فهرست مطالب

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences - Volume:8 Issue: 1, 2006

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences
Volume:8 Issue: 1, 2006

  • 82 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1385/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات پژوهشی
  • عباس حق پرست، مهشید قنبرنژاد، مریم محمدی صفحه 1
    زمینه و هدف
    بسیاری از گون های گیاهی باعث کاهش قابل ملاحظه ای در بروز علایم سندروم ترک (Withdrawal Syndrome) پس از تزریق نالوکسان در حیوانات آزمایشگاهی وابسته به مرفین می شوند. در این تحقیق براساس یک مطالعه اولیه، تاثیر دم کرده پوست قرمز پسته اهلی (Pistacia Vera) بر بروز و شدت علایم فوق در موش صحرایی وابسته به مرفین مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه از 42 سرموش نر بالغ از نژاد NMRI استفاده گردید. به منظور ایجاد وابستگی به مرفین درحیوانات، مرفین در غلظت های مشخص به مدت 14 روز در آب آشامیدنی آنها حل شد. گروه کنترل (n=10) پس از وابستگی به مرفین در روز پانزدهم، نالوکسان به میزان 2 mg/kg به روش زیرجلدی دریافت کردند و سپس علایم سندروم ترک به مدت 20 دقیقه و کاهش وزن حیوان پس از 24 ساعت بررسی گردید. در چهار گروه دیگر (n=8)، 30 دقیقه قبل از تزریق نالوکسان در روز پانزدهم، دم کرده پوست قرمز پسته به روش داخل صفاقی با دوزهای 100، 50، 25 mg/kg و 200 به حیوان تزریق و بروز و شدت علایم سندروم ترک بررسی گردید.
    یافته ها
    یافته های فوق نشان داد که در تمامی موش های وابسته به مرفین، سه علامت writhing، اسهال و کاهش وزن وجود دارد. تعداد writhing در مدت 20 دقیقه پس از تزریق نالوکسان به صورت وابسته به دوز در گروه های (P<0.05) 25 mg/kg، (P<0.05) 50 و (P<0.01)100 از دم کرده فوق نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داشت. این در حالی است که بروز اسهال در تمام گروه های دریافت کننده دم کرده (P<0.01) و وزن حیوان درگروه های 50 و 100 (به ترتیب P<0.01، P<0.05)، کاهش معنی داری نشان داد. در هر سه علامت، کاهش در دوز 100 mg/kg بیشتر بود (P<0.01).
    نتیجه گیری
    داده های فوق نشان داد که دم کرده پوست قرمز پسته می تواند به صورت وابسته به دوز در کاهش علایم سندروم ترک مرفین موثر باشد ولیکن افزایش دوز از یک میزان مشخص باعث کاهش اثر گیاه شده و اثرات سمی آن به وجود می آید. بنابراین استفاده از دم کرده پوست این گیاه برای کاهش علایم سندروم ترک، نیاز به مطالعات بیشتر در زمینه شناخت مکانیسم و خواص فارماکوکینتیک و فارماکودینامیک آن دارد.
    کلیدواژگان: پسته، علایم سندروم ترک، مرفین، نالوکسان، موش صحرایی
  • حسین انصاری *، سیدحمیدرضا طباطبایی صفحه 9
    زمینه و هدف

    تالاسمی ماژور شایع ترین بیماری کم خونی همولیتیک در جهان است و عدم تزریق منظم دسفرال حین درمان این بیماران باعث عوارض متعددی در ایشان می شود که شایع ترین آنها عوارض قلبی مانند نارسایی قلبی، پریکاردیت و آریتمی است که شایع ترین علت مرگ در بیماران تالاسمی ماژور نیز می باشند. هدف این مطالعه بررسی احتمال تجمعی رخداد و عوامل موثر در این عارضه می باشد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه تعداد 806 بیمار تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بخش کولیز بیمارستان شهید دستغیب شیراز به روش سرشماری و به صورت گذشته نگر با استفاده از یک فرم جمع آوری اطلاعات مورد بررسی قرار گرفتند. علاوه بر تعیین زمان بروز عوارض قلبی جهت تحلیل بقا، مشخصات دموگرافیک و زمان شروع و نوع خون دریافتی و زمان شروع و نحوه دریافت دسفرال نیز ثبت گردید. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیلی (مدل کاپلان مایرو آزمون Log Rank) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    دامنه سنی بیماران مورد مطالعه 1 تا 43 سال و میانگین سنی آنها 1543±6.82 سال بود. میزان شیوع عارضه قلبی 15.9% به دست آمد. میانگین سنی شروع عارضه قلبی و میانگین سن بیماران دارای عارضه به ترتیب 16.93±5.43 و 19.6±5.8 سال بود که متوسط سال های با عارضه قلبی در کل بیماران 2.67 سال برآورد شد. میانه زمان بقا بدون عارضه قلبی یا زمان احتمال 50 درصدی رخداد با سن، سطح سواد والدین و سن شروع تزریق دسفرال ارتباط معنی داری از لحاظ آماری مشاهده شد (P<0.01).

