فهرست مطالب

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences
Volume:9 Issue: 2, 2007

  • تاریخ انتشار: 1386/05/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن عنایتی، زهرا مودی، کوروش تیرگر فاخری، علیرضا داشی پور، علیرضا شاهسونی صفحه 77
    زمینه و هدف
    استفاده از بی حس کننده های موضعی نظیر لیدوکائین برای بی حسی نخاعی قدمت زیادی دارد و عوارض مختلفی از آن مخصوصا در زنان باردار گزارش شده است. محققان روش های مختلفی مانند تجویز مایعات وریدی قبل از انجام بی حسی نخاعی، تجویز داروهای محرک سمپاتیک نظیر افدرین و همچنین جایگزین های کم عارضه تر از جمله پتیدین را برای کاهش این عوارض پیشنهاد کرده اند. هدف از این مطالعه مقایسه اثر پتیدین (مپریدین)، لیدوکایین و مخلوط این دو به نسبت معین بر وضعیت بیهوشی مادران باردار کاندید عمل سزارین به روش بی حسی نخاعی می باشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت کار آزمایی بالینی دو سوکور روی زنان باردار فول ترم با کلاس بیهوشی II وASA I تحت عمل سزارین انتخابی با بی حسی نخاعی در زایشگاه قدس و در بیمارستان علی ابن ابیطالب زاهدان در سالهای 1383-1380 انجام شد. حجم نمونه برای هر گروه 50 نفر تعیین و بیماران بصورت تصادفی ساده در سه گروه قرار گرفتند. گروه اول شامل: لیدوکائین 5 درصد حدود mg/kg1 (5/1سی سی)، گروه دوم: مخلوط لیدوکائین 5 درصد حدود mg/kg75/0 و پتیدین 5 درصد حدود mg/kg75/0 (از هر کدام 75/0 سی سی) و گروه سوم: پتیدین 5 درصد حدود mg/kg1 (5/1سی سی) بود. متغیرهایی مانند طول مدت بی دردی، تغییرات همودینامیک، تهوع و استفراغ، تغییرات ضربان قلب و کاهش فشار خون اندازه گیری شد. ازآمار توصیفی جهت توصیف داده ها و از آزمون های آنالیز واریانس یکطرفه و کای دو به ترتیب جهت مقایسه شاخص های کمی و کیفی بین گروه ها استفاده گردید.
    یافته ها
    دپرسیون تنفسی در هیچ یک از نوزادان متولد شده مشاهده نگردید و امتیاز آپگار دقیقه یکم و پنجم آنان پس از وضع حمل(به جز دو مورد که به علت دفع مکونیوم و نقص جنینی از مطالعه حذف شدند)، 8 و یا بالاتر بود. میانگین طول مدت بیدردی پس از عمل در مادران گروه پتیدین 453 دقیقه در گروه پتیدین و لیدوکائین 3/344 دقیقه و در گروه لیدوکائین 4/141 دقیقه بود که این امر نشان دهنده طول مدت بیدردی بیشتر در پتیدین است (0001/0=p) فراوانی تهوع و استفراغ در گروه لیدوکائین 5/42%، در گروه پتیدین 58% و در گروه مخلوط پتیدین و لیدوکائین 50% بود که البته این تفاوتها از نظر آماری معنی دار نبود.)341/0=(P
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این تحقیق بنظر می رسد که اثر مخلوط پتیدین و لیدوکایین 5% حد فاصل اثر پتیدین و لیدوکایین به تنهایی است لذا چنانچه راهی برای کاهش تهوع، استفراغ و خارش ایجاد شده توسط این دارو یافت شود با توجه به ایجاد طول مدت بی دردی بیشتر در مقایسه با لیدوکایین این مخلوط می تواند داروی مناسبی جهت اعمال بیهوشی باشد.
    کلیدواژگان: لیدوکائین، پتیدین، بی حسی نخایی، سزارین، مپریدین
  • منوچهر خوشباطن، هاله فرزین، علی قویدل، حسین ساطع صفحه 87
    زمینه و هدف
    علیرغم پیشرفت در آندوسکوپی و تکنولوژی کلانژیوپانکراتوگرافی، پانکراتیت حاد هنوز به عنوان شایع ترین عارضه بعد از انجام آن مطرح می باشد. این مطالعه به بررسی میزان شیوع پانکراتیت بعد از انجام کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپیک می پردازد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی در سال 1384، بر روی 112 بیمار21 تا 83 ساله بستری شده جهت ERCP در بخش گوارش بیمارستان امام خمینی تبریز انجام گرفت. پس از انتخاب بیماران و اخذ شرح حال که شامل سن، جنس و اندیکاسیون ERCP بود، پانکراتوگرافی انجام و میزان آمیلاز سرم در ساعت 4 و 24 اندازه گیری گردید. بیمارانی به عنوان پانکراتیت بعد از ERCP در نظر گرفته شدند که آمیلاز سرم آنها قبل از ERCP طبیعی و در 24 ساعت بعد از ERCP بیش از 3 برابر حد طبیعی افزایش پیدا کرده بود.
