فهرست مطالب

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences - Volume:9 Issue: 4, 2008

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences
Volume:9 Issue: 4, 2008

  • تاریخ انتشار: 1387/04/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی بهاری، سیدکاظم نظام، مهربد کریمی، کورش فیروزه صفحه 237
    زمینه و هدف
    ریشه کنی هلیکو باکتر پیلوری نقش مهمی در درمان زخم پپتیک و سوهاضمه دارد. رژیمهای متعددی جهت درمان ریشه کنی این ارگانیسم پیشنهاد گردیده است. به دلیل مقاومت نسبتا بالای ارگانیسم نسبت به مترونیدازل در ایران، داروهای دیگری بعنوان جایگزین پیشنهاد شده اند. در این مطالعه فورازولیدون در مقایسه با تتراسیکلین در رژیم چهار دارویی مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش کار
    در این کارآزمایی بالینی 109 بیمار مبتلا به سوهاضمه با عفونت هلیکو باکتر پیلوری که از شهریور تا اسفند 1383 به کلینیک داخلی بیمارستان خاتم الانبیائ زاهدان مراجعه نمودند بطور تصادفی در دو گروه درمانی قرار گرفتند. بیماران گروه اول بمدت 2 هفته امپرازول20 میلی گرمی هر 12 ساعت، بیسموت ساب سیترات200 میلی گرم هر6 ساعت، آموکسی سیلین 1000میلی گرم هر 12ساعت و فورازولیدن 100 میلی گرم هر 12 ساعت (رژیمOAB-F) وگروه دوم تتراسیلکین 500 میلی گرم هر 12 ساعت به جای فورازولیدون (رژیم OAB-T) به همان مدت دریافت کردند.
    یافته ها
    49 بیمار در گروه OAB-F و 51 بیمار در گروه OAB-T مطالعه را به پایان رساندند. میزان ریشه کنی هلیکو باکتر پیلوری بر اساس منفی شدن آنتی ژن مدفوعی در گروه OAB-F وOAB-T در پایان هفته چهارم بترتیب 7/85 و4/80 درصد بود.
    نتیجه گیری
    رژیم درمانی حاوی فورازولیدون (OAB-F) در ریشه کنی هلیکو باکتر پیلوری موثر و با توجه به ارزان و در دسترس بودن داروی فورازولیدون، رژیم قابل قبولی در درمان هلیکو باکتر پیلوری در ایران می باشد.
    کلیدواژگان: هلیکو باکتر پیلوری، رژیم ریشه کنی، سوهاضمه، فورازولیدون، تتراسیلکین
  • لیلی سخاوت، فاطمه زارع، صدیقه اخوان کرباسی صفحه 247
    زمینه و هدف
    کمبود شیر مادر یکی از مشکلاتی است که باعث کاهش وزن نوزاد وایجاد مخاطراتی برای سلامتی وی می گردد، این مطالعه اثر Domperidone را در افزایش شیر مادر بررسی می کند.
    مواد و روش کار
    در این کار آزمایی بالینی درفاصله زمانی سالهای 83-1381، 48 مادر مراجعه کننده به درمانگاه های بهداشتی شهرستان یزد که رشد فرزندانشان به علت کم بودن شیر مادر زیر منحنی رشد بود بطور راندوم به دو گروه تقسیم شدند. میزان شیر روزانه آنها به وسیله دوشیدن محاسبه شد. گروه مورد به مدت 14 روز، روزانهmg 30 (10 میلی گرم سه بار در روز) Domperidone بطور خوراکی و گروه شاهد به مدت 14 روز دارونما (سه باردر روز، مشابه داروی اصلی) دریافت کردند. در هر دوگروه محاسبه میزان شیرمادر روز قبل از شروع مطالعه، روز 7 و روز 14 انجام گرفت. همچنین پرولاکتین سرم مادران روز قبل از شروع درمان و روز 14 اندازه گیری شد. میزان شیر و پرولاکتین سرم یک هفته بعد از پایان درمان نیز اندازه گیری و با هم مقایسه گردید. نتایج بررسی بانرم افزار SPSS و با آزمون هایsquare chi وT student test محاسبه شد و 05/0 P<اختلاف معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    هر دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک یکسان بودند. در گروه Domperidone افزایش شیر مادر در روز هفتم، 5/48 میلی لیتر و درگروه شاهد8 میلی لیتر بود (008/0 P=)0همچنین پرولاکتین سرم در گروه Domperidone در روز چهاردهم، ng/ml 4/116 و در گروه شاهد، ng/ml 4 افزایش داشت.(001/0 P=)
    نتیجه گیری
    Domperidone می تواند در افزایش تولید شیر مادران و افزایش پرولاکتین سرم موثر باشد.
    کلیدواژگان: شیر مادر، پرولاکتین سرم، Domperidone
  • نجف زارع، محمد مهدی رزمجو، مصطفی قائمی نیا، بهرام ضیغمی، زیبا آقاملکی صفحه 255
    زمینه و هدف
    شواهد زیادی در ایران، در مورد تاثیر آموزش های مختلف بر منطقی تر شدن تجویز نسخه های پزشکان وجود ندارد. هدف مطالعه حاضر بررسی الگوی تجویز دارو توسط پزشکان عمومی و ارزیابی تاثیر آموزش بر نحوه نسخه نویسی می باشد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی 119 نفر پزشک عمومی در مطالعه شرکت نمودند. آموزش لازم با بازخوراند علمی مشکلات نسخ به صورت فردی و یا شرکت در یک کارگاه یک روزه انجام شد. تاثیر آموزش نحوه نسخه نویسی با بررسی تغییر قبل و بعد بین مشکلات نسخه ها با آزمون t زوجی سنجیده شدوp<0/05معنی دار تلقی شد
    یافته ها
    شایع ترین اقلام تجویزی (8/58 %) داروهای تزریقی و آنتی بیوتیک ها(3/47) بودند. پس از آموزش، افزایش در روند منطقی تر شدن نسخه ها در اغلب اقلام دارو های تجویزی مشاهده گردید. تجویز بیش از حد معمول دارو های تزریقی و ضد التهاب غیر استروئیدی کاهش معنی دار آماری را نشان داد. تغییر قابل ملاحظه ای در تجویز آنتی بیو تیک ها حاصل نشد اما تجویز دوز غیر معمول آنتی بیوتیک ها و تجویز همزمان H2-Blocker و آمپرازول و همچنین تداخل درجه یک دارو ها با کاهش معنی دار همراه بود.
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی بهبود نسبی در تجویز منطقی دارو ها را در پی داشت.)
    کلیدواژگان: پزشک عمومی، آموزش، نسخه نویسی، دارو، شیراز
  • مهدی صائب، سعید نظیفی، سید محمد موسوی، جعفر جلایی صفحه 263
    زمینه و هدف