    نتیجه گیری

    شروع زودرس تزریق خون در صورت شروع دیررس تزریق دسفرال باعث بالا رفتن احتمال تجمعی رخداد و شروع زودرس عوارض قلبی می شود. برای جلوگیری از عوارض توصیه می شود که شروع تزریق خون و دسفرال به موقع و متناسب با همدیگر باشند. نقش آموزش به والدین در اینجا بسیار حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، عوارض قلبی، تحلیل بقا، شیراز
  • مسعود رودباری، عباس شیبک صفحه 19
    زمینه و هدف
    امتحان پیش کارورزی مهم ترین آزمون دانشجویان پزشکی بوده و می تواند توانایی های حرفه ای آنان را ارزیابی نماید. این مطالعه به منظور بررسی نتایج و برخی از فاکتورهای موثر بر نمره امتحان پیش کارورزی دانشجویان پزشکی زاهدان انجام شده است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1381 بر روی 99 دانشجوی شرکت کننده امتحان های پیش کارورزی شهریور و اسفند 1380 پزشکی زاهدان اجرا شده است. برای بررسی، میانگین مقاطع مختلف دوره پزشکی، نمرات 13 درس مهم بالینی، نمرات امتحانات جامع و برخی متغیرهای دموگرافیک آنان از طریق اداره آموزش دانشکده پزشکی جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل از آزمون های t، آنالیز واریانس، همبستگی و رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS استفاده شده است.
    یافته ها
    شرکت کنندگان و مردودین دوره شهریور 81 به ترتیب 35 و 9 نفر و این تعداد برای دوره اسفند 81 به ترتیب 64 و 10 نفر بوده اند. بین میانگین های پیش کارورزی دوره ها اختلاف موجود است (p=0.034). به طوری که میانگین در اسفند بیشتر می باشد. میانگین امتحان پیش کارورزی برای متغیرهای سهمیه و جنس در دوره شهریور و کل، برای متغیر تاهل در دوره اسفند و برای متغیر سن در هر دو دوره و کل اختلاف معنی دار دارند. میانگین دروس چشم و عفونی، نمرات امتحان جامع علوم پایه و پیش کارورزی و میانگین های مقاطع مختلف قبول شدگان و مردودین در هر دو دوره اختلاف معنی دار دارند. بزرگترین همبستگی بین نمره پیش کارورزی و سایر متغیرها در دوره شهریور مربوط به دروس چشم و عفونی و میانگین دوره بالینی و در دوره اسفند مربوط به میانگین های دوره های بالینی و فیزیوپاتولوژی و نمره امتحان جامع علوم پایه می باشد. در تحلیل نتایج با استفاده از رگرسیون خطی که در آن متغیر وابسته نمره پیش کارورزی به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شد، متغیرهای معدل دوره بالینی و نمره امتحان جامع علوم پایه در مدل باقی می مانند.
    نتیجه گیری
    متغیرهای تاهل، جنس سن و سهمیه (از متغیرهای دموگرافیک) و میانگین های مقاطع و نمرات دروس چشم و عفونی از عوامل موثر در نمره پیش کارورزی هستند.
    کلیدواژگان: آموزش، پزشکی، آزمون، نتایج، پیش کارورزی، زاهدان
  • ایرج ضاربان، علیرضا حیدرنیا، فاطمه رخشانی، حسین جباری، عبدالغنی عبدالهی محمد صفحه 29
    زمینه و هدف
    بیماری ایدز، هنوز یکی از مشکلات بهداشتی در جهان به ویژه در کشورهای در جهان به ویژه در کشورهای در حال توسعه است. الگوی غالب انتقال ایدز در ایران از طریق تزریقی بوده، اما الگوی غالب انتقال در شهرستان چابهار از طریق جنسی می باشد. این تفاوت در شیوه انتقال بیماری موجب شد تا این مطالعه به منظور تعیین تاثیر برنامه آموزش پیشگیری از ایدز بر آگاهی، نگرش و عملکرد ملوانان بندر چابهار انجام پذیرد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی، 130 نفر از ملوانان بندر چابهار به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابتدا آگاهی، نگرش و عملکرد افراد مورد مطالعه درباره روش های انتقال و پیشگیری از ایدز با پرسشنامه جمع آوری شد و سپس برنامه آموزشی پیشگیری از ایدز طراحی و با روش سخنرانی توام با پرسش و پاسخ چهره به چهره و فیلم آموزشی اجرا شد. دو ماه پس از مداخله آموزشی، نمرات آگاهی، نگرش و عملکرد واحدهای مورد پژوهش مجددا تعیین و با نتایج بررسی اولیه مقایسه گردید. داده ها با آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 21% ملوانان در خارج از کشور ارتباط جنسی داشته اند و بین میانگین نمرات قبل و بعد مداخله آموزشی آگاهی (27.74 در مقابل 36.33)، نگرش (29.45 در مقابل 42.48) و عملکرد (23.91 در مقابل 30.45) تفاوت معنی دار آماری مشاهده شد. (در کلیه موارد p=0.001).
