فهرست مطالب

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences
Volume:12 Issue: 5, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/09/06
  • تعداد عناوین: 11
|
  • داریوش مهاجری، یوسف دوستار، علی رضایی، مهران مسگری عباسی صفحه 53
    زمینه و هدف
    داروی ضد سل ریفامپین برای کبد بسیار سمی می باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثرات محافظتی عصاره الکلی کلاله زعفران در مقایسه با داروی استاندارد سیلیمارین بر سمیت کبدی ریفامپین در موش صحرایی می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه تجربی آزمایشگاهی در سال 88، در مرکز تحقیقات دارویی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گرفت. 40 موش صحرایی نر ویستار با میانگین وزنی 20 ± 200 گرم و سن 10 هفته به طور تصادفی در پنج گروه هشت تایی توزیع گردیدند. گروه یک به عنوان شاهد سالم، نرمال سالین (10ml/kg) و گروه دو به عنوان شاهد مسموم، ریفامپین (500mg/kg) دریافت کرد. به گروه سه به عنوان کنترل مثبت، سیلیمارین (50mg/kg) توام با ریفامپین (500mg/kg) و به گروه های چهار و پنج، عصاره الکلی کلاله زعفران (به ترتیبmg/kg 40و 80) همراه با ریفامپین (500mg/kg) تجویز گردید. کلیه تیمارها روزانه و از طریق گاواژ در مدت 30 روز انجام شد. در پایان، سطح سرمی آنزیم های شاخص عملکرد کبد (آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز)، بیلی روبین تام، آلبومین و پروتئین تام موش ها مورد سنجش قرار گرفت. آسیب شناسی بافتی نیز جهت ارزیابی درجات مختلف آسیب کبد انجام شد.
    یافته ها
    عصاره الکلی کلاله زعفران (mg/kg 80 و 40) و سیلیمارین به طور معنی داری میزان آنزیم های شاخص عملکرد کبد و بیلی روبین تام را کاهش و سطوح آلبومین و پروتئین تام سرم را در موش های تیمار شده با ریفامپین، افزایش دادند. در آسیب شناسی بافتی، سیلیمارین و عصاره الکلی کلاله زعفران، آسیب بافتی ناشی از ریفامپین را بهبود بخشیدند. نتایج هیستوپاتولوژی با یافته های بیوشیمیایی یکسان بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که عصاره الکلی کلاله زعفران (80mg/kg) از لحاظ محافظت کبد در برابر سمیت ریفامپین، با داروی استاندارد سیلیمارین برابری می کند.
    کلیدواژگان: زعفران، ریفامپین، سمیت کبدی، موش صحرایی
  • محسن جوادزاده، نورمحمد بخشانی، آیدا افغانی صفحه 60
    زمینه و هدف
    استفاده از فنوباربیتال در درمان تشنج کودکان با توجه به مشکلات رفتاری گزارش شده ناشی از آن، مورد بحث است و مصرف آن با وجود داروهای جدیدتر رو به کاهش گذاشته است. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی مشکلات رفتاری در کودکان مبتلا به صرع تحت درمان با فنوباربیتال در مقایسه با کودکان مبتلا به صرع تحت درمان با فنی تویین می باشد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه مورد-شاهدی که در نیمه ی دوم سال 85 در شهرستان زاهدان انجام شد؛ تعداد 39 کودک مبتلا به صرع تحت درمان با فنوباربیتال و 35 کودک مبتلا به صرع تحت درمان با فنی تویین در سنین 13-2 سال، که حداقل به مدت دو ماه داروی مورد نظر را دریافت کرده بودند، به روش متوالی انتخاب شدند. در گروه سنی زیر 6 سال با پرسشنامه طراحی شده و درگروه 13-6 سال با پرسشنامه راترفرم اطلاعات از والدین بیماران اخذ گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد در کودکان زیر 6 سال مشکلات رفتاری بارز درگروه فنوباربیتال عبارتند از: بی قراری، عدم توجه، نافرمانی، خستگی و در گروه فنی تویین عبارتند از: تحریک پذیری، بی قراری و تغییرات الگوی خواب. مشکلات رفتاری در کودکان مبتلا به صرع 13-6 ساله در 3/58 درصد کودکان گروه فنوباربیتال و 8/53 درصد گروه فنی تویین وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه شیوع مشکلات رفتاری درگروه فنوباربیتال در مقایسه با گروه فنی تویین تفاوت قابل ملاحظه ای نداشت؛ بنابراین با توجه به شیوع بالاتر از نرمال مشکلات رفتاری در گروه فنی تویین، به نظر می رسد فنوباربیتال هم چنان می تواند در بسیاری موارد به عنوان داروی مناسب انتخاب شود.
