فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 37 (تابستان 1393)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 37 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید مرتضی هزاویی، علی زیرکی حیدری صفحه 9
    با وقوع انقلاب اسلامی تلاش های زیادی در جهت تحول در وضعیت توسعه نیافتگی ایران صورت پذیرفت. به نظر می رسد به رغم این تلاش ها تغییرات ساختاری در اقتصاد سیاسی ایران با موفقیت همراه نبوده است و خصلت های اقتصادی رانتیر همچنان بر دولت ایران صدق می کند. به همین دلیل در شرایط کنونی، فشار وارد کردن بر اقتصاد ایران برای وادار ساختن جمهوری اسلامی به تسلیم در برابر نظام سلطه جهانی بیش از گذشته در دستور کار دشمنان قرار گرفته است. طرح ایده و نظریه اقتصاد مقاومتی به مثابه الگویی از مدیریت جهادی از سوی رهبر انقلاب اسلامی در پاسخ به این حربه اقتصادی مطرح شده است. پرسش اصلی نوشتار حاضر این است که راه کار اصلی تحول در اقتصاد سیاسی ایران چیست؟ فرضیه اصلی مقاله این است که اقتصاد مقاومتی به عنوان نماد مدیریت جهادی و الزامات آن در شرایط کنونی (تحریم های جدید اقتصادی) می تواند عامل موثری برای ایجاد تحول اساسی در اقتصاد سیاسی ایران باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، دولت، توسعه، اقتصاد مقاومتی، مدیریت جهادی، رانتیر
  • سید مهدی طاهری، سید جلال دهقانی فیروزآبادی صفحه 27
    علاوه بر اهمیت جغرافیایی خاورمیانه، این منطقه در سیاست خارجی قدرت های بزرگ به خصوص آمریکا جایگاه مهمی داشته و این کشورها همواره با اتخاذ سیاست های متفاوت، درصدد تامین منافع خود و مصادره حوادث تاریخی به نفع خود می باشند. یکی از مهم ترین تحولات اخیر در منطقه خاورمیانه، خیزش ملت های مسلمان است که تاثیرات بسیاری بر منطقه، جهان و سیاست قدرت های فرامنطقه ای داشته است. در این راستا سوال اصلی مقاله آن است که با توجه به جایگاه خاورمیانه در سیاست خارجی قدرت های بزرگ به خصوص آمریکا، بیداری اسلامی چه تاثیری بر نظم سیاسی خاورمیانه و جایگاه آمریکا در این منطقه داشته است؟
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، سیاست خارجی، خاورمیانه و آمریکا
  • مرتضی شیرودی، جلال حسینی صفحه 45
    جمهوری و دموکراسی، دو واژه ای است که از قرن پنجم قبل از میلاد تاکنون به معنای حکومت مردمی به کار رفته و از قرن 16 میلادی بر آن تاکید ویژه و گسترده تری در غرب صورت گرفته است. امام خمینی(ره) نیز برای تبیین نظام حکومتی مورد نظر خود، قبل و بعد از انقلاب، آن دو را به کار برده است. اینکه، جمهوری و دموکراسی در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) از چه معنایی در کمیت و کیفیت برخوردار است، پرسشی است که این مقاله در پی پاسخ به آن است. به نظر می رسد امام خمینی(ره) واژه جمهوری را بیشتر از دموکراسی و به مفهوم نقش تعیین کننده مردم در حکومت با الگوی حکومتی مورد نظر خود یعنی ولایت فقیه نزدیک تر دیده اند. نشان دادن ظرفیت اسلام با مقتضیات زمان و مکان و هویدا کردن سازگاری جمهوری اسلامی (مردم سالاری دینی) با واژه جمهوری و کمتر با دموکراسی از یافته های مقاله حاضر است.
