فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال بیست و چهارم شماره 5 (پیاپی 94، آذر و دی 1396)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و چهارم شماره 5 (پیاپی 94، آذر و دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه زینعلی، عبدالقادر عصاررودی *، حمیدرضا بهرامی، راضیه هوشمند صفحات 299-304
    اهداف اضطراب یکی از مشکلات عمده و بسیار شایع ناشی از جراحی است که به کاهش بهبود زخم و افزایش خطر عفونت می افزاید و با افزایش درد بعد از عمل، طولانی شدن مدت اقامت بیماران را در پی دارد. امروزه، روش های غیردارویی و کم هزینه و غیرتهاجمی برای کنترل اضطراب اهمیت یافته است. در این پژوهش تاثیر طب فشاری بر میزان اضطراب بیماران تحت جراحی هرنی اینگوینال بررسی شده است.
    مواد و روش ها در این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سوکور، 88 بیمار تحت جراحی هرنی اینگوینال بستری در بخش جراحی بیمارستان های شهر سبزوار در سال 1393 به صورت تخصیص تصادفی و با استفاده از روش بلوک های جای گشتی در دو گروه آزمون و کنترل قرارگرفتند. در گروه آزمون، طب فشاری با استفاده از دست بند دارای دکمه فشاری در نقطه نیگوآن به مدت 5 دقیقه اعمال و در گروه کنترل نیز دست بند بدون دکمه فشاری به صورت شل در همان نقطه به مدت 5 دقیقه بسته شد. میزان اضطراب بر اساس پرسشنامه اشپیل برگر قبل و بعد از مداخله در هر دو گروه اندازه گیری شد. برای تجزیه وتحلیل آماری از نرم افزار SPSS نسخه 20 و SAS 9.2 و آزمون های آماری مجذور کای، تست دقیق فیشر، ویلکاکسون و من ویتنی استفاده و سطح معناداری کمتر و مساوی 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها نتایج این مطالعه نشان داد که بین اضطراب آشکار و پنهان قبل از مداخله در دو گروه آزمون و کنترل تفاوت آماری معناداری وجود نداشت. میانگین نمره اضطراب آشکار و پنهان قبل از مداخله در گروه آزمون به ترتیب 59/7±20/52 و 48/7±95/48 بود که بلافاصله بعد از انجام مداخله میانگین اضطراب آشکار 36/7±56/43 و پنهان 82/5±31/44 به صورت معناداری کاهش یافت (0001p<). همچنین، در گروه کنترل، اضطراب آشکار و پنهان قبل از مداخله به ترتیب 19/8±72/51 و 92/5±50/49 بود که بعد از مداخله کاهش معناداری در میانگین اضطراب آشکار 96/5±70/47 و پنهان 59/8±95/48 مشاهده شد (0001p<). اما، کاهش نمره اضطراب آشکار (002/0p=) و پنهان (003/0p=) در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل به شکل معناداری بیشتر بود.
    نتیجه گیری اعمال طب فشاری در نقطه نیگوآن اضطراب بیماران را قبل از عمل جراحی هرنی اینگوینال کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: اضطراب، طب فشاری، نقطه نیگوان، هرنی اینگوینال
  • مریم شعبانی، محمد شرافتی مقدم، فرهاد دریانوش*، حامد علی زاده پهلوانی صفحات 305-310
    اهداف تروپونین قلبی شاخصی قلبی است که در تشخیص بیماری های قلبی نقش حیاتی دارد و نشان داده شده است که فعالیت ورزشی تاثیر به سزایی بر سطوح این پروتئین دارد. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه تاثیر چهار هفته تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) و تداومی بر سطوح تروپونین T بافت قلبی در موش های صحرایی نر سالم است.
    مواد و روش ها در این پژوهش، 36 سرموش صحرایی نر دو ماهه از نژاد ویستار با میانگین وزن 20±180 گرم انتخاب و به روش تصادفی به سه گروه فعالیت هوازی (12 سر)، فعالیت تناوبی با شدت بالا (12 سر) و کنترل (12 سر) تقسیم ‏شدند. گروه آزمایش پنج روز در هفته مطابق با برنامه تمرینی به مدت چهار هفته به فعالیت ورزشی پرداختند. پس از چهار هفته تمرین، برای تجزیه ‏وتحلیل داده ها از آزمون آماری آنوای یک طرفه استفاده‏ شد. سطح معناداری تحقیق حاضر 05/0 است.
    یافته ها بین میانگین تروپونین در گروه های کنترل، تمرین هوازی و تمرین تناوبی با شدت بالا تفاوت معنا داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری بر اساس یافته های این تحقیق، میزان تروپونین T در هیچ کدام از گروه ها تغییر معناداری نداشت. به نظر می رسد فعالیت ورزشی HIIT و تمرینات هوازی با مدت زمان چهار هفته منجر به آسیب بافت قلبی نمی شود.
