فهرست مطالب

پژوهش سیاست نظری - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه پژوهش سیاست نظری
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمحسن علوی پور*، عباس منوچهری صفحه 1
    معمولاسینمای سیاسی را سینمایی می دانند که به یکی از امور مشخصا سیاسی - واقعه، زندگی نامه و یا فرایند سیاسی- بپردازد. در حالی که به نظر می رسد این تعریف نه جامع و نه مانع است و در شمولیت بر فیلم هایی که سویه های هنجاری سیاسی دارند، اما ضرورتا مسئله ای سیاسی را روایت نمی کنند، ناتوان است. از این رو لازم است با بازاندیشی در این تعریف، مولفه های سینمای سیاسی هنجاری را شناسایی کرد. مقاله حاضر با هدف انجام چنین کاری، به کاوش در وجوه هنجاری سیاسی آثار «عباس کیارستمی»، سینماگر مشهور ایرانی می پردازد.
    کلیدواژگان: سینمای سیاسی، هنجار، دوستی، سینمای هنجاری و کیارستمی
  • سید حسین اطهری، نعیمه اسدی پور صفحه 29
    «جان رالز» متاثر از فلسفه اخلاقی کانت بوده و بازنمایی فلسفه اخلاق کانتی در آثارش مشهود است. در این مقاله به منظور آشکار کردن میراث کانت برای نظریه سیاسی وی، سه موضوع انسان گرایی، ارائه بدیل اخلاقی و سازنده گرایی بررسی می شود. در بخش انسان گرایی، اهمیت انسان در اندیشه های کانت و رالز تبیین شده است. کانت انسان را هدف می داند نه وسیله. همین مسئله در اندیشه های این دو، سبب ارائه بدیل اخلاقی در برابر اخلاق غایت گرایانه شد که اخلاق وظیفه گرایانه نام دارد. تاثیر کانت بر پیروانش تا آنجا بود که آنها از جمله رالز را لیبرال های وظیفه شناس یا کانتی می نامند. تلاش کانت و به پیروی از وی رالز برای ایجاد ارتباطی مناسب بین مفهوم شخص آزاد و برابر و مفهوم عدالت، سازنده گرایی خاص آنها را به وجود آورده است. در این مقاله سعی شده است تا فلسفه سیاسی و انگاره های اخلاق کانتی اندیشه رالز بر اساس روش هنجاری تبیین شود.
    کلیدواژگان: کانت، رالز، انسان گرایی، شهودگرایی، سازنده گرایی و اخلاق
  • جهانگیر جهانگیری*، علی بندرریگی زاده صفحه 57
    با توجه به نقشی که زبان در ساختار قدرت ایفا می کند - و چه بسا ممکن است که زبان یک گروه، تبدیل به ایدئولوژی حاکم شود - و با توجه به اینکه موضع یک طرف را نسبت به طرف دیگر تعیین می کند و با توجه به اهمیتی که هم اکنون در سازمان های بین المللی و کردارهای دیپلماتیک برای آن قائل هستند، توجه به پدیده زبان و گفتمان و کاوش در جهت تحلیل آن، ضرورتی است که کمتر بدان پرداخته شده و می شود. اینچنین است که توجه و پرداختن به مکاتب، نظریه ها و روش های موجود در تحلیل گفتمان، ضروری و اجتناب ناپذیر می گردد. این مقاله، به کاوش در رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی می پردازد و می کوشد تا با استفاده از نظریات یکی از اعضای پیش روی آن یعنی «نورمن فرکلاف»، به آشکارسازی خصوصیات این رویکرد و وجوه تمایز آن از سایر رویکردهای تا حدی مشابه پرداخته، رابطه میان زبان، قدرت و ایدئولوژی را در آن مورد مداقه قرار دهد.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، صورت بندی های ایدئولوژیکی، گفتمانی، طبیعی سازی، پنهان سازی و نظام گفتمان
  • احمد رضایی*، مجید سفری دوغایی صفحه 83
    این نوشتار با هدف بررسی دیدگاه «علی شریعتی» درباره ماهیت انسان و رابطه آن با دمکراسی انجام شده است. با توجه به اینکه شریعتی در زمانه خود یکی از روشن فکران دینی تاثیرگذار بر فضای معرفت شناختی جامعه بوده است، تحلیل های متفاوتی درباره آرای شریعتی، به ویژه دمکراسی در محافل علمی و آکادمیکی صورت گرفته است، به طوری که برخی صاحب نظران اظهار می کنند که شریعتی به دمکراسی چندان روی خوش نشان نداده و حتی مخالف آن بوده است و عده ای دیگر بر این باورند که وی اعتقاد به دمکراسی متعهدانه داشته است. از این رو در این مقاله با روش اسنادی از نوع منابع دست اول، ضمن تشریح دیدگاه ایشان درباره ماهیت و نقش انسان در فرایندها و ساختارهای اجتماعی به ویژه دمکراسی، با ارائه ادله و شواهدی از آثار شریعتی، برداشت های یادشده مورد نقد قرار گرفت و با توصیف دمکراسی کثرت گرایانه، آثار شریعتی با معیارهای دمکراسی در قالب نظریه «رابرت دال» تحلیل شد. بررسی ها نشان داد که شریعتی نه تنها با دمکراسی مخالفتی نداشته، بلکه قائل به دمکراسی کثرت گرایانه بوده است.
