فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 54 (تابستان 1395)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 54 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی حسن بگی صفحه 7
    نقد و ارزیابی گزارش های تاریخی که یکی از مولفه های مهم پژوهش های تاریخی به شمار می آید، همواره نزد پژوهشگران تاریخ، اهمیت بسزایی داشته است. آنان همواره با استفاده از معیار هایی مانند عقل، مقایسه میان سال ها، مسلمات دانش ها، فنون بشری و...، گزارش های تاریخی را در بوته بررسی و نقد قرار داده اند. یکی از معیار هایی که به تازگی، نظر برخی تاریخ نگاران معاصر را در حوزه تاریخ اسلام به خود جلب کرده، باور های کلامی است. از دیدگاه آنان، هر گزارشی که با باورهای کلامی ناسازگار باشد، ساختگی است. ازآن جاکه رویکرد به باورهای کلامی در ابتدای راه است، پرسش هایی را برانگیخته و گاه نوعی هرج ومرج و نابسامانی را در بهره مندی از این معیار فراهم کرده است. درنتیجه، برخی پژوهش گران تاریخ، به بهره مندی از این معیار بدبین هستند. این نوشتار، تلاش می کند ضمن تبیین دیدگاه مخالفان بهره مندی از معیار یادشده، موانع و تنگناهای این معیار را روشن سازد؛ هم چنین طرح کند دلایل مخالفان را که عمدتا بر تفاوت میان عقل تاریخی و کلامی مبتنی است. در ادامه، یکی بودن عقل تاریخی و کلامی را تبیین می کند و این که همه معیارهای نقد تاریخی و از جمله معیار یادشده، به معیار عقل باز می گردد؛ درنتیجه، بهره مندی از باورهای کلامی در نقد گزارش های تاریخی، دیگر با مانعی مواجه نمی شود.
    کلیدواژگان: باور کلامی، نقد، گزارش تاریخی، عقلانیت
  • جهانبهش ثواقب، فریده مروتی صفحه 31
    شاه اسماعیل اول موسس سلسله صفویه مذهب تشیع را در ایران رسمیت بخشید. این کار ابتدا در شهرها با قدرت نظامی اعلام می شد، اما صفویان دریافتند که برای تثبیت این مذهب در تاروپود جامعه و نهادینه سازی آن، به اقدامات گسترده فرهنگی و تشکیلاتی نیاز است. دوره پنجاه ساله سلطنت شاه تهماسب اول (930984ق.)، فرزند و جانشین شاه اسماعیل، فرصت مناسبی را فراهم آورد تا وی با حضور عالمان مهاجر که از مناطق عربی جبل عامل لبنان و بحرین به ایران آمده بودند، تلاش گسترده ای را برای شیعی سازی جامعه و تثبیت موقعیت این مذهب به کار بندد. این اقدامات، هم در سطح دینی سازی حکومت و کارگزاران آن صورت می گرفت و هم در شیعی سازی جامعه و رعایت مظاهر شرع در میان مردم به کار بسته می شد. فعالیت های فرهنگی، وجه غالب این اقدامات بود که فقها و علمای شیعه محوریت آن را به عهده داشتند. در این مقاله، اقدامات گوناگون شاه تهماسب اول در ترویج تشیع و نهادینه سازی آن در جامعه بررسی و تحلیل شده است. یافته پژوهش، نشان می دهد که در عصر او، از همه ظرفیت های موجود تبلیغی و ترویجی نظیر رهبران مذهبی، نمادها، زیارتگاه ها، شعائر، شخصیت ها، مراسم و سنت ها، نهادهای آموزشی و دینی، متون و معارف، در جهت تثبیت، نهادینه سازی و گسترش مذهب تشیع در جامعه ایران بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: ایران، صفویه، مذهب تشیع، شاه تهماسب اول، فقهای شیعه
  • حبیب رضا ارزانی، زهرا سادات کشاورز صفحه 63
