فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 44 (بهار 1395)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 44 (بهار 1395)

  • 224 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/02/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جواد حق گو* صفحه 7
    مناقشه هسته ای ایران با غرب و ابعاد گوناگون آن، به اصلی ترین موضوع سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در سال های اخیر تبدیل شده و منافع ملی جمهوری اسلامی ایران را در وجوه گوناگون تحت تاثیر قرار داده است. در این میان نوع مواجهه دولت ایالات متحده به عنوان هژمون سیستم بین المللی فعلی با این موضوع، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بر این اساس، هم زمان با آغاز طرح موضوع هسته ای ایران در مجامع بین المللی، دولت آمریکا بحران آفرینی در این موضوع را در دستور کار قرار داده است. بررسی چرایی و چگونگی بحران آفرینی، پرسش اصلی این مقاله است. در پاسخ به این پرسش ضمن بررسی راهبردی ترین منافع اقتصادی و سیاسی آمریکا از بحران هسته ای ایران در سطح منطقه غرب آسیا، نقش اساسی رسانه های آمریکایی در ساخت و سپس تداوم مناقشه هسته ای ایران را مورد توجه و تحقیق قرار داده ایم.
    کلیدواژگان: بحران هسته ای ایران، دیپلماسی رسانه ای، صدای آمریکا، ایران هراسی، شیعه هراسی، اسلام هراسی، غرب آسیا
  • فرهاد پروانه*، عیسی ابراهیم زاده، داریوش نظری صفحه 29
    مهم ترین ابزار نظام آموزش و پرورش برای ایجاد هویت انقلابی در ذهن و ضمیر دانش آموزان، کتاب های درسی است. از دیدگاه برنامه ریزان درسی، کتاب های درسی «تاریخ»، یکی از ابزارهای مهم رسیدن به این هدف هستند. مسئله اصلی پژوهش پاسخ به این سوال بوده است: کتاب های درسی تاریخ دوره متوسطه رشته های علوم پایه از سال 1357 تا 1388 به چه میزان به مولفه های هویت انقلابی توجه داشته اند؟ بدین منظور با استفاده از روش تحلیل محتوا، 9 عنوان کتاب درسی، انتخاب و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. براساس یافته پژوهش، توجه بسیار زیادی به مولفه ها و مفاهیم مرتبط با هویت انقلابی در کتاب های درسی مورد نظر شده است.
    کلیدواژگان: کتاب های درسی تاریخ، هویت انقلابی، تحلیل محتوا
  • فریبا شایگان*، میترا مسیگل صفحه 43
    فرضیه اصلی مقاله این است که در دو دهه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، جریان مذهبی موفق شد به وسیله گسترش فرهنگ سیاسی شیعی در جامعه به پیروزی برسد. روش مطالعه در این مقاله اسنادی و با مراجعه به منابع معتبر موجود بوده و به این نتیجه رسید که فرهنگ سیاسی شیعه با توجه به گستردگی مفاهیم، زمینه را برای خوانش های متفاوت فراهم آورده و از ابتدای شکل گیری اش تا عصر حاضر، سبب بروز سه رویکرد انزواگرایی، مسالمت و اعتراض در بین شیعیان شده است. اما در ذات این فرهنگ، همیشه عنصر اعتراض به حکومت های نامشروع بر عناصر دیگر غلبه داشته و با بهره گیری از شبکه روحانیت، رهبری دینی امام خمینی، ایدئولوژی منسجم و همه گیر و نیز ضعف و ناتوانی گفتمان های رقیب، بر سایر جریانات موجود فائق آمده و با جهت دادن به مبارزات مردم علیه رژیم پیشین، توانسته مهم ترین جنبش اسلامی معاصر را رقم زند.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، فرهنگ سیاسی، جریان های سیاسی، فرهنگی، فرهنگ سیاسی شیعه، ایدئولوژی اسلامی، رهبری انقلاب اسلامی
  • محمدجعفر جوادی ارجمند*، حسین دلبر صفحه 61
    در نگاهی کلی می توان در سه سطح به موضوع نسبت احزاب و ثبات در رویکردها و ایستارهای موجود سیاسی در داخل پرداخت: رویکرد اسناد بالادستی و قوانین رویکرد فعالان عرصه سیاسی رویکردهای علمی. از منظری فرضی، نتیجه تامل درباره چنین نسبتی به شکل گیری نگرش های متفاوت انجامیده است. در ارتباط با یافته های تحقیق، مقاله حاضر با احصاء رویکردها در سه سطح و با مرور در ادبیات، ضمن صورت بندی چارچوب مفهومی از منظر تحلیلی نشان می دهد ارتباط معناداری در نسبت احزاب و بی ثباتی سیاسی وجود دارد و همچنین بین ادبیات و شاخص های ثبات و بی ثباتی سیاسی دیوید ساندرز، تا چه میزان ارتباط تئوریک وجود دارد. بر این اساس، به دو فرض رویکردی پرداخته می شود که احزاب سیاسی دارای صلاحیت و شرایط ضروری موجد امنیت و ثبات اند و در مقابل فرضیه ای که احزاب و نهادهای مدنی را به واسطه ناهنجاری ناشی از کنش سیاسی خاص مخل امنیت و ثبات می داند.
