فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناختی
پیاپی 52 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد امیرپناهی صفحات 1-28
    هدف این مقاله پاسخ به این سوال است که یک بازار چگونه به وجود می آید. این موضوع از خلال بررسی نحوه پیدایش، شبکه روابط، کنشگران و هنجارهای کار در بازار مرزی بانه در استان کردستان، مورد تحلیل قرار گرفته است. برای رسیدن این منظور روش کیفی و تکنیک های مصاحبه، مشاهده و بررسی اسنادی برای گردآوری داده ها استفاده گردید. چهارچوب مفهومی و نظری مطالعه حاصل نظریات کارل پولانی، مارک گرانووتر و ریچارد سوئدبرگ در حوزه «جامعه شناسی اقتصادی جدید» است. نتایج به دست آمده نشان می دهند که شکل گیری بازار امری اتفاقی، طبیعی یا منبعث از فرایندهای خودتنظیم گری نیست بلکه نوعی «تاسیس» سیاسی، حقوقی و مبتنی بر مناسبات جاری میان کنشگران و ریشه های اجتماعی و فرهنگی آنان است. ضرورت های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی منطقه موردبررسی، دولت را واداشته است با سیاست گذاری های اقتصادی، موجبات پیدایش شبکه ای از روابط، کنشگران و هنجارهای کار در اشکال پایدار تحت عنوان «بازار مرزی» فراهم آید. به علاوه، یافته ها نشان می دهند در گذر زمان الگوی دادوستد مرزی، میزان سازمان یافتگی مناسبات اقتصادی، تعداد و ماهیت نیروهای درون و بیرون بازار و مناسبات آنان با یکدیگر تغییرات قابل توجهی داشته است.
    کلیدواژگان: بازار مرزی، حک شدگی، جامعه شناسی اقتصادی، منفعت سیاسی، منفعت اقتصادی، شبکه
  • غلامرضا جمشیدیها، زینب نادی * صفحات 23-60

