فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 48 (بهار 1396)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 48 (بهار 1396)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/07/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسن قدردان قراملکی صفحه 7
    رابطه توحید وجودی با هستی و کثرات از موضوعات کلامی و عرفانی است که در علم کلام کمتر بدان توجه شده است. نویسنده برای اثبات مدعای خود با ادله عقلی ناظر به ذات الوهی (صرف الوجود، بسیط الحقیقه، اطلاق، تحلیل علت فاعلی) و ناظر به جهان (وجود معلولی و ربطی جهان و کثرات) به تقریر و اثبات فرضیه خود پرداخته است. رویکرد دوم مقاله رویکرد نقلی است که با تحلیل و آیات و روایات با تقریرات مختلف (حضور خدا در تمام هستی، معیت و قرب خدا با هستی، توصیف خدا به اول و آخر، ظاهر و باطن و نور) نظریه تعمیم توحید وجودی به کل هستی و کثرات خارجی مورد تحلیل و تقریر قرار گرفته است که عملا به نفی نظریه تباین وجود واجب و ممکن و اثبات وحدت وجود منتهی می شود.
    کلیدواژگان: توحید، توحید ذاتی، توحید وجودی، وجود ربطی، اطلاق، ظهور، تجلی
  • محمدرضا بهدار صفحه 27
    از نظر علمای امامیه عصمت از ویژگی های ضروری انبیاء و ائمه اطهار^ است، ؛ اما در تعریف و چیستی و حقیقت این مقوله بین اندیشمندان دینی اختلاف نظرهایی وجود دارد. بی تردید موضع گیری و رویکردی که در این مورد خاص گرفته می شود؛ می تواند در تحلیل مباحث آتی عصمت و در پاسخ به شبهات پیرامونی آن، راهگشا باشد. در این نوشتار سعی شده به صورت تطبیقی بین سخنان برخی دانشمندان اسلامی و علامه طباطبایی، در تبیین و تحلیل حقیقت و ماهیت عصمت معصومین نگاهی بیندازیم. علامه طباطبایی ، عصمت را ره آورد قوه عاقله و به سنخی خاص از علم ارجاع می دهد که از سوی خداوند به معصوم موهبت می شود و این ملکه نفسانی سبب می شود تا با اختیار خویش از ارتکاب معصیت و خطا مصون بماند.
    کلیدواژگان: انبیا، امام، گناه، عصمت، معصوم، علامه طباطبایی
  • بی بی سادات رضی بهابادی، شمسی اوجاقی صفحه 45
    در قرون اخیر برای اثبات سازگاری اسلام با علم، تفسیرهای علمی شکل گرفت. برخی به تحلیل علمی و عقلی باورهای دینی روی آوردند. مفسران المنار با نگرشی خاص، خارق عادات را به دو قسم حقیقی و غیر حقیقی تقسیم کرده و معجزات را خارق عادات حقیقی شمرده اند .. از نظر ایشان معجزه فعل مستقیم خداست و پیامبر در ایجاد آن نقش ندارد. آنها با اذعان به نظام علی و معلولی معجزات را به دو بخش تکوینی و روحانی شبه اکتسابی تقسیم کرده اند. مفسران المنار در ماهیت معجزه و تفسیر آیات مشتمل بر امور معجزات رویکردهای مختلف داشته اند. در مورد نوع معجزات حضرت موسی× به ظاهر آیات پایبندند. وقوع بالفعل معجزات حضرت عیسی× را منکر شده اند. عذاب ها، ولادت های خارق العاده و زنده شدن مردگان را بر اساس عقل تجربی تبیین و به نوعی در خارق عادت بودن آن تردید نموده اند. در این نوشتار روش مفسران المنار در نگرش به معجزات بررسی می شود.
    کلیدواژگان: المنار، خارق العاده، معجزه، رشید رضا، عبده
  • حسین مطیع صفحه 63
    یکی از مشکلات مبحث انتظار بشر از دین در کشور ما عدم تحریر محل نزاع و نپرداختن به راهکارهاست. از آنجا که شیوه و چگونگی یافتن پرسش مهم تر از پاسخ به آن است این مقاله می کوشد تا با نقد دو راهکاری که برای حل این مسئله (راهکار برون دینی و راهکار درون دینی) مطرح شده، خود راهکار سوم و جدیدی را پیشنهاد دهد. روش حل سوم مبتنی بر تقسیم انتظارات بشر به اولیه (برون دینی، پیشینی و گزارشگرانه) و ثانویه (درون دینی، پسینی و اصلاح گرانه) می باشد. به نظر نویسنده این راهکار کلیدی برای فیصله دادن به پاره ای از نزاع ها در این موضوع می باشد. در پایان با ارائه دو جدول به تفکیک دیدگاه های پژوهشگران ایرانی و غیرایرانی در موضوع فوق بر حسب ملاک مذکور طبقه بندی می شود.