    کلیدواژگان: ثبات و بی ثباتی سیاسی، امنیت، احزاب
  • علی اکبر جعفری*، ملیحه نیکروش رستمی صفحه 81
    پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، زمینه ساز تحولات گسترده ای در میان مسلمانان جهان بوده و بسیاری از نظام های سیاسی ازجمله کشور عراق، از آن تاثیر پذیرفته اند. در این مقاله تلاش شده است با کاربست نظریه پخش، به این سوال پاسخ داده شود که انقلاب اسلامی ایرآنچه تاثیر و بازتابی بر کشور عراق داشته و روند پخش انقلاب اسلامی در این کشور به چه میزان و شکلی بوده است؟ نتیجه پژوهش حاکی از آن است که انقلاب اسلامی ایران بر عراق و به ویژه شیعیان این کشور، تاثیر قابل توجهی داشته و مولفه هایی نظیر خودآگاهی شیعیان، احیای هویت دینی و تلاش جهت احقاق حقوق سیاسی شیعیان، بهبود وضعیت سیاسی و غیره از تاثیرات انقلاب اسلامی ایران بر کشور عراق هستند.
    کلیدواژگان: الگوی صدور انقلاب، بازتاب، نظریه پخش، غرب آسیا، انقلاب اسلامی ایران، عراق، شیعیان
  • مجید توسلی رکن آبادی *، سید عباس حسینی داورانی صفحه 103
    از ویژگی های انقلاب های بزرگ که انقلابیون آن را تضمینی بر جهان شمولی انقلاب خود می دانند، «گسترش ورامرزی» آن است. این ویژگی انقلاب در ادبیات رایج جامعه شناسی سیاسی، تحت عنوان «صدور انقلاب» مفهوم سازی شده که در کنار آن، واژگانی چون «بازتاب انقلاب»، «اشاعه انقلاب» و «تاثیر انقلاب» نیز مورد استفاده قرار گرفته است. در میان آثار متعددی که در این حوزه به زبان های مختلف منتشر شده است، نمی توان یک الگوی جامع برای توصیف و تشریح «پراکنش انقلاب ها» را شناسایی کرد. از این رو نگارندگان از رهگذر ریشه شناسی واژگان این حوزه، در پی ارائه الگویی در فهم و تطبیق گسترش ورامرزی انقلاب ها هستند. این مقاله پیرامون این پرسش سازمان یافته است که برای گسترش و پراکنش انقلاب ها، چه مدلی می توان طراحی کرد، تا ضمن مشخص بودن مقدمات، فرایند، اجزا و گونه های پراکنش، بتوان چارچوبی برای تطبیق گسترش انقلاب ها فراهم کرد.
    کلیدواژگان: گسترش انقلاب، صدور انقلاب، بازتاب انقلاب، نفوذ انقلاب، الگوی عمومی، چارچوب تطبیقی
  • محمدرضا کریمی والا، قاسم برازنده سفیدان عتیق* صفحه 125
    مسئله مشروعیت نظام های سیاسی از دیرباز، از اساسی ترین و پرمناقشه ترین مباحث فلسفه سیاسی در بین صاحب نظران بوده است. مقاله پیش رو با شیوه اسنادی تحلیلی، تبیینی از مشروعیت حکومت دینی در «اندیشه توحیدی» امام خمینی است که با الهام از اصل توحید و به تبع آیات قرآن کریم، هندسه معرفتی و سیره عملی و علمی خویش را بنیان نهاده، حق قانون گذاری و حاکمیت را انحصارا از آن باری تعالی می داند تا احدی بدون استناد به اذن و فرمان رب و حاکم مطلق، یارای فرمان روایی بر انسان ها نباشد و تمام نظام های سیاسی فاقد این پشتوانه، طاغوت و نامشروع تلقی گردد. هرچند که از این منظر فرصت اعمال قدرت برای هر نظام مشروعی، تنها از رهگذر انتخاب و اختیار مردم محقق می شود.
