فهرست مطالب

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences
Volume:10 Issue: 4, 2008

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباس حق پرست، امیرمحمد علیزاده، فرشته معتمدی صفحه 253
    زمینه و هدف
    با توجه به مشابهت میان ماده خاکستری دور قناتی و هسته میخی شکل، هم در سطح فراساختاری و هم در سطوح عملی به نظر می رسد که این هسته نیز در بی دردی ناشی از تزریق مورفین نقش داشته باشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی فعالیت نورونی هسته میخی شکل و پاسخ دهی آن به تزریق محیطی مورفین طراحی گردیده است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه از 90 سر موش بزرگ آزمایشگاهی نر سفید بالغ نژاد ویستار جهت بررسی الگوی فعالیت نورونی هسته میخی شکل در پاسخ به تزریق سیستمیک مورفین استفاده گردید. نرخ فعالیت نورونی (Firing rate) در چهار گروه: دست نخورده (19=n) جهت ثبت فعالیت خودبخودی (پایه)، گروه سالین (20=n)، مورفین (39=n) و مورفین+ نالوکسان (12=n)، پیش و پس از تزریق دارو به روش ثبت تک واحدی خارج سلولی بدست آمد. در هر گروه از t-test Paired استفاده گردید و 05/0 P< معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نرخ فعالیت در اکثریت نورونهای هسته میخی شکل پس از تزریق زیرجلدی مورفین (mg/kg 8/3) کاهش می یابد. فعالیت نورونهای این هسته پس از تزریق مورفین (67/0±66/6 اسپایک بر ثانیه) به صورت معنی داری از فعالیت آنها پیش از تزریق مورفین (84/1±47/12 اسپایک بر ثانیه) و در مقایسه با گروه سالین (58/1±6/11 اسپایک بر ثانیه) کمتر بود (01/0P<). نرخ فعالیت و الگوی پاسخ دهی نورونهای این هسته پس از تزریق محیطی مورفین به وسیله نالوکسان زیرجلدی (mg/kg 2) معکوس گردید.
    نتیجه گیری
    بر اساس این شواهد می توان پیشنهاد کرد که تغییر در الگوی فعالیت خودبخودی نورون های هسته میخی شکل در پاسخ به تزریق محیطی مورفین ممکن است ناشی از اثر مستقیم مورفین بر گیرنده های اپیوئیدی موجود در هسته میخی شکل باشد. با این وجود نقش مسیرهای انتقال اطلاعات مربوط به درد و تعدیل کننده درد ناشی از اثرات ضد دردی مورفین نیز می تواند اهمیت داشته باشد.
    کلیدواژگان: هسته میخی شکل، مورفین، فعالیت نورونی، ثبت تک واحدی، درد، موش بزرگ آزمایشگاهی
  • غلامعلی جلودار، یدالله زارع، مریم انصاری لاری، سعید نظیفی صفحه 265
    زمینه و هدف
    به کار گیری وسیع امواج پر فرکانس در سیستم های مخابراتی و پخت و پز در دهه های اخیر توجه محققین را به اثرات سوء احتمالی این امواج معطوف نموده است. گسترش اختلالات خونی امکان مرتبط بودن استفاده از امواج مایکرویو را با این اختلالات مطرح می نماید. سن فرد در زمان مواجه شدن با این امواج می تواند بر میزان اثرات آن نقش مهمی داشته باشد، لذاهدف این تحقیق بررسی تاثیر احتمالی امواج مایکروویو حاصل از دستگاه مایکروفر بر فاکتور های خونی موش صحرایی در دو مقطع سنی بالغ و نابالغ می باشد.
    مواد و روش کار
    برای انجام این تحقیق 18 سر موش صحرایی نر بالغ با سن حدود دو ماه و وزن 180-150 گرم و 18 سر موش نابالغ با سن حدود یک ماه و وزن 80-60 گرم مورد استفاده قرار گرفتند. هر گروه سنی نیز به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شد ند. گروه های آزمایش روزانه سه نوبت و هر بار به مدت سی دقیقه طی دو ماه در مجاورت دستگاه مایکروفر با فرکانس 2450 مگا هرتز قرار گرفتند. گروه های کنترل در شرایط مساوی از نظر نور ودما در محیط آزمایشگاه نگهداری شدند. در پایان دوره نمونه های خون تهیه گردید و فاکتورهای خونی شامل تعداد پلاکتها،گلبولهای قرمز و سفید، درصدگلبولهای سفیدو میزان هموگلوبین(Hb) میانگین حجم سلولی (MCV)، میانگین غلظت هموگلوبین سلول (MCH) و میانگین غلظت هموگلوبین سلولی (MCHC) با استفاده از T-test مورد ارزیابی قرار گرفت و 05/0P< معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در گروه نابالغ تحت تاثیر امواج، درصد لنفوسیت ها، میزان هموگلوبین، MCHC و تعداد گلبول های سفید کاهش معنی داری می یابد (05/0P<) در حالی که تعداد گلبول های قرمز،حجم سلولی گلبول های قرمز و تعداد پلاکت ها در این گروه افزایش معنی داری نشان می دهد (05/0. (P< از فاکتورهای مورد ارزیابی در گروه بالغ، فقط تعداد گلبول های قرمزتحت اثر امواج افزایش معنی داری نشان داد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    امواج مایکروویو نشتی از اجاق مایکروفر سبب تغییرات معنی داری در اکثر فاکتورهای خونی گروه نابالغ گردید در حالیکه بر فاکتورهای خونی گروه بالغ اثرات کمتری داشت. این اثر می تواند به دلیل تاثیر مستقیم امواج بر سلول های مغز استخوان و یا به دلیل اثر این امواج بر سلولها در خون محیطی باشد.
    کلیدواژگان: امواج مایکروویو، فاکتور های خونی، موش صحرایی، مایکروفر
