فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 49 (تابستان 1396)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 49 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رمضان پای برجای * صفحات 7-24
    بداء آموزه ای مهم در مذهب شیعه امامیه به شمار می رود. ملاصدرا در مورد بداء معتقد است که هرگاه نفس نبی یا ولی خدا به عالم ملکوت یا نفوس مدبره عالم متصل شود و آنچه را خداوند بر صحیفه قلب آنها نگاشته است ببیند و به مردم خبر دهد سخن او حق و صدق است. و ممکن است بار دیگر به آن نفوس متصل شود و چیزی غیر از آنچه قبلا دیده و اسباب طبیعی اقتضای آن را داشته است ببیند. در این صورت اگر آنچه بار اول دیده با آنچه بار دوم می بیند متفاوت باشد چنین چیزی را بداء گویند. اما فخر رازی این عقیده را باطل می داند؛ زیرا می گوید موجب تغییر در علم ذاتی الهی می شود.
    در این مقاله به بیان دیدگاه ملاصدرا و همچنین دیدگاه فخر رازی در مسئله بداء مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بداء، لوح محفوظ، محو و اثبات، نفوس فلکی، علم ذاتی، ملاصدرا، فخر رازی
  • غلامحسین گرامی، فاطمه سادات هاشمیان صفحات 25-42
    سوبژکتیویسم گوهر و ذات مدرنیته است، توسعه مدرن عقلانیت خود را که از مهم ترین شاخصه های آن می باشد بر مبنای معرفت شناسی سوبژکتیویسم قرار داده که مبتنی بر اصالت سوژه است. بر این اساس یگانه موجود حقیقی، انسان است و دیگر موجودات تمثیل و وجود ذهنی، قائم به سوژه و اصول تعریف شده در نزد او هستند و در نتیجه عقل ابزاری و خودبنیاد انسان که پایین ترین مرتبه عقل انسانی است جانشین عقل دینی و وحی می شود. عدم توجه به مراتب بالاتر عقل، داشتن درک واضح تر از بدن، عدم تبیین چگونگی نیل به وجود از معرفت و تقدم درک هستی خود نسبت به حالات ذهنی مهم ترین نقدهایی است که برذات سوبژکتیویسم وارد شده است. از جهت پیامدها نیز می توان گفت بحران عقلانیت و رشد فزاینده عقلانیت ابزاری سکولار و در نتیجه رواج پوچ گرایی، انکار مرجعیت وحی و در نتیجه اعطای حق قانون گذاری به انسان، تغییر معیار ارزش ها و بحران ارزش های اخلاقی، دوری انسان از هویت فطری و خدابنیاد و محروم گشتن از درک حقیقت و در نهایت دور شدن از مسیر سعادت واقعی و همه جانبه در اثر بسط شئون مختلف سوژه ریشه در اندیشه سوبژکتیویسم دارد.
    کلیدواژگان: سوبژکتیویسم، معرفت شناسی، توسعه مدرن، عقل ابزاری
  • زهره زمانی، فتحعلی اکبری * صفحات 43-60
    ملاصدرا مرگ طبیعی را امر وجودی و لازمه ی استکمال نفس در فرآیند حرکت جوهری می داند و بر همگانی بودن و لطف بودن آن معتقد است و مرگ ارادی را وسیله ای برای پاکی و از بین بردن هوای نفس به اختیار سالک می داند. عاملی که نگاه ملاصدرا از مرگ، را متفاوت کرده است حرکت جوهری نفس و عالم طبیعت است. او با ابتکار نظریه حرکت جوهری به تبیین مرگ می پردازد. نفس انسانی ابتدا به صورت ماده است که جوهره تبدیل به مجرد شدن را دارد، لذا بر اثر حرکت جوهری به طرف تجرد حرکت می کند. وقتی به تجرد و تکامل رسید، این بدن را رها می کند. این رها کردن و جدایی از بدن بر اثر استکمال، همان مرگ است. پس نفس دو مرگ را تجربه می کند. یکی آن به آن و لحظه به لحظه و دوم بعد از استکمال نفس و خروج او از این جسم و از این دنیا.این نوشتار در صدد است پس از تبیین معنای مرگ و جایگاه آن را در استکمال نفس از دیدگاه ملاصدرا، به نقد و بررسی این دیدگاه بپردازد.