    نگرش ابن خلدون به تاریخ به عنوان یک فیلسوف، به فلسفه نظری تاریخ محدود نمی شود و فلسفه انتقادی یا فلسفه علم تاریخ را نیز در بر می گیرد. از نظر ابن خلدون روش تاریخی بر دو اصل انتقاد و تعلیل استوار است و تاریخ به واسطه این دو اصل است که علمی می گردد، در این مقاله با در نظر گرفتن این دو اصل و با توجه به تجزیه و تحلیل پیچیده و پیشرفته ای که مرتون از ساختار اجتماعی و ساختار فرهنگی و بررسی پیامدهای ستیز و تناقض بین این ساختارها به عمل آورده، نظریه وی را به عنوان چارچوب نظری مورد استفاده قرار داده و با استمداد از روش تاریخی، به باز شناخت دیدگاه ابن خلدون در خصوص حدود و جهت انحطاط یک جامعه از منظر ستیز و تناقض بین ساختارهای اجتماعی و ساختارهای فرهنگی، پرداختیم، نتیجه ای که از مواجحه نظریه این دو به دست آمد حاکی از این است که ساختار اجتماعی و فرهنگی بادیه نشینی از بدو ورود به زندگی شهری به سبب ویژگیهای خاصی که در دستگاه قدرت بروز می کند عامل ایجاد نوعی منش به حوزه فرهنگی در جامعه می گردد که سازگاری با نقش ها و پایگاه های مردم ندارد و همین عامل سبب ایجاد ستیز و تناقض و در نهایت ایجاد نابهنجاری و رفتارهای منحرفانه در حوزه های متعدد حیات اجتماعی گردیده و روز به روز بر ستیز و تناقض میان این ساختارها افزوده می گردد و این مسئله تا جایی پیش می رود که در نهایت بروندادی جز انحطاط و سقوط دولت را در پی نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: ساختار اجتماعی، ساختار فرهنگی، تناقض، دولت، ابن خلدون، رابرت مرتن
  • حمیدرضا آتش برآب صفحات 29-43
    نقد جامعه شناختی، روان شناختی، زیبایی شناختی، تطبیقی، اخلاقی و تاریخی و سایر شاخه های نقد ادبی، که جای نقد صوری و کلاسیک را گرفته اند، وجود مناسبات تنگاتنگ میان ادبیات و علم و جامعه را اثبات می کند. نمی توان ادبیات را -که به گفته لوکاچ، واقعیات اجتماع را بازتاب می دهد- قائم به ذات دانست، فقط به جنبه های درونی متن ادبی پرداخت و به عوامل بیرونی و فرامتنی، به ویژه گفتمان متن و جامعه، اهمیت نداد. جامعه شناسان جرم را پدیده ای اجتماعی و، از نظر جامعه شناسی، تفسیرپذیر می دانند؛ پدیده ای که به وضعیت و ساخت فرهنگی جامعه بستگی دارد و نمی توان علتی استثنایی برای وقوع آن جست. جرم و مجازات مجرم به عنوان بخشی از حوزه اجتماعی زندگی انسان، از دیرباز از دغدغه های ادبیات بوده است که اندیشمندان آن را نیز نهادی اجتماعی و تابع نظام های اجتماع می دانند. نقد ادبی جامعه شناختی که به فراخور از جامعه شناسی جرم نیز بهره می برد، در بررسی و تحلیل آثار ادبی ای که به مقوله جرم و مجازات آن پرداخته اند، اهمیت بسیاری دارد. مقاله حاضر بر آن است تا از این منظر به یکی از بارزترین آثار ادبی جهان در این حوزه -جنایت و مکافات فیودار داستایفسکی - و دغدغه ها و نظرگاه های جامعه شناختی این نویسنده بزرگ روس بپردازد.
    کلیدواژگان: جرم، جرم شناسی جامعه شناختی، نیهیلیسم، جنایت و مکافات، داستایفسکی
  • محمدجعفر اسفندیاری صفحات 44-66
    به گواه تاریخ و با کمی نگاه نقادانه به تاریخ اجتماعی دهه های سی و چهل و همچنین با کمی تامل می توان به این نکته پی برد که جریان تحجرآمیز حوزه علمیه قم، مهم ترین جریان دینی آن زمان است که به سردمداری مجتهدین به نامی در داخل و خارج از ایران با قدرت هرچه تمام تر به راه خود ادامه می دهد. این جریان همه شئون زندگی مردم را در دست گرفته و اجازه عرض اندام به هیچ نیروی اجتماعی دیگری نمی دهد. این مقاله می کوشد تصویری دقیق از تاریخ اجتماعی دهه های یادشده ارائه دهد و همچنین تاثیر جریان تحجرآمیز را بر زندگی مردم آن روزگار و در نهایت بر روی ادبیات داستانی بررسی نماید. جامعه آماری در این مقاله همه آثار نویسندگان دهه های سی و چهل است و نمونه گیری موردبررسی در این تحقیق، کتاب های انتخابی هرکدام از نویسندگان است که با روش تحلیل محتوای کیفی موردبررسی قرارگرفته است. نتیجه این بررسی نشان می دهد که علی رغم تاثیر بسیار زیاد این جریان بر مردم، به خصوص مردم طبقات پایین تر جامعه، نشانی از تاثیر آن بر ادبیات داستانی یافت نمی شود. جریان تحجرآمیز طبقه ای را تحت شئون خود گرفته که کمترین ارتباطی با ادبیات داستانی ندارد. به عبارت دیگر، جریان تحجر تاثیر چندانی در فرم و محتوای ادبیات داستانی نداشته و فقط زندگی اجتماعی مردمان طبقه پایین را تحت تاثیر قرار داده است.
    کلیدواژگان: تحجر، ادبیات داستانی، سیمین دانشور، ابراهیم گلستان، جلال آلاحمد، هوشنگ گلشیری، بهرام صادقی، محمدعلی جمال زاده، علی محمد افغانی
  • حامد شیری * صفحات 61-85