  • رضا میرفخرایی، سید مهدی کلانتر، ناصر سلسبیلی، مریم منتظری، حسین فضلی، سید مسعود هوشمند، فرزانه میرزاجانی صفحه 273
    زمینه و هدف
    عوامل ژنتیکی علت حدود 10 درصد از موارد ناباروری در مردان است. جهش های ژن CFTR یکی از دلائل نسبتا شایع ابتلاء مردان به ناباروری است. این جهش ها می توانند باعث بیماری فیبروز کیستیک (CF) شوند که یکی از شایع ترین اختلالات اتوزومال مغلوب است و با بیماری ریوی مزمن، اختلالات اگزوکرین پانکراس و ناباروری در مردان به دلیل آزواسپرمی انسدادی همراه است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر جهش های ژن CFTR در ابتلا به آزواسپرمی غیر انسدادی می باشد.
    مواد و روش کار
    در تحقیق حاضر وقوع جهش های شایع ΔF508، G542X، N1303K و W1282X با استفاده از روش PCR-ARMS، جهش R117H و چندشکلی IVS8-5T به کمک روش PCR-RFLP و نیز جهش های احتمالی در اگزون های 4، 7، 10، 11، 20و 21 با استفاده از روش SSCP در 106 بیمار مبتلا به آزواسپرمی غیرانسدادی و نیز 50 فرد بارور به عنوان گروه شاهد مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها از مراکز تحقیقاتی و درمانی ناباروری یزد، کوثر و بخش IVF بیمارستان دی در فاصله زمانی مرداد ماه 1386 تا تیر ماه 1387 جمع آوری گردید.
    یافته ها
    13 بیمار (26/12%) وقوع جهش های 406-6T>C، A120T، I148T، ΔF508، 1525-18 A>G، G542X، L1304M و نیز چندشکلی IVS8-5T را نشان دادند که در این میان جهش L1304M اولین بار در دنیا و در این تحقیق گزارش شده است. در گروه شاهد هیچ یک از جهش های ژن CFTR مشاهده نگردید و فراوانی آللی چندشکلی IVS8-5T در این گروه 3 درصد برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر بیانگر ارتباط میان جهش های ژن CFTR و ابتلا به آزواسپرمی غیر انسدادی است. از این رو غربالگری جهش های ژن مذکور در زوج هایی که جهت درمان ناباروری از روش های کمک باروری نظیر تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI) استفاده می نمایند توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آزواسپرمی غیر انسدادی، CFTR، جهش
  • محمود کریمی، مریم حسنی، رقیه خرم، محتشم غفاری، شمس الدین نیکنامی صفحه 281
    زمینه و هدف
    زنان در تمام سنین در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار دارند و با افزایش سن این خطر بیشتر می شود. در صورت تشخیص زود هنگام بیش از 90درصد مبتلایان درمان می شوند با این وجود اکثریت زنان خود آزمایی پستان را که روشی موثر و ارزان در پیشگیری از مرگ و میر چشمگیر ناشی از سرطان است به طور معمول انجام نمی دهند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیرآموزش بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی در ایجاد رفتار خود آزمایی پستان انجام شده است.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی از نوع قبل و بعد می باشد که بر روی 106 نفر از رابطین بهداشتی شهرستان زرندیه انجام گرفت.قبل از انجام مداخله آموزشی پرسشنامه طراحی شده بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی بین واحدهای مورد پژوهش توزیع و چک لیست عملکرد رابط بهداشتی نیز توسط فردی دوره دیده ای تکمیل شد، سپس مداخله آموزشی با استفاده از روش های سخنرانی، بحث گروهی، نمایش فیلم و نمایش عملی با استفاده از مولاژ اجرا گردید. دو ماه بعد از مداخله،آزمون ثانویه با استفاده از همان پرسشنامه اولیه انجام شد و داده ها با استفاده از آزمون T-test و نرم افزار SPSS 11.5 تجزیه و تحلیل شد و 0001/0P< معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی گروه مورد مطالعه در این بررسی 2±37 سال و میزان آگاهی آنها از علل شناخته شده ایجاد سرطان پستان 33درصد بود. میزان انجام خود آزمایی پستان قبل از آموزش 19درصد بود که بعد از مداخله آموزشی به 2/60درصد افزایش یافت، همچنین در رابطه با اجزاء الگوی اعتقاد بهداشتی، قبل از مداخله آموزشی میانگین نمره حساسیت، منافع و موانع درک شده پایین و میانگین نمره شدت و تهدید درک شده در حد متوسط بود که بعد از مداخله آموزشی میانگین نمره همه اجزاء مدل افزایش یافت(0001/0 P <) میانگین نمره چک لیست عملکرد قبل از مداخله 89/2 بود که بعد از مداخله به 09/7 ارتقاء یافت. (0001/0> P)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد برنامه آموزش بهداشت طراحی شده بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی در ایجاد رفتار خود آزمایی پستان موثر است همچنین بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که انجام خود آزمایی نیازمند نگرش مثبت نسبت به آن می باشد لذا پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی با تاکید بر تغییر نگرش در جهت ارتقاء سلامت زنان طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، مدل اعتقاد بهداشتی، خود آزمایی پستان
  • رضا تاجیک، احمد قدمی، فرهاد قمری * صفحه 291
    مقدمه و هدف