    سطح سرمی لپتین بدنبال استفاده از چربی های غیر اشباع کاهش می یابد و روغن پسته وحشی که غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع می باشد، ممکن است سبب کاهش سطح سرمی لپتین شود. با توجه به این اثر و تا ثیرات متقابل میان لپتین و هورمونهای تیروئیدی، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر مصرف خوراکی روغن پسته وحشی بر میزان لپتین و ارتباط آن با هورمونهای تیروئیدی می باشد..
    مواد و روش کار
    28 قطعه موش صحرایی ماده سالم انتخاب و به شکل تصادفی به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. گروه اول به عنوان کنترل، رژیم غذایی عادی و سایر گروه ها به میزان 5، 10 و 20 در صد روغن پسته وحشی به مدت 60 روز به همراه جیره معمولی دریافت نمودند. هورمونهای T4 و T3 به روش رادیو ایمونو اسی، fT4 و fT3 به روش الیزای رقابتی و لپتین به روش الیزای ساندویچی انداره گیری شدند. از آزمون های آماریmeasurment Repeated، ANOVA، آزمون دانکن و پیرسون و نرم افزار آماری SAS 8 جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد و 05/0 P< معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    با افزایش در صد روغن پسته وحشی در جیره غذایی پس از گذشت 60 روز، کاهش سطح سرمی لپتین و هورمون های تیروئیدی مشاهده شد. ضریب همبستگی پیرسون بین میزان لپتین و هورمونهای تیروئیدی در زمان های مختلف خونگیری محاسبه شد. در گروه تغذیه با روغن پسته وحشی 5 درصد در زمان سوم خونگیری، بین میزان لپتین با fT4 همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت (05/0P<، 87/0r=). در گروه تغذیه با روغن پسته وحشی 10 درصد بین میزان لپتین با هورمون های تیروئیدی همبستگی معنی داری وجود نداشت و در گروه تغذیه با روغن پسته وحشی 20 درصد در زمان سوم خونگیری، بین میزان لپتین با T4 همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت (05/0P<، 95/0r=).
    نتیجه گیری
    با توجه به این که در روغن پسته وحشی درصد قابل توجهی اسیدهای چرب غیر قابل اشباع وجود دارد کاهش سطح لپتین سرم خون موش های صحرائی مورد مطالعه را می توان به تاثیر اسیدهای چرب غیر اشباع بر سطح لپتین سرم خون مربوط دانست. بنابراین مصرف خوراکی روغن پسته وحشی بر سطح سرمی لپتین وکلسترول سرم و هورمونهای تیروییدی اثرمثبتی دارد.
    کلیدواژگان: روغن پسته وحشی (بنه)، لپتین، هورمون های تیروئیدی، موش صحرایی ماده
  • محمدعلی مروتی شریف آباد، نوشین روحانی تنکابنی صفحه 275
    زمینه و هدف
    حمایت اجتماعی، یکی از عوامل تسهیل کننده رفتارهای بهداشتی است که شواهدی مبنی بر همبستگی آن با تبعیت از رفتارهای خود مراقبتی در بیماران دیابتی وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف یافتن وضعیت این سازه در بیماران دیابتی و نیز عوامل مرتبط با آن و نیز چگونگی ارتباط آن با وضعبت خود مراقبتی در این بیماران، طراحی و اجرا شده است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه مقطعی، بر روی120 بیمار دیابتی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت یزددر شش ماهه اول سال 1385 بصورت نمونه گیری آسان انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای جهت ارزیابی سازه های حمایت اجتماعی درک شده و رفتارهای خود مراقبتی بیماران دیابتی بودکه از طریق مصاحبه با بیماران تکمیل گردید. بعلاوه متغیر های دموگرافیک سن، جنس، سطح تحصیلات، شغل، مدت زمان ابتلا به دیابت و نوع دیابت نیز موردسوال قرارگرفت. پایایی وروایی پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت وتایید گردید. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماریSPSS و آزمونهایT، ANOVA، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفت و 05/0 p<معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    آزمودنی ها،1/58 درصد نمره قابل اکتساب حمایت اجتماعی درک شده راکسب نمودند که این درصد حاصل اکتساب 4/56 درصد نمره قابل کسب در رفتارهای خانوادگی حمایت کننده و 4/39 درصد نمره قابل کسب رفتارهای خانوادگی غیر حمایت کننده بود. وضعیت حمایت خانواده در مورد مصرف صحیح داروها توسط بیماران در پایین ترین سطح قرار داشت درحالی که حمایت خانوادگی در مورد مراقبتهای عمومی دیابت در مطلوب ترین وضعیت قرار داشت. رفتارهای خانوادگی غیر حمایت کننده در بین زنان بطور معنی داری بیش از مردان بود.(036/0P=) حمایت اجتماعی کلی درک شده دارای همبستگی مثبت و معنی داری با رفتارهای خودمراقبتی بود. (000/0P=، 253/0r=) رفتارهای خانوادگی حمایت کننده نیز همبستگی مثبت و معنی داری با رفتارهای خود مراقبتی نشان داد (000/0P= و301/0r=) اما همبستگی رفتارهای خانوادگی غیر حمایت کننده با رفتارهای خودمراقبتی معنی دار نبود. حمایت اجتماعی کلی درک شده تنها 4/6 درصد از تغییرات در رفتارهای خود مراقبتی را پیشگویی می کرد در حالیکه رفتارهای خانوادگی حمایت کننده 1/9 درصد از تغییرات این متغیر را پیشگویی می کرد.
    نتیجه گیری
    سطح حمایت خانوادگی در بیماران مورد مطالعه در سطح مطلوبی نبود و این وضعیت در مورد بعضی ابعاد خودمراقبتی مانند مصرف صحیح داروها نامطلوبتر بود. در هر برنامه آموزشی جهت ارتقای سطح خودمراقبتی در بیماران دیابتی توجه به حمایت خانواده می تواند در موفقیت برنامه مفید باشد.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، خود مراقبتی، دیابت
  • حمیدرضا سامی مقام، محمد صاحب جمع، انوشه حقیقی*، مهرداد جاویدان صفحه 285
    زمینه و هدف