    کلیدواژگان: جمهوری، دموکراسی، مردم سالاری دینی، ولایت فقیه و امام خمینی(ره)
  • ابوالفضل ذوالفقاری، حسن محمدمیرزایی صفحه 63
    فوکو از جمله معدود صاحب نظران غربی است که از نزدیک شاهد وقوع انقلاب اسلامی ایران بوده و مصاحبه ها و مقالاتی نیز از وی در این رابطه منتشر گردیده است، علی رغم تلاش های وی در بررسی چگونگی شکل گیری و پیروزی انقلاب اسلامی، نظریات وی در غالب مقالات و مصاحبه های تقریبا پراکنده منتشر شده و فاقد یک مدل نظری منسجم می باشد. در مصاحبه ها و مقالات وی، هفت متغیر قابل شناسایی است: دین اسلام، رهبری، ضعف ارتش، اراده جمعی، اراده به تغییر، شکست نوسازی و کاهش تدریجی حمایت های بین المللی از رژیم پهلوی. در این نوشته پس از بررسی هر کدام از این متغیرها، با اتکا به پژوهش اسنادی و با استناد به سایر مکتوبات و اسناد نوشتاری موجود، به نقد و بررسی بخش هایی از نظرات فوکو پیرامون انقلاب اسلامی پرداخته می شود. همچنین در پایان ریشه های نظری دیدگاه های وی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، فوکو، ایدئولوژی تشیع، رهبری، اراده جمعی
  • اسماعیل حسن زاده، محمدکاظم شفایی هریسی صفحه 83
    موضوع پژوهش حاضر بررسی بیانیه ها و مواضع آیت الله گلپایگانی در قبال سیاست های حکومت پهلوی و ارتباط با کارگزاران آن است. باتوجه به اندیشه سیاسی آیت الله و اعتقادشان به ولایت عامه فقیه، یافتن دلایل رفتار متفاوت ایشان در مقابله با حکومت پهلوی در مقاطع مختلف، مسئله اصلی این پژوهش است. آنچه از رفتار سیاسی آیت الله گلپایگانی در این مقطع قابل تحلیل است اینکه در طول دوره مورد بحث نمی توان رویه ای یکسان و نموداری خطی از رفتار سیاسی آیت الله مشاهده کرد.
    وی گاه ساکت است و از همراهی با دیگر مراجع کناره گرفته و گاه همگام با دیگران و با قدرت در میانه میدان مبارزه حاضر است. نتیجه به دست آمده در این تحقیق، نشان می دهد که آیت الله گلپایگانی که هر نظامی جز بر مبنای ولایت فقیه را نظامی طاغوتی می دانست، مشروعیتی برای حکومت پهلوی قائل نبود و سکوت مقطعی اش نیز نه از رضایت از اقدامات حکومت که بر اثر جبر زمانه و آماده نبودن شرایط برای برپایی حکومت مطلوبش بود.
    کلیدواژگان: آیت الله گلپایگانی، مواضع سیاسی، روحانیون، حکومت اسلامی، نظام مشروطه، حکومت پهلوی
  • حسین هرسیج، حسین توسلی صفحه 105
    این پژوهش درپی آن است که با استفاده از روش تاریخ گرایی دیلتای به تحلیل مقتضیات زمانی و مکانی تفکرات جناح چپ در دو دهه اول انقلاب بپردازد. در این روش، به عنوان یکی از نحله های جامعه شناسی معرفت، اندیشه ها متاثر از شرایط زمانی و مکانی جامعه می باشند. یافته های این تحقیق نشان می دهد که دیدگاه ها و مواضع جناح چپ در دهه 60 کاملا متفاوت از دیدگاه ها و مواضع این جناح در دهه 70 بود. حامیان جناح چپ، تحت تاثیر شرایط محیط داخلی و بین المللی، از موضع طرفداری از اقتصاد دولتی، نفی مظاهر فرهنگ غربی و تمایلات ضد امپریالیستی در دهه اول به حمایت از اقتصاد باز، جامعه مدنی، و اصل تنش زدایی در سیاست خارجی در دهه دوم تغییر جهت دادند.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی معرفت، روش تاریخ گرایی، انقلاب اسلامی، جناح چپ
  • اکبر ساجدی، جواد نعمتی، سیدمحسن عرفانی راد صفحه 119
    در اندیشه سیاسی اسلام اصل «حفظ عزت مسلمانان» و «نفی سلطه بیگانگان» از اهمیت خاصی برخوردار است. اقتدار علمی از لوازم مهم دو اصل یاد شده می باشد. تبیین فرایند جهاد علمی و بررسی جایگاه و زیرساخت های اقتدار علمی در اندیشه سیاسی اسلام موضوع اصلی نوشتار حاضر است. نویسندگان مقاله با محور قرار دادن اندیشه سیاسی اسلام و به ویژه بیانات مقام معظم رهبری، کوشیده اند؛ اولا، فرایند جهاد علمی را به منظور رسیدن به اقتدار علمی تبیین کرده، ثانیا، جایگاه اقتدار علمی در اندیشه سیاسی اسلام را روشن ساخته و ثالثا، زیرساخت های اقتدار علمی، از قبیل «حقانیت دین اسلام»، «اسلام و علم»، «تبادل فکری» و «سلطنت علم» را توضیح دهند.
