فهرست مطالب

پژوهش سیاست نظری - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1393)

نشریه پژوهش سیاست نظری
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • منصور میر احمدی*، میثم قهرمان صفحه 1
    تاکنون مطالعات گوناگونی درباره فلسفه سیاسی «فارابی» صورت گرفته است، اما یکی از رهیافت هایی که می تواند چشم انداز تازه ای را برای فهم فلسفه سیاسی فارابی بازنماید، تحلیل پارادایمی است. در این نوشتار، به امکان سنجی تحلیل پارادایمی در فلسفه سیاسی فارابی خواهیم پرداخت. به عبارت دیگر، بررسی خواهیم کرد که آیا با استخراج مبانی و پیش فرض های پنج گانه فلسفه سیاسی فارابی می توان تحلیل پارادایمی از آن ارائه نمود؟ فرضیه نوشتار حاضر بدین قرار است که با استخراج چنین مبانی و پیش فرض هایی می توان تحلیلی پارادایمی از فلسفه سیاسی فارابی ارائه کرد؛ تحلیلی که در آن، علاوه بر تفکیک مبانی هستی شناسی، معرفت شناسی، انسان شناسی، اجتماع شناسی و فرجام شناسی، می توان خط سیر منطقی و پیوستگی معناداری میان این مبانی برقرار کرد.
    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی، فلسفه سیاسی فارابی، تحلیل پارادایمی، مبانی نظری، مولفه های فلسفه سیاسی
  • عبدالمجید مبلغی* صفحه 29
    «سودمندگرایی سیاسی» در عداد گرایش های کلیدی در رویکرد به مردم سالاری شناسایی شده است. این اصل به یک معنا، نقشی محوری و تاریخی در تعین بخشی به نظریه های جدید مردم سالار بر عهده داشته است. مردم سالاری دینی، نظریه ای مردم سالار به حساب می آید؛ با این حال و به رغم اهمیت و نقش سودمندگرایی در اندیشه مردم سالاری، به نظر می رسد بحث محصل و موثری در باب نسبت سودمندگرایی و مردم سالاری دینی ارائه نشده است. با لحاظ این مسئله، این نوشتار به امکان تطبیق سودمندگرایی سیاسی بر مردم سالاری دینی می پردازد. بنا بر ادعای نوشتار سودمندگرایی سیاسی، به ویژه آنگونه که در شناخته شده ترین تقاریر آن توسط جان استوارت میل توضیح یافته است، بر بنیاد نظام های اخلاقی بنا نهاده می شود؛ نظام هایی که از جمله می توانند دینی باشد. این دیدگاه در مقابل رویکرد شناخته شده، اما کمتر مورد پژوهش واقع شده ای در جامعه علمی ما قرار می گیرد که سودمندگرایی را در تضاد با دین و نظام اخلاقی برآمده از آن معرفی می کند. تذکر این نکته ضروری است که این نوشتار در پی توضیح نسبت معرفتی میان سودمندگرایی سیاسی میلی و مردم سالاری دینی است. طبعا برای اثبات نحوه سازگاری یا توافق یک نظام ویژه اخلاق دینی با سودمندگرایی، به حسب موضوع باید تلاش و بررسی تازه ای انجام گیرد و از جمله، دلالت های مردم سالاری دینی به صورت تطبیقی با دلالت های سودمندگرایی مورد تامل و موضع تحقیق قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استوارت میل، جرمی بنتام، سودمندگرایی سیاسی، مردم سالاری دینی و مردم سالاری
  • روح الله اسلامی* صفحه 55
    انقلاب تکنولوژی اطلاعات، عرصه اندیشه و عمل زندگی انسان ها را در همه ابعاد دگرگون می کند و عرصه زندگی سیاسی نیز از این دگرگونی کنار نیست. مقاله حاضر، مبانی این تحول را از منظر فلسفه، جامعه شناسی و ارتباطات می کاود و در بستر خاص علوم سیاسی به رابطه کارآمد تکنولوژی اطلاعات و عرصه سیاست توجه دارد. این نوشته در قالب رویکردهای خوش بینانه و همدلانه، موضوع را بررسی می کند. مقاله ابتدا مبنا و پایه فلسفه و تکنولوژی اطلاعات را ترسیم می کند و پس از شرح آن، جنبه های چهارگانه پیوند آن با تکنولوژی اطلاعات و سیاست را در قالب جنگ اطلاعاتی، دیپلماسی دیجیتالی، دولت الکترونیکی و جامعه مدنی مجازی مورد کاوش قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تکنولوژی اطلاعات، سیاست، جنگ اطلاعاتی، دیپلماسی دیجیتالی، دولت الکترونیک و جامعه مدنی مجازی
