فهرست مطالب

نشریه پژوهش های انقلاب اسلامی
پیاپی 24 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس اسدی ، مصطفی مجیدی صفحات 7-24
    داعش از زمان ظهورش به طور مستمر از وجه تبلیغاتی خود به بهترین نحو به منظور دستیابی به اهداف خود استفاده کرده است. این وجه تبلیغاتی، شامل طیف وسیعی از ابزارها، شامل شبکه های اجتماعی، ویدئوهای اینترنتی و مجلات می شود. به دلیل اهمیت وجه تبلیغاتی داعش، در این مقاله تلاش شده تا به این سوال اصلی پاسخ داده شود که، گفتمان حاکم بر ساختار تبلیغاتی داعش چیست و این گفتمان چگونه در نشریه «دابق» ، جریان می یابد؟ برای یافتن پاسخ سوال اصلی، از روش تحلیل گفتمان به خصوص از نظریه تحلیل گفتمان لاکلا و موفه، استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهند که نخست، قابلیت دسترسی این گفتمان تبلیغاتی است که به سبب نامناسب بودن جهان اجتماعی برای انسان مسلمان و نیز بی روح شدن زندگی اجتماعی افزایش می یابد. ویژگی بارز دیگر در نظام معنایی تبلیغاتی داعش، عنصر خصومت است که دایره شمولش بسیار وسیع بوده و عامل اصلی در هویت یابی و نیز عمل دینی قرار می گیرد. همچنین از دیگر یافته های مقاله حاضر آن است که استعاری سازی در دنیای معاصر، سبب تحریک رادیکالیسم در مخاطبان تبلیغات داعش می شود.
    کلیدواژگان: داعش، دابق، تبلیغات، رسانه، شبکه های اجتماعی
  • سیدمصطفی حسینی ، خشایار قاضی زاده، مرتضی اسدی صفحات 25-50
    تاثیرات اندیشه ی سیاسی مبارزه ای امام خمینی بر مراسم عزاداری محرم کمتر با توجه به خود مفهوم عزاداری مورد بررسی قرار گرفته است و بیشتر با نگرشی سیاسی تحلیل شده است. در پژوهش حاضر، ضمن تبیین اندیشه ی سیاسی امام خمینی در شروع حرکت مبارزه ای خود (خرداد 42) ، نوع تاثیر این اندیشه در درونمایه و صورت بندی گونه های مختلف عزاداری در محرم سال 42 مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش از گونه مطالعه تاریخی - تطبیقی تفسیرگرا بود که مبتنی بر رهیافت های کیفی و مطالعه عمیق و همه جانبه ی تعداد محدودی از موارد استوار گردید. در یافته های پژوهش در زمینه ی درونمایه مشخص شد که استعاره ی «شاه، یزید زمان است» به عنوان کلیدی ترین مفهوم در مراسم عزاداری ارائه شده است. در زمینه ی صورت بندی نیز تغییرات در چهار دسته مورد بررسی قرار گرفت. در پایان ضمن تایید پرسش اصلی پژوهش مبنی بر تاثیر اندیشه ی سیاسی بر مراسم عزاداری، مشخص شد که تغییرات مذکور در صورت بندی به هیچ عنوان به معنای عاری شدن عزاداری از ذات «عزادارانه» ی خود نبوده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، اندیشه ی سیاسی، خرداد 42، محرم، عزاداری
  • رمضان رضایی صفحات 51-72
    تاریخ صفویه در ترویج سنتهای اعتقادی شیعه به ویژه سوگواری امام حسینb تاثیر بسیاری داشته است، با توجه به سیاست مذهبی حکومت، مراسم سوگواری امام حسینb بسیار باشکوه و آزادانه برگزار می گردید. هدف اصلی پژوهش، بازشناسی این مراسم ازنگاه ناظران اروپایی و در نتیجه تاثیر آن در انقلاب اسلامی است. لذا مسئله اصلی این است که مراسم سوگواری امام حسینb درسفرنامه های اروپایی عصر صفوی چگونه انعکاس یافته و دیدگاه آنها چه بوده است؟ و تاثیرآن در انقلاب ما چه بوده است؟ در پی آن، این فرضیه طرح می گردد که سیاحان اروپایی به اهمیت و عظمت مراسم سوگواری محرم در نزد ایرانیان اشاره داشتهو گزارش های آن ها در این زمینه ترکیبی از اخبارصحیح و نادرست است.