    کلیدواژگان: اقتدار علمی، جهاد علمی، اندیشه سیاسی اسلام
  • حسین رضاپور صفحه 141
    پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که انقلاب اسلامی ایران چه تاثیراتی بر نظام بین الملل داشته است؟
    فرضیه پژوهش این است که انقلاب اسلامی ایران (در سطح ساختاری) ساختار سیاسی نحوه توزیع قدرت و بازیگران روابط بین الملل را تحت تاثیر قرار داده و نظام دو قطبی را به چالش طلبیده و باعث تقویت و ظهور بازیگران جدید دولتی (جهان سوم) و غیر دولتی (جنبش ها و ملت ها) در صحنه ساختار بین المللی شده و در (سطح کارکردی) مباحث اصلی عدالت، صلح و امنیت را تحت تاثیر قرار داده است.
    پژوهش حاضر برای تبیین فرضیه فوق ابتدا به مفاهیم، سپس به تاثیرات انقلاب اسلامی ایران بر ساختار نظام بین الملل و در ادامه به بررسی عکس العمل سایر کشورها در قبال اقدامات انقلاب اسلامی ایران پرداخته است و در خاتمه به این نتیجه دست یافته است که انقلاب اسلامی ایران، به دلیل داشتن ماهیت اسلامی دارای جنبه جهان شمولی بوده و با نگاه و بینش جهانی خود، نقش ها و رسالت هایی را در قبال جهان برای خود طراحی کرده و اصولی را به عنوان سیاست خارجی خود برگزیده و در راستای تحقق آنها گام برداشته و برمی دارد که باعث شده است انقلاب اسلامی، منشا تاثیرات، تغییرات و تحولات متعددی بر نظام بین الملل باشد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، نظام بین الملل، نظام دو قطبی، بیداری اسلامی، عدالت، صلح و امنیت جهانی
  • رضا موسی زاده، رضا رنجبر صفحه 159
    امروزه با گسترش یافتن مفهوم صلح و امنیت بین المللی و محدود شدن حاکمیت دولت ها، مسائلی همچون حقوق بشر به مسئله صلح و امنیت بین المللی پیوند خورده و از حیطه مسائل داخلی دولت ها خارج گشته، به طوری که جامعه بین المللی می تواند در قبال آن واکنش نشان دهد و تصمیماتی اتخاذ نماید. آنچه که مهم به نظر می رسد نحوه برخورد شورای امنیت با این گونه مسائل است. در همین راستا پژوهش حاضر از جنبه حقوقی به بررسی تطبیقی عملکرد شورای امنیت در قبال تحولات دو کشور لیبی و بحرین در بازه زمانی 2012 2011 پرداخته است. این پژوهش به این نتیجه رهنمون گشته که شورای امنیت در قبال تحولات این دو کشور به طور گزینشی و دوگانه رفتار کرده است.