    نتیجه گیری
    استفاده از روش های توام آموزشی برای بهبود آگاهی، نگرش و رفتارهای پیشگیری کننده ایدز مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، ایدز، آگاهی، نگرش، عملکرد، ملوانان
  • عباس حق پرست، لعیا اخلاص پور، سودابه نواده خدادادی، نرگس اشرفی گنجویی صفحه 37
    زمینه و هدف
    درد نوروپاتیک حاصل از قطع یا تحت فشار قرار گرفتن عصب، یکی از دردهای رایج کلینیکی محسوب می شود که باعث تشدید پاسخ به محرک های درد زا (Hyperalgesia) و غیر درد زا (Allodynia) می شود. بعضی از مطالعات نشان داده اند که جنسیت، نوع و سطح هورمون های استروئیدی جنسی پیدایش و روند درد نوروپاتیک را تحت تاثیر قرار می دهند. در این مطالعه سعی شده با حذف اثر هورمون های بیضه به مکانیسم های دقیق تری که در روند پیدایش هایپر آلژزی ناشی از بستن عصب سیاتیک و پاسخ به درد دخیلند دست یابیم.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه 45 سر موش سوری نر با وزن تقریبی 35 - 25 گرم به گروه دست نخورده، شاهد کاذب، عصب بسته شده، گنادکتومی و عصب بسته + گنادکتومی شده تقسیم و برای پاسخدهی به محرک درد حاد به وسیله دستگاه اتوماتیک Tail-Flick تست شدند. در این خصوص زمان تاخیری پس کشیدن دم به مدت 11 روز از روز دهم تا بیستم بعد از عمل جراحی (آسیب به عصب محیطی با بستن عصب سیاتیک سمت چپ و برداشتن بیضه حیوان) ثبت شد. در آزمون های آماری، سطح معنی داری P<0.05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    پاسخ تاخیری پس کشیدن دم در موش های سوری نر گنادکتومی شده (7.15±1.8 ثانیه) در مقایسه با گروه دست نخورده (10.78±1.43 ثانیه) کاهش معنی داری داشت (P<0.05). موش های سوری نر عصب بسته شده در روزهای 11 الی 17 پس از بستن عصب سیاتیک دچار پر دردی شدند (6.35±1.33 ثانیه؛ P<0.05). همچنین در گروه عصب بسته + گنادکتومی شده، زمان تاخیری پس از کشیدن دم (5.45±1.14 ثانیه) به طور معنی داری در روزهای 11 و 13 الی 16 نسبت به گروه شاهد کاذب (1.99±1.64 ثانیه؛ P<0.05) و در روزهای 13 و 14 (P<0.01) و (P<0.01)15در مقایسه با گروه عصب بسته شده (6.62±1.75 ثانیه) کاهش یافته بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق حاکی از آنست که احتمالا تستوسترون به عنوان یک ضد درد در سیستم عصبی عمل می نماید. علاوه بر این، ما گمان می کنیم که تستوسترون این عمل را از طریق یکسری تغییرات نوروپلاستیک در سطح نخاع همچون تنظیم افزایشی و یا کاهشی مواد میانجی عصبی بهنگام هیپرآلژزی ناشی از بستن عصب سیاتیک در روند پیدایش درد نوروپاتیک انجام می دهد. برای تایید این مطلب تجویز هورمون های استروییدی در موش های گنادکتومی شده و بررسی روند پیدایش هیپرآلژزی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: درد نوروپاتیک، بستن عصب سیاتیک، برداشتن بیضه ها، پس کشیدن دم، موش سوری
  • مهدی فخار، پروانه حبیبی. محمدحسین معتضدیان صفحه 47
    زمینه و هدف
    جداکردن و تعیین هویت انگل لیشمانیا مرحله بنیادی برای کنترل بیماری لیشمانیوز می باشد. فرم پروماستیگوت انگل را در محیط های کشت بدون سلول می توان کشت داد که محیط های مایع غنی حاوی مواد بیولوژیک برای کشت مناسب هستند. بهترین ماده بیولوژیک که همراه با محیط هیا مایع بکار می رود سرم جنین گاو می باشد اما این ماده بسیار گران بوده و تهیه آن در کشور ما مشکل است. در این مطالعه استفاده از مایع کیست هیداتیک گوسفندی به عنوان جانشینی برای سرم جنین گاو مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    مواد و روش کار