  • مهدی کاظمی زمهریر* صفحه 89
    در عالم قدیم، با توجه به مفروض بودن ماهیت دینی اجتماع سیاسی و نظم مطلوب، حکومت در کانون نظریه پردازی قرار داشت. با ورود اندیشه های متجددانه به عالم ایرانی در عصر قاجار، شاهد فروپاشی بداهت این باورها و ضرورت بازاندیشی در آنها هستیم. روشن فکران در عصر قاجار متصدی چنین امری بودند. آنها چه میزان در بازاندیشی این باورها موفق شدند؟ روشن فکران برای بازاندیشی در باورهای به میراث رسیده از عالم قدیم، با موانع عملی مواجه بودند. از این رو آنها به جای پرداختن به بنیان های اجتماع سیاسی و دولت، استعمال درست اختیار سیاسی را - همانند متفکران عالم قدیم - موضوع اصلی نظریه پردازی خود قرار دادند. ولی بازاندیشی درباره ترتیبات سیاسی و نحوه کاربست اختیار سیاسی توسط حکومت، بدون دریافتی از ماهیت اجتماع سیاسی ممکن نبود. از این رو روشن فکران با پذیرش نظریه ای ضمنی درباره اجتماع سیاسی و با بهره گیری از دو شاخص «خیر عمومی» و «حقوق عامه»، به بازاندیشی در نظریه سلطنت و رابطه شریعت و نظم سیاسی پرداخته، نظریه جدیدی درباره حکومت عرضه کردند. اما نتیجه این رویکرد، خلق تنش تدریجی میان باورهای قدیم و جدید از نظم سیاسی و پدیدار شدن نظریه های سیاسی نوسازی شده فقهی بود. این نظریات با وجود تلاش برای مقاومت در برابر تصورات جدید از نظم سیاسی، برای اولین بار ناچار شدند که ماهیت اجتماع سیاسی و نه خصوصیات حکمران مطلوب را موضوع دقت نظر خود قرار دهند. در نتیجه، پدیدار شدن تفکر روشن فکری توانست پرسش از ماهیت دولت و اجتماع سیاسی را در کانون نظریه پردازی سیاسی متفکران ایرانی قرار دهد و راه را برای گذار تدریجی از «الگوی حکومت محور» به «الگوی دولت محور» نظریه پردازی سیاسی بگشاید.
    کلیدواژگان: دولت، روشن فکران، خیر عمومی، حقوق عامه و شریعت
  • احمد بستانی* صفحه 121
    اندیشه سیاسی ایران شهری، یکی از مهم ترین مولفه های سنت اندیشه سیاسی در تاریخ ایران محسوب می شود. این اندیشه که در سنن و عقاید سیاسی ایرانیان باستان ریشه دارد، تلقی ویژه ای از حکمرانی ارائه می دهد که با نگرش فلسفی به سیاست، که برگرفته از فلسفه سیاسی یونانی است، تفاوت های مهمی دارد. با اینکه ریشه این اندیشه به ایران باستان بازمی گردد، می توان تداوم آن را در تمدن اسلامی و در قالب های مختلفی مورد توجه قرار داد. از این حیث، سنت تفکر ایران شهری موقعیت ویژه ای دارد که پژوهش در باب آن، اسلوب ویژه ای را می طلبد؛ اسلوبی که قادر به توضیح تحول تاریخی چند هزار ساله این سنت فکری و نشان دادن نوعی وحدت در سرتاسر آن باشد. پژوهش حاضر درصدد است تا با نگاهی ویژه به اندیشه سیاسی در دوره اسلامی، به ویژه در دوران میانه، روایت های مختلف از اندیشه سیاسی ایران شهری را در تمدن اسلامی بازخوانی کند و به عبارت دیگر تجلیات مختلف این اندیشه در دوره اسلامی، توسط اندیشمندان مسلمان ایرانی را بررسد و جنبه های تداوم را در تاریخ اندیشه سیاسی در ایران برجسته نماید. بدین منظور، بررسی نظریه موسوم به «تداوم فرهنگی ایران»، اهمیت خاصی دارد و مبنای نظری مقاله حاضر را تشکیل می دهد. خواهیم کوشید تا در پرتو دستاوردهای این نظریه، جنبه های بازپرداخت اندیشه سیاسی ایران شهری و مفهوم کلیدی آن «فر ایزدی» را در اندیشه سیاسی اسلامی به بحث گذاشته و به صورت بندی آنها بپردازیم. بر اساس فرضیه این مقاله، اندیشه سیاسی ایران شهری در قالب های متعددی در دوره اسلامی بازتولید شده و هر یک از این روایت ها، دریافت ویژه خود را از مفهوم «فر ایزدی» عرضه داشته اند. از دید مقاله حاضر، پنج روایت فره ایزدی در تمدن اسلامی عبارتند از: روایت حماسی، روایت فلسفی، روایت اندرزنامه نویسان، روایت عرفانی و روایت اشراقی.