فهرست مطالب

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences - Volume:4 Issue: 1, 2002

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences
Volume:4 Issue: 1, 2002

  • تاریخ انتشار: 1381/03/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات پژوهشی
  • فاطمه نبوی زاده رفسنجانی، صالح زاهدی اصل، جلال واحدیان اردکانی، غلامرضا کمیلی صفحه 1
    هورمون های تیروئید در فعالیت اکثر ارگان های بدن تاثیر می گذارد. مطالعات نشان داده است که این هورمون ها باعث تغییراتی در عناصر خونی از جمله تعداد گلبول های قرمز، مقدار هموگلوبین و هماتوکریت می شوند. با توجه به اهمیت گلبولهای سفید و نقش آنها در بدن و اینکه اثر هورمون های تیروئید روی گلبول سفید و درصد آنها مورد بررسی قرار نگرفته در این مطالعه اثر هیپوتیروئیدی علاوه بر روی تعداد گلبول های قرمز، هماتوکریت و میزان هموگلوبین، تعداد گلبولهای سفید و درصد آنها مورد توجه قرار گرفته است. در هر گروه ده سر موش صحرایی (N-Mari) با میانگین وزنی 246.65 گرم از جنس ماده قرار داشتند. جهت ایجاد هیپوتیروئیدی از متی مازول (500 میلی گرم به ازای هر لیتر آب) در آب آشامیدنی به مدت 20 روز استفاده شد. جهت حصول اطمینان از هیپوتیروئید شدن حیوان ها، با روش RIA مقدار T4 و TSH اندازه گیری می شد. نتایج نشان داد که در حیوانات هیپوتیروئید، مقدار تیروکسین کاهش و TSH افزایش یافت و به دنبال آن مقدار هموگلوبین، درصد هماتوکریت، تعداد گلبول های قرمز و وزن این حیوانات کاهش معنی دار پیدا کرد.علاوه بر این تعداد کل گلبولهای سفید در گروه هیپوتیرویید (559 7200 عدد در هر میکرولیتر) در مقایسه با گروه کنترل (10824203 عدد در هر میکرولیتر) به طور چشمگیری کم شد (p<0.001). همچنین درصد لنفوسیت ها در گروه هیپوتیروئید (62.21.02 درصد) در مقایسه با گروه کنترل 75.81.16 درصد) کاهش معنی داری داشت)(p<0.001) و درصد نوتروفیل های گروه هیپوتیروئید (36.21.07 درصد) نسبت به گروه کنترل (22.61.33 درصد) افزایش معنی دار (p<0.001) یافت. درصد سایر گلبولهای سفید گروه هیپوتیروئید نسبت به گروه کنترل تفاوتی را نشان نداد. در این مطالعه به نظر می رسد که هیپوتیروییدی، با کاهش درصد لنفوسیت ها نسبت به گروه کنترل سیستم ایمنی بدن حیوان را تضعیف می کند. اینکه کدام گروه از لنفوسیت ها کاهش می یابد و با چه مکانیسم هایی این عمل صورت می گیرد، بررسی بیشتری را می طلبد.
