فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 45 (تابستان 1395)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 45 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا سمیعی اصفهانی*، سارا اکبری صفحه 7
    دو انقلاب اسلامی ایران (1979) و مصر (2011) ازجمله انقلاب های مهم و تاثیرگذار در منطقه غرب آسیا و نیز جهان بوده اند که مورد توجه جدی نظریه پردازان انقلاب قرار گرفته اند. پرسش اصلی نوشتار حاضر این است که ایدئولوژی چه نقش و جایگاهی در جریان انقلاب و به ویژه تحولات پس از فروپاشی رژیم های پیشین در این دو کشور داشته است؟ پژوهش با بهره گیری از دیدگاه نظریه پردازان نسل چهارم انقلاب به ویژه جان فوران و جک گلدستون می کوشد پیامدهای این دو انقلاب را در دو حوزه داخلی و خارجی مورد بررسی و مقایسه قرار دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد که انقلاب اسلامی ایران، به دلیل برخورداری از ایدئولوژی منسجم اسلام انقلابی ملهم از فرهنگ سیاسی مذهب تشیع و در سایه رهبری فرهمند امام خمینی+ نقشی اساسی در ایجاد وضعیت انقلابی، سقوط نظام پهلوی، استقرار و تثبیت نظام نوپای جمهوری اسلامی در ایران داشته است. درحالی که انقلابیون مصر از چنین پشتوانه فکری ایدئولوژیکی منسجمی برخوردار نبودند.
    کلیدواژگان: انقلاب، ایران، مصر، ایدئولوژی انقلابی، اخوان المسلمین، تحولات پساانقلابی
  • محمدقلی میناوندچال*، اردشیر زابلی زاده، محمد کهنسال چایجان صفحه 29
    هدف اساسی این مقاله، فهم و تبیین چگونگی بازنمایی«سیره سیاسی امام خمینی(ره)» در رسانه ملی از طریق مطالعه موردی مستند تلویزیونی «شاخص» است. سوال اصلی مقاله این است که در مستند تلویزیونی شاخص برای بازنمایی سیره سیاسی حضرت امام (ره) از چه نشانه هایی استفاده شده است؟ برای نیل به این مقصود، مفهوم و نظریه بازنمایی به عنوان چارچوب نظری پژوهش مورد استفاده قرار گرفته و در ادامه به مفهوم شناسی سیره در صدر اسلام پرداخته شده است. سپس مفاهیم نظری مربوطه همچون «سیره» و «سیره سیاسی» و «نشانه» تعریف شده است. در روش شناسی تحقیق، از الگوی روایی رمزگان پنجگانه «رولان بارت» استفاده می شود. مقوله های مورد نیاز برای بررسی صحنه های انتخابی و پاسخ به سوالات تحقیق، از این الگو استخراج شده و مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، مستند شاخص، سیره، نشانه شناسی، خط امام (ره)، بازنمایی، پنج رمزگان بارت
  • سید یحیی علوی* صفحه 51
    شناخت ماهیت و تحولات تحریم ها که به تعبیر مقام معظم رهبری در چند سال اخیر (دوره ریاست جمهوری اوباما) به جنگ تمام عیار اقتصادی تبدیل شده است، برای طراحی راهبردهای اقتصادی و سیاسی لازم جهت مقابله و یا حذف تحریم ها، امری ضروری است. بررسی روند و ساختار تحریم های ایران در دوره اوباما نشان می دهد، تحریم ها از نظر نوع، بخش اقتصادی هدف، مکانیزم اجرا و شدت دچار تحول شده است که هدف از آن، افزایش فشار بر مردم ایران است تا از طریق نارضایتی عمومی، ساختارهای حکومت ایران به چالش کشیده شود. مهمترین علت این تحول، وقوع فتنه 88 و مثبت شدن نگاه سیاستمداران آمریکا به راهبرد فروپاشی از درون برای ایران است. البته در کنار این عامل، افزایش قدرت منطقه ای ایران با توجه به شکست مکرر اسرائیل از جریان مقاومت، تحولات بازار جهانی نفت و شکست تحریم های هدفمند نیز سهم مجزایی در این موضوع داشته اند. در این راستا لازم است رفع نقاط ضعف اقتصادی کشور به خصوص در بخش وابستگی به نفت به عنوان مهمترین راهبرد بلندمدت جهت خلاصی از تحریم ها در دستور کار دولت و ملت ایران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تحریم اقتصادی، تحریم یک جانبه، آمریکا، ایران، اوباما
