فهرست مطالب

Reproductive BioMedicine - Volume:16 Issue: 10, Oct 2018

International Journal of Reproductive BioMedicine
Volume:16 Issue: 10, Oct 2018

  • تاریخ انتشار: 1397/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نورالدین کرمی، سید حمیدرضا میرابوطالبی، فاطمه منتظری، سید مهدی کلانتر*، محمدحسن شیخها، مریم افتخار صفحات 617-622
    مقدمه

    سقط مکرر (RM) به عنوان یکی از شایع ترین اختلالات مرتبط با بارداری، می تواند به علل متعددی رخ دهد، اما در بسیاری از موارد این علت، هنوز نا مشخص باقی مانده است. یکی از دلایل سقط جنین، نقص در فرآیند آنژیوژنز است، زیرا عدم آنژیوژنز یا کاهش سطح آن، انتقال مواد مغذی به جنین را کاهش می دهد و همچنین ممکن است منجر به سقط جنین شود. همچنین، MicroRNA ها به عنوان تنظیم کننده های بیان ژن در سطوح پس از رونویسی شناخته می شوند و می توانند نقش مهمی در توسعه بیماری ها ایفا کنند. miR-16 و miR-21 شناخته شده ترین miRNA های مرتبط با آنژیوژنز هستند که اهداف ژنی آن به ترتیب VEGF-A و PTEN هستند.

    هدف

    ارزیابی بیان miRNAs و ارتباط آنها با ژن هدفشان در زنانی با سقط مکرر ناشناخته.

    موارد و روش ها

    در این مطالعه، نمونه های خون از 25 بیمار مبتلا به uRM و 25 کنترل مورد بررسی قرار گرفت. پس از استخراج RNA، بیان miRNAs و اهداف ژنی با استفاده از روش qRT-PCR اندازه گیری شد.

    نتایج

    یافته های ما نشان داد که بیان MiR-21 در هر دو پلاسما و سلول های PBMC به طور قابل توجهی کاهش یافته (به ترتیب سطح معناداری 0/04 و 0/02) و می تواند با بیان PTEN مرتبط باشد (سطح معناداری 0/03)، اما بین miR-16 و VEGF-A ارتباط معنی داری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    یکی از قابل توجه ترین نتایج این مطالعه این است که miR-21 می تواند به عنوان یک نشانگر بیولوژیکی تشخیصی برای تشخیص بیماران مبتلا به uRM استفاده شود.

    کلیدواژگان: سقط مکرر، آنژیوژنز، MiR-16، VEGF-A، MiR-21
  • صفحات 623-628
    مقدمه

    سندرم تخمدان پلی کیستیک یک بیماری اندوکرین می باشد که به طور عمده در زنان در سن تولیدمثل دیده می شود و از مشخصات آن وضعیت التهابی مزمن با درجه کم می باشد. میزان زیاد رسوب چربی از دیر باز بعنوان یک عامل اتیولوژیک در پاتوژنز این وضعیت التهابی مطرح بوده است. در حال حاضر شاخص توده بدنی یا درصد چربی بدن بعنوان نشانگرهای تعیین ترکیب چربی بدن در افراد می باشند.

    هدف

    تعیین اینکه شاخص توده بدنی یا درصد چربی بدن کدامیک می تواند برای اندازه گیری التهاب در ارتباط با تجمع چربی بدن در سندرم تخمدان پلی کیستیک استفاده شود.

    موارد و روش ها

    این مطالعه در مرکز طب تولیدمثل کلینیک یاسمین بیمارستان CiptoMangunkusumo از ژانویه تا دسامبر 2015 انجام شد. در این مطالعه مقطعی 32 زن با سندرم تخمدان پلی کیستیک طبق معیارهای روتردام در سن باروری شرکت کردند. خانم های با هیپراندروژنیسم به علت هیپربلازی آدرنال مادرزادی غیر کلاسیک، خانم های حامله و یا خانم های شیرده از مطالعه خارج شدند. متغیرهایی از قبیل شاخص توده بدنی، درصد چربی بدن، نشانه های هیپراندروژنیسم بالینی و نشانه های التهابی، اندازه گیری و از نظر آماری بررسی شدند.

