فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال بیست و سوم شماره 5 (پیاپی 88، آذر و دی 1395)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و سوم شماره 5 (پیاپی 88، آذر و دی 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آمنه منصوری، مژگان میرغفوروند*، سکینه محمدعلیزاده چرندابی، فرزانه خدابنده صفحات 740-747
    اهداف گرفتگی عضلانی، انقباض دردناک، موضعی، قابل لمس و غیرارادی عضلات اسکلتی است که به دلایل مختلف ازجمله کمبود ویتامین های تغذیه ای به وجود می آید و از نشانه های شایع، به ویژه در سه ماهه سوم بارداری و یکی از علل اختلالات خواب در بارداری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع گرفتگی عضلات پا در سه ماهه سوم بارداری و ارتباط آن با رفتار تغذیه ای در سال های 1392-1393 انجام شد.
    مواد و روش ها این مطالعه مقطعی روی 439 زن باردار مراجعه کننده به مراکز و پایگاه های بهداشتی درمانی شهر تبریز که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه چهار قسمتی شامل اطلاعات فردی اجتماعی، مشخصات مامایی، زیردامنه رفتار تغذیه ای پرسش نامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت ((HPLP-2 و اطلاعات مربوط به ویژگی های گرفتگی پا بود. از نسخه 16 نرم افزار آماری SPSS و آمار توصیفی و تحلیلی شامل آزمون های تی مستقل، پیرسون و مجذور خی برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها 57/9 درصد از شرکت کنندگان از گرفتگی عضلات پا در سه ماهه سوم بارداری رنج می بردند. متوسط سن بارداری شروع گرفتگی عضلات پا هفته 23±8 و به طور میانگین 6±7 بار در هفته گزارش شد. متوسط طول مدت گرفتگی عضلات پا 1/178±2/40 دقیقه و شدت درد گرفتگی عضلات پا 6±2 بود. بین هیچ یک از ویژگی های گرفتگی عضلات پا شامل تعداد و شدت و طول مدت گرفتگی عضلانی با میانگین نمره رفتار تغذیه ای و مصرف مکمل ارتباط معنادار آماری وجود نداشت (05/0نتیجه گیری گرفتگی عضلات پا جزء عوارض شایع در سه ماهه سوم بارداری است و با رفتارهای تغذیه ای در دوران بارداری ارتباطی ندارد.
    کلیدواژگان: شیوع، گرفتگی عضلات پا، بارداری، تغذیه
  • احمد همتا *، نرگس شریف صفحات 748-755
    اهداف سرطان پستان شایع ترین سرطان در میان زنان جهان است. فسفاتیدیل اینوزیتول 3-کیناز (PI3K) که مسیرهای انتقال پیام سلولی متنوعی را تنظیم می کند اغلب در سرطان های انسانی تغییر می یابد. جهش های ژن کدکننده زیرواحد کاتالیتیکی p110αا PI3K (PIK3CA) موجب افزایش فعالیت آنزیم و رشد کنترل نشده سلول ها می شود. مطالعات گذشته بیانگردرصد بالای جهش ژن PIK3CA در سرطان پستان است. هدف این مطالعه تعیین جهش های فعال کننده ژن PI3K است که می تواند در درمان سرطان پستان با استفاده از مهارکننده های فعالیت کینازی این آنزیم موثر باشد.
    مواد و روش ها با توجه به شیوع سرطان پستان در استان مرکزی، در این مطالعه وجود جهش در ژن PIK3CA بین 45 نمونه بیمار و 20 نمونه کنترل با روش SSCP و توالی یابی مستقیم بررسی شد. همچنین ارتباط بین جهش ها با عوامل کلینیکوپاتولوژیکی شامل سن تشخیص، درگیری غدد لنفاوی، وضعیت هیستولوژیک، اندازه تومور و درجه بافتی با آزمون پیرسون کای اسکوئر (x2) بررسی شد.
    یافته ها از بین 6/26درصد جهش ژن PIK3CA در این مطالعه 75درصد آن در اگزون 9 شناسایی شد. در اگزون 9 علاوه بر جهش شایع G1624A E542K))، جهش دیگری نیز [G1634C) E545A)] مشخص شد. این مطالعه نشان داد ارتباط معنی داری بین جهش با عوامل کلینیکوپاتولوژیکی وجود ندارد.
    نتیجه گیری وجود جهش در ژن PI3K که یک ژن پروتوانکوژنیک است، اهمیت این مسیر را به عنوان هدف درمانی برای جلوگیری و توقف رشد سرطان پستان نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، فسفاتیدیل اینوزیتول 3-کیناز
  • علی اصغر قادری، براتعلی فاخری، نفیسه مهدی نژاد، سعیده سعیدی* صفحات 756-761
    اهداف هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضدمیکروبی عصاره اتانولی آویشن باغی در برابر پاتوژن های مهم انسانی است.