    کلیدواژگان: بافت قلبی، تروپونین T، تمرین تداومی، تمرین تناوبی با شدت بالا، موش صحرایی
  • حسین ماهور، کاظم فرزین فر * صفحات 311-318
    اهداف مدل طرحواره درمانی برای آسیب شناسی ارتباط والدین با کودک ارائه شده است و با تاکید بر روابط بین فردی از دوران کودکی تا زمان حال، سبب کاهش سطح طرحواره های ناسازگار اولیه می شود. مادران کودکان مبتلا به ناشنوایی مستعد افسردگی و اضطراب هستند. با بررسی ذهنیت های طرحواره ای و سبک های مقابله ای این افراد و با شناسایی نوع طرحواره های آنان و ارائه تکنیک های طرحواره درمانی می توان باعث کاهش افسردگی و اضطراب آن ها شد. پژوهش حاضر با هدف مطالعه اثربخشی طرحواره درمانی بر بهزیستی روان شناختی مادران کودکان مبتلا به ناشنوایی انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها پژوهش حاضر، مطالعه تجربی با پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش شامل مادرانی است که فرزندان آن ها در مراکز توان بخشی کودکان ناشنوا ثبت نام کرده بودند. نمونه آماری این پژوهش 30 نفر بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرارگرفتند. به منظور تعیین وضعیت بهزیستی روان شناختی، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف را تکمیل کردند. سپس، طی دوازده جلسه 90 دقیقه ای، طرحواره درمانی مجددا با پرسشنامه یادشده ارزیابی شد.
    یافته ها نتایج حاصل از تحلیل آماری با آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که طرحواره درمانی به طور معناداری باعث افزایش بهزیستی روان شناختی می شود (064/40= (27و1 Fdf(، 05/0>p).
    نتیجه گیرینتایج پژوهش جاری حاکی از موثربودن طرحواره درمانی بر بهزیستی روان شناختی است.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، طرحواره درمانی، ناشنوا
  • مهدی قناعتی، حسن نودهی، اکرم قدرتی*، علی جلالی فر صفحات 319-325
    اهداف این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش کارآفرینی بر قصد کارآفرینانه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام شد.
    مواد و روش ها این پژوهش از نوع کاربردی است. از نظر ماهیت گردآوری داده ها، روش تحقیق تمام آزمایشی طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش است. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سبزوار بود که در کارگاه آموزش کارآفرینی ثبت نام کرده بودند. با استفاده از جدول کوهن و منابع موجود حجم هر گروه بیست نفر در نظر گرفته شد. روش نمونه گیری روش تصادفی طبقه ای بود. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد قصد کارآفرینانه لینان و چن (2009) بود که قبلا روا و پایا شده بود. در روز برگزاری کارگاه، قبل از شروع پیش آزمون و پس از برگزاری کارگاه پس آزمون، از هر دو گروه کنترل و آزمایش گرفته شد. پس از جمع آوری اطلاعات، داده های تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شد.
    یافته ها بر اساس نتایج آزمون تی مستقل برای نمرات تفاوت پس آزمون و پیش آزمون متغیرهای قصد کارآفرینانه، نگرش به کارآفرینی، هنجارهای ذهنی و تلقی از کنترل رفتاری، تنها متغیر تلقی از کنترل رفتاری بین دو گروه آزمایش و کنترل معنادار بود؛ یعنی، میانگین تلقی از کنترل رفتاری گروه آموزش دیده به طور معناداری بالاتر از میانگین تلقی از کنترل رفتاری گروه آموزش ندیده بود.
    نتیجه گیری آموزش کارآفرینی در افزایش باور دانشجویان به کارآمدی خود در تبدیل شدن به کارآفرین تاثیر مثبتی داشته است. با درنظرگرفتن تاثیرات مثبت آموزش کارآفرینی و اهمیت این مقوله پیشنهاد می شود واحد درسی کارآفرینی در برنامه درسی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گنجانده شود.
    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، دانشجو، قصد کارآفرینانه
  • علی محمدپور، مهدی بصیری مقدم، آرزو داوری نیا مطلق قوچان *، سید جواد مجتبوی صفحات 327-332
    اهداف درد از علایم آزاردهنده ای است که بیماران قبل از آپاندکتومی تجربه می کنند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر طب فشاری گوش بر شدت درد بیماران کاندید آپاندکتومی انجام گرفته است.
    مواد و روش ها این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی یک سوکور سه گروهی است که روی 72 بیمار کاندید آپاندکتومی بستری در بخش جراحی بیمارستان بیدخت شهرستان گناباد انجام شد. نمونه ها به روش در دسترس انتخاب شدند. سپس، به طور تصادفی به سه گروه مداخله، پلاسبو و کنترل تخصیص یافتند. هر سه گروه درمان های روتین بخش را دریافت می کردند. بیماران گروه مداخله طب فشاری را در نقاط صحیح (تالاموس) و گروه پلاسبو در نقاط دروغین، به مدت 15 دقیقه دریافت کردند. شدت درد با استفاده از معیار استاندارد دیداری شدت درد بلافاصله قبل، بعد و نیم ساعت بعد از مداخله در هر سه گروه اندازه گیری و مقایسه شد. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 19 و آزمون های آماری توصیفی- تحلیلی انجام شد. مقادیر p در سطح کمتر از 0/05 معنادار لحاظ گردید.