    کلیدواژگان: دین، انتظار بشر، راهکار حل مسئله، درون دینی، برون دینی
  • قباد محمدی شیخی، طیبه فریدونپور صفحه 77
    فیلسوفان حکمت متعالی با استفاده از مبانی فکری خود، انتساب صفات عقلی به خداوند را ممکن بلکه ضروری دانسته اند اما در انتساب صفات خبری به حق تعالی به تکلف افتاده و راه پر فراز و نشیبی را پیموده اند. پژوهش حاضر، مدعی است که اجرای مبانی حکمت متعالیه، نتایج و لوازم یکسانی در انتساب همه صفات به خداوند و تبعیض و تبعض در استنتاج صفات عقلی و نقلی، ترجیح بلامرجح است. بنابراین، هر جا انتساب صفات عقلی به خداوند داریم باید انتساب صفات خبری به خداوند، نیز داشته باشیم. در نتیجه می توان با مشکک دانستن جسم مشهود و سلب لوازم منفی از آن (نقص، محدودیت و امکان) مانند صفات عقلی به نحو اعلی، اکمل و اشرف به خداوند نسبتش داد و در نهایت هم به معانی ظاهری صفات خبری و هم مشکک بودنشان نظر داده باشیم.
    کلیدواژگان: صفات عقلی، صفات خبری، حکمت متعالیه، مساوقت جسم و وجود
  • مهدی عبدالهی صفحه 93
    این مقاله درصدد تبیین دیدگاه اشتراک معنوی صدرالمتالهین درباره نحوه معناداری گزاره های ناظر به اوصاف الهی (مشترک با مخلوقات) می باشد. بر این اساس، ابتدا از اصل معناداری این گزاره ها دفاع کرده و نشان داده ایم که دیدگاه پوزیتیویستی در این گونه گزاره ها ناتمام و خودشکن است. در گام دوم، واقع نمایی این گزاره ها و حکایت گری آنها از امری ورای اذهان بشری تبیین شده است. سپس به مهم ترین دیدگاه های موجود در نحوه معناداری این گزاره ها اشاره و در نهایت جهات مختلف دیدگاه ملاصدرا به تصویر کشیده شده است. و با تفکیک میان حمل تواطی و تشکیکی و نیز توجه به عدم دخالت ویژگی های مصادیق در معنای واژگان از نظریه اشتراک معنوی دفاع و اشکال «لزوم تشبیه / انسان وارانگاری» نیز دفع شده است.
    کلیدواژگان: زبان دین، اوصاف الهی، معناداری، اشتراک معنوی، صدرالمتالهین
  • میثم شادپور، یارعلی کرد فیروزجایی صفحه 115
    إخوان الصفاء گروهی از متفکران مسلمان هستند که با تاکید بر عقل و دستاوردهای آن، معتقدند که انسان برای تحصیل سعادت ابدی و تکمیل معرفت دینی، راهی جز یادگیری علم و فلسفه ندارد. به نظر آنها دین دارای دو ساحت ظاهر و باطن و دو دلالت رمزی و عرفی است که برای درک ساحت باطنی و رمزی آن، راهی جز تعلم فلسفه نیست. اما سجستانی از متفکران منتقد اخوان الصفاء است و با تاکید بر نقصان عقل و در نظر گرفتن نقش محدودتر برای عقل در تحصیل سعادت و معرفت دینی، معتقد است که فلسفه صرفا در چارچوب دین و برای دفاع از آموزه های دینی و تامل در قدرت الهی، ممکن الوصول است. در این نوشتار، دیدگاه إخوان الصفاء و سجستانی را درباره نسبت عقل و دین مورد تحلیل و بررسی تطبیقی می دهیم و نهایتا مشخص خواهد شد که سجستانی فهم ناقص و نادرستی از آرای اخوان الصفاء دارد: اگرچه اخوان الصفاء تاکید ویژه ای بر عقل و فلسفه دارد اما هیچ گاه عقل را برتر از وحی، و فلسفه را برتر از دین قرار نمی دهد.