    کلیدواژگان: فنوباربیتال، فنی تویین، کودکان، صرع، درمان، مشکلات رفتاری
  • ناصر شرف الدین زاده، نسترن مجدی نسب، مجید کیهانی فرد، ارمغان مروج آل علی صفحه 65
    زمینه و هدف
    مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری التهابی و مزمن سیستم عصبی مرکزی همراه با دمیلینیزاسیون و اتیولوژی ناشناخته است. داروهای ایمونومدولاتور از جمله اینترفرون 1a β (آونکس) برای درمان استفاده می شود تا از عود یا پیشرفت بیماری جلوگیری کند. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیرترکیب داکسی سیکلین و آونکس با آونکس به تنهایی در بیماران مولتیپل اسکلروزیس فرم عودکننده-بهبودیابنده است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور در سال 85 بر روی 46 بیمار (29 زن و 17 مرد) مبتلا به فرم عودکننده-بهبودیابنده مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به کلینیک مغز و اعصاب بیمارستان گلستان اهواز در مدت 4 ماه انجام شد. بیماران به روش Blocking با تخصیص تصادفی به دو گروه 23 نفری شاهد و مورد تقسیم شدند. گروه شاهد فقط آونکس و گروه مورد درمان ترکیبی آونکس و داکسی سیکلین دریافت کردند. در هر گروه در ابتدای مطالعه و در پایان هر ماه Expanded Disability Scale Score (EDSS) بیماران اندازه گرفته شد. تعداد حملات در دو گروه و EDSS اولیه و EDSS پایان ماه های اول، دوم، سوم و چهارم در هر گروه و سپس بین دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    اختلاف میانگین EDSS ماه چهارم با EDSS اولیه در گروه مورد، معنی دار بود(004/0 p =) اما در گروه شاهد این اختلاف معنی دار نبود(803/0 p =). اختلاف EDSS در هر دو گروه در طول 4 ماه معنی دار نبود(474/0 p =). بین حملات در گروه مورد و شاهد اختلاف معنی داری وجود نداشت(599/ 0 = p) درمان ترکیبی بدون هیچ گونه عارضه اضافی دربیماران تحمل شد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد، درمان ترکیبی آونکس و داکسی سیکلین در بیماران فرم عودکننده-بهبودیابنده مولتیپل اسکلروزیس، قابل تحمل و تا حدودی مؤثر باشد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروز، آونکس، داکسی سیکلین
  • مینا جعفری جاوید، فرهاد حشمتی، میرموسی آقداشی، علیرضا ماهوری، حیدر نوروزی نیا، رحمان عباسی وش، شهریار صانع صفحه 69
    زمینه و هدف
    تاثیرات اضافه کردن داخل نخاعی مخدرها به بی حس کننده موضعی در جراحی های داخل شکمی شناخته شده است. هدف از این مطالعه کاهش دوز بوپیواکایین داخل نخاعی با افزودن فنتانیل داخل نخاعیو بررسی اثرات آن در جراحی سزارین انتخابی است.
