فهرست مطالب

بانوان شیعه - پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1389)

نشریه بانوان شیعه
پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سوران رجبی صفحه 7
    با توجه به پذیرش حجاب به عنوان یکی از احکام مهم و اساسی برای بانوان در دین مبین اسلام و نقش آن در استقلال فکری، سیاسی و اجتماعی جامعه، این تحقیق با هدف بررسی میزان رعایت حجاب برتر در دانشجویان و تاثیر آن بر شادکامی صورت گرفت. نمونه آماری این مطالعه 218 نفر (53 نفر دانشجوی دانشگاه پیام نور مرکز اردبیل، 60 نفر دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل و 105 نفر دانشجوی دانشگاه محقق اردبیلی) بوده است،که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از بین کلیه دانشجویان دختر دانشگاه های آزاد واحد اردبیل، دانشگاه پیام نور اردبیل و دانشگاه محقق اردبیلی انتخاب شده اند. در قالب روش زمینه یابی از نوع مقطعی و روش علی مقایسه ای از پرسشنامه شادکامی آکسفورد، پرسشنامه نگرش به حجاب برتر و ابزار مشاهده برای جمع آوری داده ها استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد 1/21 درصد از دانشجویان، حجاب برتر را رعایت می کنند، 67 درصد دارای حجاب نسبی هستند و 9/11 درصد بدحجاب می باشند. این مطالعه نشان می دهد که توجه بیشتر به فرهنگ اصیل اسلامی و سرمایه گذاری در فعالیت های فرهنگی و هویت واقعی بخشیدن به شخصیت زن مسلمان در جهت شناخت و پذیرش ارزش های اسلامی و انتقال صحیح آن به نسل آینده لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: حجاب برتر، شادکامی، دانشجو
  • ایرج شاکری نیا صفحه 27
    با هدف بررسی سرمایه اجتماعی خانوادگی، رضایتمندی از زندگی زناشویی و بهداشت روانی در نمونه ای از زنان استفاده کننده از شبکه های ماهواره ای، 89 نفر از این بانوان (54 جوان و 35 مسن) مورد پژوهش قرار گرفتند. نتایج به دست آمده با آزمون t استیودنت تک نمونه ای و دو نمونه ای، همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج بررسی نشان داد که آزمودنی های مشارکت کننده در تحقیق از سرمایه اجتماعی ضعیف تر، رضایتمندی از زندگی کمتر و بهداشت روانی نامطلوب تری برخوردارند. بانوان جوان و مسن مشارکت کننده در تحقیق از لحاظ متغیرهای سه گانه سرمایه اجتماعی، رضایتمندی از زندگی و بهداشت روانی با یکدیگر تفاوت معنی دار ندارند. بین سرمایه اجتماعی، رضایتمندی از زندگی و بهداشت روانی بانوان مشارکت کننده در تحقیق همبستگی وجود دارد و این همبستگی به لحاظ آماری معنی دار است و از بین متغیرهای رضایتمندی از زندگی و سرمایه اجتماعی خانوادگی، به ترتیب رضایتمندی از زندگی و سرمایه اجتماعی خانوادگی بر بهداشت روانی بانوان مشارکت کننده در تحقیق اثر می گذارد. با توجه به اینکه امروزه به بهانه جهانی شدن، کشورهای استعمارگر با کمک ابزارهای فرهنگی نظیر ماهواره ها تلاش می کنند تغییرات فرهنگی مورد نظر خود را ایجاد کنند، پیشنهاد این مقاله در جهت جلوگیری از آسیب های پنهان این است که به همه، بخصوص اقشار آسیب پذیر، یعنی زنان خانه دار و جوانان، توجه بیشتری شده، برنامه های فرهنگی متنوعی برای پر کردن خلا های فرهنگی آنان تولید و اجرا شود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی خانوادگی، رضایتمندی از زندگی زناشویی، زنان استفاده کننده از شبکه های ماهواره ای
  • سحر کاوندی، غلامحسین انتصار فومنی صفحه 47
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی نقش حجاب و پوشش اسلامی در سلامت روانی و مصونیت اجتماعی زنان صورت گرفته است. حجم نمونه پژوهش تعداد 326 نفر از زنان بالای 18 سال (169 زن باحجاب و 157 بدحجاب) بوده که به روش پیمایشی با استفاده از پرسش نامه های مصونیت اجتماعی (محقق ساخته) و سلامت عمومی GHQ-28 مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج تحقیق به کمک آزمون های آماری خی دو، t، همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس یک طرفه استخراج گردید.