    کلیدواژگان: دموکراسی، پلورالیسم، اجماع، شورا و شریعتی
  • محمد علی توانا*، محمود علی پور صفحه 113
    به نظر می رسد هر اندیشه سیاسی در درون خود حاوی گونه ای جامعه سیاسی مطلوب است. این جامعه سیاسی می تواند همانند مدینه فاضله «فارابی» آشکار باشد یا همانند جامعه آرمانی «سهروردی»، نهان. نظریه پردازی درباره جامعه سیاسی مطلوب، حاصل بحران سیاسی و اجتماعی است. یکی از دوره های پرتلاطم در تاریخ ایران زمین، عصر قاجار است که با بحران های مختلف، از جمله قدرت مطلقه و استعمار مواجه است. این بحران ها، متفکران بسیاری را به تامل واداشته است و هر کدام به فراخور خود پاسخی بدان ارائه داده اند. «شیخ محمد اسماعیل محلاتی»، یکی از این متفکران است که اندیشه سیاسی وی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. به نظر می رسد پاسخ محلاتی بدین بحران ها و جامعه مطلوب سیاسی وی، تا حدودی متفاوت از هم عصرانش است. بر این اساس مقاله حاضر با این پرسش ها روبه روست: پاسخ خاص محلاتی به بحران های عصر مشروطیت چیست؟ جامعه مطلوب سیاسی وی چگونه جامعه ای است؟ این جامعه،چه ویژگی هایی دارد؟ و نهایتا اینکه چه نسبتی می توان میان عدالت و منفعت (مصلحت) عمومی در این جامعه مطلوب برقرار کرد؟
    به عنوان فرضیه می توان گفت جامعه سیاسی مطلوب محلاتی، گونه ای نظام مردم سالارانه دینی است که حول محور مفاهیمی همچون عدالت، عقلانیت، منفعت (مصلحت) عمومی، قانون، آزادی (حریت)، برابری (مساوات)، تساهل و مشارکت عمومی بنا می شود. البته معنای این مفاهیم در اندیشه سیاسی محلاتی را می بایست در بستر ذهنی، زبانی و فرهنگی همان عصر جست وجو کرد و با تفاسیر رایج مدرن در دنیای مغرب زمین تاحدودی متفاوت است. به بیان ساده، این مفاهیم در اندیشه سیاسی محلاتی به شدت صبغه دینی و بومی می یابد. همچنین به نظر می رسد که می توان میان عدالت و منفعت (مصلحت) عمومی نسبت این همانی برقرار کرد. این مقاله با بهره از روش تحلیل محتوای کیفی و چهارچوب نظری «منطق درونی»، به بازخوانی اندیشه سیاسی محلاتی می پردازد.
    کلیدواژگان: محلاتی، منفعت (مصلحت) عمومی، عدالت، جامعه سیاسی مطلوب و مشروطه
  • سید صادق حقیقت* صفحه 143
    تاریخ عقاید که به تبیین و تحول ایده ها در طول تاریخ می پردازد، می تواند قرین و یا جزء تاریخ فکری تلقی شود. تفاوت «کوئنتین اسکینر» و «لاوجوی» در این است که اسکینر به ایده اصالت نمی دهد و برعکس، ایده ها را در دل شرایط تاریخی و اجتماعی ملاحظه می کند. این دو حوزه تحقیقاتی، هر چند در اصل به رشته تاریخ تعلق دارند، در فهم اندیشه سیاسی نیز کاربرد پیدا کرده اند. در این بین، مکتب کمبریج - و به ویژه اسکینر- توانسته اند مرز میان فلسفه تحلیلی و قاره ای را بردارند و از این طریق، بین زمینه گرایی و متن گرایی پل بزنند. راه حلی که ایشان ارائه کرده اند، راه حل سوم و بینابینی است که می توان از آن به همروی زمینه گرایی و متن گرایی تعبیر نمود. به نظر می رسد مطالعات سیاسی (اسلامی و ایرانی) علاوه بر نیاز به ملاحظه زمینه ها، می تواند با بهره بردن از مزایای این راه بینابینی، از کاستی های هر یک از دو روش فوق رها شود.