    امارات متحده عربی کشوری مسلمان در جنوب غرب آسیا به شمار می آید که شانزده درصد از جمعیت آن شیعه است. چند دیدگاه متفاوت درباره پیشینه پیدایش شیعه در امارات، وجود دارد. برخی بر این باورند که پیشینه تشیع در امارات، به قبیله بحارنه برمی گردد که ممکن است در حدود سیصد سال پیش، با قبول مذهب تشیع از قبایل نعین به وجود آمده باشد؛ برخی دیگر معتقدند شیعیان این کشور، از ساکنان اصلی و بومیان ناحیه هستند و برخی دیگر اعتقاد دارند ورود شیعه به امارات، با اوج صنعت صید مروارید در این کشور و ورود بازرگانان ایرانی و هندی به آن جا همراه بوده که دور از انتظار نیست. هم چنین می توان از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نیز به عنوان عاملی مهم، در گرایش مردم این کشور به مذهب تشیع یاد کرد. بررسی جامعه شیعیان امارات متحده عربی از لحاظ سیاسی، فرهنگی، مذهبی، اقتصادی و اجتماعی، از مهم ترین دغدغه های این مقاله است.
    کلیدواژگان: امارات متحده عربی، اسلام، تشیع، وضعیت سیاسی، اقتصاد، فرهنگ، مذهب، ساختار اجتماعی
  • ابوالحسن امین مقدسی، کلثوم تنها داوشانلو صفحه 95
    سیدحیدر حلی، یکی از شاعران معاصر شیعی عراق در عرصه شعر دینی است که در اشعارش توانسته پیوندی استوار میان فضیلت های اهل بیت‰ و اوضاع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی حاکم بر روزگار خویش، برقرار کند. بیان خطابی- حماسی و گاه عاطفی، کاربرد معتدل صور خیال و تلمیح به رخدادهای تاریخی جهان اسلام، از ویژگی های ساختار شعر دینی وی به شمار می آید. شهریار نیز به عنوان شاعر رمانتیک مکتب اهل بیت‰، با رویکردی بکایی- عاطفی و گاه حماسی و با بهره گیری از تصاویر متنوع و پویا که مشخصه اصلی شعر وی است، به دو زبان ترکی و فارسی، به بیان فضیلت های اهل بیت‰ در قالب مدح و رثا پرداخته است. در این پژوهش که اساس آن وصف و تحلیل است، به صورت تطبیقی و بر اساس مکتب ادبیات تکاملی، به بررسی و تحلیل سیمای امام علی† در شعر دینی دو شاعر ایران و عرب و نیز نکات بلاغی ویژه ای که در مضمون پردازی از آن بهره جسته اند پرداخته ایم. در واقع اوضاع سیاسی، ریشه های مشترک دینی و اعتقادی و فرهنگ شیعی و ادبی حاکم بر جامعه دو شاعر، موجب شده به تطبیق و مقارنه این دو شاعر بپردازیم.
    کلیدواژگان: علویات، ادبیات تطبیقی، سیدحیدر حلی، شهریار، شعر دینی
  • مرتضی اشرافی، مجتبی اشرافی صفحه 115
    با مقایسه وضعیت جامعه مسلمانان روسیه در اوایل قرن حاضر با زمان کنونی، به این نتیجه می رسیم که آنان در دو نقطه مخالف از هم قرار دارند. به همان اندازه که در سطح مناسبات اقتصادی ، گذار روسیه از نظام اقتصادی بسته سوسیالیستی و کمونیستی به سرمایه داری لجام گسیخته و ظهور الیگارشی خاص ، عجیب و فراتر از تصور است ، در سطح باورهای اجتماعی و اعتقادی نیز نفوذ گسترده باورهای مذهبی ، به ویژه در سطح جوانان امروز ، غریب و باورنکردنی است . هدف این پژوهش، تبیین و تحلیل وضعیت شیعیان روسیه، در عین نگاه به وضعیت مسلمانان آن است و درصدد شناسایی موقعیت و جایگاه شیعیان این کشور بوده، در انتها راه کار هایی برای ارتقای این وضعیت پیشنهاد می دهد. بی شک نقش و جایگاه مسلمانان و شیعیان در روسیه، با توجه به وسعت و وجود قومیت های مسلمان نشین در این کشور ، بسیار مهم است و بررسی کار ما نیز ضرورت این اهمیت و جایگاه استراتژیک را بیش تر نمایان خواهد کرد.
