فهرست مطالب

پژوهش سیاست نظری - پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه پژوهش سیاست نظری
پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • روزبه پرهام، ایرج رنجبر * صفحات 1-28
    مسئله پژوهش حاضر، سنجش نسبت «سلطنت» و «جمهوریت» در اندیشه سیاسی محمدعلی فروغی است. تقابل سلطنت و جمهوریت به مثابه دو الگوی سیاسی متمایز برای تنظیم مناسبات و روابط قدرت در جامعه انسانی، یکی از دیرینه ترین منازعات فکری در گستره اندیشه سیاسی بوده است. فروغی با بینشی واقع گرایانه، اجتماع گریزی و نظم ناپذیری را جزء «طبیعت اولیه» انسان می دانست؛ طبیعتی خشن و آلوده به غرایز مرگبار خودبینی و خودخواهی که جاه طلبی او جز در سایه نظم «سلطانی» و حاکمیت «شهریاری» زیرک و متظاهر، بی پایان می نماید. سلطنت، کمال مطلوب فروغی نبود، اما نگاه بدبینانه او به انسان از یکسو و شرایط اجتماعی و پریشانی سیاسی حاکم بر زمانه اش از سوی دیگر وی را به این درک سیاسی سوق داد که تنها با از بین بردن خمیرمایه و «طبیعت اولیه» انسان و جایگزینی آن با «طبیعتی ثانویه» در پرتو نظمی «سلطانی» است که زمینه برای نظم سیاسی مبتنی بر جمهوریت فراهم می شود. پژوهش حاضر با چنین درکی از نسبت سلطنت و جمهوریت در اندیشه سیاسی به بررسی جایگاه «دوگانه» مزبور در گستره اندیشه سیاسی فروغی می پردازد. این پژوهش با کاربست چارچوب نظری «اسپریگنز» به این نتیجه می رسد که فروغی با مشاهده و تشخیص بحران و درد حاکم بر جامعه ای که در آن می-زیست، نظم سیاسی سلطنت را به مثابه ضرورتی مبتنی بر مصلحت، مناسب حال جامعه ایران می دانست. اما شناخت عمیق وی از منطق حاکم بر مناسبات دوران جدید و ظهور نظمی نوآیین و مبتنی بر حاکمیت قانون، هنجار سیاسی مطلوب او را شکل می داد؛ هنجاری که به زعم وی برای جامعه ای که فاقد مولفه های اولیه نظم سیاسی مبتنی بر جمهوریت است، جز به پریشانی و بی-ثباتی سیاسی نمی انجامد.
    کلیدواژگان: سلطنت، جمهوریت، نظام سیاسی، فروغی، اندیشه سیاسی
  • محمد کمالی زاده ، امیر محمد سوری * صفحات 29-64
    قانون اساسی جمهوری اسلامی به عنوان یک مفهوم و پدیده تاثیرگذار نیازمند بررسی تاریخی است تا بتوان به چرایی شکل گیری مفاهیم و عناصر تشکیل دهنده آن پی برد. مفاهیم و عناصری که از پیش از انقلاب و در نتیجه تحولات انقلاب از سویی و همچنین تلاش های فکری تدوین کنندگان با توجه به معضل عرفی سازی شکل گرفت. بزرگان انقلاب نه تنها مفهوم و اندیشه خاصی از قانون در ذهن نداشتند، بلکه درباره چگونگی تدوین قانون به درستی نیندیشیده بودند. به همین دلیل در زمان تدوین قانون اساسی با معضلات متعددی برای تنظیم بندهای کلیدی ای همچون مسائل حاکمیتی و حقوق ملت و آزادی های اساسی مواجه بودند. از این رو برای درک چرایی و چگونگی پدیده قانون اساسی در جمهوری اسلامی ایران هم باید به مفاهیم تاریخی و چگونگی شکل گیری آن توجه کرد و هم به مسئله نحوه عرفی ساختن قوانین در ایران نظر داشت. امری که با توجه به ذهنیت ها و نیت های تدوین کنندگان قانون اساسی جمهوری اسلامی و در پاسخ به مسائل زمانه شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: قانون، قانون اساسی، ولایت فقیه، آزادی، جمهوری اسلامی ایران
  • کیومرث اشتریان، طاهره مهرورزیان * صفحات 65-92
    در جوامع مختلف برای کسب قدرت به مثابه مهم ترین و تاثیرگذارترین عنصر در زندگی سیاسی- اجتماعی، همواره رقابت ها و کشمکش های جدی وجود داشته و افراد به طرق گوناگونی برای رسیدن به قدرت با هم رقابت می کنند. سرمایه اجتماعی بازیگران می تواند در تعیین نتیجه نهایی رقابت بسیار موثر باشد و هرچه داوطلبین و بازیگران عرصه رقابت از ارتباطات شبکه ای و در نتیجه حمایت شبکه های جمعی بیشتری برخوردار باشند، می توانند حمایت گروه ها و شبکه های صاحب نفوذ و قدرت را جلب کرده و امکان دستیابی به مقام سیاسی برای آن ها بیشتر فراهم خواهد بود. مسئله اساسی مقاله حاضر، چگونگی تاثیر سرمایه اجتماعی شبکه بر دستیابی به مقام سیاسی بوده، روش تحلیل مورد نظر در اینجا روش توصیفی و تحلیلی است.