    یافته ها
    از مجموع 112 بیمار، میزان بروز پانکراتیت بر اساس سطح سرمی آمیلاز و بروز درد شکم بعد از انجام کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپیک 12% بود که در جنس مونث شیوع بالاتری داشت. شایع ترین تشخیص در مردان و زنان قبل و بعد از انجام کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپیک سنگ مجرای مشترک و شایع ترین عمل انجام شده اسفنکتروتومی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که پیشرفت تکنولوژی و تکنیک انجام کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپیک نتوانسته است از میزان بالای پانکراتیت بعد از انجام کلانژیوپانکراتوگرافی بکاهد. از سوی دیگر، به علت شیوع بیشتر این عارضه در زنان لازم است این گروه بیشتر مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: پانکراتیت، کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپیک (ERCP)
  • کوروش تیر گر فاخری، حسین انصاری، دکترحسن عنایتی صفحه 95
    زمینه و هدف
    برای آماده سازی بیماران جهت عمل جراحی اقداماتی انجام می شود که از آن جمله می توان به تجویز پیش دارو برای تسکین اضطراب، جلوگیری از بیاد آوردن حوادث حول و حوش عمل جراحی، ایجاد ثبات همودینامیک، بی دردی، جلوگیری از تهوع و کاهش عوارض داروئی اشاره کرد با توجه به پیامدهای ناگوار یادآوری حوادث حول و حوش عمل جراحی هدف از این مطالعه مقایسه اثر لورازپام وکلردیازپوکساید به عنوان پیش دارو در جلوگیری از بیاد آوردن حوادث حول و حوش عمل جراحی پس از بیهوشی عمومی است.
    روش کار
    این کار آزمائی بالینی یک سوکور از مهرماه سال 1376 تا اسفند ماه 1377 در بیمارستان های خاتم الانبیاء (ص) زاهدان و فیروزگر تهران انجام و تعداد 128 بیمار بزرگسال که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شده و مورد بررسی قرار گرفتند. به گروه اول دو میلی گرم لورازپام و به گروه دوم ده میلی گرم کلر دیازپوکساید، شب قبل از عمل و صبح روز عمل به صورت خوراکی تجویز شد.24 ساعت پس از عمل در مورد به یاد آوردن وقایع قبل از عمل از افراد سوال شد و سپس در صد فراموشی و نمره فراموشی برای هر مورد از سوالات در هر دو گروه مشخص شد. برای مقایسه دو گروه از آزمونهای مان ویتنی و آزمون مجذور کای استفاده شد و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 13 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    دامنه سنی بیماران 20 تا 50 سال و میانگین سنی در گروه اول (لورازپام) 9/3 ± 38 و گروه دوم (کلر دیازپوکساید) 8/2±3/39 سال بود (05/0P>). این مطالعه نشان داد که در تمام موارد، گروه مواجهه با لورازپام کمتر از گروه مواجهه با کلردیازپوکساید، حوادث حول و حوش عمل جراحی را به خاطر می آورند و این اختلاف از نظر آماری نیز معنی دار بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، به نظر می رسد، فراموشی ایجاد شده با لورازپام به میزان قابل توجهی بیشتر از کلردیازپوکساید می باشد و می توان از لورازپام به عنوان پیش دارو قبل از عمل جراحی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: لورازپام، کلر دیازپوکساید، عمل جراحی، بیهوشی عمومی، پیش دارو
  • نورمحمد نوری، شاهرخ رجایی صفحه 103
    مقدمه و هدف
    هیپرتروفی بطن چپ یک عامل خطر مهم در تعیین پیش آگهی بیماری های قلبی عروقی است و اکوکاردیوگرافی وسیله ای حساس و اختصاصی برای ارزیابی آن می باشد اما در مقایسه با نوار قلب ECG)) هزینه آن بالاتر و دسترسی به آن کمتر و انجام و تفسیر آن نیز به وجود فرد متخصص وابسته است. از آنجائی که تحقیقات انجام شده در مورد مقایسه ارزش تشخیصی این دو روش اندک است، این پژوهش به مقایسه ارزش تشخیصی یافته های ECG و اکوکاردیوگرافی به منظور تعیین هیپرتروفی بطن چپ در کودکان مبتلا به بیماری بتا تالاسمی ماژور پرداخته است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1385 بر روی 135 بیمارمبتلا به بتا تالاسمی ماژور بالای 8 سال شامل 64 پسر (4/47 %) و 71 نفر دختر (6/52%) در مرکز بیماری های خاص زاهدان انجام شده است. در این پژوهش، بیماران مبتلا به نارسایی قلب، دیس ریتمی ها، بیماری های دریچه ای و ساختمانی قلب، بیماری های کلیوی، غدد و بیمارانی که هموگلوبین زیر 10g/dl داشتند،از مطالعه حذف شدند. پس از گذشت 48 ساعت از دریافت خون از تمامی بیماران اکوکاردیوگرافی و ECGبعمل آمد. شاخص های Sokolow–Lyon، Sokolow– Lyon–Rappaport، Cornell و White–Bock در ECG و توده عضلانی بطن چپ در اکوکاردیوگرافی اندازه گیری گردید. حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی هر یک از شاخص های ECG در دو جنس به تفکیک محاسبه و یافته های اکوکاردیوگرافی و ECG مورد مقایسه قرار گرفت.
