فهرست مطالب

پژوهش سیاست نظری - پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه پژوهش سیاست نظری
پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1395)

  • 280 صفحه، بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/05/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امیر روشن*، محسن شفیعی سیف آبادی صفحه 1
    از زمان رویارویی ایرانیان با غرب و پی بردن به انحطاط خود، مسئله «کیستی ما» دغدغه اصلی روشن فکران ایرانی شد. پس از این، سوال هایی از قبیل اینکه ما «که هستیم؟» و «چگونه باید باشیم؟» مطرح شد. برای پاسخ به سوال های یادشده، شریعتی در مقام اندیشمندی ایرانی با دغدغه های اسلامی، سعی در تدوین راه حلی برای رهایی از انحطاط و سوق یافتن به سمت پیشرفت دارد. به زعم وی، سرمایه داری، امپریالیسم و مذاهب انحرافی و ذهن گرایی، عوامل اصلی انحطاط ایران و جهان اسلام است و تنها با بازگشت به خویشتن و شکل گیری یک رنسانس و نوزایی اسلامی است که می توان به پیشرفت و کمال رسید. در همین راستا هدف اصلی در این مقاله، تحلیلی از مقوله رنسانس اسلامی و رهایی از انحطاط در آرای شریعتی است.
    کلیدواژگان: شریعتی، انحطاط، رهایی، بازگشت به خویشتن، رنسانس اسلامی
  • محمدعلی توانا*، محمود علی پور، رقیه عزیزپور مرزونی صفحه 31
    «دولت» یکی از عناصر اصلی و به عنوان عالی ترین قوه اجرایی درون مرزهای سرزمینی مطرح شده است. دولت - حداقل در عصر مدرن - مظهر قدرت و حاکمیت در جوامع بوده است. اساسا «آنارشیسم» به عنوان یک ایدئولوژی، نسبت به نهاد «دولت» و «قدرت دولتی» بدبین بوده، هرگونه موسسه مبتنی بر زور و اجبار را عامل تباهی زندگی اخلاقی و اجتماعی انسان قلمداد می کند. از سوی دیگر در عصر «جهانی شدن» به عنوان وضعیت سیاسی اجتماعی متاخر، عناصر حاکمیت با چالش اساسی روبه رو شده است. یکی از مشخصه های اندیشه ای عصر جهانی شدن، تکیه کردن بر زمینه فکری جنبش «پست-مدرنیسم» است که ارزش های دوران مدرن را به چالش می خواند. از ویژگی های اصلی این جنبش، نفی مطلق گرایی است که در این راستا، «ساختار شکل گرفته قدرت» را مورد سرزنش قرار می دهد و به نقد سلطه آن در اجتماع سیاسی می-پردازد. بر این اساس سوالی که پیش روی این پژوهش است این است که با توجه به تکثرگرایی و نقد عام گرایی در وضعیت «جهانی شدن»، مسیری برای ادامه حیات ایدئولوژی «آنارشیسم» وجود خواهد داشت؟ و آیا فرصت ابراز وجود «دولت ستیزی» و «اختیارگرایی» ایدئولوژی «آنارشیسم» در وضعیت «جهانی شدن» فراهم می آید؟ فرضیه این مقاله این است که در عصر جهانی شدن با رویکرد «مرکزیت زدایی» که در حال گسترش در حوزه های مختلف است، می توان گفت «قدرت دولتی» پراکنده و وظایف آن محدود شده و از سوی دیگر رویای جامعه بدون دولت و اجتماع اخلاقی مبتنی بر «اختیارگرایی آنارشیسم»، در برخی حوزه ها تحقق می یابد. بنابراین سعی می شود با بازخوانی ایدئولوژی آنارشیسم - در نزد دو تن از شاخص ترین متفکران معاصر این مکتب یعنی «جورج وودکاک» و «سال نیومن» - سرنوشت دولت در وضعیت جهانی شدن، تبیین و تحلیل گردد.