    کلیدواژگان: مرگ، نفس، بدن، تکامل، ملاصدرا
  • امید آهنچی * صفحات 61-78
    تحلیل و بررسی نسبت میان عقل و نقل، یکی از مهم ترین موضوعاتی است که ذهن اندیشمندان را به خود مشغول ساخته است. دستیابی به تحلیل درست این رابطه از آن رو دارای اهمیت است که راه را بر شناخت منابع معتبر معرفت دینی هموار می سازد. از سوی دیگر، علامه طباطبایی یکی از بزرگترین حکیمان متاله سده اخیر به شمار می رود؛ بدین جهت تحلیل آراء او از اهمیت خاصی برخوردار است. در این نوشتار ابتدا به تبیین معنای عقل، وحی و نقل، به عنوان مبادی تصوری بحث پرداخته می شود و در ضمن آن روشن خواهد شد که ادراکات عقل سلیم که با سلامت فطرت حاصل شده است و همچنین آموزه های قطعی وحیانی از دیدگاه علامه معتبر هستند. سپس به تبیین رابطه میان عقل ونقل از منظر علامه و تحلیل این رابطه به دو روش پیشین و پسین پرداخته شده است. با توجه به نتایج این مقاله روشن می شود که از منظر علامه، عقل ونقل از هماهنگی کامل برخوردار بوده و هیچ گزاره ی خردستیزی در نقل و آموزه های وحیانی قطعی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، عقل، نقل، وحی، سلامت فطرت
  • نجف یزدانی، باقر گرگین صفحات 79-96
    مقاله پیش رو به بررسی متعلق تاثیر گناه بر معرفت و کیفیت تاثیرگذاری آن از منظر شهید مطهری می پردازد که امروزه به طور مستقل در معرفت شناسی مورد توجه قرار گرفته است. استاد مطهری به دلیل اهمیت ساحت عقیدتی در انسان، با محور قرار دادن آیات و روایات در آثار مختلف خود به این مسئله پرداخته است. میل به پذیرش عقاید تقلیدی، تاثیر غرور علمی بر عدم کسب معرفت، تاثیر مادی گرایی اخلاقی بر مادی گرایی اعتقادی از مصادیق تاثیر گناه بر علوم حصولی و ممانعت گناهان از علم حضوری به خود و خدا، تاثیر رذایل بر خواطر انسانی و تاثیر گناهان بر قلب انسان از مواردی است که استاد مطهری در رابطه با تاثیرات گناهان بر معرفت های حضوری انسان به آن ها اشاره کرده است. از نظر شهید مطهری با تکرار گناه و مداومت بر اعمال ناپسند، حاکمیت نفس از بین رفته و جنبه عقلی و ملکوتی نفس به تدریج کم رنگ می گردد؛ تا جایی که گناه هم مانعی برای کسب معرفت و هم عاملی در عدم اذعان و تصدیق به حقیقت می شود.
    کلیدواژگان: مطهری، تاثیر گناه بر معرفت، علم حضوری، حصولی
  • عبدالرضا باقی * صفحات 97-114
    از برهان صدیقین چندین خوانش ارایه شده است. درمیان اندیشمندان پسین، یکی از مهمترین خوانش ها ازعلامه طباطبایی است که با نگرشی وجودی عرضه شده است. مفاد خوانش وتقریر ایشان نسبت به دیگرخوانش های فلسفی، به مرز عرفان نزدیکتر می شود؛ چه اینکه در نگاه عارف نیز پذیرش خدا اولین اصل و مفروض اصلی تمام مباحث عرفانی است. در این نوشتار تلاش شده است با توجه به اینکه خوانش علامه دارای لایه های هستی شناسانه و شناخت شناسانه مهمی می باشد، درآغاز اصل برهان با تکیه به آثار ایشان نقل و سپس در هفت گام مورد فهم و تحلیل قرار می گیرد و در ادامه برخی از نقدهایی را که گام ها و لایه های پیش گفته را نشانه رفته است، شناسایی و آورده شده است و سرانجام نقدهای یادشده، مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است و از نزدیکی برهان یادشده به عرفان و رویکردعلامه در خوانش برهان، دفاع شده است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، خوانش، برهان صدیقین، نقد، شناخت شناسانه، هستی شناسانه، واقعیت