    کلیدواژگان: مقام سیاسی، سرمایه اجتماعی شبکه، شبکه های جمعی، تحلیل شبکه، ارتباطات
  • فاطمه شاه رضایی *، کیکاوس یاکیده صفحات 93-137
    این مقاله برای پاسخ به پرسش «نقش قدرت و افراطی‏گری در خلق هویت انسانی چیست» ، بر این فرضیه استوار گشته که افراطی‏گری به ‏عنوان یکی از شیوه‏های اعمال قدرت، واکنش فرد یا افراد منقاد قدرت در جهت باز‏پس‏گیری هویت خویش است. در این پژوهش که با رویکرد کیفی و تکیه بر روش‏های تفسیری صورت گرفته، شخصیت و هویت انسان از منظر اندیشمندان حوزه فلسفه، سیاست، روان‏شناسی و جامعه‏شناسی در تطبیق با ماهیت دازاین از نگاه «هایدگر» بررسی شده و دو گونه متفاوت و هم‏زمان هویت برای هر فرد شناسایی شده است که به آنها نام «هویت موجود» ‏‏ (به مفهوم آنچه فرد توسط آن شناسایی و تعریف می‏گردد) و «هویت ممکن» (به مفهوم هویت‏ تصویرشده در ذهن فرد و دیگر هویت‏های قابل تصور برای هر فرد) داده‏ایم. با بررسی دازاین که بر پایه آشکاری خودش می‏فهمد، ضرورت تطبیق هویت موجود و ممکن در زیست او مورد توجه قرار گرفته، با تمرکز بر نقش قدرت و شیوه‏های اعمال قدرت در پرتو این هدف، پروسه‏ای از اعمال قدرت برای امکان- ابزارسازی دیگران به قصد تطبیق هویت موجود و ممکن اعمال‏کننده قدرت رخ می‏نماید که آن‏ پروسه را «هم‏خیال‏سازی» (به مفهوم روند دخالت، تغییر و تعیین آرزوها و در پی آن اهداف و خواست‏های افراد با شیوه‏های مختلف در اشکال آگاهانه و ناآگاهانه و در نظر آوردن دیگران تنها به عنوان ابزاری برای فراهم‏سازی شرایط حصول خواست‏ها، اهداف و آرزوهای خود، نهاد خود، گروه خود، جامعه خود و…) نامیده‏ایم. منقاد «هم‏خیال‏سازی» که برای بازپس‏گیری هویت ممکن خود و به انقیاد کشاندن دیگران به واکنش‏های افراطی مبادرت می‏کند، در حوزه‏های گوناگون زیست دازاین پیگیری شده است تا اطراف هجوم‏برنده به هویت دازاین در زیست کنونی به‏ منظور قابل‏ محاسبه و پیش‏بینی‏پذیر کردن دازاین مشخص شده، عوارض و اسباب افراطی‏گری نمایان گردد و بستری برای چاره‏اندیشی فراهم آید.
