فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 55 (پاییز 1395)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 55 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حسن قریشی کرین صفحه 7
    سلجوقیان پس از تسلط بر ایران، برای اداره قلمرو وسیع خود، از وزرای ایرانی برای کسب مشروعیت، مقبولیت و اداره کشور بهره بردند. رقابت های سیاسی در بین وزرا و خاندان سلطنتی، موجب شد تا راه برای ورود پیروان مذهب رقیب به ویژه شیعیان امامی به دربار گشوده شود. البته سیاست تسامح مذهبی ملکشاه و نفوذ ترکان خاتون و نزدیکان شیعه او، به نفوذ شیعیان امامی کمک کرد. مجدالملک قمی یکی از وزرای معروف این دوره بود که عوامل فوق در قدرت یابی او نقش زیادی داشت. او از وزیران معروف دوره میانی امپراتوری سلجوقی بود که حدود دو سال وزارت برکیارق را برعهده داشت؛ مجدالملک در مدت وزارت، اقدامات ارزنده ای در زمینه نفوذ تشیع در دربار سلجوقی و بازسازی و رونق دادن قبور ائمه و بزرگان شیعه انجام داد. این پژوهش، با روش توصیفی تحلیلی و از طریق مطالعه کتابخانه ای، ضمن بررسی زندگی و اقدامات مجدالملک، به نقش او در پیشبرد تفکر شیعی و ترویج اندیشه امامیه و بنای اماکن متبرکه پرداخته و فرجام او را تبیین نموده است.
    کلیدواژگان: سلجوقیان، مجدالملک قمی، تشیع، قبور ائمه، قم، بقیع
  • اصغر جوانی، حبیب الله کاظم نژادی صفحه 27
    فرهنگ و مذهب شیعی، در ادبیات مذهبی و هنر در دوران تیموری و صفویه نمود یافت و در دوران قاجار به اوج خود رسید. در این دوره، اوضاع سیاسی اجتماعی، بستر ظهور نقاشی هایی با مضامین مذهبی را به وجود آورد. به دلیل تحولات پس از مشروطه، نقاشی مذهبی عمدتا به نقاشی های عامیانه ای محدود بودکه بیش تر نقاشان غیرحرفه ای انجام می دادند. هنر نقاشی به عنوان یکی از عرصه های فعالیت بشر از دیرباز تاکنون، با ظهور در نقش ها و تعاریف گوناگون تداوم یافته است. از جمله روش هایی که برای تصویر کردن موضوعات وقایع مذهبی به کار گرفته شده، روش شمایل نگاری شیعی در نقاشی های قهوه خانه ای است. یکی از ویژگی های مهم شمایل نگاری شیعی در نقاشی قهوه خانه ای، پیوستگی اش با دین و باورهای اسلامی است. سوال پژوهش این است که شمایل نگاری شیعی در نقاشی های قهوه خانه ای با موضوع عاشورا چه ویژگی هایی دارد؟ بر این اساس، هدف پژوهش، شناخت ویژگی های شمایل نگاری عاشورا در نقاشی قهوه خانه ای، از طریق بررسی بازتاب باورهای شیعی است. روش پژوهش به شیوه توصیفی انجام گرفته و ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: امام حسین، شمایل نگاری شیعی، واقعه عاشورا، نقاشی قهوه خانه ای
  • سیده مطهره حسینی، اصغر شکری مقدم صفحه 47
    شمار شیعیان روسیه را از 3٪ درصد (ششصد هزار نفر) از جمعیت مسلمانان این کشور تا حدود سه میلیون نفر (15٪) ذکر کرده اند. تاکنون مطالعه جامعی درباره جزئیات زندگی شیعیان و کیفیت جامعه شیعیان روسیه، انجام نشده است؛ لذا در این مقاله، ابتدا به کمیت و شمار جمعیت های شیعی در روسیه می پردازیم. نیز به چگونگی ورود آن ها به مناطقی که در آن ساکنند نیز اشاره می کنیم. سپس درباره کیفیت زندگی شیعیان مسکو به ویژه مشاغل و وضع معاش و گروه های سازمانی آن ها سخن می گوییم. در پایان، به نوع ارتباط شیعیان با جامعه روس و غیرشیعه و سیاست های جمهوری اسلامی ایران در قبال آنان بحث می شود.