    یافته ها بر اساس نتایج پژوهش، اعمال طب فشاری در نقاط صحیح به طور معناداری باعث کاهش میانگین شدت درد در دقیقه 30 ((p=0/02 بعد از مداخله در گروه مداخله نسبت به دو گروه کنترل و پلاسبو شد.
    نتیجه گیری به کارگیری طب فشاری در نقطه تالاموس گوش شدت درد بیماران کاندید عمل جراحی آپاندکتومی راکاهش می دهد.
    کلیدواژگان: آپاندکتومی، درد، طب فشاری گوش
  • انوشیروان محسنی بندپی، رضا نعمتی *، نرگس حکیمی، پرویز نوروز صفحات 333-338
    اهداف تحقیقات اخیر نشان داده است که فرایند اکسایشی پیشرفته ای به نام فرایند پرسولفات/ اشعه فرابنفش در حذف آلاینده های آلی مقاوم به تجزیه بیولوژیکی راندمان قابل توجهی داشته است. با توجه به اینکه از مزایای این فرایند محدودبودن تولید محصولات جانبی مضر و نیز قوی بودن این فرایند در تجزیه مواد آلی ذکر شده است، به نظر می رسد این فرایند در گندزدایی فاضلاب های شهری نیز گزینه مناسبی باشد.
    مواد و روش ها پس از جمع آوری و انتقال نمونه به آزمایشگاه، آزمایش گندزدایی در ظروف استریل 1 لیتری روی 5/0 لیتر نمونه انجام و دوزهای مورد نیاز از مواد شیمیایی به نمونه تزریق شد. از روش مستقیم آزمون مستقیم کلیفرم های گرماپای برای سنجش میکروبی استفاده شد.
    یافته ها نتایج این تحقیق نشان داد پرسولفات و اشعه UV، هر کدام به تنهایی قادر به کاهش قابل قبول کلیفرم های گرماپای نیست. اما، استفاده توام از اشعه UV و پرسولفات (با غلظت کمتر از 30 میلی مولار) حدود 5 لگاریتم کاهش کلیفرم های گرماپای را نشان داد، این در حالی بود که پرسولفات حتی با دوز 300 میلی مولار تنها حدود 3 لگاریتم کاهش کلیفرم های گرماپای داشت.
    نتیجه گیری نتایج این تحقیق نشان می دهد اشعه UV تاثیر تشدیدکنندگی شدیدی بر خاصیت گندزدایی پرسولفات دارد و با توجه به محدودیت استفاده از عوامل گوگرددار در تصفیه فاضلاب، به نظر می رسد استفاده از اشعه UV در کنار مقدار جزئی از پرسولفات این محدودیت را تا حدود زیادی بهبود می بخشد و آثار محیط زیستی و اقتصادی زیانبار گندزداهای متداول را به طور قابل توجهی کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: اشعه ماورای بنفش، پرسولفات، رادیکال های آزاد، کلیفرم های گرماپای، گندزدایی
  • مختار نصیری فارسانی*، مونا سرحدی، فرزانه رحمانی، کیانا حسن زاده صفحات 339-345
    اهداف تحقیقات پیشین افزایش سایتوکاین های پیش التهابی و ضدالتهابی را متعاقب فعالیت شدید بدنی نشان داده اند. هدف پژوهش حاضر تعیین اثر تغییر نسبت مکمل یاری کربوهیدرات- پروتئین بر پاسخ سایتوکاین های IL-6 و IL-10 پس از فعالیت شدید در دختران جوان سالم بود.
    مواد و روش ها تعداد 27 دختر جوان سالم با دامنه سنی 20-25 سال در گروه های دارونما، کربوهیدرات- پروتئین با نسبت 1:3 و کربوهیدرات- پروتئین با نسبت 1:4 تقسیم شدند. پس از ناشتایی شبانه، در ساعت 8 صبحانه ای استاندارد به آزمودنی ها داده شد. در ساعت 10، نمونه ها آزمون بی هوازی RAST را اجرا کردند. مکمل در سه نوبت پیش از آزمون، پس از آزمون و یک ساعت پس از آزمون مصرف شد. خون گیری پیش از آزمون، بلافاصله پس از آزمون و دو ساعت پس از آزمون انجام شد. آزمون های آنالیز واریانس چندگانه و آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر در بررسی داده ها استفاده شد. سطح معناداری 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها در هر سه گروه پس از فعالیت سایتوکاین های IL-10 و IL-6 به طور معناداری افزایش یافت. دو ساعت پس از فعالیت IL-6 کاهش یافت ولی IL-10 هنوز بالا باقی ماند. سایتوکاین های IL-6 و IL-10 در بین گروه ها تفاوت معناداری نداشت، هر چند در گروه مکمل کربوهیدرات- پروتئین با نسبت 4 به 1 تمایل به بالاماندن IL-10 و کاهش بیشتر IL-6 در دو ساعت بعد از فعالیت وجود داشت.
