فهرست مطالب

پژوهش های انقلاب اسلامی - پیاپی 27 (زمستان 1397)

نشریه پژوهش های انقلاب اسلامی
پیاپی 27 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید جهانگیری، ابوالقاسم طاهری*، علیرضا ازغندی، احمد ساعی صفحات 7-25
    سقوط حکومت پهلوی دوم از زوایای مختلف و در چارچوب نظریه های گوناگون بررسی شده است.  از جمله رویکردها در این زمینه، رابطه میان فرایند توسعه در این دوره و سقوط این حکومت است.  نوسازی و مدرنیزاسیون متاثر از الگوهای غربی و متکی به سیاست های آمرانه محمدرضا شاه پهلوی از دهه 40 شمسی به بعد، نگرانی فزاینده گروه ها و اقشار مدافع فرهنگ و سنت اسلامی را برانگیخت.  ایران به عنوان کشوری در حال توسعه و با اقتصادی تک محصولی، به خصوص پس از کودتای 28 مرداد سال 1332 به بعد، دولتی رانتی دانسته شد.  این امر باعث شده که دولت تحصیلدار با توجه به سازوکارهای غیرواقعی و بدون توجه به منافع سایر طبقات در مافوق آن ها قرار داشته باشد با ورود نفت و مدیریت نفتی، دولت تحصیلدار در ایران برای پشتیبانی و مشروعیت کارکردی دست به طبقه سازی بویژه طبقه متوسط که از لحاظ مالی مستقل نبوده، زده است. این پروسه باعث شده که طبقات در برابر دولت حقی نداشته باشند و نتوانند دولت را به چالش بکشند. لذا پرسش نوشتار حاضر این است که: دولت رانتیر چه نقشی در پیدایش، گسترش و ساخت طبقه متوسط جدید داشته است؟ ماهیت دولت تحصیلدار به گونه ای است که در آن جامعه وزنه ی قابل اعتنایی به شمار نمی رود چرا که دولت در سایه ی دریافت رانت ها از خارج دیگر به منابع داخلی درآمد (مالیات ها، عوارض و... ) احساس نیاز نمی کند.  این باعث می شود دولت قدرت انحصاری کسب کند و نیازی به دخالت دادن گروه ها و طبقات مختلف در قدرت نبیند.
    کلیدواژگان: دولت رانتیر، نوسازی، توسعه سیاسی، طبقه متوسط جدید، پهلوی دوم
  • محمدباقر خرمشاد*، جواد جمالی صفحات 27-44
    امر سیاسی در درون یک گفتمان، براساس دوگانه ی ضدیت و همدلی و یا رابطه ی متضاد و خصمانه با گفتمان های "دگر" شکل می گیرد. گفتمان ها با تعریفی که از امر سیاسی ارائه می دهند از یک سو مرزهای هویتی میان نیروهای "خودی" و "دیگری" و از سوی دیگر به نزاع های سیاسی در یک جامعه معنا می بخشند. زوال حکومت پهلوی و در نهایت برچیده شدن آن، نتیجه ی منازعه با گفتمان هائی بود که در راس آن گفتمان اسلام سیاسی قرار داشت. ظهور این گفتمان بیش ازآنکه کنشی باشد، واکنشی به گفتمان پهلوی بود که کوشید با برجسته سازی عناصر خودی و حذف و حاشیه رانی گفتمان مذهبی در مقام غیر، خود را در جایگاه یگانه گفتمان موجود در جامعه تثبیت نماید. با مقدمات فوق، پژوهش حاضر به بررسی نحوه ی صورت بندی امر سیاسی از سوی گفتمان پهلوی و تاثیر آن بر شکل گیری گفتمان انقلابی اسلام سیاسی در یک دوره ی مهم و تعیین کننده ی در تاریخ ایران معاصر می پردازد. در این پژوهش محقق برآن است تا با استفاده از روش تحلیل گفتمان لاکلائو و موف و استخراج مفاهیم و مقولات مرتبط با مفهوم امر سیاسی نشان دهدکه نحوه صورت بندی امر سیاسی از سوی گفتمان پهلوی چه تاثیری در شکل گیری گفتمان انقلابی اسلام سیاسی در ایران داشته است؟ فرضیه ی ما در این پژوهش بدین شکل مطرح می شود که صورت بندی امر سیاسی از سوی گفتمان پهلوی در قالب خصومت تمام عیار با گفتمان مذهبی به سیاسی شدن مذهب و شکل گیری گفتمان انقلابی اسلام سیاسی در ایران انجامید.
