فهرست مطالب

پژوهش سیاست نظری - پیاپی 19 (بهار و تابستان 1395)

نشریه پژوهش سیاست نظری
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1395)

  • 230 صفحه، بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی توانا، فرزاد آذرکمند صفحه 1
    «کارل گوستاو یونگ»، یکی از برجسته ترین متفکران معاصر است که موضوع کهن الگوها و بازتولید آنها در قالب اسطوره های سیاسی مدرن را بررسی کرده است. از منظر یونگ، کهن الگوها مقولاتی اند که از گذشته های دور و از اعقاب و نیاکان (حیوانی و انسانی) ما به ارث رسیده اند و بخشی از ناخودآگاه ما را تشکیل می دهند. کهن الگوها در گذشته های دیرین در قالب افسانه ها و اسطوره ها خودنمایی می کردند؛ اما - برخلاف پیش بینی روشنگری - آنها نه تنها از بین نرفتند، بلکه زندگی سیاسی مدرن را نیز دستخوش تحولات بسیار نمودند. یکی از برجسته ترین این تحولات، شکل گیری ایدئولوژی های سیاسی مدرن و جنبش های توده ای است. به بیان ساده، کهن-الگوها در عصر مدرن به شکلی دیگر به حیات خود ادامه داده اند. بر این اساس مقاله حاضر قصد دارد بر مبنای چارچوب نظری یونگ، ارتباط اسطوره های سیاسی مدرن را با کهن الگوها بررسی کند. پرسش اصلی مقاله حاضر این است: چگونه کهن الگوهای گذشته، در روان انسان مدرن بازتولید شود؟ فرضیه مقاله حاضر این است که این کهن الگوها در ضمیر ناخودآگاه انسان رسوب کرده اند و رهبران فرهمند (کاریزماتیک) مدرن با بازمفصل بندی کهن الگوها، مجددا آنها را فعال می سازند. رهیافت مقاله حاضر اندیشه شناسی است. بدین معنا که فرایند شکل گیری کهن الگوها در عصر مدرن را بازسازی می کند. روش مقاله نیز تحلیل محتوای کیفی است. بدین معنا که به تحلیل (استنباط، استدلال بر له یا علیه) اندیشه ها و مفاهیم مرتبط با کهن الگوها می پردازد. می-توان مهم ترین یافته تحقیق حاضر را چنین برشمرد: در عصر مدرنیته متاخر، کهن الگوها همچنان در ناخودآگاه روانی انسان حضور دارند و بحران های اجتماعی - روانی (همانند سرگشتگی میان سنت و مدرنیسم) می تواند این فرصت را در اختیار رهبران فرهمند (کاریزماتیک) اقتدارطلب قرار دهد تا آنها را مجددا فعال سازند. به بیان ساده، در عصر حاضر همچنان زمینه شکل گیری ایدئولوژی های تمامیت خواه - بر مبنای کهن الگوها - مهیاست.