    انگل لیشمانیا از زخم موش آلوده جدا شده با روش واکنش زنجیره ای پلی مراز تعیین گونه گردید. تعداد هشتصد هزار پروماستیگوت انگل لیشمانیا ماژور به 6 لوله استریل به صورت سه تایی (18 لوله) اضافه گردید که به هر لوله به ترتیب 1 میلی لیتر از محیط های حاوی مایع کیست هیداتیک به تنهایی، عصاره مغزی- قلبی مایع به همراه 5% سرم جنین گاو، عصاره مغزی- قلبی مایع به همراه 10% سرم جنین گاو، عصاره مغزی- قلبی مایع به همراه 5% مایع کیست هیداتیک، عصاره مغزی- قلبی مایع به همراه 10% مایع کیست هیداتیک و عصاره مغزی قلبی مایع به تنهایی اضافه گردید. پس از 24، 72، 144 و 192 ساعت تعداد انگل شمارش گردید و میانگین آنها با یکدیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که مایع کیست هیداتیک به میزان 10% از حجم نهایی در محیط کشت عصاره مغزی- قلبی مایع تا 72 ساعت می تواند جانشین مناسبی برای سرم جنین گاو باشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، مایع کیست هیداتیک گوسفندی به عنوان جانشین مناسبی برای سرم جنین گاو معرفی شده است.
    کلیدواژگان: مایع کیست هیداتیک گوسفندی، سرم جنین گاو، کشت لیشمانیا ماژور، ایران
  • سیدسعید مظلومی محمودآباد، معصومه عباسی شوازی صفحه 53
    زمینه و هدف
    اپیدمی AIDS، هم اکنون در سومین دهه حضور خویش است و تبدیل به بیماری همه گیری شده است که جامعه جهانی را تهدید می کند. طبق گزارش WHO، تا دسامبر سال 2002 میلادی، 68 میلیون مورد آلوده به ویروس در دنیا وجود داشته است و این در حالی است که نوجوانان به عنوان جمعیت در معرض خطر عفونت HIV/AIDS شناخته شده اند. از آنجا که راه های انتقال این عفونت محدود است، ارتقای سطح آگاهی مردم و بخصوص نوجوانان در خصوص HIV/AIDS، می تواند کمک بسیاری به کاهش میزان های فزاینده عفونت ایدز کند.
    مواد و روش کار
    این بررسی، مطالعه ای توصیفی- مقطعی است که با هدف تعیین و ارزیابی آگاهی و نگرش دانش آموزان دبیرستان های استان یزد در سال 1383 انجام گرفته است. 2146 دانش آموز از چهار شهر استان یزد در مقاطع مختلف تحصیلی، از طریق نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و توسط پرسشنامه خود- ایفا، مورد ارزیابی قرار گرفتند، داده های این بررسی در نرم افزار آماری SPSS.win 11.5 وارد شد و به وسیله آزمون های آماری مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    هر چند اکثریت دانش آموزان در مورد راه های انتقال HIV/AIDS آگاهی صحیح داشتند (93.3%- 72% پاسخ صحیح به سوالات راه های انتقال)، لیکن هنوز تصورات غلط در مورد این بیماری و راه های انتقال آن به طور قابل توجهی در میان آنان وجود داشت. در مجموع آگاهی اکثر دانش آموزان (35.2%) در حد خوبی بود. اغلب دانش آموزان (36.3%) در زمینه ایدز و بیماران مبتلا به ایدز، نگرش مثبت داشتند، در حالی که با توجه به نسبت 32.4، نگرش منفی نیز در بین آنان رایج بود. آگاهی و نگرش دانش آموزان مورد بررسی در زیر گروه های مقطع تحصیلی و پایه تحصیلی تفاوت معنی داری را نشان داد (P<0.001)، ضمن این که نگرش دانش آموزان دختر به طور معنی درای مطلوب تر از پسران بود (P<0.001). رادیو- تلویزیون منبع اصلی کسب اطلاعات دانش آموزان در خصوص HIV/AIDS بود (63.9%) و 21.2% از آنان نیز از اینترنت به عنوان یکی از منابع کسب اطلاعات خود نام برده بودند. هم چنین اکثر دانش آموزان (56.1%) دوستان را به عنوان فرد مورد بحث و گفتگوی خود در زمینه ایدز معرفی کرده بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این تحقیق، پیشنهاد می شود مدارس به عنوان یکی از کانون های اصلی تمرکز در استراتژی های کاهش ایدز مد نظر گرفته و آموزش دانش آموزان در خصوص تمامی جنبه های HIV/AIDS، به عنوان جز تکمیلی آموزش در همه مدارس کشور مورد توجه جدی سیاستگزاران آموزشی و دولتی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، دانش آموزان، دبیرستان، HIV، AIDS
  • لیلی یکه فلاح صفحه 65
    زمینه و هدف
    تحقیقات متعدد نشان می دهد انجام تمرینات ورزشی منظم باعث کاهش علایم تنفسی آسم و کاهش احساس تنگی نفس توسط مکانیسم هایی نظیر تقویت عضلات تنفسی و کاهش بستری شدن در بیمارستان و کاهش مصرف برونکودیلاتورها شده و طبق مطالعات اسپیرومتری با بهبود عملکرد ریه ها می تواند سهم بسزایی در سلامتی بیماران آسمی داشته باشد. لذا به منظور تعیین تاثیر تمرینات ورزشی بر تظاهرات بالینی و شاخص های اسپیرومتری بیماران مبتلا به آسم، این پژوهش در بیمارستان الزهرا اصفهان انجام شد.