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی ایران شهری، فلسفه سیاسی اسلامی، اندیشه سیاسی اشراقی، اندرز نامه نویسی، فره ایزدی
  • سعید میر ترابی*، سید مهدی میر عباسی صفحه 157
    در فاصله سال های 1376 تا 1384، بسیاری از عوامل موثر در رشد و توسعه طبقه متوسط جدید در ایران همچون رشد اقتصادی، گسترش شهرنشینی، گسترش سطح آموزش و سواد، توسعه نهادهای نظام سیاسی و گسترش دستگاه بوروکراسی دولت، توسعه نشر و انتشارات و... همچنان به رشد خود ادامه دادند و در نتیجه می توان انتظار داشت وزن قشر میانی جامعه در این سال ها در میان گروه بندی های اجتماعی رو به افزایش گذاشته باشد. از سوی دیگر در عمده تحلیل های طبقاتی مرتبط با نتایج انتخابات در سال های 1376 و 1380، بر نقش پیشرو طبقه متوسط تازه گسترش یافته در جامعه، در رقم زدن نتایج جدید و پیروزی شعارهای مرتبط با توسعه سیاسی تاکید شد. با این همه در شرایطی که عوامل مرتبط با گسترش طبقه متوسط جدید در جامعه در فاصله سال های 1376 تا 1384 همچنان به رشد خود ادامه دادند، در انتخابات ریاست جمهوری سال 1384 (در دور اول)، نامزد انتخاباتی ای که مستقیما شعارهای مرتبط با توسعه سیاسی را سر داد، از پیروزی بازماند و در دور دوم نیز با وجود حمایت گسترده طیف اصلاح طلبان از نامزد رقیب، در نهایت فردی به پیروزی گسترده رسید که در شعارهایش، کمتر اثری از آمال و اهداف منتسب به طبقه متوسط جدید در جامعه دیده می شد.
    مقاله حاضر در توضیح این تحول معماگونه، نشان می دهد که «ساختار اقتصادی دولتی- رانتی در کشور، کاربرد تحلیل های رایج طبقاتی به ویژه تحلیل های مبتنی بر رفتار سیاسی و انتخاباتی طبقه متوسط جدید را با محدودیت های خاصی روبه رو می کند و در پیش بینی نتایج انتخابات نمی توان تنها بر عوامل و متغیرهای مرتبط با گسترش کمی طبقه میانی و نقش هدایت گر آن در تعیین علایق انتخاباتی دیگر گروه های اجتماعی تکیه کرد». مقاله بر اهمیت عوامل ساختاری مرتبط با اقتصاد سیاسی نفت در شکل دادن به قشربندی گروه های اجتماعی در کشورهای نفت خیز تاکید می ورزد و نشان می دهد این عوامل چگونه به شکل گیری طبقه متوسطی کمک می کنند که لزوما از ویژگی ها و علایق نسبت داده شده به این طبقه مطابق با نظریه های رایج در بحث توسعه سیاسی، برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: طبقه متوسط جدید ایران، گرایش های انتخاباتی نیروهای اجتماعی، ساختار اقتصاد دولتی، رانتی، انتخابات ریاست جمهوری و تحلیل های طبقاتی
  • حیدر شهریاری* صفحه 193