    نتیجه گیری مکمل کربوهیدرات- پروتئین با نسبت 4 به 1 تا حدی موجب بهبود پاسخ سایتوکاینی در دو ساعت بعد از فعالیت با شدت بالا شد.
    کلیدواژگان: اینترلوکین 6، اینترلوکین 10، آزمون رست، پروتئین وی، مکمل یاری کربوهیدرات
  • زهرا تذکری، مریم نمادی وثوقی، آسیه موحدپور، هما علیزاده میراشرفی *، مریم زارع، گیتی رحیمی صفحات 347-352
    اهداف هوش هیجانی مجموعه ای از هیجان ها و توانمندی هایی است که قدرت مقابله و کنترل شخص را در رویارویی با مشکلات بالا می برد و سبب عملکرد مناسب در حیطه های مختلف از جمله موفقیت تحصیلی می شود. در این مطالعه هوش هیجانی دانشجویان استعداد درخشان و سایر دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با هم مقایسه شد.
    مواد و روش ها پژوهش حاضر مطالعه ا ی توصیفی- تحلیلی بود که در آن به صورت نمونه گیری تصادفی، 30 نفر از دانشجویان استعداد درخشان و 30 نفر از دانشجویان غیر استعداد درخشان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل (ترم تحصیلی و رشته همسان) در سال 1393 بررسی شدند. ابزار مطالعه پرسشنامه ی ای شامل دو قسمت اطلاعات فردی و اجتماعی و پرسشنامه ای 90 سوالی بار-آن بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS نسخه 16 گردآوری شد.
    یافته ها نتایج نشان داد میانگین هوش هیجانی دانشجویان استعداد درخشان 48/10±36/334 و دانشجویان غیر استعداد درخشان 94/734±407/311 بود و تفاوت دو گروه از نظر آماری معنا دار نبود (072/0=p). مقایسه ابعاد مختلف هوش هیجانی دانشجویان در دو بعد استقلال (02/0=p) و کنترل تکانش (05/0 =p) تفاوت آماری معنا داری بود. علاوه بر آن، متغیرهای انعطاف پذیری، خودابرازی، عزت نفس، روابط بین فردی، فشار روانی، حل مسئله و شادمانی نیز در دانشجویان استعداد درخشان کمی بالاتر بود، ولی ازنظر آماری این تفاوت ها معنا دار نبود.
    نتیجه گیری نتایج این مطالعه نشان داد که دانشجویان استعداد درخشان قدرت کنترل تکانش و استقلال بالاتری نسبت به دانشجویان غیر استعداد درخشان داشتند.
    کلیدواژگان: استعداد درخشان، دانشجویان علوم پزشکی، هوش هیجانی
  • ابوالفضل فرید *، علی نجف زاده صفحات 353-358
    اهداف پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر نقاشی درمانی بر اختلال نقص توجه– بیش فعالی دانش آموزان ابتدایی مدارس عادی ناحیه 5 تبریز، بر اساس ارزیابی معلمان صورت گرفت.
    مواد و روش ها این پژوهش از نظر روش شبه تجربی است. جامعه آماری آن را 120 دانش آموز تشکیل داد. این تعداد، همه دانش آموزان دارای نقص توجه– بیش فعالی در مدارس ابتدایی عادی آموزش وپرورش ناحیه 5 تبریز بودند. اختلال این دانش آموزان را روان پزشکان تشخیص داده بودند و در پرونده سنجش سلامت آن ها درج شده بود. از این میان، 40 دانش آموز برای نمونه آماری به شیوه نمونه گیری در دسترس در دو گروه بیست نفره آزمایش و کنترل انتخاب شدند. طرح پژوهش عبارت بود از گروه آزمایش و کنترل با پیش آزمون و پس آزمون و انتساب تصادفی. بسته درمانی نقاشی به تعداد دوازده جلسه 45 دقیقه ای روی دانش آموزان گروه آزمایش اجرا شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه علایم مرضی کودکان (4 – CSI، 1984) با فرم ارزیابی معلمان استفاده شد.
    یافته ها داده ها به کمک شاخص های آمار توصیفی و آزمون استنباطی تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل شد. نتایج حاکی از این است که بر اساس ارزیابی معلمان، نقاشی درمانی در کاهش نقص توجه– بیش فعالی دانش آموزان موثر است (05/0 < p).
    نتیجه گیری با توجه به ارتباط معلمان و دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه– بیش فعالی(ADHD)، می توان با استفاده از مداخلات آموزشی، در کاهش شدت نشانگان بیش فعالی یا کم توجهی دانش آموزان مبتلا به این اختلال اقدامات قابل قبولی انجام داد.