  • رهبر طالعی حور*، علی امیدی، محمدعلی بصیری صفحه 71
    الگوهای رفتاری و ساماندهی آنها به عنوان پارامترهای شکل دهنده پدیده نظم سیاسی، از متغیرهای مهم در سیستم به عنوان چارچوب کارکردی روابط بین الملل محسوب می شود. در این میان، الگوی رفتاری حاکم در روابط بین آمریکا و ایران در طول حدود چهار دهه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مبتنی بر الگوی تعارض بوده است که در این مقاله، تلاش می شود مولفه های اصلی شکل گیری چنین الگویی تبیین شود. این مقاله مبتنی بر روش توصیفی، تبیینی، تحلیلی درصدد تبیین و پاسخ به این سوال است که «چه عوامل ملی، منطقه ای و بین المللی در واگرایی روابط ایران و آمریکا تاثیرگذار هستند؟» نتایج تحقیق نشانگر آن است که تعارضات ایدئولوژیک بین دو کشور، نگرش های مردمان هر دو کشور نسبت به یکدیگر و مسائل مهمی همچون انرژی هسته ای، حقوق بشر، مبارزه با تروریسم و صلح خاورمیانه به عنوان عوامل ملی، منطقه ای و بین المللی در تعارض روابط بین دو کشور بیشترین نقش را دارند.
    کلیدواژگان: ایران، آمریکا، انرژی هسته ای، حقوق بشر، مبارزه با تروریسم، صلح خاورمیانه
  • حسین مسعودنیا*، نصیبه عبدی پور، پرویز جمشیدی مهر صفحه 91
    با خیزش بیداری اسلامی در مصر و سقوط رژیم مبارک، بسیاری از تحلیل گران، به قدرت رسیدن محمد مرسی را فصل تازه ای در ساختار داخلی و خارجی این کشور می دانستند؛ اما دیری نپایید که همگان شاهد سقوط حکومت مرسی با کودتای نظامیان بودند. در این میان رهبر معظم انقلاب در سخنرانی های متعددی به جنبه های مختلف جنبش های مردمی تحت عنوان بیداری اسلامی پرداختند. این مقاله بر آن است تا به واکاوی علل ناکامی دولت مرسی از منظر رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران بپردازد. معظم له در نخستین همایش بیداری اسلامی، درخصوص علل تکوین، رشد و آسیب شناسی جنبش های اسلامی اخیر منطقه غرب آسیا، مطالبی بیان فرمودند که در این مقاله به آن پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: دولت مرسی، مصر، رهبر معظم انقلاب، بیداری اسلامی، انقلاب
  • احمد رهدار *، محمد رهدار صفحه 109
    حقوق بشر در جهان امروز، بیش از آنکه یک آرزو و خواست حقوقی باشد، ابزاری سیاسی برای فشار غربی ها بر جهان غیرغربی می باشد. به رغم این، می توان با رویکردی علمی، «منشور جهانی حقوق بشر» را به عنوان عالی ترین سند حقوقی با متون و آموزه های حقوقی مخالف با آن مورد بررسی تطبیقی قرار داد. این نوشتار درصدد است تا با بررسی تطبیقی مبانی حقوق بشر در اسلام و غرب، کاستی های منشور جهانی حقوق بشر و برتری های حقوق اسلامی را بیان کند. در بررسی انجام گرفته، برتری حقوق بشر اسلامی بر حقوق بشر غربی در حیثیات متعددی ازجمله: منشا، متعلق، رابطه با اخلاق، رابطه با فطرت، زیرساخت های فاعلی، ابزار سنجش و... تبیین شده است. لازم به ذکر است که آن بخش از حقوق بشر غربی ازجمله مباحث مربوط به «نسل سوم حقوق بشر» که هنوز در منشور جهانی حقوق بشر وارد نشده، مورد بررسی این نوشتار نبوده است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، منشور جهاني حقوق بشر، نظام حقوقي غربي و نظام حقوقي اسلامي
