فهرست مطالب

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences
Volume:10 Issue: 3, 2008

  • تاریخ انتشار: 1387/08/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد حسینی فر، اصغر اکبری، طیبه سنچولی، آسیه کلیم شستان، فاطمه غیاثی صفحه 163
    زمینه و هدف
    سکته مغزی یکی از شایع ترین بیماری های نورولوژیک تهدیدکننده زندگی و مهم ترین علت ناتوانی افراد مسن است. ناتوانی در استفاده از اندام فوقانی در بیماران مبتلا به همی پارزی ناشی از سکته مغزی شایع است. هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه تاثیر تمرین های عملکردی و تقویتی بر دامنه ی حرکتی مفاصل، قدرت عضلانی و عملکرد اندام فوقانی مبتلا در همی پارزی ثانویه به سکته مغزی بود.
    مواد و روش کار
    این مطالعه در سال 1386 در کلینیک فیزیوتراپی رزمجومقدم زاهدان انجام شد. برای این کارآزمایی کنترل شده تصادفی دوسوکور 28 بیمار دچار همی پارزی با میانگین سنی 2/10±5/52 سال که حداقل 3 تا 6 ماه از بیماریشان گذشته بود، انتخاب شدند. بیماران بصورت تصادفی در دو گروه تمرین های تقویتی (14 مورد) و عملکردی (14 مورد) قرار گرفتند. دامنه حرکتی (درجه) با گونیامتر، قدرت عضلانی (کیلوگرم) با نیروسنج و عملکرد اندام (رتبه ای) با مقیاس River Mead Motor Assessment (RMA) قبل و بعد از 12 جلسه درمان اندازه گیری شدند. برای داده های با توزیع نرمال از آزمون های t مستقل و t زوجی و داده های ناپارامتری از آزمون های من ویتنی و ویلکاکسون به ترتیب جهت مقایسه نتایج قبل و بعد درمان بین و درون گروهی استفاده شد. سطح معنی داری 05/0 > P در نظرگرفته شد.
    یافته ها
    میانگین عملکرد اندام فوقانی در گروه تمرین های عملکردی از2/2±8/6 به7/1±3/10و در گروه تمرین های تقویتی از1/2±07/7 به 4/1±9 افزایش پیدا کرد. (05/0> P) همچنین میانگین دامنه ی حرکتی مفاصل شانه، آرنج و مچ دست و قدرت عضلات اندام فوقانی بعد از درمان نسبت به قبل از آن در هر دو گروه افزایش یافت (05/0> P). افزایش میانگین عملکرد اندام فوقانی در گروه تمرین های عملکردی نسبت به گروه تمرین های تقویتی بیشتر بود. (05/0 > P) ولی تفاوت معنی داری بین دو گروه از نظر دامنه حرکتی مفاصل و قدرت عضلات اندام فوقانی دیده نشد (05/0 P>)
    نتیجه گیری
    هر دو نوع تمرین های تقویتی و عملکردی سبب بهبود عملکرد، قدرت عضلات و دامنه های حرکتی مفاصل اندام فوقانی مبتلا می شوند. همچنین به نظر می رسد تمرین های عملکردی در بهبود عملکرد اندام فوقانی موثرتر از تمرین های تقویتی هستند.
    کلیدواژگان: عملکرد اندام فوقانی، دامنه حرکتی، قدرت عضلانی، مقیاس RMA، همی پارزی، سکته مغزی
  • مهری گلچین، رضا شبانلویی، ایرج اسودی کرمانی، جمال عیوضی ضیایی، علیرضا نیکانفر، رویا دولتخواه صفحه 175
    زمینه و هدف
    با توجه به اینکه لوسمی حاد و درمان های آن فرآیندی طولانی است و به صورت قابل ملاحظه ای کیفیت زندگی بیماران را متاثر می کند، طراحی یک برنامه خود مراقبتی بر اساس نیازهای آموزشی بیماران جهت تامین عدم وابستگی، ضروری بنظر می رسد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی خود مراقبتی بر کیفیت زندگی مبتلایان به لوسمی حاد انجام شده است.
    مواد و روش کار
    این پژوهش بصورت نیمه تجربی بر روی 70 بیمار مبتلا به لوسمی حاد تحت شیمی درمانی در مرکز هماتولوژی و انکولوژی تبریز در طی سال های 1386-1384 انجام گرفته است. این بیماران به طور تصادفی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند، ابزار مورد استفاده، پرسش نامه اختصاصی کیفیت زندگی بیماران سرطانی (CS - (QoL شامل 4 بعد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی و پرسشنامه دموگرافیک بود. پرسشنامه ها، دو هفته بعد از اتمام اولین دوره درمان تکمیل شدند. در گروه آزمون، برنامه خود مراقبتی بصورت 3 جلسه 30 دقیقه ای و ارائه کتابچه آموزشی اجرا شد و بیماران 4 ماه پیگیری شدند. از آزمون های آماری کای دو، فیشر وتست t و یومن ویتنی برای بررسی داده ها استفاده شد و سطح معنی داری 05/0 P< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بین دوگروه از نظر سن، جنس، وضعیت اقتصادی، وضعیت شغلی و سطح تحصیلات اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0 (P>. تفاوت آماری معنی داری بین میانگین امتیازات دو گروه قبل از مداخله وجود نداشت اما بعد از مداخله امتیاز 36/37 ± /63/221 در مقابل 82/21 ± 20/177 نشان دهنده بهبود کیفیت زندگی گروه آزمون نسبت به شاهد بود (000/0 P=). کیفیت زندگی در گروه شاهد کاهش یافته بود (000/0 P=).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش، تاثیر مثبت برنامه های آموزشی و خود مراقبتی را بر روی کیفیت زندگی بیماران تایید نمود. لذا طراحی و اجرای برنامه های آموزشی خود مراقبتی گسترده بر اساس نیازهای آموزشی بیماران همراه با پیگیری های طولانی مدت همانند برنامه خود مراقبتی طرح ریزی شده در این بررسی، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: لوسمی حاد، کیفیت زندگی، برنامه خود مراقبتی