    انقلاب اسلامی که گفتمان جدیدی را در عرصه سیاسی-اجتماعی ایران ایجاد کرده، حامل گفتمان جدیدی نیز در سیاست خارجی بود که مفاهیمی همچون استکبارستیزی، جهاد، حکومت مستضعفین و... را در برداشت. اما چند صباحی از آغاز این مهم نگذشته بود که با جنگی ویرانگر و با تحمیل آسیب ها و خسارات فراوان اقتصادی و اجتماعی از سوی رژیم بعثی عراق مواجه گشت که تحلیل، تبیین و تفسیر این مهم از منظر نظریه ها و رهیافت های گوناگون می تواند زوایای مختلف رخداد آن را نشان دهد. در این راستا سوال مطرح شده در نوشتار حاضر آن است که عوامل وقوع جنگ ایران و عراق از منظر تحلیل گفتمان چیست؟ فرضیه پیش روی بدین صورت است که فضا و بستر تخاصم و تقابل میان گفتمان اسلام گرایی در سیاست خارجی ایران و گفتمان ژئوپلتیک در سیاست خارجی عراق از یکسوی و نیز تصور و تفسر حاکمان عراق از گفتمان اسلام گرایی و شرایط زیست آن از سوی دیگر، موجب وقوع چنین رخدادی شد. یافته های مقاله که در چارچوب روش اسنادی و کتابخانه ای صورت گرفته، نشان می دهد که ضدیت، خصومت و غیریت سازی گفتمان ژئوپلتیک عراق (با دال های مقابله با صدور انقلاب، پان عربیسم و امنیت) نسبت به گفتمان اسلام گرایی ارزش محور انقلاب اسلامی (با دال های صدور انقلاب، مبارزه با استکبار و منافع ملی) به وضوح قابل مشاهده بوده و نیز آنکه آنچه عراق را به آغازگر جنگ مبدل ساخت، تصور مقامات آن کشور از شرایط بی ثبات سیاسی ایران در آن زمان و تضاد گفتمان مقابل با گفتمان خود بود.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، گفتمان اسلام گرایی (آرمان گرایی ارزش محور)، گفتمان ژئوپلیتیک، صدور انقلاب، استکبارستیزی
  • محمدحسین جمشیدی* صفحه 223
    در اندیشه و نگرش امام خمینی که نشات گرفته از آیین حنیف و توحیدی اسلام است، مومنین هم امتی واحده محسوب می شوند و هم بر مبنای اقتضائات با توجه به سرنوشت مشترک خویش در چارچوب مرزهای اعتباری جغرافیایی (ملی) برای تحقق این سرنوشت مشترک، به جهت گیری اعتقادی، سیاسی و عملی واحدی نیاز دارند. با وجود چنین جهت گیری است که آنان با اعتصام به حبل الله می توانند به مقام خلافت الهی در زمین نائل شوند. بر این مبنا ما در این نوشتار در پی بررسی این مسئله هستیم که نگرش امام خمینی(ره) به وحدت ملی از چه بنیادهای سیاسی - عقلانی برخوردار است. با بررسی تحلیلی اندیشه های امام خمینی(ره) درمی یابیم که مسئله وحدت و انسجام ملی نیز چونان سایر گونه های وحدت و همبستگی بر مبنای الزامات سیاسی و اقتضائات محیطی، ضرورتی است که هم مبتنی بر شواهد و براهین عقلی است و هم مبتنی بر براهین شرعی است. در نتیجه امام خمینی نگاهی دو بعدی - عقلانی و وحیانی - به امر وحدت دارد. اما آنچه مورد بحث این نوشتار است، دلایل و براهین سیاسی - عقلانی وحدت و انسجام ملی در اندیشه بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران است. در این عرصه امام خمینی(ره) بر بداهت عقلی وحدت، اقتضای عقل سیاسی، وجود دشمن مشترک، توسعه فرهنگی، سیاسی و اجتماعی، اصل حفظ و تداوم انقلاب اسلامی و ارزش هایش و در نهایت طرح وحدت و انسجام ملی به مثابه یک راهبرد برای دست یافتن به آزادی، رهایی و پیروزی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: وحدت و همبستگی، ملت، وحدت ملی، عقلانیت و عقلانیت سیاسی
  • حاتم قادری*، مسعود غفاری، محرم طاهر خانی صفحه 255
    یکی از مهم ترین مفاهیم فلسفی و عرفانی که «احمد فردید»، نظریه پردازی درباره آن را با عنوان حکمت تاریخ یا «حکمت انسی» مطرح کرده است، مفهوم «حقیقت» است. اندیشه حقیقت برای فردید آن قدر مهم و اساسی است که کل فضای فکری و اندیشگی او را درباره تمامی موضوعات از هستی شناسی تا معرفت شناسی و انسان شناسی در برمی گیرد. به بیان دیگر، محوری ترین موضوع برای ورود در ساحت اندیشه ورزی فلسفی، عرفانی و سیاسی در نزد فردید، دستیابی به حقیقت است. از طرف دیگر فردید هر چند به صورت مشخص فیلسوف سیاسی محسوب نمی شود، دیدگاه های او درباره تاریخ می تواند نتایج سیاسی داشته باشد. از این رو مسائل