    نتایج
    حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی هر یک از شاخص های ECG به طور کلی و درهر دو جنس به تفکیک مشخص گردید. در شاخص Sokolow – Lyon به ترتیب 3/14%، 3/90%، 40% و 70%، در شاخص Sokolow – Lyon – Rappaport 9/61%، 8/25%، 4/27% و 60%،در شاخص Cornell 7/4%، 86%، 3/13% و 6/66% و در شاخص White–Bock صفر درصد، 100%، صفر درصد و 9/68% بود. بین (AT) چپ، (DT) چپ، (IVSd)و (LVIDd) و شاخص Sokolow-Lyon-Rappaport با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، ارتباط معنی داری وجود داشت همچنین بین AT راست و دیامتر داخلی بطن چپ حین دیاستول و شاخص Sokolow -Lyon با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، ارتباط معنی داری یافت شد.
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق نشان داد که معیارهای نوار قلب در مقایسه با کوکاردیوگرافی جهت تشخیص هیپرتروفی بطن چپ از ارزش تشخیصی بسیار کمی برخوردار است. اما بین شاخص های ECG با برخی از پارامترهای اکوکاردیوگرافی(AT، DT، IVSdو (LVIDd که در ارتباط با توده عضلانی بطن چپ هستند ارتباط معنی دار آماری وجود دارد.
    کلیدواژگان: بتا تالاسمی ماژور، هیپرتروفی بطن چپ، الکتروکاردیوگرافی، اکوکاردیوگرافی
  • ابراهیم رضازاده زرندی، حمید عبداللهی، محمد کاظمی عرب آبادی صفحه 113
    زمینه و هدف
    هلیکوباکتر پیلوری باکتری گرم منفی خمیده ای است که در مخاط معده مستقر و برای سالها در آنجا باقی میماند و بیماری های مختلفی چون زخم معده ودوازدهه ایجاد می کند. امروزه برای درمان عفونت آن از آنتی بیوتیک استفاده میگردد ولی روش های درمانی دیگری نیز مطرح شده و تحت بررسی است که از آن جمله استفاده از ارگانیسم های زنده پروبیوتیک چون لاکتوباسیلوسها (لاکتوباسیلوس کازئی – کازئی) را می توان نام برد. مشخص شده است که عصاره کشت لاکتوباسیلوس رشد هلیکوباکتر پیلوری را مهار می کند لذا در این پژوهش اثرات مهاری یک گونه لاکتوباسیلوس بر رشد هلیکوباکتر پیلوری در کشت مختلط و احتمالا«با شرایطی شبیه درون تنی بررسی شد.
    مواد و روش کار
    این پژوهش در سال 1381 در دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گردید و برای مطالعه اثرات ضد باکتریایی و آنتاگونیستیکی لاکتوباسیلوس کازئی- کازئی در برابرهلیکوباکتر پیلوری از سیستم ژلی تثبیت شده استفاده شد که این سیستم دارای دو فاز بود یکی فاز جامد حاوی محیط Peptone Yeast extract salt solution، 5/1% آگار و 2% گلوکز و فاز نیمه جامد حاوی محیط Yeast extract salt solution، 75/0% آگار و 107 × 5/1 باکتری در ملی لیتر محیط کشت بود. در این سیستم لاکتوباسیلوس کازئی- کازئی و هلیکوباکتر پیلوری به تنهایی و بطور مختلط کشت داده شدند. از آنها با چوب پنبه سوراخ کن استریل نمونه گرفته شد و جمعیت هر باکتری، جذب نوری، pH و گلوکز محاسبه گردید.