    کلیدواژگان: مشروعیت، مالکیت و ربوبیت الهی، حاکمیت و ولایت مطلقه، اندیشه توحیدی، امام خمینی(ره)
  • حسین زحمتکش*، هادی معصومی زارع صفحه 147
    تحولات و رویدادهای چند سال اخیر در منطقه غرب آسیا و شمال افریقا، طیف گسترده ای از نتایج و پیامدهای گاه متضاد را به همراه داشته و آینده منطقه غرب آسیا را دستخوش تلاطم های عمیق امنیتی و سیاسی نموده است. در این میان، فعالیت های گسترده و خشونت بار جریان های جهادگرای سلفی، موجب پدید آمدن نوعی از آنارشی و هرج ومرج در منطقه شده است. به طور طبیعی، کنشگری ضد امنیتی این جریان ها می تواند امنیت عمومی جمهوری اسلامی ایران را نیز به عنوان دروازه ورود به آسیای غربی عرب زبان دستخوش چالش های جدی سازد. در یک نگاه کلان، مسائلی چون تقلیل دهی گفتمان سیاسی مبارزه «استضعافی استکباری» انقلاب اسلامی به ستیزه جویی درون مذهبی شیعی سنی، گسست جغرافیایی احتمالی محور موسوم به مقاومت، تجزیه جغرافیایی کشورهای منطقه براساس بنیادهای زبانی، نژادی، مذهبی و...، خطر گسترش امواج افراط گرایی و ستیزه جویی دینی در منطقه، تضعیف یا حتی سقوط دو هم پیمان منطقه ای ایران یعنی عراق و سوریه، اقتراب فیزیکی جهادگرایان به مرزهای جغرافیایی ایران و درنهایت تهدید مستقیم اهداف اقتصادی این کشور در غرب آسیا، ازجمله مهم ترین مخاطرات و چالش های فراروی امنیت عمومی جمهوری اسلامی برآمده از تحرک پذیری سلفیت جهادی در منطقه آسیای غربی به شمار می آید.
    کلیدواژگان: سلفیت جهادی، تحرک پذیری، امنیت عمومی، ایران، عراق، سوریه
  • فرهاد رهبر*، حسن حسین زاده صفحه 167
    در اندیشه اسلامی برتری و سرآمدی و برخورداری از علو، به مثابه حق و تکلیف مسلمانان بیان شده است. هدف اصلی از روند حرکت علمی کشور نیز طبق فرموده رهبر معظم انقلاب، تبدیل ایران به مرجع علمی و فناوری جهان عنوان گردیده است. محقق در این تحقیق که از نوع توصیفی پیمایشی بوده، سعی کرده است تا با روش ترکیبی مطالعات کتابخانه ای و میدانی، رابطه بین اقتدار و مرجعیت علمی و فناوری در جهان را با تامین امنیت ملی بررسی نماید. با توجه به آزمون فرض آماری که از داده های پرسشنامه گرفته شد، این نتیجه به دست آمد که دستیابی جمهوری اسلامی ایران به اقتدار علمی و درنهایت به مرجعیت علمی و فناوری در جهان، با شرحی که دراثنای این مقاله آمده است، در ایجاد اقتدار و تامین امنیت ملی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: مرجعیت علمی و فناوری، تولید علم، اقتدار، اقتدار علمی، امنیت ملی
  • جلیل دارا *، محمود بابایی صفحه 189
    به منظور بررسی راه های اعمال نفوذ کشورها برای رسیدن به اهداف مشخص خود در عرصه سیاست خارجی، لازم است به ابعاد متفاوتی توجه شود. علاوه برکنش های سخت افزاری، کنش های نرم افزاری نظیر تاثیرگذاری روانی بر یک جامعه و هدایت افکار عمومی آن از طریق توسل به رسانه ها و تبلیغات نیز می تواند حوزه نفوذ کشورها را در کشور دیگر، به شدت افزایش دهد. آمریکا در کنار اتخاذ راهبردهای مختلف سخت افزاری برای حفظ امنیت متحدانش بالاخص رژیم صهیونیستی در منطقه غرب آسیا، از روش های نرم تاثیرگذار، همچون تبلیغات روانی به عنوان یک ابزار دارای ضریب نفوذ بالا بهره می جوید. در این مقاله دو پدیده «شیعه هراسی» و «ایران هراسی» به عنوان دو شیوه نرم قدرت که آمریکا در شرایط حاضر برای حفظ کیان رژیم صهیونیستی از آن بهره می جوید، مورد واکاوی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: شیعه هراسی، ایران هراسی، رژیم صهیونیستی، امنیت
|
  • Javad Haghgou* Page 7
    Iran’s nuclear dispute with west and its various dimensions have turned to be the most fundamental political topic of the Islamic Republic of Iran during recent years and it has affected Iranian national interests in different aspects. In this regard, the way the US, as an international hegemonic system, has approached this problem is of great importance. Accordingly, simultaneous to commence of proposing Iran’s nuclear case in international communities, creation of crisis was put on the agenda by the US government. Investigating why and how this crisis is crated is the main question of this paper. To provide an answer for this question, while the most strategic economic and political interest of the US from Iran nuclear crisis in the Western Asia is investigated, we also have scrutinized the fundamental role of the American media in creating and then continuing the Iranian nuclear dispute.