  • اصغر آقایی *، حسین اترک صفحات 115-134
    خواجه نصیر طوسی، فیلسوف، متکلم و عارف نامی شیعی، در رساله گران سنگ آغاز و انجام، تاویلات گسترده ای از آیات معاد ذکر کرده است که فهم و تصویر جدیدی از معاد به دست می دهد که بسیار متفاوت از تصویر کلامی رایج از معاد است. وی ازدواج با حورالعین را به اتحاد با صور علمی؛ روز جمع بودن قیامت را به ارتفاع زمان و مکان و جمع شدن خلق اولین و آخرین؛ «اذا الوحوش حشرت» را به حشر انسان ها بر صورت ذاتی شان؛ برزخ را به دنیا؛ نهرهای بهشتی آب، شیر، عسل و شراب را به مراتب مختلف مواعظ و نصایح عام و علوم و معارف؛ هفت درب جهنم را به قوای هفت گانه نفسانی یعنی پنج حس ظاهری به اضافه دو قوه خیال و وهم؛ نامه اعمال را به اثر حاصل از افعال و اقوال انسان در لوح نفس او؛ مبدا و معاد را به فطرت اولی و بازگشت به آن تاویل می کند. این مقاله ضمن تبیین تاویلات خواجه نصیر طوسی در مورد برخی از آیات معاد به ارزیابی آنها می پردازد تا تاویلات صحیح را از ناصحیح تفکیک کند.
    کلیدواژگان: تاویل، خواجه نصیرالدین طوسی، آغاز و انجام، معاد، بهشت و جهنم
  • فضل الله روزبهی * صفحات 135-156
    در این مقاله با روشی کتابخانه ای- تحلیلی، معلوم شده که حس ابزاری غیر‏مستقل و مقدمه‏ساز حکم عقل است. گاهی به دلایلی مانند ندیدن یا نشنیدن، نبود یا تقطیع روایات، نقل به مضمون آن‏ها و نرسیدن قراین ، مقدمات لازم حکم درست عقل، فراهم نمی‏شود. عقل در اموری چون مبنا‏سازی فلسفی و اصول فقهی، پایه های اصلی دین، کشف از حکم شرعی(نه انشای حکم مولوی)، لحاظ همه ابعاد وجهات مسائل، در تولید، تغییر و تکامل معرفت دینی نقش‏آفرین است. قلب، ابزاری بسیار نیرومند با تهذیب، در مرحله عالی، وحی الهی و در مراتب پایین تر الهامات و اشراقات را در‏می یابد. هیچ کس توان درک کنه علم حضوری وحی، این سلطان علوم، مکمل عقل و مغایر با سنخ تجربه دینی را، ندارد. قلب ادراکات عقل در قالب مفهومی را به صورت موجودی شخصی و خارجی می یابد و می‏تواند بسیاری از مجهولات دست‏نیافتی عقل را، با علم حضوری دریافت کند. معیار درستی یا نادرستی شهودات قلبی، عقل و نظر معصوم است.
    کلیدواژگان: معرفت، معرفت دینی، ابزارهای معرفت دینی، حس، عقل، قلب
  • سید احمد غفاری قره باغ * صفحات 157-170
    در نظریه عقلانیت و معنویت، نفی تعبد یکی از مولفه های اصلی است؛ هرچند که این مولفه، از توابع مولفه مرکزی این نظریه، یعنی عقلانیت با تفسیر پردازنده این نظریه است؛ در مجموع، این ویژگی، منتج غیر دینی بودن معنویت از منظر صاحب نظریه است.
    این نوشتار با استفاده از روش تحلیلی پژوهشی و فارغ از التفات به انگیزه ها و حواشی پررنگ صاحب نظریه، در ابتدا به معرفی مقصود نظریه پرداز از عقلانیت پرداخته و به تفصیل، به بررسی انتقادی اقسام سه گانه عقلانیت اقدام نموده است؛ آن گاه به تشریح و نقد دیدگاه نظریه پرداز در خصوص نفی تعبد اهتمام نموده است. به عقیده نویسنده مقاله، دیدگاه پژوهشگر محترم در نقد تعبد دینی، مبتنی بر برخی پیش فرض های دیگر وی در خصوص عدم امکان مدلل نمودن عقائد دینی می باشد، که در این نوشتار، به نقد آنها توجه شده است؛ از سوی دیگر، فارغ از انتقادات مبنائی به برخی ابعاد دیدگاه وی، انتقادات درون ساختاری مهمی را می توان به دیدگاه وی طرح نمود. در نهایت، به نظر می رسد که تعبد ماخوذ در دین وحیانی، تعبد مدلل است و انتقادات این پژوهشگر محترم، وارد نمی باشد.