    کلیدواژگان: دولت، آنارشیسم، جهانی شدن، مرکزیت زدایی، فراقلمروزدایی از حوزه دولت
  • سیدمهدی میربد* صفحه 63
    تلاش عالمان علوم اجتماعی در زمینه های متنوع و گسترده، معطوف به تحلیل و مطالعه و تبیین پدیده های اجتماعی است که بازتاب آنها به اشکال متفاوت در ساحات زندگی مردمان جوامع مختلف بازتاب داشته و دارد. آنها می کوشند با بهره گیری از روش های علمی و الگوهای تبیینی، صورت بندی های تحلیلی متفاوتی از پدیده های اجتماعی ارائه دهند و برای تبیین اندیشه ها، رفتارها و رویدادها در عرصه های گوناگون اجتماعی، پاسخ های مختلفی بیابند. تبیین در معنای وسیع واژه عبارت است از اینکه پدیده هایی که قبلا به عنوان امور مستقل از هم شناخته شده بودند، در ارتباط با یکدیگر قرار داده شوند یا میان پدیده هایی که پیشتر مربوط به هم تلقی می شده اند، روابطی جدید درافکنده شود. الگوهای یادشده می تواند اعم از علی، کارکردی، ساختاری و الگوهای متفاوت دیگری باشد که عالمان علوم اجتماعی بسته به نوع نگرش و دیدگاه یا مکتب نظری مورد علاقه یا زمینه اجتماعی مورد تحقیق از آنها بهره می گیرند. در این مقاله تلاش می شود با مطالعه یکی از الگوهای یادشده و توضیح و بسط الگوی هم خوانی ساختاری و استفاده از آن، صورت بندی تحلیلی متفاوتی برای مطالعه فرهنگ سیاسی جوامع ارائه شود. این الگوی تحلیلی به ویژه در مطالعات تاریخی فرهنگ جوامع، کاربرد زیادی خواهد داشت؛ جایی که ادبیات به عنوان یکی از اصلی ترین مجاری و منابع شکل دهی به فرهنگ عمومی، نقش آفرین بوده است.
    کلیدواژگان: ساختارگرایی، هم خوانی ساختاری، علیت، جامعه شناسی ادبیات، فرهنگ سیاسی
  • احمد دوست محمدی*، اسفندیار محمدی صفحه 93
    از سال 1620 که گروهی از مهاجران انگلیسی به آمریکا مهاجرت کردند، استثناگرایی مبتنی بر نگرش ملتی خاص، قوم و نژادی برتر، اسراییل عصر حاضر، بهشت روی زمین و... در گفتار و رفتار آمریکاییان و به ویژه در لحن و گفتار روسای جمهور آمریکا از «جورج واشنگتن» تا «باراک اوباما» وجود داشته است. آمریکایی ها به این افسانه اعتقاد دارند که مهاجرتشان از انگلستان، نوع جدیدی از مهاجرت «قوم یهود» به «سرزمین موعود» و برای ساختن قلمرو خدا بوده است؛ تا جایی که به خود حق می دهند اگر ملتی با این شیوه و طرز تفکر مخالفت کرد، با آن به جنگ برخیزند. بنابراین ابتدا می توان این سوال را مطرح کرد که منشا تفکر استثناگرایی از کجاست و سپس اینکه چگونه این تفکر مبنایی برای شکل گیری نظریه ثبات مبتنی بر سیطره یا ثبات هژمونیک قرار گرفته است و ارتباط آن با رواج اسلام هراسی در جامعه آمریکا چیست؟ ازاین رو هدف مقاله حاضر، ابتدا نشان دادن منشا تفکر استثناگرایی آمریکایی و سپس نشان دادن تاثیری است که این تفکر در شکل گیری نظریه ثبات مبتنی بر تهاجم یا سیطره و طرح و رواج اندیشه اسلام هراسی در جامعه آمریکا دارد. بنابراین فرض مقاله حاضر این است که استثناگرایی امریکایی به دولت مردان این کشور، رفتاری تهاجمی و مداخله گرایانه داده است و بر این اساس آمریکا نقش هژمونیک خود را ایفا می کند. در این راستا دین اسلام به عنوان ایدئولوژی سیطره ستیز، مانع چنین رفتاری بوده است. بنابراین اسلام ستیزی و اسلام هراسی در دستور کار راهبردی آمریکا قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: آمریکا، اسلام هراسی، هژمون، سیاست خارجی، استثناگرایی