    با بررسی سفرنامه های اروپاییان عصر صفوی می توان نتیجه گرفت گاه روح الحادی و مادیگراینه انان نیز هست که مراسم سوگواری امام حسینb در عصر صفوی با حمایت دولت صفوی رشد و توسعه یافت و در عین حال با رسوم غیر مذهبی و خرافی نیز آمیخته گردید و به مرورشکل مذهبی گرفت. ایجاد همبستگی و استمرار فرهنگ دینی، وفاق اجتماعی، جامعه پذیری و بازیابی هویت دینی از کارکردهای مهم این مراسم می باشد
    کلیدواژگان: مراسم سوگواری، امام حسین، صفویه، سیاحان اروپاییها، تعزیه عاشور و دگرگونی های ایران
  • سید حسین علیانسب ، حسن صالحی، سید جلال موسوی شربیانی صفحات 75-95
    «آموزه های اسلامی رهبری را به عنوان رکن جامعه اسلامی معرفی می کنند و به امت اسلامی دستور می دهند که در بحران ها به رهبری رجوع کرده و از توطئه دشمنان در امان بمانند. چندین دهه تجربه جمهوری اسلامی هم نقش امام خمینیv و مقام معظم رهبری در مدیریت بحران ها را به خوبی اثبات کرده است. همین امر موجب شده است دشمنان در صدد تضعیف قدرت نرم رهبری انقلاباسلامی برآمده و سعی کنند در اعتماد عمومی و مقبولیت ایشان تردید و میان ایشان وامت اسلامی فاصله ایجاد کنند. حال این سوال پیش می آید که وقتی دشمنان منزلت رهبری را هدف قرار داده و قدرت او برای کنترل و مدیریت بحران ها را تضعیف می کنند مردم چه تکلیفی دارند؟ به عبارت دیگر دفاع از جایگاه رهبر بر عهده کیست و با چه شیوه ای باید از آن دفاع شود؟ پژوهش حاضر روش هایی را که امروزه دشمنان برای تضعیف قدرت نرم رهبری اسلامی به کار می برند با شیوه هایی که دشمنان علیه انبیا به کار برده اند و در قرآن به آنها اشاره شده است مقایسه کرده و در نهایت نتیجه گرفت که شیوه های دشمنان علیه رهبران الهی از زمان های دور تاکنون در چارچوب های مشابهی قرار دارند. بر این اساس در پژوهش حاضر برای مقابله با توطئه تضعیف قدرت نرم رهبری، راهکارهایی را که قرآن برای دفاع از انبیا به کاربرده است مورد توجه قرار گرفتند. در نهایت این نتیجه به دست آمد که اولا بر اساس شیوه قرآنی تضعیف رهبری در هیچ شرایطی نباید بی پاسخ بماند و امت اسلامی مکلف به دفاع از جایگاه رهبری هستند، ثانیا راهکارهای قرآنی مقابله با تضعیف قدرت نرم رهبری از ملاک واحدی تبعیت نمی کند، بلکه سبک قرآنی اقتضا می کند که در گام اول روش دشمن شناسایی و تحلیل شود و سپس شیوه ای هوشمندانه که با توطئه دشمن متناسب است برای دفاع از رهبری اتخاذ شود».
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، رهبر انقلاب، قدرت نرم، مقابله با تضعیف
  • ابوذر گوهری مقدم ، حامد کیانی مجاهد صفحات 95-113
    در سپهر سیاست بین الملل دوران حاضر که متکی بر کارکرد قدرت نرم و هوشمند است، قدرت های هژمونیک بین المللی سیاست های کارآمدی در حوزه نفوذ گذاری جدید اتخاذ کرده اند که موفقیت آن ها درگرو کسب توفیق در تغییر خط مشی حاکم بر حکومت های غیر وابسته و استحاله ی بنیان های فکری آن ها می باشد و تجلی گاه بنیادین آن ذیل فرایند نفوذ، به ویژه نفوذ سیاسی - اجتماعی ارزیابی می شود. در میان ساحات گوناگون مرتبط با نفوذ، استفاده هدفمند از دیپلماسی عمومی در راستای دستیابی به نفوذ سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی واجد اهمیت بسزایی است. با عنایت به این مهم، مقاله حاضر می کوشد در سپهر اندیشه سیاسی مقام معظم رهبری، از مجرای تبیین دیپلماسی عمومی و اعمال نفوذ میان واحدی، نشان دهد که نفوذ گفتمانی چگونه توسط دیپلماسی عمومی ایالات متحده و ذیل برنامه هایی نظیر فعالیت های اطلاع رسانی، برنامه های پخش رادیو و تلویزیونی بین المللی و اینترنتی، بهره گیری از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، برنامه آموزش زبان انگلیسی و بهره گیری از صنعت فیلم سازی هالیوود، طراحی و پیاده سازی می شوند. نگاشته حاضر، در راستای اثبات این فرضیه که: «دیپلماسی عمومی یکی از مهم ترین راهبردها و ابزارهای پیاده سازی نفوذ گفتمانی ایالات متحده در جمهوری اسلامی ایران می باشد» ، با اتخاذ شیوه اسنادی و کتابخانه ای، از روش توصیفی - تحلیلی بهره می برد.