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه- بیش فعالی، ارزیابی معلمان، مدارس عادی، نقاشی درمانی
  • مهناز خطیبان، غلامعباس چهاردولی *، توکل حیدری شایسته صفحات 359-366
    اهداف ارزشیابی آموزشی فرایندی است که میزان دسترسی به اهداف آموزشی را اندازه گیری می کند. آزمون کوتاه (quiz) نوعی ارزشیابی مستمر است که اجازه می دهد استاد و دانشجو از یادگیری و مبنایی علوم مطلع شوند. لذا، پژوهش حاضر برای مقایسه نظرات و نگرش اساتید و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان در خصوص ارزشیابی مستمر و دادن بازخورد برای اصلاح فرایند یادگیری انجام گرفت.
    مواد و روش ها در این مطالعه توصیفی، 27 نفر از اساتید و 180 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان ابزار مطالعه را تکمیل کردند. ابزار پژوهش پرسشنامه پژوهشگرساخت با 43 سوالی بود، شامل سه بخش ویژگی های جمعیت شناختی (هفت سوال)، دیدگاه (25 سوال) و نگرش شرکت کنندگان به آزمون کوتاه (18 سوال). روایی صوری و محتوای ابزار با نظر استادان و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ (85/0a=) تایید شد. مقایسه نگرش و نظرات دانشجویان و استادان با هم با آزمون تی مستقل، مجذور کای و من ویتنی با نرم افزار SPSS-16 انجام شد.
    یافته ها اکثر اساتید (1/74 درصد) ترجیح می دهند تا سوال های تشریحی در آزمون کوتاه داده شود، در حالی که 1/56 درصد دانشجویان سوال های چند گزینه ای را برای آزمون مناسب دانستند. 37 درصد اساتید وقت گیربودن آزمون کوتاه را از مهم ترین موانع برگزاری آن دانسته بودند و این در حالی است که 1/37 درصد از دانشجویان عدم پوشش همه مطالب درسی را مهم ترین عامل ذکر کرده اند. نگرش اساتید (45/0±26/3) و دانشجویان (57/0±3/3) به آزمون کوتاه به طور مشابهی مثبت بود (59/0p=).
    نتیجه گیری نتایج حاصل در زمینه برخی ویژگی های آزمون کوتاه مانند چگونگی برگزاری آزمون، زمان برگزاری آزمون، بازخورد برگزاری آزمون، و راهکارهای برگزاری بهتر آزمون در آزمون های کوتاه کلاسی کاربرد دارد. همچنین، با توجه به نگرش مثبت استادان و دانشجویان شرکت کننده می توان گفت که آزمون کوتاه کلاسی (quiz) روش ارزشیابی ساده و قابل انجامی در مسیر بهبود فرایند آموزش و کمک به فرایند پیشرفت تحصیلی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: آزمون کوتاه کلاسی (Quiz)، ارزشیابی مستمر، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان، نگرش
  • حامد طهماسبی*، حامد بکاییان صفحات 367-374
    اهداف مواد ضدعفونی کننده و آنتی سپتیک ها از گذشته برای ضدعفونی کردن وسایل و سطوح استفاده می شده است. در برخی موارد این مواد به واسطه یک سری پروتئین های خاصی بی اثر می شوند که در باکتری ها حضور دارند. از مهم ترین ژن های به وجودآورنده این امر می توان بهqacA/Bو smr اشاره کرد که در برخی موارد در سویه های استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متیسیلین (MRSA) دیده می شود. هدف از این مطالعه، بررسی ژن های qacA/Bو smr در سویه های MRSA است.
    مواد و روش ها هشتادونه ایزوله از نمونه های بالینی مختلف (خون، ادرار، کاتاتر، زخم، ترشحات و سایر) به واسطه تست بیوشیمیایی اولیه جداسازی شد. غربالگری اولیه برای مقاومت به متی سیلین به روش دیسک دیفیوژن سفوکسیتین (30 میکروگرم) انجام شد. بعد از آن با واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) ردیابی ژن های 16sRNA، smr و qacA/B انجام گرفت. در نهایت، با استفاده از آزمون آماری کای دو نتایج به دست آمده بررسی شد.
    یافته ها از مجموع 89 ایزوله جداسازی شده، 59 ایزوله با آزمون های اولیه فنوتیپی مقاوم به متی سیلین شناخته شد. از این میان 50 ایزوله (74/84 درصد) دارای ژن mecA، 14 ایزوله (73/23 درصد) دارای ژن smr و 29 ایزوله (15/49 درصد) دارای ژن qacA/B بود. با استفاده از آزمون های آماری و با توجه به p value به دست آمده، ارتباط معناداری بین ژن های qacA/B و mecA به دست آمد.