    مواجهه با صدا و افت شنوایی ناشی از آن یکی از معضلات اساسی در صنایع، به خصوص صنایع فلزی است. این تحقیق به منظور بررسی میزان آلودگی صوتی در محیط کار و عوامل مستعد کننده افت شنوایی در یکی از صنایع اراک انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که در سال 1383 انجام گرفت تعداد 764 نفر از کارکنان واحدهای مختلف یکی از شرکت های صنایع فلزی اراک مورد بررسی قرار گرفتند. اندازه گیری و ارزشیابی صدا در واحدهای مختلف کارخانه بر اساس استانداردهای کمیته ملی بهداشت حرفه ای ایران برگرفته از ACGIH آمریکا و نیز ANSI آمریکا با استفاده از صدا سنج مجهز به آنالیزور مدل Cacellaدر شبکه A انجام شد و نیز ارزیابی شنوائی شاغلین بر طبق استاندارد ISO85 با استفاده از یک دستگاه ادیومتر WELLTONE مدل AD-980902070 انجام گرفت و پس از جمع آوری داده ها، آنالیز آماری توسط نرم افزار آماری SPSS (نسخه5/11) انجام شد. از آمار توصیفی و تحلیلی شامل میانگین، نسبت و آزمونهای آنالیز واریانس و T-test استفاده گردید و 05/0P< معنی دار تلقی گردید

