnetic-activated carbon could be used as adsorbents for the removal of entacapone from water samples. The results showed that contact time, sample pH, concentration of entacapone, and concentration of the adsorbent were effective on the removal process. The equilibrium results showed the best fit with Langmuir model with a maximum adsorption capacity of 357.1 mg/g.
    Conclusion We described here the preparation of magnetic-activated carbons in one reaction step, and the prepared carbon was used as the adsorbents to remove entacapone from water samples rapidly and effectively. The magnetic nanoparticles can be well immobilized on activated carbons and easily separated from the solution using an external magnet. The results revealed that magnetic-activated carbons could be used as the potential adsorbents for removing entacapone from environmental water.
    Keywords: Activated carbon, Entacapone, Adsorption, Magnetic nanoparticles
  • Mehdi Birjandi, Mohammad Salehi, Marzijarani, Seyyed Mohammad Taghi Ayatollahi *, Houshang Rashidi, Ali Hosseinzadeh Pages 468-478
    Background Oral diseases are common in many communities and dental caries is the most prevalent disease among children and adults. DMFT (Decayed Missed Filled Teeth) is one of the useful indexes in dental epidemiology. This study aimed to investigate caries epidemiology among students and compare several modeling of DMFT based on real data.
    Materials & Methods This cross-sectional study was conducted on school children aged 7-12 years in Khoramabad City, Iran during 2010 to 2011. A total of 920 samples were recruited by multistage random sampling method. Regarding to countable data, right skewness and zero inflated variable of DMFT index, different models such as Poisson regression, negative-binomial regression, and zero-inflated Poisson regression were used for modeling, and the selection of the best model was based on the minimum amount of AIC and BIC. Data analysis was performed using Stata version 12, according to significant level of 5%.
    Results In this study, 43% of school children were girls and the rest were boys, so that their Mean±SD age and DMFT were 9.02±1.49 years and 1.02±1.35, respectively. A total of 528 (out of 920) children had dental caries. Zero-inflated Poisson regression, comparing with other models, was of the best model for goodness of fit among the fitted models. This model revealed significant relationships between being at risk of dental caries and variables of age, father’s educational level, and presence of microbial plaque (PConclusion The best regression method for modeling DMFT among all models in this study was zero-inflated Poisson regression. Age, father’s educational level, and presence of microbial plaque were significantly correlated with children’s dental caries.
    Keywords: Dental epidemiology, Dental caries, Poisson regression, DMFT index
  • Abdolkazem Neisi, Mehdi Vosoughi *, Anvar Asadi, Mohammad Javad Mohammadi, Mohammad Shirmardi, Mehdi Fazlzadeh, Amir Zahedi Pages 478-489
    Background Many industries can pollute water quality due to their wastewater discharging into water resources. Textile industries are one of the main sources of water pollution. Due to their high toxicity, wastewaters containing dyes cause many environmental problems. Acidic dyes are one of the main classes of dyes. In this study, nano-alumina and micro-alumina powder have been used for the adsorption of acid red 14 dye.
    Materials & Methods This study was carried out in the batch system in laboratory scale. Different parameters such as initial dye concentration, pH, and adsorbent dose were examined. Spectrophotometry (UV/VIS Lambda 25 Perkin Elmer, Shelton) was used to quantify the remaining dyes concentration. Adsorption isotherm and kinetic behaviors of adsorbent for acidic dye removal were studied and fitted to different models.
    Results The result showed that with increasing the contact time, acid red 14 removal efficiency by micro-alumina and nano-alumina powder and amount of adsorption per mass unit (qe) increased to 18 and 40 mg/L, respectively, and when adsorbent dose increased from 0.2 to 1.2 g/L, qe decreased from 23 to 12 and 47 to 39, respectively. With increasing the pH value in examined range, the removal efficiency decreased from 30 to 6 and 60 to 15 for micro-alumina and nano-alumina powder, respectively. The results of the study of adsorption of acid red 14 by micro-alumina and nano-alumina powder revealed that its kinetics obeyed pseudo-second order (R2>0.99 and 0.98, respectively). The results of present study on adsorption of acid red 14 on micro-alumina and nano-alumina powder revealed that isotherm obeyed Langmuir adsorption (R2 >0.99 and 0.98, respectively).