    نتیجه گیری با توجه به نتایج به دست آمده از شیوع ژن های مورد مطالعه در شهر زاهدان و بالابودن فراوانی سویه های MRSA، باید با دقت بیشتری به استفاده از مواد ضدعفونی کننده پرداخت. به دلیل حضور نمونه های مقاوم به آنتی سپتیک ها در ایزوله های بالینی جداشده، باید از غلظت موثر برای ضدعفونی سطوح و وسایل پزشکی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: استافیلوکوک اورئوس، ژن mecA، ژن qacA-B، ژن smr
  • سهیلا یدامانی، علی نعمتی *، مسعود همایونی تبریزی، سمیرا یدامانی صفحات 375-380
    اهداف شیف بازها به دلیل خواص آنتی اکسیدانتی، ضدویروسی و ضدباکتریایی در سال های اخیر توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. آنتی اکسیدان ها از واکنش رادیکال های آزاد جلوگیری می کند و به کاهش بیماری های قلبی- عروقی، سرطان ها جزآن می انجامد. باکتری ها خود را به سیستم های دفاعی مختلفی مجهز کرده اند که بتوانند در برابر آنتی بیوتیک ها مقاومت کنند. از این رو، گسترش فاکتورهای آنتی میکروبی با سازوکارهایی که تاثیر بیشتری داشته باشد ضروری است. در این تحقیق به بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی و آنتی میکروبی کمپلکس شیف باز N،Nˊ-dipyridoxyl (1،2 diaminobenzene) Cu2+ پرداخته ایم.
    مواد و روش ها پس از سنتز کمپلکس شیف باز، ارزیابی فعالیت آنتی رادیکالی این کمپلکس با انجام آزمون های 1،1-دیفنیل-2-پیکریل- هیدرازیل ((DPPH، 2،2-آزینو بیس (3-اتیل بنزوتیازولین 6- سلفونیک اسید) (ABTS) و هیدروکسیل و به منظور بررسی خواص آنتی میکروبی از دو باکتری به روش دیسک دیفیوژن استفاده شد.
    یافته ها 1،1-دیفنیل-2-پیکریل- هیدرازیل (DPPH)(IC50 = 0.1 mg/ml)، 2،ʹ2-آزینو بیس (3-اتیل بنزوتیازولین 6-سلفونیک اسید) (ABTS)(IC50= 0.11mg/ ml) و هیدروکسیل (IC50=0.14mg/ml)(OH°) جذب کننده رادیکال عمل کرده است. در غلظت g/mlμ250 باکتری خاصیت آنتی میکروبی از خود نشان داد.
    نتیجه گیری نتایج به دست آمده از این پژوهش نشانگر این است که کمپلکس شیف باز مس دار دارای فعالیت آنتی اکسیدانی است و در آزمون آنتی میکروبی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در مقایسه با اشرشیاکلی حساسیت بیشتری نسبت به شیف باز از خود نشان داد (حدود 1 میلی متر).
    کلیدواژگان: آنتی رادیکالی، آنتی میکروبی، شیف باز مس، DPPH
|
  • Fateme Zeynali, Abdolghader Assarroudi *, Hamid Reza Bahrami, Raziye Houshmand Pages 299-304
    Background
    Anxiety is common and distressing symptoms that patients experience before surgery. The purpose of this study is to examine the effect of ear acupressure on anxiety in appendectomy candidate patients.
    Materials And Methods
    This is a one-blinded randomized control trial study including 88 patients divided in 2 groups who were scheduled to appendectomy surgery in sabzevar hospitals. Participants were selected using convenience sampling method and randomly divided into two groups: intervention and sham. The intervention patients which received acupressure bracelet with real button at the neiguan (PC6) point and sham group which received acupressure bracelet without button at the neiguan (PC6) point for 5 minutes. The data were analyzed by SPSS software (20 V) and SAS (9.2 V), descriptive and Inferential statistics were used. P-values less than 0.05 were considered significant.
    Results
    Based on the results of study, applying acupressure significantly reduce the severity of anxiety in the intervention groups compare with sham group.
    Conclusion
    acupressure at the neiguan (PC6) point can decrease severity of anxiety in appendectomy candidate patients
    Keywords: Anxiety, Acupressure, Neiguan (PC6) point, Inguinal hernia
  • Maryam Shabani, Mohammad Sharafati Moghadam, Farhad Daryanoosh *, Hamed Alizade Pahlavani Pages 305-310
    Background
    Objectives
    Cardiac troponin as a marker of heart, play a vital role in the diagnosis of heart disease. The purpose of this study was to assess the effect of four weeks high intensity interval training (HIIT) and aerobic training on troponin T content in healthy male rats’ myocardial tissue.
    Materials and Methods
    In this study, 36 Wistar rats 2 months with an average weight 180±20 were selected and randomly assigned divided into three groups, control (n=12), HIIT (n=12), and aerobic (n=12) groups; experimental group 5 days a week in accordance with their training program for 4 weeks to exercise. After 4 weeks, ANOVA test and Bonferroni post hoc test were used for analysis.
    Results
    The results showed a no significant difference between the mean troponin T HIIT exercise and control groups. Troponin T is also a no significant difference between the Aerobic training and control groups.
    Conclusions
    Based on the findings of troponin T in none of the groups had no significant change, It seems that exercise HIIT and Aerobic training with duration of 4 weeks do not damage the heart tissue.