    کلیدواژگان: شورای امنیت، حقوق بشر، تحولات لیبی، تحولات بحرین
  • علی باقری دولت آبادی، بهنام رشیدی زاده صفحه 177
    فرضیه اصلی پژوهش حاضر این است که نوع نگاه دو کشور به ساختار نظام بین الملل و متاثر از آن، سیاست های آنها در قبال این ساختار نقش تعیین کننده ای در شروع جنگ و پایان آن ایفا کرده است. استدلال اصلی نویسندگان این است که رویکرد انتقادی ایران نسبت به ساختار نظام بین الملل و تلاش برای برهم زدن آن و در مقابل، همراهی عراق با ساختار نظام بین الملل و تلاش برای بهره گرفتن از آن برای به حداکثر رساندن قدرت خود، نقش موثری در شروع جنگ ایفا کرده است. لذا تا زمانی که منطق فوق الذکر بر دستگاه فکری و سیاست خارجی دو کشور حاکم بود جنگ تداوم پیدا کرد و با شروع مشکلات سیاسی، اقتصادی، نظامی و متاثر از آن برهم خوردن موازنه قدرت به ضرر ایران و تعدیل در نگاه تهران به ساختار نظام بین الملل جنگ پایان یافت.
    کلیدواژگان: جنگ، ایران، عراق، نظام بین الملل، موازنه قدرت
|
  • Seyyed Morteza Hazavei, Ali Ziraki Haydari Page 9
    Following the victory of Islamic revolution, numerous efforts were carried out to transform Iran's underdeveloped condition. Despite all these efforts, it seems structural changes in Iran's political economy have not been successful and rentier economic attributes stillapply to Iran's government. Therefore under current circumstances, exerting growing pressure on Iran's economy to force her to surrender toward global dominant system has becomes her enemie's top agenda. The idea and theory of resistive economy as a model of jihadi management has been proposed by the supreme leader of Islamic revolution to avert this economic weapon+. This article primarily seeks to find out what the main solution to transform Iran's economy is. The main hypothesis of this article is that resistive economy, as a symbol of jihadi management, and its necessities under current circumstances (new economic sanctions) may become an influential factor to instigate a fundamental transformation in Iran's political economy.
    Keywords: Political economy, government, development, resistive economy, jihadi management, rentier
  • Seyyed Mehdi Taheri, Seyyed Jalal Dehqaani Firouzabadi Page 27
    In addition to its geographic prominence, the Middle East region possesses an important position in foreign policy of great powers especially the United States. Through the implementation of different policies, these powers seek to secure their interests and interpret historical events into their own interests. Muslim nation's uprising is one of the most important developments in the Middle East region in recent years and has exerted numerous impacts on the region, the world and policies of ultra-national powers. The main inquiry of this article in this regard is, in view of the position of the Middle East in foreign policy of great powers especially the United States, what impacts Islamic awakening has had on political order in the Middle East and the status of the United States in this region.
    Keywords: Islamic awakening, foreign policy, Middle East, the United States
  • Morteza Shiroudi, Jalal Husseini Page 45
    Repu: blic and democracy are two terms applied to mean ruling of people since fifth century B.C. They have been especially and tremendously emphasized in west since 16th century. To clarify his ruling system prior and subsequent to the victory of revolution, Imam Khomeini applied these terms as well. What republic and democracy quantitatively and qualitatively mean in Imam Khomeini's political thought is the main inquiry this article tries to answer. It seems Imam Khomeini applied the term republic more than democracy to mean people's pivotal role in the state which is closer to his desired ruling model i.e. welayat-e faqih. Findings of this article indicate that capacities of Islam with necessities of time and place are demonstrated with the term republic more than democracy and that Islamic Republic (religious democracy) is more compatible with the former and less with the latter.
    Keywords: Republic, democracy, religious democracy, welayat, e faqih, Imam Khomeini (PBUH)
  • Abolfazl Zolfaqari, Hassan Muhammad Mirzae Page 63
    Foucault is among few western thinkers who have closely witnessed Islamic revolution happening in Iran. His interviews and articles in this regard have been published. Despite his efforts to study how Islamic revolution was formed and triumphed, his viewpoints have been published in sporadic articles and interviews lacking an integrated theoretical model. Seven variables are identifiable in his interviews and articles: religion of Islam, leadership, weakness of the army, collective will, a commitment for change, failure of renovations and gradual decrease of international supports from Pahlavi regime. In this article, these variables have been studied and then based on document research and referring to other literature in this regard, part of Foucault's viewpoints about Islamic revolution has been studied and criticized. Finally theoretical roots of his viewpoints will be studied.