    کلیدواژگان: دازاین- انسان، هویت، قدرت، هم‏خیال‏سازی، افراطی‏گری
  • احمد مهربان دافساری *، منصور میراحمدی صفحات 139-172
    همبستگی و انسجام درونی شبکه های سلفی- جهادی از پاره ای جهات شبیه به همبستگی خونی و خاندانی در جوامع قبیله ای است. این امر هر چند معادل عینی پیوند خونی و خاندانی در زندگی قبیله ای نیست، از برخی جهات یادآور مفهوم «عصبیت» ابن خلدون است. به همین دلیل با وجود برخی شباهت ها نمی توان این مفهوم را برای تحلیل شکل گیری گروه تروریستی داعش و شبکه های مرتبط با آن که از تنوع نژادی و زبانی قابل ملاحظه ای برخوردارند، به کار بست. علاوه بر این شماری دیگر از ویژگی های این گروه از جمله استفاده آن از رسانه های اجتماعی و ساختار شبکه ای آن مختص جوامع جدید است و به نظر می رسد مفهوم قدیم «عصبیت» قادر به تبیین همه ابعاد آن نیست. پژوهش حاضر با تجزیه مولفه های عصبیت یعنی پیوند خونی، مذهب و اقتدار و بررسی تحول و پویایی آنها در جریان شکل گیری و همبستگی گروهی داعش، امکانات ارائه تحلیلی نوخلدونی در این زمینه را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: عصبیت، سلفی، جهادی، داعش، خلافت، نوعصبیت
  • صدیقه پورمختار *، شمس الملوک مصطفوی، سید محمد مرندی صفحات 173-198
    یکی از عوامل موفقیت استعمار در سرزمین های مستعمره خود، علاوه بر گزینه نظامی، استفاده هوشمندانه از فنون بلاغت و سخنوری بوده و از این رو ماموریت متمدن سازی اروپایی بر اساس فرهنگ به عنوان سخنوری پایه گذاری و از طریق ادبیات و فلسفه قرن هجدهم و نوزدهم دنبال شده است. «امانوئل کانت» ، فیلسوف بزرگ قرن هجدهم آلمان، در کتاب «نقد قوه حکم» خود که بخش اول آن فلسفه ذوق (مبحث زیبا و والا) و بخش دوم آن به غایت شناسی اختصاص دارد، سوژه ای را معرفی می کند که تحت شرایط خاصی به درک زیبایی، والایی و غایتمندی نائل می شود؛ اما از آنجایی که از نظر کانت چنین درکی متعلق به همگان نیست، این پرسش فراروی منتقدان قرار می گیرد که آیا می توان گفت سوژه کانتی در نقد سوم، نشانی از نژادگرایی و استعمار در خود دارد؟ مقاله حاضر بر اساس آرای «گایاتری چاکراورتی اسپیوک» ، منتقد و اندیشمند مشهور حوزه مطالعات پسااستعماری، به بررسی و پاسخ این پرسش می پردازد. اسپیوک بر این اعتقاد است که نظرهای کانت در دو مورد دارای نژادگرایی و استعمار است؛ یکی در تحلیل والایی که می گوید انسان خام به دلیل آنکه آموزش دیده و بافرهنگ نیست، والایی را تنها به عنوان مفهومی دهشتناک درک می کند و دوم در بحث غایت شناسی که بومیان استرالیایی را فاقد فاعلیت انسانی می داند. بنابراین سوژه شناسای جهان شمول یا انسان کانتی به تمامی بشریت رجوع نمی کند، بلکه تنها به سوژه آموزش دیده بورژوای مرد دوران روشنگری اروپا که بخشی از اصول عقلانی گسترش امپریالیسم را فراهم کرده است، توجه نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اسپیوک، کانت، استعمار، والایی، غایت شناسی
  • محمد تباشیر *، ابوالفضل شکوری صفحات 199-222
    رویارویی فکری ایرانیان با مدرنیت، تاکنون فراز و نشیب های زیادی را به خود دیده است. اندیشمندان ایرانی نیز مانند اندیشمندان غربی، تلاش فکری خود را معطوف به ارائه راه حلی برای مسئله رابطه ذهنیت و کلیت نموده اند. در پژوهش حاضر، به بررسی راه حل «داریوش شایگان» برای این مسئله پرداخته شده است. بدین منظور ابتدا گونه های انسان شناختی ترسیم شده و به نمایش درآمده در آثار او مورد اشاره قرار گرفته اند. ادامه پژوهش به بازخوانی آثار شایگان بر مبنای مفهوم سوژه بازیگوش و به منظور روشن کردن راه حل او برای مسئله رابطه ذهنیت و کلیت اختصاص یافته است. سوژه بازیگوش، سوژه ای است که دوپارگی خود را می پذیرد و آگاهانه و بازیگوشانه آنها را به یکدیگر پیوند می زند. شایگان هر چند به ذهنیت، خودمختاری کامل نمی دهد، او را در کلیت نیز محو نمی کند.