    مواد و روش کار
    در یک کارآزمایی بالینی دوسوکور 60 بیمار کاندید عمل جراحی سزارین انتخابی در دو گروه کنترل (بوپیواکایین mg 5/12) و مطالعه (بوپیواکایین mg 8 به همراه μg 20 فنتانیل) مورد بررسی قرار گرفتند. پارامترهایی از جمله پایداری همودینامیک، درد احشایی، تهوع، استفراغ، لرز حین عمل، دوز فنتانیل و افدرین مصرفی در حین عمل و بازگشت درد بعد از عمل، مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین تغییرات فشار خون سیستولیک بعد از 5، 10، 20 و 60 دقیقه در افرادی که فنتانیل دریافت کرده بودند، کمتر بود. لرز و دوز افدرین مصرفی در طی عمل جراحی در گروه مطالعه کمتر از گروه کنترل بود (05/0 p <). طول مدت بی دردی بعد از عمل نیز به طور معنی داری در گروه مطالعه بیشتر بود (9/9 ± 5/138 در مقابل 5/7 ± 5/115دقیقه و 05/0 p <)، ولی کیفیت بی دردی حین کشیدن پریتوئن بین دو گروه متفاوت نبود. از نظر تغییرات ضربان قلب، استفراغ و فنتانیل تزریقی در طی عمل جراحی تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    کاهش دوز داروی بی حس کننده موضعی در روش بی حسی ناحیه ای همراه با اضافه کردن فنتانیل، سبب کاهش میزان بروز افت فشارخون، ثبات همودینامیک بیشتر طی عمل جراحی سزارین انتخابی و افزایش طول مدت بی دردی پس از عمل شده و نیز عوارضی چون لرز و مصرف وازوپرسور را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: بی حسی اسپاینال، بوپیواکایین، فنتانیل، عمل جراحی سزارین
  • پریسا صمدی، می نور لمیعیان، رضا حشمت، سقراط فقیه زاده صفحه 74
    زمینه و هدف
    با توجه به عوارض بالقوه ضد دردها و عوامل آناستتیک در اداره درد زایمان، می توان روش های غیردارویی تسکین درد را جایگزین آن ها نمود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر طب فشاری در نقطه Spleen Point 6 بر میزان مصرف مسکن در زنان در حال زایمان می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی یک سوکور در سال 87 انجام شد. 131 زن باردار با حاملگی ترم و در حال زایمان به صورت تصادفی انتخاب و به سه گروه آزمون (فشار روی SP6: 41 نفر) و دو گروه کنترل یک (لمس SP6: 41 نفر) وکنترل دو (مراقبت معمول: 49 نفر) تقسیم شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی، با استفاده از نرم افزار 16 - SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    مقایسه میانگین مصرف دارو بین سه گروه مورد مطالعه نشان داد، میزان مصرف دارو در گروه آزمون نسبت به دوگروه کنترل کاهش آماری معنی داری داشته است (006/0= p). میانگین مصرف داروی پتیدین نیز در گروه آزمون از نظر آماری کاهش معنی داری را نشان داد (02/0= p).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد که اعمال فشار روی نقطه SP6 یک روش مؤثر برای کاهش مصرف داروهای رایج در لیبر به ویژه داروی پتیدین می باشد.
    کلیدواژگان: طب فشاری، مصرف مسکن، پتیدین، لیبر
  • اسحق علی صابری، سیدمحسن حسینی گوشه، روح الله میرکهنوج، حسین انصاری صفحه 79
    زمینه و هدف
    درمان ریشه دندان باعث حذف دردهای با منشا اندودنتیک می شود اما درد پس از درمان و ناراحتی های همراه آن از جمله پیامدهای ناخواسته است. مطالعات فراوانی بر روی داروهای مختلف برای تسکین دردهای پس از درمان صورت گرفته است. هدف از این مطالعه مقایسه اثر ضد دردی ترامادول هیدروکلراید، سلکوکسیب و ایبوپروفن در کنترل درد پس از درمان ریشه می باشد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، 104 بیمار مبتلا به درد دندان مولر اول فک پایین انتخاب گردیدند. بیماران به طور تصادفی به چهار گروه 26 نفری ترامادول، سلکوکسیب، ایبوپروفن ودارونما تقسیم شدند. داروها به صورت کپسول های متحدالشکل یک ساعت قبل از درمان ریشه دندان به بیماران داده شد. بیماران به مدت 72 ساعت تحت کنترل قرار گرفتند. شدت درد یک ساعت قبل از درمان و پس از آن در فواصل 6، 12، 24، 48 و 72 ساعت پس از درمان ثبت گردید. سپس نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون کروسکال والیس و من ویتنی یو تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که در فواصل زمانی 12 و24 ساعت پس از درمان داروی ترامادول نسبت به دارونما در کنترل درد مؤثرتر بود (039/0= p) و (024/ 0= p). تنها تفاوت معنی دار دیگری که به دست آمد تفاوت بین ترامادول و ایبوپروفن در ساعت 12 پس از درمان بود (013/0= p). در فواصل 6، 48 و72 ساعت پس از درمان اختلاف آماری معنی داری بین گروه های مختلف وجود نداشت (05/0 < p).