    کلیدواژگان: امر سیاسی، گفتمان، آنتاگونیسم، پهلوی، اسلام سیاسی
  • علی خواجه نایینی*، صفیه سادات هاشمی، مهدی ترکشوند صفحات 45-66
    «انقلاب اسلامی ایران چرا و چگونه به پیروزی رسید؟» این سوالی است که دهه های متمادی و در زمان حاضر نیز مطرح بوده و پژوهشگران مختلف به دنبال پاسخی به آن برآمده اند. تاکنون رویکردها و نسل های متفاوتی از نظریات انقلاب اسلامی ایران متولد شده اند که به تبیین های متفاوتی در این زمینه پرداخته اند. این پژوهش تمرکز خود را بر بررسی و تحلیل مقالات منتشر شده در 4 فصلنامه علمی - پژوهشی حوزه انقلاب اسلامی منتشر شده در ایران یعنی فصلنامه پژوهش های انقلاب اسلامی، فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی، فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی و فصلنامه پژوهش نامه انقلاب اسلامی از ابتدای انتشار تا پایان سال 1396 قرار داده است. هدف این پژوهش آن است که با بررسی مقالات منتشر شده دریابد که پژوهشگران ایرانی چه دلایلی را برای چرایی و چگونگی پیروزی انقلاب اسلامی ایران برشمرده و پژوهشگران تولید کننده این ادبیات دارای چه ویژگی هایی هستند؟ در واقع فرا تحلیل مطالعات حوزه چرایی و چگونگی پیروزی انقلاب اسلامی ایران در دو بخش دانش پژوهشی و ویژگی های پژوهش گران، تمرکز اصلی پژوهش حاضر را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، مطالعات انقلاب اسلامی، ایران، پژوهش گران، مقالات
  • جعفر رضایی*، علی علی حسینی، سیدجواد امام جمعه زاده، علیرضا آقاحسینی صفحات 67-95
    عدالت از کانونی ترین آموزه های قرآنی و اسلامی است که در اندیشه های سیاسی - اجتماعی رهبران انقلاب اسلامی همانند امام خمینی و شهید آیت الله مطهری بازتاب بسیاری یافته است. اما به رغم آن که شعار عدالت اجتماعی و اجرای آن از سیاست های اصلی دولت های بعد از انقلاب بوده، مسئله عدالت در کارنامه جمهوری اسلامی تا به امروز وضعیت مطلوبی نداشته است. بر این اساس، این پرسش مطرح می شود که چرا با همه سفارش هایی که در آموزه های دینی و تاکید رهبران انقلاب در باب عدالت اجتماعی و مباحث مربوط به آن وجود دارد عدالت در جامعه ما حضوری شایسته ندارد؟ در این مقاله با استفاده از روش تحلیل مقایسه ای تلاش می شود با تاکید بر عدالت از دیدگاه رهبران انقلاب اجرای برنامه های توسعه دولت های بعد از انقلاب مورد بررسی و واکاوی قرار گرفته، تا میزان انحراف آن ها از مفهوم عدالت از دیدگاه رهبران انقلاب روشن شود و آسیب های ایجاد شده شناسایی و راه کارهای اصلاح برای تقویت و تداوم حیات و استمرار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران هموار گردد.