    کلیدواژگان: سوژه بازیگوش، داریوش شایگان، مدرنیت، کلیت، ذهنیت
  • حمیرا مشیرزاده *، حسین رضوی صفحات 223-247
    جنگ نیابتی به عنوان جنگی که در آن عملیات جنگی به کنشگرانی احاله می شود که به نمایندگی یا به نفع کنشگران دیگر عمل می کنند، از پدیده های رایج در روابط بین الملل محسوب می شود که دانشوران روابط بین الملل از ابعاد مختلف به آن توجه داشته اند و به دلیل تفاوت هایی که با جنگ های متعارف دارد، توجه رشته روابط بین الملل را به طور خاص جلب کرده است. اما تاثیر این پدیده بر رشته روابط بین الملل به صورت نظام مند بررسی نشده است. استدلال اصلی این مقاله آن است که هم خود این جنگ و هم تغییراتی که در این پدیده در دوران پس از جنگ سرد شکل گرفته، باعث شده زمینه برای ظهور تغییرات مفهومی و نظری در رشته روابط بین الملل فراهم شود. به علاوه تفاوت های میان دو دوره نشان می دهد که چگونه جنگ نیابتی نوین بسیاری از مفروضات پایه جریان اصلی روابط بین الملل را به چالش می کشد که از آن جمله می توان به آثار ناشی از تکثر کنشگران درگیر در جنگ، کمرنگ شدن مرز میان داخل و خارج، و سطوح تحلیل درهم تنیده اشاره کرد. همچنین تنوع رویکردها در تبیین جنگ نیابتی نشان می دهد که چگونه این پدیده برای نظریه های اصلی روابط بین الملل حداقل به شکلی بالقوه، زمینه ای نوین برای غنای بیشتر نظری فراهم ساخته است.
    کلیدواژگان: جنگ، جنگ نیابتی، رشته روابط بین الملل، کارگزاران جنگ نیابتی، دولت حامی
  • محمدباقر خرمشاد *، محمد اسماعیل نوذری صفحات 249-290
    تاکنون تقریرهای گوناگونی در باب ماهیت فلسفه سیاسی عرضه شده است و پنداشت واحدی در باب سرشت فلسفه سیاسی در میان متفکران وجود ندارد. مقاله حاضر نیز درصدد پاسخ به این پرسش است که چگونه می توان وجود تعبیرها و پنداشت های متفاوت در باب چیستی و ماهیت فلسفه سیاسی را توضیح داد؟ فرضیه این مقاله آن است که دگرگونی و تحول معنایی مفاهیم بنیادین حقیقت و قدرت در چارچوب الگوهای متفاوت پارادایمی و نسبت متفاوتی که ذیل پارادایم های گوناگون میان دو مفهوم یادشده برقرار می شود، سبب شکل گیری تعبیرهای گوناگونی در باب ماهیت فلسفه سیاسی شده است. جستار حاضر کوشیده تا با اتخاذ رویکرد متن گرا و با سود جستن از تحلیل مقایسه ای، ماهیت فلسفه سیاسی را در پرتو دو مفهوم بنیادین حقیقت و قدرت از جنبه انضمامی در اندیشه اشتراوس، آرنت و فوکو تحلیل کند. با این هدف، نشان داده ایم که در اندیشه اشتراوس، وجود حقیقتی استعلایی مفروض دانسته شده است. در اینجا قدرت، ابژه فلسفه سیاسی تلقی می گردد و فلسفه سیاسی به مثابه دانشی عقلی در نقش گفتارهای حقیقت ظاهر می شود. اما «آرنت» ، حقیقت را از حیطه امر استعلایی به درون حوزه عمومی و حیطه مفاهمه بین الاذهانی می کشاند. بنابراین قدرت با سیاست گفت وگویی پیوند می خورد و فلسفه سیاسی از حیطه فعالیت صرف ذهنی به حیطه کنش عملی کشانده می شود. در اندیشه «فوکو» اما قدرت به مثابه پدیده ای مویرگی در پس هر معرفت سیاسی نهفته است و فلسفه سیاسی در نقش ابزاری در خدمت توجیه مناسبات قدرتی عمل می کند که معطوف به برساختن یک رژیم حقیقت است.