    یافته ها

    نتایج اندازه گیری تراز فشار صوت در کارگاه های مختلف شرکت نشان داد که از 1191 ایستگاهی که در آنها تراز فشار صوت اندازه گیری شد در 18درصد ایستگاه ها (224 ایستگاه) صدا بیش از حد مجاز db(A)85 بود و در 82درصد (967 ایستگاه) تراز فشار صوت در ناحیه احتیاط (65نتیجه گیری یافته ها نشان می دهد که در برخی از واحدهای کاری این کارخانه آلودگی صوتی و افت شنوائی ناشی از آن از شیوع بالایی برخوردار است که نیازمند اقدامات فوری جهت کنترل صدا و فراهم کردن حفاظت بیشتر کارگران در معرض صدا می باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، صنایع فلزی اراک، NIHL، سن، سابقه کار
  • صفحه 299
    زمینه و هدف
    اغلب دندانهایی را که دچار عارضه غیر قابل برگشت حفره پالپ شده اند می توان به کمک درمان اندودنتیک حفظ کرد تا برای سالیان متمادی در سیستم دندانی مورد استفاده قرار گیرند. مهمترین فاکتور در درمانهای اندود نتیک آماده سازی شیمیایی، مکانیکی سیستم کانال می باشد. از آنجائی که اغلب ناکامی های درمان دندانهای انسیزور فک پایین (مندیبل) به دلیل وجود کانال تمیز نشده به خصوص در قسمت لینگوال می باشد. این مطالعه جهت تعیین آناتومی و مورفولوژی کانال در دندانهای انسیزور مندیبل طراحی شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1386، 340 دندان انسیزور مندیبل از درمانگاه های شهر زاهدان جمع آوری گردید. دندان ها پس از تهیه حفره دسترسی، دکلسیفیکاسیون و رنگ آمیزی زیر میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    34 درصد دندانهای انسیزور یک کاناله و 66 درصد دو کاناله بودند. براساس طبقه بندی weine 34 درصد Type I، 34 درصد Type II، 11 درصد Type III و 21 درصد Type IV بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به درصد بالای دو کاناله بودن انسیزورهای مندیبل در حین معالجه ریشه دندانهای قدامی جستجوی بیشتر برای پیدا کردن کانال دوم در هنگام تهیه حفره دسترسی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مورفولوژی کانال ریشه، انسیزور مندیبل، کانال ریشه دندان
  • ادریس بذرافشان، فردوس کرد مصطفی پور صفحه 305
    زمینه و هدف
    در سالیان اخیر رشد سریع تکنولوژی و تولید هزاران نوع ترکیب شیمیایی جدید درپی رشد سریع جمعیت سبب تولید مقادیر زیادی از زباله های صنعتی و زباله های خطرناک گردیده است. متاسفانه در کشور ما به دلیل عدم وجود متولی خاص اجرایی، قوانین و معیارهای مدون کنترل کننده و ارگانهای نظارتی کارآمد، مدیریت زباله های صنعتی از جایگاه مناسبی برخوردار نبوده و در بیشتر موارد آمار صحیحی از میزان تولید این مواد موجود نمی باشد. از این رو قبل از هر گونه برنامه ریزی در خصوص این مواد کمیت و برخی خصوصیات آنها بایستی مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی مقطعی در مورد وضعیت تولید پسماندهای خطرناک در سطح استان سیستان و بلوچستان در سال 1386 است که کمیت و نیز مقدار برخی فلزات سنگین این پسماندها را در واحدهای صنعتی فعال سطح استان مورد بررسی و ارزیابی قرار داده است جمع آوری اطلاعات مربوط به کارخانه ها و کارگاه های موجود در شهرک های صنعتی استان با تکمیل پرسش نامه، مشاهده و نیز مصاحبه با مسئول واحدهای صنعتی فوق حاصل گردید و از زائدات مایع و یا جامد هر یک از واحد های صنعتی مطابق روش استاندارد نمونه برداری بعمل آمد و نمونه ها از نظر غلظت فلزات سنگین مورد آنالیز قرار گرفتند. همچنین کمیت پسماندهای بیمارستانی نیز با توجه به سرانه زباله تولیدی به ازاء هر تخت فعال تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که بخش عمده پسماندهای خطرناک تولیدی در واحدهای صنعتی سطح استان به شکل جامد بوده (3400 تن در سال) و در بیش از هشتاد درصد صنایع جایگاه مخصوصی برای جمع آوری و ذخیره سازی مواد زائد تولیدی در نظر گرفته نشده است. از طرفی مقدار کل پسماند مایع تولیدی در سراسر استان حدود 820 متر مکعب در سال همچنین مقدار کل زائدات بیمارستانی تولیدی در سطح استان معادل روزانه 5549 کیلوگرم تعیین شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج فوق جهت جلوگیری از آلودگی محیط زیست، برقراری یک سیستم مدیریتی مناسب جهت ساماندهی مواد زائد صنعتی امری ضروری به نظر می رسد. از طرفی برای مدیریت مواد زائدی که بایستی در نهایت دفن شوند پس از بی خطرسازی، انتخاب محلی برای دفع آنها با توجه به اصول صحیح مکان یابی می تواند در مدیریت آنها موثر بوده و از پراکندگی آنها در محیط توسط صاحبان صنایع جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماندهای خطرناک، فلزات سنگین، پسماندهای صنعتی، سیستان و بلوچستان
  • افشین طاهری اعظم، محمدنقی طهماسبی صفحه 317
    زمینه و هدف

