فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 45 (تابستان 1395)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 45 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • طوبی کرمانی*، علی خانی صفحات 7-24
    پس از اصل توحید، «نبوت» جایگاه ویژه و نقش تعیین کننده ای در نظام فکری و اندیشه دینی دارد. متکلمان مسلمان در مقام تبیین مفهوم نبی، به مولفه هایی چون هویت بشری، هویت واسطه ای و هویت اخباری نبی اشاره کرده اند. متکلمان امامیه، بیش از متکلمان معتزلی و اشعری، به تعریف نبی اهتمام داشته اند و ازاین رو این مولفه ها در آثار کلامی امامیه با صراحت بیشتری واکاوی شده است. در این میان، تصریح متکلمان مسلمان در تبیین هویت نبی، به «بشر بودن» او، بیان کننده اهمیت این بعد از حقیقت نبوت است. سر توجه ایشان به این هویت بشری، ازآن رو است که بشر بودن پیامبران، با بسیاری از مسائل کلامی در حوزه «نبی» و «نبوت»، ملازم و مرتبط است؛ از جمله: «امکان وحی الهی به پیامبران»، «برتری پیامبران بر فرشتگان»، «امکان عصمت پیامبران»، «رویکرد اختیارگرایانه در عصمت پیامبران» و «اسوه و الگو بودن پیامبران».
    کلیدواژگان: نبی، هویت بشری، امکان وحی، عصمت، اختیار، اسوه بودن پیامبران
  • فاطمه نیازکار*، هادی صادقی صفحات 25-40
    مقاله حاضر به ارزیابی تذکیر یا تانیث روح انسان از منظر حکمت متعالیه با تاکید بر دیدگاه آیت الله جوادی آملی می پردازد. ایشان معتقد است روح، قبل از ورود به عالم دنیا، تذکیر و تانیث ندارد و ضمن پذیرش وجود روح مجرد در عالمی پیش از دنیا، میان این دیدگاه و مبنای جسمانی هالحدوث بودن روح تعارضی نمی بیند. با مقایسه و تطبیق دیدگاه ایشان با ملاصدرا و دیگر فلاسفه صدرایی، با وجود اختلافات ظاهری، موافقت و عدم اختلاف نظر بین آنها مشاهده می شود. البته برخی انتقادات نیز به دیدگاه ایشان وارد است؛ از جمله اینکه تاثیر تفاوت های فیزیولوژیک بر روحیات و عقل نادیده گرفته شده است. در نهایت اینکه، روح جنسیت پذیر نیست و جنسیت پس از شکل گیری نطفه در نشئه دنیا صورت می پذیرد.
    کلیدواژگان: روح مجرد، تذکیر و تانیث روح، نفس، ملاصدرا، جوادی آملی
  • مسلم محمدی*، حسن رضایی هفتادر، زینب رحیمی ثابت صفحات 41-58
    در برخی از آیات قرآن و نیز در بیان پیامبر اسلام، از گروهی با عنوان «اهل بیت» یاد شده که از هرگونه پلیدی پاک هستند و فضیلت ها و موقعیت های ویژه ای در اسلام دارند. همین امر، موجب توجه خاص خاورشناسان به این واژه قرآنی و نگارش آثار متعددی در این زمینه شده است. مقاله «اهل بیت» اثر موشه شارون در دایرهالمعارف قرآن لایدن، ازجمله این آثار است که پژوهش حاضر، به معرفی و نقد آن می پردازد. مقاله یادشده دارای قوت ها و ضعف های متعددی است. مفهوم شناسی واژه «اهل» در قرآن، ذکر حدیث سفینه، اشاره به آیاتی که واژه «اهل بیت» در آنها به کار رفته و همچنین بیان اینکه حدیث کساء، یکی از مشهورترین روایاتی است که در منابع فریقین درباره تفسیر آیه 33 سوره احزاب نقل شده، از نکات مثبت این مقاله است. در مقابل، برخی از ضعف های آن عبارتند از: مفهوم شناسی ناقص از واژه «اهل بیت»، انطباق آن مفهوم بر قبیله قریش، تحلیل نادرست از برخی روایات و تفسیری مبهم از پیام سیاسی حدیث کساء. در نوشتار تحلیلی حاضر، به اشکالات یادشده پاسخ داده می شود.