    کلیدواژگان: حقیقت، قدرت، فلسفه سیاسی، اشتراوس، آرنت، فوکو
  • سید محمد علی تقوی *، بایی فاطمه صفحات 291-325
    «آرامش دوستدار» ، مشکل اصلی جامعه ایران را «ناپرسایی» توصیف می کند و علت آن را نیز فقط یک چیز می داند: «فرهنگ دینی». بدین ترتیب «ممتنع بودن اندیشیدن در فرهنگ دینی» تز کانونی در آرای اوست. او البته ادعا می کند که ناپرسایی و علت آن، یعنی حاکمیت فرهنگ دینی در ایران، محدود به دوره حضور اسلام نمی شود، بلکه به ایران باستان بازمی گردد. این نظر جنجالی، او را به چهره ای نام آشنا در محیط روشن فکری ایران تبدیل کرده است. در این مقاله، به ارزیابی آرای وی با استفاده از اندیشه های ریچارد رورتی، فیلسوف پست مدرن آمریکایی پرداخته می شود که دو برداشت مضیق و موسع از عقلانیت را در برابر هم قرار می دهد و به نقد نگرش مضیق نسبت به عقلانیت می پردازد. پرسش اصلی این مقاله آن است که نظرهای دوستدار در قالب کدام برداشت از عقلانیت قرار می گیرد. با بررسی آثار دوستدار به نظر می رسد که درک او از عقلانیت در قالب برداشت مضیق از این مفهوم قرار می گیرد؛ نگرشی که هرچه را خارج از چارچوب آن قرار گیرد، بیرون از دایره عقلانیت تلقی می کند. کلان روایت دوستدار از تاریخ فرهنگی ایران مبتنی بر تعمیم های گسترده و فاقد معیاری است که ظرافت ها و پیچ و خم های این فرهنگ را نادیده می گیرد. او چون فرهنگ اسلامی و ایرانی را به زعم خود فاقد بنیادی ترین پرسش های فلسفی می داند، انبوه پرسش های دیگری را که در قالب الگوی او نمی گنجند، به هیچ می انگارد. در حوزه سیاست، دوستدار نوعی از رابطه میان دین و دولت را که از دوران هخامنشیان بر ایران مسلط بوده است، مقوم حاکمیت فرهنگ دینی می داند و البته چنان سیطره ای برای این فرهنگ قائل است که گریز از آن و گذار به جامعه ای توسعه یافته با معیارهای مورد پذیرش وی ناممکن می نماید.
    کلیدواژگان: دوستدار، ایران، عقلانیت، امتناع تفکر، دین خویی
  • سیدمحسن علوی پور * صفحات 327-354
    با توجه به اینکه در اندیشه سیاسی کلاسیک، انسان موجودی طبعا اجتماعی انگاشته می شود، بسیاری از مقوله های بشری که در دوران مدرن به عرصه خصوصی رانده شده است، در زمره مباحث فلسفه سیاسی قرار دارد و جایگاه برجسته ای را در آن اشغال می کند. «لذت» از جمله این مقوله هاست که فیلسوفانی مانند افلاطون و ارسطو و اخلاف آنها درباره آن تامل کرده اند و در چارچوب فلسفه سیاسی - اخلاقی خود بدان پرداخته اند. با این حال هر چند افلاطون رساله فیلبوس را اساسا به بررسی موضوع «لذت» اختصاص می دهد و ارسطو در دو بخش از اخلاق نیکوماخوس بدان می پردازد، با هلنیسم رومی به تدریج «لذت» از جایگاه سیاسی خود فروکاهیده شده، به عرصه اخلاق خصوصی هدایت می شود. اپیکور از جمله کسانی است که «لذت» را در مرکز توجه قرار می دهد، اما نه - مانند ارسطو - به عنوان فعالیتی اجتماعی، بلکه چونان مقوله ای مربوط به تهذیب فردی و همین مقدمه ای است برای آنکه در ادامه و با ظهور مسیحیت، «لذت» رانده شده از اندیشه سیاسی به امری کاملا الهیاتی تقلیل یابد و به جای آنکه در ترسیم جامعه نیک سامان جایی برای خود بیابد، به امری در چارچوب روابط انسان - خدا تبدیل می شود و در نتیجه دیگر نه موضوع فهم هنجاری اجتماعی و سیاسی، که مقوله ای مربوط به فرمان برداری از امر الهی است. با سنت آگوستین، این امر تثبیت می شود و «لذت» در سیر تطور خویش از امر سیاسی به امر مذهبی تحول می یابد که در ادامه، امکان ظهور لذت گرایی مدرن فارغ از مبانی اخلاق اجتماعی را فراهم می آورد. به منظور درک چگونگی تغییر جایگاه مقوله «لذت» از امر سیاسی در فلسفه اخلاق یونان به امر خصوصی در فلسفه سیاسی مدرن، مقاله حاضر به بررسی فرایند تحول «لذت» از امر هنجاری به یک مقوله صرفا مذهبی در دوران کلاسیک می پردازد.
