فهرست مطالب

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences
Volume:8 Issue: 2, 2006

  • تاریخ انتشار: 1385/08/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات پژوهشی
  • عباس حق پرست، مینا مبشر صفحه 81
    زمینه و هدف
    ناحیه نوکی بصل النخاع شکمی میانی عمده ترین ارسال کننده نرونهای سروتونینرژیک به شاخ خلفی نخاع بوده و نقش مهمی در تعدیل درد در مسیر نزولی به نخاع دارد. سلولهای این ناحیه دارای گیرنده های گلوتامینرژیک هستند. گابانتین یک داروی ضدصرع جدید است که کاربردهای ضد دردی نیز دارد. در این پژوهش نقش گیرنده های non-NMDA و NMDA در ناحیه نوکی بصل النخاع شکمی میانی به عنوان یک مرکز فوق نخاعی مهم در تعدیل درد، بر پاسخ ضد دردی گاباپنتین مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه از 56 سرموش صحرایی نر نژاد NMRI با وزن تقریبی 250-300 گرم استفاده شد. برای تزریق داخل هسته ای داروهای 1mg) DNQX و 1ml سالین) و 6mg) MK-801 و 1ml سالین) به ترتیب بعنوان آنتاگونیست گیرنده non- NMDA و NMDA در ناحیه نوکی بصل النخاع شکمی میانی، حیوانات در دستگاه استریوتاکسی جراحی و کانول گذاری شدند. موشها به 7 گروه 8 تایی شامل گروه های دست نخورده، شاهد کاذب، گاباپنتین، گروه DNQX، گروه گاباپنتین + DNQX، گروه MK-801 و گروه گاباپنتین + MK-801 تقسیم شدند. گاباپنتین 75mg/kg به روش داخل صفاقی تزریق گردید. در هر گروه پس از تزریق داروها، هر 5 دقیقه یکبار به مدت 30 دقیقه، زمان تاخیر پس کشیدن دم با استفاده از دستگاه tail- flick ثبت شد. جهت بررسی داده ها از حداکثر درصد اثردهی ممکن (%MPE) به عنوان یک شاخص درد استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تزریق گاباپنتین باعث افزایش زمان تاخیر پس کشیدن دم (5.86±0.2 ثانیه) و حداکثر اثردهی ممکن (32.64±5.35 درصد) در مقایسه با گروه کنترل (3.81±0.26 ثانیه) شد. از طرفی تزریق همزمان گاباپنتین سیستمیک با DNQX و یا MK-801 به روش داخل هسته ای سبب کاهش زمان تاخیر پس کشیدن دم (به ترتیب 5.48±0.36 و 4.85±0.26 ثانیه) نسبت به گروه گاباپنتین (کاهش ضددردی) گردید.
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق نشان داد که احتمالا اثر ضددردی گاباپنتین از طریق عملکرد آن بر ناحیه نوکی بصل النخاع شکمی میانی و شاخ خلفی نخاع است. اما با مهار گیرنده های non- NMDA در ناحیه فوق توسط DNQX، راه های نزولی این هسته به شاخ خلفی فعال می شوند. بنابراین، گاباپنتین نمی تواند در سطح نخاع عمل کرده و اثر ضددردی آن کاهش می یابد. مهار گیرنده NMDA در ناحیه نوکی بصل النخاع شکمی میانی توسط MK-801 نیز اثر ضددردی گاباپنتین را کاهش داد. بنابراین بخشی از اثر ضد دردی گاباپنتین، احتمالا از طریق فعال کردن گیرنده NMDA و افزایش رهایش گلوتامات در ناحیه نوکی بصل النخاع شکمی میانی می باشد.
    کلیدواژگان: نوک بصل النخاع شکمی میانی، گاباپنتین، NMDA، non، NMDA، تعدیل درد، موش صحرایی
  • احمد بلوری، غلامعلی محرابی، مسعود صالحی صفحه 93
    مقدمه و هدف
    بررسی ارتباط کمبود منیزیوم سرم و بروز تاکی آریتمی های بطنی در بیماران مبتلا به سکته قلبی حاد.
    مواد و روش کار
    یک مطالعه مورد- شاهدی در طی یکسال روی 200 بیمار مبتلا به سکته قلبی حاد (100 بیمار دارای تاکی آریتمی بطنی و 100 بیمار دیگر بدون تاکی آریتمی بطنی) بستری در بخش مراقبتهای ویژه قلبی بیمارستان خاتم الانبیا زاهدان انجام شد. برای تمام بیماران فوق منیزیوم سرم در دو نوبت به فاصله 12 ساعت از هم اندازه گیری شد و کلیه بیماران در طی 24 ساعت اول بعد از سکته قلبی حاد مانیتورینگ قلبی می شدند. هدف اصلی مطالعه بررسی بروز تاکی آریتمی های بطنی و ارتباط آن با هیپومنیزیمی بود.