    نتیجه گیری
    ترامادول در مقایسه با ایبوپروفن در 12 و24 ساعت پس از درمان ریشه اثر ضد دردی بیشتری دارد و می تواند در تسکین دردهای پس از درمان کانال ریشه مؤثرتر از ایبوپروفن باشد.
    کلیدواژگان: درد، ترامادول، سلکوکسیب، ایبوپروفن، درمان کانال ریشه
  • ام البنین شیبانی، مهناز اخوان تفتی صفحه 84
    زمینه و هدف
    پیامدهای رفتار که به علل بیرونی چون بخت و اقبال یا کمک دیگران نسبت داده می شود بر اعتماد به نفس و پیشرفت تحصیلی افراد موثر است. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی آموزش مکان کنترل براساس رویکرد شناختی براعتماد به نفس دانش آموزان متوسطه شهر یزد بود.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی به صورت طرح آزمایشی با استفاده ازطرح پیش آزمون-پس آزمون بر روی 15 دانش آموز دبیرستانی پایه اول در سال 87-88 شهرستان یزد انجام شد. نمونه ها با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و 15 نفر نیز به عنوان گروه شاهد انتخاب گردیدند. ابزار مورداستفاده، تست اعتماد به نفس آیزنک و برنامه آموزش مکان کنترل بود. برای تحلیل آماری از آزمون t استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل ازتحلیل های آماری نشان دادکه بین گروه مورد آزمایش وشاهد در افزایش اعتماد به نفس تفاوت معنی دار وجود دارد (01/0= p). یافته های حاصل از آزمون t همبسته حاکی ازآن بودکه در پیشرفت تحصیلی گروه آزمایش، قبل و بعد از آموزش مکان کنترل، تفاوت معنی داری وجود نداشته است.
    نتیجه گیری
    باتوجه به پژوهش انجام شده، آموزش مکان کنترل بر اساس رویکرد شناختی بر اعتماد به نفس موثر می باشد ولی بر بهبود پیشرفت تحصیلی تاثیر مثبتی دیده نشد.
    کلیدواژگان: سبک اسنادی، مکان کنترل، اعتماد به نفس، افت تحصیلی
  • مریم نعمت الله زاده، سعیده ضیایی، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 89
    زمینه و هدف
    زایمان زودرس به زایمان قبل از 37 هفته کامل حاملگی اطلاق می شود. در مطالعات موجود ارتباط BMI قبل از بارداری و افزایش وزن دوران بارداری با زایمان زودرس به طور متناقض گزارش شده است. مطالعه حاضر به منظور تعیین ارتباط دو عامل فوق با زایمان زودرس صورت گرفت.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر بر روی 502 زن باردار 35-18 ساله با سن حاملگی 18-14 هفته صورت گرفت. سن حاملگی توسط LMP و سونوگرافی اوایل بارداری و BMI بر اساس وزن قبل از بارداری محاسبه گردید. سپس پرسشنامه سابقه پزشکی-مامایی تکمیل و از نظر وزن گیری دوران بارداری و وقوع زایمان زودرس مورد بررسی قرار گرفتند. درنهایت براساس BMI قبل از بارداری و هم چنین افزایش وزن دوران بارداری به سه گروه بیشتر از نرمال، نرمال و کمتر از نرمال تقسیم شدند، سپس هر گروه BMI براساس افزایش وزن دوران بارداری خود به سه دسته دیگر تقسیم شد.