    Conclusion The present study showed that the nano-alumina rather than mciro-alumina can be a promising adsorbent for the removal of acidic dyes such as acid red 14.
    Keywords: Acid red 14, Nano, alumina, Micro, alumina, Kinetics, Adsorption
  • Mohammad, Shafi Mojadadi, Najmeh Mahmoodabadi, Zohreh Sajadiniya, Rahim Golmohamadi, Hossein Elyasi * Pages 490-495
    Background Toxoplasma gondii is an obligate intracellular protozoan parasite that infects all warm-blooded animals, including humans. Acute infection with Toxoplasma gondii in pregnant women frequently leads to congenital toxoplasmosis which may cause abortion or severe diseases such as premature birth, permanent neurological damage, and visual impairment in the baby. Serological survey in females before marriage can reveal immune status of them against toxoplasmosis. This research aimed to determine the anti-toxoplasma antibodies in female students of Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran.
    Materials & Methods In this cross-sectional study, 137 blood samples were taken from female students that were randomly selected and used for the measurement of anti-toxoplasma antibodies by ELISA method. Using a researcher-designed questionnaire, information such as consuming grilled and undercooked meat, exposure to cats and residency status was collected. The data analysis was performed by Chi-square test using SPSS.
    Results The detected IgG antibodies in 18(13.1%) samples were significant, and no IgM antibody was found in the studied samples. There were no significant differences between infection and factors such as residency status (urban/rural), vegetables consumption, cat keeping, eating underdone and roasted meat (P>0.1).
    Conclusion The results of this study revealed that 86.9% of female students were seronegative and at high risk for acquiring infection, thus they should be educated to prevent contracting congenital toxoplasmosis during the period of pregnancy.
    Keywords: Seroepidemiology, Toxoplasmosis, Female student, Sabzevar
  • Nahid Jesri, Abedin Saghafipour *, Fatemeh Rezaei, Moharram Karami Jooshin Pages 496-503
    Background This study aimed to assess the geographical distribution of smoking which is a risk factor for non-communicable diseases such as cancer, cardiovascular disease, and respiratory disorders in Iran. In this regard, mapping of cigarette smoking was designed and implemented using Geographic Information System.
    Materials & Methods This is a cross-sectional study. Initially, the national data from risk factors for non-communicable diseases screening program were collected from the Iranian Non-communicable Disease Control Center. Then, the incidence of cigarette smoking in each province was calculated. These data have been prepared by the Health Ministry. In the next step, the data were analyzed using descriptive statistics. Then, these data were arranged in a geo-referenced database in the ArcGIS software. The map of distribution of cigarette smoking was drawn by ArcGIS version 9.3.
    Results The incidence of cigarette smoking in Iran has been estimated as 10.82%. More than 20% of Iranian men currently smoke tobacco on a daily basis and this percentage among Iranian women is 1.02%. The average start age of smoking is at the age of 20.13 years. The average smoking years was 13.82 years. Cigarette smoking in many provinces, such as Tehran, West Azerbaijan, Ardebil, as well as Chaharmahal and Bakhtiari, were higher than the national average.
    Conclusion People in the provinces of Tehran, West Azerbaijan, Ardebil, as well as Chaharmahal and Bakhtiari, are more exposed to the danger of cigarette smoking than the people in the other provinces.
    Keywords: Mapping, GIS, Cigarette smoking, Iran
  • Mahnaz Torabi, Hokmabadi, Ahamd Alahabadi *, Abolfazl Rahmani, Sani, Somayyeh Zarei, Tazarghi, Hamidreza Karimi, Sani, Mohamadreza Behrozikhah Pages 504-515
    Background Painkillers such as diclofenac are widely used in human medicine and veterinary medicine. Because of their excretion into water resources and subsequent environmental hazards, their removal from the waters and wastewaters is essential. Since, these drugs cannot undergo biodegradation, an advanced treatment such as adsorption method must be applied for their removal and one of the best adsorbents in this regard is activated carbon. This study aimed to investigate the removal of diclofenac contaminant by NH4Cl-induced activated carbon.