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، برنامه های توسعه، آسیب شناسی و رهبران انقلاب
  • یونس شعاعی گمچی، علیرضا شوهانی*، رحمان ذبیحی صفحات 97-123
    از دستاوردهای مهم برقراری نظام جمهوری اسلامی ایران، احیا و پررنگ نمودن نقش دین اسلام در جامعه و به تبع آن جنگ تحمیلی بود که درگستره ادبیات انقلاب اسلامی و به ویژه در رمان های دفاع مقدس قابل بررسی و تحلیل است. تحقیق حاضر بر آن است تا نشان دهد رمان نویسان دفاع مقدس در سه دهه رمان نویسی، با دستاورد دینی انقلاب اسلامی چگونه و با چه رویکردهای برخورد کرده اند؟ میزان تاثیرپذیری از محورهای سه گانه دین اسلام (اعتقادات، احکام و اخلاق) در آثار خلق شده، تا چه اندازه بوده است؟ برای پاسخی درخور به سوال های مورد نظر، ده رمان دفاع مقدس از سال 61 تا 1390 به شیوه تحلیلی، توصیفی و آماری بررسی محتوایی شده اند. برآیند تحقیق حکایت از متغیربودن میزان و نحوه انعکاس محورهای سه گانه دین اسلام در شخصیت پردازی، خلق موقعیت ها، صحنه ها و درون مایه آثار دارد که این امر باعث ایجاد سه نوع رویکرد عمده غالب «تربیتی - تعلیمی»، «فلسفی - کلامی» و «اخلاقی - عرفانی» به دین اسلام در آثار نویسندگان رمان های دفاع مقدس شده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، رمان دفاع مقدس، رویکردهای دینی، تربیتی - تعلیمی، فلسفی - کلامی، اخلاقی - عرفانی
  • فهیمه فرهمندپور*، ناصر پورصادق، علی اسماعیلی صفحات 125-145
    تجربه موجود نظام لیبرال دموکراسی غرب در حوزه اداره امور زنان به عنوان هدف غایی و نهایی با آموزه های دینی و انگاره های فرهنگی و بویژه احکام نوین اسلام و نظام جمهوری اسلامی سازگارنیست. ازاین رو تدوین و ارائه الگوی راهبردی در اداره امور زنان به عنوان نظام حکومتی الگو و بر اساس گفتمان ولایت فقیه در نظام اسلامی ضرورتی مضاعف و انکار ناپذیر است لیکن با گذشت چهار دهه از عمر نظام جمهوری اسلامی هنوز چنین الگویی وجود ندارد و نبود این الگو موجب رفتارهای متفاوت دولت ها در حوزه اداره امور زنان شده  است که این امر نتیجه ای جز تناقض در اجرای سیاست ها ،بخشی و سلیقه ای عمل کردن بازیگران این حوزه و اتلاف منابع در کشور را بدنبال نداشته است. از این رو هدف اصلی این مقاله شناسایی مولفه های راهبردی اداره امور زنان به منظور تدوین الگوی راهبردی در حوزه اداره امور زنان بر اساس گفتمان ولایت فقیه در نظام جمهوری اسلامی ایران است . یافته های پژوهش نشان می دهد دراداره امور زنان در بخش دکترین مولفه های  پای بندی به عفت عمومی ،توجه به برابری زن و مردوحفظ شخصیت زن  در بخش سیاست ها  ، اختیار زن همانند مرد، زنان موجب پیشرفت و تساوی زن ومرد و در بخش اهداف مولفه های تامین امنیت زنان ، تامین بهداشت وتغذیه سالم،ارتقای علمی،بالابردن شان اجتماعی، مشارکت زنان وتامین شرایط اشتغال مهم ترین مولفه های تدوین الگوی راهبردی می باشند. تجربه موجود نظام لیبرال دموکراسی غرب در حوزه اداره امور زنان به عنوان هدف غایی و نهایی با آموزه های دینی و انگاره های فرهنگی و بویژه احکام نوین اسلام و نظام جمهوری اسلامی سازگارنیست. ازاین رو تدوین و ارائه الگوی راهبردی در اداره امور زنان به عنوان نظام حکومتی الگو و بر اساس گفتمان ولایت فقیه در نظام اسلامی ضرورتی مضاعف و انکار ناپذیر است لیکن با گذشت چهار دهه از عمر نظام جمهوری اسلامی هنوز چنین الگویی وجود ندارد و نبود این الگو موجب رفتارهای متفاوت دولت ها در حوزه اداره امور زنان شده  است که این امر نتیجه ای جز تناقض در اجرای سیاست ها ،بخشی و سلیقه ای عمل کردن بازیگران این حوزه و اتلاف منابع در کشور را بدنبال نداشته است. از این رو هدف اصلی این مقاله شناسایی مولفه های راهبردی اداره امور زنان به منظور تدوین الگوی راهبردی در حوزه اداره امور زنان بر اساس گفتمان ولایت فقیه در نظام جمهوری اسلامی ایران است . یافته های پژوهش نشان می دهد دراداره امور زنان در بخش دکترین مولفه های  پای بندی به عفت عمومی ،توجه به برابری زن و مردوحفظ شخصیت زن  در بخش سیاست ها  ، اختیار زن همانند مرد، زنان موجب پیشرفت و تساوی زن ومرد و در بخش اهداف مولفه های تامین امنیت زنان ، تامین بهداشت وتغذیه سالم،ارتقای علمی،بالابردن شان اجتماعی، مشارکت زنان وتامین شرایط اشتغال مهم ترین مولفه های تدوین الگوی راهبردی می باشند.