    عوارض قلبی عروقی علت اصلی مرگ و میر در بیماران مبتلا به نارسایی انتهائی کلیوی (End Stage Renal Disease) می باشد. هیپرتروفی بطن چپ (Left Ventricular Hypertrophy) شایعترین عارضه قلبی در بیماران ESRD است که با پیش آگهی بیماران رابطه مستقیم داردوپرکاری ثانویه پاراتیروئید در ایجاد LVH موثر است. کلسیم، فسفر و الکالین فسفاتاز متابولیتهای متاثر از فعالیت غده پاراتیروئید هستند فلذا این تحقیق به بررسی سطح سرمی کلسیم، فسفر و الکالین فسفاتاز و ارتباط آنها باLVH پرداخته است.

    مواد و روش کار

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی 56 نفر از بیماران همودیالیزی مزمن بصورت پیگیری یک ساله از ابتدای مردادماه 1381 تا پایان تیرماه 1382 صورت گرفت. میانگین یک ساله سطوح سرمی کلسیم، فسفر و آلکالین فسفاتاز، هموگلوبین و هماتوکریت و متغیرهایی مانند وجود فشار خون بالا ارزیابی گردید و جهت تشخیص LVH در بیماران از اکوکاردیوگرافی و الکتروکاردیوگرافی استفاده شد و رابطه بین متغیر های ذکر شده با LVH با استفاده از آزمون های آماری Chi-Squre، T-test و Fisher Exact test بررسی گردید و در مقایسه ها 05/0>P معنی دار تلقی شد.

    یافته ها

    32 نفر (1/57%) از بیماران مبتلا به LVH بودند که از این میان 19 نفر (4/59%) مرد و 13 (6/40%) زن بودند (05/0 P >). میانگین سنی بیماران مبتلا به LVH برابر با 3/13±5/53 سال بدست آمد که اختلاف معنی داری با میانگین سنی بیماران فاقد LVH نداشت (05/0> P). میانگین سطح سرمی کلسیم، فسفر و آلکالین فسفاتاز در دو گروه بیماران دارای LVH و فاقد LVH تفاوت معنی داری نداشت (05/0> P). اما میانگین حاصل ضرب کلسیم در فسفر در بیماران دارای LVH بطور مشخص و معنی داری بیش از میانگین این مقدار در بیماران فاقد LVH بدست آمد (05/0< P).

    نتیجه گیری

    حاصل ضرب کلسیم در فسفر به علت ارتباط مستقیمی که با شیوع LVH در بیماران ESRD همودیالیزی دارد میتواند به عنوان عامل خطر LVH در این بیماران بکار رود و با کنترل این پارامتر می توان در دراز مدت مرگ و میر این بیماران را کاهش داد.