    Keywords: Islamic revolution, Foucault, Shiite ideology, leadership, collective will
  • Esmaeel Hassanzade, Muhammad Kazem Shafaee Herisi Page 83
    The current article tries to study Ayatollah Golpayegani's declarations+ and stances toward the policies of Pahlavi regime and relations with its agents. Taking ayatollah's political thought i.e. his belief in general welayat-e faqih into consideration, the main concern of this article is to find reasons behind his different behaviors to confront with Pahlavi regime in different stages. What can be analyzed of his political behavior in this stage is that during this period no steady trend and no linear diagram of his political behavior can be identified. Sometimes he is silent and keeps away from other marjas and sometimes he accompanies others and is vigorously present at the heart of the battle zone. Findings of this research indicate that Ayatollah Golpayegani who considered any ruling system other than a system based on welayat-e faqih to be the ruling of tagoot [false deities], did not considered any legitimacy for Pahlavi regime. His occasional silence was not because he was satisfied with measures by the ruling system but because of the constraints and because conditions were not prepared to establish his desired type of ruling system.
    Keywords: Ayatollah Golpayegani, political stances, clerics, Islamic state, constitutional system, Pahlavi regime
  • Hassan Harsij, Hussein Tavassoli Page 105
    This research tries to analyze necessities of left party in terms of time and place during initial two decades after the revolution applying Dilthey knowledge, believes that thoughts are derived from conditions of time and place in the society. Findings of this research indicate that left party viewpoints and stances during 80s are totally different from its viewpoints and stances during 90s. Influenced by internal and international environment, supporters of left party have moved from their stances of supporting governmental economy, negating manifestations of western culture and anti-imperialistic inclinations during the first decade to their stances of supporting free economy, civil society and principle of foreign policy during the second decade.
    Keywords: Sociology of knowledge, historicism, Islamic revolution, left party
  • Hussein Rezapour Page 141
    The main inquiry of this article is to find out how Islamic revolution has influenced international system. The hypothesis of the article is that Islamic revolution of Iran (in structural terms) has influenced the political structure, distribution of power and players of international relations and has challenged bipolar system. It has made new governmental players (third world) as well as non-governmental players (movements and nations) emerge and grow in power in international arena. It has influenced (in practical terms) main issues of justice, peace and security. To explain the above hypothesis, the current research first explains the concepts then studies impacts of Islamic revolution of Iran on the structure of international system then moves on to investigate reactions of other countries toward measures taken by Islamic revolution of Iran. Finally it concludes that due to its Islamic identity, Islamic revolution of Iran is universal and with its global vision, has designed some roles and missions toward the world. It has chosen some principles as its international policy and has taken and continues to take steps to implement such a policy. These steps have made Islamic revolution be the source of numerous impacts on international system as well as many changes and developments.
    Keywords: Islamic revolution, international system, bipolar system, Islamic awakening, justice, global peace, security
  • Reza Mousazade, Reza Ranjbar Page 159
    With international peace and security covering a broader concept and restriction of government's authority, issues such as human rights have become intertwined with international peace and security and are no longer an internal issue of governments. It is such that international society may react toward it and make some decisions. What seems important is how Security Council deals with such issues. To this end, the current research has comparatively studied Security Council's performance about Libya and Bahrain from2011 to 2012 from legal perspective. It concludes that Security Council has been partial and has taken double standards toward developments in these two countries.
    Keywords: Security Council, human rights, developments of Libya, developments of Bahrain, resolution no. 1970, resolution no.1973
  • Ali Baqeri Dolatabadi, Behnam Rashidizade Page 177
    The main hypothesis of this article is that these two countrie's approach toward the structure of international system and resulting policies toward this structure have played a pivotal role to initiate and terminate the war. The authors mainly argue that Iran's critic approach toward the structure of international system and its efforts to destroy such a structure opposed by Iraq's cooperation with international system and its efforts to take advantage from this system to maximize its power have played an influential role in the initiation of war. Therefore as long as such a doctrine dominated the decisionmakers and foreign policy of both countries, the war continued. However, when political, economic, military and consequent disruption of power balance against Iran started and Tehran's approach toward the structure of international system was adjusted, the war terminated.
    Keywords: War, Iran, Iraq, international system, power balance