    نتایج

    در تعداد 32 فرد مطالعه شده درصد چربی بدن ارتباط مثبتی با سطح پروکلسیتونین داشت (0/048 =0/35r=) در حالیکه شاخص توده بدنی این ارتباط را نشان نداد (0/131, p=0/27r).

    نتیجه گیری

    درصد چربی بدن می تواند بعنوان یک نشانگر بهتری جهت اندازه گیری التهاب مرتبط با تجمع چربی بدن در سندرم تخمدان پلی کیستیک استفاده شود.

    کلیدواژگان: چربی بدن، شاخص توده بدنی، التهاب، سندرم تخمدان پلی کیستیک، Procalcitonin
  • صفحات 629-636
    مقدمه

    بسیاری از مواد ضد مالاریا و مهارکننده های کانال کلسیم نشان داده شده که باعث تغییر فعالیت های باروری در مردان می شوند. افزایش شیوع پرفشاری خون، همزمان با تجویز داروهای ضد فشارخون و ضد مالاریا باعث افزایش نگرانی در مورد ناباروری مردان در مناطق مالاریاخیز شده است.

    هدف

    در این مطالعه اثرات تجویز همزمان artesunate (Ats)-amodiaquine (Amod) و nifedipine (Nif) بر روی باروری در خوکچه های هندی نر بررسی شد.

    موارد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 24 خوکچه نر به 4 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه ها شامل کنترل که فقط آب مقطر دریافت کردند، و 3 گروه مداخله ای که Nif یا Ats-Amod و یا هر دو را برای 14 روز دریافت کردند بودند. میزان سرمی تستوسترون، FSH و LH اندازه گیری شد. وزن بیضه اندازه گیری شد و وزن نسبی ارگان به بدن محاسبه گردید. تعداد اسپرم ها، حرکت و مورفولوژی آنالیز شد.

    نتایج

    درمان با Nif اثرات مشخصی بر روی سطح هورمون ها (058/0p=) و پارامترهای اسپرم (0/0568p=) نداشت. در حالیکه Ats-Amod و Ats-Amod+Nif باعث کاهش سطح تستوسترون (0482/0p=)، تعداد اسپرم ها و حرکت آنها (0/0001p<) شد ولی اثری بر روی تغییرFSH ، LH و مورفولوژی اسپرم نداشت. درصد کاهش حرکت اسپرم بر اثر تجویز Ats-Amod+Nif زیادتر (0/025p=) از اثر Ats-Amod بود. وزن نسبی بیضه به وسیله Ats-Amod و Ats-Amod+Nif کاهش یافت ولی با تجویز Nif تغییری نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه می تواند نشان دهنده این باشد که تجویز کوتاه مدت دوز روزانه Nif اثری بر روی سطح هورمون ها و پارامترهای اسپرم ندارد در حالیکه Ats-Amod به تنهایی و یا همراه با Nif می تواند باعث کاهش تستوسترون، تعداد اسپرم ها و حرکت آنها شود. تجویز ترکیبی این دو دارو همچنین می تواند باعث اثر ترکیبی در مهار حرکت اسپرم شود.

    کلیدواژگان: Artesunate-amodiaquine، خوک گینه، Nifedipine، تحرک اسپرم، هم افزایی
  • اعظم بابکی، احسان زارع مهرجردی، راضیه دهقانی فیروزآبادی، عباس افلاطونیان، سید مرتضی سیفتی* صفحات 637-640
    مقدمه

    اندومتریوز بیماری ای است که زنان در سن باروری را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری با وجود بافت اندومتری مانند (آندومتر یا غدد درون رحمی) در خارج از رحم مشخص می شود و شیوع قابل توجهی در مناطق صنعتی نشان می دهد. علاوه بر این، تاثیر عوامل ژنتیکی در بروز بیماری مفروض است. آنزیم های متعلق به خانواده سیتوکروم (P450 (CYP در فرایند سم زدایی از طیف گسترده ای از سموم و مواد سرطان زای محیطی شرکت دارند. بر این اساس، این ژن ها برهمکنش محیط و ژنتیک را بخوبی نشان می دهند. CYP1A1 که به ابر خانواده سیتوکرومP450 (CYP) تعلق دارد، یک ژن بسیار مهم برای متابولیسم مواد سرطان زا است.