    کلیدواژگان: نارسایی انتهایی کلیوی، همودیالیز، کلسیم، فسفر، هیپرتروفی بطن چپ
  • حسین انصاری، لیلا بهرامی، لیلا اکبرزاده، دکترنورمحمد بخشایی صفحه 295
    زمینه و هدف
    توجه به نیاز های روحی روانی و سلامت دانشجویان، که درصد قابل توجهی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند، بسیار حائز اهمیت است. به خاطر تاثیر محیط و وجود برخی عوامل استرس زا این قشر در معرض خطر می باشند. هدف از این مطالعه بررسی سلامت عمومی دانشجویان علوم پزشکی زاهدان و برخی عوامل مرتبط با آن بوده است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه مقطعی 240 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در بهار سال 1386 به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. روش جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) بود.برای تعیین دانشجویان مشکل دار و بدون مشکل از نقطه برش 23 و برای هر کدام از حیطه ها نیز از نقطه برش 6 استفاده شد. داده ها در نرم افزار SPSS.13 و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون کای دو و تجزیه به مولفه های اصلی) تجزیه و تحلیل شد.سطح معنی داری نیز 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بر اساس آزمون GHQ-28، 8/38% از دانشجویان مشکوک به اختلالات روانی یا جسمی بودند که در دانشجویان دختر و پسر به ترتیب 7/22% و8/44% بود و اختلاف معنی داری نیز بین آنها مشاهده شد(05/0P<). این اختلاف بیشتر در حیطه اضطراب مشهود بود. وضعیت سلامت عمومی دانشجویان، با وضعیت تاهل و وضعیت اقتصادی اجتماعی نیز ارتباط معنی داری را نشان داد(05/0P<) که این ارتباط بیشتر در حیطه های افسردگی و کارکرد اجتماعی مشهود بود. به طوری که بیشترین مشکل در دانشجویان مجرد و دانشجویان با سطح اقتصادی اجتماعی پائین بود. وضعیت سلامت عمومی دانشجویان با مقطع تحصیلی، رشته تحصیلی، معدل،ترم تحصیلی، فعالیت بدنی، سن،وضعیت سکونت و بعد خانوار ارتباط معنی داری را نشان نداد(05/0P>).
    نتیجه گیری
    وضعیت اقتصادی اجتماعی، بویژه میزان درآمد پیشگویی کننده خوبی از خطر ابتلا به اختلالات روانی در دانشجویان است. لذا توجه به وضعیت اقتصادی دانشجویان و توجه ویژه به دانشجویان کم در آمد در پیشگیری از اختلالات روانی اهمیت زیادی دارد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ، 28)، دانشجویان، زاهدان، سلامت روانی
  • فرزین خوروش، سمیرا زارع فر، سینا مباشری زاده، کامیار مصطفوی زاده صفحه 305
    زمینه و هدف
    عفونت ادراری و پیدایش ارگانیسمهای مقاوم از علل شایع مرگ و میر در بیماران مبتلا به آسیب نخاع می باشد. تجویز بی رویه انواع آنتی بیوتیکها سبب افزایش این مقاومت می شود. در این مطالعه حساسیت آنتی بیوتیکی ارگانیسم های جدا شده از نمونه ادرار بیماران آسیب نخاعی مبتلا به عفونت ادراری بررسی قرار گرفته شده است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه مقطعی در سال های 1385-1384، 145 بیمار مرد مبتلا به آسیب نخاع که با تب و علائم سیستمیک یا علائم تحریک ادراری به بیمارستان الزهرا اصفهان مراجعه کردند و قادر به تخلیه مثانه به روش طبیعی نبودند مورد بررسی قرار گرفتند. پس از تکمیل پرسشنامه، نمونه ادرار هر فرد بر اساس روش تخلیه مثانه، تهیه و جهت آنالیز و کشت ارسال شد. بیمارانی که در یک ماه ا خیر از آنتی بیوتیک استفاده کرده بودند ازمطالعه خارج شدند. MIC (Minimal Inhibitory Concentration) 7 آنتی بیوتیک مختلف بر روی ارگانیسمها به روش E-Test مشخص گردید. تحلیل آماری توسط نرم افزار5 whonet صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 2±1/44 بود. شیوع ارگانیسمهای رشد یافته در کشت به ترتیب 3/53% اشریشیاکولی، 20% کلبسیلا، 1/9% انتروکوک، 3/8%سودومونا آئروژینوزا، 8/0% پروتئوس، 5/2% سراشیا، 1/4% استافیلوکوک اورئوس و 6/1% استافیلوکوک اپیدرمیدیس بود. بر اساس نتایج حاصل از حساسیت ارگانیسمهای جدا شده، بیشترین حساسیت اشریشیاکولی و کلبسیلا به آمیکاسین، سودومونا به آمیکاسین و سفتازیدیم،انتروکوک،استافیلوکوک اورئوس واپیدرمیدیس به وانکومایسین مشاهده گردید. پروتئوس و سراشیا به آمیکاسین، سفتریاکسون، سفتازیدیم و سیپروفلوکساسین 100% حساس بودند. حساسیت به سیپروفلوکساسین در میان ارگانیسم های گرم منفی جدا شده بیشتر از سفتریاکسون بود و همه آنها 100% به ایمی پنم حساس بودند. بیشترین میزان مقاومت در میان ارگانیسمهای گرم منفی به کوتریموکسازول ودر انتروکوک و استافیلوکوکهای جدا شده به آمیکاسین مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به خطر افزایش عفونت ادراری با ارگانیسمهای مقاوم به علت مصرف آنتی بیوتیکهای مختلف به صورت تجربی در بیماران آسیب نخاع، تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی نقش مهمی در درمان صحیح این بیماران و جلوگیری از مصرف بی رویه آنتی بیوتیکهای وسیع الطیف و درنتیجه جلوگیری از افزایش مقاومت میکروبی و کاهش هزینه های این بیماران خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اسیب نخاع، عفونت ادراری، حساسیت انتی بیوتیکی، باکتریوری
  • گزارش کوتاه
  • محسن نورمندی پور، مسعود نصیری صفحه 313
    زمینه و هدف
    آماده سازی بیومکانیکی کامل ریشه وحصول یک مهروموم(seal) محکم به دانش عمیق از ساختار داخلی دندان مورد معالجه بستگی دارد. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی کانالهای C شکل در دندانهای مولر دوم فک پایین درشهر زاهدان درسالهای 86 – 85 بود.
    مواد و روش کار
    دراین مطالعه تعداد 368 دندان مولر دوم فک پایین کشیده شده از بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی ودرمانگاه های سطح شهر زاهدان جمع آوری شد.حفره دسترسی در دندانهایی که ریشه های به هم چسبیده داشتند توسط هندپیس دور تند با اسپری آب و فرز فیشور الماسی ایجاد گردید. دندانهایی که مدخل کانال C شکل داشتند جدا گردیدند. این دندانها درسه نقطه Midroot، CEJ ودو میلی متری اپیکال علامت گذاری شده وتوسط اکریل شفاف مانت گردیدند. از هردندان دو رادیوگرافی از بعد فاسیولینگوال ومزیودیستال گرفته شد. سپس مقاطع عرضی در دندانهای مانت شده با هندپیس ودیسک الماسی با ضخامت 2/0 میلی مترایجاد گردید. این مقاطع در زیر استریو میکروسکوپ با بزرگنمایی 40 مورد بررسی قرارگرفتند.اشکال کانال C شکل براساس طبقه بندی Melton ونمای رادیوگرافیک آنها براساس طبقه بندی fan ثبت شد.