    مواد و روش کار
    این پژوهش مطالعه ای نیمه تجربی با طرح یک گروهی و آزمون قبل و بعد می باشد. تعداد کل نمونه ها 21 فرد بزرگسال مبتلا به آسم خفیف تا متوسط مراجعه کننده به کلینیک تخصصی الزهرا اصفهان در سال 1380 بودند که با روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه تظاهرات بالینی بیماران مبتلا به آسم و تست اسپیرومتری جمع آوری گردید. نمونه ها به مدت چهارهفته هر هفته سه مرتبه و هر جلسه 45 دقیقه تحت نظارت مستقیم پژوهشگر اقدام به انجام برنامه مدون تمرینات ورزشی در سه مرحله گرم کردن، انجام تمرین و سرد کردن، می نمودند. قبل و بعد از 4 هفته پرسشنامه تکمیل و تست اسپیرومتری انجام شد و نتایج با استفاده از آزمون های آماری ویلکاکسون و مقایسه زوج ها مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که طبق آزمون مقایسه زوج ها، انجام تمرینان ورزشی در افزایش میانگین امتیاز وضعیت تنفسی (علایم و نشانه های آسم نظیر کوتاهی نفس ها، تنگی نفس، سرفه و...) به طور قابل توجهی (P<0.001) موثر بوده است. طبق آزمون ویلکاکسون، انجام تمرینات ورزشی باعث بهبود اکثریت علایم و نشانه های آسم نظیر خس خس سینه (P=0.004)، کاهش دفع خلط (P=0.003)، کاهش احساس کم آوردن نفس یا کوتاهی نفس ها (P=0.0009)، کاهش سرفه (P=0.005). همچنین نتایج نشان داد که انجام تمرینات ورزشی باعث افزایش میانگین امتیاز شاخص اسپیرومتری «حداکثر جریان بازدمی» شده است (P<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به اثر بخش بودن تمرینات ورزشی در بهبود علایم و نشان ها و شاخص های اسپیرومتری و بهبودی عملکردی ریوی بیماران مبتلا به آسم پیشنهاد می گردد ورزش به عنوان مکمل درمان دارویی و جهت ارتقا و پیشرفت درمان مبتلایان به آسم استفاده شود.
    کلیدواژگان: آسم، تمرینات ورزشی، تظاهرات بالینی، شاخص های اسپیرومتری
  • گزارش موارد نادر
  • ناهید سخاور، معصومه میرتیموری صفحه 75
    به طور طبیعی بلاستوسیست در پوشش آندومتریال حفره رحم لانه گزینی می کند، لانه گزینی در هر جایی غیر از این محل حاملگی نابجا نامیده می شود. در ایالات متحده بیش از یک مورد از هر 100 حاملگی از نوع نابجا بوده و بیش از 95 درصد حاملگی های نابجا لوله رحم را درگیر می کند. با توجه به اینکه حاملگی نابجا می تواند با تظاهرات بالینی متنوعی همراه باشد موارد زیادی در تشخیص افتراقی آن مطرح می گردد که انسداد روده از نادرترین آنهاست.
    در این مقاله خانم 42 ساله ای معرفی می شود که به دلیل داشتن سابقه تاخیر در قاعدگی و bHCG مثبت و گزارش توده لگنی در سونوگرافی با تشخیص حاملگی نابجا لاپاراتومی شد ولی تشخیص نهایی، سقط کامل جنین بدنبال انسداد روده بود. همزمان شدن این دو مورد با یکدیگر و تقلید آنها از علایم و نشانه های حاملگی نابجا از موارد نادر می باشد.