    کلیدواژگان: گفتمان ولایت فقیه، راهبرد، اهداف، دکترین، سیاست، اداره امور زنان
  • عباس علی فرزندی، حسین صفری، میرمحمود سادات*، حسین بازرگانی صفحات 145-176

    در این پژوهش سعی شده است با توجه به شش مفهوم اقتصادی - فرهنگی: 1. اقتصاد دفاع 2. قرآن و سنت 3. اندیشه رهبران انقلاب اسلامی 4. اقتضائات زمانی اقتصاد ج.ا. ایران 5. دانش و تجارب داخلی و بین ‏المللی در مفاهیم عملیاتی اقتصاد 6. اقتضائات اقتصادی - دفاعی ج.ا.ایران پژوهش‏ های پراکنده حوزه اقتصاد مقاومتی با رویکرد اقتصادی - دفاعی را در 7 محور اصلی دسته‏ بندی و پس از تشریح هر یک، چارچوبی جامع از ارتباط این تحقیقات با مفهوم کلان اقتصاد دفاع ارائه شود.در شناسایی ابعاد 7 گانه تحقیقات این حوزه، از تحلیل داده های میدانی و کتابخانه ‏ای استفاده شده است. در ادامه با رویکرد گروه کانونی ابتدا از طریق مصاحبه مجموعه نظرات افراد خبره دریافت و سپس دسته‏ بندی شد و در نهایت به صورت الگو مطرح گردید.در این تحقیق پژوهش ‏های پراکنده پیرامون حوزه اقتصاد مقاومتی با رویکرد اقتصادی - دفاعی در 7 محور اصلی: تحقیقات با محوریت ‏های مفهوم کلان اقتصاد دفاع، مفهوم اقتصاد مقاومتی، تطبیق مدل‏ های اقتصادی غربی، اندیشه و سیره پیامبرa، علما و نخبگان، تحریم ‏های اقتصادی و پدافند اقتصادی دسته بندی شد و الگوی راهبردی - فرهنگی اقتصاد مقاومتی با ملاحظه اقتصادی - دفاعی ‏مبتنی بر اندیشه ‏های مقام معظم رهبری ارائه گردید.