    Keywords: Aerobic training, HIIT, Myocardial Tissue, Troponin T
  • Hossein Mahoor, Kazem Farzinfar * Pages 311-318
    Background and Aim
    The model of Schema Therapy basically designed for the pathology of parenting and by focusing on the interpersonal relationships from childhood to adulthood has leaded to a decrease level in the early maladaptive schemas . Mothers of the children suffering deafness are pron to being depression and axiety.By studying schema modes and coping styles of these people and by identifying schemas type and presenting schema therapy techniques we can lower the level of their depression and anxity. The aim of present study was to the effectiveness of schema therapy (ST) on psychological well-being of Mothers of the children suffering deafness.
    Methods & Materails: The present study is tentative type research with pre-test and a post-test with a control group. The statistical population of this study included the mothers that their children had gotten registered in of rehabilitation centers of deaf children. The statistical sample of this research consisted of 30 people that selected by the availability sampling and voluntary method. These people were randomly placed in control and experimental group,15 at each group. In pupose to determine the psychological well-being Ryff questionnaire was used respectively. Then , during 12 sessions lasted for 90 minutes of schema therapy was evaluated through the above mentioned above mentioned questionnaire.
    Results
    The results of statistical analysis by covariance of analysis showed that schema therapy significantly increased the psychological well-being(Fdf(1,27)=40/064 , p
    Keywords: Schema therapy, psychological well-being, deaf
  • Mehdi Ghanaati, Hasan Nodehi, Akram Ghodrati *, Ali Jalalifar Pages 319-325
    Background and
    Purpose
    This study examined the impact of entrepreneurship education on entrepreneurial intention.
    Methods and Materials: Study approach was quantitative and research Method was experimental . Research design was design of two groups with pre-test and post-test. The statistical population was students of Sabzevar University of Medical Sciences that have been registered in entrepreneurship workshop. Using the Cohen tabel and available resources, 20 students were considered in each group. Sampling method was stratified random. Research Instrument was Standard questioneer of entrepreneurial intention from Linan and Chen (2009), which was previously valid and reliable. On the day of the workshop, the pre-test before the start and post-test have been conducted after the workshop on control and experimental groups. After collecting data, research data analyzed using spss 16 software.
    Results
    According result of independent t-test , from variables of entrepreneurial intention, entrepreneurial attitude, subjective norms, and perceived behavioral control , the only variable of behavioral control between the experimental and control groups difference scores of post-test from pre-test was significant. The average perceived of behavioral control of students who have been seen entrepreneurship education had been significantly higher than the average perceived of behavioral control group of students who were not trained.
    Discussion
    Entrepreneurship education has a positive impact on increasing the efficiency of the students to believe in becoming an entrepreneur.
    Keywords: Entrepreneurial intention, Entrepreneurship education, Student
  • Mokhtar Nasirifarsani, Mona Sarhadi, Farzaneh Rahmani, Kiana Hasanzadeh Pages 339-345
    Background
    In previous studies, pro-inflammatory and anti-inflammatory cytokines were shown to increase after physical activity. The purpose of this study was to examine the effects of different carbohydrate-protein supplementation ratio on plasma levels of IL-6 and IL-10 after high-intensity exercise in healthy young females.
    Materials And Methods
    Twenty seven volunteer females aged 20-25 year divided into three groups: 1-placebo, 2- carbohydrate-protein (3:1), and carbohydrate-protein (4:1). After 12 h fasting, subjects have standard breakfast and then completed anaerobic test at 10 AM. Subjects received one of supplementations pre-, post-, and 2 h after test. Blood samples were taken before, immediately and 2 h after exercise. Data were analyzed by MANOVA and repeated measure ANOVA. Statistical significance was accepted at the 0.05 level.
    Results
    IL-6 and IL-10 increased significantly after test and then 2 hours after test IL-6 decreased and IL-10 remained high in all groups. IL-10 and IL-6 cytokines didn’t differ between groups. Although, IL-10 was higher and IL-6 was lower in carbohydrate-protein (4:1) group than placebo group at two hours after exercise but those were not statistically significant.
    Conclusion
    carbohydrate-protein (4:1 ratio) supplementation resulted to some extent in improvements in cytokine responses at 2 hours after high-intensity exercise test.
    Keywords: carbohydrate-whey protein supplementation, Interleukin-6, Interleukin-10, RAST test
  • Abolfazl Farid *, Ali Najafzadeh Pages 353-358
    Objective
    The study aimed to determine the effectiveness of drawing therapy on attention deficit – hyperactivity disorders of Tabriz 5 zone elementary students education
    Methods and materials: the manner of this research was quasi - experimental. Statistical population was the all of 120 students that diagnosed as ADHD by Psychiatrist and registered in health file in school. Statistical sampling was 40 student that selected by accessible sampling. Selected sample was assigned randomly in the experiment and control group(each group was 20 students). The desighn of the research was quasi- experimental with control group and randomly assigned. Drawing therapy was accomplished for 12 sessions. Instrument was CSI-4, with parent and teacher evaluation forms.