    کلیدواژگان: نفوذ، آمریکا، دیپلماسی عمومی، نفوذ گفتمانی، جمهوری اسلامی
  • علی متقی ، هادی مهدوی، علی فلاحی سیف الدین، احمد رضا توکلی صفحات 117-140
    از آنجا که قدرت وامکانات فراوانی دراختیار کارگزاران است، واز طرفی اجازه دخالت در امور گسترده ای را نیز دارند، همین قدرت واختیار ممکن است بستر سوء استفاده را برای ایشان مهیا سازد. لذا ضرورت کنترل آنان اهمیت دارد، از سویی با مطرح شدن الگوی انقلاب اسلامی، این موضوع نیز اهمیت بیشتری یافته است. در این خصوص پرسش اصلی این است که،باتوجه به اصول امر به معروف ونهی ازمنکر، نظارت بر عملکرد کارگزاران توسط شهروندان در فقه چه جایگاهی دارد؟در آیات قرآن بر اهمیت امر به معروف و نهی از منکر تاکید شده است، و شیوه حکومت پیامبرaو امام علیbموید این موضوع است مقاله حاضر می کوشد تا نظارت همگانی برعملکردکارگزاران بواسطه یکی از اهرم های اسلام (امر به معروف ونهی از منکر) برای مهار قدرت را تحلیل و تببین نماید. بنابراین برای دستیابی به پژوهش کاربردی از روش استنادی تحلیلی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: کارگزار – معروف – منکر – فقه سیاسی – قدرت
|
  • Abbas Assadi, Mostafa Majidi Pages 7-24

    Since its inception, ISIS has consistently used its advertising plus in its best to achieve its objectives. This type of advertising includes a range of tools, including; social networks, internet videos and magazines. Because of the status of the ISIS image, this article attempts to answer the main questions, which are ‘what is the discourse governing the ISIS advertising structure’ and ‘How is this discourse going through in the journal Dabiq?’ To find out the answer of the main questions, we used the discourse analysis method, especially the Laclau and Mouffe discourse analysis theory.
    Research findings show that, first, the accessibility of this publicity discourse is increasing due to the inappropriateness of the social world for a Muslim and the deprivation of social life. Another significant feature of the ISIS propaganda semantic system is the enmity element that has a great circle and its inclusion is very extensive and it is the main factor in identity and religious practice. It is also from other findings of this paper that using metaphors in the contemporary world triggers radicalism in ISIS audiences.
    In general, in this article, with numerous citations to the magazine ‘Dabiq’, the various dimensions of the discourse governing the structure of ISIS's propaganda have been examined
    Keywords: ISIS, Dabiq, Advertising, Media, Social Networks
  • Morteza Asade , Khashayar Ghazizadeh Pages 25-50
    The effects of political thought of Imam Khomeini on the mourning ceremony of Muharram have been examined less with regard to the concept of mourning itself and have been further analyzed with a political viewpoint. In the present study, while explaining political thought of Imam Khomeini at the beginning of his struggle (Khordad 42), the type of effect of this thought in the theme and formulation of different types of mourning was studied.
    The methodology of this study is an interpretive-historical comparative study that is based on qualitative approaches and deep and exhaustive studies of a limited number of cases. In the research about the context of the theme, it became clear that the metaphor of "Shah is Yazid of Time" is presented as the most important concept in the mourning ceremony. In the context of formulation, changes were also examined in four categories. Finally, confirming the main question of the research on the effect of political thought on the mourning ceremony, it became clear that the changes in formulation in no way meant the loss of mourning from its "mournful" nature
    Keywords: Imam Khomeini, Political Thought, Khordad 42, Muharram, Mourning
  • ramezan rezaei Pages 51-72
    Safavid history has had a great influence on the promotion of Shiite beliefs, especially the mourning of Imam Hussein. Regarding the religious policy of the state, Imam Hussein's mourning ceremony was very magnificent and freely held. The main goal of the study is to recognize the ceremony from the point of view of European observers and as a result, its impact on the Islamic revolution. The main questions are, ‘How the mourning ceremony of Imam Hussein was reflected in the itineraries of the European tourists of Safavid era and what was their view? What impacts have had in our revolution?’ By examining the itineraries of the Safavid Europeans, which have deduced from their atheistic spirit and materialism, we can conclude that Imam Hussein's mourning ceremony in Safavid era grew with the support of the Safavid government and was also mixed with non-religious and superstitious traditions. It became a religious figure. Creating solidarity and continuity of religious culture, social consensus, socialization and restoring religious identity are some of the important functions of this event.