    بررسی عوامل موثر بر گذار دموکراتیک و تبیین موفقیت و ناکامی کشورها در دموکراتیزه کردن سیاست مسئله اصلی نوشتار حاضر است. استدلال مقاله با استناد به رویکردهای نظری این است که دموکراسی به مثابه ساختار توسعه یافته سیاست تابعی از توسعه یافتگی ساختارهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. این مقاله به صورتبندی فرضیات شش گانه «اثر رشد اقتصادی»، «اثر نابرابری اقتصادی»، «اثر دولت رانتیر»، «اثر مدرنیزاسیون»، «اثر سرمایه اجتماعی» و «اثر فرهنگ دموکراتیک» بر دموکراسی پرداخته و آنها را به آزمون تجربی گذاشته است. به لحاظ روش</span> </span>شناختی، این مطالعه به شیوه تطبیقی میان</span> </span>کشوری و با استفاده از تحلیل ثانویه داده های جهانی برای 79 کشور جهان در فاصله 2005 تا 2014 به اجرا درآمده است. داده های «شاخص دموکراسی» از پایگاه اطلاعات اکونومیست استخراج شده و در قالب مولفه های سه گانه «روند انتخابات و کثرت</span> </span>گرایی»، «عملکرد دولت» و «آزادی های مدنی» مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج تبیینی بیانگر این است که در بین متغیرهای اقتصادی اثر «درآمد سرانه» بر شاخص دموکراسی مثبت و البته غیرمستقیم و اثر «درآمدهای رانتی» منفی و ضددموکراتیک است. سازه های «مدرنیزاسیون»، «سرمایه اجتماعی» و «فرهنگ دموکراتیک» نیز به مثابه متغیرهای اجتماعی و فرهنگی اثرات تعیین کننده ای بر شاخص دموکراسی دارند، اگرچه تاثیر «مدرنیزاسیون» غیرمستقیم بوده و با واسطه در تسهیل و تقویت روندهای دموکراتیک ایفای نقش می کند.