    یافته ها
    در 100 بیمار مبتلا به سکته قلبی حاد با تاکی آریتمی بطنی میانگین سنی (P=0.36) 57.2±12.9 و منیزیوم سرم نوبت اول (P=0.051) 1.9±0.46 و منیزیوم سرم نوبت دوم (P=0.003) 2±0.32 بود. 55% این گروه بیماران مذکر بودند که از این تعداد بیماران براساس منیزیوم سرم نوبت اول 39 بیمار دارای هایپومنیزیمی OR=2.4 (حدود اطمینان 1.2=%95 تا 4.8) و بر اساس منیزیوم سرم نوبت دوم 36 بیمار دارای هایپومنیزیمی بودند OR=10.7 (حدود اطمینان 3.9=%95 تا 100. (36.4 بیمار بدون تاکی آریتمی دارای میانگین سنی (P=0.36) 58.9±12.3 و منیزیوم سرم نوبت اول (P=0.051) 2±0.28 و نوبت دوم (P=0.003) 2.1±0.18 بودند. 45% بیماران این گروه مذکر بودند و در این گروه بر اساس منیزیوم سرم نوبت اول 21 بیمار دارای هایپومنیزیمی و بر اساس منیزیوم سرم نوبت دوم تنها 5 بیمار دارای هایپومنیزیمی بودند.
    نتیجه گیری
    در بررسی های فوق مشخص گردید که هایپومنیزیمی بر اساس منیزیوم سرم نوبت اول ریسک بروز تاکی آریتمی بطنی را تا 2.4 برابر و بر اساس منیزیوم سرم نوبت دوم حتی تا 10.7 برابر افزایش می دهد. لذا هایپومنیزیمی را می توان یکی از علل مهم مساعد کننده بروز عارضه اختلالات آریتمی بطنی بعد از سکته قلبی حاد در نظر گرفت و لذا تشخیص زودرس آن و درمان بموقع آن از عوارض و مرگ و میر بیماران مبتلا به سکته قلبی حاد می کاهد لذا توصیه می گردد در هر بیمار مبتلا به سکته قلبی حاد منیزیوم سرم در بدو بستری اندازه گیری شود تا در صورت وجود هایپومنیزیمی درمان لازم شروع گردد.
    کلیدواژگان: انفارکتوس میوکارد، تاکی آریتمی بطنی، منیزیوم، هایپومنیزیمی
  • عبدالله جعفرزاده، سیدمحمدعلی سجادی، حمیدرضا رشیدی نژاد صفحه 101
    زمینه و هدف
    عفونت هلیکوباکترپیلوری یکی از شایعترین عفونتها در انسان است و نقش مهمی در ایجاد بیماری هایی از قبیل زخم پپتیک، کارسینوما و لنفومای معده دارد. در بعضی از مطالعات اپیدمیولوژیک روی هلیکوباکترپیلوری، اهدا کنندگان خون بعنوان نماینده جمعیت عمومی مورد بررسی قرار گرفته اند. هدف این مطالعه بررسی شیوع سرمی IgA ضد هلیکوباکترپیلوری در اهدا کنندگان خون شهر رفسنجان می باشد.
    مواد و روش کار
    نمونه های سرمی از 180 فرد (93 فرد مذکر، 87 فرد مونث) 60-1 ساله، شامل 138 اهدا کننده خون مراجعه کننده به سازمان انتقال خون رفسنجان و 42 کودک سالم جمع آوری شد. IgA ضد هلیکوباکترپیلوری در سرم افراد با استفاده از روش ELISA اندازه گیری شد. مثبت شدن سرمی آنتی بادی ضد هلیکوباکترپیلوری در کل افراد و بر اساس سن و جنس افراد تعیین شد.
    یافته ها
    شیوع سرمی IgA ضد هلیکوباکترپیلوری در کل افراد مورد مطالعه 70% و با دامنه اطمینان %62.74-%76.6:%95 بدست آمد. میزان مثبت شدن سرمی در افراد مونث (%78.2) بطور قابل ملاحظه ای از افراد مذکر (%62.4) بالاتر بود (P<0.05). بعلاوه شیوع سرمی عفونت هلیکوباکترپیلوری در افراد بالغ اهدا کننده خون (%77.5) بطور معنی داری از کودکان (%45) بالاتر بود (P<0.01). شیوع IgA ضد هلیکوباکترپیلوری در گروه سنی 1-10 سال %43.3، در گروه سنی 11-20 سال 60%، در گروه سنی 21-30 سال 70%، در گروه سنی 31-40 سال %76.6، در گروه سنی 41-50 سال %83.3 و در گروه سنی 51-60 سال %86.6 تعیین شد. میانگین تیتر آنتی بادی، بترتیب 33، 31.3، 30.5، 26.6، 16.9 و Uarb/ml 43.5 بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد شیوع عفونت هلیکوباکترپیلوری در اهدا کنندگان خون شهر رفسنجان بالاست و شیوع عفونت و عیار آنتی بادی با افزایش سن افزایش می یابد. بعلاوه هم شیوع عفونت و هم عیار آنتی بادی ضد باکتری در افراد بالغ و در افراد مونث بطور قابل ملاحظه ای بترتیب از کودکان و افراد مذکر بالاتر است.