    کلیدواژگان: لذت، فعالیت، اخلاق اجتماعی، اخلاق خصوصی، فلسفه سیاسی کلاسیک
|
  • Rouzbeh Parham nia, Iraj Ranjbar * Pages 1-28
    Investigating the relationship between monarchy and republicanism in Mohammad Ali Forouqi's political thought is the purpose of the present research. The opposition of monarchy and republicanism, as two politically distinct models for regulating power_based terms and relationships within human society has been one of the oldest intellectual conflicts in the domain of political thought. Possessing some realistic insights, Forouqi considers unsociability and irregularity as parts of primary nature of human beings; some violent nature contaminated by lethal instincts of self-conceit and selfishness, ambition of which seems to be endless unless it is overshadowed by some monarchical systems and governance by clever and pretentious kings. Monarchy was not considered as an ideal perfection by Forouqi, but his pessimistic view of humans, on one hand, and social circumstances and political chaos prevailing during his time, on the other hand, led him to perceive politically that the grounds for republicanism_based political order would be provided solely by destroying primary nature and essence of humans and replacing them with secondary nature under monarchical systems. With such a perception of monarchy_republicanism relationship within political thought in mind, present research examines mentioned dichotomous position in the realm of Forouqi’s political thought. By applying Sprigens’ theoretical framework, this research concludes that through observing and recognizing crisis and suffering prevailing on the society he was living in, Forouqi identified political order of monarchy as an interest_based requirement appropriate to Iranian society while his politically ideal norm was formed by his deep cognition of the logic governing modern terms and relations and emergence of a novel order based on the rule of law; A norm that, in his view, would result in mere political chaos and instability within a society lacking primary components of republicanism_based political order.
    Keywords: Monarchy , Republicanism , Political System , Forouqi , Political Thought
  • Mohammad Kamalizadeh, Amirmohamad Soori * Pages 29-64
    The constitution of Islamic Republic of Iran as an influential concept and phenomenon, needs to be investigated historically to make clear the formation process of its constituent concepts and elements. The concepts and elements have been formed before revolution and as a result of revolution on one hand, and the intellectual attempts of compilers regarding conventionalizing issue. The great characters of revolution not only did not have any perception and special thought of law in their minds, but also they did not think well about the process of law formulation. So while formulating the constitution, they are faced with various difficulties for formulating the key clauses such as sovereignty problems and peolple’s rights and principal freedoms. So for understanding the philosophy and the process of constitution phenomenon in Islamic Republic of Iran, the historical concepts and its formation process and also conventionalizing process of laws should be considered. This goal is achieved considering the mentalities and intentions of formulators of Islamic Republic of Iran’s law while responding the era’s problems.
    Keywords: Law , Constitution , Faqih Governorship , Freedom , Islamic Republic of Iran
  • Qumars Ashtarian, Tahereh Mehrvarzian * Pages 65-92
    In different societies, there have always been serious conflicts in getting power as the most important and influential element in social-political life, and individuals compete in a variety of ways to get power. The social capital of actors can be very effective in determining the ultimate result of the competition, and the more the volunteers and actors use network communications in competition and, as a result, have the support of collective networks, the more they would be supported by the groups and networks that have influence and power, so they can likely achieve the more political position. The main issue of the article is how the social capital of the network affects the achievement of political status and the method of analysis is descriptive and analytical here.
    Keywords: political position , social capital network , collective networks, communication , network analysis
  • Fatemeh Shahrezaei *, Keikavoos Yakideh Pages 93-137
    This article has been based on this hypothesis that extremism as one of the ways in which power is exercised, is a reaction of individual or individuals who are obedient of power for regaining identity for responding the question" What is the role of power and extremism in the creation of human identity". In this qualititative research by interpretative methods, human personality and identity in view of philosophy, politics, psychology and sociology scholars have been studied according to Martin Heidegger’s definition of "Man-Dasein"’s view and have been recognized and denominated two different synchronous types of "Identity" for every individual entitled: "Existent Identity" (in the sense of what a person identified and defined by it) and "Conceivable Identity" (in the sense of identity depicted in the mind of Person, and other imaginable identities for each person), which have relation and influence on each other. By reviewing "Dasein", who recognizes himself on his own base, the necessity of adapting existent and conceivable identity in his life is appeared, and by focusing on the role of power and the ways in which power is exercised in the light of adapting two types of identities as a goal, a process of exercising power is realized and named as "co- imagination" (in the meaning of the process of interference, change and determination of wishes, goals and desires of others in various ways -intentionally and unintentionally-, and considering others only as tools for providing conditions for gaining own demands, goals, aspirations or of own institution, group, community and . . . ). The subjection of this Co-imagination, who wishes to reclaim this "conceivable identity", while attempting extreme reactions, tending to subjugate the others, have been followed in different scope of "Dasein" to mark the invasive surroundings to Dasein Identity in order to make calculable and predictable version of Dasein, and to find the consequences and to provide the consequences and solution seeking means of extremism which may provide guidelines for afterthoughts.