    هدف

    هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی پلی مورفیسم MspI ژن CYP1A1 و ارتباط آن با اندومتریوز بود.

    موارد و روش ها

    DNA ژنومی از 93 زن مبتلا به آندومتریوز و 139 زن سالم بدست آمد و بررسی ژنوتیپ با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) و سپس RFLP انجام شد.

    نتایج

    فراوانی ژنوتیپ TT، TC و CC پلی مورفیسم ژن CYP1A1 در بیماران به ترتیب 73/1%، 22/6% و 3/4% بود، در حالی که فراوانی در گروه شاهد به ترتیب 1/74%، 3/22% و 4/3% بود. بنابراین بین گروه مورد و شاهد اختلاف معنی داری از نظر ژنوتیپ ها وجود نداشت (0/961p=).

    نتیجه گیری

    با توجه به مطالعات ما، به نظر می رسد پلی مورفیسم MspI ژن CYP1A1 با خطر ابتلا به اندومتریوز در جمعیت مورد مطالعه مرتبط نیست. با این وجود، مطالعات دیگر، به ویژه تعداد نمونه بیش تر، برای تایید این یافته ها ضروری است.

    کلیدواژگان: اندومتریوز، ژن CYP1A1، پلی مورفیسم MspI
  • فاطمه طهماسبی، منصوره موحدین*، زهره مظاهری صفحات 641-648
    مقدمه

    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCO)، یکی از رایج ترین دلایل ناباروری است.کالیگونوم به عنوان یک گیاه دارای بعضی از آنتی اکسیدان های مهم است که می تواند استرس اکسیداتیو را کاهش دهد.

    هدف

    تاثیرات درمان با کالیگونوم به عنوان یک آنتی اکسیدان روی بافت تخمدان در موش مدل PCO بررسی شد.

    موارد و روش ها

    30 سر موش ماده نژاد NMRI به 3 گروه تقسیم بندی شدند (10 عدد در هر گروه): کنترل، PCOو کالیگونوم ما مدل PCO را با تک دوز استرادیول والریت (mg/kg40) القا کردیم. سپس کالیگونوم (mg/kg20) به صورت داخل صفاقی و هفتگی به مدت دو ماه تزریق شد. سطوح اکسیدان ها و آنتی اکسیدان ها در بافت تخمدان به ترتیب با فلوسایتومتری و FRAP انجام شد. همچنین مطالعه بافت شناسی با استفاده از روش مورفومتری و تکامل رویان توسط IVF ارزیابی گردید.

    نتایج

    نتایج به دست آمده نشان داد که استرادیول والریت قادر است که استرس اکسیداتیو را در بافت تخمدان افزایش داده و پس از 2 ماه سبب ایجاد کیست در بافت تخمدان گردد. تشکیل کیست در گروه کالیگونوم در مقایسه با گروه PCO کاهش یافت (0/001p=) درصد فولیکول های آنترال و پره آنترال در گروه کالیگونوم نسبت به گروه PCO کاهش معنی داری (0/001p=) داشت. استرس اکسیداتیو در گروه کالیگونوم کاهش معنی داری (0/001p=) در مقایسه با گروه PCO داشت. کالیگونوم توانست ظرفیت آنتی اکسیدانی کل را در بافت تخمدان (0/001p=) افزایش دهد و همچنین درصد لقاح آزمایشگاهی نسبت به گروه PCO افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    عصاره کالیگونوم می تواند باعث کاهش کیست تخمدان در مدل PCO و سبب بهبود میزان لقاح آزمایشگاهی شود. همچنین عصاره کالیگونوم به عنوان یک آنتی اکسیدان می تواند استرس اکسیداتیو را در مدل PCO کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، آنتی اکسیدان، لقاح آزمایشگاهی، موش، کالیگونوم
  • سعید شاکری، لیلا ملک مکان*، فرهاد مناهجی، ترانه تدین صفحات 649-652
    مقدمه

    واریکوسل اتساع غیرطبیعی شبکه وریدی پامپینی‌فرم بیضه‌ها است که شایع ترین علت ناباروری مردان (40-35%) را شامل می شود. علی رغم تمام روش های تشخیصی که برای تشخیص آن وجود دارد، هنوز معاینه بالینی قدم اول محسوب می گردد.