    کلیدواژگان: هیپوتیروییدی، سلول های خون، هماتوکریت، هموگلوبین، موش صحرایی
  • عطاالله رخش خورشید، فردوس کردمصطفی پور، محمد جعفری مدرک، محمدرضا قنبری صفحه 9
    در شهر زاهدان در کنار استفاده از آب لوله کشی به علت بالا بودن املاح آن، آب شرب اهالی از منابع آب حاشیه و اطراف زاهدان تامین می شود و معمولا به وسیله تانکر و ظروف، در دسترس اهالی شهر قرار می گیرد و در نتیجه احتمال آلودگی میکروبی آب شهری افزایش می یابد. این مطالعه به منظور تعیین آلودگی میکروبی آب شرب اهالی شهر زاهدان، مخصوصا در سیستم توزیع با تانکر، ظروف، ذخیره شده در منزل و منشاء آب در سال 1379 انجام شده است. به منظور رسیدن به اهداف مطالعه، از 21 منطقه شهر زاهدان 105 نمونه آب بطور تصادفی حامل آب گاری های دستی، آب ذخیره شده در منازل و همچنین تعداد 23 نمونه از منشا های اصلی برداشت آب جمع آوری شد. کلیه نمونه ها در حداقل زمان ممکن برای انجام آزمایش به آزمایشگاه ارسال و اطلاعات مربوط به هر آزمایش در فرم مخصوص گزارش میکروبی ثبت شد. نتایج به دست آمده از نمونه های مورد بررسی حاکی از آن است که نمونه آب تانکرها، ذخیره شده در منازل و منشا اصلی به ترتیب 23.8%، 14.6% و 30.4% حاوی کلیفرم بیشتر از 10 و 19%، 7.3% و 30.4% دارای کلیفرم مدفوعی بودند. در نمونه آب ظروف گاری های دستی آلودگی میکروبی مشاهده نشد. با در نظر گرفتن استاندارد سازمان جهانی بهداشت و همچنین موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بخش قابل توجهی از آبشرب اهالی شهر زاهدان بدون عمل تصفیه غیر قابل شرب می باشد و اهالی از طریق مصرف آبهای شرب غیر لوله کشی در معرض خطر انواع بیماری های منتقله به وسیله آب قرار دارند
    کلیدواژگان: آب شرب، کلیفرم، آلودگی آب
  • سیدمسعود نوری، زهرا حیدری، حمیدرضا محمودزاده ثاقب صفحه 17
    داروها و عوامل شیمیایی مختلفی که در دوران بارداری توسط مادر مصرف می شوند ممکن است اثرات سوئی بر جنین ایجاد نمایند. از جمله حالاتی که مادران آبستن را وادار به استفاده از دارو می کند ظهور لکه های تیره در صورت است که باعث بدنما شدن چهره آنان می شود. عمومی ترین دارویی که برای رفع این لکه ها استفاده می شود اشکال مختلف دارویی هیدروکینون است. در مطالعه حاضر، اثرات سیتوپاتولوژیک کرم هیدروکینون 2% بر سلولهای اپاندیم نخاع جنین خرگوش مورد بررسی قرار گرفته است. 40 راس خرگوش (32 راس ماده و 8 راس نر) از نژاد آلبینو بطور تصادفی انتخاب شدند. پس از سازش با محیط جدید، جفت گیری انجام شد و خرگوش های ماده باردار بطور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند: گروه اول (کنترل) هیچ دارویی دریافت ننمود. گروه دوم در دوره قبل از تمایز جنین داروی هیدروکینون 2% را به صورت کرم بر روی پوست ناحیه پشت به مساحتی معادل ناحیه صورت و گردن، در دو نوبت روزانه (صبح و غروب) دریافت داشت. گروه سوم در دوره رویانی یا دوره اندام زایی، و گروه چهارم در دوره جنینی (فتال) دارو را دریافت نمودند. بلافاصله بعد از تولد نوزادان توسط تیوپنتال سدیم بیهوش شدند. پس از تشریح، نمونه برداری نخاع از فاصله آخرین مهره سینه ای و دومین مهره کمری انجام گرفت. پس از ثبوت نمونه ها در محلول فرمالین 10% و پاساژ معمول بافتی و قالب گیری در پارافین، برشهایی به ضخامت 5-3 میکرومتر داده شد و توسط H&E رنگ آمیزی گردید. سپس سلولهای اپاندیمال کانال مرکزی نخاع از نظر مورفولوژی و نیز آرایش سلولی در گروه های چهارگانه با میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه دوم از نظر نظم سلولها، نسبت هسته به سیتوپلاسم و دانسیته هسته تغییر قابل ملاحظه ای را نسبت به گروه شاهد نشان نداد اما در گروه سوم و چهارم بهم خوردگی نظم سلولها، پیکنوزه شدن بسیاری از هسته ها و بروز روند آپوتوز مشاهده شد. اثرات بارز هیدروکینون بر مورفولوژی سلول اپاندیم احتمال اثرات سوء آن بر عملکرد سلولهای مذکور، تولید و جذب مایع CSF و عملکرد دستگاه عصبی مرکزی را مطرح می سازد لذا در تجویز این دارو در دوره حاملگی بایستی احتیاط بیشتری شود.