    یافته های پژوهش نشان داد:همبستگی معناداری بین سلامت روانی و حجاب وجود دارد و زنان باحجاب نسبت به زنان بدحجاب از سلامت روانی بیشتری برخوردارند.
    زنان با حجاب در مقایسه با زنان بدحجاب دارای مصونیت اجتماعی بیشتری هستند.
    همچنین نتایج پژوهش در رابطه با نقش حجاب در سلامت روانی و مصونیت اجتماعی با آیات و روایات متعدد انطباق دارد.
    کلیدواژگان: حجاب، مصونیت اجتماعی، سلامت روانی، باحجاب، بدحجاب
  • احمد زندوانیان، صادق شمشادی صفحه 65
    در مقاله حاضر، که مقاله ای سندی تحلیلی است، ضمن تعریف غریزه جنسی، تربیت و آموزش جنسی، به اهمیت تربیت جنسی زنان به عنوان قشر تاثیرگذار در جامعه پرداخته شده است. تربیت جنسی امری مداوم و مستمر در تمام مدت زندگی است، از این رو، سعی شده است تا مسائل مربوط به امور جنسی و جنسیتی زنان در چهار دوره اصلی و دوره های فرعی با تکیه بر منابع اسلامی شیعی مورد تشریح قرار گیرد. این چهار دوره عبارتند از:دوران پیش از بلوغ (تولد تا 9- 12 سالگی)؛ دوران بلوغ از 12 سالگی تا پیش از ازدواج؛دوران تاهل (ازدواج، بارداری، همسرداری و فرزندپروری)؛ و سرانجام دوران یائسگی و پیری. نیز به آسیب هایی که در هر مرحله شیوع بیشتری دارند اشاره شده است. همچنین، جایگاه غریزه جنسی در سه بستر افراط، تفریط و اعتدال، در فرهنگ اسلامی و فرهنگ غربی به طور اجمال با یکدیگر مقایسه شده اند.
    کلیدواژگان: زنان، تربیت جنسی، غریزه جنسی
  • محمدعلی الهی، ولی الله ملکوتی فر صفحه 99
    اسلام و مسیحیت هر دو جزء ادیان بزرگ هستند و رسالتشان هدایت بشر به سمت و سوی کمال است و ازدواج نیز یکی از عوامل بزرگ در هدایت و تامین سعادت نوع بشر می باشد. از این رو، این دو مکتب بزرگ آسمانی احکام و دستوراتی حول محور ازدواج دارند. ما در این مقاله برآنیم به منظور درک بهتر و بیشتر منزلت ازدواج، به بررسی تطبیقی این پدیده بزرگ اجتماعی در این دو آیین الهی بپردازیم. بنابراین، ضمن بیان فلسفه ازدواج، به وجوه افتراق و اشتراک آن در این ادیان خواهیم پرداخت و در نهایت، به این نتیجه می رسیم که هر دو دین ازدواج را مقدس می شمارند. البته اسلام فلسفه ازدواج را پاسخ گویی به ندای فطرت می داند، اما مقدس شمردن ازدواج در مسیحیت هرگز به معنای ارزش ذاتی و فطری ازدواج نیست، بلکه ارزش ذاتی و اساسی برای عزوبت است. مسیحیت عزوبت را پاسخ اولیه به فطرت و طبیعت انسان می داند؛ از این رو، به عزوبت به عنوان صفتی برتر از تاهل نگاه می کند و بر این عقیده است که ازدواج برای افرادی تشریع شده است که نتوانسته اند عزوبت همراه با عفت داشته باشد.
    کلیدواژگان: اسلام، مسیحیت، ازدواج، عزوبت، فطرت
  • نهله غروی نایینی، حامد مصطفوی فرد صفحه 125
    صحبت از حقوق زنان موضوعی رایج در محافل علمی و دانشگاهی بوده و هست؛ و بخصوص با توجه به رواج جریان های دفاع از حقوق زنان، این رویکرد روندی رو به رشد را می پیماید. غالب این آثار که در دفاع از تعالیم وحیانی اسلام به رشته تحریر درمی آیند، به بیان حکمت های تشریع می پردازند. نگارنده با نگاهی نو به مبحث حقوق و تکالیف زنان، ابتدا به تبیین مبنای شارع در تشریع احکام در حوزه رفتارهای اجتماعی می پردازد و سپس به برخی شبهات در عرصه حقوق زنان بلکه مهم ترین آنها شامل: عدم پذیرش شهادت آنان در برخی موارد، قضاوت زنان، تعدد زوجات، حکم حجاب و ریاست مرد بر خانواده بر اساس این مبنا که از آن به عنوان «اصل تکلیف مداری و نفی حق انگاری» یاد می کند، پاسخ می دهد.