    کلیدواژگان: اخوان الصفاء، سجستانی، دین، عقل، فلسفه، ظاهر، باطن
  • رضا محمدنژاد، جعفر شانظری صفحه 131
    براساس آموزه های دینی، عالم برزخ عالمی است میان عالم طبیعت و قیامت که انسان بعد از زندگی دنیوی تا فرا رسیدن قیامت، درآن عالم خواهد ماند. وجود چنین عالمی از دیدگاه شرع، ضروری است، علاوه براین، در متون عرفانی و فلسفی وجود عالم برزخ به عنوان پیونددهنده و حد وسط عالم ماده و عالم معنا، شناخته شده است. براساس آثار شیخ اشراق، عالم برزخ در مرتبه ای از مراتب عالم مثال مقید و در قوس صعود جای دارد که صور خیالی آن عالم، معلول جهات فاعلیت نفس انسانی است. مراد از برزخ شرعی نیز همین برزخ صعودی است که مرز مقدر معاد از آنجا شروع می شود. اما این فیلسوف گران قدر، برای سعادت و شقاوت پس از مرگ، به تحقق جسم در بعضی مراتب و عدم ضرورت آن در تمام مراتب، معتقد است. در این مقاله، نگاه شیخ اشراق به عالم برزخ و تبیین جایگاه نفوس پس از مرگ از دیدگاه آن حکیم با تاکید بر آیات و روایات مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: برزخ، نفوس، عقول، قوس صعود، شیخ اشراق
  • محمدرضا بهاری صفحه 145
    تلاش فلسفی ملاصدرا انطباق حکمت متعالیه با حاق دین است با این حال به شدت از نظر میرزا مهدی اصفهانی و شاگردانش مورد نقد قرار گرفته است. میرزا مهدی و شاگردانش معقتدند ملاصدرا در حکمت متعالیه در جمع میان برهان، عرفان و قرآن به بیراهه رفته است؛ چراکه به هیچ روی این سه نه به لحاظ روش و نه به لحاظ غایت و کارکرد سرانجام واحدی ندارند. این در حالی است که به نظر می رسد هم در ارزیابی مدعیات حکمت متعالیه و هم دیدگاه جریان مخالف او می توان تاملاتی را روا دانست، یعنی هم تبیین گزاره های دینی با تکیه بر حکمت مشاء و اشراق ناتمام است و هم قطع پیوند میان تاملات عقل فطری و عقل قائم به نفس. در پایان روشی از آیات و روایات اتخاذ می گردد که تعقل حنیف فطری دین داران را به تعقل الهی می رساند و این دو را در مسیر تکامل روح الهی انسان به هم پیوند می زند تا راه میانه ای بین روش ملاصدرا و میرزا مهدی اصفهانی باشد.
    کلیدواژگان: حقیقت معرفت دینی، خلط روشی، سد باب علم، تعقل الهی، تعقل بشری
  • عباس میرزایی، فاروق طولی صفحه 161
    ابن قبه یکی از تاثیرگذارترین معتزلیان در اوایل سده چهارم هجری است که شیعه شد و منظومه معرفتی خاصی در بحث امامت مطرح کرد. این اندیشه ها، که می توان آنها را در مدرسه بغداد رصد کرد، در برخی جهات، با قرائت مرسوم و مشهور از بحث امامت به ویژه در صفات ائمه متفاوت بود و برخلاف جریان حدیثی امامیه، نوعی نگاه حداقلی به ویژگی های امام داشت. حال با توجه به دیدگاه های خاص ابن قبه به نظر نمی توان ابن قبه را آن گونه که آقای مدرسی طباطبایی مدعی است، جزء گروه «نافی صفات فوق بشری» قرار داد؛ بلکه با بررسی آرا و اندیشه های او در مباحث امامت، با هدف روشن شدن تاریخ کلام امامیه، آشکار می شود که ابن قبه را باید جزء گروه هایی دانست که امامت را حداقلی تبیین کرده اند. از این رو باید اندیشه وی را امتداد جریان هشام بن حکم قلمداد کرد؛ نگاهی که ویژگی های امامان را در حوزه نیاز به تبیین و تفسیر دین تلقی می کند.