    هدف

    این مطالعه برای تعیین توافق بین معاینه کنندگان جهت تشخیص واریکوسل انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی جهت ارزیابی وجود یا عدم واریکوسل، بر روی 93 مرد با شکایت ناباروری، درد یا بزرگی ناحیه ی اسکروتوم، توسط دو یورولوژیست در دو اتاق جداگانه انجام پذیرفت. توافق بین معاینه کنندگان در تشخیص و درجه بندی واریکوسل، با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن تعیین گردید.

    نتایج

    درجه بندی واریکوسل در 34 مورد (36/5%) طرف چپ با ضریب همبستگی 0/65 (0/51-0/75) و 59 مورد (63/4%) طرف راست با ضریب همبستگی 0/25 (0/04-0/43) مشابه بود. این به این معنی است که توافق بین معاینه کنندگان در طرف چپ قابل توجه و در طرف راست متوسط بوده است.

    نتیجه گیری

    معاینه بالینی از اساسی ترین روش جهت تشخیص واریکوسل می باشد. تا زمانی که معاینه کنندگان با یک روش استاندارد آموزش داده شوند، میزان عدم توافق کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: واریکوسل، معاینه بالینی، توافق بین معاینه کنندگان
  • مژگان اکبرزاده جهرمی*، مائده مطوس، افسون فاضل زاده صفحات 653-656
    مقدمه

    اسکار اندومتریوزدر جدار شکم به صورت یک توده دردناک با رشد آهسته در نزدیکی محل جراحی قبلی تظاهر می کند. شایع ترین عمل جراحی قبلی در اسکار اندومتریوز زایمان سزارین می باشد. اندومتریوز در محل تروکار لاپارسکوپ نادر است و فقط 17 کیس آن در مقالات انگلیسی زبان گزارش شده است. علایم غیر اختصاصی اسکار اندومتریوز جدار شکم بخصوص در بیمارانی که زمان زیادی از جراحی اولیه گذشته باشد باعث چالش تشخیصی می شود و اغلب به عنوان فتق در محل جراحی و یا سایر موارد تشخیص داده می شود.

    مورد

    در این مقاله ما یک بیمار اسکار اندومتریوز جدار شکم با عود بعد از جراحی گزارش می کنیم که بعد از یک جراحی لاراپارسکوپی بوده و در ابتدا تشخیص فتق در محل جراحی داده شده بوده است.

    نتیجه گیری

    اسکار اندومتریوز را باید به عنوان یک تشخیص افتراقی مهم در خانم های با توده دردناک در محل اسکار جراحی قبلی در نظر داشت.

    کلیدواژگان: اندومتریوز، جدار شکم، لاپاراسکوپی، فتق
|
  • Noorodin Karami, Seyed Hamidreza Mirabutalebi, Fatemeh Montazeri, Seyed Mehdi Kalantar*, Mohammad Hasan Sheikhha, Maryam Eftekhar Pages 617-622
    Background

    Recurrent miscarriage, as the occurrence of two or more of pregnancy loss before the 20th wk, can occur for multiple causes. One of the causes of miscarriage may be a defect in the process of angiogenesis because the delivery of nutrients to the fetus is decreased and it may lead to miscarriage. Also, micro ribonucleic acids play an important role in the development of diseases. The microRNAs 16 and 21 are the most well-known angiogenesis-related miRNAs, which their gene targets are vascular endothelial growth factor-A and phosphatase and tensin homolog, respectively.

    Objective

    To evaluate the changes in expression of microRNAs 16 and 21 and their association with the gene targets in women with unexplained RM.