    Keywords: Iran Nuclear Crisis, Media Diplomacy, Voice of America, Iranophobia, Shiite Phobia, Islamophobia, West of Asia
  • Farhad Parvane*, Isa Ebrahim Zadeh, Dariush Nazari Page 29
    Textbooks are the most important tools of educational system to create revolutionary identity in the students’ mind. To curriculum planners, the textbooks on “History” are considered as one of the significant tools to achieve this goal. The main point of the study has been answering the question that how much the revolutionary identity factors have been considered in the history textbooks in the fields of Basic Sciences in high schools from 1978 to 2009. For this purpose, 9 textbook titles were selected and analyzed. The results indicated that the factors and concepts related to Revolutionary identity were highly taken into account in the understudy textbooks.
    Keywords: History Textbooks, Revolutionary Identity, Content Analysis
  • Fariba Shaygan*, Mitra Masigol Page 43
    Main hypothesis of the paper has been considered as: during the last two decades before Islamic Revolution, religious current overcame other groups by spreading Shi`ite political culture. The method of the study has been documentary and based on valid sources. It has been concluded that Shi`ite political culture with regard to its comprehensive ideas prepared a suitable situation for various attitudes in the field and led to three attitudes of seclusion, conciliation and protest among Shi`ites. In the essence of Shi`ite culture, however, opposing cruel governments has always overcome other elements and during the two decades relying on religious scholars, leadership of Imam Khomeini, ideological and comprehensive interconnection as well as weakness and disability of competitors overcame other currents and leading the nation`s struggles against Pahlavi kingdom give birth to the most important Islamic contemporary movement.
    Keywords: Islamic Revolution, Political Culture, Politico, Cultural Currents, Shiite Political Culture, Islamic thought, Leadership of Islamic Revolution
  • Mohammadjafar Javadi Arjmand *, Hossein Delbar Page 61
    An overview gives us a three-layered discussion about the ratio of parties and consistency of the political approaches and attitudes in Iran including the approach of upstream documents and laws, the approach of political activists, and the scientific approach. From a hypothetical perspective, the result of reflection of such ratio has led to formation of different attitudes. Related to the findings of the study, by recognizing the approaches in three levels and reviewing the related literature, along with formulation of conceptual framework, through an analytic perspective, the paper shows that there is a significant correlation between the ratio of parties and political inconsistency. Also, the paper reveals that how much theoretical relation exists between the related literature and political consistency and inconsistency indices of David Sanders. Accordingly, two hypotheses are proposed stating that the parties having competency and essential qualifications will promote security and consistency while due to anomalies caused by specific political actions of the parties and civil institutes will be threat to security and consistency.
    Keywords: Political Consistency, Inconsistency, Security, Parties
  • Aliakbar Jafari*, Malihe Nikravesh Rostami Page 81
    The victory of the Islamic Revolution in Iran has been the ground work of great developments among the Muslims around the world from which many political systems such as Iraq have received impacts. Applying the distribution theory, the paper is an attempt to answer this question that what effects the Islamic Revolution of Iran has had on Iraq and how much and in what form the distribution process of the Islamic Revolution was on this country. The results of the study indicate that the Islamic Revolution of Iran has had a significant influence on Iraq especially on its Shiites and the factors such as Shiites Self-awareness, the revival of religious identity, attempt to gain the Shiites’ political rights, improvement of political conditions, etc. are among the effects of the Islamic republic on Iraq.