    یافته ها
    از 368 دندان مولر دوم فک پایین 312 (8/84 %) دندان دارای دو ریشه مزیال ودیستال مجزا بودند56 (2/15%) دندان ریشه های بهم چسبیده داشتند که از بین آنها 11(3%) دندان دارای کانال C شکل بودند. در تقسیم بندی Melton (5) 35/1% دندان در C.I، (4) 08/1% دندان در C.II و (2)57/0% دندان در C.III قرارداشتند. ازنظر رادیوگرافیک (4) 4/36%دندان در Type I، (2) 2/18% دندان در Type II و (5) 4/54 % دندان در Type III طبقه بندی fan قرار گرفتند
    نتیجه گیری
    اهمیت کلینیکی کانال C شکل از آن جهت است که مشکلاتی در پاکسازی وپر کردن کانال ریشه دندان بوجود می آورد. با توجه به شیوع 3 درصدی این نوع کانال درجمعیت مورد مطالعه توجه دندانپزشکان جهت شناسایی کانال C شکل در رادیوگرافی سبب بالا رفتن درصد موفقیت درمان کانال ریشه می شود.
    کلیدواژگان: آناتومی پالپ، کانال C شکل، مولر دوم فک پایین
  • گزارش موارد نادر
  • مینا دلیری، کورش شهرکی صفحه 319
    Lichen Sclerosus et Atrophicus (LSA) یک بیماری مزمن پوستی با تظاهرات بالینی متفاوت است. این بیماری اغلب زنان و با شیوع کمتر مردان و کودکان را گرفتار می سازد. بیماری معمولا نواحی آنال و ژنیتال را درگیر می کند. این بیماری ارتباط بسیار قوی با بیماری های اتوایمیون دارد و مطالعات ایمونوژنتیک مختلف رابطه این بیماری با DQ7 – HLA را ثابت نموده اند. گرفتاری نواحی اکسترا ژنیتال در این بیماری بسیار نادر است. گزارش شده است که درمان با کورتیکواستروئیدهای موضعی با قدرت بالا علی رغم وجود خطراتش، موثر می باشد. عوامل تنظیم کننده ایمنی) immuno modulating (موضعی پاسخ های بالینی مطلوبی داشته اند و خطر آتروفی در اثراستروئید موضعی را کاهش می دهند. در این مقاله یک خانم 52 ساله با تشخیص LSA اکستراژنیتال و نمای قطره ای که با استروئید موضعی تحت درمان قرار گرفت گزارش می شود.
    کلیدواژگان: آتروفی، Lichen sclerosus et atrophicus، لوکالیزه
|
  • Bahari A. , Nezam Sk , Karimi M. , Firoozeh K. Page 237
    Background
    Eradication of H. Pylori has an important role in curing peptic ulcer and dyspepsia. Several therapeutic regimens have been offered for eradication of H. Pylori. There are several reports of resistance of H. Pylori to metronidazole in Iran, so other therapeutic regimens have been offered. We compared Furazolidone versus Tetracycline, in quadruple regimen [Omeprazole-Amoxicillin-Bismuth subcitrate-Tetracycline (OAB-T) vs. [Omeprazole-Amoxicillin-Bismuth subcitrate-Furazolidone (OAB-F)].
    Materials And Methods
    In a clinical trial study we treated 109 H. Pylori infected patients with dyspepsia in Zahedan Khatam-ol-Anbia Hospital in two therapeutic groups. The first group received Omeprazole 20 mg BID, Bismuth subcitrate 200 mg Q6h, Amoxicillin 1 gr Q12h, Furazolidone 100 mg Q12h. The second group received Omeprazole 20 mg BID, Bismuth subcitrate 200 mg Q6h, Amoxicillin 1 gr Q12h, Tetracycline 500 mg Q 12h.
    Results
    There were 49 patients in OAB-F group and 51 patients in OAB-T group. H. Pylori eradication rate based on H. Pylori fecal Ag Test negativity was 85.7% and 80.4% in OAB-F & OAB-T groups respectively.
    Discussion
    Furazolidone-based regimen is effective in H. Pylori eradication. With respect to low price and availability of Furazolidone, Furazolidone- based Quadruple therapy is an acceptable regimen in communities with high metronidazole resistance.
    Keywords: H. Pylori, Eradication regimen, Dyspepsia, Furazolidone, Tetracycline
  • Sekhavat L. , Zare F. , Akhavan Karbasi S. Page 247
    Background
    Lactation failing is one of the leads to infants weight loss and illness. Vary degree of success have been reported with many strategies to increase milk production when it is failed. This study was investigated the effect of Domperidone in augmentation milk production
    Materials And Methods
    In a double blind placebo controlled trial 48 mothers that their infants were under grow square and it was due to mothers milk not enough, randomly was divided to two groups: 24 received Domperidone 10mg TDS orally for 14 days and 24 received placebo (the same shape) TDS orally for 14 days. Milk volume was measured the day before study on day 7, 14 and one week after study; and serum prolactin level was measured the day before study, day 14 and one week after the study. SPSS 11.5 software was used to analyze the results with Q square test and T student test; and P< 0.05 was significantly difference.
    Results
    Data obtained from two group of study indicated treatment with Domperidone increased the volume of milk amount 48.5 ml compared 8 ml in treatment with placebo.(P= 0.008) also serum prolactin was raised 116.4 ng/ml in Domperidone group compared with 4ng/ml in placebo group (P=0.001)
    Discussion
    Domperidone is an effective drug in milk production increasing and serum prolactin.
    Keywords: Human milk, Serum prolactin, Domperidone
  • Zare N. , Razmjoo Mm , Ghaeminia M. , Zeighami B. , Aghamaleki Z. Page 255
    Background
    Although there is a great concern regarding rational use of drugs, the available evidence for the appropriate strategies to improve prescribing is scarce in Iran. The goal of the this study was to assess the prescribing pattern of general practitioners (GPs) in Fars province (Shiraz) and evaluate the effectiveness of the combination of feedback of individualized prescribing and workshop training programs.
    Materials And Methods