    Materials & Methods Activated carbon produced from agricultural wastes was impregnated with ammonium chloride (NH4Cl) and activated at 800°C. The experiments were conducted in a closed system using a magnet stirrer at 100 rpm. In this investigation, the effects of several variables, namely adsorbent concentration, contact time, pH, and temperature, on the removal of diclofenac were evaluated. Then, isotherms and adsorption thermodynamic were explored. We used DR 5000 spectrophotometer model for drug analysis with the wavelength of 275 nm.
    Results The produced NAC (NH4Cl-induced activated carbon), having the special surface of 1029 m2/g and pores volume of 2.46 nm, was able to remove 0.81% of diclofenac from a solution of 50 mg/L at the sorbent concentration of 0.8 mg/L, pH 6, in 20 minutes time. The equilibrium adsorption experiments showed that the absorption of diclofenac on NAC followed the Longmuir model and the absorption capacity was 212.5 mg/g. Using the diclofenac concentration of 50 mg/L and other optimal conditions, thermodynamic studies of diclofenac absorption on NAC showed that the amount of drug removal increased from 73% to 95% with increasing temperature from 10°C to 40°C.
    Conclusion NAC can be used as a convenient and inexpensive adsorbent for the removal of diclofenac and other drug compounds from polluted waters and wastewaters.
    Keywords: Adsorption, Activated carbon, Diclofenac
  • Naseh Esmaeili, Mohammad Alizadeh*, Ali Tarighat Esfanjani Pages 516-525
    Background Metabolic syndrome is associated with increased risk of cardiovascular disease and type 2 diabetes. Lifestyle changes, especially with regard to diet, have an important role in prevention and treatment of this syndrome. This study was designed to identify barriers related to nutritional attitudes changes among patients with metabolic syndrome.
    Materials & Methods This is a qualitative study in which 6 semi-structured focus group discussions were conducted at outpatient department of main general hospital of Mahabad from April to June 2013. A total of 36 married men and women with different levels of education aged 20-50 years with metabolic syndrome, diagnosed based on International Diabetes Federation criteria, were chosen by purposeful sampling method. Focus group discussions data were audio recorded and transcribed. Thematic analysis method was used for the analysis of the study data.
    Results Based on data analysis, barriers related to nutritional attitudes changes among patients with metabolic syndrome identified and classified in main themes were as follows: metabolic syndrome components relationship to nutrition, fats and oils, salt, dairy products, cereals, sugary drinks and sweets, meat, and finally meals and snacks.
    Conclusion Study results showed barriers related to nutritional attitudes in patients with metabolic syndrome could facilitate the designing of nutrition education programs and use in preventing metabolic syndrome consequences.
    Keywords: Nutritional attitudes, Metabolic syndrome, Qualitative study
  • Mohaddeseh Mohsenpour, Abbas Abbaszadeh, Mohammad Hasan Rakhshani, Mohammad Sadeghi Bimorgh, Seiedeh Soolmaz Mousavi * Pages 526-531
    Objectives Quality of work life has important role in job satisfaction and quality of services. Personality compatibility with profession is one of the issues that affect job satisfaction. This study was conducted for the purpose of evaluation of nurses’ quality of work life in Sabzevar University of Medical Sciences, and comparing it with their demographic data and its correlation with personality-profession compatibility.
    Materials & Methods This cross-sectional study was conducted among nurses in Sabzevar University of Medical Sciences by two-stage sampling (quota - random) method. Holland personality-profession compatibility questionnaire and quality of life questionnaire were used for this study, after confirming their reliability and validity by coefficient and expert agreement. The obtained data were entered into SPSS and were analyzed with statistical analysis.