    یافته ها
    باکتری های مورد بررسی در این سیستم در طول لایه نیمه جامد در مکان های خاصی رشد متراکم داشتند که بصورت نوار رشد آشکار شد. وضعیت رشد (نوارهای رشد)،شمارش جمعیت باکتریایی، جذب نوری و pH در کشت مختلط هلیکوباکتر پیلوری و لاکتوباسیلوس کازئی زیرگونه کازئی با کشت خالص هلیکوباکتر پیلوری مشابه بود.
    نتیجه گیری
    با بررسی های بعمل آمده مشخص شد لاکتوباسیلوس کازئی-کازئی رشد هلیکوباکتر پیلوری در کشت مختلط را مهار نمی کند. بنابراین لاکتوباسیلوس کازئی-کازئی کاندیدای مناسبی جهت اهداف پروبیوتیکی نمی تواند باشد.
    کلیدواژگان: اثرات آنتاگونیستیکی، هلیکوباکتر پیلوری، لاکتوباسیلوس کازئی کازئی، کشت مختلط
  • زهره فتحیان، دکترغلامرضا شریفی راد، اکبر حسن زاده، زهرا فتحیان صفحه 123
    مقدمه
    امروزه آمار سزارین در بیشتر کشورهای دنیا از جمله ایران بسیاربالا ودرحال افزایش است واین درحالی است که سزارین از جمله اعمال جراحی بزرگ محسوب شده و مانند سایر اعمال جراحی بزرگ گاهی با عوارض بسیار خطرناک و کشنده همراه است. طی سالهای اخیر در اکثرکشورهای پیشرفته با استفاده ازآموزش و سایر مداخلات سعی درکاهش میزان سزارین شده، امادرکشور ما تلاش چندانی در این مورد انجام نشده است. هدف ازانجام این مطالعه بررسی تاثیرآموزش با استفاده ازمدل قصد رفتاری برکاهش میزان سزارین در بین زنان باردار می باشد.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضریک مداخله تجربی است که جهت انجام آن140 زن باردار شکم اول سه ماهه آخربارداری در زمستان 1385 درشهرستان خمینی شهر بصورت تصادفی ساده انتخاب و به دو گروه شاهد و مورد تقسیم شدند. پس از انجام پیش آزمون با استفاده از پرسشنامه در هر دو گروه و درگروه آزمون، آموزش اختصاصی براساس مدل قصد رفتاری انجام گردید. پس از انجام آموزش ها پس آزمون از هر دو گروه انجام شد و نتایج و عملکرد با استفاده ازآزمونهای T-paried،Tمستقل وchi-square مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصله ازاین مطالعه تفاوت معنی داری را در زمینه آگاهی، ارزیابی از نتایج، نگرش و قصد بعد از مداخله بین گروه شاهد و مورد نشان داد(001/>p)و همچنین آزمون کای اسکوئرتفاوت معنی داری را بین دو گروه از نظرعملکرد نشان داد (02/=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش چنین استنباط می شودکه مداخله حاضردرافزایش میزان آگاهی، ارزیابی ازنتایج، نگرش، تقویت قصد زنان باردار و عملکرد آنان موثر بوده است. بنابراین پیشنهاد می شود از این الگو و سایرآموزش های سیستماتیک درزنان باردار جهت کاهش میزان سزارین استفاده گردد.
    کلیدواژگان: مدل قصد رفتاری، نوع زایمان، نگرش، قصد، عملکرد
  • نجف زارع، ساره کشاورزی، بهرام ضیغمی صفحه 133
    زمینه و هدف
    چاقی به عنوان یک مشکل جهانی تقریبا تمام گروه های سنی، جنسی، نژادی و اقتصادی را تحت تاثیر قرار داده است. این معضل بهداشتی عامل خطر ساز برای برخی بیماری ها می باشد. اما در این رابطه مطالعات اندکی در مناطق روستائی ایران انجام شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی میزان شیوع و عوامل خطر چاقی در زنان روستائی شهرستان زرین دشت با استفاده از نسبت شانس (OR=Odds Ratio) حاصل از مدل رگرسیون خطی می باشد.