    کلیدواژگان: اقتصاد، اقتصاد دفاع، اقتصاد مقاومتی، اقتصاد مقاومتی با رویکرد اقتصادی - دفاعی
  • مصطفی قربانی*، محمد شفیعی فر، مهدی حاجیان صفحات 177-199
    در تلاش برای ارائه ی تحلیل نوینی از انقلاب اسلامی، این سوال مطرح شده که «آیا انقلاب اسلامی را می توان انقلابی آزادی خواهانه دانست؟» فرض بر این است که انقلاب اسلامی، رستاخیز ملت ایران برای فراز کردن آرمان آزادی بوده و در آن، آزادی در هر دو وجه منفی و مثبتش تجلی یافته است. پژوهش حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شده و یافته های آن نشان می دهد که انقلاب اسلامی ایران به طور عمده در پاسخ به چهار مسئله ی اصلی (آزادی منفی)؛ استبداد داخلی، سلطه ی خارجی، اقدامات اسلام زدایانه ی رژیم شاه و افول اقتصادی و تهدید معیشت مردم شکل گرفته و در مقابل، این انقلاب پاسخ مطلوب به این مسائل (آزادی مثبت) را در تاسیس و تحقق ارزش هایی چون مردم سالاری دینی، آزادی، تلاش برای حفظ استقلال و حاکمیت ملی و همچنین کارآمدی با تاکید بر عدالت و محرومیت زدایی، مفصل بندی کرده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، آزادی، مردم سالاری دینی، استقلال، کارآمدی، اسلام زدایی، استبداد داخلی، سلطه خارجی
  • محمدرضا مجیدی، میثم بلباسی* صفحات 201-223
    نوشتار حاضر با تشریح سیر تطور قانون اساسی در ایران؛ به دنبال پاسخ به این سوال است که اصل بازنگری در قانون اساسی مشروطیت و جمهوری اسلامی به چه شکلی بوده است؟ و اینکه اگر بخواهیم درباره بازنگری در برخی از اصول قانون اساسی فعلی (مصوب 1368) جمهوری اسلامی ایران امکان سنجی کنیم، این امکان یا امتناع بازنگری شامل چه موارد اختلافی مهمی خواهد شد؟ یافته های پژوهش، حاکی از آن است که در قانون اساسی مشروطه به دلیل جلوگیری از بازگشت استبداد و در قانون اساسی (مصوب 1358) جمهوری اسلامی به دلیل فضا و شرایط ابتدای انقلاب و حفاظت از قانون اساسی در مقابل طوفان های سیاسی پس از انقلاب، عمدا اصل بازنگری در هیچ کدام از قانون های اساسی مذکور در نظر گرفته نشده است. با این حال، قانون اساسی مشروطیت چندین بار و به واسطه تفاسیر مختلف مورد بازنگری قرار گرفت. اما در جمهوری اسلامی ایران، پس از اصلاحات قانون اساسی در سال 1368، اصل بازنگری (اصل 177) با شرایط، ضوابط و محدودیت های خاص خود به همراه برخی تغییرات دیگر در قانون اساسی جدید لحاظ گردیده است. همچنین به نظر می رسد در صورت بازنگری در قانون اساسی 1368 می توان از امکان یا امتناع بازنگری در برخی از مسائل اختلافی مانند نظام ریاستی یا پارلمانی، مجمع تشخیص مصلحت نظام، شوراهای شهر و روستا، شرایط ریاست جمهوری و غیره... نام برد. برای پاسخ به سوال مقاله از روش تطبیقی - تحلیلی و تکنیک مطالعات کتابخانه ای بهره گرفته می شود.
    واژگان کلیدی
    کلیدواژگان: بازنگری، قانون اساسی، مشروطیت، جمهوری اسلامی، امکان و امتناع
|
  • Saeed Jahangiri, Abolghassem Taheri *, Alireza Azghandi, Ahmad Saei Pages 7-25
    The collapse of the second Pahlavi regime has been examined from various outlooks and within the framework of various theories. Among the approaches in this regard, is the relationship between the development process in this period and the collapse of this government. Renovation and modernization influenced by western patterns and its reliance on Mohammad Reza Shah Pahlavi's policy of the 1960s and later, raised the increasing concern of groups and strata of the defender of Islamic culture and tradition. Iran, as a developing country, was considered a Rentier state with a single-product economy, especially after the coup of August 19, 1953. This has led the collector state to pay attention to unrealistic mechanisms, regardless of the interests of the other classes stayed above them. Along with the introduction of oil and oil management, the collector state in Iran, for getting the needed support and functional legitimacy, begun to classify, especially the middle class, from It has not been financially independent. This process has prevented the classes from having right and could not challenge the state. Therefore, the present paper's question is: What role has the rentier state played in the emergence, expansion and construction of the new middle class? The nature of the collector state is such that does not count on the society as a significant weight because the government by getting rents from abroad, does not feel any need to other sources (taxes, duties, etc.). This will give the government a monopoly power and do not sense the requirement to the participations of various groups and classes in power.