    یافته ها
    در این پژوهش میزان وقوع زایمان زودرس در زنان با BMI بیشتر از نرمال و کمتر از نرمال در مقایسه با زنان دارای BMI نرمال، بالاتر بود (002/0= p). بین افزایش وزن دوران بارداری و میزان بروز زایمان زودرس اختلاف آماری معنی دار مشاهده نگردید (82/0= p). در بررسی تاثیر توام افزایش وزن و BMI بر روی زایمان زودرس اختلاف آماری معنی داری به دست آمد (04/0= p) که در واقع ناشی از تاثیر BMI بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه بین BMI خارج از محدوده نرمال و زایمان زودرس ارتباط معنی داری مشاهده گردید. لذا ارائه برنامه های آموزشی، انجام مشاوره تغذیه و... به زنان واقع در سنین باروری توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: زایمان زودرس، شاخص توده بدن، افزایش وزن، بارداری
  • علیرضا راهبر کهخا ژاله، سید صدرالدین شجاع الدین صفحه 96
  • محسن جوادزاده صفحه 97
|
  • Daryoush Mohajeri, Yousef Doustar, Ali Rezaei, Mehran Mesgari-Abbasi Page 53
    Background
    Anti-tuberculous drug Rifampin is a potent hepatotoxicant. The aim of the present study was to evaluate the protective effect of ethanolic extract of Crocus sativus L. stigma (EECSL.S) in comparison with standard drug silimarin against rifampin-induced hepatotoxicity in the rats.
    Materials And Method
    40 male Wistar rats with the mean body weight of 200 ± 20 gr and age of 10 weeks were randomly assigned into 5 groups of 8 animals and kept in specific cages with 12/12 h light/dark cycle at 21 ± 2 ο C. Group I as normal control received normal saline (10 ml/kg) and group II as toxicant control received rifampin (500 mg/kg). Group Ш as positive control received silymarin plus rifampin (500 mg/kg) and groups IV and V (50 mg/kg) received EECSL.S at 40 mg/kg and 80 mg/kg plus rifampin, respectively. All the treatments were carried out through the gavage dissolving in 10 ml/kg normal saline daily for 1 month. At the end of experiment, levels of liver function marker enzymes (Aspartate aminotransferase, Alanine aminotransferase and Alkaline Phosphatase), total bilirubin, albumin and total proteins were assessed in serum of the rats. Moreover, histopathological observation was assayed at the degree of hepatic injury.
    Results
    In rifampin-treated rats, silymarin and EECSL.S (40 and 80 mg/kg) significantly decreased the levels of serum biomarker of hepathic injury and total bilirubin and elevated the levels of albumin and total proteins. Histopathologically, silymarin and EECSL.S ameliorated rifampin induced hepatic injury. Histopathological changes were in agreement with biochemical findings.
    Conclusion
    Results indicated that EECSL.S (80 mg/kg) equals with silymarin as standard drug, point of view hepatoprotective effects against rifampin-induced hepatotoxicity.
  • Mohsen Javadzadeh, Noormohammad Bakhshani, Aida Afghani Page 60
    Background
    Phenobarbital is recommended by WHO as the first line drug for the treatment of partial and generalized tonic clonic epilepsies in developing countries, however several clinical trials have recorded higher frequencies of behavioural problems associated with Phenobarbital than with other drugs or no treatment. We compared the frequency of behavioural problems among epileptic children treated with phenobarbital with epileptic children treated with phenytoin.
    Materials And Method
    We conducted a case-control study to comparing of epileptic children treatment with neurological with epileptic children treated with phenytoin. Between November 2006 to March 2007, 74 children referred from child neurologic clinic who treated with phenobarbital or phenytoin for more than 2 months in Zahedan, assessed consecutively by the Rutters behaviour scale for children aged 6 years and older and by the preschool behaviour questionnaire for those 2-5 years.
    Results
    The mean scores on the behaviour scales did not differ significantly between the phenobarbital and phenytoin groups in children aged 6 years and older. Irretability, attention deficit, disobedience and lack of energy in phenobarbital group more than phenytoin group in 2-5 years old children.
    Conclusion
    Several clinical trials have recorded higher frequencies (20-60%) of behavioural problems associated with phenobarbital than with other drugs but in our study evidence supports the acceptability of phenobarbital for epileptic children in developing countries.