    کلیدواژگان: شیعیان روسیه، ایران، آذری ها، تصوف
  • ایمان قلندریان گل خطمی، مهدی حقیقت بین صفحه 69
    از آن جا که منظر شهری، امکان قرائت محیط را به بیننده می دهد، جایگاه مهمی در شهرسازی دارد. منظر شهری باید ویژگی های مختلفی داشته باشد که امنیت یکی از آن هاست. امنیت از جمله اصولی به شمار می آید که در اسلام به آن توجه فراوانی شده است. اسلام برای تمامی جنبه های زندگی بشر برنامه دارد و آشکارا پیدایش امنیت، فراوانی و رفاه را در رعایت قوانین و مقررات حاکم بر روابط اجتماعی با تکیه بر عقل و شرع قرار داده است. قواعد فقه یکی از منابع مورد استفاده در اسلام برای استخراج احکام و روش عمل، به شمار می آید.
    در این مقاله، تلاش شده ضمن معرفی اصول شهر امن و عوامل موثر در دست یابی به امنیت در اسلام، معضلاتی چون به خطر افتادن جان و مال مسلمانان، آسیب های مادی و معنوی مرتبط با فعالیت و رفتار دیگران، اتلاف مال و... معرفی گردند که این آسیب ها، تهدید و نقضی بر نمایش و تجسم امنیت در شهر و منظر آن است. به موضوعات یادشده آشکارا در قواعد فقهی اشاره شده و توجه و دخالت آن ها در قوانین شهری، می تواند نقش بسزایی در ظهور و دست یابی به امنیت در منظر شهری داشته باشد.
    نتایج حاصل از پژوهش، نشان می دهد با تکیه بر قواعد و منابع فقهی و حضور مجتهدان و صاحب نظران در جلسات تدوین اصول کلی مدیریتی و اجرایی شهر، می توان زمینه های لازم برای ظهور و تجسم مفاهیم و آموزه های دینی مرتبط با شهر و زندگی اجتماعی شهروندان در منظر شهری را فراهم نمود.
    روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و جمع آوری داده ها، به صورت اسنادی و کتابخانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: منظر شهری، امنیت، قواعد فقه، اسلام
  • هادی نوری، نیما میوه چی صفحه 99
    پژوهش حاضر، این مساله را بررسی می کند که تفسیر ماکس وبر از اسلام، با حکم ویژه او درباره پروتستانتیسم ارتباط بسیار ضعیفی دارد. بر این اساس، پرسش علمی پژوهش حاضر این است که «اخلاق اقتصادی موجود در پروتستانتیسم (در چارچوب نظریه اخلاق پروتستانی وبر) تا چه اندازه با اخلاق اقتصادی مذهب شیعه قابل مقایسه است؟» از این جهت، روش پژوهش از نوع مقایسه ای بوده که دنبال یافتن وجوه تفاوت و تشابه این مذاهب در مقوله اخلاق اقتصادی است. بر این اساس، هفت شاخص از تز اخلاق پروتستانی وبر استخراج گردیده و به عنوان مبنای مقایسه اخلاق اقتصادی از آن استفاده شده است. یافته های این پژوهش، نشان می دهد که اخلاق اقتصادی در پروتستانتیسم و تشیع بر مبنای نظریه ماکس وبر، فاقد انطباقند.
    کلیدواژگان: اخلاق اقتصادی، سرمایه داری، پروتستانتیسم، وبر، اسلام، شیعه
  • لیدا مودت، جواد موسوی دالینی صفحه 127
    قبیله بنی عقیل، در دوران ضعف و انحطاط حمدانیان، موفق گردیدند حکومت خود را با غلبه بر شهرهای موصل و نصیبین و با پرداخت خراج و اظهار تابعیت نسبت به امرای بویهی بنیان گذارند. با توجه به این که حکومت بنی عقیل در منطقه ای سوق الجیشی و راهبردی مستقر بود، حکومت آنان برای حکومت های هم جوار اهمیت بسیاری داشت.