    Materials and Methods

    In this case-control study, blood samples were taken from 25 women with unexplained RM and 25 controls. After extraction of RNA, the relative expression of microRNAs and their gene targets was measured using real-time quantitative reverse transcription-PCR method.

    Results

    Our findings showed that miR-21 expression was significantly decreased in both plasma and peripheral mononuclear cells (p=0.04 and p=0.02, respectively) and could be associated with the PTEN expression (p=0.03), however, there is no significant correlation between miR-16 and VEGF-A.

    Conclusion

    One of the most remarkable results of this study is that miR-21 showed significant changes in both plasma and peripheral mononuclear cells, which can be related to the etiology and progression of RM.

    Keywords: Recurrent miscarriage, Angiogenesis, MiR-16, VEGF-A, MiR-21
  • Andon Hestiantoro*, Rachmat Dediat Kapnosa Hasani, Amalia Shadrina, Herbert Situmorang, Nurul Ilma, Raden Muharam, Kanadi Sumapraja, Budi Wiweko Pages 623-628
    Background

    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is an endocrinopathic disorder most commonly experienced by women of reproductive age, and it is characterized by a low-grade chronic inflammatory condition. Excessive fat deposit has been long considered as an etiological factor in the pathogenesis of this inflammatory condition. Currently, body mass index (BMI) or percentage of body fat is used as a marker to assess the body fat composition of a person.

    Objective

    To determine whether BMI or body fat percentage (BFP) can be used as a better marker for measuring inflammation related to body fat accumulation in polycystic ovary syndrome patients.

    Materials and Methods

    This study took place at the Center for Reproductive Medicine, Yasmin Clinic, Cipto Mangunkusumo Hospital from January to December 2015. In this cross-sectional study, 32 reproductive age women with PCOS according to the Rotterdam criteria (2003) participated. Women with hyperandrogenism caused by non-classic congenital adrenal hyperplasia, pregnant and lactating women, etc., were excluded. Some variables such as BMI, clinical hyperandrogenism sign, BFP, and inflammatory markers were assessed and statistically analyzed.

    Results

    From a total of 32 subjects of the study, BFP had a significant positive correlation with procalcitonin levels (r=0.35; p=0.048), while BMI did not (r=0.27; p=0.131).

    Conclusion

    BFP can be used as a better marker for measuring inflammation related to body fat accumulation in PCOS subjects.

    Keywords: Body fat, Body mass index, Inflammation, Polycystic ovary syndrome, Procalcitonin
  • Jonah Sydney Aprioku* Pages 629-636
    Background

    Many antimalarial agents and calcium channel blockers have been demonstrated to alter male reproductive activity. Increasing prevalence of hypertension, therefore, increases concern of male infertility, and concurrent administration of antihypertensive and antimalarial agents in malaria-prone areas.

    Objective

    The study evaluates the reproductive effect of co-administration of artesunate (Ats)-amodiaquine (Amod) and nifedipine (Nif) in male guinea pigs.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 24 adult male pigs were divided into four groups (n=6/ each) as one control (given distilled water) and 3 intervention groups (given standard daily dose equivalents of Ats-Amod, Nif or combination of both drugs) for 14 days. Serum levels of testosterone, follicle-stimulating hormone and luteinizing hormone were measured using enzyme-linked immunosorbent assay. Testicular weight was measured and the relative weight (organ-to-body weight ratio) was obtained. Sperm count, motility, and morphology were equally analyzed.

    Results

    Nif treatment produced no significant effect on the hormone levels (p=0.058) and sperm parameters (p=0.0568) that were measured, whereas Ats-Amod and Ats-Amod+Nif decreased testosterone level (p=0.0482), sperm count and motility (p<0.0001), but failed to cause an alteration in follicle-stimulating hormone, luteinizing hormone and sperm morphology. Percentage of motility reduction by Ats-Amod+Nif was greater (p=0.025) compared to Ats-Amod effect. Relative testicular weight was decreased (p=0.046) by Ats-Amod and Ats-Amod+Nif, but unaffected by Nif.