    مواد و روش ها عصاره گیاهی آویشن با استفاده از دستگاه خلا از مرکز (روتاری) انجام شد. باکتری به صورت استاندارد تهیه شد که شامل Streptococcus pyogenes ATCC® 19615TM، Streptococcus pneumoniae ATCC 49619، S.Saprophyticus ATCC® 15305، Hafnia alvei ATCC 51873، Acinetobacter. baumannii ATCC 19606، Enterococcus faecalis ATCC 29212، Proteus mirabilis ATCC 35659، Serratia marcescens ATCC 274، Staphylococcus aureus ATCC® 25923 است. حداقل غلظت بازدارندگی عصاره آویشن در غلظت های مختلف با روش رقت سازی در چاهک روی باکتری ها تعیین شد. حساسیت سویه ها به چند آنتی بیوتیک با روش استاندارد دیسک دیفیوژن کربی بائر ارزیابی شد.
    یافته ها نتایج نشان داد عصاره برگ آویشن در همه غلظت ها باکتری ها را مهار می کند. کمترین غلظت مهارکنندگی در برابرS.pneumoniae، H.alvei، P.mirabilis و S.marcescens مشاهده شده است (25ppm/6).
    نتیجه گیری نتایج این مطالعه نشان دهنده تاثیر زیاد عصاره الکلی روی باکتری های بیماری زا است. البته کاربرد بالینی این گیاهان نیازمند مطالعات بیشتر و وسیع تری است.
    کلیدواژگان: آویشن باغی، فعالیت ضدمیکروبی، عصاره اتانولی، باکتری بیماری زای انسانی
  • بهزاد قاسمی*، حمید بیضایی، سید هادی هاشمی، وحیدرضا عسکری صفحات 762-769
    اهداف مقاومت دارویی در باکتری های پاتوژن مشترک بین انسان و دام خطری است که رونق و سودآوری صنعت دام پروری و سلامت جامعه را تهدید می کند. برای مقابله با این تهدید، شناسایی و کاربرد ترکیبات ضدباکتریایی جدید روی باکتری های مقاوم ضروری است. مشتقات تیازول و ایمیدازول ترکیبات ضدباکتریایی جدیدی هستند. در این مطالعه اثر ضدباکتریایی یک مشتق تیازول و دو مشتق ایمیدازول بر باکتری های رودوکوکوس اکوئی و بروسلا آبروتوس و پاستورلا مولتی سیدا بررسی شده است.
    مواد و روش ها برای بررسی اثر ضدباکتریایی مشتقات، از روش انتشار در دیسک برای اندازه گیری قطر هاله مهار رشد و از روش رقت سازی در پلیت 96 خانه برای تعیین حداقل غلظت مهارکننده رشد استفاده شد.
    یافته ها نتایج تحقیق نشان داد هیچ یک از مشتقات تیازول و ایمیدازول بر باکتری بروسلا آبروتوس اثر مهاری نداشتند. مشتقات ایمیدازول نیز هیچ گونه اثر مهاری بر باکتری ها نداشتند. اثر مهاری تنها از مشتق تیازول با 128 و 16 میکروگرم بر میلی لیتر و قطر هاله مهار رشد2/3±0/19 و 3/0±1/28 میلی متر به ترتیب بر باکتری های رودوکوکوس اکوئی و پاستورلا مولتی سیدا مشاهده شد.
    نتیجه گیری اثر مهاری مشتق تیازول بر دو باکتری پاستورلا مولتی سیدا و رودوکوکوس اکوئی مشاهده شد که این اثر مهاری بر باکتری پاستورلا مولتی سیدا بسیار قوی تر بود.
    کلیدواژگان: ضدباکتریایی، تیازول، ایمیدازول
  • علیرضا انصاری مقدم، مهدی کریمی اول *، رضا ایمان خواه، محمد هادی عباسی، ابوالفضل پناهی میشکار، حامد نقدبیشی صفحات 770-775
    اهداف کارکنان مراکز بهداشتی درمانی به علت تماس مستقیم با بیماران هپاتیتی در معرض ابتلا به این بیماری هستند. این مطالعه با هدف تعیین سطح تیتر آنتی بادی ضد ویروس هپاتیت ب در کارکنان مرکز بهداشت شهرستان زابل انجام شده است.
    مواد و روش ها این مطالعه مقطعی در پاییز سال 1392 روی 72 سرم جداشده از نمونه خون کارکنان مرکز بهداشت شهرستان زابل انجام شده است. نمونه های سرم با آزمایش الیزا بررسی و مقادیر آنتی بادی اندازه گیری شد. اطلاعات به دست آمده پس از جمع آوری با استفاده از نسخه 18 نرم افزار SPSS و شاخص های توصیفی و آزمون های کای اسکوئر و تی تست، تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها به طورکلی 37 نفر از افراد مطالعه شده (8/51 درصد) ایمنی مطلوب (بالای u/ml 100) و 14 نفر (4/19 درصد) ایمنی متوسط (10 تا u/ml 100) داشتند. بین زمان دریافت آخرین نوبت واکسن و تیتر آنتی بادی مطلوب رابطه معنی دار بود (004/0). درصد مطلوب تیتر آنتی بادی در افراد کمتر از 35 سال نسبت به افراد بالای 35 سال بیشتر و نشان دهنده این است که سن در میزان تیتر آنتی بادی تاثیرگذار است.