    کلیدواژگان: حق، تکلیف، شهادت، قضاوت، تعدد زوجات، حجاب، ریاست مرد
  • محمد عابدی اردکانی، محسن شفیعی سیف آبادی، روح الله نادری بنی صفحه 153
    در سال های اخیر، به ویژه از دهه سوم انقلاب اسلامی، جریانی با عنوان «فمینیسم» در ایران ظهور یافته و حامیانی را به گرد خویش جمع نموده است. در یک دسته بندی کلی، می توان این نحله فکری را به دو طیف لائیک و روشن فکران دینی تقسیم نمود. از آن رو که در ایران گروه دوم غالبند، این مقاله صرفا بر این موضع فکری تمرکز یافته است. آنها با استفاده از متون دینی، به ویژه با بهره گیری از اصل برابری تمام افراد بشر در قرآن، مردسالاری و تبعیض جنسی را مردود دانسته و خواستار برابری زن و مرد هستند. لیکن در مقابل این جریان، عالمان سنتی، به اعتراض و مخالفت برخاسته و موضع و نگرش فمینیست ها را نسبت به زنان برنتافته اند.
    اکنون سوال اصلی مقاله این است که «فمینیست های نواندیش دینی چه موضع یا نگرشی نسبت به زن اتخاذ کرده اند که عالمان سنتی تاب نیاورده، آنها را به طور جدی مورد نقد و اعتراض قرار داده اند؟» فرضیه تحقیق حاضر نیز از این قرار است: «تفسیر متفاوت فمینیست های نواندیش دینی از «زن» و استناد آنها به متون دینی به طور متمایز از عالمان سنتی، آنها را به اعتراض و نقد جدی از فمینیست ها سوق داده است.»
    کلیدواژگان: فمینیسم، نواندیش دینی، عالمان سنتی، زن، ایران
|
  • Dr. Suran Rajabi Page 7
    In view of assuming Hijab (Islamic veil) as one of the important and basic religious precepts for women in Islam and its role in intellectual, political and social independence of the society, the present research was conducted to study the rate of using the best veil among the university students and its effect on happiness. The research sample was composed of 218 subjects (53 students from Payam-e Nur University in Ardabil, 60 students from Islamic Azad University in Ardabil, and 105 students from Muhaqeq Ardabili University). The subjects were selected using cluster random sampling among the whole body of female students in those three universities. The Oxford Happiness Questionnaire, the questionnaire of attitude towards the best veil, and the observation devices for data-gathering were used to conduct a survey using cross-sectional and causal-comparative methods. The results showed that 21.1% of students use the best veil, 67% use partial veil, and 11.9% are poorly-veiled. The study showed that paying more attention to true Islamic culture, investment in cultural activities, and granting real identity to the character of the Muslim woman are necessary for recognizing and accepting Islamic values and transferring them properly to the future generation.
    Keywords: the best Hijab, happiness, university student
  • Dr. Iraj Shakeri, Nia Page 27
    Aiming at investigating the familial social asset, satisfaction in marital life, and mental health in a sample of women watching satellite channels, 89 women (54 young, 35 old) were studied. The results were analyzed using one-sample and two-sample Student’s t-test, Pearson correlation, and regression analysis. The results showed that the subjects were enjoying weaker social asset, less marital satisfaction, and lower level of mental health. The young and old subjects had no meaningful difference regarding the three variables of social asset, marital satisfaction, and mental health. There was a statistically meaningful correlation between these three variables in the subjects. The variable ‘marital satisfaction’ was more effective than the variable ‘familial social asset’ in influencing the subjects’ mental health. Considering the fact that colonialist states try, as an excuse for globalization, to use cultural devices such as satellite channels to generate the cultural changes they wish, the present article suggests that more attention must be paid especially to the vulnerable groups such as youths and women by providing a variety of cultural programs to fill the cultural gaps as a way to preclude hidden harms to them.