    کلیدواژگان: دموکراسی، سیاست دموکراتیک، مدرنیزاسیون، توسعه اقتصادی، سرمایه اجتماعی، فرهنگ دموکراتیک
  • شهلا کاظمی پور، حمید انصاری، علیرضا گودرزی صفحات 67-97
    جامعه برای برقراری و شکل گیری خود، به ناچار به نظمی، از سویی طبیعی و از سویی قراردادی روی می آورد که از فرهنگ پذیری و جامعه پذیری نشات می گیرد، و برای در کنار هم زیستن، چاره ای جز اطاعت از این نظم نیست. به همین سبب، مردم همنوایی با هنجارهای اجتماعی را پیشه می کنند و به همان میزان، تخطی از قواعد اجتماعی در درون تمام جوامع مشکل ساز و مشکل آفرین است. تعرض طرفین قرارداد اجتماعی به حقوق یکدیگر، موجب اخلال در روابط آن ها می شود و موانعی را برای ایجاد نظم و امنیت اجتماعی ایجاد می کند. به همین منظور، تحقیق حاضر، برای سنجش میزان تعهد شهروندان به نظم اجتماعی، به بررسی عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر آن می پردازد. محققین برای سنجش تعهد به نظم اجتماعی، از سه شاخص اصلی: التزام به قانون، التزام افراد به رعایت حقوق شهروندی و اعتماد به دیگران استفاده کرده اند، زیرا اعتقاد بر این است برایند این سه مولفه، متغیر وابسته ما را می سازد. روش تحقیق این پژوهش از نوع پیمایش بوده، که تعداد 384 نفر از جمعیت 64-18 ساله شهر تهران را با استفاده از فرمول کوکران، به عنوان جامعه نمونه انتخاب و با ابزار پرسشنامه مورد کاوش قرار داده است. پایایی سوالات تحقیق از طریق آلفای کرونباخ با مقدار متوسط 828/0 مورد تایید قرار گرفته است. نتایج پژوهش رابطه بین میزان تعهد به نظم اجتماعی را با میزان باورهای دینی، باورهای اخلاقی، احساس نا امنی، مشارکت اجتماعی، احساس بی عدالتی، جنسیت، تحصیلات و سن پاسخگویان را تایید می کند و این رابطه با وضعیت تاهل مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: نظم، تعهد به نظم اجتماعی، الزام به قانون، حقوق شهروندی، اعتماد اجتماعی، عوامل اجتماعی? فرهنگی
  • صادق صالحی، لقمان امامقلی، جمال محمدی صفحات 98-122
    تصور عمومی در ایران بر این است که برای تبدیل مسائل محیط زیستی به مساله اجتماعی که توجه همگان را به خود جلب نماید، دولت باید نقش اصلی را ایفاء کنند. اگر چه دولت می تواند نقشی کلیدی در برساخته شدن نگرانی های محیط زیستی، حفظ اهمیت مسائل محیط زیستی در مباحث عمومی جامعه و بالا نگهداشت سطح آگاهی نسبت به موضوعات محیط زیستی ایفاء کند، ولی هانیگن معتقد است که برای برساخته شدن یک مسئله محیط زیستی، شش عامل اصلی شامل اقتدار و اعتبار علمی داده ها، مروجان، توجه رسانه ها، برجسته سازی مسئله به شکل نمادین و بصری، مشوق های اقتصادی و نهادهای مردمی نقش دارند. این مقاله، با استفاده از رویکرد جامعه شناختی هانیگن، به بررسی عدم توفیق در مردمی کردن مساله محیط زیست در ایران پرداخته است. مقاله حاضر به تبیین این مساله می پردازدکه چرا با وجود اظهارات گوناگون و پراکنده متعدد در سطوح مختلف رسمی و غیررسمی، هنوز وضعیت های نامطلوب محیط زیستی، تبدیل به مساله اجتماعی در ایران نشده است. بررسی حاضر نشان می دهد که عدم وجود پیش شرط های لازم در تعریف یک برساخت موفق اجتماعی در ایران، سبب شده است تا بسیاری از مسائل و مشکلات محیط زیستی نتوانند تبدیل به مساله عمومی و همگانی و به تعبییر دقیق تر، مساله اجتماعی شود.
    کلیدواژگان: محیط زیست، مساله اجتماعی، برساخت گرایی، هانیگن، ایران
  • مهدی منتظرقائم*، محمدجعفر اسفندیاری صفحات 195-234

    تحولات معرفتی رخ داده در بستر حوزه های علمیه شیعه، یکی از موضوعات مناقشه برانگیزی است که در سال های اخیر مورد توجه نظریه پردازان مطالعات دین قرار گرفته و طبقه بندی های گوناگونی از مشرب های مختلف حاضر در حوزه امروز قم به دنبال داشته است. در این میان، یکی از مسایل کانونی -که در اغلب مطالعات نظری صورت گرفته مغفول مانده است- این است که تکثرات معرفتی به وجود آمده در جریانات فکری روحانیت، چه بروزات تحلیلی در هنگام مواجهه با متون فرهنگی-رسانه ای روز جامعه از خود به جا می گذارند؟ حال از آن جاییکه جریان «فلسفه اسلامی»، به عنوان یکی از قطب های فکری پر سازوبرگ حوزه امروز قم محسوب می گردد، مطالعه مواجهات معنایی شاخه های مختلف منتسب به این جریان فکری، با متون فرهنگی-رسانه ای روز جامعه از اهمیت بالایی برخوردار است. فلذا؛ این پژوهش به دنبال آن است که از خلال کشف معانی ای که نمایندگان این جریان فکری-به عنوان مخاطبان فعال- از متون رسانه ای خلق کرده اند، اشتراکات و تفاوت های جهان معرفتی ایشان در مواجهه با جهان سینمای اجتماعی و مسایل اجتماعی روز جامعه ایران را به نحوی روشمند تحلیل نماید. جمع بندی یافته های پژوهش بیانگر آن است که جریان حوزوی فلسفه اسلامی و دو شاخه اصلی ذیل آن-فلسفه اسلامی با رویکرد انتقادی و فلسفه اسلامی با رویکرد عرفان- با وجود تعدد مقولات تفسیری مشترک، هر یک دارای رویکردهای تفسیری مختص خود هستند، که بازخورد نهایی ایشان نسبت به سینمای اجتماعی ایران را به نحو کاملا متفاوتی سازماندهی می نماید.