    نتیجه گیری در پوشش واکسیناسیون هپاتیت ب، دو عامل سن و زمان آخرین دز واکسن دریافتی تاثیر دارد. بنابراین پیشنهاد می شود کارکنان مراکز بهداشتی حداقل هر پنج سال یک بار وضعیت ایمنی خود را در برابر هپاتیت ب ارزیابی و در صورت پایین بودن ایمنی نسبت به دز تقویتی واکسیناسیون هپاتیت ب اقدام کنند.
    کلیدواژگان: هپاتیت ب، آنتی بادی، زابل، کارکنان مرکز بهداشت
  • سارا جهانگیری، موسی الرضا تدین فر *، علیرضا رحمانی، محمدحسن رخشانی صفحات 776-781
    اهداف یبوست مشکل غالب معده ای روده ای بعد از سکته مغزی است که سبب افزایش فشار داخل جمجمه می شود. درمان یبوست از طریق درمان علامتی شامل مصرف ملین ها و فیبرهاست. این درمان ها عوارض و محدودیت هایی دارند. با توجه به تاثیر پروبیوتیک ها در درمان برخی مشکلات گوارشی، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مصرف پروبیوتیک بر یبوست بیماران سکته مغزی بستری در بخش مراقبت های ویژه انجام شده است.
    مواد و روش ها این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی تصادفی روی 65 نفر از بیماران سکته مغزی انجام گرفت. جامعه آماری شامل بیماران دارای لوله بینی معدی و نداشتن دفع در سه روز متوالی بود. افراد به طور تصادفی به دو گروه مداخله (n=33) و کنترل (n=32) تقسیم شدند و تعداد دفعات اجابت مزاج آنان قبل از مطالعه اندازه گیری شد. بیماران گروه مداخله، علاوه بر درمان معمولی، به مدت یک هفته هر 12 ساعت مکمل پروبیوتیک وگروه کنترل تنها درمان معمولی را دریافت کردند. درپایان تمامی بیماران از نظر بهبود یبوست بررسی شدند. اطلاعات با استفاده از مدل رگرسیون پواسون داده های همبسته به کمک نسخه 1/9 نرم افزار SAS تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها در گروه مداخله میانگین تعداد دفعات اجابت مزاج بیش از یک بار در روز 22/1 و در گروه کنترل 62/0 به دست آمد (0001/0P<).
    نتیجه گیری این مطالعه نشان داد مصرف پروبیوتیک سبب افزایش دفعات اجابت مزاج در بیماران سکته مغزی می شود. بنابراین، می توان از پروبیوتیک ها برای درمان یبوست این بیماران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، یبوست، سکته مغزی، بخش مراقبت های ویژه
  • بهنام ایزدی، سیده نیلوفر موسوی، ریحانه عسکری کچوسنگی * صفحات 782-787
    اهداف آپاندیسیت یکی از شایع ترین و مهم ترین اورژانس های جراحی است. بیشتر این بیماران تحت عمل جراحی آپاندکتومی قرار می گیرند. تشخیص آپاندیسیت امری حساس است و ارزش تشخیصی آزمایش ها همواره مورد بحث و تبادل نظر بوده است. هدف این مطالعه تعیین ارزش تشخیصی افزایش پروتئین فعال سی در تشخیص آپاندیسیت حاد است.
    مواد و روش ها مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی بود. بدین منظور 105 نفر از مراجعه کنندگان به بخش اورژانس بیمارستان شهیدمطهری مرودشت در سال 1391 ارزیابی شدند. قبل از دریافت آنتی بیوتیک پیش از عمل، برای اندازه گیری سطح سرمی پروتئین فعال سی از آن ها نمونه خون گرفته شد. پس از جراحی ارتباط میان سطح سرمی پروتئین فعال سی با جواب پاتولوژی بافت آپاندیس و نظر جراح درباره نوع بافت بررسی شد. اطلاعات به دست آمده با نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون تحلیل واریانس و آزمون توکی تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها 81 نفر از افراد مطالعه شده آپاندیسیت حاد و 24 نفر آپاندیسیت عادی داشتند. از میان افراد مبتلا به آپاندیسیت حاد، در 65 نفر سطح سرمی پروتئین فعال سی افزایش یافته و در 16 نفر سطح سرمی پروتئین فعال سی عادی بود. در این مطالعه حساسیت و ویژگی پروتئین فعال سی به ترتیب 80 درصد و 63 درصد بود.
    نتیجه گیری نتایج این مطالعه نشان داد سنجش سطح سرمی پروتئین فعال سی می تواند در تشخیص آپاندیسیت حاد سودمند باشد.
    کلیدواژگان: آپاندیسیت حاد، CRP، پروتئین فعال سی، آپاندکتومی
  • سجاد امینی منش*، جعفر حسنی، محمد نیکوسیر جهرمی، مهدی طاهری، حسن رضایی جمالویی صفحات 788-793
    اهداف بی خوابی از اختلال های شایعی است که ارتباط آن با افسردگی و اضطراب از گذشته مورد توجه پژوهشگران بوده است. این پژوهش با هدف بررسی نقش افسردگی و اضطراب در پیش بینی بی خوابی زندانیان انجام شده است.