    کلیدواژگان: شیوع سرمی، هلیکوباکترپیلوری، اهدا کنندگان خون، ایمونوگلوبولین A، رفسنجان
  • محمدحسین باقیانی مقدم، محمدحسن احرام پوش صفحه 111
    زمینه و هدف
    داروی بدون عارضه وجود ندارد و مصرف بی رویه و خودسرانه داروها به عوارض داروها می افزاید. آمار و اطلاعات گویای آن است که علت بسیاری از بیماری های کبد و کلیه مصرف داروها است. لذا این بررسی با هدف سنجش نگرش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد و عملکرد آن ها در خود درمانی و خود مصرفی دارو بدون تجویز پزشک انجام گردید.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی مقطعی (Cross-Sectional) روی 193 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، اجرا گردید. نمونه ها به صورت تصادفی، از 5 دانشکده و از طریق یک پرسشنامه جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تست های کای اسکوار، تی- تست و آزمون همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    یافته ها
    میزان شیوع خوددرمانی در دانشجویان مورد بررسی بیش از 83% بود. میزان خوددرمانی در مردان بیشتر از زنان بود. بالاترین میانگین امتیاز نگرش دانشجویان در سوالات نگرشی مربوط به سوالی بود که بیان کننده این بود که داروها بی خطر هستند. نداشتن وقت برای مراجعه به پزشک، اعتقاد به این که داروها عوارض قابل ملاحظه ای ندارند و فروش دارو بدون نسخه توسط داروخانه ها، بعضی از عوامل موثر بر خوددرمانی و مصرف خودسرانه دارو بودند که رابطه آنها از نظر آماری نیز معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    شیوع خوددرمانی در دانشجویان مورد بررسی بسیار بالا بود. در نتیجه لازم است برنامه ای جهت تغییر در نگرش و عادات آنها در مراجعه به پزشک هنگام بیماری تدوین و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: خوددرمانی، دانشجویان، دارو، نگرش، عملکرد
  • میترا جبل عاملی، سیدجلال هاشمی، عباس شعبان نیا منصور صفحه 121
    زمینه و هدف
    در جراحی آب مروارید دستان بیمار به سهولت در اختیار نمی باشد، لذا ممکن است اندازه گیری فشارخون از طریق اندام تحتانی صورت پذیرد. ارتباط فشارخون در اندام فوقانی و تحتانی در بیماران مسن حین بیهوشی عمومی روشن نیست. در صورت وجود اختلاف بین فشارخون اندام تحتانی با اندام فوقانی در سالمندان تحت بیهوشی و ملاک آن بعنوان فشارخون بیمار، احتمال اشتباه در تصمیم گیری های درمانی و لذا عواقب مربوطه وجود خواهد داشت. این مطالعه به منظور مقایسه اختلاف فشارخون در اندام فوقانی و تحتانی سالمندان تحت بیهوشی عمومی جهت جراحی آب مروارید طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه تجربی در نیمه اول سال 1383 یکصد و سیزده بیمار سالمند کاندیدای جراحی آب مروارید انتخاب شدند. کاف دستگاه فشارسنج به ترتیب به بازوی راست، پای راست، بازوی چپ و پای چپ بسته شد سپس فشارخون سیستولیک با استفاده از روش لمس انگشتی قبل و بیست دقیقه بعد از القای بیهوشی توسط فشارسنج جیوه ای اندازه گیری شد. اطلاعات به دست آمده از چهار اندام با استفاده از paired t-test و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    فشارخون سیستولیک در اندام تحتانی به طور معنی داری از اندام فوقانی بیشتر بود (ANOVA، P<0.001). اختلاف معنی داری بین بازوی راست و چپ و همچنین بین پای راست و چپ دیده نشد. اختلاف بین فشارخون سیستولیک قبل و بعد از بیهوشی در اندام های مشابه معنی دار بود (Paired t-test، P<0.001). میانگین فشارخون سیستولیک در اندام فوقانی و تحتانی حین بیهوشی به ترتیب 117.10±9.07 و 124.19±9.48 میلیمتر جیوه بود.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این مطالعه نشان می دهد که هر چند فشارخون اندام تحتانی بیشتر از اندام فوقانی است ولی این اختلاف در حدی نیست که از نظر بالینی اهمیت داشته باشد. افزایش فشارخون در اندام تحتانی در سالمندان ممکن است ناشی از کاهش پیشرونده کومپلیانس عروق محیطی باشد. این نتایج نشان می دهد که اندازه گیری فشارخون سیستولیک به روش غیرمستقیم در اندام تحتانی می تواند جایگزین مناسبی در سالمندان حین بیهوشی عمومی باشد.
    کلیدواژگان: فشارخون سیستولیک، سالمندان، اندام فوقانی، اندام تحتانی، بیهوشی
  • حبیب الله یدالهی فارسانی صفحه 129
    زمینه و هدف
    دریچه دو لتی آئورت، شایعترین بیماری مادرزادی قلب و فراوانترین ناهنجاری ساختاری دریچه آئورت است، که در حدود 1-2 درصد کل افراد جامعه به آن مبتلا می باشند. هدف این مطالعه سنجش مساحت (Planimetry) موثر عبور خون از دریچه آئورت در زمان سیستول بطنی و مقایسه آن با مساحت تشریحی دریچه می باشد. در این ناهنجاری مادرزادی دریچه بجای سه لت دو لت دارد.
    مواد و روش کار
    تعداد 30 مورد مبتلا به دریچه دو لتی آئورت بررسی شدند. مساحت تشریحی (آناتومیک) و مساحت موثر (افکتیو) دریچه در زمان سیستول بطنی بوسیله دستگاه اکوکاردیوگرافی دوبعدی (2D) و داپلر و با استفاده از «Continuity Equation» محاسبه و با هم مقایسه گردید. تمامی متغیرهای بدست آمده برحسب سطح بدن (BSA) متعادل و میزان (Indexed، matched) گردید و وارد جدول شد. در این بررسی از دستگاه اکوکاردیوگرافی Vingemed-800 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین مساحت آناتومیک دریچه آئورت در بیماران بصورت Indexed برابر با 2.05 Cm2/m2 BSA و میانگین مساحت افکتیو آن بصورت Indexed در حدود 1.41 Cm/m2 BSA و نسبت دو مقدار فوق 0.68 بوده است. حداکثر گرادیان فشاری در دو طرف دریچه و در اواسط سیستول 56.56 mmHg محاسبه شد. تنگی دریچه آئورت در 12) %40 مورد) بیماران وجود داشت، که از آن میان تنگی خفیف دریچه در 5) %16.66 مورد) تنگی متوسط در 4) 13.34 مورد) و تنگی بینابینی دریچه در 3) %10 مورد) موارد مشاهده گردید و هیچ موردی مبتلا به تنگی شدید دریچه نبود.