    کلیدواژگان: مسلمانان، شیعیان، فرهنگ دینی، جمعیت شناسی، فدراسیون روسیه، جمهوری اسلامی ایران، معارف اهل بیت
  • مظهر ادوای، هادی وکیلی صفحه 141
    روایت های داستانی از واقعه عاشورا، به ویژه از سده دهم هجری به بعد، در قالب نظم و نثر در آثار مقتل نویسان به زبان های مختلف (عربی، فارسی، ترکی و هورامی) وارد شد. در این نوع مقتل ها، دیگر نمی توان واقعه عاشورا را از منظر تاریخی بررسی کرد، بلکه تاریخ و داستان در این مقتل ها در هم آمیخته و جدا کردن آن ها به نظر امکان پذیر نیست. نسخه مقتل امام حسین† به زبان هورامی از زبان های ایرانی تنها متنی است که به صورت منظوم در دوره قاجار به این زبان سروده شد. ادبیات هورامی هم که ساختار واجی آن به زبان پارتی باستان شباهت دارد، دارای میراث غنی از سده های اول تا سده های سیزده و چهارده هجری است. پژوهش حاضر، با تاکید بر این نسخه نویافته، سعی دارد که ضمن معرفی این نسخه و محتوای آن، به بررسی قرائت های سوگوارانه، حماسی، عرفانی و تقدیرگرایانه از خلال آن بپردازد و سپس داده های این مقتل را با دیگر مقاتل داستانی تطبیق دهد.
    کلیدواژگان: واقعه عاشورا، ادبیات هورامی، مقتل، نسخه خطی، روایت داستانی
  • اعظم بهرامی، فاطمه جان احمدی صفحه 173
    سرزمین دوردست مغرب، از آغاز گسترش اسلام تا قرن چهارم قمری، پذیرای دولت های اسلامی از جمله: ادریسیان (172372ق)، خوارج بنی مدرار (155352ق) و خوارج بنی رستم (160296ق) بوده است. تقارن زمانی و هم عصری میان دولت های یادشده، به نزدیکی در روابط میان آن ها انجامید. در خلال هم عصری این دول، گونه ای از مناسبات و رفتار سیاسی در دو بعد مسالمت آمیز و خشونت آمیز در حوزه های مذهبی، سیاسی و اقتصادی شکل گرفت. نظر به این که دولت شیعی ادریسیان با دولت های خوارج هم عصر بود، رفتار سیاسی این دولت برای تشکیل حکومت و حفظ منافع آن، در فضا و مکانی که سابقه تشکیل دولت شیعی نبوده، تامل برانگیز است. این پژوهش، سعی دارد تا عوامل موثر بر رفتار سیاسی دولت شیعی ادریسیان را با دولت های خوارج بنی مدرار و بنی رستم، با روش تاریخی متکی بر توصیف و تحلیل، بررسی نماید و در کنار آن، به پیامد رفتار سیاسی این دولت بپردازد. برای این منظور، در این پژوهش برای بازشناسی رفتار سیاسی ادریسیان، به مبحث قدرت و منافع حکومت ها، بر اساس آرای نظری مکتب کثرت گرایان پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: ادریسیان، بنی مدرار، بنی رستم، رفتار سیاسی، قدرت
|
  • Dr. Ali Hassan Bagi Page 7
    The review and evaluation of historical reports¡ as one of the important elements of historical researches¡ have always been of especial importance for historical researches. Using criteria such as reason¡ comparison of years¡ certain facts of sciences¡ human techniques¡ and so on¡ they have always investigated and reviewed historical reports. One of the criteria recently attracting the attention of contemporary historians in the realm of history of Islam is theological beliefs. For them¡ any report inconsistent with theological reports is fabricated. Since this approach is in its initial stages¡ it has given rise to questions¡ and even has sometimes led to chaos and anarchy in making use of this criterion. As a result¡ some historical researchers are pessimists in using this criterion. The present article attempts¡ while explaining the opposite views¡ to clarify the obstacles for using this criterion. Besides¡ it tries to state the reasons offered by opponents¡ mainly based on the difference between historical reason and theological reason. It also explains the sameness of historical and theological reasons and that all criteria for historical review¡ including the abovementioned criterion¡ return to the criterion of reason. As a result¡ using theological beliefs in reviewing historical reports would no longer face any obstacle.