    Results
    Collected data were analyzed by descriptive and inferential ANCOVA test. Results showed that drawing therapy had meaningful effect on reducing of attention- deficit hyperactivity disorder signs.
    Conclusions
    according to results could concluded that with consideration of relationships between teacher and students, with instructional special treatments,could reduce the signs of ADHD disorder.
    Keywords: Art therapy_Attention deficit – hyperactivity disorder (ADHD)_Elementary students. normal schools
  • Mahnaz Khatiban, Gholamabbas Chehardoli *, Tavakol Heydari Shayeste Pages 359-366
    Background
    The quiz is one of the most commonly formative evaluations to attaining the educational goals. This study aimed to compare the academic members’ and students’ perspectives about the formative evaluation by quiz and provide feedback to improve learning at Hamadan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this survey, 27 teachers and 180 students were included by convenience sampling. In order to achieve specific goals, a self-report questionnaire was developed according to the literature. The questionnaire contained three parts: a- demographic characteristic (7 items) for both students and teachers, b- 25 items to determine the participants views about the quiz characteristics as how to organize (9 items), holding time (4 questions), feedback (6 questions), better strategies to organize (4 questions), and c- 18 questions on a Likert scale to determine their attitude. Content and face validity of the instrument were approved by the faculty members and its Cronbach's alpha coefficient was 0.85. Data collected were analyzed by 16-Spss software.
    Results
    This study showed that the view of teachers and students were similar in the most items, however, in some cases, significant differences were obtained. The mean scores of the attitudes indicated the positive attitudes of teachers and students, the Mann-Whitney test (with P=0.59) did not show significant differences between two groups.
    Conclusion
    In attention to the research findings on the quiz characteristics and particularly the participants’ positive attitudes to quiz, it can be said that the quiz should be considered as a simple and economic formative evaluation in medical education.
    Keywords: Quiz, Educational progress, Education reform process, Students of Hamadan university of medical sciences, perspective
  • Hamed Tahmasebi *, Mohammad Bokaeian Pages 367-374
    Objectives
    Disinfectants and antiseptics agents of the past were used for disinfect equipment and surfaces. In some cases, these substances ineffective by a series of specific efflux proteins that are present in bacteria. QqcA / B and smr such as most important genes those can be expression more efflux protein in strain of methicillin-resistant staphylococcus aureus (MRSA). The aim of this study was to investigate the genes qacA / B and smr is MRSA strains.
    Methods
    89 isolates from various clinical samples were early identified by biochemical test. Initial screening was performed by Cefoxitin disk diffusion (30 µg) and then detection of mecA, smr and qacA/B gens was done by polymerase chain reaction (PCR). Finally, were analyzed results by using chi-square tests and t-test.
    Results
    Out of 89 staphylococcus aureus isolates, 59 isolates were identified methicillin-resistant by initial phenotype test. Among those, 50 isolates (17/56%) have respectively mecA gene, 14 isolates (73/15%) smr gene and 29 isolates (58/32%) qacA / B gene. Using by statistical tests and p.value test, was obtained the relationship between qacA / B and mecA genes.
    Conclusions
    According to the results of the studie of prevalence of genes in Zahedan and high frequency of MRSA strains, should pay more attention to the use of disinfectants agents.
    Keywords: qacA-B, smr, mecA, staphylococcus aureus
  • Soheyla Yadamani, Ali Neamati *, Masoud Homayouni Tabrizi, Samira Yadamani Pages 375-380
    Background
    Schiff bases have attracted great attention in recent years due to their antioxidant, antiviral and antibacterial properties. Antioxidants prevent free radical reactions and leading to decrease in cardiovascular disease, cancers, etc. Bacteria exploited variety of defense systems so they can resist against antibiotics. Therefore, it is necessary to develop antimicrobial factors with more effective mechanisms. In present study, antioxidant and antimicrobial properties of copper Schiff base complex N’-N1 dipirodoxil-1-2 diaminobenzene has been studied.
    Materials And Methods
    After Synthesis of Schiff base complex, evaluation of antiradical activity of this complex was performed using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH),2, 2’-azino-bis (3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) and hydroxyl (OH ̊) tests. In order to study antimicrobial properties, disk diffusion test was done using bacteria.
    Results
    Schiff base complex acted as scavengerof 1, 1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical (DPPH) (IC50 = 0.1 mg/ml), 2, 2’-azino-bis (3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) (IC50 = 0.11 mg/ml) and hydroxyl radicals (OH ̊) (IC50 = 0.14 mg/ml). Antimicrobial effects of this complex against two bacteria were seen at the concentration of 250 µg/ml.
    Conclusion
    Findings of this study indicate that copper Schiff base complex has antioxidant activity and in antimicrobial test Staphylococcus aureus is more sensitive than Escherichia coli.
    Keywords: Copper Schiff base, Antiradical Activity, DPPH, Antimicrobial