    کلیدواژگان: اسطوره های سیاسی، کهن الگو، ناخودآگاه روانی، رهبران فرهمند و یونگ
  • سعید نریمان، رضا عزیزی صفحه 29
    انتخابات ریاست جمهوری در ایران همواره تحلیلگران و کارشناسان سیاسی را شگفت زده و غافلگیر کرده است. با بررسی های تحلیلی انجام شده درباره موضوع انتخابات ریاست جمهوری یازدهم در ایران، چه در سطح تحلیلگران داخلی و چه در سطح خارجی، آشکار شد که عمده این غافلگیری ناشی از تحلیل های تک عاملی و تک بعدی است و مدلی وجود ندارد که بتواند تمام لایه ها و ابعاد اثربخش در نتیجه انتخابات را بررسی کند. از این رو این مقاله در پی بررسی انتخابات یازدهم با استفاده از مدلی سه لایه ای است که درونی ترین لایه آن، سطح گفتمانی انتخابات، لایه میانی آن مبتنی بر نظریه محرومیت نسبی که سعی در ارائه تبیینی از شرایط اجتماعی و اقتصادی جامعه دارد و بیرونی ترین لایه آن، توصیفی از سطح میدانی انتخابات را بررسی می کند و عوامل فردی، سیاسی و اجتماعی موثر در نتیجه انتخابات را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: انتخابات یازدهم، مدل چند لایه ای، گفتمان، اعتدال، محرومیت نسبی
  • سید مهدی میربد، محمد واعظی نژاد صفحه 67
    در تحلیل چرایی شکل گیری نتایج انتخابات ریاست جمهوری یازدهم به ریشه ها و دلایل متعددی اشاره شده و از کیفیت سیاست ورزی حجه الاسلام حسن روحانی و تیم حامی اش در ایام رقابت های انتخاباتی تا موج انتخاباتی ایجادشده توسط گروه های سیاسی در حمایت از ایشان مورد تاکید قرار گرفته است. در این مقاله اما تلاش شده بازتاب ریشه های روان شناختی و احساس محرومیت نسبی شکل گرفته در جامعه ایرانی در شکل گیری موج حمایتی از دکتر روحانی مورد مطالعه قرار گیرد. به طور کلی در چشم انداز فردگرایانه و روان شناختی، شرایط تغییر وضع موجود را باید در تصورات و احساسات فردی که خود متاثر از تحولات اجتماعی است، جست وجو کرد. در این مقاله بر اساس الگوی نظری «تد رابرت گر» و در نظر گرفتن این پیش فرض که نارضایی اجتماعی و تلاش برای تغییر وضع موجود، ناشی از میزان و شدت احساس محرومیت نسبی در میان گروه های گوناگون هر جامعه است، زمینه های ایجاد محرومیت نسبی در جامعه از جمله ادراک و فهم نابرابری در دوران هشت ساله دولت های نهم و دهم مطالعه شده است. در نهایت این جمع بندی به دست آمده که چگونه عوامل گوناگونی همچون گسترش جامعه دانشگاهی و نارضایتی این گروه از عملکرد دولت، شکل گیری شکاف طبقاتی ناشی از اختلاف فاحش درآمد سرانه در میان طبقات گوناگون اجتماعی، افزایش تورم، فاصله میان درآمد و هزینه ها و بیکاری، بازتاب خود را در محرومیت نسبی جامعه، ایجاد سرخوردگی و در نهایت تلاشی عمومی برای تغییر وضع موجود و رای دادن به بارزترین نامزد انتخاباتی منادی تغییر وضع موجود نشان داده است.
    کلیدواژگان: محرومیت نسبی، ادراک نابرابری، تغییر وضع موجود، شکاف طبقاتی و تورم
  • احمد زارعان، امیرمسعود امیرمظاهری صفحه 93