    کلیدواژگان: مخاطب ادراک و معناسازی، روحانیون، جریان فلسفه اسلامی، راهبردهای تفسیری
  • سعید وصالی*، سارا رحیمی صفحات 235-256

    تقلیل روش به «ابزار و تکنیک» محض، حاصل کلیشه ای ست که «روش تحقیق» را منفک از «چارچوب نظری» و رسالت آکادمی را صرفا تحقیق تجربی می داند؛ استفاده از نظریه گفتمان مبتنی بر این تلقی، علاوه بر ایجاد ناهمسازی های نظری- روشی، دست اندرکار آفرینش اسطوره ای جدید و نشانگر بی اعتنایی به تنشی با سابقه درون نظریه است. وجود دو نوع کلیشه تاریخ نگر - واقع گرایی و انتزاعی گری- و تقسیم آن میان آکادمی به عنوان جایگاه راستین «علم»، و خارج از آکادمی به عنوان عرصه حقیقی «روشنفکرمآبی و تتبعات نظری» به این وضعیت دامن می زند. البته، در سال های اخیر به سبب هژمونی پست مدرنیسم کلیشه ی نحله دوم تحت عناوینی چون «امتناع نظریات وارداتی در توضیح وضعیت خاص ایران»، «علم بومی» و... به گفتار آکادمیک نیز راه یافته است. چه بگوییم جریان دوم، صرفا واکنشی به پوزیتیویسم جریان اول است و چه برای آن حیثیت مستقلی قایل شویم، به نظر می رسد هر دو در توافقی آشکار و نهان، به ضخامت اسطوره عصر حاضر یاری می رسانند. ادعای سخن گفتن از واقعیت به واقع گرایانه ترین شکل و یا ادعای سخن گفتن از ذات و ماهیت چیزها دو سویه ی التفات اسطوره ای است که خود را به مثابه عقل سلیم دانشگاهیان و روشنفکران تثبیت نموده است و این چنین بر خصلت دوپهلوی خود می افزاید؛ تا حدی که دامن تحلیل گفتمان را که پیرو سنت رولان بارت، بناست اسطوره های تاریخ زدوده را واکاوی کند، گرفته است. مساله اصلی مقاله آن است که آیا درون نظام نشانه شناسی بارت پاسخی برای گفتار تاریخ زدوده کنونی که در آن کلیشه های تحلیل گفتمان فرصت استقرار یافته اند، وجود دارد؟ به عبارتی برآنم که به میانجی بازخوانی مناقشه بارت با منتقدان زمانه اش، و با کمک برخی واژگان لاکلایو و موف، اسطوره تحلیل گفتمان را رمزگشایی نمایم.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، اسطوره، دلالت صریح، دلالت ضمنی، امر بدیهی، طبیعی سازی، دال اعظم، کلیت غایب، واقع گرایی، بی طرفی، مساله تعمیم، ذات گرایی، این همان گویی
  • کاظم حاجی زاده * صفحات 257-280