    در مطالعات مختلف آسیب های لیگامانی زانو هم زمان با شکستگی های تنه استخوان ران گزارش شده است. شناخت این آسیب ها برای درمان درست و مشخص نمودن پیش آگهی لازم است. شکستگی استخوان ران به همراه آسیب نسوج نرم زانو مثل لیگامانها چالشی بزرگ در تشخیص و درمان بیماران دچار شکستگی تنه ران محسوب می گردد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع آسیب های لیگامانی زانو هم زمان با شکستگی تنه استخوان ران است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه مقطعی از دی ماه سال 83 تا دی ماه 85 تعداد 125 بیمار دچار شکستگی تنه استخوان ران در بیمارستان خاتم الانبیاء زاهدان بررسی شدند که در همه بیماران شکستگی استخوان ران در اثر ضربه با انرژی زیاد ناشی از حوادث رانندگی ایجاد شده بود. تمام بیماران پس از ثابت شدن شکستگی در اطاق عمل زیر بیهوشی عمومی مورد معاینات لیگامانی زانو قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران 2/26 سال بود و 1/75درصد از بیماران مرد بودند. از کل 125 مورد شکستگی در بررسی بالینی 39 مورد (2/31%) آسیب لیگامانی زانو دیده شد که مشتمل بر 18 مورد (2/46%) آسیب رباط جانبی داخلی (MCL)، 12 مورد (7/30%) آسیب رباط صلیبی پشتی (PCL) و 6 مورد (3/15%)آسیب رباط جانبی خارجی (LCL) و 3 مورد (8/7%)نیز آسیب رباط صلیبی جلوئی (ACL) بود.

    نتیجه گیری

    یافته های فوق نشان می دهد که در شکستگی های تنه استخوان ران احتمال همراهی آسیب های لیگامانی زانوی همان سمت زیاد است.