    Keywords: Pattern of Exporting Revolution, Reflection, Distribution Theory, West of Asia, the Islamic Republic of Iran, Iraq, Shiites
  • Mjid Tavasoli Roknabadi *, Seyyed Abbas Hosseini Davarani Page 103
    “Transboundary Development” is among the features of great revolutions that is considered as a guarantee of being universal by their revolutionists. This feature of revolution has been conceptualized under the title of “Export of Revolution” in the political sociology literature which is also in company with expressions such as “reflection of revolution”, “dissemination of revolution” and “effect of revolution”. A comprehensive pattern from various works published in different languages in this field cannot be realized to describe and explain “the distribution of the revolutions”; therefore, through an etymology perspective on the lexicon of this field, the authors are in search of proposing a pattern to understand the transboubdary developments of revolutions. This paper has been organized by revolving around the question that what model of development and dissemination of revolutions can be designed so that in addition to having clear preliminaries, processes, components and types of disseminations, a frameworks for correspondence of revolutions can be provided.
    Keywords: Dissemination of Revolution, Export of Revolution, Reflection of Revolution, Influence of Revolution, General Pattern, Comparative Framework
  • Ghasem Barazandeh Sefidan Atigh*, Mohammadreza Karimi Vala Page 125
    The legitimacy of political systems has been one of the most fundamental and disputed subjects of political philosophy among the experts. Adopting an analytic-documentary method, the paper is an illustration on legitimacy of theocracy in the “monotheistic thought” of Imam Khomeini who establishes his epistemic geometry and practical and scientific tradition by receiving inspiration form the principle of monotheism and in accordance with the verses of the holy Quran, and for him, the rights of legislating and ruling are exclusively possessed by the almighty God so that no one can rule the people without referring to permit and command of God and all political systems lacking this support will be considered to be tyrant and illegitimate; though, from this perspective, the opportunity of exerting power for every legitimate governing system is realized only through selection and will of people.
    Keywords: Legitimacy, Ownership, Lordship of God, Absolute Guardianship, Sovereignty, Monotheistic Thought, Imam Khomeini
  • Hossein Zahmatkesh *, Hadi Masoumi Zare Page 147
    Developments and events during recent years in western Asia and northern Africa have been associated with a wide range of sometimes contradictory consequences through which the future of the western Asia has undergone profound political and security turbulences. Meanwhile, the extensive and violent activities of the Salafi Jihadist movements have brought about a type of anarchy and chaos in the region. Naturally, the anti-security action of these movements can encounter the general security of the Islamic Republic of Iran –which is the gateway to Arabic language countries of West Asia− with serious challenges. In a general overview, problems such as reducing political discourse of the “oppressive-imperialistic” combat of the Islamic Republic to Shiite-Sunni inter-religious quarreling, possible geographical severance of the axis called resistance, geographical disintegration of the countries of this region based on linguistic, racial, and religious foundations, the risk of propagation of extremism and religious quarreling in the region, weakening or even collapsing both regional allies of Iran i.e. Iraq and Syria, physical nearness of Jihadists to Iran’s geographical territories and finally direct threats against Iran’s economic purposes in West Asia are among the most important risks and challenges facing general security of the Islamic Republic arising from Jihadist Salafism mobility in the Western Asia.
    Keywords: Jihadist Salafism, Mobility, General Security, Iran, Iraq, Syria
  • Farhad Rahbar *, Hasan Hossein Zadeh Page 167
    Superiority, excellence and enjoyment from sciences in Islamic theology have been considered as right and duty of the Muslims. According to the statement of the supreme leader of the republic, the main purpose of Iran’s scientific movement is changing this country to a scientific and technological authority around the world. Applying a descriptive-survey research with a mixed method of library and field studies, this study is an attempt to investigate the relation between power, scientific authority and technology in the world with providing national security. According to testing the statistical hypothesis which was taken from the questionnaire data, it was concluded that achievement of the Islamic Republic of Iran to scientific power and scientific and technological authority in the world, as it is explained in this paper, is effective in providing national security.
    Keywords: Scientific, Technological Authority, Science Production, Power, Scientific Power, National Security
  • Jalil Dara *, Mahmood Babaie Page 189
    In order to investigate the ways of lobbying of countries to reach their specific purposes within the domain of foreign policy, it is necessary to take different dimensions into account. In addition to hardware actions, the software ones such as psychological influence on a society and guidance of its public opinions through appealing to media and propaganda can seriously increase the influence of some countries in other countries’ affairs. Along with adopting different hardware strategies for maintaining the security of its allies especially the Zionist Regime in the Western Asia, the US applies soft effective methods including psychological propaganda as a tool with a high penetration rate. Within the present paper, two “Shiite Phobia” and “Iranophobia” phenomena are investigated which are used as two soft methods of power used by the US to maintain the interests of the Zionist Regime.
    Keywords: Shiite Phobia, Iranophobia, Zionist Regime, Security