  • علی بهاری، صفورا خزاییان، سید حامد هاشمی، اسماعیل صانعی مقدم، حسین شهریاری، فاطمه رخشانی صفحه 183
    زمینه و هدف
    اندازه گیری شاخص های ویرولوژیک به همراه بررسی کارکرد کبدی می تواند در ارزیابی موقعیت و پیش آگهی بیماران مبتلا به هپاتیت ب نقش بسزایی داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی شاخص های عملکرد کبد در دو گروه مبتلا به هپاتیت ب مزمن HBe Ag منفی و هپاتیت ب مزمن HBe Ag مثبت و مقایسه آنها با یکدیگر می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه تحلیلی از نوع Historical -Cohort، 234 بیمار مبتلا به هپایت ب مزمن فعال (117 HBe Ag منفی و 117 HBe Ag مثبت) در طی سالهای 1386 و 1387 بررسی شدند. مراجعین به کلینیک هپاتیت سازمان انتقال خون زاهدان، کلینیک های تخصصی (خصوصی و دولتی) و نیز پرونده های بیماران موجود در سازمان انتقال خون زاهدان با تایید هپاتیت مزمن فعال به ترتیب وارد مطالعه شدند. در این مطالعه یافته های سونوگرافی به صورت سونوگرافی نرمال کبد، اکوی خشن کبد و شواهد سیروز کبد شامل کاهش سایز و ندولاریتی کبد دسته بندی شدو کلیه آزمایشات کبدی در آزمایشگاه انتقال خون انجام شدو اطلاعات بدست آمده در نرم افزار SPSS 13 وارد و آنالیز توصیفی با استفاده از میانگین و انحراف معیار و درصدها و آنالیز تحلیلی از طریق تی تست و کای اسکوئر انجام گردید.
    یافته ها
    از234 بیمار مبتلا به هپاتیت ب مزمن،180 بیمار مرد و اکثریت آنان سیستانی و متاهل بودند. میانگین سنی در گروه هپاتیت ب مزمن HBe Ag منفی 1/11 ± 03/38 و در گروه هپاتیت ب مزمن HBe Ag مثبت 8/9 ± 77/28بدست آمد. (0001/0> p) تفاوت معنی داری در شاخص های عملکرد کبد در دو گروه مبتلایان به هپاتیت ب مزمن HBe Ag منفی و HBe Ag مثبت مشاهده نشد. ولی یافته های سونوگرافی کبد شواهد بیشتری از شروع سیروز را در مبتلایان به هپاتیت ب مزمن HBe Ag منفی گزارش کرد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تشابه شاخص های کبدی در دو گروه مبتلایان به هپاتیت ب مزمن HBe Ag منفی و HBe Ag مثبت، لازم است برای تشخیص افتراقی شاخصهای دیگری از جمله تعداد ویروس و بافت شناسی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هپاتیت ب مزمن، HBe Ag، شاخص عملکرد کبد، سونوگرافی کبد
  • وحید ضیایی، علی اکبرنژاد، رامین کردی، زهرا احمدی نژاد، علی اصغر رواسی، محمدعلی منصورنیا صفحه 191
    زمینه و هدف
    ورزش منظم با شدت کم و متوسط باعث تقویت سیستم ایمنی و با شدت زیاد باعث تضعیف آن خواهد شد. کاهش وزن و تبعات آن موضوعی است که بین ورزشکاران به ویژه کشتی گیران شایع می باشد. از طرف دیگر استفاده از مکمل های کراتین و گلوتامین با تفکر تقویت عملکرد ورزشی ورزشکار در گروه ورزشکاران رایج است. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر کاهش وزن و مصرف مکمل های گلوتامین و کراتین بر گلبولهای سفید و زیر گروه های آن بعد از یک دوره کاهش وزن سریع در کشتی گیران نخبه انجام شد.
    مواد و روش کار
    در یک مطالعه مداخله ای که در سال 1385 در شهر تهران انجام شد 21 کشتی گیر نخبه انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه 7 نفره تقسیم شدند. گروه ها کاهش وزن 6درصد در طی 6 روز و با الگوی مشابه داشتند. گروه اول gr/kg 3/0 کراتین، گروه دوم مکمل کراتین و گلوتامین به صورت ترکیبی هرکدام gr/kg 3/0 مصرف کردند و گروه سوم هیچ مکملی استفاده ننمودند. نمونه گیری در سه مرحله قبل از ورود به مطالعه، بعد از توقف کاهش وزن و پس از 16 ساعت استراحت و مصرف مایعات و بازیابی وزن از دست رفته انجام شد. رژیم غذائی مورد استفاده در هر سه گروه کاملا مشابه بود. برای تعیین تفاوت هر متغیر در درون گروه ها و بین گروه ها در مراحل مختلف از آزمون Repeated measurement استفاده شد. میزان 05/0> P معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی و نمایه توده بدنی آنان به ترتیب 50/2 ± 2/22 سال و70/2 ± 8/25 کیلوگرم برمترمربع بود. پس از کاهش وزن مجموع گلبولهای سفید و درصد نوترفیلها افزایش معنی داری داشتند (به ترتیب001/0= P و 001/0> P) در حالی که درصد لنفوسیتها و مونوسیتها ابتدا کاهش پیدا کرد و پس از بازیابی وزن جبران شد این تغییرات در محدوده طبیعی و از لحاظ آماری معنی دار بود (به ترتیب 002/0= P، 001/0= P). هرچند تفاوت معنی داری بین تغییرات گلبولهای سفید و اجزاء آن در گروه های مصرف کننده گلوتامین و مصرف کننده توام کراتین و گلوتامین قبل از کاهش وزن و پس از بازیابی وزن دیده نشد با این حال درصد لنفوسیت ها و مونوسیت ها تنها در گروه مصرف کننده گلوتامین افزایش نشان داد.
    نتیجه گیری
    افزایش تعداد گلبولهای سفید و نوترفیلها بدنبال کاهش وزن و برگشت به حالت اولیه بدنبال بازیابی وزن از دست رفته در کشتی گیران مشاهده شد. هرچند درصد لنفوسیت ها در گروه مصرف کننده گلوتامین افزایش نشان داد ولی مصرف مکمل گلوتامین و ترکیبی از گلوتامین و کراتین نتوانست بر دامنه تغییرات گلبولهای سفید و زیرگروه های آن موثر باشد.
    کلیدواژگان: کشتی، کاهش وزن، گلبول سفید، گلوتامین، کراتین
  • نرجس امیری طهرانی، علیرضا حیدری * صفحه 201
    زمینه و هدف