    Conclusion

    The result suggests that short-term administration of standard daily dose equivalent of Nif does not alter hormone levels and sperm indices, while Ats-Amod alone or in combination with Nif decreases testosterone, sperm count, and motility. The combination also results in synergistic inhibition of sperm motility

    Keywords: Artesunate-amodiaquine, Guinea pig, Nifedipine, Sperm motility, Synergy
  • Azam Babaki, Ehsan Zare Mehrjardi, Razieh Dehghani Firouzabadi, Abbas Aflatoonian, Seyed Morteza Seifati * Pages 637-640
    Background

    Endometriosis is a disease that affects women of reproductive age. This disease is characterized by the presence of endometrial-like tissues (endometrial or stromal glands) outside the uterus and shows significantly elevated prevalence in industrial regions. Additionally, an interaction between genetics and environmental factors is assumed for the disease. Enzymes belonging to the cytochrome P450 (CYP) family are participated in detoxification process of a wide range of environmental toxins and carcinogens. Thereby, they are good link for the interaction. CYP1A1 which belong to cytochrome P450 (CYPs) superfamily, is a very important gene for the metabolism of carcinogens.

    Objective

    The aim of this study was to analyze the frequency of the MspI polymorphism of CYP1A1 gene and its relation to endometriosis.

    Materials and Methods

    Genomic DNA was isolated from 93 endometriosis women and 139 healthy controls. Genotyping was performed using polymerase chain reaction followed by restriction fragment length polymorphism analysis.

    Results

    Frequencies of the TT, TC, and CC genotype of CYP1A1 gene polymorphism in patients were 73.1%, 22.6%, and 4.3%, while frequencies in controls were 74.1%, 22.3%, and 3.6%, respectively. So there was no significant differences between the genotypes in two groups (p=0.961).

    Conclusion

    According to our study, MspI polymorphism of CYP1A1 gene appears to be not associated with the risk of endometriosis in the studied population. However, additional studies, especially with larger sample size are needed to validate these findings.

    Keywords: Endometriosis, Cytochrome P-450 CYP1A1, MspI endonuclease
  • Fatemeh Tahmasebi, Mansoureh Movahedin*, Zohreh Mazaheri Pages 641-648
    Background

    Polycystic ovary syndrome (PCO) is one of the most common reasons for infertility. Calligonum as a plant possess some of the important antioxidants that can decrease oxidative stress.

    Objective

    The effects of treatment with Calligonum as an antioxidant on ovary tissue of a PCO mouse model.

    Materials and Methods

    Thirty female NMRI mice were divided into three groups (n=10/each): control, PCO, and Calligonum. We induced PCO model with single dose of Estradiol valerate (40 mg/kg). Then Calligonum (20 mg/kg) was intraperitoneally injected weekly for two months. The level of oxidative stress and total antioxidant capacity was assessed in the ovarian tissue by flow cytometry and fluorescence recovery after photobleaching, respectively, and the histological study was conducted by the morphometric method and embryo development with in vitro fertilization.

    Results

    The obtained results showed that estradiol valerate was able to increase oxidative stress within the ovary and causes ovarian cysts after two months. The cyst formation was decreased in Calligonum group compared to PCO group (p=0.001). The percentage of pre-antral and antral follicles significantly decreased in Calligonum group compared to PCO group (p=0.001). The oxidative stress decreased in Calligonum group significantly compared to PCO group (p=0.001). Calligonum can significantly increase the total antioxidant capacity of ovarian tissue (p=0.001) as well as the percentage of in vitro fertilization compared to the PCO group.

    Conclusion

    Calligonum could decrease ovary cyst in PCO model, and improve in vitro fertilization rate. Also, Calligonum extract as an antioxidant could decrease oxidative stress in PCO model.

    Keywords: Polycystic ovary syndrome, Antioxidant, In vitro fertilization, Mouse, Calligonum
  • Saeed Shakeri, Leila Malekmakan*, Farhad Manaheji, Taraneh Tadayon Pages 649-652
    Background

    Varicocele is the collection of dilated veins of pampiniform plexus which is the most common cause of infertility occurred in 35-40% of infertile men. Despite all the diagnostic tools exist for varicocele diagnosis; still, a physical examination is the first step.