    نتیجه گیری
    تنگی دریچه آئورت (AS) در مبتلایان به دریچه دو لتی آئورت شایع است. در تعداد قابل توجهی از بیماران دریچه در زمان سیستول بطنی بطور کامل باز نمی شود و در مقابل خروج خون از بطن مانع ایجاد می کند، که باعث ایجاد درجات مختلفی از AS و سوفل سیستولیک می شود. توصیه می شود تمامی کودکان دارای سوفل قلبی، حتی با درجات خفیف از نظر دریچه آئورت دو لتی مورد بررسی های اکوکاردیوگرافیک قرار گیرند، زیرا این بیماری مادرزادی باعث افزایش خطر بروز عوارضی مثل آندوکاردیت عفونی، آنوریسم و دایسکشن (dissection) آئورت صعودی و تنگی و نارسایی دریچه آئورت می شود و بیماران لازم است بطور دایم پیگیری شوند.
    کلیدواژگان: کودکان، دریچه آئورت، مساحت موثر، دریچه دو لتی
  • محمدرضا شهرکی، بتول حیدری صادق، علی مقتدری، حمیده میرشکاری صفحه 137
    زمینه و هدف
    سردرد میگرن یکی از شایعترین سردردهای عروقی می باشد. به دلیل اینکه معلمان استرس زیادی را متحمل می شوند و استرس زمینه ساز میگرن می باشد و این بیماری می تواند ضررهای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی فراوانی را در پی داشته باشد، در این مطالعه، شیوع میگرن در معلمان زاهدان بررسی شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه مقطعی در سال 1381 انجام و جمعیت مورد مطالعه آن 1539 معلم بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی از بین مدارس زاهدان انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری داده ها توسط پرسشنامه ای شامل مشخصات دموگرافیک، مقطع تدریس، تحصیلات، سابقه تدریس، بیماری های سیستمیک، خصوصیات سردرد، عوامل ایجاد و تشدید کننده سردرد و شدت سردرد صورت گرفت. داده ها با نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون Chi-square تجزیه و تحلیل آماری شدند و نتایج به صورت درصد گزارش شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 1539 معلم مورد بررسی قرار گرفتند که 40% آنها مرد و 60% آنها زن بودند. سن متوسط معلمین 35.7±6.55 سال بوده و %9.7 (حدود اطمینان 8.2، %95 تا 11.2 درصد) از نمونه ها مبتلا به سردرد میگرنی بودند. شیوع میگرن رابطه معنی داری با بومی یا غیربومی بودن، تحصیلات، سن، سابقه تدریس نداشت. اما با جنس و مقطع تدریس رابطه معنی داری داشت که در بین زنان 11.9 (حدود اطمینان 9.8، %95 تا 14.2 درصد) و در بین مردان %6.6 (حدود اطمینان 8.2، %95 تا 11.2 درصد) بود. در سه مقطع دبستان، راهنمایی و دبیرستان به ترتیب %8، %9.7 و 14% بود، میگرن در %54.2 موارد با اورا همراه بود.
    نتیجه گیری
    شیوع میگرن در بین معلمان مدارس زاهدان تقریبا معادل شیوع میگرن در بطن جامعه بود و در خانمها بیشتر از آقایان بود. در خصوص علت بالاتر بودن شیوع این بیماری در خانمهای معلم، لازم است مطالعه بیشتری صورت گیرد. بعلاوه شیوع میگرن در بین معلمین مقطع دبیرستان بیشتر از معلمین مقاطع ابتدایی و راهنمایی بود که علت احتمالی آن چالش های تربیتی دوران بلوغ است که به هر ترتیب موجب افزایش نگرانی معلم و تشدید سردردهای میگرنی می شود.