    پس از پایان جنگ سرد، مرزهای هویتی ملت ها که بر اساس وابستگی به یکی از قطب های سیاسی و ایدئولوژیک یا عدم وابستگی به آنها مشخص می شد، دگرگون گردید و نقش و اهمیت فرهنگ در فرایند هویت یابی ملت ها برجسته تر شد. در حالی که مرزهای هویتی در گذشته، بیشتر بر اساس شاخص های سیاسی، ایدئولوژیک و اقتصادی تعیین می شدند، به تدریج مرزهای هویتی بر اساس شاخص های فرهنگی شکل گرفتند و هویت فرهنگی و تمدنی بیش از گذشته مبنای تفکیک واحدهای سیاسی قرار گرفت. این مقاله با استفاده از روش توصیفی - تبیینی، به دنبال ارائه تبیینی از چرایی تقابل های برون تمدنی و درون تمدنی در سال های اخیر بر اساس نظریه برخورد تمدن هاست. نتایج این مقاله موید این فرضیه است که در شرایط جدید، فرایند یک سویه جهانی شدن، به همان میزان که مرزهای فرهنگی جوامع را از میان برداشته و در جهت غربی کردن آنها حرکت کرده است، موجب شده است تا گروه های اجتماعی، هویت خود را بر اساس غیریت از غرب و فرهنگ و تمدن غربی بازتعریف کنند و در فرایند هویت یابی فرهنگی و تمدنی، روند غرب ستیزی و غرب گریزی افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: تمدن، هویت یابی، برخورد تمدن ها، جنگ بین تمدنی و جنگ درون تمدنی
  • سیدعبدالعظیم موسوی، احمد دوست محمدی، جواد امانی ساریبیگو صفحه 125
    چند دهه از تولد رشته مطالعات منطقه ای به عنوان زیرشاخه ای از مجموعه علوم سیاسی و روابط بین الملل می گذرد، اما تسلط رهیافت های روابط بین الملل بر ادبیات علمی و روش پژوهش این رشته علمی، انکارناپذیر است. سیر تکامل رشته مطالعات منطقه ای نشان داد که انجام پژوهش در این رشته ممکن است در یک زمان نیازمند پژوهش در تاریخ، علوم سیاسی، جامعه شناسی، اقتصاد، جغرافیای سیاسی و بسیاری دیگر از گرایش های علمی باشد که برحسب مورد به آنها رجوع می شود. این امر، دشواری پژوهش در زمینه مطالعات منطقه ای را نشان می دهد. این مقاله قصد دارد نقشه های شناختی فازی را به عنوان روشی، با قابلیت کاربرد در حوزه مطالعات منطقه ای معرفی کند، به گونه ای که این روش بتواند نیاز پژوهشگر را در زمینه مطالعه موضوعاتی که پیش از این، پیشینه موضوعی نداشته و یا در حکم «پدیده» ای مبهم هستند، برطرف کند. امتیاز این روش، اولا امکان شناخت اجزای یک پدیده مبهم و کمک به فهم روابط میان آنها و ثانیا امکان استخراج نقطه مورد توافق از لابه لای نظرات مختلف درباره آن پدیده است.
    کلیدواژگان: علوم سیاسی و روابط بین الملل، مطالعات منطقه ای، روش پژوهش، منطق فازی و نقشه های شناختی فازی
  • حسین مسعودنیا، رضا محمود اوغلی، محمودرضا رهبر قاضی صفحه 163
    در این مقاله، مفهوم طبقه در دیدگاه «اولریش بک» نقد و بررسی شده است. چارچوب نظری پژوهش بر مبنای رویکرد انتقادی است که هدف اصلی آن به چالش کشیدن فرهنگ و عقل خودبنیاد مدرنیته است. اولریش بک به عنوان یکی از نظریه پردازان مدرنیته انعطاف پذیر، مرگ طبقه، مرگ هویت های جمعی و سازه های سنتی را در فرایند گذار به مدرنیته انعطاف پذیراعلام می کند و بر عنصر فردگرایی در عصر جدید تاکید می کند. نویسندگان در مقاله حاضر این چارچوب را به دلیل نادیده گرفتن نابرابری های اجتماعی در جامعه مدرن مورد نقد قرار می دهند و نشان می دهند که نظریه بک درباره زوال هویت های جمعی دارای ناهماهنگی ها و تناقضات بسیار جدی است. هدف اصلی این مقاله، رد واقعیت تغییرات اجتماعی نیست، بلکه هدف اصلی، تبیین اشتباهات و تناقضات درونی موجود در آثار بک، همراه با دفاع از تحلیل طبقاتی در مباحث جامعه شناختی است.