    مواد و روش ها در این پژوهش 110 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. این افراد پرسش نامه کیفیت خواب پیتزبورگ و پرسش نامه افسردگی بک و پرسش نامه اضطراب بک را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها با توجه به نتایج، اضطراب و افسردگی با بی خوابی همبستگی معناداری (0001/0P<) دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه هم زمان نشان داد اضطراب و افسردگی قادر به پیش بینی بی خوابی است و 29/0 واریانس این متغیر را تبیین می کند.
    نتیجه گیری با توجه به نقش افسردگی و اضطراب در بی خوابی، ارائه خدمات روان شناختی به منظور کاهش علائم افسردگی و اضطراب و عوامل زمینه ساز آن ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بی خوابی، اضطراب، افسردگی، زندانیان
  • زبیر صمیمی*، توران شاه دوست صفحات 794-803
    اهداف مشکلات کنترل شناختی در نوجوانان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه، لزوم توجه بیشتر به روش های درمانی جدید را در این اختلال برجسته می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش حافظه کاری هیجانی بر کنترل شناختی نوجوانان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه است.
    مواد و روش ها به منظور انجام پژوهش، 5 نوجوان (3 دختر و 2 پسر) مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه از یکی از مراکز آموزش کودکان کار در شهر کرج به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. تشخیص گذاری این افراد با استفاده از ابزارهای تشخیصی (مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلال های محور یک و مقیاس تاثیر حوادث) صورت گرفت. افراد انتخاب شده به صورت انفرادی، طی 20 جلسه تحت آموزش حافظه کاری هیجانی قرار گرفتند. همه افراد در سه مرحله (پیش از آموزش و پس از آموزش و پیگیری) با آزمون Go/Nogo ارزیابی شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون اندازه گیری مکرر استفاده شد.
    یافته ها نتایج آزمون اندازه گیری مکرر نشان داد آموزش حافظه کاری هیجانی منجر به کاهش معنادار زمان واکنش پاسخ های درست آزمودنی ها از مرحله پیش آزمون (M=402) تا پس آزمون (60/121M=) و پیگیری(80/311M=) شده است (001/60، P<0/953F=).
    نتیجه گیری با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان گفت آموزش حافظه کاری هیجانی گزینه مناسبی برای افزایش توانایی کنترل شناختی نوجوانان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه است. پیشنهاد می شود از این آموزش برای گروه های بالینی دیگر و با حجم بیشتر بهره گرفت.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، کنترل شناختی، آموزش حافظه کاری هیجانی
  • خدیجه یزدی، فریبا باغانی*، شکیبا موزری صفحات 804-809
    اهداف پردازش شاخص های مغزی هنگام بیهوشی سبب القای بیهوشی با دز کمتر داروهای خواب آور می شود و تهوع و استفراغ پس از عمل را کاهش می دهد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین عمق بیهوشی با شدت تهوع و استفراغ پس از عمل طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 57 بیمار صورت گرفت که در بیمارستان دکتر بهشتی سبزوار تحت عمل جراحی فتق بودند و به صورت در دسترس انتخاب شدند. عمق بیهوشی با شاخص دو طیفی مانیتورینگ و در فواصل 5 دقیقه ای ثبت شد. شدت تهوع و استفراغ در ریکاوری 6 ساعت اول پس از عمل ثبت شد. داده ها با استفاده از نسخه 18نرم افزار آماری SPSS و آزمون واریانس تجزیه وتحلیل و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها 57 بیمار با میانگین سنی و انحراف معیار 46/54±13/45 سال بررسی شدند. 36 نفر از بیماران مرد و 21 نفر زن بودند. بین میانگین مقادیر عمق بیهوشی در سطوح شدت تهوع و استفراغ در ریکاوری تفاوت معناداری مشاهده نشد (179/0P=). درحالی که در 6 ساعت اول بعد از عمل جراحی تفاوت معنی داری وجود داشت (003/0=P).
    نتیجه گیری با مانیتورینگ عمق بیهوشی و حفظ آن در محدوده مناسب می توان تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی را کاهش داد
    کلیدواژگان: عمق بیهوشی، تهوع و استفراغ، جراحی شکم
  • نفیسه آقابابایی * صفحات 810-817
    اهداف در سال های اخیر پیشرفت های شگرفی در زمینه فرایندهای غشایی صورت گرفته و کاربرد این فناوری در تصفیه آب به طور فزاینده ای افزایش یافته است. هدف از این مطالعه، تعیین کیفیت فیزیکی و شیمیایی و میکروبی آب آشامیدنی خروجی دستگاه های آب شیرین کن بخش خصوصی شهرستان ساوه معروف به ایسین و مقایسه نتایج با استانداردهای ایران است.
    مواد و روش ها این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی است که 15 نمونه در هر روز، به مدت 7 ماه در سال 1393-1394 سنجش شد. آزمایش های فیزیکی و شیمیایی بر اساس روش های استاندارد آب وفاضلاب صورت گرفت. آزمایش های میکروبی کلی فرم کل و کلی فرم مدفوعی با روش تخمیر چندلوله ای و باکتری های هتروتروف به روش پورپلیت انجام گرفت.