    آشنایی با ساختار دندان و تنوع مورفولوژیک آن هم از نظر درمانی و هم از نظر بررسی های انسان شناسی دارای اهمیت است. داشتن اطلاعات دقیق از تعداد ریشه ها ما را در درمان اندودونتیک یا حتی کشیدن دندان ها یاری خواهد کرد، یکی از تفاوت های بین فردی وجود ریشه سوم در مولرهای فک پائین است. هدف این مطالعه بررسی شیوع مولر شیری سه ریشه فک پائین در زاهدان میباشد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی که در سال 1386 انجام گردید 1500 پرونده بخش کودکان دانشکده دندانپزشکی زاهدان مورد بررسی قرار گرفت.در پرونده ها در صورتی که رادیوگرافی پری اپیکال فک پائین موجود بود، وجود ریشه سوم مولرهای شیری توسط دندانپزشک متخصص مورد بررسی قرار گرفته و نژاد، جنسیت بیمار و موقعیت ریشه سوم ثبت می شد. برای توصیف و ارائه داده ها از جداول فراوانی و نرم افزار spss 11.5 استفاده شد.

    یافته ها

    از 1500 پرونده 677 مورد دارای رادیوگرافی پری اپیکال فک پائین بودند که از این تعداد در 49 مورد (23/7 %) دندان مولر شیری سه ریشه فک پائین مشاهده شد. از مواردی که ریشه سوم وجود داشت 3/65 %(32 نفر) پسر و 7/34 (17 نفر) دختر بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه عنوان می کند که مولر شیری سه ریشه فک پائین در شهر زاهدان شایعتر است. اطلاع از این میزان شیوع موفقیت درمان دندانپزشکی کودکان را بیشتر خواهد کرد.