  • یحیی کمالی* صفحه 117
    جامعه مدنی، نهادها و عناصر آن یکی از موضوعات مورد توجه پژوهشگران اجتماعی و سیاسی است. جامعه مدنی به ویژه در نظام های دموکراتیک، تاثیر زیادی بر فرآیند سیاست گذاری عمومی دارد. فرایند سیاسی، فرایند اصلی در سیاست گذاری عمومی است. این فرایند، مجموعه ای از قدرت و نفوذ در جامعه است که در آن بازیگران زیادی می کوشند تا به اهداف معینی دست یابند. فرآیند سیاست گذاری عمومی در مراحل مختلف آن تحت تاثیر نیروهای نوینی است که بر دامنه حضور آنها و میزان قدرتشان روزبه روز افزوده می شود. شناخت این تاثیرات می تواند راهنمای مناسبی در تبیین و برآورد سیاست های عمومی در یک کشور پیش رو قرار دهد. در این مقاله، فرایند سیاست گذاری به پنج مرحله شکل گیری مرجعیت ها، تنظیم دستور کار، تصمیم گیری، اجرا و ارزیابی سیاست ها تفکیک شده و سپس نقش جامعه مدنی در فرآیند سیاست گذاری تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: جامعه مدنی، سیاست گذاری، مرجعیت سیاست ها، اجرا و ارزیابی
  • علی اشرف نظری*، حنیف عموزاده مهدیرجی صفحه 143

    احساسات انسانی، تمام ابعاد زندگی بشر را تحت تاثیر خود قرار می دهد و تصور بروز کنش سیاسی کاملا عقلانی از سوی شهروندان مورد تامل و نقد قرار گرفته است. برخی از عوامل روانی مثل اضطراب، به عنوان یک متغیر تاثیرگذار درونی در انسان، نه تنها زندگی روزمره ما، بلکه حیات سیاسی اکثر شهروندان را تحت تاثیر خود قرار می د هد. در مقاله حاضر، اثر اضطراب به عنوان متغیری تاثیرگذار بر رفتار سیاسی شهروندان مورد توجه قرار گرفته است. برای آزمون فرضیه، بر اساس قضیه حد مرکزی، نمونه ای 35 نفره از میان دانشجویان پسر دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در سال 1391 ه.ش مد نظر گرفته شده است. استدلال اصلی مقاله این است که تاثیرگذاری اضطراب بر سطح رفتار سیاسی، ماهیت دو سویه دارد: نخست، هر چه اضطراب افزایش یابد، سطح رفتار سیاسی شهروندان نیز افزایش می یابد؛ اما اگر میزان اضطراب به درجه خطرناک و بیمارگونه خود نزدیک شود و موجب تنش های اضطرابی- روانی شود، در آن صورت نه تنها رفتار سیاسی افزایش نمی یابد، بلکه شهروندان برای کاهش دادن به میزان اضطراب خود، سعی در استفاده از سازوکارهای دفاعی می کنند که این مسئله به نحوی دو قطبی می تواند از یکسو تشدید فعالیت های اجتماعی و از سوی دیگر، انزوای سیاسی را برای آنها در پی داشته باشد. در پایان مقاله، مدلی ارائه شده که می تواند چگونگی بازگشت تعادل به جامعه را نمایش دهد.