    کلیدواژگان: طبقه، پسامارکسیسم، مدرنیته انعطاف پذیر_ فردگرایی و جامعه خطرپذیر
  • سعید عطار صفحه 199
    این نوشتار می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که در کدام یک از پارادایم های اصلی توسعه (نوسازی، وابستگی و نظام جهانی)، به مفهوم سرمایه اجتماعی و مولفه های آن توجه شده است؟ برای پاسخ به این پرسش، ابتدا تعریفی جامع از سرمایه اجتماعی ارائه می شود. سپس با در نظر گرفتن این تعریف و با روش توصیفی- تحلیلی و با ابزار جمع آوری اطلاعات و داده ها از منابع موجود کتابخانه ای، آثار برجسته ترین اندیشمندان این سه پارادایم بررسی می شود. یافته های تحقیق نشان می دهد که سرمایه اجتماعی، در گرایش های متاخر پارادایم نوسازی به دلیل نگرش معطوف به نیروها و عوامل داخلی (درون نگری) و اهمیت دادن به متغیرهای فرهنگی و اجتماعی در روند توسعه کشورها، تا حدی مورد توجه قرار گرفته است. اهتمام نسبی پارادایم نوسازی به مفهوم سرمایه اجتماعی، از نقاط قوت آن محسوب شده و تداوم آن در عصر طلایی سرمایه اجتماعی را ممکن کرده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، پاردایم های توسعه، نوسازی، وابستگی و نظام جهانی
|
  • Mohammad Ali Tavana, Farzad Azar Kamand Page 1
    “Carl Gustave young” is one of the most prominent contemporary intellectuals who studied the subject of Archetypes and their reproduction in modern political myths framework. From young’s view, the Archetypes are included as categories that are inherited from forefathers and lineages and consists some parts of our unconscious. The Archetypes showed off in the frame of myths and fables ; but- in contrary to enlightenment prediction-not only they did not eradicate , but also they expose the modern political life to much changes. One of its prominent changes is the formation of modern political ideologies and mass movements. Simply said, the Archetypes continue to live in another form in modern age. Based on this fact, this essay tries to study the relationships between modern political myths and Archetypes, Based on the theoretical framework of “Carl Gustave Young”. The main question of this essay is: How do the Archetypes reproduce in modern human’s soul? The hypothesis of this essay is that these Archetypes have sediment in unconscious of human and the modern charismatic leaders have activated them again through rearticulating of Archetypes. The approach of this essay is ideology (Knowing thought). It means that it reconstructs the formation process of Archetypes in modern age. The method of the essay is also qualitative content analysis. It means that it deals with analyzing (derivation, argumentation for or against) the ideas and concepts related with Archetypes. We can consider the most important finding of the present research as following: in the recent modernity age, the Archetypes exist in human’ unconscious and the psychological and social crises (like confusion among tradition and modernism) can provide this opportunity for authoritarian charismatic leaders to activate them again. Simply said, in the current age, the context of totalitarian ideologies formation-based on Archetypes -is provided.
    Keywords: political myths, Archetypes, unconscious, charismatic leaders, Young
  • Saeed Nariman, Reza Azizi Page 29
    the presidential elections in Iran have always surprised the political analysts and experts. Through the analytical investigations of 11th presidential elections of Iran ¡ both at the level of Iranian and also foreign analysts¡ it has become clear that the most of this surprise is due to the one-factor and one- dimensional analyses and there is no model that can investigate all effective layers and dimensions in the elections’ results. So this essay is determined to study the 11th elections by means of 3-layer model that its most internal layer is discursive level of elections¡ its medial layer is based on the relative deprivation theory that tries to illustrate the social and economic circumstances of society and its outset layer¡ studies the description of the field level of elections and presents the personal¡ political and social factors that are effective in the elections results.
    Keywords: The 11th elections, multi, layer model, discourse, moderation, relative deprivation
  • Seyyed Mehdi Mirbod, Mohammad Vaezi Nezhad Page 67
    In order to clarify the procedure of 11th presidential elections¡ the various reasons have been referred to and the quality of hassan rouhani’s politics and his supporting team in election competitions days to election waves created by political groups in his support have been emphasized to. In this paper it is attempted to study the reflection of psychological origins and relative deprivation feeling created in Iranian'' society in formation of supporting wave of Rouhani. Generally¡ in individualistic and psychological prospect¡ the circumstances of changing the existing situation can be looked for in individual imaginations and feelings that in themselves are affected by social changes. In this paper¡ based on theoretical pattern of “Ted Robert Gar” and considering this presumption that the social dissatisfaction and trying to change the existing situation¡ is due to the amount and degree of relative deprivation feeling among various groups of every society¡ the grounds of relative deprivation creation in society including the understanding of inequality in 8-year period of 9th and 10th governments have been studied. Finally¡ it can concluded that how the various factors like development of universities and their dissatisfaction of government’ performance¡ the formation of class gap due to the conspicuous difference of per capita income and increasing inflation and expenses and unemployment ¡ have reflected themselves in society’s relative deprivation¡ frustration and finally a general attempt for changing the existing situation and voting for the most prominent election candidates who is precursor of changing the situation.