    Keywords: Mourning Ceremony, Imam Hussein, Safavid, European Tourists, Taziyeh Ashoura, Developments of Iran
  • seyyed husain olyanasab_Hasan Salehi_s j Pages 75-95
    In Islamic teachings, leadership has been introduced as the pillar of the Islamic society and command the Islamic Ummah to come to the leader in crisis and be safe of the conspiracy of enemies. Decades of experience of the Islamic Republic has clearly demonstrated the role of Imam Khomeini and Supreme Leader in managing crises. This has led the enemies to seek to undermine the soft power of the leadership of the Islamic Revolution and try to make some distances between the public about their acceptance and make some hesitations between them. Now, the question arises: What do people have to do when the enemies target the dignity of leadership and undermine his power to control and manage crises? In other words, who defends the position of the leader and in what way should he be defended? The present research compares the methods that today's enemies use to weaken the soft power of Islamic leadership, by comparing the methods used by enemies against the prophets which referred to in the Qur'an, and concluded that the methods of enemies against the divine leaders from time to time have been in similar frameworks.
    Accordingly, in the present study, to address the conspiracy of weakening the soft power of leadership, the solutions that the Qur'an has used to defend the prophets have been considered. Finally, the result was that, first, according to the Qur'anic method, the weakening of leadership should not be discontinued in any circumstances, and the Islamic Ummah is obliged to defend the position of leadership, second, the Quranic solutions to the weakening of the soft power of leadership do not follow a single criterion, but the style the Qur'an requires that the enemy's method be identified and analyzed in the first step, and then a clever way appropriate to the conspiracy of the enemy is taken to defend the leadership
    Keywords: Islamic Revolution, Leader of the Revolution, Soft Power, Confrontation with Weaknesses
  • abuzar gohari, hamed kiani mojahed Pages 95-113
    In the context of current international politics that count on the power of soft and smart power, the international hegemonic powers have adopted effective policies in the domain of new influence, which will succeeded if can change the policies of non-dependent states and transforming their intellectual foundations. The basic manifestation of this process of influence is the political-social impact.
    Among the various influential areas, the purposeful use of public diplomacy is crucial for achieving political, social, economic and cultural influence. In light of this, the present article attempts to demonstrate, in the context of the political thought of the Supreme Leader, how the discursive influence of the United States public diplomacy and subsequent programs such as information activities, international and internet radio and television, the use of virtual space and social networks, the English language training program and the use of the Hollywood film industry, illustrate the extent of public diplomacy and interpenetrating influence. The present paper, in order to test the hypothesis that ‘public diplomacy is one of the most important strategies and tools for implementing the US discursive influence in the Islamic Republic of Iran,’ will use a descriptive-analytical method
    Keywords: Influence, America, Public Diplomacy, Discursive Influence, Islamic Republic
  • Ali Mottaghi, Hadi Mahdavi, Ali Fallahi Seyfodin, Ahmadreza Tavakoli Pages 117-140
    Since, on the one hand there are a lot of powers and resources available to the agents, and on the other hand they are allowed to interfere in a wide range of issues, there is a good opportunity for abuse. Therefore, the importance of controlling them is vital. On the one hand, with the advent of the model of the Islamic Revolution, this issue has become even more important. In this regard, the main question is: Considering the principles of the Promoting Virtue (Maruf) and Preventing Delinquency (Munkar), what is the status of supervision of the performance of the agents by the citizens in the jurisprudence? In the Qur'anic verses, the importance of the Promoting Virtue (Maruf) and Preventing Delinquency (Munkar) has been emphasized, and the manner of governance by the Prophet (pbuh) and Imam Ali quantified that. This article seeks to analyze the general oversight of the agents’ actions through one of the levers of Islam (the Promoting Virtue and Preventing Delinquency) to control power. Therefore, an analytical citation method has been used to achieve applied research
    Keywords: Keywords: Agent, Virtue, Delinquency, Political jurisprudence, Power