    کلیدواژگان: رویکرد استشراقی، اهل بیت، پیامبر، موشه شارون، دایره المعارف قرآن لایدن
  • حسن پناهی آزاد* صفحات 59-72
    شلایرماخر، حقیقت دین را به احساس یا شهود وابستگی به «امر متعالی» تفسیر می کند. پیروان او نیز تفصیل های قابل توجهی از این اندیشه ارائه کرده اند. براساس این رویکرد، «دین»، ادراک غیر قابل بیان و تفسیری است که تجربه گر، آن را در عین هستی خود می یابد. ازاین رو می توان گفت ادراک تحقق یافته در تجربه دینی که متعلق به امر متعالی است از سنخ علم شهودی یا حضوری است، نه از جنس علم حصولی و مفهومی. این دیدگاه، با این پرسش مواجه است که آیا این نوع ادراک از امر متعالی، کارآیی لازم را در تبیین و اثبات دین دارد یا تبیین و انتقال آن، نیازمند فرایند و ملاک دیگری است که دین و پیامبر باید معارف دینی اعم از خداشناسی و... را از آن طریق به مخاطبان خود ارائه و اثبات کنند. نوشتار حاضر، پس از گزارش تبیین ها از تجربه دینی، به بررسی هستی و چیستی «ادراک» متعلق به امر متعالی می پردازد و نسبت آن را با تبیین، اثبات و دفاع عقلانی از معرفت دینی، با محوریت نظریه شلایرماخر می سنجد.
    کلیدواژگان: تجربه دینی، امر متعالی، حقیقت غایی، سرسپردگی تام، وابستگی
  • بهادر نامدارپور*، علیرضا پارسا، سیدعلی علم الهدی، محمدصادق واحدی فرد صفحات 73-88
    در تبیین دیدگاه های نجات شناختی مذاهب کلامی باید بررسی شود که نجات انسان در جهان آخرت، جنبه استحقاقی دارد یا تفضلی و اینکه این به تدبیر دنیوی بشر مربوط است یا تقدیر ازلی الهی. سپس می توان جایگاه خدا و انسان را در آموزه نجات شناختی یک مکتب به درستی تعیین نمود. مطالعه و بررسی تاریخ اندیشه های کلامی نشان می دهد پاسخ های کلام اسلامی به این پرسش ها، در قالب سه دیدگاه نجات شناختی قابل تفکیک و معرفی است: 1. دیدگاه خدامحور اشاعره؛ 2. دیدگاه انسان محور معتزله؛ 3. دیدگاه خدا انسان محور شیعه. در این نوشتار سعی شده تا این سه دیدگاه نجات شناختی به اختصار معرفی شود و مبانی فکری هر یک از آنها تبیین گردد. در پایان نیز مزایای دیدگاه ترکیبی شیعه (دیدگاه خدا انسان محور) بیان خواهد شد.