    کلیدواژگان: اضطراب، عقلانیت، سیاست، مشارکت، روانشناسی سیاسی
  • محمد کمالی زاده* صفحه 173
    نظام دیوان سالاری (بوروکراسی)، مجموعه ای از مهم ترین نهادهایی را تشکیل می دهد که تعیین کننده کیفیت عملکرد دولت در زمینه اهداف کلان اجتماعی است. از این نظر، نظام بوروکراسی و دیوان سالاری، مجموعه ای از نهادهای سرنوشت ساز یک جامعه را در برگرفته است. این نظام و نهادهای تعریف شده آن به شکل قواعد رسمی و غیر رسمی، امکان ها و محدودیت هایی را به وجود می آورند که تعیین کننده روند توسعه کشور است. نهادگرایی به عنوان الگوی تحلیلی، مزیت هایی دارد که می تواند در شناسایی مولفه های کارآمدی دیوان سالاری موثر باشد. رویکرد نهادگرایانه اولا شاخص هایی روشن برای ارزیابی و آسیب شناسی دیوان سالاری ایرانی ارائه می کند و از سوی دیگر به ما کمک می کند تا نسبت میان عملکرد نظام دیوان سالاری با عملکرد سایر قسمت ها و نهادهای دولت را بسنجیم. در این مقاله، به چارچوب های اصلی بحث نهادگرایان درباره نظام دیوان سالاری خواهیم پرداخت و نشان خواهیم داد که این رویکرد، مجموعه ای از شاخص ها برای ارزیابی کیفیت کلیت دیوان سالاری و آسیب های آن و تحلیل چگونگی تاثیر آن بر حوزه های دیگر ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: دیوان سالاری، نهادگرایی، توسعه، کارآمدی و دولت
  • امیرمحمد سوری*، سید رضاشاکری صفحه 207
    اسکینر و طباطبایی، دو متفکری که در موضوع تاریخ اندیشه در غرب و ایران کار می کنند، در پی شناسایی ریشه های فکری و تحول و تطور آن هستند. هر چند هر دو نویسنده، دغدغه بررسی تاریخ اندیشه را دارند، نتایج کار به دلیل تفاوت در شیوه بررسی، متفاوت است. اسکینر، بررسی تاریخ اندیشه را با باور عمیق به تاریخ و نفی عقاید کلی بررسی می کند، در حالی که طباطبایی در هر فعالیت پژوهشی، رویای دستیابی به مدرنیته را دارد. طباطبایی، بررسی متفکران را با معیار و ملاک هایی همچون مدرنیته و سنت می سنجد؛ معیاری که در نهایت او را به این جمع بندی می رساند که دچار زوال و انحطاط اندیشه در ایران هستیم. از سوی دیگر اسکینر، نویسندگان برجسته را درون تاریخ و میثاق های زبانی قرار می دهد و تلاش می کند که قصدیت مولف و کنش گفتاری آنان را با در نظر گرفتن متون آن مقطع زمانی تشخیص دهد.
    کلیدواژگان: تاریخ اندیشه، فلسفه تطبیقی، واژه ها، قصدیت و زمینه مندی
  • مانا دشتگلی هاشمی*، هادی خانیکی، تهمینه شاوردی صفحه 231
    در این مقاله، رویدادها و مصادیق تاریخی ای که در فاصله جنبش مشروطه تا انتخابات دهم ریاست جمهوری، مبین تشکیل یا عدم تشکیل کنش ارتباطی، حوزه عمومی، جامعه مدنی و دموکراسی بوده اند، روایت و سپس بر اساس مطالعه تطبیقی بر مبنای «جبری بولی» مقایسه شده اند. این پژوهش با هدف شناخت بیشتر و بهتر جامعه ایران و شناسایی فراز و فرودهایی که جامعه ایرانی از مشروطه تاکنون در مسیر دستیابی به دموکراسی بر پایه کنش ارتباطی، حوزه عمومی و جامعه مدنی طی کرده است، می کوشد به این پرسش اصلی پاسخ دهد که رابطه میان کنش ارتباطی، حوزه عمومی، جامعه مدنی و دموکراسی چگونه تبیین می شود. بر این اساس ابتدا مروری نظری بر مفاهیم یادشده بر مبنای آرای آرنت، هابرماس، گرامشی، لیپست، دوبنوا و بشیریه صورت گرفته و شاخص ها و معرف هایی برای این مفاهیم استخراج شده است. سپس به واسطه این معرف ها، وضعیت کنش ارتباطی، حوزه عمومی، جامعه مدنی و دموکراسی در پنج بازه تاریخی (از مشروطه تا انتخابات دهم ریاست جمهوری) روایت و تحلیل شده است. تحلیل روایت هر مقطع، بر اساس مصادیق حضور یا غیاب هر مفهوم، به صورت صفر (شدت کم) و یک (شدت زیاد) در جدول «بولی» برای هر مقطع تاریخی قرار داده شده و رابطه میان مفاهیم بررسی شده است. بر اساس یافته ها می توان ادعا کرد که از مشروطه تاکنون، علی رغم تلاش ها و اقداماتی که از سوی جامعه، نخبگان و بخشی از دولت یا حاکمیت صورت گرفته است، جز در مواردی معدود، سه مفهوم کنش ارتباطی، حوزه عمومی و جامعه مدنی از قوت چندانی برخوردار نیست و در دوره های مختلف تاریخی، نبود یکی از این سه شرط لازم ناکافی، مانع از تحقق دموکراسی در ایران شده است. بازه تاریخی مربوط به ملی شدن نفت، در میان این پنج برش تاریخی، تنها مقطع تاریخی