    Keywords: theological belief, review, historical report, rationality
  • Dr. Jahanbakhsh Savagheb, Farideh Morovati Page 31
    Shah Isma’il I, the founder of Safawid dynasty, established Shiism in Iran. This was firstly done in through military power in cities; but Safawids found that it was necessary to use widespread cultural and organizational proceedings for stabilizing this religion and institutionalizing it in the society. The fifty-year period of ruling of Shah Isma’il’s son and successor, Shah Tahmasb I (930-984 AH), prepared a proper opportunity for him to make widespread effort for stabilizing the status of Shiism. These measures were taken both in the level of making the government and the official’s religious and making the society Shiite and observing the religious rites among people. Cultural activities were the dominant aspect of those measures, with the Shiite scholars and jurists as the axes. In the present article, we have investigated and analyzed various measures of Shah Tahmasb I in promoting Shiism and institutionalizing it. The findings of the study show that in his age, all missionary and promotional capacities such as religious leaders, institutions, shrines, rites, personages, ceremonies, educational and religious institutions, religious texts and teachings have been utilized for institutionalizing and promoting Shiism in Iranian society.
    Keywords: Iran, Safawiyya, Shiism, Shah Tahmasb I, Shiite jurists
  • Dr. Habib Reza Arzani, Zahra Sadat Keshawarz Page 63
    The United Arab Emirate (UAE) is a Muslim country in the Southwest Asia. 16 percent of the population UAE is Shiite. There are various views on the origination of Shiism in UAE. Some believe that the background of Shiism in UAE goes back to Baharina tribe that may have originated some 300 years ago from Na’in tribes who converted to Shiism at that time. Some others believe that the Shiites of that country are from the main dwellers and natives of that region, and some others believe that the introduction of Shiism into UAE coincided with the zenith of pearling and the arrival of Iranian and Indian merchants at that country. Besides, we may refer to the victory of Islamic Revolution of Iran as a major factor in converting the people of UAE to Shiism. The investigation of Shiite community of UAE from political, cultural, religious, economic and social viewpoints are among the most important concerns of this article.
    Keywords: UAE, Islam, Shiism, political condition, economics, culture, religion, social structure
  • Dr. Abul-Hassan Amin Muqaddasi, Golthum Tanha Doshanloo Page 95
    Sayyid Heydar Helli is one of the contemporary Shiite poets of Iraq in the realm of religious poetry; he has succeeded, in his poems, to establish a strong link between Ahl al-Bayt’s virtues and the political, social and cultural conditions of the society. The sermonic-epic and sometimes emotional themes as well as moderate use of figures of speech and alluding to historical events in Islamic world are among the features of his religious poems. Similarly, Shahryar, as the romantic poet of Ahl al-Bayt, uses an elegy-emotional and sometimes epic approach using a variety of dynamic images as the main feature of his poem. He has composed poems both in Persian and Turkish to state the virtues of Ahl al-Bayt in the form of elegy and eulogy. In the present study, conducted through a descriptive-analytical method, we have used a comparative method of study based on evolutionary literary school to deal with an investigation and analysis of Imam Ali’s figure in the poems composed by two Iranian and Arab poets, while dealing with rhetoric points thereof. In fact, the political conditions, the common religious and doctrinal origins as well as the Shiite and literary culture dominating in the societies of the two poets have led us to comparing and contrasting those two poets.