    حکومت بنی عقیل شیعی، از سویی با اعلام استقلال از آل بویه و از سوی دیگر با اظهار تابعیت نسبت به فاطمیان، قدرت خود را تثبیت کردند. پیمان های سست و نیم بند این حکومت با فاطمیان و سلجوقیان، دوره گذاری در طول حکومت بنی عقیل بود؛ اما با استقرار و تثبیت سلجوقیان در عراق، حکومت بنی عقیل تحت تابعیت سلجوقیان قرار گرفت. با اظهار تابعیت بنی عقیل از سلجوقیان، این حکومت قدرت خود را در شمال شام گسترش داد؛ از این رو، با بسط و نفوذ بنی عقیل در منطقه یادشده به کشمکش با سلاجقه روم و سلاجقه شام منجر گردید که طی این منازعات، قدرت بنی عقیل رو به افول نهاد. گفتنی است، سیاست بنی عقیل در قبال هر کدام از حکومت ها، بر اصل حفظ موجودیت سیاسی استوار بوده است.
    کلیدواژگان: بنی عقیل، آل بویه، فاطمیان، سلجوقیان، حمدانیان
  • احسان قدرت اللهی، مرضیه درویشی صفحه 159
    ابوالمکارم رکن الدین علاءالدوله احمدبن محمدبن احمد بیابانکی سمنانی (659736ق)، از عرفای بزرگ کبروی به شمار می آید که به اعتبار وی، این طریقت «علائیه» نیز خوانده شده است. خاندان علاءالدوله، از خانواده های اصیل و ثروتمند سند بودند که به سمنان کوچ کردند و در عصر ایلخانان، صاحب مشاغل دولتی بودند. دوران زندگی علاءالدوله را به دو دوره، قبل و بعد از توبه و تحول روحانی اش، می توان تقسیم کرد. این تنبه معرفتی که در 24 سالگی، در میدان جنگ، با ندای «راجر غیبی» حاصل شد، به سرعت او را در محضر نورالدین عبدالرحمان کسرقی اسفراینی (م 695)، از خلفای نجم الدین کبری در بغداد نشاند و از یک جوان ملازم درباری، سالکی تائب و شیخی کامل ساخت.
    تصوف علاءالدوله را باید تصوفی شریعت مدار و متابعت محور، مردم گرا و معتدل دانست که در آن به آموزه عزلت و چله نشینی، برای قطع علایق نفسانی و تحصیل مکاشفات و تجارب عرفانی، بسیار تاکید و توجه می شود اما این خلوت گزینی ها، با مسئولیت گریزی اجتماعی، بی کارگی و طفیلی گری، همراه نیست.
    دیگر ویژگی مهم تصوف علاءالدوله که پژوهش حاضر، درصدد بررسی و تحلیل آن برآمده، گرایش های بارز شیعی اوست. نتایج این بررسی، نشان می دهد که دیدگاه های علاءالدوله درباره سه موضوع مهم: 1. واقعه غدیر خم و منصب جانشینی پیامبر؛ 2. ارادت و مودت ایمانی نسبت به اهل بیت؛ 3. موعود آخرالزمان و مهدویت، هم سان و هم سو با عقاید شیعه امامیه است.
    درباره توصیف های مبالغه آمیز از خلیفه اول در العروه و عبارات عجیب و غریب و مردود در مورد خلیفه دوم در چهل مجلس که حتی مضامین برخی آن ها بر کفر و فساد دلالت دارد، مساله تقیه و حفظ وحدت شیعه و دینی در عصر ایلخانان و احتمال جعل و تحریف را نباید از نظر دور داشت.
