فهرست مطالب

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences - Volume:4 Issue: 3, 2002

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences
Volume:4 Issue: 3, 2002

  • تاریخ انتشار: 1381/09/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فریبا سواد کوهی، سید محمد تقی حسینی طباطبایی، فهیمه حق بین صفحه 123
    شیوع ژن بتا تالاسمی در استان سیستان و بلوچستان بالاست. در حدود 7.5% جمعیت استان ناقل ژن بیماری می باشند. سالیانه تعداد زیادی کودک مبتلا به تالاسمی نوع شدید در استان متولد می شوند که هزینه های سنگینی صرف درمان و نگهداری آنان می شود. در جهت دستیابی به یک شاخص ساده و معتبر برای غربالگری مردم استان اقدام به یک مطالعه تحلیلی مقطعی گردید.در این مطالعه در سال 1376، 2964 نفر از دانش آموزان پسر سال آخر دبیرستان در سطح استان مورد آزمایش فرمول شمارش خون با دستگاه کولتر کانتر قرار گرفته، آنهایی که mcv >=80 fl داشتند، برای انجام تست انتخاب شدند. سپس Hb>=A2 آنها چک شد. تمامی مواردی که HbA2>3.5% داشتند، به عنوان تالاسمی مینور و مواردی که HbA2<3.4% بود به عنوان فقر آهن شناسایی گردیدند. جمعا 397 نفر از افراد مورد مطالعه MCV<80FL داشته که 182 نفر آنها به عنوان تالاسمی مینور و 178 نفر آنها به عنوان فقر آهن معرفی شدند. شاخص Mentzer (MCV/ RBC) در تمامی افراد با MCV<80FL چک شد، مواردی که نسبت 13 یا کمتر بود، به عنوان احتمال تالاسمی مینور مطرح و با وضعیت HbA2 آنها مقایسه گردید. در ادامه مطالعه 37 نفر از افراد با MCV پایین بدلیل عدم همکاری حذف و مطالعه بر مبنای 360 نفر ادامه یافت. در این مطالعه حساسیت تست Mentzer حدود 80% و ویژگی آن 44% بدست آمد. به نظر می رسد که با این تست ساده و ارزان مراحل اولیه غربالگری تالاسمی مینور به راحتی قابل انجام است.
    کلیدواژگان: بتا، تالاسمی، هموگلوبین Mentzer، MCV، A2، فقر آهن
  • عبدالوهاب مرادی، مسعود صالحی، فاطمه رخشانی، مهدی زنگی آبادی، اسماعیل صانعی مقدم، شهلا بهرامی، امیرحسین محققی فرد، اباصلت برجی صفحه 129
    سرخک از بیماری های ویروسی بسیار مسری است. علیرغم واکسن بسیار موثر بر علیه بیماری سرخک، این بیماری هنوز به صورت اندمیک در بسیاری از نقاط دنیا وجود دارد و سالانه باعث مرگ حدود 800 هزار نفر می گردد. با وجود پوشش خوب واکسیناسیون در استان سیستان و بلوچستان، بیماری به صورت اندمیک دیده می شود و با توجه به اینکه ابتلا به سرخک در افراد بزرگسال با شدت بیشتر و عوارض شدیدتر همراه است، سطح ایمنی زنان 15 تا 45 شهر سراوان مورد مطالعه قرار گرفت. در این مطالعه توصیفی مقطعی 365 نمونه خون از خانمهای سنین 15 تا 45 ساله متاهل جمع ‎آوری گردید. جستجوی آنتی بادی بر علیه ویروس سرخک به روش الایزا صورت گرفت. در زمان نمونه گیری اطلاعات لازم از طریق مصاحبه و ثبت در پرسشنامه جمع آوری گردید. 89.6% افراد مورد مطالعه بر علیه سرخک دارای آنتی بادی بودند. بین سن و ایمنی برعلیه سرخک با آزمون کای اسکوئر (P=0/0005) و تعداد افراد خانواده ارتباط معنی دار وجود داشت. (P=0/001) با توجه به اینکه جمعیت ایمن جامعه بر علیه این ویروس در جمعیت مورد مطالعه کمتر از 95% می باشد، احتمال بروز اپیدمی در منطقه هر چند سال یکبار وجود دارد. برنامه ریزی دقیقتری برای واکسیناسیون بر علیه این بیماری و ارزیابی اثر واکسیناسیون در تغییر سطح سرمی آنتی بادی در این استان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سطح ایمنی، سرخک، زنان در سنین باروری، سرواپیدمیولوژی