    یافته ها نتایج نشان داد میانگین مقدار متغیر فیزیکی کدورت NTU 0/1، میانگین متغیرهای شیمیایی هدایت الکتریکی (μs/cm)، سختی کل، سختی کلسیم و سختی منیزیم (میلی گرم بر لیتر کربنات کلسیم)، قلیایی بودن، کلسیم، منیزیم، فلوراید، فسفات، نیترات، نیتریت، سولفات، پتاسیم، سدیم، کلرید، کلر باقی مانده برحسب میلی گرم بر لیتر و pH به ترتیب 476، 06/103، 89/78، 80/9، 42/76، 28/37، 45/2، 11/0، 10/0، 3/8، 003/0، 71/37، 37/0، 23/68، 19/62، 74/0، 6/7، میانگین متغیرهای میکروبی کلی فرم مدفوعی (0) و کلی فرم کل (0) MPN/100ml و باکتری های هتروتروف (HPC) 5/2 CFU/ml بود.
    نتیجه گیری با توجه نتایج می توان گفت که کیفیت بهداشتی دستگاه آب شیرین کن در ساوه مشکل آفرین نیست. غلظت تمام متغیرهای اندازه گیری شده با استانداردهای ملی مطابق است و وضعیت مطلوبی دارد.
    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، کلی فرم، کیفیت فیزیکی و شیمیایی، آب آشامیدنی
  • فریبا زارعی، سوسن خسرویار* صفحات 818-825
    اهداف در سال های اخیر، یافتن ترکیبات جدید با منشا گیاهی در درمان و پیشگیری از بیماری ها، مدنظر محققان قرار گرفته است. هدف مطالعه حاضر بررسی توان آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی گیاهان ناخنک و زبان گنجشک است که در طب سنتی استفاده می شود.
    مواد و روش ها در این پژوهش، پس از تهیه عصاره اتانولی گیاهان ناخنک و زبان گنجشک به روش خیساندن، میزان توان آنتی اکسیدانی گیاهان با روش ارزیابی احیای یون مس و قدرت ضدالتهابی آن ها با آزمون ممانعت از تغییر شکل پروتئین آلبومین گاوی، اندازه گیری شد.
    یافته ها نتایج نشان داد هر دو گیاه اثر آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی دارند. فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی به غلظت عصاره ها وابسته است و با افزایش غلظت عصاره ها، خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی آن ها افزایش می یابد. بیشترین میزان ترکیبات فنلی در هر گرم عصاره خشک گیاه زبان گنجشک 047/0 میلی گرم است. این گیاه بیشترین اثر آنتی اکسیدانی (045/0±714/0) را دارد. بیشترین میزان ترکیبات فلاونوئیدی در گیاه ناخنک 23/9 میلی گرم است. این گیاه بیشترین اثر ضدالتهابی ( 033/0±217/0) را دارد.
    نتیجه گیری استفاده از روش های غربالگری همانند روش های ذکرشده، فرصتی برای یافتن ترکیبات فعال با چند اثر متفاوت را فراهم خواهد کرد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، ضدالتهاب، ناخنک، زبان گنجشک
|
  • Ameneh Mansouri, Mojgan Mirghafourvand *, Sakineh Mohammad Alizadeh Charandabi, Farzaneh Khodabandeh Pages 740-747
    Backgrounds Muscle cramp is a local, tangible, and involuntary spasm that usually involves the calf skeletal muscle; it is also one of the most common symptoms, particularly in the 3rd trimester of pregnancy. The current study aimed at determining the prevalence of leg cramps in the 3rd trimester of pregnancy and its relationship with nutritional behavior and consumption of supplements.
    Methods & Materials The current cross sectional study was conducted on 439 pregnant females referred to Tabriz health care centers, Iran, from 2013 to 2014; the subjects were randomly selected from all pregnant females referred to the health care centers. Data were collected by a 4-part questionnaire including sociodemographic, obstetric characteristics, nutritional behavior of sub-health promotion lifestyle questionnaire (HPLP-2), and information about the features of leg cramps. Data were analyzed by descriptive and analytical statistics including independent t, Pearson correlation, and Chi-square tests.
    Results According to the results of the current study, 57.9% of the participants developed leg cramps in the 3rd trimester of pregnancy. The mean ± standard deviation (SD) of the cramp numbers per week was 6.0±178.17, length of leg cramps 40.2±178.1 minutes, and severity of leg cramps 6.0±2.6. There was no significant correlation between the characteristics of leg cramps in pregnancy including number, length, severity, mean score of nutritional behavior, and consumption of supplements.
    Conclusion Leg cramp is a common side effect in the 3rd trimester of pregnancy. It is the best to perform clinical trials to prevent and treat leg cramps during pregnancy.