    کلیدواژگان: شیوع، میگرن، معلمان
  • عبدالعلی رخشانی، مسعود صالحی صفحه 143
    زمینه و هدف
    اندازه گیری میزان چربی های پلاسمای خون جزء مهمی از طب پیشگیری را تشکیل می دهد. تست تشخیصی موجود جهت تخمین عوارض عروقی ناشی از هیپرلیپیدمی، اندازه گیری LDL-C پلاسما از طریق فرمول فریدوالد می باشد که روشی وقت گیر و دشوار است. هدف از این مطالعه، بررسی ارزش استفاده از اندازه گیری Non-HDL-C در غربالگری افراد هیپرلیپیدمیک می باشد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، هزارنفر از مراجعه کنندگان (30-65 سال که 64% مرد و 36% زن و حدود 60% افراد در محدوده سنی 60-40 سال بودند) که در طی 6 ماه آخر سال 82، به صورت اتفاقی به دو آزمایشگاه شهر زاهدان مراجعه کرده بودند، را بر اساس مقدار تری گلیسیرید پلاسما به 5 گروه تقسیم کرده، مقادیر HDL-C (با استفاده از فرمول فریدوالد) و Non-HDL-C محاسبه گردید. همچنین همبستگی بین HDL-C با سطح کلسترول پلاسما و Non-HDL-C با سطح کلسترول پلاسما در هر گروه محاسبه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هر چه مقدار تری گلیسیرید افزایش یابد از همبستگی بین LDL-C و سطح کلسترول پلاسما کاسته می شود اما در مورد Non-HDL-C، در تمامی مقادیر تری گلیسیرید، همبستگی بین این شاخص و سطح کلسترول پلاسما ثابت و بالاست. ضمنا اختلاف بین ضرایب همبستگی LDL و Non-HDL-C در تری گلیسیرید کمتر از 400 میلی گرم در دسی لیتر بی معنا و در گروه های با تری گلیسیرید بیشتر از 400 میلی گرم در دسی لیتر معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که می توان از Non-HDL-C به جای LDL-C (با هر میزان تری گلیسیرید) برای غربالگری هیپرلیپیدمی استفاده کرد که نیاز به اندازه گیری تری گلیسیرید و در نتیجه ناشتا بودن را از بین می برد. البته لازم به ذکر است در صورت نیاز به درمان، جهت انتخاب داروی مناسب، باید تری گلیسیرید را اندازه گیری نمود.
    کلیدواژگان: هایپرلیپیدمی Non، HDL، C، Non، HDL، C، غربالگری
  • علی سهرابی، منصور گرجی بانی، راحله واحدی صفحه 151
    مقدمه و هدف

    یکی از روش های تشخیص سوء تغذیه کودکان مطالعه چگونگی رشد آنان بر اساس شاخص های وزن و قد است. به علت وجود ارتباط بین رشد قدی و وزنی با عوامل اقتصادی اجتماعی، تفاوت در قد و وزن افراد طبقات مختلف را می توان به عنوان یک معیار متمایز از نظر وجود اختلاف طبقاتی در جامعه محسوب نمود. این تحقیق به منظور مقایسه میانگین رشد قدی و وزنی کودکان مدارس دولتی حاشیه و مدارس غیرانتفاعی شهر زاهدان و همچنین مقایسه با استاندارد آمار مرکز ملی بهداشت ایالت متحده (NCHS) انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی در سال تحصیلی 81-1380 انجام گرفت. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایو با مراجعه به 6 مدرسه دولتی پراکنده در حاشیه و 7 مدرسه غیرانتفاعی شهر زاهدان تعداد 1750 دانش آموز دختر و پسر 7 تا 11 ساله با ترکیب مساوی از نظر سن و جنس و دولتی و غیرانتفاعی از دو ناحیه 1 و 2 آموزش و پرورش شهر زاهدان انتخاب شدند. قد و وزن هر دانش آموز با روش استاندارد تعیین شد و سپس بین وضعیت رشد وزنی و قدی کودکان دبستانی دولتی حاشیه شهر و مدارس غیرانتفاعی و نیز با استاندارد NCHS مقایسه صورت گرفت. جهت تحلیل آماری، از نرم افزار SPSS و Epi-Info و آزمون t استفاده گردید.

    یافته ها

    از نظر قد در هر پنج گروه سنی دانش آموزان دبستانهای دولتی حاشیه 3 تا 5 سانتی متر کوتاهتر از همسالان خود در دبستانهای غیرانتفاعی هستند (P<0.05) همچنین از نظر وزن اختلاف در هر پنج گروه سنی تا 6 کیلوگرم می رسد. (P<0.05) اما مقایسه میانگین وزن و قد دانش آموزان شهر زاهدان حاکی از کمتر بودن شاخص های فوق نسبت به استاندارد NCHS می باشد (P<0.001).

    کلیدواژگان: قد، وزن، وضعیت اقتصادی، اجتماعی، زاهدان
  • شهرام برجیان بروجنی، سدالله کیخایی، غلامحسین سرگزی، علی نویدیان صفحه 161
    زمینه و هدف
    از آنجایی که اعمال جراحی همراه با بیهوشی دارای مخاطرات و عوارض در حین و بعد از اعمال جراحی می باشد، امروزه از داروهایی که بتواند نقشی در کاهش عوارض اعمال جراحی داشته باشد استفاده می شود. یکی از این داروها که به عنوان پیش دارو می توان از اثرات مفید آن استفاده نمود کلونیدین است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه دوسو کور در سال 1380، اثرات کلونیدین به عنوان پیش دارو بر روی 50 بیمار که برای انجام عمل جراحی به بیمارستان خاتم الانبیا (ص) زاهدان مراجعه کردند در دو گروه 25 نفری مورد بررسی قرار گرفت. گروه اول آنهایی که 90 دقیقه قبل از انجام بیحسی نخاعی کلونیدین خوراکی به میزان 2 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن دریافت کرده اند و گروه دوم آنهایی که دارو و پلاسبو دریافت نکرده بودند. فشارخون در این دو گروه مقایسه گردید و نتایج با استفاده از آزمونهای آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    افت فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در 12% افراد گروه دریافت کننده دارو در 24% افراد گروه کنترل، افت فشارخون سیستولیک و 16% آنها افت فشارخون دیاستولیک در دقیقه 10 پس از بی حسی نخاعی داشته اند. بنابر نتایج آزمون، اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه در دقیقه 10 وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    تجویز پیش دارو با کلونیدین خوراکی تاثیری در افت فشارخون به دنبال بی حسی نخاعی ندارد. لذا می توان از این دارو به عنوان پیش دارو جهت استفاده از سایر اثرات مفید آن استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کلونیدین، فشارخون، بیحسی نخاعی
|
  • Haghparast A. , Mobasher M. Page 81
    Background
    Rostroventromedial medulla (RVM) is the most principal source of serotoninergic neurons to the dorsal horn of the spinal cord and it has important role in pain modulation. Rostroventromedial medulla neurons have glutaminergic receptors. Gabapentin is a novel anticonvulsant drug, which has antinociceptive used. Therefore, in the present study, we investigated the role of glutaminergic receptors in rostroventromedial medulla as an important supraspinal center, on antinociceptive effect of gabaoentin in rat.Methods and Materials: In this study, 56 NMRI male rats weighing 250-300 gr has been used. Surgical procedure and rostroventromedial medulla cannulation was done in stereotaxic apparatus for intranuclear injection of DNQX (1mg/ml saline) and/or MK-801 (6mg/ml saline) into this area as non-NMDA and NMDA antagonists, respectively. Animals were divided to 7 groups as Intact, Sham-operated, Gabepentin, DNQX, Gabapentin+ DNQX, MK-801 and Gabapentin+MK-801. Gabapentin was injected intraperitoneally (75mg/kg). Then tail-flick latency was recorded for 30 min in 5 min-intervals by tail flick analgesiometer. We used maximal possible effect of drug as an index for its analgesic effect.