    اسلام در سرزمین تاجیکستان تاریخ دیرینه ای دارد و مراحل متفاوتی را در آن گذرانیده است. در زمان سامانیان، این منطقه یکی از مراکز مهم تمدن اسلام بوده است. با فتح این کشور به دست روس ها و شکل گیری اتحاد جماهیر شوروی، اسلام در این سرزمین به شدت تحت فشار قرار گرفت. امروز تاجیکستان استقلال یافته به لحاظ دینی وارد مرحله تازه ای شده است. این مقاله در گام نخست قصد دارد به این سوال پاسخ دهد که اسلام در این کشور از چه مراحل تاریخی عبور کرده است. ما بر اساس مطالعات تاریخی، حیات اسلام را در این منطقه به سه دوره تقسیم کرده و مهم ترین وقایع معطوف به این دین را در هر دوره تعقیب می کنیم. در گام دوم مهم ترین جریان های اجتماعی-سیاسی امروز تاجیکستان معرفی می شوند که عبارتند از: جریان سکولار-سیاسی، جریان مذهبی-سیاسی و جریان قومی-ملی. در مورد یکم، به نظام سیاسی و سازمان احزاب می پردازیم. در مورد دوم، اعتقادات و اعمال اسلامی مردم به عنوان بعد غیررسمی اسلام گرایی و فعالیت های سازمان های اسلامی به عنوان بعد رسمی آن بررسی می شوند. در آخرین مورد به خصوصیات فرآیند ملت سازی و دولت سازی در جامعه تاجیکستان اشاره می کنیم. در بخش نتیجه گیری به رابطه تنگاتنگی که میان سه مرحله تاریخی حیات اسلام و سه جریان امروزی وجود دارد پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: اسلام گرایی، تاجیکستان، سکولاریسم، ملت سازی، دولت سازی
|
  • Mohammad Amirpanahi Pages 1-28
    The purpose of this paper is to answer the question of how a market will be created. This issue has been analyzed through the study of the emergence of the network of relationships, activists and work norms in the Baneh border market in Kurdistan province. For this purpose, qualitative method and interview and observation techniques, and documentary analysis were used to collect data. The conceptual and theoretical framework is the result of Karl Polanyi, Mark Granovetter, and Richard Swedberg''s views on "New Economic Sociology". The results show that the formation of the market is not accidental, natural or result of self-regulatory processes, but rather a political, legal, and institutional foundation, based on the current relationships between actors and their social and cultural roots. The social, economic, and political imperatives of the region under study have led the government, through economic policies, to create a network of relationships, actors and norms of work in sustained forms, called the "border market". In addition, the findings show that over time, the pattern of trade, the organization of economic relations, the number and nature of forces inside and outside the market and their relationships with each other have changed significantly.
    Keywords: Border Market, embeddedness, Economic Sociology, Political Benefit, Economic Benefit, Network
  • gholamreza Jamshidiha, Zaynab nadi * Pages 23-60

    Ibn Khaldun's attitude as a philosopher toward history is not limited to theoretical philosophy of history and includes critical philosophy or philosophy of history science. According to Ibn-Khaldun, the historical method is based on two principles of critique and explanation. No history can really be called science unless it is critical and Ali's. In this regard, in this paper, Ibn Khaldun, in consideration of the two principles in question, redefined Ibn Khaldun's view of the limits and directions of degeneracy. From the point of view of the contradiction between social structures and cultural structures, using the theoretical framework of Robert Merton, and drawing on the historical method, in the context of the theory of these two, the social and cultural structure of the Bedouin from the moment of entering the urban life as As the day goes by, the contradiction between their structures increases, and this goes so far. The river which ultimately does not result in the decline of the state.