    کلیدواژگان: شکستگی استخوان ران، مفصل زانو، آسیب لیگامانی زانو
  • منصوره مومن هروی، محمود خانبانپور صفحه 323
    درگیری طحال در جریان عفونت منتشر سلی یا فرم ارزنی آن امکان پذیر است اما شکل هیپر اسپلنیسم در جریان عفونت سلی نادر است. این مقاله به معرفی یک مورد سل منتشر نهفته با علایم هیپر اسپلنیسم می پردازد.
    بیمار مرد 23 ساله ای اهل کاشان بود که با شکایت تب و تعریق شبانه،سردرد،بی اشتهایی و احساس کوتاهی نفس از 10 روز قبل و سیری زودرس از 9 ماه قبل مراجعه نمود. با توجه به اسپلنومگالی و پان سیتوپنی از بیمار CXR و CTاسکن ریه و شکم و بیوپسی مغز استخوان به عمل آمد و به علت وجود پان سیتوپنی و لنفادنوپاتی وسیع پاراآئورت، رتروپریتوئن و اینگوینال چپ، هپاتومگالی خفیف و اسپلنومگالی شدید درCT اسکن شکم، بیمار تحت اسپلنکتومی قرار گرفت و در بیوپسی کبد، طحال و غدد لنفاوی گرانولوم و نکروز کازئوز منطبق با TBگزارش شد. پس از اسپلنکتومی با شروع درمان ضد سل کلیه علایم بیمار بهبود یافت.
    در جریان سل منتشر بزرگی وسیع طحال می تواند ایجاد شود و بایستی درتشخیص افتراقی اسپلنومگالی ماسیو و هیپراسپلنیسم مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سل منتشر، هیپر اسپلنیسم، پان سیتوپنی
|
  • Abbas Haghparast, Amirmohammad Alizadeh, Fereshteh Motamedi Page 253
    Background
    The similarities between periaqueductal gray matter and the nucleus cuneiformis in both ultrastructural and functional levels suggest that this nucleus may play an important role in the morphine-induced analgesia. This study was designed to determine neuronal activity and responsiveness to peripheral morphine administration in the nucleus coneiformis of rat.
    Materials And Methods
    In this study, neural activity of cuneiform neurons in response to peripheral administration of morphine was recorded by extracellular single unit recording technique. Firing rate of neurons was recorded in four groups: intact group (n=19) to determine the spontaneous (baseline) activity, saline group (n=20), morphine group (n=39) and morphine + naloxone group (n=12), before and after drug administration.
    Results
    Our findings showed that the firing rate in majority of cuneiform neurons decreased after morphine (3.8 mg/kg; SC) administration. Activity of neurons (n=39) in the cuneiform neurons was reduced significantly (P<0.01) after morphine injection (6.66±0.67 spike/sec) in comparison with pre-injection time (12.47±1.84 spike/sec) and the saline group (11.6±1.58 spike/sec). The firing rate and response pattern of many of neurons in response to peripheral application of morphine were reversed after naloxone injection (2 mg/kg; SC) in this nucleus.
    Conclusion
    Based on the above findings, we suggest that the changes of activity pattern in spontaneous activity of cuneiform neurons in response to peripheral administration of morphine maybe resulted from direct action of morphine on opioid receptors in the nucleus cuneiformis. Nevertheless, the role of pain transmission and modulation pathways are still important in the antinociceptive effect of morphine as well.
  • Gholamali Jelodar, Yadollah Zare, Maryam Ansari, Saeid Nazifi Page 265
    Background
    High frequency waves are widely used in telecommunication and cooking. The biological effects of microwaves are in great attention. It is supposed that microwaves may increase the risk of hematological problems and the age at exposure may play an important role in this process. In this study, we evaluated the hematological parameters in rats by exposing them to microwave radiation at pre and post pubertal stages.
    Materials And Methods
    In this study, 18 adult (2 months old) and 18 immature (1 month old) male rats were involved and each group was randomly divided into two groups; the test and the control group. The rats in the test group were exposed to 2450 MHz microwaves produced by a microwave oven three times a day for 30 minutes at each time. Control groups were kept in laboratory at the same temperature and light condition. After 60 days, blood samples were taken by heart puncture and hematological parameters including Hb, MCHC, MCV, RBC and WBC counts and total number of platelets were measured. The means of hematological parameters were compared by T-test and P<0/05 considered to be was significant.
    Results
    The results showed a significant decrease in Hb, MCHC, WBC and lymphocyte count in immature group compare to control group; while MCV, RBC and platelet count increased (p<0.05). The RBC count increased significantly in mature group compare to control group (p<0.05).