    کلیدواژگان: حاملگی نابجا، انسداد روده، لاپاراتومی در حاملگی
|
  • Haghparast A. , Ghanbar-Nezhad M. , Mohammadi M. Page 1
    Background
    Many kinds of the plant species can decrease naloxone-precipitated withdrawal syndrome in experimental morphine-dependent models. In this study, we tried to examine the effect of infusion obtained from red nutshell of pistachio (Pistacia vera) on withdrawal signs after administration of naloxone in morphine-dependent male rats.Methods and Materials: A total of 42 male NMRI rats were used in this study. Animals were made dependent by chronic administration of morphine during 14 days in their drinking water. Naloxone (2 mg/kg) was injected intraperitoneally (i.p.) to rats in order to produce behavioral parameters of withdrawal syndrome for 20 min including diarrhea, writhing and ejaculation. Weight loss was noticed 24 h after administration of naloxone. In control group (n=10), only naloxone was injected after dependency in 15th day. While, in other groups (n=8), morphine-treated rats have been received an infusion of nutshell of pistachio (25, 50, 100 and 200 mg/kg; i.p.), 30 min before naloxone administration.
    Results
    There were some withdrawal signs such as diarrhea, writhing and weight loss in all dependent rats after administration of naloxone. The number of writhing in infusion pretreated rats [25 (P<0.05), 50 (P<0.05) and 100 mg/kg (P<0.01) groups] significantly decreased in comparison with control group. Diarrhea in all infusion pretreated groups (P<0.01) and weight loss in 50 (P<0.05) and 100 mg/kg (P<0.01) infusion pretreated groups decreased significantly. The most dramatic decrease in morphine withdrawal signs has been seen in 100 mg/kg infusion pretreated rats (P<0.01).
    Conclusions
    The results indicate that an infusion of the red nutshell of pistachio (Pistacia Vera) can be effective (dose-dependently) on morphine withdrawal syndrome. However, high dose of this infusion has a toxic effect and future studies should be about mechanisms, pharmacokinetic and pharmacodynamic properties of the red nutshell infusion of pistachio.
    Keywords: Pistacia Vera, Withdrawal syndrome, Morphine, Naloxone, Rat
  • Ansari H., Tabatabaee Shr. Page 9
    Background

    Thalassemia is the most common hemolytic anemia in the world. Absence or irregular chelation therapy in these patients leads to cardiac complications such as heart failure, precarditis and arrhythmia. These complications are among the most common cause of death in thalassemic patients. The purpose of this study was investigation of survival without cardiac disease and effective factors in these patients.Methods and materials: In a retrospective study (with enumeration method) the survival without cardiac disease was studied in 806 thalassemic patients (406 male and 400 female) referring to Cooley’s ward of Dastgheib hospital in Shiraz using a data collection form. In addition to determination of age of cardiac disease incidence to survival analysis, demographic information and age at onset and type of transfusion and age at onset and method of chelation therapy also specified. Our data analyzed using descriptive and analytical (Kaplan-Meier and Log Rank test) statistic.

    Results

    The age range of the subjects was from 1 to 43 years (mean ± SD: 15.34 years ± 6.82). The prevalence of cardiac disease was 15.9%. The mean age of onset of cardiac disease and mean age of patients with complications were 16.93 ± 5.44 and 19.6 ± 5.8 respectively and the estimated average years of survival with cardiac disease was 2.67 years. The median of survival without cardiac disease was 31.5 years and the estimated rates of survival without cardiac disease of 20 and 25 years were 75% and 69% respectively. There was a significant association between cumulative probability of occurrence of cardiac disease and age, education of parents and age of chelation therapy onset.

    Conclusions

    Early onset of blood transfusion with late onset of chelating therapy increases the occurrence probability of cardiac disease. Educational level of parents and education of parents and patients about thalassemia and its complication would be very helpful in prevention of complications.

    Keywords: Beta thalassemia, Cardiac disease, Survival analysis, Shiraz, Iran
  • Roudbari M. , Sheibak A. Page 19
    Background
    The pre-internship is the most important examination of the Medical students, which can assess their professional abilities. The present research has described some important factors, about these exams.
    Material and Methods
    This study was done in 2002 on 99 medical students who participated in the examinations in September and Mars 2001. For the analysis, the scores of 13 courses of the stagery periods, the final scores (pre-internship and basic sciences) and some demographic factors were collected. ‏To analyze t-test, ANOVA, Pearson’s correlation coefficient and linear regression were used.