    کلیدواژگان: دندان شیری، دندان مولر، آنومالی ریشه
  • زهرا حسامی*، سعید خاتم ساز، مختار مختاری صفحه 207
    زمینه و هدف

    قرصهای روان گردان اکستازی که امروزه به وفور مورد مصرف جوانان قرار می گیرد، اثرات زیادی روی اکثر بافتهای بدن و میانجی های عصبی به خصوص سروتونین می گذارد. در مطالعه حاضر اثرات این قرصها روی محور هیپوفیز گناد و روند اسپرماتوژنز به منظور ارزیابی عملکرد بیضه مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه تجربی 50 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار به پنج گروه ده تایی در قالب گروه های تجربی و کنترل تقسیم شدند: سه گروه mg/kg 5/2، mg/kg 5 و mg/kg 10 اکستازی و یک گروه حلال دریافت کردند و یک گروه کنترل هیچ دارویی دریافت نکردند. چون مقدار ماده موثر متیلن دی اکسی مت آمفتامین (MDMA) در آنها دقیقا مشخص نبود در ابتدا قرص ها توزین و سپس توسط سرم فیزیولوژی به سه سطح غلظت تقسیم و توسط سرنگ انسولین و فیدر مخصوص طی 28 روز به موش ها داده شدند، بعد از جمع آوری نمونه خون بافت بیضه نیز از بدن آنها خارج و پس از وزن کشی جهت تهیه بافت آماده شد. غلظت سرمی هورمون های LH، FSH و تستوسترون اندازه گیری و پس از تهیه مقاطع بافتی و رنگ آمیزی تغییرات بافت بیضه بین گروه های تجربی و کنترل مشاهده شد. نتایج بدست آمده با استفاده از تست های آماری T-test و ANOVA ارزیابی شدند و 05/0 P< معنی دار تلقی گردید.

    یافته ها

    در مقادیر سرمی هورمون LH تغییر معنی داری در گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل مشاهده نشد. در غلظت سرمی FSH اثرات دوگانه معنی داری در گروه های تجربی مشاهده شد به طوری که گروه دوز حداقل، افزایش و گروه دوز حداکثر کاهش معنی داری نشان دادند که احتمالا ناشی از اثرات تحریکی سروتونین روی میزان رهاسازی FSH است. افزایش معنی داری در غلظت سرمی تستوسترون گروه های مختلف مشاهده شد (05/0 p ≤) که احتمالا ناشی از افزایش رهاسازی سروتونین پس از تیمار اکستازی است. نتایج حاصل از بررسی وزن بافت بیضه حاکی از آتروفیه شدن بافت بیضه در گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل است که می تواند به علت تاثیر قرص روی دمای بدن و القاء هیپرترمی باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده از سنجش های هورمونی و مطالعات میکروسکوپی بدست آمده می توان نتیجه گرفت که مصرف طولانی مدت این قرصها اثرات مخربی بر محور هیپوفیز-گناد اعمال می کند.