است که تلاش ایرانیان برای دستیابی به دموکراسی، به واسطه حضور کنش ارتباطی، حوزه عمومی و جامعه مدنی به نتیجه رسیده است و پیامدش یعنی دموکراسی را ممکن کرده است. همچنین در مقطع مشروطیت، مصادیق تاریخی که مبین حضور کنش ارتباطی و حوزه عمومی بودند و در دوران اصلاحات، مصادیق تاریخی که مبین حضور حوزه عمومی و جامعه مدنی هستند، در مقایسه با مصادیقی که غیاب این مفاهیم را نمایندگی می کنند، غلبه دارند. اما در دوران انقلاب و نیز انتخابات ریاست جمهوری سال 1388 و دولت برآمده از آن، مصادیقی که غیاب مفاهیم کنش ارتباطی، حوزه عمومی، جامعه مدنی و دموکراسی را نمایندگی می کنند، بر مصادیقی که حضور آنها را نمایندگی می کنند، غلبه دارد.
    کلیدواژگان: کنش ارتباطی، حوزه عمومی، جامعه مدنی، دموکراسی، تاریخ ایران
|
  • Amir Roshan*, Mohsen Shafiee Seif-Abadi Page 1
    Since the Iranian confrontation with the West and realizing their decline¡ “Who we are” were of Iranian intellectuals’ main concerns. After this¡ the questions such as «who we are? And “how we should be” were raised. To answer these questions¡ Shariati as an Iranian intellectuals with Islamic obsessions¡ tried to formulate solution for emancipation of decline and going toward progress. According to him¡ capitalism¡ imperialism and religious diversion and subjectivism¡ were considered as the main causes of decline of Iran and the Muslim world and only via returning to the self and the formation of Renaissance and an especially Islamic renaissance that the advancement and perfection can be achieved. Therefore¡ the main aim in this paper is the analysis of the concept of Islamic Renaissance and the emancipation of the decline in votes of Ali Shariati’s views.
    Keywords: Shariati, decline, emancipation, returning to himself, the Islamic Renaissance.
  • Mohammad Ali Tavana*, Mahmoud Alipour, Roghayeh Azizpour Merzoni Page 31
    The State has been discussed as highest as the executive branch within the territorial boundaries. The State-at least in modern age- is manifestation of the relationship of power and domination that existed in all communities. Anarchism as an ideology¡ is pessimist toward the institution of “government” and “governmental power”¡ and considers every kind of institution as a destructive factor of moral and social life of humans. On the other hands¡ in the age of globalization¡ as the recent political social situation¡ the elements of dominance are faced with major challenges. One characteristic of the idea of globalization is reliance on the intellectual context of postmodernism movement that challenges the values of the modern era. The main feature of this movement is the rejection of absolutism¡ that In this regard¡ does blames structure that is formed by the Power and State¡ and involves in the critique of domination in the political community. Based on this fact¡ this question is raised that considering the pluralism and the critique of the popularism¡ in “globalization” situation¡ is there a route for the assertiveness the “Anarchism” ideology. Our hypothesis would be that in the age of globalization¡ Due to the Expanding Decentralization approach in different domains¡ It can be said that State powers is scattered and their tasks is limited and on the other It can be said the Dream of a society without State¡ and moral society based on “Anarchism …” can be realize in some areas. Therefore it can be attempted to explain and analyze the fate of government in the globalization situation by rereading the ideology of Anarchism-in the viewpoints of two of most prominent of contem rorery intellectuals of this school; “George Woodcock” and “Saul Newman”.