    Keywords: Prevalence, Cramps, Pregnancy, Nutrition
  • Ahmad Hamta *, Narges Sharif Pages 748-755
    Backgrounds Breast cancer is the most common cancer in females worldwide. Phosphatidylinositol 3-kinases (PI3Ks) evolve from lipid kinase that regulates the diverse cellular signaling pathways and are often altered in human cancers. Mutations in the gene encoding the p110α catalytic subunit PI3K (PIK3CA) can increase the enzyme activity and cause uncontrolled growth in cells. Previous studies indicated high frequency of mutation in PIK3CA gene in breast cancer. The current study aimed at determining the activating mutations of PI3K gene that can treat breast cancer using kinase activity of the enzyme inhibitors.
    Methods & Materials In the current study, due to the high rate of breast cancer in Markazi province, mutations of PIK3CA gene in 45 patient samples and 20 controls were investigated by the means of single-strand conformational polymorphism (SSCP) and direct DNA sequencing. In addition, the correlation between PIK3CA mutations and clinicopathological factors including age at diagnosis, lymph node metastases, subtype histology, tumor size, and histological grade were investigated by the Pearson Chisquare (X2) test.
    Results Among the 26.6% PIK3CA gene mutations in the study, 75% were identified in the exon 9; and accordingly, in addition to hotspot mutation [G1624A (E542K)], another mutation [G1634C (E545A)] was also detected. The current study showed no significant correlation between PIK3CA mutations and clinicopathological factors.
    Conclusion Mutations in PI3K gene, a proto-oncogene, showed the importance of this pathway for therapeutic purposes to prevent and cease the growth of breast cancer
    Keywords: Breast cancer, Phosphatidylinositol 3- Kinase, Mutation, Single-strand conformational polymorphism
  • Ali Asghar Ghaderi, Baratali Fakheri, Nafise Mahdinezhad, Saeede Saeedi * Pages 756-761
    Backgrounds The current study aimed at investigating the antimicrobial effects of Vulgaris thymus ethanol extract on the important human pathogens.
    Methods & Materials The thymus alcoholic extract was provided based on a standard protocol. The following standard bacteria were also provided: Streptococcus pyogenes ATCC 19615, Streptococcus pneumoniae ATCC 49619, S. saprophyticus ATCC15305, Hafnia alvei ATCC 51873, Acinetobacter baumannii ATCC 19606, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Proteus mirabilis ATCC 35659, Serratia marcescens ATCC 274, Staphylococcus aureus ATCC 25923.
    The minimum inhibitory concentration (MIC) of thymus ethanol extract on the bacteria was determined. The linear sensitivity of the bacteria against some antibiotics was also measured by the standard method of Kirby-Bauer disk diffusion.
    Results The results showed that the thymus leaf alcoholic extract inhibited the bacterial growth in the evaluated concentrations. The MIC of 6/25 ppm was observed effective against S. pneumoniae, H. alvei, P. mirabilis, and S. marcescens.
    Conclusion The results of the current study indicated the high effect of thymus alcoholic extract on the pathogenic bacteria. However, the medicinal application of plants requires further investigations.
    Keywords: Vulgaris thymus, Antimicrobial Activity, Ethanol extract, Human pathogenic bacteria
  • Behzad Ghasemi *, Hamid Beyzaei, Seyed Hadi Hashemi, Vahid Reza Askari Pages 762-769
    Backgrounds Drug resistance in zoonotic bacterial pathogens is a serious risk, which threatens the prosperity and profitability of livestock industry and also public health. To confront this threat, it is necessary to determine and use novel antibacterial compounds on the resistant bacteria. Thiazole and imidazole derivatives are the novel antibacterial agents; the current study aimed at assessing the antibacterial effect of 1 thiazole derivative and 2 imidazole derivatives on Rhodococcus equi, Brucella abortus, and Pasteurella multocida.
    Methods & Materials To investigate the antibacterial effect of selected antibiotics, the disk diffusion method was used and the diameter of growth inhibition zone was also measured; the serial dilution method in micro-plates was also employed to assess the minimum inhibitory concentrations (MICs).
    Results The results showed that none of the thiazole and imidazole derivatives had inhibitory effect on B. aabortus. Imidazole derivatives also lacked any inhibitory clue on the tested bacteria. The inhibitory effect was only observed in the thiazole derivative with MICs of 128 and 16 µg/mL, and growth inhibition zone diameter of 19.3±0.2 and 28.1±0.3 mm on R. equi and P. multocida, respectively.
    Conclusion The inhibitory effect of thiazole derivative was observed on R. equi and P. multocidawas. This antibiotic also showed more inhibitory effects on P. multocida.
    Keywords: Antibacterial, Thiazole, Imidazole
  • Alireza Ansari Moghaddam, Mehdi Karimi Aval *, Reza Imankhah, Mohammad Hadi Abasi, Abolfazl Panahi Mishkar, Hamed Naghdbishi Pages 770-775
    Backgrounds Health care members are among the groups at high risk of infection due to direct contact with patients. Therefore, the current study aimed at determining the level of hepatitis B virus antibody (HBsAb) among health care members in Zabol, Iran.
    Methods & Materials The current cross sectional study was carried out on a total of 72 blood samples obtained from health care members in autumn 2013. Serum samples were tested by the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) to assess antibody level. Data were expressed using frequency distribution, and central and dispersion indicators by SPSS version 18. Chi-square and t test were used to analyze data.