    Results
    Gabapentin increases tail flick latency (5.86 ± 0.2 Sec) and maximal possible effect (32.64% ± 5.35) in compared to control group (3.81 ± 0.26 Sec). On the other hand, DNQX and/or MK-801 microinjection in combination with gabapentin, decreased tail flick latency (5.48 ± 0.36 and 4.85 ± 0.26 Sec, respectively) as compared to gabapentin group.
    Conclusions
    These findings have been shown that a part of antinociceptive action of gabapentin is done through the rosroventromedial medulla. DNQX inhibits non-NMDA receptors in this area and activates its descending pathways to the dorsal horn of the spinal cord. Therefore, gabapentin can not be affected on the spinal cord and so, analgesic action of gabapentin is reduced. MK-801 inhibits NMDA receptors in rosroventromedial medulla and it also decreased analgesic effect of gabapentin. It’s possible that gabapentin enhances glutamate release and activates NMDA receptors in the rosroventromedial medulla.
    Keywords: Rostroventromedial medulla, Gabapentin, NMDA, non, NMDA, Pain modulation, Rat
  • Ahmad Bollouri. , Gholamali Mehrabi. , Masoud Salehi. Page 93
    Background
    To establish between hypomagnesemia and predicts excessive morbidity, particularly ventricular tachyarrythmias in patients with acute myocardial infarction (AMI).Method and Materials: A case control study was designed over one year period in 200 patients with AMI (100 patients with ventricular tachyarrythmias and 100 patients without arrythmias) whose admitted to a coronary care unite of khatam hospital of zahedan. For all of them serum magnesium concentration was measured first and 12 hours later during 24h after AMI the patient’s rhythm was continously recorded. The main study parameters were occurance of ventricular tachyarythmias and lts relationship with hypomagnesemia.
    Results
    From 100 patients with AMI and ventricular tachyarrythmias mean ages were 57/2 ± 12/9 (p=0/36) and first serum magnesium was 1/9 ± 0/46 (p=0/051) and second serum magnesium was 2± 0/32 (p=0/003) and %55 of patients were male that from those patients due to first serum magnesium 39 patients were hypomagnesemic, OR=2/4 and due to second serum magnesium 36 patients were hypomagnesemic, OR= 10/7 and from 100 patients with AMI without ventricular tachyarrythmias mean ages were 58/9 ± 12/3 (p=0/36) and first serum magnesium 2± 0/28 (p=0/051) and second serum magnesium 2/1± 0/18 (p=0/003) and %45 of patients were male that from those patients due to first serum magnesium 21 patients were hypomagnesemic and due to second serum mognesium only 5 patient were hypomagnesemic.
    Conclusions
    In this study we conclude that hypomagnesemia due to first serum magnesium can increase 2/4 fold ventricular tachyarrythmias and due to second serum magnesium can Increase 10/7 fold.Thus hypomagnesemia can be a major risck factor for ventricular tachyarrythmias after AMI and immediate diagnosis and treatment of hypomanesemid can reduce morbidity and mortality after AMI. Thus we recommended that for any patients with AMI serum magnesium must be measured at admission to CCU and initiate proper treatment for hypomagnesemia
    Keywords: Hypomagnesemia, magnesium, AMI, veutricular tachyarrythmias
  • Jafarzadeh A. , Sajjadi Sma. , Rashidi-Nejad, Hr. , Sayadi Ar Page 101
    Background
    Helicobacter pylori infection is considered to play an etiologic role in several gastroduodenal diseases. Blood donors are often used as proxies for the general population in studies of H. pylori epidemiology. The aims of the present study were to evaluate the seroprevalence of anti-H. Pylori IgA antibodies in blood donors from Rafsanjan city. Methods and Materials: Serum samples of 180 healthy individuals (93 males; 87 females) aged 1 to 60 (including 138 bood donors of Rafsanjan Blood Transfusion Center and 42 healthy children) were tested for the presence of IgA antibodies against H. pylori. Anti-H. Pylori immunoglobulin was detected by used of enzyme linked immunosorbent assay. The seropositivity rates determined according to age and gender.