    Keywords: State, Anarchism, Globalization, Decentralization, Rejection of absolutism, post, Deterritorialization of the State
  • Seyyed Mehdi Mirbod* Page 63
    Social scientists working in vast and various fields¡ focused on the analysis and explanation of social phenomena that reflect in their different forms in different areas of the lives of different communities. They try to offer different analytical formulations of social phenomena using scientific methods and explanation patterns and find different answers to explain the thoughts¡ behaviors and events in different social events in various fields. Explanation in the widest sense of the meaning is that the phenomena previously known as independent affairs are in relation to each other or the phenomena that have been viewed relevant develop a new relationship among themselves. The patterns mentioned above can either be causal¡ functional¡ structural and other different patterns that social scientists¡ depending on the attitude and theoretical points of view or favorite school or social context of their research in general¡ take advantage of them. In this article¡ through the study of one of these patterns and explanation and expansion of the structural patterns consistency and using them we try to provide different analytical formulations for the study of Political culture of communities. This pattern of cultural analysis¡ especially in historical studies of Political culture of communities¡ will be applied too much; where literature plays its role as one of the main channels and resources to shape popular culture.
    Keywords: structuralism, structural consistency, causality, sociology
  • Ahmad Doostmohammadi*, Esfandiar Mohammadi Page 93
    Since the year 1620¡ when a group of English people immigrated to America¡ exceptionalism based on the attitude of unique nation¡ racial superiority¡ the Israel of the time¡ the heaven on the earth and … have been seen in American society and¡ particularly¡ in the literature of American presidents¡ from George Washington to Barack Obama. Americans believe in the myth that their immigration from England has been the new type of “the Jews'' immigration“ to the promised land” in order to build the God’s domain¡ so that they preserve the right to fight against any people who oppose the idea. So The first question that comes to mind is that what is the origin of idea of exceptionalism¡ and then how the idea became a basis for the theory of hegemonic stability¡ and then how this thought is supposed as the basis for formation of consistency theory based on dominance or hegemonic stability and what is its relation to the dissemination of Islamophobia in American society? Our purpose in this paper is showing where American exceptionalism is rooted in¡ and illustrating the effect that this thought has in formulating the hegemony theory based on offensiveness or dominance and raising and preaching of Islam phobia in American society. So this paper supposes that American Exceptionalism makes this country''s state men act offensively and internationally that based on this¡ America has played its hegemonic role. And¡ because Islam as an anti hegemony religion¡ oppose such behavior¡ fighting Islam and Islamophobia has become America’s strategic agenda.
    Keywords: America, Islamophobia, Hegemony, Foreign policy, Exceptionalism
  • Yahya Kamali* Page 117
    Civil society¡ its organizations and elements is one of interested subjects of social and political analysts. Civil society¡ especially in democratic societies has a significant role in the public policy process. Political process is the main process is the public policy process that includes power and influence in the society in which actors struggle to achieve certain goals. Public policy in its various stages is affected by new forces that the extent of their presence and the level of their power are growing. Understanding these effects can provide a Proper guide in defining and analyzing the public policy process in a country. In this Article¡ the public policy process has segregated into five stages: formation of referential¡ agenda setting¡ decision making¡ implementation and evaluation And then the role of civil society in the policy process have been analyzed.
    Keywords: Civil society, policy, policies Authorities, implementation, evaluation
  • Ali Ashraf Nazari*, Hanif Amoozadeh Mahdiraji Page 143

    The impact of human emotions not only effect on their daily life¡ but also influence on political behavior. Hence¡ high ranked of mass people or politicians make decisions based on their emotions. It is not reasonable to believe that people`s reaction based on their logical thinking. Some psychological factors such as anxiety (As an effective factor inside humans) could make people`s behaviors in their lifecycle. therefore¡ human`s political believes will also be affected by these motivators. In paper¡ this issue has recognized that anxiety has a dual effect on different levels of political behaviors. In one aspect¡ increase in anxiety will make direct effect on political behavior¡ and on the other hand¡ if anxiety breaks its red line¡ it will have decreasing effect on political behavior of society by motivating defensive mechanisms¡ and as a result society isolation and surveillance will appear. By using proper tools¡ defensive mechanisms could be controlled and political behavior of the society will turn back to its equilibrium point. Finally a dynamic system model has been described for this purpose.