    کلیدواژگان: اکستازی، اسپرماتوژنز، LH، FSH، تستوسترون، سروتونین
  • محمدرضا جلالی ندوشن، محمدحسن قوسیان مقدم، ویکتوریا چگینی، حسین جعفری، فرید زایری صفحه 219
    زمینه و هدف
    یکی از اولویت های مهم در کشورهای در حال توسعه کنترل جمعیت می باشد. با توجه به اینکه داروهای پیشگیری کننده از بارداری تنها برای خانمها موجود می باشد، مطالعه جهت کشف داروهایی که بتواند بر روند اسپرماتوژنز در مردان موثر باشد حائز اهمیت است. هدف از این تحقیق بررسی اثر عصاره گیاه بومادران Achillea Millefolium L. بر روند اسپرماتوژنز در موش های سوری بود.
    مواد و روش کار
    تعداد 25 موش در 5 گروه 5 تایی با عصاره اتانولی، عصاره هیدروالکلی، گروه شم برای هر دو گروه فوق و یک گروه کنترل بدون درمان مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از تکمیل دوره درمان بیضه حیوانات مورد مطالعه هیستوپاتولوژی از نظر وجود سلولهای دژنره، سلولهای غول آسا، اسپرماتوژنز در توبولهای مختلف و بهم ریختگی ساختمانی قرار گرفت. همچنین اختلاف وزن حیوان قبل و بعداز مطالعه، و اندکس وزن گناد نیز در گروه های مختلف بررسی شد.
    یافته ها
    گروه های مورد مطالعه از نظر یافته های میکروسکوپی بصورت کمی اختلاف معنی داری داشتند (05/0 P<) ولی توقف کامل اسپرماتوژنز در هیچکدام از گروه ها مشاهده نشد. اختلاف وزن بدن و اندکس وزن گناد در گروه های مختلف معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    اگرچه اختلاف کمی یافته های میکرسکپی در بین گروه های مختلف معنی دار می باشد ولی با توجه به عدم توقف کامل اسپرماتوژنز در مورد اثر ضدبارداری این گیاه نمی توان نتیجه قطعی گرفت.
    کلیدواژگان: اسپرماتوژنز، بومادران، بیضه، عصاره، موش
  • سیدمحسن حسینی گوشه، شیما اسدی سامانی، شعله شهیدی، باربد ضمیری، شیده اسدی سامانی صفحه 227
    زمینه و هدف
    به دنبال کشیدن دندانهای عقل فک پایین، آسیب به عصب آلوئولار تحتانی سومین شکایت شایع بیماران بعد از عفونت و التهاب استخوان می باشد. شایع ترین دلیل این آسیب، نزدیکی ریشه های دندان مذکور به کانال مندیبل است. بنابراین تهیه نماهای رادیوگرافی قبل از انجام جراحی می تواند کمک شایانی در تشخیص تعداد و موقعیت قرارگیری ریشه های دندان مولر سوم و شاخه های کانال مندیبولار بنماید. هدف از انجام این مطالعه، بررسی دقت دو روش پانورامیک و سی- تی اسکن در نشان دادن ارتباط دندان مولر سوم فک پایین با کانال مندیبولار می باشد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه مقطعی که در سال 1386 در شهر شیراز انجام شد تعداد 165 رادیوگرافی پانورامیک برای بررسی وجود علایم نزدیکی کانال مندیبل و ریشه دندان عقل ارزیابی شدند. سپس 9 بیمار (5 زن و 4 مرد)که در نمای پانورامیک ایشان حداقل در یکی از دندان های عقل نهفته بیش از یک ریسک فاکتور تبیین شده برای نزدیکی با کانال مندیبل و احتمال صدمه به عصب آلوئولار تحتانی وجود داشت شناسایی شده از آنها سی تی اسکن به عمل آمد.
    یافته ها
    نمای پانورامیک 18 دندان مورد مطالعه، 11 مورد darkening ریشه، 11 مورد انقطاع دیواره کانال، 6 مورد deflection ریشه و 4 مورد نیز divergence کانال مندیبل را نشان دادند. در نمای سی- تی اسکن این افراد، ارتباط کانال مندیبل و ریشه دندان عقل در 12 مورد (6/66 درصد) دیده شد. دندان هایی که ریشه آنها با کانال مندیبولار درگیر بود بیشتر در گروه زنان، در سمت چپ و مزیوانگولار بودند و بیشتر کانال ها در سمت لینگوال اپکس ریشه ها قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به دقت ناکافی نمای پانورامیک در تشخیص ارتباط بین ریشه های دندان مولر سوم و کانال مندیبولر پیشنهاد می شود دندانپزشکان قبل از جراحی از نمای پیشرفته تری مثل سی- تی اسکن یا توموگرافی در تعیین این ارتباطات استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: مولر سوم مندیبل، کانال مندیبولار، رادیوگرافی، سی، تی اسکن، پانورامیک
  • مهدی فرزادکیا، آرش دالوند، محمدحسین تقدیسی صفحه 237
    زمینه و هدف
    تولید روز افزون زباله از جمله کاغذ و مقوا و دفع غیراصولی آن به محیط زیست، علاوه بر هدر دادن سرمایه های ملی، باعث از بین رفتن منابع طبیعی میشود. با توجه به اهمیت بازیافت در این تحقیق جنبه های اقتصادی و زیست محیطی بازیافت کاغذ و مقوا از زباله های شهری اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که در سال 1385 در مناطق 11 گانه تحت پوشش شهرداری اصفهان انجام گرفت جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه حضوری با مسئولین سازمان بازیافت اداره خدمات شهری شهرداری اصفهان و پیمانکاران طرح بازیافت از مبداء و مطالعه اسناد و مدارک موجود در این سازمان ها و مشاهدات میدانی و مطالعات کتابخانه ای صورت گرفت. در بخش میدانی وضعیت نحوه جمع آوری مواد بازیافتی و نحوه تفکیک و فروش آنها و آموزش تفکیک از مبدا در مدارس و خانه های فرهنگ و اصناف مشاهده و ثبت گردید.
    یافته ها
    از24864 تن کاغذ و مقوای مصرف شده در شهر اصفهان در سال 1385 تنها 39/15 درصد آن از طریق طرح بازیافت از مبداء جمع آوری و بازیافت گردیده و 61/84 درصد آن به صورت مخلوط با زباله های تر دور ریخته شده است. بازیافت 39/15درصدی کاغذ و مقوا از زباله های شهری اصفهان باعث صرفه جویی در مصرف 689011 متر مکعب آب، 30623 گیگاژول انرژی، و کاهش قطع 65061 اصله درخت در سال می شود. درآمد ناشی از فروش کاغذ و مقوای بازیافتی در این طرح معادل 1951841000 ریال برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که بازیافت کاغذ و مقوا از زباله های شهری اصفهان دارای توجیه اقتصادی و زیست محیطی می باشد.
    کلیدواژگان: بازیافت، کاغذ و مقوا، مزایای اقتصادی و زیست محیطی، شهر اصفهان
  • افشین طاهری اعظم، کورش شهرکی صفحه 247
    در رفتگی تروماتیک مفصل هیپ یک آسیب ناشایع در اطفال است و یک اورژانس واقعی ارتوپدی محسوب می شود.این در رفتگی در کودکان به علت استابولوم نرم و قابل انحنا و لیگا مانهای سست در نتیجه تروماهای کوچک اتفاق می افتد. در بالغین، نیروی بیشتری برای در رفتن مفصل هیپ لازم است. تاخیر در جا اندازی باعث عوارض دراز مدت مانند آواسکولار نکروزیس و آرتریت دژنراتیو می شود. نکروز آوسکولار با مدت زمان در رفتگی رابطه دارد به طوری که تاخیردر جا اندازی بیش از 6 ساعت پیش آگهی را بد می کند. همچنین بلوغ اسکلتی و ترو ماهای متعدد هم پیش آگهی را بد می کنند. ما در این مقاله یک مورد نادر از در رفتگی تروماتیک مفصل هیپ در یک دختر 18 ماهه که نارس به دنیا آمده بود را بررسی کرده ایم. بیمار ما در عرض 6 ساعت اول بعد از دررفتگی، به دنبال افتادن موتورسیکلت بر رویش، تحت جا اندازی بسته قرار گرفت و پس از یک سال هیچ شواهدی از تغییرات پس از آسیب در وی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: در رفتگی تروماتیک، هیپ، اطفال
|
  • M. Hossienifar, A. Akbari, T. Sanchouli, A. Kalim-Shastan, F. Ghiasi Page 163
    Background
    Stroke is one of the most common life-threatening neurologic disorders and is among the most important causes of disability in adult life. Disability of upper extremity is common in hemiparetic patients following stroke. The purpose of this study was to determine the effects of functional and strengthening exercises on joint range of motion, muscle strength and function of involved upper extremity in hemiparetic patients after stroke.
    Methods