    Keywords: : Rentier State, Modernization, Political Development, New Middle Class, Second Pahlavi
  • Javad Jamali* Pages 27-44
    Politics are formed within a discourse, based on the duality of hostility and sympathy, or the incongruous and congrouos relationship with "other" discourses. Discourses with the definition of politics determine, on the one hand, the identity frontiers between the "insider" and "other" forces and, on the other, define the political conflicts in a community. The collapse of the Pahlavi regime and, eventually, its dismantling, was the result of a conflict among the discourses and the political Islamist discourse was at the head of them. The emergence of this discourse was more reactive than active to Pahlavi's discourse, which sought to stabilize itself in the context of the discourses of society by highlighting the other elements and marginalizing of religious discourse as non-existent. Accordingly, the present study examines how the political process was shaped by Pahlavi's discourse and its impact on the formation of the revolutionary political discourse of Islam in a crucial period in contemporary Iranian history. In this research, the researcher is trying to show how the political formulation of Pahlavi discourse has influenced the formation of the revolutionary political discourse of Islam in Iran by the method of Laclau and Moffe’s discourse analysis and the extraction of concepts and categories related to the political concept. Our hypothesis in this paper is that the political formulation of Pahlavi discourse in the form of full hostility with religious discourse led to the politicalization of religion and the formation of revolutionary political discourse in Iran.
    Keywords: Politics, Discourse, Antagonism, Pahlavi, Political Islam
  • Ali Khajeh Naieni *, Safiesadat Hashemi, Mahdi Torkshavand Pages 45-66
    "Why and how did the Islamic Revolution of Iran win?" This is a question that has been discussed for many decades and nowadays, and various scholars have sought to answer it. So far, different approaches and generations of views about the Islamic Revolution have been born and different explanations have been given in this regard. This research focuses on the study and analysis of articles published in the four scientific journals of the Islamic Revolution in Iran, namely, the Quarterly Journal of the Islamic Revolution, the Quarterly Journal of Islamic Revolution Approaches, Quarterly Journal of the Islamic Revolution Studies, and the Quarterly of the Islamic Revolution's Research from the beginning to the end of the publications of 2018 year. The purpose of this study is to review the published articles and find out what Iranian scholars have identified as to why and how the Islamic Revolution of Iran won, and what are the characteristics of the researchers who have produced this literature? In fact, the main focus of the present study is the transformation of the field studies and how the victory of the Islamic Revolution in Iran in two areas of research knowledge and characteristics of researchers.
    Keywords: Iran’s Islamic Revolution, Islamic Revolution Studies, Iran, Researchers, articles
  • Jafar Rezaei *, Ali Alihosseini, Javad Imamjomehzadeh, Alireza Aghahosseini Pages 67-95
    Justice is one of the most attentive Qur'anic and Islamic instructions that have come to light in the political and social ideas of the leaders of the Islamic Revolution, such as Imam Khomeini and the martyr Ayatollah Motahari. But despite the fact that the slogan of social justice and emphasis on its implementation as one of the main policies of the post-revolutionary administrations, the issue of justice in the Islamic Republic's record has not been favorable to this day. Accordingly, the question arises why, with all the orders that religious teachings and the emphasis of the leaders of the revolution on social justice and its related issues, justice in our society has not got the deserved attention? In this paper, using a comparative analysis method, it is attempted by emphasizing justice from the viewpoints of the leaders of the revolution, to explore the implementation of post-revolutionary government development plans in order to clarify the extent of their divergence from the notion of justice from the point of view of the leaders of the revolution and to Identify the damage caused it and remedy the ways to strengthen and sustain the life of the Holy state of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Social Justice, developmental plans, pathology, revolution leaders
  • Younes Shoaei Gamchi, Alireza Shohani *, Rahman Z Pages 97-123
    One of the most important accomplishments of the instituting of the Islamic Republic of Iran was to restore the role of Islam in society and consequently, on imposed war that can be analyzed in the history of the Islamic Revolution literature, especially in the novels of the sacred defense. The present research seeks to show that the sacred defense novelists in the last three decades of novelty-writing, how approached with the religious achievement of the Islamic Revolution? How impressive the three axes of Islam (beliefs, judgments, and ethics) have been on the created works? To answer these questions, ten sacred defense novels from the year of 1981 to 2011 have been examined in an analytical, descriptive, and statistical manner. The results of this study indicate the variability of the extent and reflection of the three aspects of Islam in the characterization, creation of situations, scenes and themes, which has led to take three main types of "educational- instructive", "philosophical-theological" and "moral-mystical" to the Islam in the writings of sacred defense novels.