  • Naser Sharafaddinzadeh, Nastaran Majdinasab, Majid Keyhanifard, Armaghan Moravej Aleali Page 65
    Background
    Multiple sclerosis is an inflammatory, chronic demyelinating disease of the central nervous system (CNS) with unknown etiology. Multiple sclerosis causes disability in young people. An Immunomodulatory drug like Avonex (IFN β1a) is used to prevent relapses or disease progression. The aim of this study is to evaluate efficacy of combination therapy (Avonex and doxycycline) with standard therapy (Avonex) in remitting-relapsing multiple sclerosis (RRMS).
    Materials And Method
    A double blind clinical trial was conducted. During four-month study period, 46 patients with RRMS, under standard medication (Avonex), were entered into the study. Their EDSS score were between 1-5. They randomly allocated in to two study groups with 23cases in each arm (cases and controls). All cases were allocated to each group based on blocking method. They received Avonex only in control group and Avonex and doxycycline in case group. EDSS was measured in both groups in the beginning and at the end of study. First EDSS and EDSS scores at the end of first, second, third and fourth months in both groups were compared. Number and rate of clinical attacks and side effects of treatment were assessed in both groups.
    Results
    In case group, there was significant changes between the first EDSS and final EDSS score, but there was not any statistically significant finding in control group after 4 months. There was no significant difference between case and control group in EDSS scores during four-month study period and there was not significant difference between case and control groups in clinical attacks. Combination therapy was well tolerated without additive side effects.
    Conclusion
    It seems that combination of both Avonex and doxycycline in RRMS patients were effective, safe, and well tolerated.
  • Mina Jafari-Javid, Farhad Heshmati, Mirmoosa Agdashi, Alireza Mahoori, Heydar Noroozinia, Rahman Abbasivash, Shahryar Sane Page 69
    Background
    Potentiating the effect of the intrathecal local anesthetics by intrathecal injection of opiods for intra-abdominal surgeries is known. The objective of this study is to investigate the pain-relieving effects of intrathecal fentanyl to bupivacaine in elective caesarean surgery.
    Materials And Method
    In a double blind clinical trial 60 patients candidate for elective cesarean section. They were studied in two groups. Cases in the control group received 12.5 mg of bupivacaine and in the study group received 8 mg of bupivacaine and 20 µg fentanyl. The parameters taken into consideration were hemodynamic stability, visceral pain, nausea and vomiting, intraoperative shivering, the amount of intraoperative administered dose of fentanyl and ephedrine and postoperative pain.
    Results
    The average blood pressure changes after 5, 10, 20, 60 minutes were lower in the study group. Shivering and ephedrine dose during operation were lower in study group and statistically significant respectively (p=0.01, p=0.001, respectively). Duration of analgesia after operation increased from (115.5 ± 7.5 min) in control group to (138.5 ± 9.9 min) in study group, but the quality of analgesia during peritoneal manipulation did not change. Pulse rate and vomiting during operation were not statistically different between two groups.
    Conclusion
    Reduction of local anesthetic dose with adding fentanyl may cause hemodynamic stability, increasing the postoperative pain-free time, decrease shivering and vasopressor consumption in spinal anesthesia and reduction of the amount of blood pressure drop during elective cesarean surgery.
  • Parisa Samadi, Minoor Lamiyan, Reza Heshmat, Soghrat Faghihzade Page 74
    Background
    According to the potential side effects of analgesics and anaesthetic drugs to control the labour pains, it is possible to replace non-medical method for palliative treatment. The purpose of this research is to assess the effect of acupressure in spleen point 6 (SP6) on the amount of analgesic drug taking during labour.
    Materials And Method
    We conducted one sided blind randomized clinical trial in 2008. 131 term pregnant women randomly selected and divided into three groups; including one experimental group (pressure on SP6:41 persons) and two control groups (SP6 touch: 41 cases and common care: 49 persons). The data has been analyzed by using the descriptive and inferential statistics by SPSS-16 software.
    Results
    Comparing the average amounts of the consumed drug between three groups showed a significant decrease in the experimental group more than the other two control groups (p =0.006). The average amount of consumed p ethidine in the experimental group showed a significant decrease (p =0.02).
    Conclusion
    The findings of our study showed that the pressure on SP6 is an effective method to decrease the amount of analgesic consumption in labor specially pethidine.