    کلیدواژگان: تاریخ فکری، تاریخ عقاید، متن گرایی، زمینه گرایی و همروی
  • محمد عابدی اردکانی*، محمود علی پور صفحه 165
    در ارتباط با مفهوم «خود»، آثار و نوشته های فراوان وجود دارد. با وجود این، یکی از تعاریف آن، به خصوص در تلقی مدرنیستی و پسامدرنیستی آن، به فضایی از استقلال و کنشگری خودمختار فاعل شناسا اشاره دارد؛ چنان که در پیشبرد خویش، «خودرانشی» و در عبارتی مانند «خودش کرد»، می توان این امر را مشاهده کرد. اساسا این تلقی از مفهوم خود در میان اندیشمندان سیاسی نیز به کرات مشاهده می شود. دو تن از این متفکران قرن بیستم که با این تلقی مطالبی را به رشته تحریر درآورده اند، «هانا آرنت» و «هربرت مارکوزه» هستند. از یکسو آرنت با مطرح کردن مفهوم «تکثر انسانی»، به دنبال این ایده است که انسان ها را به عنوان «فاعل شناسا» و به عنوان موجودی متمایز و آزاد آشکار سازد. او نهایتا این طریقه را با مفهوم «عمل» پیوند می دهد تا از این طریق، خود انسانی را به عنوان نقش دهندگان به نظام سیاسی معرفی کند. از طرف دیگر، هربرت مارکوزه قرار دارد که خصوصا در کتاب «انسان تک ساحتی» به دنبال فعال ساختن انسان ها به عنوان خودهای کنشگر و مستقل از چنگال یک نوع پیوستگی است که جامعه سرمایه داری ایجاد کرده است. از این رو تا وقتی این پیوستگی وجود دارد، عمل سیاسی نیز محدود است. اساسا وجه متمایز مفهوم بندی خود در اندیشه آرنت و مارکوزه، با فلسفه سیاسی غالب پیش از خود در این است که فلسفه سیاسی پیشین، خود را به شدت وابسته به «قدرت»، «سلطه فناوری»، «تکنولوژی» و «رسانه» و از اصالت خویش دور ساخته است و این دو با پیوند مجدد سوژه با عمل سیاسی متکی به خویشتن، درصدد بازیابی مجدد کنشگری سوژه همت می گذارند.
    کلیدواژگان: خود، فاعل شناسا، عمل سیاسی، آرنت و مارکوزه
|
  • Seyyed Mohsen Alavipour*, Abbas Manouchehri Page 1
    According to the known definition, Political Cinema is the one for which special political issues, as a political event, biography, or process is the matter. However, it seems that such a definition is not inclusive enough to cover the films which focus on the normative aspects of politics, while not necessarily narrating a special political matter. Thus, reflecting on this definition, it is needed to discover and categorize the characteristics of normative political cinema. Reviewing Abbas Kiarostami’s films, the present study attempts to identify such characteristics.
    Keywords: Political Cinema, Norm, Friendship, Normative Cinema, Kiarostami
  • Seyyed Hossein Athari*, Naeimeh Asadipour Page 29
    John Rawls is affected by Kant's ethical philosophy and the representation of Kant's ethical philosophy can be seen in his works. In this paper, in order to reveal the legacy of Kant for Rawls political theory, three subjects are surveyed: humanism, ethical alternative and constructivism. In humanism, the ideas of Kant and Rawls stress on the human. Kant considered the human as a goal not as an instrument. This issue in the thought of the two can provide an ethical alternative against teleological morality is described deontological morality. Kant and Rawls tried to establish suitable relation between the concept of the free and equal individual and the concept of justice, as they create their own constructivism. In this article, we have tried to explain political philosophy and ideas of Kantian Ethics in Rawls political philosophy by normative method.