    Conclusion
    Exposure to microwaves leakage of microwave oven significantly affected hematological parameters in immature rats while changes in matures was limited to RBC count. This effect maybe due to direct effect of microwaves on bone marrow or peripheral blood cells.
  • R. Mirfakhraie, Sm Kalantar, N. Salsabili, M. Montazeri, H. Fazli, M. Houshmand, F. Mirzajani Page 273
    Background
    Genetic factors cause about 10% of male infertility. Cystic fibrosis conductance regulator (CFTR) gene mutations are among relatively frequent causes of male infertility. Therefore, these mutations can cause Cystic fibrosis (CF), which is the most common autosomal recessive disorder, characterized by chronic lung disease, pancreatic exocrine insufficiency, and male infertility. The aim of the present study was to evaluate the effect of CFTR gene mutations in non-obstructive azoospermia.
    Materials And Methods
    In this study, we examined the occurrence of common CFTR gene mutations in 106 non obstructive azoospermic patients as test group and 50 fertile individuals as control group. The investigated mutations were ΔF508, G542X, N1303K, W1282X, R117H, also IVS-5T polymorphism, and probable mutations in exons 4, 7, 10, 11, 20 and 21 in the CFTR gene, using ARMS-PCR, PCR-RFLP and SSCP methods. Patient’s samples were collected from Yazd Research & Clinical Centre for infertility, Kowsar Infertility Centre and IVF section of Day Hospital during July 2007 till June 2008.
    Results
    Thirteen patients (21.26%) showed 406-6T>C, A120T, I148T, ΔF508, 1525-18A>G G542X, L1304M mutations and IVS8-5T polymorphism. To the best of our knowledge, this is the first report on the L1304M mutation worldwide. None of the CFTR gene mutations were observed in the control group. The allelic frequency of IVS8-5T was 3% in controls.
    Conclusion
    The present study indicates that there is a relationship between CFTR gene mutations and developing non-obstructive azoospermia. Therefore, the couples undergoing assisted reproductive technologies such as intra cytoplasmic sperm injection (ICSI) are advised to be screened for these gene mutations.
  • Mahmoud Karimy, Maryam Hasani, Roghaye Khoram, Mohtasham Ghaffari, Shams Niknami Page 281
    Background
    All women at any age are at risk of breast cancer and the risk will increase by aging. Rapid diagnosis of breast cancer and prompt treatment will survive the lives of more than 90 percent of patients. There are definite documents that indicate breast self-examination is an effective method for prevention of death, but many women do not perform it regularly based on recommended screening programs.
    Materials And Methods
    In this before-after study, 106 health liaisons of Zarandieh city were involved. All participants fulfilled a questionnaire about health beliefs and also a checklist about their tasks. Then the training program started using speech methods, group discussion, video presentation and practice program using an artificial model (mulaj). After 2 months of training, the second test was performed using the primary questionnaire. The data analysis was performed by SPSS software.
    Results
    The mean±SD of participants was 37±2 and their awareness about known risk factors of breast cancer was 33 percent. The rate of breast self-examination before and after training program was 19 and 60.2 percent respectively. About the components of health belief model, the mean score of sensitivity, benefits and obstacles was low before training and the mean score of threat intensity was intermediate. However, the mean score of all components increased after training program (p<0.0001). Also, the mean score of checklist before and after training program was 2.89 and 7.09 respectively (p<0.0001).
    Conclusion
    Our designed program for health education on the basis of health belief model was effective to create an accurate behavior in breast self examination. The results of this survey showed that performing breast self examination needs positive attitude. Thus, we recommend that educational programs should be designed in such a way that can change the attitude of participants so that improvements in women health occur.
  • Reza Tajic, Ahmad Ghadami, Farhad Ghamari Page 291
    Background