    مواد و روش کار
    در یک مطالعه مقطعی در سال 1384، تعداد 920 نفر از زنان سن باروری در مناطق روستائی شهرستان زرین دشت با استفاده از نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب و ارتباط شاخص توده بدنی (BMI = Body Mass Index) با متغیرهای مستقل تحصیلات زن و شوهر، تعداد فرزندان، سن زن وشوهر، وضعیت اقتصادی،اجتماعی و میانگین مدت شیردهی فرزندان، توسط شاخص نسبت شانس به دو روش رگرسیون لجستیک و رگرسیون خطی (بدون مرز بندی) بررسی شد. شاخص توده بدنی25 تا 9/29 به عنوان اضافه وزن و شاخص توده بدنی 30 و بالاتر بعنوان چاقی در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    دراین بررسی دامنه سنی زنان مورد مطالعه 17 تا 47 سال و میزان شیوع اضافه وزن و چاقی به ترتیب 30 و 14 درصد بدست آمد. در هر دو روش، تحصیلات شوهر، تعداد فرزندان و وضعیت اقتصادی، اجتماعی با افزایش خطر چاقی رابطه معنی داری نشان دادند. دقت روش رگرسیون در برآورد نسبت شانس بیشتر از روش رگرسیون لجستیک بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع زیاد چاقی در مناطق روستائی (شبیه به مناطق شهری) و تاثیر سوء آن بر سلامت جامعه اجرای برنامه های ملی پیشگیری و کنترل چاقی بایستی در اولویت برنامه های بهداشتی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: چاقی، شاخص توده بدنی، زنان، رگرسیون خطی، نسبت شانس
  • سید عباس حسینی صفحه 141
    زمینه و هدف
    تشعشع حاصل از رادیونوکلئیدها می تواند بر سلامتی انسان و موجودات اثر کند. در حال حاضر میزان رادیواکتیویته آب، مواد غذائی و خاک شهر زاهدان مشخص نیست. به منظور تعیین درجه ایمنی لازم است میزان رادیواکتیویته محیط های مذکور برای افراد مشخص شود.
    مواد و روش کار
    برای مشخص ساختن مقدار و نوع رادیونوکلئیدهای محیط های مختلف شهر زاهدان نمونه های خاک، آب آشامیدنی و مواد غذائی مصرفی انتخاب گردید. نمونه های مورد آزمایش با روش هایی مانند غربال کردن، مخلوط کردن و خشک کردن تهیه و سپس بوسیله دستگاه اسپکترومتری مطالعه و مقدار و نوع رادیونوکلئیدهای این محیط ها اندازه گیری و تعیین شد.
    یافته ها
    رادیونوکلئیدهای مصنوعی ید و سزیم و پلوتونیم در نمونه آب شرب لوله کشی، خاک و مواد غذایی شهر زاهدان مشاهده نشد ولی رادیونوکلئید طبیعی پتاسیم 40 در مواد غذایی و خاک، اورانیم 238، توریم232 و رادیم226 در خاک و رادیم226 در آب شرب لوله کشی با مقادیر متفاوت وجود داشت.
    نتیجه گیری
    این ارقام نشان می دهد که استفاده از آب، مواد غذائی مصرفی و خاک در این منطقه از نظر رادیواکتیویته و ایجاد بیماری خطری ندارند.
    کلیدواژگان: نوع رادیونوکلئید، آب، خاک، مواد غذایی، زاهدان
  • گزارش موارد نادر
  • ایرج جعفری انارکولی، علیرضا محمودیان، محمدحسن کریم فر، مختار جعفر پور صفحه 149
    شریان آگزیلاری ادامه شریان تحت ترقوه ای است که از کنار خارجی دنده اول شروع شده و در کنار تحتانی عضله گرد بزرگ پایان می یابد و از آنجا به بعد تحت عنوان شریان بازویی وارد ناحیه بازو می گردد. در سال 1385 در بخش آناتومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد هنگام تشریح جسد یک مرد حدودا 35-30 ساله که با روش کلاسیک آناتومی (Grant’s method)انجام شد، مشاهده گردید که از قسمت دوم شریان آگزیلاری طرف راست یک تنه شریانی مشترک جدا شده و سپس به شاخه های، شریان سینه ای خارجی و شریان تحت کتفی تقسیم گردیده بود. این مورد یک واریاسیون کمیاب می باشد که تاکنون در کتب مرجع آناتومی گزارش نگردیده است. از آنجا که از شاخه های شریانی اندام فوقانی برای bypass عروق کرونری و flap در جراحی های ترمیمی استفاده می شود و از طرف دیگر به دلیل افزایش استفاده از ابزارهای مداخله گر و تهاجمی در تشخیص بیماری های قلبی عروقی، شناخت و آگاهی از الگوهای نرمال و متغیر شریانهای اندام فوقانی از جمله شریان آگزیلاری برای متخصصین علم پزشکی مخصوصا جراحان و آناتومیست ها فوق العاده ارزشمند و مفید خواهد بود. بنابراین آگاهی از وجود چنین واریاسیونی می تواند از عوارض جانبی در حین عمل جراحی بکاهد.