    A quasi experimental intervention study was conducted in which prescription copies of 119 GPs before and after intervention were compared. Physicians received individual instruction with specific recommendations or participated in a training workshop for improvement according to their baseline prescribing quality levels. The paired t-test was used to compare before and after results.
    Results
    The most frequently prescribed drugs were injectable drugs (58.8%) and antibiotics (47.3%). A trend toward increasing rational drug prescriptions was observed in most pharmacological components of prescriptions. Over-prescription of injectable and non-steroidal anti-inflammatory (NSAIDs) drugs showed statistically significant decrease, but the antibiotics showed no significant change. Unusual dose of antibiotic, concurrent prescribing of H2-blocker and Omeprazol and first degree drug-interaction also decreased significantly.
    Discussion
    The intervention showed that improving the quality of prescribing was feasible, particularly in over-prescribing
    Keywords: Rational Drug Use, Prescriptions, Education, General Practitioner
  • Saeb M. , Nazifi S. , Moosavi Sm , Jalaee J. Page 263
    Background
    Unsaturated fatty acids decrease serum leptin level and wild pistachio oil is rich of them. With attention to this effect and reciprocal effects between leptin and thyroid hormones, the aim of the present study was to investigate the impact of dietary wild pistachio oil on serum leptin concentration and its relationship with thyroid hormones.
    Materials And Methods
    28 healthy adult female rats were selected and divided randomly to four equal groups. Group 1 as the control group and other three groups received normal diet a long with, 5, 10 and 20% of wild pistachio oil, respectively. RIA for thyroid hormones assay (T3 and T4) and ELISA for leptin, fT3 and fT4 measurement were used.
    Results
    Serum leptin level reduced with increasing wild pistachio oil concentration in the diet after 60 days. In the control group with normal diet important alterations werent observe. The differences between groups were significant. Pearson correlation coefficients were calculated between leptin and thyroid hormones in the different sampling times. Control group had not any significant correlation. In group 2 (feeding with 5% wild pistachio oil), leptin concentration had a positive significant correlation with fT4(r=0.87; P<0.05). There was no significant correlation between leptin and thyroid hormones at the third stage of sampling. A positive significant correlation between leptin concentration and T4 at the third stage of bleeding was observed in group 4 (feeding with 20% wild pistachio oil) (r=0.95; P<0.05).
    Discussion
    Wild pistachio oil has a high content of unsaturated fatty acids; therefore reducing serum leptin level in the studied rats can be related to unsaturated fatty acids effect on serum leptin level. Taken together oral consuming of wild pistachio oil has a positive effect on reducing leptin and cholesterol of serum, Its association with thyroid hormones and prevention of cardiovascular diseases.
    Keywords: Wild pistachio oil (Pistacia atlantica subspecies mutica), Leptin, Thyroid hormones, Female rat
  • Morowati Sharifabad M. , Rouhani Tonekaboni N. Page 275
    Background
    Social support is known as a health behavior facilitator which is correlated with adherence of self care behaviors among diabetic patients. The aim of this study was determining the status of this construct and its correlated factors and also its association with self care behaviors in diabetic patients.
    Materials And Methods
    This analytical and cross-sectional study was carried out on 120 patients who referred to Yazd diabetes research center. A questionnaire was used for data collection which measured perceived social support and self care behaviors constructs. Questionnaire was completed with a private interview of subjects. Subject's demographic variables were also enquired. Validity and reliability of the questionnaire was assessed and approved.
    Results
    Subjects earned 58.1 % of earnable score of social support which was due to 56.4% of earnable score of supportive family behaviors and 39.4% of earnable score of nonsupportive family behaviors. Among self care dimensions, correct taking of drugs was at the lowest rate of perceived support and general cares of diabetes was at the highest level. Perceived nonsupportive family behaviors, was significantly more common among women. Perceived social support was positively associated with self care behaviors (r=0.253). Perceived supportive family behaviors also was correlated with self care behaviors but the correlation of perceived nonsupportive family behaviors and self care behaviors was not statistically significant. Perceived social support predicted only 6.4 % of variance in self care behaviors while perceived supportive family behaviors predicted 9.1% of variance in self care behaviors.
    Discussion
    Perceived family support level was not at a favorite level and some dimensions of self care behaviors such as correct taking of drugs was at a worse situation. Attention to family support in educational programs for increasing self care behaviors among diabetic patients is highly recommended.
    Keywords: Perceived Social Support, Self care, Diabetes
  • Samimagham Hr, Sahebjame M., Haghighi A., Javidan M. Page 285
    Background