    کلیدواژگان: آموزه نجات، کلام اسلامی، اشاعره، معتزله، شیعه
  • ابوذر رجبی* صفحات 89-110
    فهم درست منابع و نصوص دینی، دغدغه اساسی و همیشگی پژوهشگران اسلامی بوده و هست و از گذشته تا کنون، آنها روش های خاصی را برای فهم صحیح نصوص دینی به کار برده اند. یکی از روش های مهم در این زمینه، «تاویل» است. غزالی در دو دوره فکری خود، دو گونه مواجهه با مسئله تاویل دارد. در دوره اول، مانند غالب متفکران اسلامی، تاویل را ناظر به معنای بعید از لفظ می داند و صرفا آیات متشابه را تاویل پذیر می شمارد؛ اما او در دوره پایانی عمر خویش، با پذیرش رویکرد عرفانی، تاویل را ناظر به امر حقیقی و خارجی پنداشته، همه آیات قرآن، اعم از محکم و متشابه، را تاویل پذیر می داند. در روش شناسی فهم متن از منظر غزالی متاخر، به این نکته پی می بریم که او با ارائه روی آوردی خاص در تاویل توانسته است الگوی نوینی ارائه دهد تا دیگران نیز براساس آن بتوانند در این مسیر گام بردارند و به فهم روشمند از نصوص دینی نائل آیند. از الگوی پژوهشی او در فهم متن، متفکرانی مانند ابن عربی، ملاصدرا و فیض کاشانی بهره برده اند. در این تحقیق، علاوه بر تبیین الگوی یادشده با رویکرد تحلیلی، به ضرورت، اهمیت و چرایی به کارگیری این روش از منظر غزالی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: تاویل، غزالی، فهم، نصوص، رویکرد، عرفان، ظاهر، باطن
  • صالح حسن زاده* صفحات 111-128
    تصویر دکارت از «خدا»، جوهری نامتناهی، سرمد، تغییرناپذیر، قائم به ذات، عالم مطلق، قادر مطلق و آفریننده هر موجود دیگری است. تقریر وی از برهان وجودی برای اثبات خدا، چندان تازگی ندارد و جذابیت آن بیشتر از این جهت است که او دیدگاه مکانیستی و هندسی خویش از جهان را با توسل به اثبات وجود خدا توجیه می کند و ازاین رو خدا در فلسفه دکارت، شان وجودی ندارد؛ بلکه شان او معرفتی است که درنتیجه با خدای واقعی، فاصله عمیقی پیدا می کند. به باور دکارت، خدا عالم را مانند دستگاه عظیمی از اجسام متحرک آفریده و آن را به حال خویش رها ساخته است تا به حرکتش ادامه دهد که این با انتقاد مخالفان مواجه شده است. پرسش درباره خدای موردنظر دکارت این است که آیا واقعا او خدای وجودی و حقیقی است و دکارت به آن اعتقاد دینی دارد یا اینکه این خدا بیشتر برای تضمین معرفت یقینی و تبیین جهان موردنظر دکارت با روش مکانیکی و هندسی طراحی شده است؟ این مقاله درپی تحلیل و بررسی این پرسش و نقد دیدگاه دکارت از سوی برخی از متفکران غربی و فیلسوفان مسلمان است.
    کلیدواژگان: دکارت، خدا، جوهر، نامتناهی، حرکت
  • سید محمداسماعیل سیدهاشمی*، مرتضی ایمنی، سید محمد جواد سیدهاشمی صفحات 129-142
    در تاریخ تفکر اسلامی، روش های مختلفی برای اثبات عقاید دینی و شیوه فهم و تفسیر آیات و احادیث مرتبط با معارف وجود داشته است. گاهی در فهم دین، بر عقل تاکید شده، گاه بر نقل و گاه بر هر دو. ابن تیمیه، از متکلمان و فقهای قرن هفتم هجری، رویکردی افراطی در نفی عقل و کاربرد آن در فهم معارف اسلامی دارد. این نگاه از سویی، ناشی از مبانی و پیش فرض های وی و از سوی دیگر، برای پرهیز از پیامدهایی عقل گرایی است. آرای ابن تیمیه با مخالفت بیشتر علمای معاصرش روبرو شد؛ اما برخی از شاگردان وی، آرای او را بسط دادند که این در شکل گیری سلفیه و وهابیت و گروه های افراطی، نقش بسیار موثری ایفا کرد. ابن تیمیه برای عقل، نه در مرحله اثبات عقاید دینی و نه در مقام فهم و تفسیر متون دینی، اعتباری قائل نیست. او در اثبات عقاید دینی، بر ابزار «فطرت» تاکید می کند؛ اما تفسیر درستی از آن ارائه نمی کند. همچنین در هرمنوتیک کتاب و سنت و تفسیر متون دین، بر فهم عرفی ظواهر قرآن و سنت و عقاید «سلف صالح» تاکید دارد و از هرگونه تاویل متن، حتی در صورت مخالفت با حکم صریح عقل، برحذر می دارد. به نظر می رسد مبانی فکری او در اثبات و تبیین معارف دینی و اتکای افراطی اش بر ظواهر کلام الهی و افکار مسلمانان صدر اسلام (سلف صالح)، علاوه بر اینکه توجیه معقولی ندارد، نتایج نامطلوبی نیز به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: عقل، معارف دینی، فطرت، سلف صالح، تاویل، ابن تیمیه