    کلیدواژگان: عقلانیت، معنویت، اصالت زندگی، تعبد، صرافت طبع
|
  • Ramazan Pay Barjay * Pages 7-24
    Bada` is known as a notable teaching in Imami Shiism. Mulla Sadra believes that when Prophet or Imam`s soul connect to the kingdom world or the souls ruling world and sees what God written on their heart and informs people from the fact, his word would be true. He may connect to them again and see something different from what seen before as natural grounds demanded; this change of knowledge is known as Bada`. Fakhr Razi has viewed such a happening as a cause that would change God`s essential knowledge and, therefore, opposed it. In the paper, Sadra`s view has been explained and Razi`s criticized.
    Keywords: Bada', Luhi Mahfuz, Mahw va Ithbat, Heavenly Souls, Essential Science, Mulla Sadra, Fakhr Razi
  • Gholamhosein Gerami, Fatemah Al-Sadat Hashemian Pages 25-42
    Subjectivism is known to be the essence of modernity modern development has founded its rationality, forming its most important measure, on subjectivism as being based upon substantiality of subject. On this basis, the unique real being is human being and other animals are regarded to be shadow and mental existence, relied on subject and defined principles for it and, in this way, human instrumental and autonomous reason, namely the lowest degree of human reason, has taken the place of religious reason and revelation. Paying little attention to higher orders of reason, being of clearer perception of human body, lack of an explanation of the manner for attaining existenc from knowledge and priority of knowledge of the existence of the self to mental states maybe regarded as the most important objections against subjectivism. As for the consequences of subjectivism, they may be referred to as crisis of rationality, progressing growth of secular instrumental reason and, therefore, currency of pessimism, denying authority of revelation and, thereof, giving the right for legislature to human, change of moral measures and crisis in moral values, human state of becoming far from natural and God-given essence and deprivation of attaining the truth and finally diversion from happiness.
    Keywords: subjectivism, Epistemology, Modern Development, Instrumental Reason
  • Zohreh Zamani, Fathali Akbari * Pages 43-60
    As viewed by Mulla Sadra, natural death is: an existential happening necessary for human soul`s perfection in substantial movement, God`s gift to all. He has known optional death a means for purifying one`s soul. The agent causing Mulla Sadra to give a new view on death is regarded to be substantial movement of human soul and nature. Human soul, on Sadra`s view, rises from matter. The matter moves to immateriality by substantial departure. During the process of substantial departure Human soul attains its perfection and leaves human body and such an event is death. Human soul, therefore, experiences two types of death; one happening step by step during one`s life and the other happening after one`s soul perfection and its separation from body. In the paper it has been intended to explain the meaning of death and its place in human soul`s perfection and studies the view criticaly.
    Keywords: Death, Soul, Body, Perfection, Mulla Sadra
  • Omid Ahanchi * Pages 61-78
    Analysis and study the relation between reason and narration has always attracted the attention of sholars in the field. The importance of correct finding lies in the fact that it would lead us to valid sources of religious knowledge. And again, Allamah Tabatabaei is well-known as one of the greatest philosophers of the recent century and, therefore, studying his opinions is of special importance. In the paper, meanings of reason, revelation and narration have been taken as formal bases of study and explained; meanwhile it has been made clear that findings by safe reason aquaired in the shadow of purity of human nature as well as certain inspired teachings have been taken by Allamah to be valid. Then, the relation between reason and narration in Allamah`s view has been studied with the help of two prior and posterior methods. As understood in the paper, Allamah has viewed reason and narration as being of full harmony and no case of disagreement may be found in the field.