مربوط به اجتماع و سیاست نیز تا آنجایی که بتوانند با حقیقت ارتباط پیدا کنند، ارزشمند و اخلاقی و در خور توجه می گردند و چنانچه فلسفه سیاسی یا اندیشه ورزی سیاسی نتواند به حقیقت موضوع مورد بررسی نزدیک شود، سزاوار نقد و انتقاد و در برخی موارد، رد و نفی قرار می گیرد. فردید در نظریه پردازی حکمت تاریخ، ارتباط پیچیده و ناگسستنی میان حقیقت و سیاست برقرار می کند و شناخت امر سیاسی را مشروط به درک حقیقت می کند. بدین ترتیب او معنای جدیدی از سیاست ارائه می کند که در علم سیاست و اندیشه سیاسی، کمتر مورد توجه و تحلیل قرار گرفته است. مهم ترین تضمن سیاسی حقیقت محوری در نظریه حکمت انسی فردید، نادیده گرفتن و بی توجهی به مقوله کنش سیاسی است که باعث تغییر ماهیت و مفهوم امر سیاسی و دگرگونی و تبدیل کنش سیاسی به کنش عرفانی و سلوک نفسانی می شود. نوشته حاضر ضمن توصیف و تحلیل اندیشه فردید در باب حقیقت، چگونگی ارتباط و تاثیرگذاری این مفهوم کلیدی را در نظریه حکمت انسی و تاریخ معنوی فردید بر امر سیاسی و کنش سیاسی بررسی و تحلیل می کند.
    کلیدواژگان: حقیقت، امر سیاسی، کنش سیاسی، حوالت تاریخ و حکمت تاریخ
|
  • Mansour Mirahmadi *, Meisam Ghahreman Page 1
    So far, the political philosophy of Farabi has been thoroughly studied from different perspective; however, paradigm analysis is one of the approaches which are considerably influential and practical in this regard. The aim of present research isto investigate the possibility of paradigm analysis in political philosophy of Farabi; in other words, we will examine whether five-aspect analysis and presuppositions of Farabi would able the researchers to have a paradigm analysis or not. The study hypothesis says that this matter is possible since such an analysis not only distinguishes the principles of ontology, epistemology, anthropology, sociology (knowledge of community)and teleology, but it also enables the depiction of a meaningfully logical line among these factors and consequently among the components of the political philosophy of Farabi.
    Keywords: Political philosophy, Farabi's political philosophy, Paradigm analysis, Theoretical presuppositions, Components of the political philosophy
  • Abdolmadjid Mobaleqi* Page 29
    The Paper investigates an epistemological question: is political utilitarianism adoptable with Theo-democracy? To find an answer for the question, itprovidesthe reader with abrief exploration of the history of political utilitarianism. Based on it, as the second step, ittries to illustrate how political utilitarianism,especially according to John Stuart Mill’s approach,is adaptablewith the theory of Theodemocracy. The claim has been relied heavily over this judgment: Anutilitarian governmentcan be created evenwhen we accept a priority to amoral system.The paper tries to demonstratehow this epistemological judgment iscontrary to an understanding that there is no chance for adaptability between Islam and a set of moral codespresented via a taken political utility. Based on this approach, it tries to showpolitical utility is not necessarily and always an antireligious theory.