    کلیدواژگان: هیدروکینون، سلول اپاندیم، سیتوپاتولوژی، تراتوژن
  • تقی ناصرپورفریور، بتول شریفی مود، مسعود صالحی، نرجس خاتون سالاری صفحه 27
    بیماری سل یکی از مهمترین معضلات بهداشتی درمانی کشورهای جهان بخصوص کشورهای در حال رشد میباشد. نظر به اهمیت این بیماری و گسترش آن و با توجه به وفور بالای سل ریوی در استان سیستان و بلوچستان و مشاهده مواردی از مقاومت به داروهای خط اول درمان ضد سل و نظر به اینکه برخی از گونه های مایکوباکتریوم های نان توبرکولوزیس (NTM) می توانند بیماری مشابه بیماری سل ایجاد کنند، ضرورت بررسی میزان وفور این مایکوباکتریوم ها مد نظر قرار گرفت. این مطالعه مقطعی- توصیفی بر روی 150 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان بوعلی شهر زاهدان در سال 1380 با علائم ریوی که دارای اسمیر و کشت مثبت از نظر باسیل اسید فست (AFB) بودند بدون توجه به سن، جنس و نژاد صورت گرفت. محیط کشت مورد استفاده، محیط لونشتین- جانسون بوده و مایکوباکتریومها از لحاظ سرعت رشد، تولید پیگمان و نهایتا تجمع نیاسین و احیای نیترات جهت تعیین هویت مورد بررسی قرار گرفتند. از مجموع 150 نمونه مورد مطالعه، نتیجه کشت خلط در 91نمونه (60.7%) مایکوباکتریومهای توبر کولوزیس و در 59 نمونه (39.3%)، مایکوباکتریومهای نان توبر کولوزیس بود. از 59 نمونه که مایکوباکتریومهای غیر سلی از آنها جدا شد، 38 نمونه متعلق به زنان (64.4%) و 21 نمونه (35.6%) متعلق به مردان بود. بالاترین درصد جداسازی NTM به میزان 16 نمونه (27.1%) در گروه سنی بالای 60 سال مشاهده گردید که از مجموع بیمارانیکه NTM از آنها جدا گردید و سابقه ابتلاء به بیماری ریوی داشته اند، 11 بیمار زن و 10 بیمار مرد بودند. با توجه به اینکه در بین گونه های مختلف مایکوباکتریوم های غیر سلی مقاومت به داروهای ضد سلی دیده می شود و با توجه به میزان جداسازی مایکوباکتریومهای نان توبر کولوزیس در این تحقیق، توصیه می شود که در صورت امکان در بررسی اولیه خلط بیماران مشکوک به سل از ابتدا ضمن انجام اسمیر و کشت در صورت مثبت شدن آزمایش، بخصوص در این منطقه بررسی نوع گونه و آنتی بیوگرام صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم نان توبر کولوزیس، بیمار ریوی، باسیل اسید فست باسیل، زاهدان
  • محمدرضا شادان، فهیمه خوشابی صفحه 33
    پنیر بعنوان یکی از منابع تامین کننده پروتئین مورد نیاز انسان جایگاه ویژه ای را در رژیم غذایی مردم دنیا و کشورمان بخود اختصاص داده است. آلودگی پنیر به میکروارگانیسم های پاتوژن می تواند سلامت انسان را به خطر انداخته و موجب زیانهای اقتصادی قابل توجهی گردد. هدف از این مطالعه تعیین میزان آلودگی های میکروبی از قبیل کلیفرم، E.Coli، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا در پنیرهای سنتی تولیدی شهر زاهدان بوده است. با توجه به پراکندگی مراکز تولید پنیر (خرده فروشی) و به منظور جلوگیری از خطاهای احتمالی و پوشش یکسان، شهر زاهدان را با توجه به وسعت و جمعیت آن به پنج منطقه (پنج خوشه) مرکزی، شمال شرقی، شمال غربی، جنوب شرقی و جنوب غربی تقسیم نموده و به روش نمونه گیری خوشه ایاز هر منطقه 21 نمونه می بایست انتخاب می شد که به منظور دقت بیشتر کار، بجای 21 نمونه، 24 نمونه از هر منطقه و در کل 120 نمونه از پنج منطقه شهر انتخاب شد. مطالعه انجام شده از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. نتایج این مطالعه نشان داد که 94.2% درصد نمونه ها بیش از حد استاندارد ایران به