    In this double- blind randomized controlled trail, 28 hemiparetic patients aging 52.5±10.2 [E1] years with history of stroke at least 3 to 6 months ago, were recruited from Zahedan rehabilitation clinics. Patients were randomly assigned to either a strengthening (n=14) or functional (n=14) exercise group. Before and after 12 treatment sessions, upper extremity range of motion (degree), muscle strength (Kg) and function (ordinal) were measured using goniometer, dynamometer and River Mead Motor Assessment scale (RMA), respectively. For parametric data independent and paired t-tests and for nonparametric data Mann-Whitney and Wilcoxon tests were used to compare pretreatment and post treatment test results between groups and within them.
    Results
    The mean±SD of upper extremity function increased from 6.8±2.2 to 10.3±1.7 in the functional exercise group and from 7.07±2.1 to 9±1.4 in the strengthening exercise group (p > 0.05). Also, the mean range of motion of shoulder, elbow and wrist joints and strength of upper extremity muscles increased in both groups (p > 0.05). After treatment, the mean upper extremity function was greater in the functional exercise group than the strengthening one (p > 0.05). However, no significant difference was seen between two groups in measures of joint range of motion and muscle strength of upper extremity (p < 0.05).
    Conclusion
    Both the functional and strengthening exercises improve involved upper extremity function, joint range of motion and muscle strength of upper extremity. However, in order to improve upper extremity function, the functional exercises are more effective than other one.
  • M. Golchin, R. Shabanloei, I. Asvadi, J. Eivazi Ziaei, Ar Nikanfar, R. Dolatkhah Page 175
    Background
    The process of acute leukemia and adverse effects of chemotherapy are long lasting and substantially reduce the quality of life in patients. So, self-care programs should be developed to maintain independence and sense of well-being in patients. The aim of this study was to determine the effects of a self-care educational program on quality of life (QOL) of patients with acute leukemia.
    Materials And Methods
    A quasi-experimental study was conducted on 70 patients in Tabriz Hematology and Oncology Center. The patients were randomly divided in two groups of case and control. The Quality of Life /Cancer Survivors (QOL-CS) questionnaire was used to measure the quality of life. This questionnaire consists of four (physical, psychosocial, social and spiritual) domains. The patients completed the questionnaires two weeks after completion of first chemotherapy program. A self-care educational program was conducted and booklets were given to the patients of study group. All patients were followed for 4 months. The quality of life of both groups was again measured and compared.
    Results
    There was no significant difference between two groups in the items such as age, sex, level of education, income and occupation (P>0.05). There was no significant difference between QOL mean scores of both groups before the intervention, however the QOL mean in patient group (221.63 ± 37.36) improved significantly compared to control group (177.20 ± 21.82) (P= 0.000). Also, the overall QOL decreased in control group (P=0.000).
    Conclusion
    Our results confirmed the positive effects of educational self-care programs on the QOL of patient with acute leukemia. Extensive educational and self-care programs along with long-term follow up are suggested.
  • A. Bahari, S. Khazaiyan, Sh Hashemi, E. Sanei Moghadam, H. Shahriari, F. Rakhshani Page 183
    Background
    Virologic parameters and liver enzymes are generally measured to determine prognosis of hepatitis B. The present study was conducted to determine the liver function indices and sonographic findings of chronic hepatitis B (CHB) in HBeAg-negative and HBeAg-positive patients.
    Materials And Methods
    This Historical Cohort study was conducted on 234 patients with active CHB (117 HBeAg-negative and 117 HBeAg-positive) in 2007. The patients who were referred to Hepatitis Clinic of Blood Transfusion Organization were included in the study.
    Results
    One hundred eighty patients were male, majority of them were resident of Sistan province and married. The mean age of patients with CHB HBeAg-negative was more than patient with CHB HBeAg-positive (38.03±11.1 vs 28.77±9.8). There were no significant difference in Bilirubin, Albumin, ALT and AST levels and also PT between the two groups, but a significant difference in sonographic findings of liver was demonstrated between two groups.
    Conclusion
    Based on our results, it is recommended to use other diagnostic indices including virologic parameters and histopathology to distinguish CHB patients.
  • Ziaei, A. Akbarnejad, R. Kordi, Z. Ahmadinejad, Aa Ravasi, Ma Mansournia Page 191
    Background
    Regular exercise in mild to moderate intensity can induce immunologic system, but high intensity exercise suppressed immune function. Weight loss is a medical problem in athletes, especially weight categorized sports. Supplements consumption such as creatine and glutamine can increase the performance of athletes, but the effects of these supplements on immune function are not well defined. The aim of this study was to evaluate the effect of weight loss and the consumption of glutamine and creatine on peripheral leukocyte and its differentiation in elite wrestlers.
    Materials And Methods
    This study was carried on 21 elite wrestlers. They were divided into 3 equal groups. Body weight was decreased in all groups during 6 days by similar methods, including limitation of calorie, water consumption and physical activity. The first and second groups consumed glutamine (0.3 gr/kg/day) during weight loss and recovery period, but the second group, received a single dose of creatine during recovery period (0.3 gr/kg) too. The third group was control group with weight loss without supplement consumption. Blood sampling was performed first, after weight loss and after recovery period. The diet during study period was the same in all groups. The data was analyzed by r epeated measures test.
    Results
    The mean age and body mass index of athletes were 22.23±2.50 years and 25.8±2.70, respectively. Leukocytes and neutrophils count were increased and lymphocyte and monocyte count decreased after weight loss. These changes were in normal range and were compensated after recovery period. There was no significant difference between 3 groups, although the lymphocyte percentage increased in glutamine group.
    Conclusion
    Rising in the leukocytes and neutrophils counts were found during weight loss and recovery period. Although the lymphocyte percentage increased following glutamine consumption, but the complex of glutamine and creatine could not affect WBC changes in subgroups.
  • N. Amiri Tehrani, Ar Heydari Page 201
    Background