    Keywords: John Stuart Mill, Political utilitarianism, Theo, democracy
  • Rohallah Eslami * Page 55
    Information technology is a revolution that changes all aspects of human life. The political sphere is also in the process of fundamental changes in the age information. In this article, we describe and analysis the technology asinfrastructure for humanbehavior. Technology not also instrument that help human to change environment, but is a worldview that shapes the culture and all the meanings of life. This article examineschanges in political sphere and relation powers in the information age with an optimistic logic. The question this research is that what is the possibility of information technology in political sphere? To entrance cyberfield in politics, some subjects arevisible, for example cyber war, digital democracy, and electric citizen and E-government.
    Keywords: Information technology, Cyber war, E, government
  • Mahdi Kazemi Zamharir * Page 89
    In the ancient time, the government was at the center of theories, with consideration to the given religious nature of political community and desirable arrangement. By the entrance of modern thoughts into Iranian world in Qajar era, we witnessed the destruction of these beliefs and the need to rethink about them. The intellectuals were in charge of these affairs. How much they were successful in rethinking of these beliefs? The intellectuals faced with practical obstacles in the inherited beliefs from ancient time. So like the ancient thinkers, they set the right use of political authority as the main subject in their theories, Instead of addressing the foundations of political community and government. However,to rethink political orders and the application of political powers by the government was not possible without knowing about the nature of political community. So with reception of implicit theory about political community and by the use of “common good” and “general rights” by intellectuals, they rethought about dominion theory and the relation between religion and political order and stated a new theory about government. But the result was a gradual tension between the old beliefs and the new beliefs of political order and the appearance of juridical modern political theories. Although these theories tried to resist against new political order, But for the first time, instead of characteristics of an ideal ruler, they had to pay attention to the nature of political community. So the appearance of intellectual thought could put the query of government’s nature and political community in the center of political theories of Iran’s thinkers, and pave the way for gradual transition from "Government-oriented pattern" to the "State-oriented pattern" of political theories.
    Keywords: The State, Intellectuals, Common good, General rights, Religion
  • Ahmad Bostani * Page 121
    Iranshahri political thought is one of the most significant features of Iranian intellectual tradition. Rooted in ancient Iranian tradition of kingdom, this political doctrine presents a conception of political rule which is different from classical Islamic political philosophy inspired by Greek philosophers. Although the source of this doctrine is pre- Islamic Iranian civilization, one can claim that it has been continued in different forms and we can follow its traces left everywhere in Iranian intellectual history from the beginning to the present.So, study of this tradition requires a specific method of research which could explain transformation and unity of its elements. This paper aims to study the various versions of iranshahri political thought in Islamic period, especially in its middle ages, and to show different aspects of it crystallized in Muslim thinker’s political treatises. The theory of “cultural continuation of Persia” constitutes the theoretical foundation of this research and try to elucidate Islamic conceptions of iranshahri political doctrine, and “Farr” as its key concept, in the light of this theory suggested by leading figures like H. Corbin and R. Frye. We claim that the versions of iranshahri political thought in Islamiccivilization can be divided in five main categories representing five conceptions of Farr -e- izadi. These five categories are represented in epic poems, mystic texts, philosophical treatises, Illuminationist wisdom and Iranian mirrors for princes.
    Keywords: Iranshahri political thought, Islamic political philosophy, Farr, Illuminationist political doctrine, Mirror for princes
  • Saeed Mirtorabi*, Seyed Mahdi Mirabbasi Page 157
    Between 1995 and 2003 many of critical factors for development of new middle class like economic growth, expansion of cities,improvement of education and literacy,development of political institutions and state bureaucracy and so… continued to growth and, as a result, we can expect for a larger middle class in this period. On the other hand, in many of class-based analyses about presidential elections results in 1995 and 1999 in Iran, scholars focused on new and recently developed middle class role in shaping election results and victories of slogans about political development. But in presidential election in 2003 (in first round) candidate who represents political development slogans lost and in second round despite of heavily rally of Reformists in support of rival candidate, winner candidate has no any relation to political wishes that usually respect to new middle class. The article, tries to explain this dilemma and shows that”there is a structural condition that can called “Rentier state” economic structure in Iran that constrains class-based analyses in explaining election behavior of new middle class and in forecasting election results.Wecannot stress heavily on factors that relate to quantitative expansion of middle class and its role on shaping elections wishes of different groups in society.”The article stresses on structural factors related to political economy of oil in shaping social layers in oil rich countries and shows how these factors help shaping a special middle class that necessarily have not those characteristics and wishes that is relate to this social group in standard theories of political development.