    کلیدواژگان: شریان آگزیلاری، واریاسیون، شریان تحت کتفی
|
  • Enayati H. , Moodi Zahra , Dashipoor Ar , Shahsavani Ar , Tirgar-Fakheri K. Page 77
    Background
    Spinal anesthesia for elective cesarean section using drugs such as lidocaine has long been used with reports of various complications. To reduce these complications, many methods such as administration of sympathetic stimulating drugs like ephedrine, and using other drugs including pethidine have been recommended. The present study was aimed to evaluate comparatively the effects of separate and combined administration of pethidine and lidocaine on spinal anesthesia in candidates for cesarean surgery.
    Material And Methods
    In this double blind clinical trial study, 150 cases with ASA I – II and full term neonatal, candidate for elective cesarean surgery from Zahedan Ghods Hospital and Ali-Ebene-Abitaleb Hospital, were subjected to the study during 2001-2004. They were randomly divided into three groups of 50, for using 5% lidocaine, 5% lidocaine plus 5% pethidine and 5% pethidine, respectively. A number of variables, including duration of postoperative analgesia, variation of homodynamic, heart rate, hypotension, nausea and vomiting were assessed. Statistical descriptive methods, one way ANOVA and X2 were used for the data analysis.
    Results
    Breath depression was not seen in the neonates. The Apgar score was ≥8. Duration of post operating analgesia was 453 minutes in pethidine group, 344.3 minutes in lidocaine plus pethidine group and 141.4 minutes in lidocaine group with significant differences (P<0.05). Differences of nausea and vomiting between groups were not significant.
    Conclusion
    The longest duration of analgesia was seen with pethidine usage. The combination of pethidine and lidocaine was intermediately effective and seems to be suitable choice in anesthesia comparing to lidocaine alone.
    Keywords: lidocaine, pethidine, spinal anesthesia
  • Khoshbaten M. , Farzin H. , Gavidel A. , Satea H. Page 87
    Background
    Despite the progress in the technology of endoscopy and cholangio pancreatography (ERCP), acute pancreatitis is still the common as a consequent complain. In the present study, the prevalence of panceratitis after endoscopic retrograde cholangio- pancreatography was surveyed.Methods and Materials: In this descriptive study, 112 patients referred for ERCP, aged 21 to 83 years, were studied. After collection of some information about age, gender and ERCP indications, ERCP was performed. The serum amylase levels were consequently measured at 4 and 24 hours after pancreatography.Post ERCP pancreatitis was diagnosed when serum amylase level was normal before ERCP but increased in for times in 24 hours post ERCP.
    Results
    In 112 patients, the prevalence of panceratitis according to the post ERCP serum amylase level and abdomen pain was 12%. A higher prevalence was seen in females comparing to males. The west common diagnostic outcome of ERCP was stone in common bile duct and operation was sphancterotomy.
    Conclusion
    The result of this study further confirmed that the progress in the technology of ERCP could not decrease the prevalence of post ERCP pancreatitis. The higher prevalence of post ERCP pancreatitis in females, the requirement of further notice to this group.
    Keywords: Pancreatitis, post endoscopic retrograde cholangio, panceraticogeraphy (ERCP)
  • Tirgar-Fakheri K. , Ansari H. Page 95
    Background
    Premedication is used for preparing patients before operation in order to induce sedation, homodynamic stability, analgesia, and prevention of nausea and vomiting. The side effects of the drugs and amnesia also need consideration. The purpose of this study was to compare the effect of Lorazpam and Chlordiazpoxide as premedication in prevention of recall perioperative events, following general anesthesia.
    Materials And Methods
    This clinical trial was carried out during October 1997 to March 1999 on 128 adult patients who had inclusion criteria and were randomly assigned to two groups. The patients in group 1 each received 2mg lorazpam and in group 2 each received 10mg chlordiazpoxide at night before operation and again at the morning of operation. Twenty-four hours after operation, all patients were asked about perioperative events and then scores of amnesia were specified for all patients of the two groups. The data were analyzed by U-Mann Whitney and chi-square tests.
    Results
    The patients ranged between 20 to 50 years of age. The mean age in group 1 (Lorazpam) and group 2 (chlordiazpoxide) were 38 ± 3.9 and 39.3 ± 2.8, respectively (P>0.05). The results showed that Lorazpam group recalled perioperative events were less than those of chlordiazpoxide group (P<0.05).