    Keywords: the relative deprivation, understanding of inequality, changing of existing situation, the class gap, inflation
  • Ahmad Zarean, Amir Masoud Amir Mazaheri Page 93
    After ending the cold war¡ the identity boundaries of nations that are specified based on the dependence on one of the political and ideological poles or independence on them ¡ have been changed and the role and importance of culture in identity finding process of nations have turned out to be more prominent . While the identity boundaries in the past were specified in terms of political¡ ideological and economic indexes¡ gradually the identity boundaries were formed based on cultural indexes and civilizational and cultural identity were determined as a distinguishing basis of political units. This paper seeks to specify the argument of contrast inside and outside of civilization in recent years based on the theory of clash of civilizations. The result of this paper confirms this assumption that in new circumstances¡ the one-sided process of globalization¡ equally has removed the cultural boundaries of societies and proceed in the direction of westernizing them¡ has caused social groups redefine its identity based on its separation from west and western culture and civilization and increase the rate of west fighting and retreating in cultural and civilizational identity finding process.
    Keywords: civilization, identity finding, The clash of civilizations, the inner, war civilization, intra, civilization war
  • Seyyed Abdolazim Mousavi, Ahmad Doust Mohammadi, Javad Amani Saribigoo Page 125
    Few decades have passed since the birth of regional studies as sub-field of political science and international relations¡ but the dominance of international relations approaches on scientific literature and research method of this scientific field in inevitable. The evolution procedure of regional studies field showed that doing research in this field may require research in history¡ political science¡ sociology¡ economics¡ geopolitics and many of other scientific tendencies that can be referred based on the case. This subject shows the difficulty of research in regional studies field. This paper is determined to introduce the Fuzzy cognitive maps as a method with capability of application in regional studies field¡ so this method can meet the researcher’s needs in the field of study of subjects without any background before¡ or entitled as a vague phenomenon. The advantage of this method firstly is the ability of recognizing the elements of vague phenomenon and helping to understanding the relations among them and secondly the derivation of the agreed point from various views about that phenomenon.
    Keywords: political science, international relations, regional studies, research method, Fuzzy logic, Fuzzy cognitive maps
  • Hossein Masoud Nia, Reza Mahmoud Oghli, Mahmoud Reza Rahbar Ghazi Page 163
    In this paper¡ the conception of class was criticized and studied in “o’lrisch beck”‘s view. The theoretical framework of research is based on the critical approach that aims to challenge the self-founded culture and intellect of modernity. O’lrisch beck as one of the flexible modernity theoreticians declares the death of class¡ the death of collective identities¡ and traditional construction in transition process to flexible modernity and emphasizes on individualism in modern age. In this paper¡ the authors criticize this framework due to ignorance of social inequalities in modern society and shows that beck’s theory about collective identities declination has very serious inconsistencies and contradictions. The main purpose of this essay is not¡ rejection of the reality of social changes¡ but the main goal is the clarification of existing internal mistakes and contradictions of Beck’s writings¡ along with the defense of class analysis in sociology discussions.
    Keywords: class. Post, Marxism, flexible modernity, individualism, risk, taking society
  • Saeed Attar Page 199
    this paper tries to answer this question that in which of the main development paradigms (modernization¡ dependence¡ global system)¡ the concept of social capital and its constituents have been given attention? For answering this question¡ first of all¡ the comprehensive definition of social capital is presented. then considering this definition and through definition and analytic method¡ and via the data gathering instruments in existing librarian sources ¡the writings of most prominent intellectuals of these paradigms are studied. The findings of the research shows that the social capital in recent tendencies of modernization paradigm¡ because of the attitude toward faculties and internal factors(introspection) and emphasizing social and cultural variables in the development procedure of countries¡ has been focused to some extent. The relative commitment of modernization paradigm toward social capital¡ can be considered as its forte (strong point) and make its endurance possible in golden age of social capital.
    Keywords: social capital, paradigms of development, modernization, dependence, global system