  • Eshagh A. Saberi, Mohsen Hosseini-Goosheh, Roohollah Mirkahnooj, Hossein Ansari Page 79
    Background
    Root canal therapy of teeth can relief the endodontic pain, but post-endodontic pain and discomfort are its undesirable effects. There are many studies on various drugs for alleviation of post-endodontic pain. The aim of this study was to compare the analgesic effect of tramadol, celecoxib and ibuprofen in vital teeth.
    Materials and Method
    In this double blind randomized clinical trial study, 104 patients with vital first mandibular molar tooth were selected. The patients were divided in to four groups, tramadol (A), celecoxib (B), ibuprofen (C) and placebo (D). The similar capsules were filled with50mg tramadol HCL, 100mg celecoxib, 400mg ibuprofen and starch. Each patient received randomly one capsule one hour before treatment. If the pain persists, the patient received one tablet of 325 mg acetaminophen every 6 hours. The groups were controlled for 3 days. The data were collected one hour before and 6, 12, 24, 48, 72 hours after treatment. Results were analyzed using kruskal-wallis and Mann-Whitney U tests.
    Results
    The results showed that after 12 (p=0.039) and 24(p=0.024) hours of treatment, tramadol was better in pain relief in comparison with other groups and there was one difference between tramadol and ibuprofen after treatment after 12 hours (p=0.013). But there was no significant deference between drug groups at 6, 48 and 72 hour after treatment.
    Conclusion
    Tramadol prescription in comparison with celecoxib, ibuprofen and placebo has greater analgesic effect after root canal therapy in vital teeth. In addition tramadol may be a good medicine for post-endodontic pain control.
  • Page 84
    Background
    The consequences of behavior attributed to external factors as chance, luck or help of other people are effective on one's self confidence and educational improvement. The aim of this study is to assess the effect of teaching “locus of control” on the basis of cognitive approach on Yazd high school student's self confidence.
    Materials And Method
    This descriptive analytic research is done as an experimental project by using pre-test and post-test method on 15 first-grade high school students in Yazd city during 1387-88 educational year. The participants were chosen by the multistage cluster random sampling. Fifteen students were also chosen as the control group. The instruments used in this research were Eysenk self confidence test and also the “locus of control” teaching program. A t-test was used for the statistical analysis of the present study.
    Results
    The results of the statistical analyses showed that there is a significant difference between the experimental and control group (p=0.01) in increasing the self confidence. Also the results of the t-test revealed that there is no significant difference in the educational improvement of the experimental group before and after teaching “locus of control”.
    Conclusion
    According to this study, teaching “locus of control” on the basis of the cognitive approach has a significant effect on the self confidence but it doesnt have any positive effect on educational improvement. [ZJRMS, 12(5): 84-88]
  • Maryam Nematollahzadeh, Saeedeh Ziaei, Anooshiravan Kazemnejad Page 89
    Background
    Preterm delivery is the birth of an infant before 37 gestational weeks. In prior studies, relationship between body mass index (BMI) and preterm delivery before pregnancy and weight again during pregnancy has been inconsistently reported. This study was done to determine the association of the above two factors with preterm labor.
    Materials And Method
    This research was done on 502 pregnant women age range between 18 - 35 years and gestational age between 14 - 18 weeks of pregnancy. Gestational age determined by last menstrual period (LMP) and ultrasound imaging of the first trimester pregnancy. BMI was measured based on pre-pregnancy weight. The medical history and midwifery questionnaires, completed and their weight gain during pregnancy and the occurrence of preterm delivery were studied. Participants in the study, divided into three groups based on pre-pregnancy BMI and three other groups based on weight again during pregnancy; then each group of BMI divided into three subgroups based on pregnancy weight.
    Results
    In this study, the incidence of preterm labor in women with higher and lower BMI was higher than pregnant women with normal BM (p = 0.002). Statistical analysis did not show any statistical significant difference between weight again during pregnancy and preterm delivery (p = 0.82). Survey of both pre-pregnancy BMI and weight again during was apparently significant (p = 0.04) but it was only due to the effect of BMI.
    Conclusion
    This study showed that there is an association between abnormal BMI and preterm deliver. Therefore, education programs and consultation with a specialist in nutrition are suggested for women in reproductive aged