    Keywords: social structure, Cultural Structure, contradiction, state, Ibn Khaldun, Robert Merton
  • Hamidreza Atashbarab Pages 29-43
    Of The Society That Deserves Raskolnikov Sociological, psychological, aesthetical, comparative, ethical, historical and other branches of literary criticism that have gradually replaced the classical trends of critique, well prove the close and intertwined relationship of literature, science and society. Literature that as Lukacs says, reflects the reality, can’t be considered autonomous or be studied just based on intertextual elements, putting aside extratextual elements and in particular text’s relationship with the society. Sociologists find crime a social phenomenon and from sociology point of view, interpretable. Crime is a phenomenon highly dependent on the cultural and sociological structures and conditions, for whose happening an exceptional cause can’t be sought. Crime and punishment as a main part of human social life, has long been a matter of concern for literature, while it should be noted that literature itself is believed to be a social unit, subject to social order. Sociological literary criticism employs sociological criminology rules to study and interpretation of literary works on crime and punishment. In current article we aim to shed more light on one of the greatest novels of time -Fyodor Dostoevsky’s Crime and Punishment- from sociological criminology point of view and based on Dostoevsky’s concerns and sociological viewpoints.
    Keywords: Crime, Sociological Criminology, Nihilism, Dostoevsky, Crime, punishment
  • Mohammadjafar Esfandiary Pages 44-66
    Historically speaking and With a glimpse of the social history of the thirty and forties and also through more study, we can realize that religious concretion flow of seminaries are the most important religious flow of that time that continue their path as powerful as possible by headship of some famous religious from in and outside of Iran. This flow has all aspect of the people in their hand and doesn't allow any other social groups to show off. This article wants to depict an exact picture of social history of mentioned decades and also the effect of religious concretion on people lives on that days, also tries to study the concurrent effect of this phenomenon on the Iranian fictions. The statistical society in this article is all the writings of the thirty-fourties, and the sampling survey in this study is the selected books of each of the authors, which has been examined by qualitative content analysis method. The result of this study suggests that, despite its great impact on people, especially the people of the lower classes of the society, it does not find its effect on fictional literature. The religious concretion flow impressed the class that doesn't have any relation with party and literature, it means the lower class of society. In the other words, the religious concretion flow didn't affect form and content of fiction and just impressed the social life of lower class people.
    Keywords: concretion, Fictional Literature, Simin Daneshvar, Ebrahim Golestan, Jalal al ahmad, Hooshang Golshiri, Bahram Sadeghi, Mohammad ali Jamalzadeh, Ali mohammad Afghani
  • Shahla Kazemipour, Hamid Ansari, Alireza Goodarzi Pages 67-97
    Society to establish itself inevitably comes up to natural and contract order, which derives from acculturation and socialization, and to stay together, the only thing to do, is to obey this order. For this reason, people are in harmony with social norms, and the same amount, violation of social rules within all societies are Problematic and troublesome. The contravention of the social contract to the rights of each other, disturbs their relationships, and creates barriers to social order and security. For this purpose, this research to measure citizens' commitment to social order, investigates the social and cultural factors affecting it. Researches to measure the commitment to social order, have used three main indicators:obligations to the law, obligation of individuals to observe citizenship rights and trusting others. Because it is believed, these three components make our dependent variable. The research method of this research was survey, which number 384 people aged 18-64 years old in Tehran, using the Cochran formula, selected as the sample society, and with a questionnaire tool,has explored. Reliability of research questions was confirmed through Cronbach's alpha with a mean value of 0. 882. The results of the research confirms, the relation between the amount of commitment to social order with religious beliefs, moral beliefs, feeling insecure, social participation, feeling injustice,sex, education and age of the respondents. . And this relationship with the marital status was not approved.
    Keywords: Order, commitment to social order, Supreme court to the law, citizenship rights, social trust, socio-cultural factors
  • Sadegh Salehi, Logman Emamgoli, Jamal Mohammadi Pages 98-122
    Generally speaking, Iranian people believe that the government should play a significant role for defining the environment as a social problem. There is no doubt the government can play a key role in the construction of environmental concerns, preserving the importance of environmental issues in the public debate and maintain a high level of awareness of environmental issues, but John Hannigan as an environmental sociologist suggests that six factors should involve to define social environmental problems: (1) the authority and credibility of scientific data, (2)environmental promoters, (3) media attention, (4) dramatizing the issue as a symbolic and visual, (5)economic incentives and (6) non- governmental organizations.
    This paper applies Hanigan’s sociological approach to explain how absence of some social factors has failed to popularize the bad conditions of environment as social problems in Iran. There are various and scattered statements in different levels of formal and informal to identify adverse environmental conditions in Iran, but environmental problems have not yet become a social problem. To explain this issue, the paper benefited constructionist approach and believed that failure in the construction of environmental problems in Iran, is due to the lack of contribution of the above six mentioned factors
    Keywords: Environment, Constructionist, Hannigan, Iran
  • mehdi montazerghaem *, mohammadjafar Esfandiari Pages 195-234