  • فاطمه رمضانی* صفحات 143-162
    بررسی چیستی و شرایط تحقق علم، از جمله پرسش های کهن در منطق، متافیزیک، معرفت شناسی و فلسفه علم است. در تفکر سینوی، هویت «علم» صرفا علم عقلی و یقینی و نیازمند اکتساب است. شیخ الرئیس معلومات پیشینی و فطری را برنمی تابد و مبنای معرفت یقینی در دو حوزه تصور و تصدیق را برپایه تحصیل «اولیات» می داند. از نظر وی، در فرآیند اکتساب معرفت یقینی، «اعتقاد» به مثابه اولین مولفه، دارای هویت روان شناختی است که در شرایط خاصی به یقین عینی تبدیل می شود و برهان را یک استدلال مفید معرفت یقینی می سازد. تجربه در اندیشه سینوی، محصول اختلاط قیاس عقلی و استقرای حسی است. از استقرای ناقص حسی، علم یقینی و کلی حاصل نمی شود و آن صرفا نقش تمهیدی و زمینه سازی دارد؛ اما تجربه که با استقرا فرق دارد، علم یقینی و کلی پدید می آورد. وی در آثار فلسفی خود، با استفاده از مبانی منطقی و روش قیاس برهانی، به اثبات خدا به عنوان یک مسئله نظری و غیر بدیهی پرداخته است. کاربرد مبانی معرفت شناختی ابن سینا در برهان پذیری خدا، به ظاهر قدری متعارض و منشا بروز مناقشاتی در این زمینه است که سازگاری آنها، با نگاه کلی و جامع نگر به منظومه معرفتی وی قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: برهان، معرفت یقینی، اولیات، محسوسات، برهان پذیری خدا
|
  • Touba Kermani*, Ali Khani Pages 7-24
    After the doctrine of monotheism, “prophecy” has had a particular position and influential function in religious system of thought. In regard to explicating the concept of prophet, the Muslim theologians have pointed out to factors such as humanistic, mediating and declarative identity of the prophet. The Imamiyeh theologians have been concerned in defining prophet more than Mu’tazili and Ash’arite theologians; therefore, these factors have been analyzed in Imamiyeh theological works with more explication. Meanwhile, the Muslim’s theologians’ statements in explicating the prophet’s identity as “being human” indicates the significance of this dimension of the truth of prophesy. The secret behind their concern to this humanistic identity that prophet’s human being is inseparable and related to many theological issues in the fields of “prophet” and “prophesy”; including “the possibility of Divine revelation to prophets”, “superiority of the prophets to angels”, “the possibility of prophet’s infallibility”, “free will approach in the prophets’ infallibility” and “the fact that prophets are examples”.
    Keywords: Prophet, Humanistic Identity, Revelation Possibility, Infallibility, Free Will, Prophets as Examples
  • Fatemeh Niazkar*, Hadi Sadeghi Pages 25-40
    The paper deals with evaluation of masculinity or femininity of human soul from the perspective of transcendental philosophy with an emphasis on Ayatollah Javadi Amoli’s viewpoint. He believes that before entering to this world, soul is void of masculinity and femininity and while he accepts the existence of abstract soul in a world before this world, he sees no contradiction between this perspective and foundation of corporality origination of soul. By comparing and corresponding his viewpoint with Mulla Sadra’s and other Sadrian philosophers’, despite of apparent differences, agreement and lack of conflicts could be observed between them. However, his viewpoint is addressed by some criticisms; such as the one that the effect of physiologic differences on spirits and reason has been ignored. Finally, soul has no gender and gender is formed after formation of embryo in the ecstatic world.