  • محمدرضا دهشیری*، زهرا بهرامی صفحه 133
    وقوع انقلاب اسلامی در ایران علاوه بر ایجاد تغییر در اصول و ارزش های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی حاکم بر جامعه و ارائه تعریف جدیدی از هویت، اصول و هنجارهای حاکم بر سیاست گذاری ها را نیز تغییر داد. تقابل با «دیگر» جدیدی به نام صهیونیسم از زمان پیروزی انقلاب اسلامی آغاز گشته و در طول زمان، بی تاثیر از تحول در مفهوم و کارکرد قدرت از قدرت سخت به قدرت نرم و سپس تغییر شکل از آن به قدرت هوشمند ، نبوده است. لذا جمهوری اسلامی ایران عرصه های تقابل خود با رژیم صهیونیستی را به تقابل هوشمند و به صورت ترکیب قدرت نرم افزاری و سخت افزاری تغییر داده است. در این پژوهش عرصه های تقابل هوشمند انقلاب اسلامی با رژیم صهیونیستی مورد واکاوی قرار می گیرد و به این امر منتج می شود که تقابل سخت افزاری و نرم افزاری جمهوری اسلامی ایران با رژیم صهیونیستی موجب تهدید امنیت هستی شناختی و وجودی اسرائیل گشته است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، قدرت هوشمند، تقابل نرم افزاری، تقابل سخت افزاری، تهدید هستی شناختی، رژیم صهیونیستی
  • محمدحسین جمشیدی*، کوثر طوسی، احمد سلطانی نژاد صفحه 149
    این پژوهش با هدف بررسی جهاد در اندیشه امامیه سعی دارد به این پرسش پاسخ دهد که جهاد در اندیشه شیعه امامیه چگونه تبیین و مفهوم بندی می شود و آیا با خشونت گرایی و تروریسم برابر است؟ فرضیه این است که در نگرش امامیه، جهاد اقدامی است برای دفع ظلم و تجاوز و یا رفع فتنه که با اقدامات تروریستی، در تضاد کامل قرار دارد. در جهت بررسی فرضیه، ابتدا به ارائه چارچوبی مفهومی از هستی شناسی روابط بین الملل در اندیشه شیعی و سپس به جهاد اسلامی با توجه به بنیان معرفتی مکتب امامیه، پرداخته ایم. برای این منظور از رویکرد توصیفی تحلیلی استفاده شده و با توجه به موضوع، در گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای بهره گرفته ایم. یافته های پژوهش نشان می دهد که امامیه با تعریف جهاد و انواع آن و بیان شروط متفاوت برای وجوب هرکدام، جهاد را وسیله و ابزاری برای رفع تجاوز، فتنه، فساد و ستم و ایجاد صلح و روابط مسالمت آمیز دانسته است.
    کلیدواژگان: شیعه امامیه، جهاد اسلامی، دعوت، روابط بین الملل
  • شهروز ابراهیمی*، سیدعلی مجیدی نژاد صفحه 169
    توافق نامه مشارکت استراتژیک آمریکا- افغانستان یک پیمان راهبردی است که به منظور استقرار امنیت، ثبات و بهبود وضعیت اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و فرهنگی در افغانستان، به امضا رسید. با توجه به روابطه خصمانه آمریکا و ایران و همجواری ایران با افغانستان، این توافق نامه استراتژیک تهدیداتی را متوجه امنیت ملی ایران خواهد کرد. اما پرسش اصلی این است که این توافق نامه استراتژیک که باعث حضور بلند مدت آمریکا در افغانستان و مزرهای ایران می شود چه تهدیداتی علیه امنیت ملی ایران خواهد داشت؟ در پاسخ به این سوال این فرضیه مورد آزمون قرار گرفته است که تهدیدات ناشی از این توافق نامه در سطوح مختلف سیاسی، امنیتی نظامی، اقتصادی، اجتماعی خواهد بود. روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی و با استفاده از فیش برداری کتابخانه ای می باشد.