کلیفرم آلوده می باشند. توزیع تعداد کلیفرم در هر گرم بر حسب مقادیر مختلف نمک و ماده خشک نمونه ها مشابه هم نبوده. (p<0.001) ضمنا بر حسب PH توزیع تعداد این میکروارگانیسم در هر گرم از نمونه ها تفاوت معنی داری با همدیگر داشتند. (p<0.005) در مجموع 52 درصد نمونه ها آلوده به E.Coli بودند و از کل 120 نمونه 25 درصد نمونه ها بیش از حد استاندارد ایران به استافیلوکوکوس اورئوس آلوده بودند. به منظور بهبود کیفیت بهداشتی و کاهش آلودگی میکروبی پنیر که از شیرهای غیر پاستوریزه تهیه می شوند پیشنهاد می گردد که پنیر تهیه شده را در آب نمک با غلظت مناسب (12%) بمدت حداقل 60 روز در دمای 1.7 درجه سانتی گراد نگهداری نمایند. همچنین می توان با افزودن مایه ماست یا استارتر کالچر (حاوی باکتری های مفید تولید کننده اسید لاکتیک (PH پنیر را کاهش داد. ضمنا آموزش و آشنا ساختن تولید کنندگان به رعایت موازین بهداشتی در طی عمل آوری و نگهداری پنیر حائز اهمیت میباشد.
    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، پنیر سنتی، کلیفرم، E، Coli، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا
  • سید رضا موسوی گیلانی، محسن کیان پور، محمود صادقی خراشاد صفحه 43
    پزشکان اعتقاد دارند آمادگی بدنی بعنوان زمینه ای مناسب برای دستیابی به شرایط مطلوب روانی است. بر این اساس هدف از انجام این پژوهش مقایسه سلامت روانی دانشجویان پسر ورزشکار با غیر ورزشکار دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بوده است. در این مطالعه توصیفی- تحلیلی با توجه به حداکثر سقف افراد ورزشکار، 70 نفر دانشجوی پسر ورزشکار در سال تحصیلی 1380-1379 انتخاب شدند. 70 نفر دانشجوی غیر ورزشکار نیز که از نظر مشخصات دموگرافیکی شرایط یکسانی با ورزشکاران داشتند به روش همسان سازی فردی از بین دانشجویان پسر دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انتخاب گردیدند. میانگین سنی دانشجویان پسر ورزشکار در این مطالعه 3.66 24.24 سال بود. سلامت روانی دانشجویان توسط پرسشنامه سلامت عمومی 28 سئوالی (GHQ 28) مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. نتایج پژوهش با استفاده از آزمون آماری (t test) نشان داد که اختلاف معنی داری بین سلامت روانی دانشجویان پسر ورزشکار و غیر ورزشکار وجود دارد. نمره میانگین سلامت روان ورزشکاران (X1=16.13) و غیر ورزشکاران (X2=7.38) بوده است. اختلاف مشاهده شده در سطح (p<0.05) معنی دار بوده و بیانگر وضعیت بهتر سلامت روان ورزشکاران پسر نسبت به غیر ورزشکاران است. با توجه به مشکلات کمتر روانشناختی ورزشکاران می توان اظهار داشت که فعالیتهای بدنی بعنوان یک استراتژی و رویکرد مناسب و ارزان جهت افزایش سلامت روحی در بین دانشجویان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، ورزشکار، غیر ورزشکار
  • صفحه 51
  • گزارش موارد نادر
  • محمد زارع جوشقانی صفحه 53
    مرد 43 ساله ای به علت دفع خون روشن همراه با مدفوع ناشی از ابتلای به کانسر رکتوم در بیمارستان خاتم الانبیا بستری گردیده و تحت عمل Abdomino perineal resection قرار گرفت ولی پس از عمل رژیم غذایی را تحمل ننموده و دچار استفراغ های مکرر گردید. بررسی های بعد از عمل و عمل جراحی بعدی نشان دهنده وجود انسداد سومین قسمت دئودنوم ناشی از تحت فشار قرار گرفتن آن به وسیله تنه شریان مزانتریک فوقانی بود.
    کلیدواژگان: کانسر رکتوم، انسداد، دئودنوم، شریان مزانتریک فوقانی، گاستروژژنوستومی
  • مسعود صالحی صفحه 57