    Result
    The participants and failed students were 35 and 9 in September and 64 and 10 in Mars examinations respectively. The mean scores of examinations were significantly different (p=0.034). The means of the pre-internship examinations for sex and quota system (Sahmieh) were significantly different in September and total, the means for marital status have significant differences only in Mars, and the means for the age in both examination and total were significantly different. Furthermore, the mean scores of Eye and Infectious disease, the means of different periods, and the final scores were significantly different between pass and fail students in both examinations. In September, the highest correlation between pre-internship scores and the courses or the means are for eye and infectious disease, and the mean of stagery period. In Mars examination, the highest correlation between pre-internship scores and the courses or the means, belongs to the means of stager and physiopathology periods and the final basic sciences score respectively. Also the regression equation for the pre-internship score was calculated.
    Conclusion
    The variables of age, marital status, quota system and sex, the mean of three periods and the score of eye and infectious disease are the important variables which more associated to the scores of the pre-internship examinations.
    Keywords: Education, Medicine, Examination, Pre, internship, Zahedan
  • Zareban I. , Heidarnia Ar. , Rakhshani F. Jabbari H. , Abdollahi-Mohammad A. Page 29
    Background
    AIDS is one of the epidemic diseases around the world and in the developing countries in particular. To define the pattern of transmission of AIDS in the southern regions of Sistan-va-Baluchestan province namely Chabahar this research was done on Chabahar sailors traveling regularly between Chabahar and overseas.
    Material And Methods
    This research is a Quasi-Experimental study carried out with 130 participants. Questionnaires were used as the data collection tool. Questionnaires were completed to assess the knowledge, attitude and practice of the sailors about AIDS. Then training programs including the educational materials, lectures, face to face discussions, and educational films were presented. Knowledge, attitude and practice of the sailors were evaluated for the second time two months after the educational programs. The data were analyzed according to suitable statistical methods.
    Results
    21% of sailors had history of sexual intercourse while residing in abroad; and our health educational programs promoted knowledge (27.74 vs. 36.33), attitude (29.45 vs. 42.48) and practice (23.91 vs. 30.45) significantly.
    Conclusion
    Use different educational methods for improvement of knowledge, attitude, and practice of sailors (as a high risk group) have to be considered seriously and by health managers.
    Keywords: Health education, AIDS, Sailor, knowledge, attitude, practice
  • Haghparast A. , Ekhlaspour L. , Navadeh Ks. , Ashraf Ganjooei N. Page 37
    Background
    Neuropathic pain arising from sciatic nerve ligation (SNL) injury can result in increased sensitivity to both noxious (hyperalgesia) and non-noxious stimuli (allodynia). Some research studies have been shown that the mechanisms underlying neuropathic pain processing differed as a function of gender and gonadal hormone status. In this study, we try to show the effects of nerve injury after gonadectomy in time-course of hyperalgesia that has not been extensively studied. Methods and Materials: 45 albino male mice weighting 25-35 gr were subjected to Intact, Sham-operated, Sciatic Nerve Ligated, Gonadectomized, and Sciatic Nerve Ligated+Gonadectomized groups. The tail flick latency was measured at set intervals 10th-20th days for 11 days after surgical operation (peripheral nerve injury by left sciatic nerve ligation and gonadectomy) in all groups by tail flick analgesiometer.
    Results
    The gonadectomized mice responded (7.15±1.8 sec) significantly faster than intact ones (10.78±1.43 sec) to a thermal nociceptive stimulus (P<0.05). In ligated mice, hyperalgesia developed significantly within 11-17 days after sciatic nerve ligation (6.35±1.33 sec; P<0.05). In sciatic nerve ligated+gonadectomized group, tail flick latency time (5.45±1.14 sec) decreased significantly within 11 and 13-16 days after surgical operations in comparison with sham-operated mice (9.99 ± 1.64 sec; P<0.05) and as compared with tail flick latency in sciatic nerve ligated mice (6.62 ± 1.75 sec) within 13th-14th (P<0.05) and 15th (P<0.01) days after surgical operations.
    Conclusions
    It was concluded that testosterone might play a role in the pain modulation. In addition, we suggest that testosterone also affects neuropathic pain that is accompanied by a number of neuroplastic alternations at the level of spinal cord including up- and down-regulation of neurotransmitters during sciatic nerve ligation-induced hyperalgesia.
    Keywords: Neuropathic pain, Sciatic nerve ligation, Gonadectomy, Tail Flick, Mice
  • Fakhar M. , Habibi P. , Motazedian Mh. Page 47
    Background
    Isolation and characterization of Leishmania parasites is a necessary strategy for control of Leishmaniasis. Free-cell culture media, rich with biologic fluids such as Fetal Bovine Serum (FBS) are among the best media for culturing of the parasite. In our country, FBS is very expensive and is not available everywhere. In this study, we evaluated Ovine Hydatid Cyst Fluid (HCF) as a substitute for FBS in liquid culture media of Leishmania major.