    Keywords: Anxiety, Political Behavior, Political Isolation, Political Participation, Faculty of Law, Political Science, University of Tehran
  • Mohammad Kamalizadeh* Page 173
    Bureaucracy¡ is a set of institutions that determine the quality of government performance in the context of the social goals. In this respect¡ the bureaucracy has taken a series of important institutions of a society. This system and its institutions in the form of formal and informal rules¡ to create opportunities and limitations that will determine the country''s development process. Institutionalism as an analytical model has several advantages that can be effective in identifying the components of an efficient bureaucracy. Institutionalist approach¡ Firstly¡ provides clear criteria for evaluation and pathology Iranian bureaucracy. And secondly helps us to measure the performance of the bureaucracy and government institutions. In this paper¡ we discuss the main institutional frameworks of bureaucracy¡ and will show that this approach¡ which offers a set of indicators to measure and analyze the quality of its damage bureaucracy and how it affects other areas.
    Keywords: Bureaucracy, Institutionalism, development, government, efficiency
  • Amir Mohammad Souri*, Seyyed Reza Shakeri Page 207
    Skinner and Tabatabaee¡ two thinkers who work in the history of thought in the West and Iran seek to identify its intellectual origins and evolution. However¡ both the author reviews the history of ideas¡ but due to differences in the search way are different. Skinner reviews on the idea with deep conviction to date and the total negation of the opinion that while Tabatabaee in any research activity¡ the dream of achieving modernity. Tabatabaee thinkers review the criteria for such measures modernity and tradition. A measure that eventually led him to the conclusion that a decline of thought in Iran. On the other hand Skinner prominent writers in the history of linguistic conventions and attempts to arrest them intentionality of the author and action with regard to the texts recognize that time.
    Keywords: History of ideas, comparative philosophy, words, intentionality, contextuality
  • Mana Dashtegoli Hashemi*, Hadi Khaniki, Tahmineh Shahvardi Page 231
    In this article¡ historical events and cases happening from the constitutional movement to the tenth presidential election of Iran¡ suggesting formation or non-formation of communicative action¡ public sphere¡ civil society and democracy¡ have been narrated and compared in a comparative study based on Boolean algebras. This study aimed at better understanding of Iranian society and identifying ups and downs that Iranian society has passed on the road to democracy regarding to communicative action¡ the public sphere and civil society since constitutional revolution until now¡ and tries to answer this question that how the relationship between communicative action¡ public sphere¡ civil society and democracy can be explained? Accordingly¡ the theoretical concepts of the research were reviewed and extracted from views of Arendt¡ Habermas¡ Gramsci¡ Lipset¡ Alain de Benoist and Bashiriyeh to get indices and indicators for these concepts. Then according to these indicators the situation of the communicative action¡ public sphere¡ civil society and democracy in five historical periods (since the constitutional movement to the tenth presidential election) were narrated and analyzed. During the narrative analysis of each period of time based on the presence and absence of each concept exemplar¡ zero (low intensity) and one (high intensity) were placed in Boolean table for each historical juncture and the relationship between these concepts were studied. Based on the findings it can be argued that despite the attempts and measures done by society¡ elites and part of state or government¡ three concepts of communicative action¡ public sphere and civil society were not so strong except in a few cases. Therefore¡ in different historical periods¡ lack of one of these three insufficient conditions impeded realization of democracy in Iran. Among these five historical periods¡ historic period of nationalization of oil is the only time that Iranian attempts to reach to the democracy has got a fruit and made democracy possible¡ thanks to the communicative action¡ public sphere and civil society. During the constitutional movement the historical cases that had traces of presence of communicative action or public sphere and during the reform era historical cases that referred to civil society and public sphere are more than the events that lack these concepts. But in the revolution and tenth presidential election of Iran the historical cases referring to communicative action¡ public sphere¡ civil society and democracy were less than events referring to these concepts.
    Keywords: Communicative Action, Public Sphere, Civil Society, Democracy, Iran History