    Keywords: Allamah Tabatabai, Reason, Narration, Purity of Nature
  • Najaf Yazdani, Baqer Gorgin Pages 79-96
    The paper at hand has studied Shahid Motahhari`s view on the effect of human sin on knowledge and on the way it affects knowledge. The professor with regard to notability of human beliefs and focusing on Quranic verses and traditions in his various works has studied the problem. Human will to imitated religious beliefs, the effect of one`s vanity of knowing in aquairing knowledge and the effect of moral materialism on religious beliefs may be counted as examples of the effect of sin on knowledge by correspondence. And one`s sin state of preventing knowledge by presence to one`s soul and God, the effect of villainies on one`s mental state and the effect of sins on human heart have been paid attention by the professor. As viewed by the professor, repetition of sins and continuance of evil habits would lead to a weakness of mentality and spirituality to such an extent that form an obstacle against aquairing knowledge and attaining the truth.
    Keywords: Motahhari, Effect of Sin on Knowledge, Knowledge by Presence, Knowledge by Correspondence
  • Abdolreza Baqi * Pages 97-114
    The Seddiqin demonstration has been given into various explanations. Allamah`s reading of it is one of the most notable ones among the late readings that has been presented in an existential outlook. His reading is more closed to mysticism than other ones; just as is taken by a mystic when viewing agreeing with the existence of God as the first principle and established teaching with regard to all ther mystical teachings. In this study, as Allamah`s view has been thought to be of notable ontological and epistemological levels, the demonstration has been mentioned as given in his works at first and then seven steps have been taken to criticize and analyze it. In addition, some critiques against the levels and steps have been studied and Allamah`s view of the demonstration has been supported.
    Keywords: Allamah Tabatabaie, Reading, Seddiqin Proof, Critique, Epistemologically, Ontologically, Reality
  • Asghar Aqai *, Hosein Atrak Pages 115-134
    Khawjah Nasir Tusi, the famous Shiite philosopher, theologian and mystic, in his valuable treatise Aghaz va Anjam has presented a large amount of exposition on the verses of the hereafter qualifying it much differently. As viewed by him, taking fair ones with wide, lovely eyes in marriage is meant unification with incorporeal forms, resurrection`s state of being day of gathering means upgrading the place and time and presence of all people from the beginning to the end of creation, and the verse: And when the wild beasts are herded together, has taken as people`s being herded in their essential forms, and purgatory is known to be this world, heavenly rivers of water, milk, honey and drink as different orders of sermons and religious sciences; seven doors of Hell as five external senses and imagination and fantasy; letter of human actions as effects of human actions and speeches on one`s soul; mabda` and ma`aad as first nature, fitrah, and returning to it. The paper has presented and studied Tusi`s expositions critically.
    Keywords: Exposition, Khawjah Nasir Tusi, Aghaz va Anjam, Maad, Heaven, Hell
  • Fazlollah Roozbehi * Pages 135-156
    In the paper, it has become clear that sense is a depended agent that prepare the ground for reason to rule. In some cases including not seeing, not hearing, lack or breakage of narrations, quoting the content of them and lack of contexts, such a ground would not be prepared. Reason plays an important part in measure-making for philosophy and fiqh, main religious principles, discovery of religious rules, regarding all aspects and sides of problems for religious knowledge to be produced, changed and completed. Heart is a powerful agent perceives Divine revelation in the high level and inspirations in lower ones. No one may attain the essence of revelation, as king of sciences and complement of reason and being different from religious experience. Heart may find reasonable perceptions directly; moreover, it can find many truths beyond reason directly. The meature for validity of the findings of heart is reason and the view of pure person.
    Keywords: Knowledge, Religious Knowledge, Agents for Religious Knowledge, Sense, Reason, Heart
  • Seyyed Ahmad Ghaffari Qarahbagh * Pages 157-170
    In the theory of rationality and spirituality, denial of taabbud is regarded as one essential component. Though this component is from functions of centeral component of the theory, namely rationality as is viewed by the theorist. Generally regarded, this property would lead to irreligiousness of the spirituality as viewed by the theorist. Regardless of the theorist`s motive and common judgment about him and using analytical method, the paper has explained what meant of rationality at first and then studied all three types of rationality and the theory critically, specially its denial of taabbud. As viewed in the paper, the theorist`s denial of religious taabbud is given to be based on some presuppositions claimimg impossibility of reasonability of religious beliefs; the fact that has been criticized here. And again, regardless of basic objections against some aspects of the theorist`s view, some notable structural objections may be given in the field. And finally it has been shown that the taabbud meant in Divine religion is based on reasonable proofs and the claim of the theorist may not be agreed with.
    Keywords: Rationality, Spirituality, Essentiality of life, Taabbud, Purity