  • کاسدالله یخایی، علی نویدیان، محمدعلی طبسی، غلام حسین سرگزی صفحه 135
    ارزشیابی اعضای هیئت علمی دانشگاه ها به روش های مختلف توسط دانشجو، مصاحبه، مشاهده، خودسنجی، همکاران، کارهای تحقیقاتی و علمی و... انجام می شود که یکی از این شیوه ها، روش بحث انگیز و انتقادپذیر ارزشیابی توسط دانشجو است. پژوهش حاضر به روش توصیفی - تحلیلی در سال 1380 دیدگاه اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان را نسبت به ارزشیابی استاد بررسی نموده است. جامعه پژوهش را کلیه اعضای هیئت علمی علوم پایه (83 نفر) تشکیل داده اند. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته ها نشان داد 60.1 درصد افراد، ارزشیابی توسط دانشجو، 20.8 درصد ارزشیابی از طریق انجام کارهای تحقیقاتی، 19.5 درصد ارزشیابی از طریق خودسنجی، 16.9 درصد ارزشیابی توسط مدیر گروه، 13 درصد ارزشیابی به روش همکار از همکار، 8.9 درصد ارزشیابی براساس واحدهای تدریس شده و 5.2 درصد افراد نیز ارزشیابی توسط معاونت آموزشی دانشکده را بیشتر از 20 درصد تایید نموده اند. همچنین 57.9 درصد جامعه مورد پژوهش اغراض شخصی، 85.6 درصد عدم صداقت، 89.1 درصد افراد بی توجهی و عدم دقت دانشجویان را در تکمیل فرمهای ارزشیابی موثر دانسته اند. براساس یافته ها پژوهش چنانچه بخواهیم ارزشیابی دقیق و قابل اعتمادی را از اعضای هیئت علمی دانشگاه انجام دهیم، بایستی از روش های مختلف ارزشیابی همزمان استفاده نمود و تنها یک روش آن هم ارزشیابی توسط دانشجو جهت قضاوت و تصمیم گیری ملاک عمل قرار نگیرد.
    کلیدواژگان: اساتید، ارزشیابی، دانشجو
  • مهدی زنگی آبادی، مظهر اقبال قریشی، مریم خوشیده، مسعود رودباری، شهلا بهرامی صفحه 141
    در منابع مختلف محیط کشت دیاموند به عنوان محیط کشت طلایی و یکی از بهترین روش های تشخیص تریکوموناس واژینالیس معرفی شده است. از طرفی تهیه این محیط کشت پرهزینه و وقت گیر می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین حساسیت روش های ساده و در دسترس نسبت به محیط کشت دیاموند بوده است. در این بررسی که در زایشگاه قدس زاهدان انجام شده، تعداد 597 نمونه واژینال بصورت مستقیم با استفاده از روش گسترش مرطوب و محیط کشت دورسه مورد آزمایش قرار گرفت. از محیط کشت دیاموند به عنوان معیار استاندارد استفاده شد. محیط کشت دیاموند 36 مورد آلودگی (5.7%) را آشکار ساخت. حساسیت روش گسترش مرطوب و محیط کشت دورسه نسبت به محیط کشت دیاموند، به ترتیب 75% و 83.3 % تعیین گردید. آزمون مک نمار هیچگونه اختلافی بین حساسیت محیط کشت دورسه و محیط کشت دیاموند نشان نداد. با توجه به نتایج حاصله، حساسیت محیط دورسه قابل توجه و ارزشمند است. بنابراین توصیه می شود با در نظر داشتن شرایط فعلی مراکز درمانی جامعه از حیث امکانات، نیروی انسانی و هزینه از این محیط کشت به طور روتین استفاده شود.