    Keywords: Alawiyat, comparative literature, Sayyid Heydar Helli, Shahryar, religious poetry
  • Dr. Morteza Ashrafi, Dr. Mojtaba Ashrafi Page 115
    By comparing the conditions of Muslim community in Russia in the early years of the present century and the current time, we find that they are at two opposing points. Just as, in the economic arrangements, Russia’s transition from economic closed system of socialism and communism into unbridled capitalism and special oligarchi is surprising and extraordinary, the widespread influence of religious beliefs, in the level of social and doctrinal beliefs, especially among the today’s adolescents is strange and unbelievable. The present study aims at explanation and analysis of the conditions of the Russia’s Shiites, while looking at the conditions of the Muslims there, and at identifying the status and the conditions of the Shiites in that country. Finally, it offers solutions to promote that condition. Undoubtedly, the role and status of Muslims and the Shiites in Russia, in view of the broadness of Muslim people in that country is much important, and an investigation of our study clarifies this importance and strategic status.
    Keywords: Muslims, Shiites, religious culture, demography, Russian federation, Islamic Republic of Iran, Ahl al-Bayt's teachings
  • Mazhar Adwari, Dr. Hadi Wakili Page 141
    Narrative accounts of Ashura incidence, especially from tenth century AH on, entered the writings of historiographers both in the form of poetry and prose in various languages (Arabic, Persian, Turkish, and Hurami). In such maqtals (i.e. books on the account of Imam Hussein martyrdom), one may no longer investigate Ashura incidence from the historical viewpoint; rather, history and story have been merged together in such books and it seems impossible to distinguish them. The copy of Imam Hussein’s maqtal in Hurami – translated form Iranian languages – is the only text composed in the form of poem in Hurami language during Qajar dynasty period. Hurami literature whose phonetic structure is similar to that of ancient Partian language has a wealthy heritage from the early centuries up to 13th and 14th centuries. The present study focuses on that newly-found copy and attempts, while introducing that copy and its content, to investigate the eulogies and epics as well as fatalist and mystical readings of that copy and, then, compare the data of that maqtal with the data of other narrative maqtals.
    Keywords: Ashura incidence, Hurami literature, maqtal, manuscript, narrative account
  • Aazam Bahrami, Dr. Fatima Jan-Ahmadi Page 173
    Since the advent of Islam up to the fourth century AH, the distant land of Morocco has welcomed various Islamic government including Idrisids (172-372 AH), Khawarij of Bani Midrar (155-352 AH), and Khawarij of Bani Rostam (160-296 AH). The coincidence of the abovementioned governments led to a close relationship among them. Meanwhile, a type of political arrangements and behavior was formed on peaceful and violent levels in religious, political and economic spheres. In view of the fact that the Shiite government of Idrisids was contemporary to Khawarij, the political behavior of this government for formation of the state and preserving its interests, in a place where no Shiite government was previously present, is quite thought provoking. The present study attempts investigate the factors effective on the political behavior of the Shiite government of Idrisids as well as that of Khawarij Bani Midrar and Bani Rostam through a historical descriptive-analytical method. It also deals with the consequences of the political behavior of Idrisids. To do so, it deals with the discussion on the power and interests of governments based on the theoretical views of pluralist school to re-identify Idrisids’ political behavior.
    Keywords: Idrisids, Bani Midrar, Bani Rostam, political behavior, power