    Conclusion
    It was found that induced amnesia with Lorazpam was significantly more than that of chlordiazpoxide, suggesting that Lorazpam may be preferable as a premedication before operation.
    Keywords: Lorazpam, clordiazpoxide, operation, general anesthesia, premedication
  • Noori Nm , Rajaei Sh Page 103
    Background
    Left ventricular hypertrophy (LVH) is an important risk factor in determining cardiovascular disease prognosis. Echocardiography (ECHO) is a sensitive and specific tool for detection of LVH but cost and operational consideration tend to limit its utility; in contrast, the Electrocardiography (ECG) is widely available, expensive and less operator dependent. Since the comparison of diagnostic validity between ECG and ECHO for evaluating of LVH has not been well studied, this survey was carried out on a number of major β-thlassemia patients.
    Materials And Methods
    This descriptive–analytical study was performed on 135 patients (including male and female) with major β- thalassemia over 8 years old. Patients with heart failure, valvular or structural heart disease, renal and endocrine disease and Hb<10g/dl were excluded. ECG and ECHO were performed 48 h after blood transfusion. ECG criteria of LVH and myocardial performance index (MPI) in ECHO were measured. Sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV) and negative predictive value (NPV) of ECG indexes were calculated separately for both sexes and compared with ECHO findings.
    Results
    The patients included 64 (47/4 %) males and 71 (52/6 %) females. ECG indexes were found as follows: 70% sensitivity of the Sokolow–Lyon index, 14.3%; specificity, 90.3% PPV, 40% NPV and. Sensitivity of the Sokolow–Lyon–Rappaport, specificity, PPV, and NPV were 61.9%, 25/8%, 27/4%, 60%, respectively. Sensitivity of the Cornell index was66.6%. specificity13.3%, PPV 86% and NPV 4.7%,Sensitivity of the White–Bock index was 0%, specificity 100%, PPV 0% and NPV was 68.9%. There was significant relationship between ECG indexes and some ECHO parameters. In this study there was a reverse and significant relationship between left acceleration time (AT) and the Sokolow–Lyon–Rappaport index statistically (r = 0.181, p = 0.035). There was a significant direct relationship between left deceleration time (DT) and the Sokolow–Lyon–Rappaport index (r = 0.181, p = 0.036). A reverse significant relationship between right AT and the Sokolow–Lyon index was seen (r = 0.173, p = 0.044). A direct and significant relationship between diastolic inter ventricular septum diameter (IVSd) and the Sokolow–Lyon–Rappaport index was also observed (r = 0.186, p = 0.031).
    Conclusion
    The findings of this study showed that ECG, compared with ECHO, has very low diagnostic validity for LVH but ECG indexes has statistically significant relationship with some ECHO parameters (AT, DT, IVSd, LVIDd) of left ventricular mass.
    Keywords: Major thalassemia, Left ventricular hypertrophy, Electrocardiography, Echocardiography
  • Rezazadeh Zarandi E. , Abdollahi H. , Kazemi Arababadi M. Page 113
    Background
    Helicobacter pylori is a gram negative curved bacterium, inhabited in gastric mucosa where it remains for years. It causes several diseases such as gastritis and peptic ulcer. Its conventional treatment is antibiotics therapy; however there are other methods under investigation by probiotic micro organisms like Lactobacilli. It is reported that Lactobacilli supernatant inhibits H. pylori growth. In the present study, inhibitory effects of a subspecies of Lactobacillus genus, L. casei casei, on H. pylori growth in a mix culture was investigated.
    Materials and Methods
    The study was performed in 2002, using a gel stabilized system. This system consisted of two layers including a solid PYS (peptone yeast extract salt solution) medium containing 1.5% agar plus 2% glucose at the bottom and a semi-solid PYS medium (0.75% agar without glucose but certain number of washed bacterial cells) on the top, all in a 30 ml tubes. In this system, L. casei casei and H. pylori were cultivated alone and in mix cultures. Samples from cultures were taken by sterile cork borers, each core was sectioned into smaller size, on which viable counts, pH, glucose concentration and optical density were determined and compared to each other.
    Results
    The investigating organism in this system produced growth band in the semi-solid layer. The growth position (growth bands), number of viable cells, optical density and pH in the mix culture of H. pylori plus L. casei casei were similar to those in the culture of H. Pylori alone.
    Conclusions
    The results indicated that, L. casei casei cannot prevent H. pylori growth in the mix culture and is not a good candidate as a probiotic against H. Pylori.