    Keywords: Incorporeal Soul, Masculinity, Femininity of Soul, Self, Mulla Sadra, Javadi Amoli
  • Moslem Mohammadi*, Hasan Rezaie Haftadar, Zeinab Rahimi Sabet Pages 41-58
    In some of the Quranic verses and also in the holy prophet’s statements, a group has been mentioned as “Ahl ul-Bayt” who are pure from any evilness and have special virtues and positions in Islam. This issue has drawn a special attention of the orientalists to this Quranic word and led to various written works in this field. The paper entitled “Ahl ul-Bayt” written by Moshe Sharon in the Leiden Encyclopedia of the Quran is among these works which is introduced and comes under criticism in this paper. The mentioned paper includes various strengths and weaknesses. The study of the concept of the word “Ahl” in the Quran, mentioning hadith of safineh, pointing to the verses in which the word “Ahl ul-Bayt” is used, and also Hadith of Kasa’ which is one of the most famous narrations mentioned in fariqain’s resources about commentary of Verse 33 of Surah Al-Ahzab are among the positive points of this article. On the contrary, some of its weaknesses include: incomplete study of the concept of the word “Ahl ul-Bayt”, correspondence of that concept with Quraysh tribe, incorrect analysis of some narrations, and a vague commentary of the political message of hadith of Kasa’. The present study provides responses for the mentioned problems.
    Keywords: Orientalist Approach, Ahl ul, Bayt, Prophet, Moshe Sharon, Leiden Encyclopedia of Quran
  • Hasan Panahi Azad* Pages 59-72
    Schleiermacher interprets the truth of religion as the feeling or intuition of dependency to “the Transcendence”. His followers have proposed considerable details from this thought either. According to this approach, “religion” is an inexpressible perception and it is an interpretation that an experience finds it as mere existence. Therefore, it could be said that the realized perception in religious experience – which belongs to the transcendence – is made of intuitive or knowledge not made of acquisitive or conceptual knowledge. This approach is addressed by this question that whether this perception of the transcendence has enough efficiency to explain and prove religion or its explanation and transfer demands another process and criterion through which religion and prophet should propose and prove religious educations such as theology etc. to their audience. After reporting on explanations from religious experiences, the present paper investigates the existence and the nature of the perception transcendence and evaluates its relation with explaining, proving and rational defending from religious knowledge with a focus on Schleiermacher’s theory.
    Keywords: Religious Experience, the Transcendence, Ultimate Truth, Absolute Obedience, Dependency
  • Bahador Namdarpour*, Alireza Parsa, Seyed Ali Alamalhoda, Mohammad Sadeghvahedifar Pages 73-88
    To explicate the salvation perspectives of the theological denominations, it should be investigated that whether human salvation in the hereafter world is regarded as a human right or a Divine gift and also whether this is related to human worldly wisdom or to Divine eternal destiny. Then, the position of God and human in salvation doctrine of a school could be determined correctly. Study and analysis of the history of theological thoughts indicate that the response of Islamic theology to these questions could be divided and introduced in three perspectives: 1. Asharite’s God-centered perspective; 2. Mu’tazilite`s human-centered perspective; and 3. Shiite’s God-human-centered perspective. This paper is an attempt to introduce these three perspectives in brief and explicates the intellectual principles of each one and finally preferability of Shiite’s compound perspective (God-human-centered perspective) has been explained.
    Keywords: Salvation Doctrine, Islamic Theology, Asharite, Mutazilah, Shiite
  • Aboozar Rajabi* Pages 89-110
    Correct perception of the religious resources and texts has always been the main and permanent concern of the Islamic researchers and they have applied certain methods for correct perception of the religious texts. One of the important methods in this field is “interpretation”. In his own two intellectual periods, Ghazali encounters the issue of interpretation by two perspectives. In the first period, like other Islamic scholars, he believes interpretation is the remote meaning of words and only the ambiguous verses are interpretable; however, by accepting the mystical approach in the final period of his life, he sees interpretation as a real and external issue; accordingly, all verses of the Quran including clear and ambiguous ones are interpretable. In methodology of text understanding from the late Ghazali’s viewpoint we realize that by adopting a certain approach in interpretation, he has been able to propose a modern pattern based on which others would also be able to take steps in this path and achieve a systemic understanding of the religious texts. Thinkers such as Ibn Arabi, Mulla Sadra, and Feiz Kashani have enjoyed his research model in text understanding. In addition to explaining the mentioned model with an analytic approach, this study deals with necessity, importance and whyness of using this method from Ghazali’s viewpoint.