    Left ventricular hypertrophy (LVH) is reported to be common in chronic hemodialysis patients and also increases risk for mortality and morbidity in such patients. Effects of PTH on LVH are approved by clinical and experimental studies. Therefore, PTH control is important in LVH prevention. In some centers PTH can be measured, so we conducted a descriptive study about the relationship between Ca, P, alkaline phosphatase and LVH in chronic hemodialysis patients.

    Materials And Methods

    56 chronic hemodialysis patients were included in this descriptive-analytical study and followed for one year. The patients were divided into LVH group and non- LVH group by echocardiographic findings. The mean Ca, P, Alkaline Phosphatase (Alk),Ca×P product, Hb, HCT, serum Albumin were checked monthly moreover HTN frequency, hemodialysis duration, cardiac calcification and ACE in, EPO use were compared in the two groups. Relationship between these factors and LVH was evaluated using Chi-Square T.test and fisher-Exact test.

    Results

    Results showed that 32 patients (57.1%) had LVH, among them 19 patients (59.4%) were male and 13 patients were (40.6%) female (P<0.05). Mean age of patients with LVH was 53.5+13.3 which had not statistically significant difference with patients without LVH (P>0.05). The mean serum levels of Ca, P, Alk P, Hb were not significantly different in both groups but mean of Ca×P product was significantly higher in the LVH group(P<0.05) (58.7±16.6 versus 47.6±18.2).

    Discussion

    HTN control, ACE inhibitor and EPO use are important in prevention of LVH in chronic hemodialysis patients but maintenance of Ca×P product in acceptable level is another important factor for this prevention.