    Results Overall, 37 (51.8%) subjects showed high immune response of >100 uml/mL HBsAb, while 14 (19.4%) subjects had the mild immune response of 10 to 100 uml/mL HBsAb. There was a significant relationship between the last dose of vaccine and high immune response among the study participants (PConclusion In conclusion, age and the last dose of vaccine should be considered significantly in monitoring the level of immune response against HBV. The study also suggested that the immune response of health care members should be checked regularly every 5 years. Accordingly, a booster dose of vaccination against HBV should be offered if necessary.
    Keywords: Hepatitis B virus_Antibody_Zabol_Health care members
  • Sara Jahangiri, Musa Al-Reza Tadayyonfar *, Alireza Rahmani, Mohammad Hasan Rakhshani Pages 776-781
    Objectives Constipation is a predominant gastrointestinal problem after the onset of stroke, which may increase intracranial pressure. Treatment of constipation includes using laxatives and fibers, which is associated with complications and limitations. Regarding the effect of probiotics to treat digestive problems, the current study aimed at investigating the effect of probiotics on constipation in the patients with stroke admitted to Intensive Care Unit (ICU).
    Methods The current randomized clinical trial was conducted on 65 patients with stroke. Patients with nasal-gastric tube and absence of rejection in 3 consecutive days were enrolled to the study. They were randomly divided into 2 groups of intervention (n=33) and control (n=32); the frequency of their bowel movements were measured before the study. Subjects in the intervention group received a probiotic supplement every 12 hours; however, the ones in the control group received the only routine conventional treatment for a week. After a week, all subjects were assessed for the improvement of constipation. Data were analyzed by SAS software version 9.1 using Poisson regression model.
    Results In the intervention group, the mean number of bowel movements was more than once a day, 1.22, and in the control group it was 0.62 (PConclusion The current study showed that probiotic supplement consumption increased the frequency of constipation in patients with stroke. Therefore, probiotics can be used to treat constipation in such patients.
    Keywords: Probiotics, Constipation, Stroke, Intensive Care Unit
  • Behnam Izadi, Niloufar Mousavi, Reihaneh Askary Kachoosangy * Pages 782-787
    Objectives Appendicitis is the most common and important emergency condition, in which most of the patients undergo appendectomy. The diagnosis of appendicitis is critical and the values of diagnostic laboratory tests are always discussed. The current study aimed at determining the diagnostic value of C-Reactive Protein (CRP) increase in the diagnosis of acute appendicitis.
    Methods The current cross sectional study examined 105 individuals referred to the emergency department of Shahid Motahari Hospital, Marvdasht, Iran, in 1012. Before the administration of any preoperational antibiotics, blood samples were obtained from the subjects to measure the serum CRP level. After surgery, the relationship among serum levels of CRP and appendix tissue biopsy, and the surgeon`s comments about the type of tissue were investigated. All data were analyzed by SPSS version 18, employing ANOVA and Tukey test.
    Results A total of 81 patients had acute appendicitis, out of which 24 had normal appendix. Among patients with acute appendicitis, 65 subjects showed increased serum CRP level and 16 subjects had normal serum CRP level. The sensitivity and specificity of CRP level in the study were 80% and 63%, respectively.
    Conclusion The results showed that evaluation of serum CRP levels can be useful and beneficial to diagnose acute appendicitis.
    Keywords: Acute appendicitis, C-Reactive Protein, Appendectomy
  • Sajad Aminimanesh*, Jafar Hasani, Mohammad Nikoosiar Jahromi, Mehdi Taheri, Hasan Rezaee Jamalooei Pages 788-793
    Objectives Insomnia is one of the common disorders whose relationship with depression and anxiety is widely discussed. The current study aimed at investigating the epidemiology of insomnia and its relationship with depression and anxiety among male prisoners.
    Methods In the current study, 110 male prisoners were selected through the convenient sampling method. To collect data, Pittsburgh sleep quality index, Beck depression inventory, and Beck anxiety inventory were used. Data were analyzed using multiple regression analysis and Pearson correlation coefficient.
    Results Depression and anxiety had a significant relationship with insomnia (PConclusion Given the high prevalence of insomnia among prisoners and its relationship with depression and anxiety, it seems necessary to provide psychological services to decrease insomnia and its underlying factors.
    Keywords: Insomnia, Depression, Anxiety, Prisons
  • Zobair Samimi *, Toran Shahdost Pages 794-803
    Objectives Cognitive control problems and deficiencies highlight the need for new therapeutic methods in adolescents with Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD). The current study aimed at investigating the effect of emotional working memory training on the cognitive control of adolescents with PTSD.
    Methods Available sampling method was employed to select 5 adolescents (2 males and 3 females) with PTSD diagnosed based on the structured clinical interview for the Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders (DSM) (SCID-I), and the impact of event scale from 1 of the child care centers in Karaj, Iran. Selected subjects were under a 20-session training for emotional dual n-back working memory. All subjects were assessed during 3 stages pre-training, in training, and follow-up by go/no-go task. Variance analysis (repeated measures) and Bonferroni test were used to analyze the data.