    Keywords: Interpretation, Ghazali, Perception, Texts, Approach, Mysticism, Appearance, Inner (meaning)
  • Saleh Hasanzadeh* Pages 111-128
    Descartes’ viewpoint on God is an infinite essence, eternal, unchangeable, self-existent, omniscient, omnipotent and creator of every other creature. His statement from the ontological argument to prove God is not so new and its attraction refers to the fact that he justifies his mechanistic and geometric viewpoint from the world by resorting to proving existence of God; accordingly, in Descartes’ philosophy, God has no ontological status but His status is epistemic which, therefore, provides a deep gap with the real God. Descartes believes that God has created world as a huge device from moving objects and has released it by its own to continue its movement that is addressed by the opponents’ criticisms. The question about Descartes view about God is that whether God is existential and real, Descartes’s belief is religious or God has been mostly proposed to guarantee the certain knowledge and to illustrate the Descartes’ worldview with a mechanical and geometric method. This paper is an attempt to analyze this question and to criticize Descartes’ viewpoint by some western scholars and Muslim philosophers.
    Keywords: Descartes, God, Essence, Infinite, Movement
  • Seyyed Mohammad Esmaiel Seyyed Hashemi, Morteza Imani, Seyyed Mohammadjavad Seyyed Hashemi Pages 129-142
    In the history of Islamic thought, there has been different methods for proving religious beliefs and the way of understanding and interpreting the verses and hadiths related to Islamic m’arif. In understanding religion, sometimes it is emphasized on reason, sometimes on narration and sometimes on both. Ibn Taymiyyah, a theologian and jurist of the seventh century, has an extreme approach in denial of reason and its application in understanding Islamic m’arif. This viewpoint is caused by his principles and presuppositions on the one hand, and on the other hand, it is for avoiding rationalist consequences. Ibn Taymiyyah’s ideas were faced with conflict of the majority of his contemporary scholars; but, some of his apprentices extended his ideas that brought about a very significant role in formation of Salafism, Wahhabism and extremist groups. According to Ibn Taymiyyah, there is no credit for reason neither in the stage of proving religious beliefs nor in understanding and interpreting religious texts. He emphasizes on the means of “nature” in proving the religious beliefs; but, he does not provide a right interpretation of it. Also, he puts emphasis on mystic understanding of the Quran’s appearances, tradition, and beliefs of those called salaf-e saleh , and avoids any type of text interpretation even in opposition with explicit judgment of reason. It seems that, not only his intellectual principles in proving and explaining religious m’arif and his extremist reliance on appearances of divine theology and thoughts of the early Muslims, salaf-e saleh, are void of rational justification, but also they will bring about undesirable results.
    Keywords: Reason, Religious Marif, Nature, Salaf, e Saleh, Interpretation, Ibn Taymiyyah
  • Fatemeh Ramezani* Pages 143-162
    Analyzing whatness and conditions of knowledge realization includes ancient questions in logic, metaphysics, epistemology and philosophy of science. In Avicennian ideology, the identity of “knowledge” is merely rational and certain knowledge which demands acquisition. Avicenna does not agree with background and innate knowledge and for him, the foundation of the certain knowledge in two fields of apprehension and judgment is originally based upon the most fundamental units of knowledge. He believes that in the process of acquiring certain knowledge, “belief” is the first factor having psychological identity which is changed into an objective certainty within specific conditions and proof is made by a useful reasoning of certain knowledge. In Avicennian thought, experience is the product of rational deduction and sensory induction. A certain and general knowledge would not be achieved from incomplete sensory induction and it has only a preparatory function. However, experience which is different with induction creates certain and general knowledge. In his philosophical works and by using logical principles and argumentative induction method, Avicenna has dealt with proving God as a theoretical and nontrivial issue. Application of Avicenna’s epistemological principles in proof of God appears to be, to some extent, in conflict and the origin of some controversies in this regard that their compatibility is explainable by a general and comprehensive look upon his epistemological system.
    Keywords: Proof, Certain Knowledge, Most Fundamental Units of Knowledge, Senses, Proof of God