    Keywords: familial social asset, marital satisfaction, women watching satellite channels
  • Dr. Sahar Kawandi, Dr. Gholam, Hussein Intesar Fumani Page 47
    The present research aimed at investigating the role of Islamic veil (Hijab) in women’s mental health and social immunity. The research sample was composed of 326 women over 18 years old (169 well-veiled and 157 poorly-veiled), surveyed using questionnaires on social immunity (researcher made) and on general health (GHQ-28). The results were obtained through following statistical tests: chi-square, t-test, Pearson correlation, and one-way analysis of variance. The findings showed that:- There is a meaningful correlation between mental health and Hijab, and the well-veiled women enjoy a higher mental health;- Well-veiled women enjoy a higher social immunity compared to the poorly-veiled ones;Besides, the results regarding the role of Hijab in mental health and social immunity conform to the Quranic verses and Islamic traditions.
    Keywords: Hijab, social immunity, mental health, well, veiled, poorly, veiled
  • Dr. Ahmad Zandawaniyan, Sadeq Shemshadi Page 65
    The present article, a documentary-analytical research, defines the sexual instinct and sexual education first; then, it deals with sexual education of women as an effective section of the society. Sexual education is a continuous process in one’s whole life. Thus, we have tried to explain the issues concerning women’s sexual affairs in four primary periods and some other secondary periods based on Islamic-Shiite sources. These periods are as follows: a) the period before puberty (from the birth up to 9-12 years old); b) the puberty period from 12 years old up to pre-marriage period; c) the marital period (marriage, pregnancy, wifehood, and motherhood); and finally d) period of menopause and oldness. Besides, the impairments common in each period are also mentioned here. Furthermore, the status of sexual instinct in three categories of ‘excess’, ‘negligence’ and ‘moderation’ in Islamic and western cultures have been synoptically compared.
    Keywords: women, sexual education, sexual instinct
  • Muhammad Ali Ilahi, Dr. Waliullah Malakuti, Far Page 99
    Islam and Christianity both are great religions whose mission is guiding humans towards perfection; and marriage is one of the great factors in guidance and perfection of human beings. Therefore, these two great celestial religions have precepts and prescriptions regarding marriage. In the present article, we try to comparatively study this great social phenomenon in these two divine religions in order to have a better understanding of it. So, we will state the philosophy of marriage and mention the common pints and differences of these two religions as regards marriage to conclude that both religions regard marriage as a sacred institute. Islam, of course, considers the philosophy of marriage to be answering to the natural need inside humans; but in Christianity, the sacredness of marriage does not mean its inherent value at all. Rather, this is the celibacy that enjoys inherent and basic value. Christianity regards celibacy as the primary answer to the human nature. So, it considers celibacy higher than matrimony, holding that marriage has been legislated for those who cannot have celibacy with chastity.
    Keywords: Islam, Christianity, marriage, celibacy, nature
  • Dr. Nehla Gharawi Naini, Hamed Mustafawi, Fard Page 125
    It has been, and still is, common in scientific and academic circles to speak of women’s rights. This approach is growing more in view of the recent increase in trends for defending women’s rights. Most of the works written in defense of Islamic teachings state the philosophies of religious legislation. The writer uses a new outlook to the women’s rights and their obligations to explain the legislator’s basis in legislating rules for social behaviors; He, then, deals with some questions expressed in the realm of women’s rights regarding the following issues: not accepting women’s testimony in some cases, women’s judgment, polygamy, religious precept on Hijab, and the man’s heading the family. The writer, then, answers these questions on the basis of the principle he calls ‘obligation-centrality and negating false rights’.
    Keywords: right, obligation, testimony, polygamy, Hijab, man's headship
  • Dr. Muhammad Abedi Ardakani, Mohsen Shafii Sayf, Abadi, Rohollah Naderi Bani Page 153
    In the recent years, especially from the 3rd decade of the Islamic Revolution on, a trend called ‘feminism’ emerged in Iran, gathering some followers. In a general classification, we may classify this stream into two types: laic and religious intellectuals. Since the second group is predominant in Iran, the present article merely centers on studying this group. They would use religious texts, especially the principle of equality of all human beings in the Quran, to reject democracy and gender discrimination, demanding equality of men and women. Traditional religious scholars, however, have opposed them and rejected the feminist attitude towards women.The main question in this article is as follows: “What have been the new religious feminist thinkers’ position and their attitude towards women, which has have been criticized and rejected by traditional scholars?” The research hypothesis is as follows: “The new religious feminist thinkers’ different interpretation of women and their adducing to religious texts in a way other than that of the traditional scholars have led these scholars to reject and criticize the feminist trend seriously.”
    Keywords: feminism, new religious thinkers, traditional scholars, woman, Iran