    Materials and Methods
    Leishmania parasites were isolated from Balb/C mouse ulcer and characterized by PCR. Of six tubes by triplicate (totally 18 tubes) add to each tube 800,000 promastigotes of Leishmania major and then add 1 cc of media including, once BHI (Brain Heart Infusion broth), BHI plus 5% FBS, BHI plus 10% FBS, once Hydatid Cyst Fluid (HCF), BHI plus 5% HCF and BHI plus 10%HCF, respectively. After 24h, 72h, 144h, 192 hours the number of parasites in each tube counted and the means of them compared together.
    Results
    The result of this study showed that BHI plus HCF 10% medium could be use as a suitable substitute till 72 hours for Fetal Bovine Serum (FBS) in liquid Culture of Leishmania major parasites.
    Conclusion
    In this study, we have introduced the Ovine Hydatid Cyst Fluid (HCF) as replacement for FBS in liquid Culture media.
    Keywords: Ovine Hydatid Cyst Fluid, Fetal Bovine Serum (FBS), Leishmania Culture, Iran
  • Mazloomy Mahmoodabad Ss. , Abbasi-Shavazi M. Page 53
    Background
    The Acquired Immunodeficiency Syndrome (AIDS) epidemic is in its third decade and presently no single disease has attracted as much attention in the international community as AIDS. This Cross-Sectional study carried out in order to determine and evaluate the knowledge and attitude of high school students about AIDS in Yazd province at 2005.Methods and Materials: 2146 high school students in different grades from four cities of Yazd province were selected through cluster sampling and evaluated by Self-Administered questionnaires.
    Results
    Although most of the students had an accurate knowledge about modes of HIV/AIDS transmission, but there were significant misconceptions about the disease and modes of HIV/AIDS transmission, but totally, the majority of students (35.2%) had a good knowledge about HIV/AIDS. Most of the student (36.3%) had a positive attitude; however, regarding the proportion of 32.4%, negative attitude towards HIV/AIDS was common also. The knowledge and attitude regarding the academic grade of students was significantly different (p<0.001). Additionally, attitude of girls was significantly more positive than boys (p<0.001). Radio and Television (63.9%) were the main sources of information and 21.2% of student named Internet as one of information sources. The Majority of students (56.1%) spoke with their friends about HIV/AIDS.
    Conclusion
    According to the results, it can be recommended that schools have to be regarded as one of the main foci of activities in the strategies of AIDS risk reduction, and education of high school students (as one of the most important risk groups) about all aspects of HIV/AIDS, have to be seriously considered by the education policy makers.
    Keywords: knowledge, attitude, students, high School, HIV, AIDS, Iran
  • Yekkeh Fallah L. Page 65
    Background
    Asthma is one the most common respiratory disease that produce high rates of mortality. Upper and lower limbs exercises are a basic component of pulmonary rehabilitation in asthmatic patients, and can result in improvement of sign & symptoms of asthmatic patients. The purpose of this study was evaluation of the effects of physical exercises on pulmonary function and clinical manifestations and signs & symptoms of asthmatic patients
    Material and Methods
    The samples included 21 asthmatic patients that participated in a physical exercise program. The researcher followed test- re- test design in the present study. Patients took part physical exercises in 3 stages including: warming up, exercise, and cooling down for four weeks (each session for forty five minutes) under controlled conditions and supervision of the researcher. The data were collected using an asthma clinical manifestations questionnaire and pulmonary function test (spirometery). The questionnaires were administered at beginning of the program and four weeks after the application of program. Parameters considered in spirometry includes: FEV1, FVC, FEV1 /FVC, PEF, FEF%25, FEF%25-%75.
    Results
    Physical exercise program was effective in improvement pulmonary function of asthmatic patients, (P=0.0001).
    Conclusion
    The results indicate that asthmatic patients would benefit from a physical training program and such a physical exercise program can be adapted for use in clinical practice.
    Keywords: Asthma, Pulmonary function, Physical training
  • Sakhavar N. , Mirteimoory M. Page 75
    Approximately 1% of pregnancies are ectopic. The incidence of ectopic pregnancy (EP) appears to be increasing especially among young women. The diagnosis of EP is often based on clinical suspicion and usually the history and physical findings aren’t typical.In this article we report a 42 – year old female with abdominal pain, nausea and vomiting, 17 days retard of mense and vaginal bleeding. In paraclinic work up there was positive Grave Index test and β-HCG titer was 18000 mu/ml and according to sonography findings a 7×8cm mixed echo mass in cul-de-sac was present and uterine cavity was empty. In Laparatomy there was partial obstruction in small intestine with adhesion bands from the site of salpingectomy related to a previous ectopic pregnancy. This condition (intestinal obstruction with complete abortion) is very rare in ectopic pregnancy differential diagnosis.
    Keywords: ectopic pregnancy, intestinal obstruction, laparatomy in pregnancy