    Keywords: New middle class, Election wishes, Rentier state economic structure, Presidential elections, Class, based analyses
  • Heidar Shahriari* Page 193
    Islamic revolution that provided a new discourse in Iran sociopolitical area carrying a new discourse in foreign policy too that it contained concepts like against-arrogance (Istekbarsetizi), Jihad, poor government and …. but it did not take long from beginning that Iran encountered a destructive war from Iraq’s Baath’s regime that analyzing, explaining and interpreting it in different theories and approaches, can indicates its different aspects. In line with it, the main question is that what is the reason of occurring Iran-Iraq war? The forward hypothesis is that the area and context of conflict among Islamism discourse in Iran’s foreign policy and geopolitics discourse in Iraq’s foreign policy, on the one hand, and the conception and interpreting of Iraq’s commanders about Islamism discourse and its existing situation, on the other hand, caused the occurrence. The findings of this essay that is in form of library and documental method indicate that antagonism of Iraq’s geopolitics discourse (with revolution exportation contrast, Pan-Arabism and security signifiers) toward Islamism discourse of Islamic revolution (with revolution exportation, fighting against arrogance and national interestssignifiers) is clearly observable and what made Iraq as the war beginner, was Iraq’s officials conception aboutIran’s political instability situations at that time and the opposite discourse conflict with Iraq’s discourse.
    Keywords: Discourse analysis, Islamism discourse (or value, driven idealism), Geopolitics discourse, Exportation of revolution, Againstarrogance, Pan, Arabism, Security
  • Mohammad Hossein Jamshidi* Page 223
    In Imam Khomeini's thoughts and attitudes thatget startedfrommonotheistic religion of Islam, believers are a singleummah and,too, they need to a singlereligious, political and practicalorientation, based on the requirements and with regard to their common destiny within the credit geographical and national boundaries for the realization of the their sovereignty. They can achieve the caliphate of God on earth with this orientation and with Etesami to Hablallah. Therefore, in this article, we examine what arepolitical and rationalfoundations in the views of Imam Khomeini about national unity. The analytical study of the ideas of Imam Khomeini (RA), show to our until find that the issue of national unity as well as other forms of unity and solidarity based on political exigencies and environmental requirements is a necessity: the necessity thatit is based on both of rational arguments and evidence and religious arguments.As a result, Imam Khomeini hastwodimensional look - intellectual and revelation - to the cause of unity.But what are discussed in this paperare the reasons and political arguments of national unity and solidarity in the thought of the founder ofIslamic Republic of Iran.Imam Khomeini emphasized on: rational evident of unity, the demand of political reason, the common enemy, the development of cultural, political and social principles of maintenance of the Islamic Revolution and its values and Finally, national unity is the plan as a strategy to achieve freedom, liberation and victory.
    Keywords: Unityand solidarity, Nation, National unity, Rationality, Political rationality
  • Hatam Ghadery *, Masuod Ghafari, Moharam Taherkhani Page 255
    One of the most important philosophical and mystical concepts which Ahmad Fardid had brought up theorizing about it under the title of theosophy, is the concept of truth.the concept of truth is so important for Fardid that it embraces his whole contemplative atmosphere about all subjects from cosmology to theology and anthropology.In other word, one of the most basic subjects for becoming familiar with philosophical, mystical and political thoughts in Fardid's viewpoint knows the truth. However, on the other way,Fardid isnt considered political philosopher specifically. His viewpoint about history can have political consequences. So, issues relate to society and politics would be considered precious, moral and noteworthy to the extent to which they are connected to the truth and if political philosophy couldnot get near to the truth of the subject under investigation, it would become subject to criticism and in some cases being rejected. In theorizing the theosophy of history, Fardid makes a complicated and impregnable connection between the truth and politics and considers understanding of the truth prior to knowing the political subject. So he represents a new definition of politics which has been less taken into interpretation. The most important political implication of truth in Fardid theosophy viewpoint is to ignore and pay no attention to political action which causes the change in the essence and meaning of the political and causes the transformation and conversion of political action into mystical andspiritual act. The present text describes and interprets Fardid's thought in the case of truth and investigates the relationship and influence of this key concept in Fardid's theosophy and spiritual history on the political and political action.
    Keywords: Truth, The political, Theosophy, Political action, destination history, Theosophy of history