    Results
    The overall seroprevalence of IgA against H. pylori was 70% (95% CI: 62.74%-76.6%). The seroprevalece rate was significantly higher in females (78.2%) as compared to males (62.4%) (P<0.05). Moreover, the seropositivity rate of H. pylori was 45% and 77.5% among children and blood donors, respectively (P<0.01). The age-specific seropositive rate of anti-H. pylori antibodies were 43.3% at age 1-10 years, 60% at age 11-20 years, 70% at age 21-30 years, 76.6% at age 31-40 years, 83.3% at age 41-50 years and 86.6% at age 51-60 years with mean titer of 16.9, 26.6, 30.5, 31.3, 33 and 43.5 Uarb/ml, respectively.
    Conclusion
    These results show that the seroprevalence of H. pylori infection is widespread among the blood donors of Rafsanjan city. The H. pylori seropositivity rates and titer of specific antibody increased with the advancement of age. Moreover, both the seroprevalence and titer of anti-H. Pylori antibody was higher in adults and females compared to children and males, respectively.
    Keywords: Seroprevalence, Helicobacter pylori, Blood donors, Immunoglobulin A, Rafsanjan
  • Baghianimoghadam Mh.Md, Ehrampoush Mh.Md Page 111
    Background
    There are not any drugs without side effects. Additional consumption and self- medication of drugs increases the side effects of drugs and most drugs have un towards side effects on liver and kidney. The purpose of this study was determining the opinion and practice of students of medical university of Yazd on self-medication and self-consumption of drugs without inscription of physicians.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study that was carried out on 193 students of medical university of Yazd. The samples were selected randomly from 5 faculties of university. The data were collected by a questionnaire. For analyzing the data, we used the chi-square test and correlation coefficient Pearson’s.
    Results
    The prevalence of self-medication in students was more than 85%.This rate in men was more than women. The mean score of attitude of students was related to A question, about softy of drugs. Some factors that had influence on self-medication and self consumption were: not having the time for visiting physician, believed that drugs do not have remarkable side effects, as well as selling the drugs without the inscription by pharmacies.
    Conclusion
    The prevalence of self-medication among the students was very high and a program for changing the attitude and the habits of students with regard to self medication is highly recommended.
    Keywords: self, medication, students, drugs, attitude, practice
  • Jabalamoli M.Md Hashemi Sj.Md Shaebanniya Mansour A Page 121
    Background
    During anesthesia, measurement of blood pressure is often obtained from the upper limb. In cataract surgery the arms are not easily available and blood pressure reading may be obtained from the lower limbs. The relationship between the blood pressure measurements at the two sites in elderly patients undergoing general anesthesia is unclear. This study was designed to evaluate the difference observed in systolic blood pressure (SBP) taken from the upper limb (UL) and the lower limb (LL) in geriatric patients under general anesthesia for cataract surgery.
    Material and Methods
    113 Patients undergoing cataract surgery in supine position were selected. The blood pressure cuff was placed on right arm, right leg, left arm and left leg respectively. Before and then 20 minutes after induction of anesthesia, the systolic blood pressure (SBP) readings were taken by finger palpation from the 4 limbs using the manual mercury sphygmomanometer. The same sphygmomanometer was used to make consecutive recordings from 4 limbs. The data were analyzed using paired t-test and ANOVA.
    Results
    We found that SBP reading taken from the legs are significantly higher than arm pressures (P<0.001, ANOVA). There was no significant difference between left and right SBP at the arms and legs. There was significant difference between preanesthetic SBP and that of measured 20 min after induction of anesthesia (P<0.001, paired t-test).The mean SBP measured from right UL and right LL during anesthesia was 117.10±9.70 mmHg and 124.91±9.48 mmHg respectively.
    Conclusion
    Our study shown that although in elderly patients, higher SBP readings obtained from the LL compared with the UL, but the difference in pressure is not clinically significant. The increased SBP in the LL of geriatric patients may be due to progressively decreased compliance of peripheral arteries. Our results suggest that indirect blood pressure measurement in legs may be an acceptable method during anesthesia for cataract surgery because it yields values that are at an approximate from those recorded at the arms.
    Keywords: Systolic blood pressure, Elderly, Upper limb, Lower limb. Anesthesia
  • Yadollahi Farsani H. Page 129
    Background
    Bicuspid aortic valve (BAV) is the most common congenital heart disease (CHD) and the most common anomaly of aortic valve.Aims of this study are planimetry of aortic valve and determination of effective aortic valve area (EAVA) for blood egress to anatomic aortic valve area (AAVA) during systole. In this congenital anomaly, aortic valve have 2 cusps instead of 3 cusps.
    Material and Methods
    Thirty patients were evaluated. AAVA & EAVA were measured by 2D & Doppler-echocardiography and continuity equation. All findings were matched and indexed for body surface area (BSA). This study was done in Tehran Shaheid Rajaei Hospital during 2003-2004.
    Results
    Matched mean AAVA was 2.05 Cm2/m2 BSA and matched mean EAVA was 1.41 Cm2/m2 BSA. Maximum aortic valve pressure gradient (AV-PG max) in systole was 56.56 mmHg. Forty percent of patients had aortic stenos is (AS), of them mild AS was seen in 16.66%. Moderate AS in 13.34% and intermediate AS in 10% of patients. There was no any case with severe AS.