    کلیدواژگان: علاءالدوله سمنانی، تصوف، تشیع، طریقت کبرویه، نجم الدین کبری
|
  • Dr. Sayyid Hassan Qurayshi Karin Page 7
    After their dominion in Iran, the Saljuqids used Iranian viziers for administration of their vast territory and gaining legitimacy, acceptance, and authority. Political rivalries among the viziers and royal dynasty opened the way for the rival religion, especially the Imami Shiites, to enter the court. Of course, Malek Shah’s policy of religious toleration and the influence of Turkan Khatun and his Shiite associates helped Imami Shiites to infiltrate and dominate the court. Majd al-Mulk Qomi was one of the well-known viziers of the era that the abovementioned factors helped him greatly to gain power. He was one of the famous viziers of the middle period of Saljuqid emperor who was a vizier to Barkyareq for about two years. He took valuable measures in helping the Shiites to gain dominance and penetrate in Saljuqids’ court as well as rebuilding and boosting the people’s attention to the tombs of Imams and great Shiite scholars. The present study uses a descriptive-analytical method and library sources to investigate Majd al-Mulk’s life and measures and his role in furthering the Shiite thought and promoting Imamiyya’s ideas as well as rebuilding the holy shrines and his destiny.
    Keywords: Saljuqids, Majd al-Mulk Qomi, Shiism, Imam's tombs, Qom, Baqi'
  • Dr. Asghar Jawani, Habibullah Kazem Nejadi Page 27
    The Shiite culture and religion found its way in the religious literature and the art of Teymurid and Safawid periods, and reached its zenith under Qajars. In Qajar period, the political-social conditions prepared the ground for emergence of paintings with religious themes. Due to the evolutions after Constitutionalism, religious paintings were mainly restricted to popular ones drawn by non-professional painters. The art of painting as one of the spheres of human activities has continued in various forms of definitions and roles since long ago. Among the methods for depicting religious incidents and themes is the Shiite iconography in coffeehouses. One of the important methods for Shiite iconography in coffeehouse paintings is its close linkage with religion and Islamic beliefs. The research question is as follows: “What are the features of the Shiite iconography in coffeehouse paintings with Ashura theme?” Accordingly, the research aims at identifying the features of Ashura iconography in coffeehouse paintings by investigating the reflection of the Shiite beliefs. The research method was a descriptive one, and gathering data was done using library sources.
    Keywords: Imam Hussein, Shiite iconography, Ashura incident, coffeehouse paintings
  • Dr. Sayyida Mutahhara Husseini, Asghar Shukri Muqaddam Page 47
    The number of the Shiites in Russia has been estimated to be from 600,000 (3% of the Muslims’ population of that country) up to 3000,000 (15%). No comprehensive study on the life of the Russian Shiites and the quality of their community has been conducted so far. Thus, the present article deals firstly with the number of Russian Shiites and the way they entered the regions wherein they dwell. Then, the quality of the life of the Shiites settling in Moscow, especially their jobs and their organizational groups is dealt with. Finally, we discuss the type of the Shiites’ relationship with the Russians and non-Shiite society there as well as the IRI’s policies in regard with them.
    Keywords: Russia's Shiites, Iran, Azeri, Sufism
  • Iman Qalandariyan Gol-Khatmi, Dr. Mahdi Haqiqat-Bin Page 69
    Since the urban outlook gives a viewer the possibility to perceive the environment, it has an important position in urbanization. The urban outlook must have various features, one of which is security. Security is one of the principles to which much attention has been paid in Islam. Islam has plans for all aspects of human life, and has determined the basis of security, affluence, and welfare to be in observing the rules and regulations governing social relations depending on reason and religious Law. The jurisprudential rules are one of the sources used by Islam for extracting the precepts and the practicing method. In the present article, we have attempted to introduce the principles of a safe city and the factors effective in achieving security in Islam, while dealing with issues such as risking Muslims’ lives and properties, material and spiritual harms related to others’ activities and behavior, wasting properties, etc. These harms are threats and defects to the embodiment of security in cities and its outlook. In jurisprudential rules, the abovementioned matters have been mentioned. Inserting and using these rules in urban regulations can play a considerable role in the appearance and achieving security in the urban outlook. The findings of the study show that by relying on jurisprudential rules and sources and the presence of jurists and authorities in meetings of compilation the general administrative and executive principles of cities, one may prepare the necessary ground for the emergence and embodiment of religious concepts pertaining to urban life and the social life of the citizens in the urban outlook. The research method is descriptive-analytical and the data have been gathered using library sources and documents.