    کلیدواژگان: تاریخ کلام امامیه، امامت، ابن قبه رازی، هشام بن حکم، مدرسی طباطبایی
|
  • Mohammadhasan Qadrdan Qaramaleki Page 7
    The relation of existential monotheism to existence and multiplicities is regarded as theological and mystical topic little studied in theology. The hypothesis of the paper has been explained and proved by relying on reasonings of Divine Essence (pure existence, essence of simplicity, absoluteness, analyzing efficient cause) and of universe (caused and dependent existence of universe and multiplicities). Again, the topic has been studied with regard to Quranic verses and traditions with various explanations including God`s omnipresence, His accompaniment and nearness to existence, His state of being the First and the Last, the Outward and Inward and Light) and, in this way, the theory of universality of existential monotheism to the whole of existence and ojective multiplicities has been explained; such an explanation leads to unity of existence and negate God`s existence as distinct from that of contingents.
    Keywords: Monotheism, Essential Monotheism, Existential Monotheism, Purely Dependent Existence, Absoluteness, Emanation, Appearance
  • Mohammadreza Behdar Page 27
    Imami scholars have viewed purity as a necessary quality for prophets and Imams. Yet they have not consider the what of purity to be the same. Needless to say, the position and approach taken in the field may be useful for studying purity and solving the problems on the way. In the paper, it has been intended to compare some Muslim scholars`view with Allamah Tabatabaie`s on thee what and nature of the pure`s purity. Allamah has known purity as a product of intellect power and a sort of knowledge bestowed upon the pure by God. Such an ability causes the pure to keep himself from sin.
    Keywords: Prophets, Sin, Purity, Pure, Allamah Tabatabaie
  • Bibisadat Razi Bahabadi, Shamsi Ojaqi Page 45
    During recent centuries, some have compiled scientific commentaries of the holey Quran to show an agreement between Islam and science. They sought to study religious beliefs in scientific and reasonable approaches. Commentators of Almonar have divided extraordinaries into two types: true and untrue, and viewed the former to be miracle. As is viewed by them, miracles are God`s direct actions and prophets have no part in them. Agreeing with causation in the world of creation, the commentators have divided miracles into two types of natural miracles and semi acquired creative miracles. They have taken different approaches in describing the essence of miracles and verses dealing with them. On Moses` miracles, they rely on formal meaning of the verses and rejected Jesus` miracles. Almonar commentators have explained punishments, extraordinary births and death`s becoming alive on the basis of science and doubted in their being extraordinary.
    Keywords: Almonar, Extraordinary, Miracle, Rashidreza, Abdoh
  • Hosein Motia Page 63
    One problem on human expectation of religion in our country may be regarded as darkness in exact place of disputation and lack of working methods. As way of meeting a problem is more important than its solution, the paper, criticizing two common solutions in the field, one religious and the other non religious, tries and give a third one. This solution is based on dividing human expectations into two: one called primary and the other secondary. The solution is viewed as a key for solving some problems in the field. Finally, two tables of Iranian and non Iranian scholars on the given key have been presented.
    Keywords: Religion_Human Expectation_Working Method of Solving a Problem_Solving Problem_Religion-Based_Free from Religion
  • Qobad Mohammadi Sheikhi, Tayyebeh Fereydoonpoor Page 77
    Transcendent philosophers, on their principles, view reasonable qualities as necessarily attributed to God. Yet, when speaking of predicate qualities, they have met some difficulties. In the paper, it has been proved that transcendent principle have the same effect in describing all qualities and there may not be found any distinction in the field. Therefore, at any case of reasonable quality, there would be a place for predicate qualities also. As is concluded in the paper, attributing gradation to sensible body and negating their possible particularities like defect, limitations and possibility, we may attribute them with highest purity to God as we do with reasonable qualities. In this way, outward meanings of predicate qualities as well as their gradual state may be regarded in the field.
    Keywords: Reasonable Qualities, Predicate Qualities, Transcendent Theosophy, Accompaniment of Body, Existence
  • Mahdi Abdollahi Page 93
    The paper has intended to explain Sadra`s view on meaningfulness of statements denoting Divine qualities. On this basis, meaningfulness of the statements has been supported and it has been shown that positivist view is self-contradicted and may not be accepted. Then, the way they denote outer world and a being beyond man`s mind, is shown. Again, the most important views in the field of meaningfulness of the statements have been counted and different aspects of Sadra`s view described. Distinguish between two kinds of predication and regarding object`s state of being of no effect in meanings, his view on analogicity of existence has been explained without causing any similarity between God and human being.