    Keywords: Kant, Rawls, Humanism, Utilitarianism, Intuitionism, Constructivism, Ethics
  • Jahangir Jahangiri*, Ali Bandarrigizadeh Page 57
    Critical discourse analysis (CDA) started in the early 1990s and hasbecome a well-established field in the social science in the twenty-firstcentury. CDA can be defined as a problem-oriented interdisciplinaryresearch program. In general, power, and especially institutionallyreproduced power, is central to CDA. The purpose of CDA is toanalyze opaque as well as transparent structural relationships ofdominance, discrimination, power and control as manifested inlanguage. CDA states that discourse is an instrument of power. Theway this instrument of power works is often hard to understand, andCDA aims to make it more visible and transparent. A critical discourseanalysis should not be a discourse analysis that reacts against poweralone. It should be an analysis of power effects, of the outcome ofpower, of what power does to people, groups, and societies, and ofhow this impact comes about. The deepest effect of power everywhereis inequality, as power differentiates and selects, includes andexcludes. CDA is an approach to the analysis of discourse whichviews language as a social practice and is interested in the ways thatideologies and power relations are expressed through language. Itwants to understand how language is used to create, maintain andchallenge power relationships and ideologies. Norman Fairclough isone of the most famous thinkers of CDA. He seeks to develop ways ofanalyzing language which address its involvement in the working ofcontemporary capitalist societies. He is working in a tradition ofcritical social research which is focused on better understanding ofhow and why contemporary capitalism prevents or limits, as well as incertain respects facilitating, human well-being and flourishing. Suchunderstanding may, in favorable circumstances, contribute toovercoming or at least mitigating these obstacles and limits.
    Keywords: Critical discourse analysis, Ideological, discursive formulations, Naturalization, Denaturalization, Concealing, Discourse order
  • Ahmad Rezaii*, Majid Safari Dughaei Page 83
    With explaining his view in regard to nature and role of human in social processes particularly democracy, and offering evidences of shariati’s Collections and with describing democracy theories particularly Pluralistic democracy, and finally comparing and corresponding them with together, this paper revealed that shariati not only have not any disagreement about democracy, but also find temporary the committed democracy and convinced to Pluralistic democracy.
    Keywords: Democracy, Pluralism, Consensus, Council, Shariati
  • Mohammadali Tavana*, Mahmoud Alipour Page 113
    It seems that every political thought in itself, contains an ideal political society. This ideal society can be apparent, such as Farabi' utopia or the hidden and latent, Such as Sohrevardi' ideal society. Theorizing About political ideal is result of social and political crisis. One of the most turbulent periods in the history of Iran is Qajar era, which is faced with different crisis such as absolute power and colonialism. This crisis led to contemplate the many thinkers and each according self- effort to have a response to this crisis. One of the thinkers is Sheikh Mohammed Ismail Mahallati that his political thought is less considered. It seems that he answers to this crisis and his political ideal is different from other thinkers in this era. Accordingly, the central question of this paper is that: What is the Mahallati specific reply to crisis of constitutionalism era? And how is his ideal political society? What are its features? And Finally, What relationship exists between justice and public interest in his ideal society.
    Keywords: Mahallati, Public Interest, Ideal political Society, Justice, Constitutionalism
  • Seyyed Sadegh Haghighat* Page 143
    History of ideas which deals with explanation and evolution of ideas during history can be considered as part of, or similar to, intellectual history. Unlike Lovejoy, Quentin Skinner analyzes "idea" in the historical and social conditions. Although these two fields of study belong to discipline of history, they have used in political thought too. Meanwhile, Cambridge school of thought, and specially Skinner, has tried to bridge between analytic and continental philosophy in one hand, and between Textualism and Contextualism on the other hand. This could be called "The third way" or "confluence of Textualism and Contextualism". Using "the third way", It seems that (Islamic and Iranian) political studies could overcome detects of the two ways.
    Keywords: History of ideas, Intellectual history, Textualism, Contextualism, Confluence
  • Mohammad Abedi Ardakani*, Mahmood Alipour Page 165
    In connection with concept the self, There is abundant writings and works. Nevertheless, one of the definitions of the Self, Especially in modernist and postmodernist attitude, refers to space of independent and autonomous activism of subject, as can be seen in the Phrase like Self-advancing, depend on themselves and did itself. Basically, the self concept among political thinkers is frequently observed. Two of the thinkers of the twentieth century that with this understanding of self have written, are Hannah Arendt and Herbert Marcuse. On one hand, by introducing the concept of "human diversity”, Arendt follows idea that introduce humans as self (subject) and reveal as distinct and free existent. And finally, this approach connects with the concept of action to introduce the human self as designator in the political system. On the other hand, is Herbert Marcuse that in One- Dimensional Man' book, is looking activation humans as active and independent selves from the grip of a kind of continuity that capitalist society has created. Therefore, as long as there is the continuity, Political action is also limited. Basically, common feature between Arendt and Marcuse can be noted to their efforts in activating the Human minds or selves and its connection to political activism. Fundamentally distinct concepts of self, in the Arendt and Marcuse thought, compared to the previous political philosophy, is that self in philosophy, is highly dependent on power, domination, Technology and Media. But these thinkers, with the connection of the subject to political action, attempt to renew subject, political activism.
    Keywords: self, subject, Political Action, Arendt, Marcuse