    The study of tooth structure has therapeutic and anthropological significance. Being familiar with variations in root number can aid dentists in endodontic treatment as well as tooth extraction. One of these variations is the anomaly of primary mandibular molars which have three roots. The aim of this study was to investigate the prevalence of three-rooted primary mandibular molars in Zahedan city.

    Material and Methods

    In this descriptive study we investigated 1500 files related to pediatric patients registered in Zahedan faculty of dentistry in 2007. Some of these files had radiographs. According to these documents, three-rooted primary mandibular molars were recorded by a pedodontist. Sex, race and the position of third root were recorded too. We used frequency tables and SPSS software to analyze and describe our data.

    Results

    Among 1500 investigated files, 677 files had mandibular periapical radiographs and 49 three-rooted primary molars were found. The number of boys and girls were 32 (65.3%) and 17 (34.7%) respectively.

    Conclusion

    The study suggests that the prevalence of this anomaly is common in Zahedan city. This finding can improve treatment options in pediatric patients.

  • Z. Hesami, S. Khatamsaz, M. Mokhtari Page 207
    Background

    Psychedelic drugs such as ecstasy which are usually taken by youth have diverse effects on body tissues and neurotransmitters like serotonin. In this study, we have examined the effects of these drugs on the pituitary-gonadal axis in rats to assess the process of spermatogenesis in testis.

    Materials And Methods

    Fifty mature rats of Wistar race were divided into 5 groups of ten as experimental and control groups. Since the amount of effective substance methylenedioxymethamphethamine (MDMA) was not clear in each pill, first the pills were weighed and solved in normal saline to prepare a standard solution. All rats were injected at 3 dosage (2.5, 5 and 10 mg/kg) using insulin syringe and special feeder for 28 days. Then the blood samples were taken to measure FSH, LH and testosterone concentrations. The testis tissue was removed and after sectioning and staining, was examined for any changes. The achieved results were analyzed in SPSS software using T- test and ANOVA.

    Results

    The serum levels of LH did not change significantly in experimental group compared to control group. A significant double impact was seen in the serum concentration of FSH in the experimental groups. A meaningful increase was seen in different groups in serum concentration of testosterone which was probably due to increase in the release of serotonin after exposure to ecstasy. The testis examination showed that its tissue has been atrophied compared to control group which may be due to the hyperthermic effect of the drug that may directly affect spermatogenesis.