    Keywords: Dasein- Man , Identity , Power , Co-imagination , Extremism
  • Ahmad Mehraban Dafsari *, Mansour Mirahmadi Pages 139-172
    Internal cohesion among Salafi-Jihadi networks is somehow similar to kinship ties in tribal societies. This is not very reproduction of the kinship ties though it reminds some aspects of Ibn-Khaldun’s notion of “Asabiyah”. Thus in spite of much similarities we can not apply this concept for the analysis of Daesh terrorist group and its related networks enjoying ethnic and linguistic variety. Moreover, some other characteristics of these groups i. e. having affiliated networks and using the social media are specific to the modern societies and therefore the classical notion of “asabiyah” does not appropriately explain their aspects. Analyzing Khaldunian asabiyyah’s elements i. e. kinship ties, religion, and authority, the study of their dynamics and developments through the formation process of ISIS and its internal cohesion, this research delivers an assessment on the possibilities for postulating a new Khaldunian analysis.
    Keywords: Asabiyah , Ibn-Khaldun , Salafi , Jihadi , ISIS , Caliphate , Neo-Asabiyah
  • sediqe pourmokhtar *, Shamsolmolouk Mostafavi Pages 173-198
    The success of British colonial rule during the nineteenth century was not only dependent on the threat of military force, but also on the sophisticated use of rhetoric so the civilizing mission of Europeans established based on culture as rhetoric and followd 18th and 19th century literature and philosophy. This superiority was followed by 18th and 19th century`s philosophy and literature. Emanuel Kant, the great philosopher of 18th century, in his book “Critique of Judgment” that its first part is the Critique of Aesthetic Judgment and its second part deals with the Critique of Teleological Judgment. Kant in this book introduced a subject, that achieves beauty and sublimity and finality under special conditions; however since in Kant’s view, such understanding is not specific to all people, this question arises for critics that whether there is a sign of racism and colonianism in third criticism of Kant Subject. So, the main question of this article is that is there any colonial and racism streaks in third critique of Kant. This article based on the ideas of the post-colonial critic and theorist, Gayatri Chakravorty Spivak, is a well-known scholar in diverse fields of post-colonial research, examines and answers this question. Spivak believes that Kant’s theories in two cases, use racism and colonialism; first in analysis of sublimity he states that raw man can understand sublimity as a terrible conceptions because he is not educated and cultured; secondly, in finality discussion, considers Australian indigenous inhabitants without humane nominality. Therfore, the indicating subject of universality or Kant Human does not refer to all humans, but only pays attention to burgeous educated man subject of European Enlightenment period as providing a part of rational principles of Imperialism development.
    Keywords: Spivak , Kant , Sublimity , Kantian subject , Teleology
  • Mohammad Tabashir * Pages 199-222
    Iranians' intellectual encounter with modernity has wildly fluctuated so far. Iranian thinkers, like Western thinkers, have concentrated their intellectual efforts on providing a solution to the problem of the relationship between subjectivity and generality. The present study investigates Dariush Shayegan's solutions to this issue. To do so, we have first addressed the anthropological species presented and exhibited in his works. The rest of the research reviews Shayegan's works based on the concept of the playful subject and is dedicated to clarifying his solution to the problem of the relationship between subjectivity and generality. The playful subject is a subject that acknowledges its own dichotomy and connects them consciously and playfully. Although Shayegan does not grant full autonomy to subjectivity, and does not dissolve it in generality.
    Keywords: playful subject , Dariush shayegan , Modernity , universality , subjectivity
  • Homeira Moshirzadeh * Pages 223-247
    Proxy wars, as wars in which fighting missions are delegated to actors who represent other actors or act in their interests, are common in international relations among the common phenomena of international relations that international relations scholars consider its different respects and its great differences with conventional wars attracts the attention of international relations field specially. The implications of these wars for IR as a discipline have not been investigated systematically. The bottomline of this paper is that this type of war and its changes after post cold war era lead to the theoretical and conceptual changes in international relations field. Morover, the differences between two eras show how neo-proxy war challenges most presuppositions of main current of international relations including the effects of plurarity of actors involving in war, fading the boundary between onshore and offshore, and interwoven analytic levels. Furthermore, the variety of attitudes in clarification of proxy war shows that how this phenomenon provides the new ground for more theoretical richness for main theories of international affairs at least potentially. .