    Keywords: Antagonistic effects, Helicobacter pylori, L. casei casei, mix culture
  • Zohreh Fathian , Gholamreza Sharifi Rad , Akbar Hasanzadeh , Zahra Fathian Page 123
    Background
    The cesarean section rate is very high and is increasing in most countries including Iran. Being a major surgery, the cesarean section may have dangerous side effects and even can be rarely fetal. During recent years, in most developed countries there have been many attempts to reduce the cesarean rate using education and other interfering methods. In our country it seems that the efforts with this regard have not been significant. The goal of the present study was to evaluate the effects of Behavioral Intention Model (BIM) education on reducing the cesarean rate among pregnant women.Methods and Materials: In this interventional study, 140 women at their first-time pregnancy and in 3rd trimester, where chosen in the winter of 2005, using simple random sampling method; they were divided into case and control groups. After pretest using a questionnaire in both groups, BIM was employed for the test group, followed by a post test performance in both groups. The collected data were analyzed by T-paired, independent T & chi-square methods.
    Results
    The results showed significant differences between case and control groups in the level of knowledge, evaluation of results, attitude & behaviors (p<0.001)
    Conclusion
    According to the results, it can be concluded that BIM is effective on increasing or improving the knowledge, evaluation of results, attitude, strengthening the intention and behavior of the pregnant women. It is, therefore, suggested to use this method and other systematic education for pregnant women to decrease the rate of unnecessary cesarean.
    Keywords: Behavioral Intention Model, kind of delivery, attitude, intention, behavior
  • Zare N. , Keshavarzi S. , Zeighami B. Page 133
    Background
    Obesity is becoming a worldwide health problem, affecting all groups of age, sex and economy. This important problem is a major risk factor for some diseases. The prevalence of obesity not has been well studies in the rural areas. The purpose of this study was to determine the prevalence of obesity and some of the relevant risk factors in women of Zarrindasht rural areas using the odds ratio estimated from the regression approach. Methods and Materials: In a cross-sectional study in 2005, a number of 920 women in fertility age from rural areas of Zarrin-Dasht, at eastern part of Fars province were selected by random multi stage sampling. Correlation ship between BMI and some variables including age, education level, number of children, socio-economic status and mean duration of breast feeding were evaluate. The age and education level of their husbands were also considerved. Odds ratio (OR) was using both logistic regression approach and the linear regression procedure (without dichotomizing). BMI of 25 or higher was considered as overweight or obesity
    Results
    The studied women aged between 17 to 47 years old and the prevalence of over weight (25Conclusions
    It is concluded that, similar to the urban areas, the obesity is highly prevalent in the rural population. This can potentially affect the health of rural community and needs consideration. Prevention and control of obesity are recommended to be as of health program priorities.
    Keywords: Obesity, Body Mass Index (BMI), Women, linear regression, Odds Ratio (OR)
  • Hosseini Sa Page 141
    Background
    The ionizing radiation can affect the human health and the life of other organizes living things in short time, especially when the dose of radiation exceed the ICRP standard. The amount and type of radioactive matter were not known in water, soil and food products of Zahedan. Therefore this study was aimed to survey the safety of such materials for the human being.
    Materials and Method
    Five different places in Zahedan city were chosen for sampling from water, soil and food materials and concentration and type of radionuclide were determined. Sieving, drying and mix Turing were amongst the method utilized for suitable preparation of the materials.
    Results
    The results show no existence of any artificial radio nuclides. However there were some natural radionuclides such as K-40, U238, Th232 and Ra226 in different dosages in the examined samples.
    Conclusion
    The study confirmed that there is no risk of radio nuclides exposure with regard to the soil, water and food materials in Zahedan
    Keywords: Natural radio nuclides, piping drinking water, consumed food material, cultivation soil
  • Jafari Anrkooli I. *, Mahmoudian Ar *, Karimfar Mh *, Jafarpur M. * Page 149
    The axillary artery, a continuation of the subclavian artery, begins at the outer border of first rib, and ends nominally at the inferior border of teres major muscle where it becomes the brachial artery. During the dissection of a 30-35-year-old man cadaver, according to classical anatomy method (Grant’s method), we found an unusual branching in the second part of the axillary artery on the right side. The second part of axillary artery had a common branch, from which a lateral thoracic and subscapular artery was originated. This is an infrequent variation that has not been reported in the anatomy references, as yet.The increasing use of invasive diagnostic and interventional procedures in cardiovascular diseases, as well use of branches of upper limb arteries for coronary bypass and flaps in reconstructive surgery. Therefore, accurate knowledge of normal and variant arterial pattern of the upper extremities, for example axillary artery, is very important for medical specialists particularly anatomists and surgeons. Awareness of such variations can help surgeons to reduce the postoperative complications.
    Keywords: Axillary artery, variation, subscapular artery