    Keywords: urban outlook, security, jurisprudential rules, Islam
  • Dr. Hadi Nuri, Nima Miwachi Page 99
    The present study investigates the fact that Max Weber’s interpretation of Islam has a very weak relationship with his special pronouncement on Protestantism. Accordingly, the scientific question of the present study is as follows: “How much is the economic ethics in Protestantism (in the framework of Max Weber’s theory of Protestant ethics) comparable to the Shiite economic ethics?” Thus, the research method was of comparison type seeking to find the similarities and differences of those religions regarding economic ethics. Accordingly, seven parameters of Weber’s idea of Protestant ethics were extracted and used as the basis for comparison of economic ethics. The findings of this study show that economic ethics in Protestantism and Shiism are not comparable on the basis of Max Weber’s theory.
    Keywords: economic ethics, capitalism, Protestantism, Weber, Islam, Shiism
  • Dr. Lida Mawaddat, Dr. Jawad Musawi Dalini Page 127
    Bani Aqil clan succeeded, in the period of the weakness and decline of Hamdanids, to found their government by conquering the cities of Musel and Nasibin and paying tribute to and following Buwayhid emirs. In view of the fact that Bani Aqil government settled in a strategic region, their government was much important for the neighboring governments. The Shiite government of Bani Aqil established its power by proclaiming independence from Āl Buya and following Fatimids. The unstable and weak bonds of this government with Fatimids and Saljuqids were a transient period in their government. With the establishment of Saljuqids in Iraq, Bani Aqil’s government became subordinate to Saljuqids. With proclaiming this subordination, this government spread its domination in northern Syria. Accordingly, the spread and penetration of Bani Aqil in that region led to struggle with Saljuqids of Rome and Syria. During those struggles, Bani Aqil’s power declined. It is worth noting that Bani Aqil’s policy against each of the governments was based on the principle of preserving their political existence.
    Keywords: Bani Aqil, Āl Buya, Fatimids, Saljuqids, Hamdanids
  • Dr. Ihsan Qudratullahi, Marziya Darwishi Page 159
    Abu Makarem Rukn al-Din ‘Alaudowla Ahmad bin Muhammad bin Ahmad Biabanaki Semnani (659-736 AH) was one of the great Kubrawi mystics, a Sufi order called ‘Ala’iyya after him. ‘Alaudowla dynasty was among the genuine and wealthy families of Sind, who migrated to Semnan, and its members were state officials under Ilkhanids. ‘Aludowla’s career is divided into two periods: before his spiritual repentance and evolution and after it. This awakening that happened in his 24 and in the battlefield by the call “Rajer Ghaybi” led him to go to the circle of Nur al-Din ‘Abdul-Rahman Kasraqi Isfarayeni (died 695), one of the deputies of Najmuddin Kubra, in Baqdad. This turned a courtier young man into a repentant wayfarer and perfect sheikh. ‘Alaudowla’s Sufism must be considered a religion-oriented, people-oriented and moderate Sufism wherein seclusion for cutting off sensual desires, acquiring revelations and intuitions and mystic experiences were highly emphasized. These seclusions, however, were not with evading social responsibilities, idleness and parasitic life. The other important feature of ‘Alaudowla’s Sufism which is going to be studied and analyzed in the present research is his salient Shiite leanings. The results of the study show that ‘Aladudowla’s views on three following subjects are in line with the views of Imamiyya Shiites: (a) Ghadir Khom incident and the Prophet’s succession; (b) faithful sincerity to the Prophet’s Household; (c) the Promised Savior and Mahdawiyyat. As to the exaggerative descriptions of the first caliph in his al-‘Urwa, and strange and rejected statements on the second caliph in his Chehel Majles some of which are even blasphemous, one must consider prevarication and dissimulation for preserving the Shiite-Sunnite unity under Ilkhanids as well as the probability of fabrication and distortion.
    Keywords: Alaudowla Semnani, Sufism, Shiism, Kubrawiyya order, Najmuddin Kubra