    Keywords: Islamic Revolution, sacred defense novel, religious approaches, educational- instructive, philosophical-theological, ethical-mystical
  • Pages 125-145
    Identification of strategic components dctrin, vahdaf, women's affairs policy based on the discourse of the ' jurist
    Keywords: The leader of the province, discourse strategies, Goals, dctrin, Politics, Office of women's Affairs
  • Abasali Farzandi Ardakani, Hossein Safari, Mir Mahmoud Sadat *, Hossein Bazargani Pages 145-176

    In this research, we tried by focusing on six economic-cultural concepts, including: 1. Economics of Defense; 2. Quran and Sunnah; 3. The Thoughts of Islamic Revolution Leaders; 4. The Economy Requirements of Iran; 5. Domestic and International Knowledge and Experiences in Operational Concepts of Economy; 6. Iran's Economic-Defense contingencies to collect the dispersed researches on the field of economic resistance to classify them with an economic-defense approach into seven main axes and then to describe each one with a comprehensive framework for macroeconomic concept of defense. In identifying the seven dimensions of research in this area, field and library data analysis has been used. Later, with the focal group approach, received the expert comments and then categorized and eventually presented them as a model. In this research, dispersive researches on the field of resistance economy were classified with an economic-defense approach in seven main axes: research focused on the concept of defense-economics, the concept of resistance economy, the adaptation of Western economic models, the thought of the Prophet, the ulema and elites, economic sanctions and economic defense, and then was presented the strategic-cultural model of economic resistance with some economic-defense observations based on the ideas of the Supreme Leader.

    Keywords: Economics, Defense Economics, resistance economics, Resistance Economics with Economic-Defense Approach
  • Mostafa Ghorbani *, Mohammad Shafieefar, Mahdi Hajian Pages 177-199
    In an effort to present a new analysis of the Islamic Revolution, the question ascends as to whether the Islamic Revolution can be considered a freedom or emancipation-seeking revolution? It is assumed that the Islamic Revolution was the renaissance of the Iranian nation to raise the cause of freedom, and emancipation in both two positive and negative aspects has been expressed. The present research is carried out in a descriptive-analytical manner and its findings show that the Islamic Revolution of Iran has mainly focused on four major issues (negative liberty); domestic tyranny, foreign dominance, anti-Islam measures of the Shah's regime and economic decline, and the threat to people's livelihoods. On the contrary, this revolution has articulated the favorable response to these issues (positive liberty) by establishing and realizing values ​​such as religious democracy, freedom, efforts to preserve independence and national sovereignty, as well as efficiency with an emphasis on justice and deprivation.
    Keywords: Islamic Revolution of Iran, freedom, Religious Democracy, Independence, Efficiency, anti-Islam policies, domestic tyranny, foreign domination
  • Mohammadreza M, Meisam Belbasi * Pages 201-223
    The present article describes the evolution of the constitution in Iran; seeking to answer this question, what was the principle of revising the constitution of 1906 and is the constitution of Islamic Republic? And if we want to review the possibility of revising some of the current constitutional principles (approved in 1989), what would be a significant difference to this possibility or impossibility of reviewing? The findings of the research indicate that in the Constitution of 1906, due to the prevention of the return of tyranny and in the constitution (approved in 1979) of the Islamic Republic, due to the initial conditions of the revolution and the protection of the constitution against the post-revolutionary political storms, Revision of any of the above fundamental laws is not considered. However, the Constitution of 1906 was reviewed several times by various interpretations. However, in the Islamic Republic of Iran, after the constitutional amendments in 1989, the review principle (art. 177) has been incorporated into constitutional provisions, along with some other changes. It also seems that in the review of the constitution of 1989 it is possible to refrain from or refuse to review some of the issues of disagreement, such as the presidential or parliamentary system, the Expediency Council, the city councils, the presidential conditions, and so on. To answer the paper’s question, the comparative-analytical method and the library study technique were used.
    Keywords: revision, Constitution, constitutional, Islamic Republic, possibility, impossibility