    Conclusion

    According to the hormonal examinations and microscopic studies, we concluded that long lasting use of ecstasy causes destructive effects on the pituitary-gonadal axis and also causes testicular atrophy.

  • Mr Jalali Nadoushan, Mh Ghosian Moghaddam, V. Chegini, H. Jafari, F. Zaeri Page 219
    Background
    Male contraception is necessary for control of population growth in developing countries. There are several methods for contraception in females but there is no definite method for males. In this study, we evaluated the effects of yarrow extract on spermatogenesis in Suri mice.
    Materials And Methods
    Twenty five mice were divided into 5 groups. They were treated by ethanolic extract, hydroalcoholic extract, sham groups for them and control group. After treatment period, their testes were studied histologically. Degenerated cells, giant cells, complete spermatogenesis in different tubules and disorganization were evaluated. Difference between pretest and posttest body weight and gonadal weight index were also evaluated.
    Results
    There were statistically significant difference between groups for degenerated cells, giant cells, complete spermatogenesis in different tubules and disorganization (P<0.05). The difference between pretest and posttest body weight and gonadal weight index were not statistically significant. No complete maturation arrest was noted in the specimens.
    Conclusion
    Although a quantitative difference was noted between groups, but we cannot recommend yarrow for male contraception, because it could not stop spermatogenesis completely.
  • Sm Hosseiny Goosheh, Sh Asadi Samani, Sh Shahidi, B. Zamiri, Sh Asadi Samani Page 227
    Background
    Inferior alveolar nerve (IAN) injuries are the third common complication after infections and alveolar osteitis during third molars (M3s) extraction. The most common cause of IAN injuries, is the proximity of M3 apices with mandibular canals, so the pre-operative radiographic views (such as common or advanced techniques) are outmost important to detect the proximity, number and position of M3s roots, and mandibular canal branches. the aim of this study was to assay the exact detection of relationship between M3s and mandibular canals in panoramic views and CT-Scans Method and Material: 165 panoramic radiographs were assessed to detect the proximity signs between M3 and mandibular canals. 9 patients (with 18 teeth) were detected and CT scan was obtained.
    Results
    In panoramic views of 18 teeth, we could see root darkening in 11 cases, interruption of white lines in 11 teeth, deflected root in 6 of them and canal divergence in 4 cases. In CT scan views 12 teeth (%66/6) showed the association with mandibular canals and the 6 other teeth, in spite of significant proximity signs in panoramic views, did not have any relation with the canal. The associated teeth were mostly seen in women, left side and mesioangular and most of the canals placed in lingual side to root apices.
    Conclusion
    Admittedly, the IAN injuries are complication during M3s extraction. So we have to use the pre-operative radiographs for exact detection of anatomical proximities. If the proximity signs between M3s and mandibular canals are seen in panoramic radiographs, it is highly suggested to use advanced radiographic views such as tomography and CT scans.
  • M. Farzadkia, A. Dalvand, Mh Taghdisi Page 237
    Background
    In the recent years, the problem of increased amount of municipal solid wastes such as paper and paperboard and also unsafe disposal of them, cause damage to living environment. Without implementing a good recycling process, wasting of national capital and destroying of natural resources will ensue. Regarding the importance of recycling, we evaluated the economic and environmental aspects of paper and paperboard recycling of municipal solid wastes in Isfahan city.
    Materials And Methods
    It was a cross sectional- descriptive study that was done in 2006. The required data was achieved by field observations, library studies, interview with head of recycling organization, studying archived documents in that organization and finally analyzing them.
    Results
    From 24,864 tones paper and paperboard used in year 2006 in Isfahan city, only 15.39% were recycled and the rest of them (84.61%) which was mixed with wet solid waste were thrown away. The economic and environmental advantages of 15.39% recycling paper and paperboard in Isfahan city in year 2006 were saving 689,011 cubic meter water, saving 30,623 gigajoule energy and prevention of cutting 65,061 trees. The income from selling recycled paper and paperboard in monitored year was about 1,951,841,000 Rials.
    Conclusion
    Paper and paperboard recycling from Isfahan municipal solid wastes has economic and environmental justification.
  • A. Taheri Azam, K. Shahraki Page 247
    Traumatic dislocation of the hip joint in children is an uncommon injury and is considered as an orthopedic emergency. In children, it can occur as a result of minimal trauma, which is attributed to a soft pliable acetabulum and ligamentous laxity. In skeletally mature adolescents, a greater force is required to dislocate the hip joint. Delayed reduction will result in long-term complications such as avascular necrosis and degenerative arthritis. Avascular necrosis is related to the duration of dislocation. A poorer prognosis is associated with delay in reduction beyond 6 hours, advanced skeletal maturity, or multiple traumas. We report a 18-month child with traumatic dislocation of hip that was reduced within 6 hours of occurrence. The follow up visit after 1 year revealed normal physical examination and no evidence of any post-traumatic changes were noted.. Post-reduction treatment remains without a consensus.