    Keywords: war , proxy war , International Relations , proxy war agents , war , patron government
  • mohammad bagher khorramshad *, mohammad ismael nozari Pages 249-290
    Until now, different interpretations have been presented concerning the nature of the Political philosophy in different paradigms and there is no similar assumptions toward the nature of the political philosophy among the thinkers. The present paper also seeks to answer this question that how we can explain the existence of the different imaginations and interpretations concerning the essence and nature of the political philosophy? Hypothesis of this paper is as follows: Conceptual shifting and changing of the two fundamental concepts namely truth and power in different paradigmatic patterns framework and different relation which is defined and established between these two concepts under different paradigms among two above-mentioned concepts, have been resulted in formation of the various interpretations concerning the essence of the political philosophy and its conceptual shift. Present enquiry, have been attempted to analyze the nature of the political philosophy, concretely, in the light of the two fundamental concepts namely the truth and the power of the Strauss, Arendt And Foucault thought by adopting comparative analysis and by adopting textual approach. For this purpose, we have shown that the existence of the transcendental truth has been presupposed at the strauss’s thought. Here, power is perceived as the object of the Political philosophy and Political philosophy as intellectual knowledge is appeared as truth discourse. But arendt draw the truth from transcendental field into the public sphere and communication and intersubjectivity area. Therefore, power link up with deliberative and conversational politics and the Political philosophy is drawn from merely mental activity into the practical action area. But in foucault’s thought, power is considered as capillary phenomenon concealed behind every knowledge and the Political philosophy acts as instrument which is used to justify the power relations that is focused on constructing truth regime.
    Keywords: Truth , Power , Political Philosophy , Strauss , Arendt , Foucault
  • Seyed Mohammad Ali Taghavi *, Fatemeh Baee Pages 291-325
    Aramesh Doostdar considers “lack of question” as the main difficulty of Iranian society, which has been dominated by a religious culture since the ancient time. In this paper, his views are assessed on the basis of postmodern observations. Richard Rorty speaks of two accounts of rationality: a broad account which he favours and a narrow one which he crticises and attributes to modern thinkers. The main question in this paper is that in which category Doostdar’s views can be classified? It seems that he advocates the narrow modernist account of rationality that considers whatever does not comply with it as outside reason. Doostdar’s metanarrative on Iranian culture is based on unjustified extrapolations that ignore the complexity of the culture. Since he believes that Islamic and Iranian culture lacks fundamental philosophical questions, he disregards all other types of questions raised in that culture. In politics, Doostdar argues that the relationship between religion and the state in Iran, since the Achaemenid Empire, constituted the religious culture in the society in such a way that any escape from it and transition towards a developed society would be impossible.
    Keywords: Doostdar , Iran , rationality , avidance of thinking , religious culture
  • seyedMohsen Alavipour * Pages 327-354
    Appreciating human as naturally sociable in the classical political thought, many of human categories considered as in private domain in modern age, have been included in political philosophy discourse category and occupied a prominent position in this domain. Among others, “pleasure” is an important normative matter which Greek philosophers, such as Plato and Aristotle and their precedents, have theorized in their political-theological schema and framework of philosophy. However, while Plato in his Philebus, and Aristotle deal with in his Nichomachean Ethics, in two parts, in Hellenistic Roman Empire, ”pleasure gradually has been subsided from its political status, leading towads the private ethics. Epicure is among the persons who considers the pleasure focally, but not like Aristotle as a social activity, but as a category related to self-purification and in fact as an introduction for reduction of outcast pleasure from political perspective toward very divine subject through Christianity emergence and instead of imagining a position in designing the prosperous society, it turns into an subject in the framework of god-human relationships and as a result it is no more the issue of normative political and social understanding but it is considered as the category concerning obedience of divine subject. This issue is stabilized through Augustine’s convention and pleasure in its evolution course evolves as political subject to religious suject that in following provides the possibility of modern pleasurism (hendoism) free from social ethics priciples. In order to understand the changing process of the position of “pleasure” category from the political matter in Greek ethics philosophy to the individual subject in modern political philosophy, this paper investigates the evolution process of “pleasure” from the normal subject to the mere religious category in classic era.
    Keywords: Pleasure , Activity , Social Ethics , Private Ethics , Classical Political Philosophy