    Results The average quality of work life in the studied nurses was 20.51 and standard deviation was 4.16. About 39.5% of nurses were dissatisfied with the quality of their work life, 4.8% satisfied, and 1.6% was very satisfied. Personality of the 20.6% of participants was quite compatible, 33.4% was relatively compatible, and 46% was incompatible with nursing profession. Average quality of work life in terms of personality compatibility differences was not statistically significant.
    Conclusion In this study, the quality of work life has been reported poor, and most nurses showed inappropriate personality for this profession. According to the main results, attention of managers to these two important issues in this group, as the largest health care provider group, was suggested.
    Keywords: Quality of work life, Personality, profession compatibility, Nurse
  • Razieh Khosro Rad *, Sakineh Soltani Kouhbanani Pages 532-539
    Background Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is a neurological disorder-behavior which is common among children, affecting their performance with respect to social, educational and family aspects. The main objective of this study was to investigate the effect of perceptual-motor exercises on improving the motor capabilities of children with attention deficit hyperactivity disorder.
    Materials & Methods This research is a semi-experimental one. The study populations of the research were elementary boy students with ADHD living in Ilam City, Iran during the academic year 2012-2013. The sample consisted of 30 boy students who were of 7-12 years old with ADHD, which were examined according to DSM-IV criteria and Conner's questionnaire and selected as the case group undergone test motor development (Lincoln Oseretsky test). They were divided randomly into control and experimental groups. The experimental group received 24 sessions intervention. Posttest was performed for both groups. The obtained data were analyzed by using descriptive and inferential statistics, and independent t test through using SPSS version 13.
    Results The results showed that cognitive-movement exercise improved mobility problems of students with ADHD. Therefore it is recommended to increase the physical fitness of children with ADHD in schools and, thus for improving motor impairment, cognitive-movement training exercises be performed.
    Conclusion Based on research findings, it can be concluded that cognitive-movement exercises improves mobility problems of students with ADHD. Therefore, it is recommended that, to increase the physical fitness of children in schools and thus for improving their motor impairment, cognitive-movement training exercises be performed.
    Keywords: Motor impairment, Cognitive skills, motor, Attention deficit, hyperactivity disorder
  • Mohammad Malakootian, Marzie Javdan, Farnaz Iranmanesh, Kamyar Yaghmaeian* Pages 540-549
    Background Intake of high concentration of fluoride causes health problems in human. Therefore, finding a way for removing excessive fluoride from water is among the most important tasks in water supply projects. How to remove excess fluoride from water is the objective of this project, and as a case study, it was carried out with the aim of investigating the efficiency of bauxite ore in Tash mine in removing fluoride.
    Materials & Methods The study was performed in a laboratory scale on a synthetic sample collected from the water of Kuhbonan region in the Environmental Health Research Center of Kerman. The adsorbent was prepared from bauxite of Tash mine in Semnan Province. Bauxite analysis was carried out by X-ray fluorescence and diffraction spectrometry methods. The effects of such parameters such as pH, contact time, the adsorbent amount, and different fluoride concentrations on the removal process were investigated. The experiments were performed on real water sample under optimal conditions. To better understand the adsorption process, kinetics and isotherm of the adsorption were investigated, too. The level of fluoride was determined by SPADNS method. For data analysis, Excel software was used.
    Results The maximum obtained fluoride removal efficiency was 68.20% in a synthetic sample, at pH=7, contact time of 120 minutes, by using 25 g/L bauxite. This level was obtained 45.84% in the real sample under optimal conditions. Adsorption of fluoride followed Langmuir adsorption isotherm equation with a correlation coefficient of 0.991 and second-order model with a correlation coefficient of 0.985.
    Conclusion Without preliminary preparation, the bauxite of Tash mine can be used as an inexpensive and effective absorbent for removing fluoride from groundwater with low concentrations of fluoride.
    Keywords: Adsorption isotherm, Adsorption kinetic, Removal of fluoride, Tash bauxite mine