    Objective

    This study was done to determine the inter-observer agreement on varicoceles diagnosis.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, two expert examiners evaluated 93 men with infertility, scrotal pain, and enlarged scrotum for the presence of varicocele. The urologists examined patients independently in two separate rooms. The inter-observer agreement on varicocele grading analyzed by the Spearman Rho correlation coefficient.

    Results

    The grading of varicocele were similar in 34 (36.5%) and 59 (63.4%) cases in the left and right side, respectively with correlation coefficient of 0.65 (0.51-0.75) and 0.25 (0.04-0.43), respectively. It implies that inter-observer agreement was substantial for left varicocele assessment and moderate for right varicocele assessment.

    Conclusion

    Physical exam is the essential diagnostic tool for varicocele. As long as the observers educated with the same standard method the disagreements reduced to the negligible extent.

    Keywords: Varicocele, Physical exam, Interobserver agreement
  • Mojgan Akbarzadeh, Jahromi*, Maedeh Motavas, Afsoon Fazelzadeh Pages 653-656
    Background

    Surgical scar endometriosis is typically presented as a slow-growing, painful abdominal mass near the site of a past surgery. Endometriosis on the trocar port site is rare. To best of our knowledge, only 17 cases have been reported in the literature. The nonspecific nature of endometriosis presents a diagnostic challenge, and it is often considered as an incisional hernia or other conditions. Case: Here, we described our experience with a recurrent abdominal scar endometriosis case at the trocar port site of a previous laparoscopy, which was initially thought to be an incisional hernia.

    Conclusion

    Abdominal wall endometriosis should be considered as an important differential diagnosis in females with a positive history of prior abdominal surgery, presented with painful nodule or mass at the site of the surgery.

    Keywords: Endometriosis, Laparoscopy, Abdominal wall, Hernia
  • Kaveh Gharanizadeh , Alireza Mirzaei , Solmaz Piri , Mozhdeh Zabihiyeganeh * Page 657
    Dear Editor Transient osteoporosis of pregnancy (TOP) is a rare, yet under-reported condition that threatens pregnant women in the third trimester of a usually uneventful pregnancy. It is known to be the consequence of drastic loss of bone mass and elevated rates of bone turnover caused by fetal consumption of calcium and vitamin D from the maternal skeleton (1, 2). Meanwhile, the transient nature of osteoporosis cannot generally be determined at the time of the event, mainly due to the lack of bone mineral density (BMD) history. With respect to our published article “Undesired effect of excessive betamethasone administration during pregnancy: A rare case” in volume 16, issue 3 of your journal (3), we were highly concerned about TOP based on the characteristics of the fracture. However, due to lack of adequate information of previous BMD, this concern could not be supported at that time and postpartum bilateral femoral neck fracture was the reported diagnosis instead. Therefore, we prescribed teriparatide in addition to calcium and vitamin D supplementation for the management of low BMD of the patient, which was discontinued after three months due to the high cost of the drug for her. In order to rule out the main cause of bilateral femoral neck fracture in our patient, we followed the patient for 30 months after the surgery, when her ability to walk was completely returned to normal and she had no other complaint as well. We repeated the BMD of the patients to find out if she needs any osteoporosis medication. An 11% improvement was observed in the last lumbar spine BMD of the patient when compared with the earlier BMD performed at the time of bilateral femoral neck fracture diagnosis (BMD=0.906 g/cm2, T score=-1.3 versus BMD=0.816 g/cm2, T score=-2.1, respectively). According to the provided evidence, especially improvement of follow-up BMD, we are convinced that this case could be truly considered as TOP, which was resolved after pregnancy and elimination of its concomitant risk factors (vitamin D deficiency, immobility, and excess steroid consumption). Although we prescribed teriparatide for the management of low BMD of the patient, our evaluations revealed that osteoporosis will spontaneously resolve in such cases. Hence, the clinical message of these findings could be to avoid unnecessary osteoporosis treatment in premenopausal pregnant women through the definitive diagnosis of TOP.