    Results Results of the repeated measure ANOVA indicated that the emotional working memory training results showed increase in the ability of participants in cognitive control, the reaction time of correct response in go/no-go task from pretest (M=402) to post test (M=121/60), and then, the follow-up (113/80) (PConclusion Based on the results of the current study, emotional working memory training was an appropriate method to increase cognitive control in adolescents with PTSD. Therefore, it is suggested to conduct further similar studies by this training method on other clinical groups with larger sample size.
    Keywords: Post-Traumatic Stress Disorder, Cognitive control, Emotional working memory
  • Khadijeh Yazdi, Fariba Baghani *, Shakiba Mozari Pages 804-809
    Objectives Brain processing parameters during anesthesia result in induction of anesthesia with a low-dose of hypnotic drugs and reduce postoperative nausea and vomiting. The current study aimed at determining the relationship between the depth of anesthesia, and nausea and vomiting after the general anesthesia in patients undergoing elective abdominal surgery.
    Methods In the current descriptive, analytical study, 57 patients candidate for elective herniorrhaphy were selected by the convenient sampling method in Beheshti Hospital, Sabzevar, Iran, in summer 2014. Depth of anesthesia was monitored by bispectral index (BIS) and recorded at 5-minute intervals during the maintenance period. The postoperative nausea and vomiting scores were recorded in the recovery and 6 hours after operation. Data were analyzed using appropriate statistical tests by SPSS software version 18; P>0.05 was considered significant.
    Results A total of 57 patients with the mean ± standard deviation (SD) age of 45.54±13.46 years were studied, out of which 36 were male and 21 female. There was no significant difference between the amounts of anesthetic depth and severity of nausea and vomiting in patients during recovery (P=0.179).
    In the first 6 hours after surgery, there were significant differences between the values of depth of anesthesia and postoperative nausea and vomiting (P=0.003).
    Conclusion Monitoring and maintaining the depth of anesthesia reduced side effects such as nausea and vomiting after surgery.
    Keywords: Depth of anesthesia, Nausea, vomiting, Abdominal surgery
  • Nafiseh Aghababaei * Pages 810-817
    Objectives Based on the significant progress made on the field of membrane technology, the application of this technology has rapidly increased. The current study aimed at assessing the physicochemical and microbial quality of the desalinated water provided by the private sector (Esin) in Saveh, Iran. The results of the current study were compared with the guidelines of Institute of Standards and Industrial Research of Iran (ISIRI).
    Methods A finite time service was studied based on a total of 15 samples a day. The period of study was about 7 months from 2014 to 2015. Physical and chemical tests were performed according to the standard methods of water and wastewater. Total coliform bacteria and fecal coliform tests were conducted by multiple tube fermentation method and the total number of heterotrophic bacteria was investigated by the pour plate method.
    Results Results showed the values of physical parameters as turbidity 0.10 (nephelometric turbidity units) NTU, chemical parameters as electrical conductivity (μs/cm), total hardness, calcium (CaCO3) hardness, magnesium hardness, alkalinity, calcium, magnesium, fluoride, phosphate, nitrate, nitrite, sulfate, potassium, sodium, chloride, and residual chlorine (mg/L), and pH were 476, 103.06,78.89, 9.80, 76.42, 37.28, 2.45, 0.11, 0.10, 8.3, 0.003, 37.71, 0.37, 68.23, 62.19, 0.74, and 7.60, respectively. Values of microbial parameters were total coliform 0, fecal coliform 0, manufacturer part number (MPN)/100 mL, and heterotrophic plate count (HPC) 2.5 CFU/mL.
    Conclusion The obtained results indicated that the quality of desalinated water provided from the water desalination plant of Saveh is approved and no health threatening factor was found. The concentration of measured parameters in the study was satisfactory and acceptable, based on IRISI guidelines.
    Keywords: Microbial pollution, Coliform, Physical, chemical quality, Drinking water
  • Fariba Zarei, Susan Khosroyar * Pages 818-825
    Objectives In recent years, researchers tried to find new compounds with herbal origins to treat and prevent diseases. The current study aimed at investigating the antioxidant and anti-inflammatory effects of Melilotus officinalis and Fraxinus excelsior alcoholic extracts, commonly used in traditional medicines.
    Methods After preparing the ethanolic extracts of M. officinalis and F. excelsior by the maceration method, the antioxidant properties were investigated by the cupric ion reducing assay (cupric assay) and the anti-inflammatory effects were also investigated through the prevention test of bovine serum albumin (BSA) and its transformation potential.
    Results The obtained results showed that both mentioned plants had antioxidant and anti-inflammatory effects. The antioxidant properties changed based on the concentration of extracts, and antioxidant and anti-inflammatory properties increased along with the concentration increase. The highest amount of phenolic compound in F. excelsior was 0.04 mg/g of dry extract; this plant also showed the highest antioxidant effect (0.714±0.045). The highest amount of flavonoid compounds in M. officinalis was 9.23 mg; this plant showed the highest anti-inflammatory effects (0.21±0.033 ).
    Conclusion The employed screening methods were useful to find biological components with different properties.
    Keywords: Antioxidant, Anti-inflammatory, Melilotus officinalis, Fraxinus excelsior