    Conclusion
    AS is common in BAV. In a significant number of patients aortic valve didn’t open completely during systole, and caused AS and murmur. Because of serious and significant complications of BAV such as bacterial endocarditic, progressive AS and AI, dilatation and aneurysm of aortic root, and aortic dissection, complete evaluation and follow up studies of any child with a heart murmur in order to rule out BAV are recommended.
    Keywords: children, Aortic valve, Planimetry
  • Shahraki Mr. , Hidari Sadegh B. , Moghtaderi A. , Mirshekari H. Page 137
    Background
    To Determine the Prevalence of Migraine Among the Teachers at Zahedan. Because the Teachers Endure Many Stress for Gaining the high Goels. So Stress Is the Greatest cause for Catching Migraine and Economic Losses. Methods and materials: This study Planned to Descriptive – cross sectional. The target Group was the teachers at Zahedan. The Method of Sampling was cluster. Questionnaire consist of the questions about ago, sex, section of teaching, Record of teaching, systemic disease exclusivefrom, the specification of Headache, the causes of Intensification of Headache and the Intensity of headache. Data was Analysed by Spss program with chi squar test.
    Results
    In this Research, 1539 teachers were studied. 40% men and 60% women aged Averaglly 35.7±6.55 Yr. Prevalence of Migraine among samples was 9.7% it has not Meaning full Relation to native or age, education, record of teaching but Migraine headache related to sex and section of teaching. Prevalence of Migraine was 11.9% in women and 6.6% in men. Prevalence of Migraine in primery school teachers were 9.7%, in Guidence school, 8% and in high school teachers, 14% prevalence of Migraine with aura was 54.2%.
    Conclusions
    According to the Results to this study,The Prevalence of Migraine Among the teachers who were tested, is equal to the normal prevalence of Migraine in the whole socity. In three section which was tested, for prevalence of Migraine, the teachers of high school affecting Migraine more than others. And it is arising from the youth's Edutional Problems.
    Keywords: Prevalence, Migraine, Teachers
  • Rakhshani Aa. , Salehi M. Page 143
    Background
    Measurement of the plasma lipids is an essential component of prophylactic medicine. The current screening test for prediction of cardiovascular complications due to hyperlipidemia is LDL-C measurement through Friedwald formula. This test becomes progressively less accurate as plasma TG increases. The test is inapplicable in TG over 400. The measurement of non-HDL-C versus LDL-C in screening of hyperlipidemic patients is the aim of this study.
    Materials And Methods
    In a descriptive analytic study we divided 1000 patients (20-60 years old) who referred to two laboratories in Zahedan Into five groups according to their TG levels. HDL-C (with Friedwald Formula), non-HDL-C, the correlation between HDL-C and plasma cholesterol level, the correlation between non-HDL-C and plasma cholesterol level were determined in each group.
    Results
    The findings revealed that the correlation between LDL-C and plasma cholesterol level decreases as TG level increases. At TG levels less than 400 mg/dl the correlation between LDL and non-HDL was not significant but was at TG levels over 400.
    Conclusion
    It is inferred that we can use non-HDL instead of LDL-C (at any TG level) in order to screening of hyperlipidemic patients without fasting. It is still necessary to measure TG level for appropriate drug selection.
    Keywords: hyperlipidemia. LDL, C, non, HDL, C, screen
  • Sohrabi A., Karagybany M., Vahedi Raheleh. Page 151
    Background

    The main objective of this study was determination of presence of any difference between mean weight and height growth of students of Zahedan district and also their comparison of with National Center for Health Statistics (NCHS) standards.Methods and materials: This cross-sectional study was performed during 2001- 2002. Using a cluster sampling method, 1750 students (7 to 11 years old) were selected from student population of primary schools of different areas of Zahedan. Height and weight were measured with standard methods and a questionnaire was filled for every student. The students were categorized in five groups and the comparisons were made using t-test.

    Results

    In all age groups, students of governmental schools located in deprived suburban areas were shorter than the students of private schools (P<0.05) and their mean weight were about 6 kilograms lower (P<0.05). Comparison of all the students of Zahedan with NCHS standards shows that their mean weight and height (in all age groups) is significantly lowers (P<0.001).

    Conclusions

    These findings implicate that socioeconomic factors may have a significant impact on growth and development of children. As another issue preparation of a national standard framework for measurement of children growth and development is necessary for future studies and have to come into consideration.

    Keywords: Height, Weight, Socioeconomic status, Zahedan
  • Borjian Boroojeny Sh.Md Keykhaei As.Msc Sargazi Gh.Msc Navidian A.Msc Page 161
    We have studied the effect of oral clonidine on Blood Pressure of the Patients under spinal anesthesia. For minor to moderate surgeries at Khatam-ul-anbia Hospital of Zahedan –Iran in 1380(2001).In this double –blinded, prospective, randomized study involving 50 patients who that divided in two 25-patients groups and the first groups reciveved oral clonidine 2 µg/kg drug 90 min pre-spinal anesthesia and the other group did not resived any drugs. 12% of group 1 patients had diastolic and systolic hypotension but at group 2, 24% had systolic hypotension and 16% had diastolic hypotension after 10 min interval of spinal anesthesia. But there were no statistical difference between the two groups. Implications: Oral clonidine as premedication has no any effect on the blood pressure following spinal anesthesia, so we can use oral clonidine as premedication for its benefits.
    Keywords: Clonidine, Blood pressure, spinal anesthesia