    کلیدواژگان: تریکوموناس واژینالیس، حساسیت، گسترش مرطوب، محیط کشت، دورسه، دیاموند
  • حسین علی خزاعی، سید رضاهاشمی، اصغر آقامحمدی، ابوالحسن فرهودی، نیما رضایی صفحه 149
    آلرژنها سبب ایجاد علائم مختلف در بیماری های آلرژی می شوند که تاکنون بسیاری از آنها مورد شناسائی قرار گرفته اند. به منظور شناسایی عوامل ایجاد کننده بیماری های ازدیاد حساسیت در استان سیستان و بلوچستان، بررسی فراوانی آلرژنها در مرکز این استان انجام گرفت تا زمینه مناسبی برای تشخیص و درمان صحیح بیماران صورت گیرد. تعداد 894 بیمار مبتلا به آلرژی مراجعه کننده به بیمارستان خاتم الانبیاء (ص) زاهدان طی مدت 36 ماه (1381 - 1379) مورد مطالعه قرار گرفتند. تست پوستی Prick به صورت اپی کوتانئوس از قسمت جلوی ساعد بر روی تمامی این بیماران صورت گرفت. 382 بیمار مذکر و 512 نفر مونث بودند. سن بیماران از 7 سال تا 67 سال متغیر بود و اکثریت بیماران در گروه های سنی 40-20 سال قرار داشتند. شایعترین علت مراجعه در بیماران رینیت بود که 481 بیمار از آن شکایت داشتند (53.8%) سایر علل شایع مراجعه عبارت بودند از آسم (24%) و کهیر (15%). شایعترین آلرژنهای شناسایی شده عبارت بودند از مایت (86%)، پر (76%)، آسپرژیلوس (51%) همچنین 24% افراد به چمن، 22% به تخم مرغ، 17% به گردو، 14% به شیر گاو، 12% به گوشت گاو و 9% به فندق حساسیت داشته اند. در زاهدان شایعترین علت مراجعه بیماران آلرژیک، رینیت می باشد و مایتهای خانگی از عمده ترین منابع آلرژنی موجود در گرد و غبار خانگی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: بیماری های ازدیاد حساسیت، آلرژی، آلرژن، تست پوستی، مایت
  • مسعود صالحی، اسماعیل صانعی مقدم، سهیلا خسروی صفحه 155
    تنها راه پیشگیری موثر از ابتلا به عفونت هپاتیت B و در نتیجه جلوگیری از ابتلاء به بیماری های مزمن کبدی و کانسر هپاتوسلولار، واکسیناسیون هپاتیت B بخصوص در دوران نوزادی است. در ایران از ابتدای سال 1372 کودکان علیه عفونت هپاتیت B واکسینه می شوند. ارزیابی واکسیناسیون عمومی ضروری است. در این مطالعه که در سال 1376 انجام شده است، وجود AntiHBs پس از واکسیناسیون کامل هپاتیت B در 324 کودک 15 تا 23 ماهه شهر زاهدان مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها به شکل تصادفی از جمعیت تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهری زاهدان انتخاب شدند. میزان ثبت شدن AntiHBs در پسران 77 درصد، در دختران 80 درصد و در مجموع 78.4 درصد بود. میزان مثبت شدن آنتی بادی پس از واکسیناسیون کمتر از حد انتظار بوده، توصیه می شود مطالعات کاملتری در منطقه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، واکسیناسیون، AntiHBs، کودکان زاهدان
  • آیین نگارش مجله
    صفحه 159
  • مهناز بنی هاشمی صفحه 161
    طدر موپریوستوزیس اولیه یک سندرم شایع ارثی نادری است که با تغییراتی به صورت ضخیم شدگی و چین خوردگی پوست و نیز ضخیم شدن استخوانهای انتهایی، چماقی شدن انگشتان دست و اختلال در سایر اعضاء از جمله دستگاه گوارش همراه می باشد. انتقال ارثی بیماری به صورت اتوزومال غالب با نفوذ متغیر است. هرچند یک خانواده با فرم اتوزومال مغلوب نیز گزارش شده است. بیماری عمدتا در مردان دیده می شود. نوع ثانویه بیماری که شایعتر می باشد، با بیماری ریوی مرتبط است. درمان بیماران معمولا علامتی است. در این گزارش یک مورد از نوع اولیه معرفی می شود.
    کلیدواژگان: بیماری ژنتیک، پاکی در موپریوستوزیس اولیه
  • شعله راهبی، همایون عالی داعی صفحه 165
    با وجود پیشرفتهای زیادی که در زمینه علم مواد دندانی ترمیمی صورت گرفته است، هنوز هم آمالگام به عنوان انتخابی مناسب جهت ترمیم دندانهای خلفی به خصوص در حفرات وسیع مورد استفاده قرار می گیرد و بدلیل حساسیت تکنیکینسبتا کم، خواص مکانیکی مطلوب، دوام کلینیکی و هزینه پائین، قسمت اعظمی از ترمیمهای دندانپزشکی را به خود ختصاص می دهد...