    Keywords: Language of Religion, Divine Qualities, Meaningfulness, Analogicity, Sadr ul-Mutaalihin
  • Meisam Shadpoor, Yarali Kord Firouzjaei Page 115
    Ekhwan ul-Safa are known as a group of Muslim scholars. As they say, there may not be found any other way for man to attain everlasting happiness and complete religious knowledge other than acquairing science and philosophy. As they view, religion is formed from two parts of outward and inward; and it has two denotations of symbolic and public and, therefore, to perceive inward and symbolic message of religion, learning philosophy is necessary. Sajestani, however, laying stress upon defects of reasoning and limiting it in attaining happiness and religious knowledge, views philosophy to be learned only in the framework of religion and used to defend religious teachings and to reflect on Divine Power. Views of the two parts have been analyzed comparatively in the paper and it has been made clear that Sajestani`s knowledge of Ekhwan ul-Safa`s view has been little and incorrect. As is shown in the paper, though Ekhwan ul-Safa lay particular stress upon philosophy and reason, they never view reason and philosophy to be more valid than revelation and religion.
    Keywords: Ekhwan ul-Safa, Sajestani, Religion, Reason, Philosophy, Outward, Inward
  • Reza Mohammadnejad, Jafar Shanazari Page 131
    On religious teachings, purgatory is a middle world between earthly world and the resurrection beginning directly after death. Such a world has been regarded to be necessary by religion. Again, in mystical and philosophical texts the world of purgatory has been agreed with as a link between corporeal world and incorporeal world. As is viewed by Sheikh Eshraq, the middle world is established in an order of bond imaginary world and ascending arc from which divinely established world afterlife begins. The philosopher believes in corporeality in some levels and in lack of its necessity in all levels for afterlife happiness and misery. The paper, emphsyzing Quranic verses and traditions, has studied the philosopher`s explanation on purgatory and place of human souls after death.
    Keywords: Purgatory, Souls, Intellects, Ascending Arc, Sheikh Eshraq
  • Mohammadreza Bahari Page 145
    Molla Sadra`s attempt for harmonizing transcendent theosophy with religion has been criticized by Mirza Mahdi Esfahani and his students. As they say, Sadra`s harmonization of reasoning, mysticism and the Quran has performed misleadingly. The reason why lies in the fact that the three fields may not be taken to be the same with regard to their methods, goals and work methods. Yet, as is viewed in the paper, the claims given by the two parts is exposed to disputation. That is, explaining religious teachings with reliance on prepatetic philosophy and illuminative philosophy` and cutting the relationship between natural reason and self-subsistent reason both may not be acceptable. Finally, a method has been extracted from Quranic verses and traditions by which natural reason of religious people may achieve Divine Mind and interrelate in human Divine spirit in the way of mental growth. This may be taken as a middle way with regard to those of Molla Sadra and Mirza Mahdi Esfahani.
    Keywords: Truth of Religious Epystemology, Methodological Mix, Obstacle on Way of Knowledge, Divine Mind, Human Mind
  • Abbas Mirzaei, Farooq Touli Page 161
    Ibn Qobbah has been known as one of the most famous Moa`tazelite scholar at the beginning of fourth century of hejrah that became Shiite and gave a special explanation on Imamate. His thought, being searchable in Baghdad school, is, particularly in Imam`s qualities, somewhat different from well-known and current idea and, contrary to imamiyyah hadith current, was of a minimum attitude to Imam`s properties. As is explained in the paper, with regard to Ibn Qobbah`s view, one may not agree with Tabatabaei in saying that Ibn Qobbah has negated para human being qualities. Studying Ibn Qobbah`s teachings in Imamate to perceive the history of Imamiyyah theology, it is made clear that he must be taken among those believing in minimum Imamate. His thought, therefore, may be regarded as continuance of Hesham Ibn Hakam`s current; a current limiting Imam only in the field of explaining religion.
    Keywords: History of Imamiyah Theology, Imamate, Ibn Qobbah Razi, Hesham Ibn Hakam, Modarresi Tabatabaei