    Noise exposure and subsequent hearing loss are important problems in metal industry. The aim of this study was to determine the prevalence of noise induced hearing loss (NIHL) and other risk factors associated with industrial noise exposure among metal workers in a metal factory in Arak.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study, 743 metal workers who were exposed to noise were involved. The environment noise was measured using both sound level meter according to standards presented by national association of occupational health of Iran and ACGIH and ANSI. Audiometry was used to assess the hearing loss in each worker according to ISO-85 standard.

    Results

    Of 1191 station points that sound pressure level was measured there, 224 points (18%) were above the permissible level of 85 dB. In 967 points (82%), sound pressure level was in precaution range (65<SPL<85). The sound pressure levels in all stations in compact-air units were above the permissible level. The results of audiometry tests indicated that the greatest prevalence of hearing loss was found in workers in sheeting, assembling and welding units (10%, 8.1%, and 7.3% respectively). The greatest NIHL were found in workers between 41 to 50 years old and in workers who had a history of 21-30 years working. The multivariate analysis showed that severity of noise, age, history of working and days of working in the week were risk factors for NIHL (p<0.05).

    Conclusion

    Our findings indicated that the prevalence of noise induced hearing loss was high among workers of a metal factory in Arak.

  • Eshagh Ali Saberi, Mohsen Noormandi Poor, Mohsen Hosseini Goosheh, Ali Salarimoghadam Page 299
    Background
    Many teeth that are affected with irreversible pulpal lesions can remain with endodontic treatment and keep their function in dental system for years. The most important factor in endodontic therapy is related to chemical and mechanical preparation. Since the most unsuccessful endodontic therapy in mandibular incisor results from unclean root canal, especially the lingual canal, so we performed this study to determine the anatomical and morphological features of root canal in mandibular incisors.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study that carried out in-vitro, 340 extracted human mandibular incisors were gathered from Zahedan dental clinics and the access cavity was prepared. Then all the teeth were decalcified and colored with ink. Then they were examined by light microscopy.
    Results
    Thirty four percent of mandibular incisors had one canal and 66% had two canals. The canal type based on Weine classification was: 34% type I, 34% type II, 11% type III and 21% type IV.
    Conclusion
    This study showed that most of mandibular incisors have two canals. So we recommend dentists to examine mandibular incisors carefully while preparing the access cavity.
  • Edris Bazrafshan, Ferdos Kord Mostafapoor Page 305
    Background
    Rapid growth of technology and synthesis of thousands of new chemical compounds along with rapid growth of population have lead to production of industrial and hazardous wastes. Unfortunately in Iran, the industrial wastes are not managed suitably and efficiently; also there is not exact data about the rate of hazardous waste production. So, this study was performed to quantify and qualify the rate of hazardous waste production in Sistan and Baluchestan province.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive study was performed in active industrial units in Sistan and Baluchestan province in 2007 to determine the quantity and the quality of hazardous wastes. The required information was collected using a questionnaire and inspecting and sampling from liquid and solid wastes of active industrial units in the region. The concentration of heavy metals in hazardous wastes was measured by atomic absorption methods. Also, the quantity of hospital wastes were determined based on the rate of produced wastes per each active bed.
    Results
    The results of this study showed that the major part of hazardous wastes is in solid form (3400 ton per year) and is produced by active industrial units (more than 80%) which have no suitable place for collection and storage of wastes. Also, the total liquid waste production was 820 m3/year and the amount of daily hospital waste production was 5549 kg.
    Conclusion
    According to our findings, it is necessary to establish a suitable and efficient management system to protect environment from hazardous waste products. Also, considering a suitable site for final disposal of waste products is useful to prevent dispersion of waste materials.
  • Afshin Taheriazam, Mohammadnaghi Tahmasebi Page 317
    Background

    Simultaneous knee ligament injury with femoral shaft fracture happens not infrequently. Such injuries may be missed on initial evaluation of the broken limb. In this study we report the prevalence of knee ligament injury in a group of isolated femoral fractures.

    Materials And Methods

    A total of 125 patients with isolated femoral fractures entered to this study and followed for 24 months. After fixation of their fractures, all patients underwent a thorough examination of knee ligaments in the operating room.

    Results

    Among these 123 cases 75.1% were male. Mean age was 26.2 years. There were 39 patients (31.2%) with simultaneous ligamentous injury. The types of ligamentous injury were as follow: medial collateral ligament (18), posterior cruciate ligament (12), lateral collateral ligament (6), and anterior cruciate ligament (3).

    Conclusion

    Based on the above findings, it is recommended to have a high index of suspicion for co-existence of knee injuries in ipsilateral fracture of femoral shaft.

  • Mansooreh Momen Heravi, Mahmoud Khanbanpoor Page 323
    Disseminated tuberculosis (DTB) refers to the concurrent involvement of at least two non-adjacent organs or sites of the body, or involvement of the blood or bone marrow by tuberculosis. Splenic invasion in TB can occur in either disseminated form or miliray tuberculosis. Occurrence of hypersplenism in TB is very rare. In this article, a case of DTB with hypersplenism is presented.A 23 years old man citizen of Kashan was admitted complaining of fever, night sweats, anorexia, headache, weakness, shortness of breath and early satiety since 10 days ago. He was well until 9 months ago, when early satiety developed for the first time. Physical examination and ultrasonography of the abdomen revealed huge splenomegaly. The results of his blood tests showed pancytopenia but the X-ray and CT-scan of his chest were normal. Abdominal CT-scan revealed a mild hepatomegaly, huge splenomegaly, para-aortic, retroperitoneal and left inguinal lymphadenopathy. The patient underwent splenectomy. Pathologic examination of his liver, spleen and lymph node biopsies revealed caseous necrosis and granuloma formation due to TB. Finally, he was classified as a tuberculosis patient. After beginning the anti-tuberculosis treatment, all of his signs and symptoms disappeared. At the present time, his general condition is very good and he has no problem.Huge splenomegaly and hypersplenism may occur during DTB. DTB can mimic lymphoma, so it should be considered in differential diagnosis of a huge spleen.