    The epistemic changes occurring in the context of the Shiite clerical and seminary system are one of the most sensitive and controversial issues that have been considered by the scholars and theorists of religious studies in recent years and have been created Different typologies and classifications in various approaches in Qom today seminary. Meanwhile, one of the central problems surrounding the approach of clergy to modernity, which has been neglected in most theoretical and library studies, that is how such epistemic and discursive diversities are shown in the clerical encounters with today’s media texts. In other words, which “epistemic forces” determine clerical interpretations of media texts? Since the current "Islamic philosophy" is considered as one of the intellectual centers of Qom's seminary of today, the study of the clerical interpretations of the cultural-media texts of the day Society has an important and urgent need. Altogether, this study sought to discover and elicit clerical perceptions of media texts and, by way of that, compare and contrast epistemic worlds of various clerical schools in their encounters with/interpretations of social cinema and social issues of today’s Iran. Results show that, notwithstanding their commonalities, the wide range of Islamic philosophy and its two main constituents - Islamic philosophy with critical approach and Islamic philosophy with gnostic approach - has its own interpretive strategies which determine their evaluation of social issues and social films in their own (different) way.

    Keywords: Audience, reception, clerics, Islamic Philosophy, interpretive strategies
  • saeid Vesali *, sara Rahimi Pages 235-256

    Reducing the method to "tool and technique" is the Consequence of a stereotype that distinguishes the "research method" from the "theoretical framework" and determines the function of the academy in empirical research; the use of the theory of discourse based on this approach, in addition to creating dissonance Theoretical-methodical, is a new academic myth and reflects the disregard of tension within historical theory means the tension of two types of historical stereotypes mean realism and abstraction-historicism . They are divided among the academy as the true position of "science," and non-academic field as the real realm of "intellectual thinking". Of course, in recent years, as the hegemony of postmodernism is dominated, the second stereotype means "refusal of imported theories to explain the specific situation of Iran", "Native-Islamic science" has also come to academic discourse. whether we say that the second stream is merely a reaction to the academic positivism, or named it an independent Interpretation, it seems both of them -in a clear and secret agreement- has caused reproducing the dominated myth in present time.  While discourse analysis that follows the tradition of Roland Barth, is going to analyze the myths. The main concern of the paper is decoding myth of discourse theory in Iran with the help of some theoretical vocabularies of Laclau and Mouffe and the semiotic system of Barrett especially Barth's controversy with his Contemporary literary critics.

    Keywords: Discourse analysis, myth naturalization, absent totality, Realism neutralism, generalization problem, historicism
  • kazem hajizadeh* Pages 257-280

    Islam has an old history in Tajikistan and has experienced different stages in that territory. During the Samanid period</em>,</em> this area was one of the important centers of Islamic Civilization. After Russian conquest and the establishment of the Soviet Union, Islam was severely repressed in this area. And today independent Tajikistan is involving in a new religious stage. This article first seeks to provide an answer to this question: What historical stages has Islam experienced in this country? Based on historical research, we classify the local history of Islam into three periods and then look for the major events of each period related to it. Afterward, the most significant social- political movements of present-day Tajikistan are described- Secular- political, Religious- political and Ethnic- National. In order to argue about the first movement, the Political system and the organization of parties are considered. Islamic beliefs and practices of people as informal aspect of Islamism, and activities of Islamic organizations as formal aspect of Islamism are examined in order to illustrate the second movement. Finally, the nation- and state-building process in Tajikistan is reported to make the third movement clear. In conclusion, it is argued that there is a close relationship between those three historical stages and these three contemporary movements.

    Keywords: Islamism, Tajikistan, Secularism, nation-building, state-building