    Keywords: ESRD, Hemodialysis, Calcium, Phosphorus, LVH
  • Ansari H. , Bahrami L. , Akbarzade L. , Bakhasani Nm Page 295
    Background
    Respect to psychological needs and health of students that are high ratio of country population is highly important. Because of some stressful factors and impact of circumstances, this group is at high risk. The purpose of the present study is assessment of GH and some related factors among students of ZUMS.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on 240 students of ZUMS in 2007. The subjects were selected using stratified random sampling. The data were collected using GHQ-28. The cutoff point of total score was set as 28 and in each item was set as 6. In addition to demographic information, we asked all subjects about history of taking drugs, type of drugs, and history of illness. The data were analyzed by SPSS version 13 soft ware using descriptive and analytical (Chi-square test and principal component analysis) statistics. Significant level was set as P<0.05.
    Results
    This study showed that 38.8% of students are suspected to have physical or psychological disorders. These disorders among males and females were 22.7% and 44.8%, respectively (P<0.05) which were highlighted in anxiety item. GH status of students was related to marital and socio-economic status (SES) of students (P<0.05) that this relationship was more obvious in depression and social function items. Single students and students with low level SES had more problems. GH status of students was not related to graduate level, semester, field, age, physical activity, average, residential status and household size (P>0.05).
    Discussion
    Socio economic status, especially monthly income is a good predictor of psychological disorders among students, so respect to Socio economic status of students, especially students with low monthly income is important.
    Keywords: GHQ, 28, Students, Zahedan, psychological health
  • Khorvash F. , Zarefar S. , Mobasherizadeh S. , Mostafavizadeh K. Page 305
    Background
    Urinary tract infection and resistant organisms are the most serious problems for hospitalization and mortality in spinal cord injured patients. Empirical administration of various antibiotics in hospitals has caused increased resistant organisms involved in UTI in these patients. In this study, the antibiotic sensitivity of organisms isolated from urine samples of spinal cord injured patients with UTI was investigated.
    Materials And Methods
    It was a cross sectional study which was done on 145 male patients with spinal cord injury and UTI referring to Al-Zahra hospital, Isfahan, from 1384 to 1385. Urine sample was obtained from them on the basis of bladder drainage method (catheter, condom bag or cred maneuver) and was sent for analysis and culture. MIC of various antibiotics on organisms was determined using E test.
    Results
    Mean age of patients was 44/1±2.According to culture results of patient´s urine samples, Ecoli(53.3%), klebsiella(20%), Enterococcus(9.1%), pseudomonas aeroginosa(8.3%), proteus(0.8%), serratia(2.5%),staphylococcus aureus (4.1%) and staphylococcus epidermidis(1.6%) were isolated. Highest rate of positive cultures were seen in patients with permanent catheter.The most percentage of sensitivity of organisms to antibiotics amikacin, ciprofloxacin, gentamicin, trimethoprim/sulfamethoxazol, ceftriaxone and ceftazidim was respectively: in Ecoli %94.1 and Klebciella 100%to Amikacin, in pseudomonas 80% to Amikacin and Ceftazidim, in Enterococcus, Staphylococcus aureus and epidermidis 80% to Vancomycin. The sensitivity of Proteus and Seratia to Ciprofloxacin, Ceftriaxone, Ceftazidim and Amikacin was100%.Sensitivity of gram negative organims to Ciprofloxacin was more than Ceftriaxone and sensitivity of all of them to Imipenem was 100%. The most resistancy of gram negative organisms was to Trimethoprim/Sulfametoxazol and about Enterococcus and Staphylococcus was to Amikacin.
    Discussion
    With regard to increased risk of urinary tract infection with resistant organisms in spinal cord injury, determination of antibiotic sensitivity has an important role in proper treatment of these patients and prevention of inadvertent use of broad spectrum antibiotics with unknown effect on organisms causing urinary tract infection. Consequently it is useful in prevention of increasing microbial resistance and in reduction of patient's costs.
    Keywords: Spinal cord injury, Urinary tract infection, Antibiotic sensitivity, Bacteriuria
  • Noormandi Poor M. , Nasiri M. Page 313
    Background
    Incorrect diagnosis in internal anatomy and morphology of the pulp increases failure probability in endodontics treatments. Thus, being familiared with possible anatomic forms of tooth root canals is necessary. The aim of this study was prevalence assessment of C-shaped canals in mandibular second molars of patients attending to the surgery department of Zahedan dentistry school and dentistry centers in Zahedan 2006-2007.
    Materials And Methods
    In this study, a total number of 368 mandibular second molars of the patients attending to surgery department of Zahedan dentistry school and city dentistry centers were collected. Then access cavities were performed on the teeth with fused roots by high speed handpiece with water spray and fissure bur. Teeth which had C-shaped orifices were separated under direct dental unit light and 3x magnification. After that teeth were marked on three points: CEJ, midroot, and 2mm to apex and were mounted in translucent acryl. Radiographic images were taken from each tooth in faciolingual and mesiodistal aspects. Then 0.2mm thickness cross sections were made by hand piece and diamond disc (D&Z). These sections were assessed under stereomicroscope by 40 magnifications. C-shaped canal forms were categorized according to Melton classification and their radiographic views were classified according to Fan classification.
    Results
    This research was performed on 368 mandibular second molars, out of which 312 teeth (84.8%) had two separate mesial and distal roots. 56 teeth (15.2%) had fused roots 11 of which (3%) had C-shaped canals. The number of teeth in each category and type was as following: 5 (1.35%) category I, 4 (1.08%) category II, 2 (0.57%) category III. Based on radiographic views the number of teeth in each type was as following: 4 (0.36.4%) type I. 2 (18.2%) type II and 5 (44.4%) type III.
    Discussion
    Clinical significance of c-shaped canal is due to cleaning and obturation problems of the canal. %3 prevalence of c-shaped canal in studied group of this survey showed the necessity of clinician care for better diagnosis and treatment and higher success rate of root canals treatments.
    Keywords: Root canal anatomy, C, shaped canal, Mandibular second molar
  • Daliri M. , Kourosh Shahraki Page 319
    Lichen sclerosus et atrophicus is a chronic skin disease with multiple clinical presentations. It affects women, and less frequently men and children. The disease is usually located in the anal and genital regions. It has a strong association with autoimmune diseases; besides, and immunogenetic studies have demonstrated it's association with HLA DQ7. The disease rarely affects extra-genital regions. The authors report two cases of lichen sclerosus et atrophicus in atypical locations (extra-genital), in which different management was used. High potency topical corticosteroid therapy is reported, with risks, however. Topical immunomodulating agents are described, obtaining favorable clinical responses and decreased risk of atrophy. In this study, we report 52 years old women with extra genital and guttate LSA that was treated with corticosteroid.
    Keywords: Lichen sclerosus et atrophicus, localized