    کلیدواژگان: توافق نامه مشارکت استراتژیک آمریکا، افغانستان، امنیت، امنیت ملی، تهدیدات امنیتی، مکتب کپنهاگ
  • سید مهدی شریفی*، نفیسه انصاری، مینا اسدالله زاده صفحه 189
    انقلاب اسلامی ایران با بهره از جوهره انقلابی مکتب تشیع، مدلی از ساختار حکومتی اسلام بر مدار اسلام سیاسی را در دنیا ترسیم می کند که برای نظام جهانی سلطه، پرچالش ارزیابی می شود. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی گفتمان ایران هراسی در شبکه CNN انجام گرفته است. نویسندگان در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل انتقادی گفتمان ون دایک، به مطالعه گفتمان مجری برنامه گفتگوی خبری GPS در سال 2013 و در دو مقوله متن و بافتار اجتماعی پرداخته اند. مقوله متن در سه سطح معنا، سبک و استدلال و مقوله بافتار در دو سطح میزان دسترسی و مشارکت کنندگان مورد مطالعه قرار گرفته اند. نتایج به دست آمده، سوگیرانه بودن گفتمان فرید زکریا را در پرداختن به مسائل ایران نشان می دهد.
    کلیدواژگان: رسانه، بازنمایی، ایدئولوژی، ایران هراسی، تحلیل گفتمان انتقادی
|
  • Alireza Samii Esfahani*, Sara Akbari Page 7
    Two Islamic Revolutions of Iran (1979) and Egypt (2011) have been among the important and influential revolutions in the West Asia and the world being seriously taken into account by Revolution theorists. Here, the main question is that what the role and position of ideology has been in the course of revolution especially in the developments after collapse of the former regimes in these two countries. Enjoying the viewpoints of the fourth generation of revolution theorists particularly John Foran and Jack Gladstone, the paper is an attempt to investigate and compare these two revolutions in both domestic and foreign aspects. The findings of the research show that because of enjoying the coherent ideology of revolutionary Islam inspired from the political culture of Shia and under the auspices of Imam Khomeini’s charismatic leadership, the Islamic Republic of Iran has played a fundamental role in creation of revolutionary situation, fall of Pahlavi Regime, and establishment and stabilization of the fledgling Islamic Republic Regime of Iran while the Egyptian revolutionists did not enjoy such kind of coherent intellectual-ideological support.
    Keywords: Revolution, Iran, Egypt, Revolutionary Ideology, Akhavan Al Moslemin, Post, revolutionary Developments
  • Mohammadqoli Minavandchal*, Ardeshir Zabolizadeh, Mohammad Kohansal Chayjan Page 29
    The main purpose of the paper is to understand and explain the how of representing Imam Khomeini`s manner of political life through a case study of the TV documentary shakhes, index. The main question of the paper follows as: what signs have been used in this documentary to represent Imam Khomeini`s political life? To attain purpose, meaning and theory of representation have been used as framework of the study and, following it, a terminology of the word sirah, manner of life, as was understood at the beginning of Islam, has been given. Then the terms related to the study including manner of life, political manner of life and sign have been defined. In the methodology of study, Roland Barthes` model of validity has been used. Categories needed to survey selected scenes and to answer the questions of the study have been extracted from this model and used.
    Keywords: Imam Khomeini, Shakhes Documentary, Sireh, Semiotics, Imam Line, Representation, Barthe's Five Codes
  • Seyyed Yahya Alavi* Page 51
    Attaining knowledge of nature and changes of sanctions, referred to by the great leader as a full economic war, is necessary for planning political and economic strategies against sanctions. Studying the way and structure of Obama`s sanctions, one understands that a different return has been formed in sanctions with regard to their form, economic part of the goal, the way of execution and intensity aiming at increasing pressure on Iranians to cause them to become unsatisfied and act against Iran`s Government. The main agent in the field for USA lies in the event of 1388 due to which the enemy hope to make IRI defeated from inside. Needless to say, along with the agent the increase of IRI area`s power and frequent defeats of Israel regime facing the resistant current, the changes in world oil market and defeat of purposed sanctions may be known as effectual in the field. Such being the case, opposing economic weaknesses, specially its being dependent on oil, should be centered on as the most effectual strategy to oppose the sanctions.
    Keywords: Economic Sanctions, One-Sided Sanction. USA, Iran, Obama
  • Rahbar Talei Hur*, Ali Omidi, Mohammadali Basiri Page 71
    Behavioral models and regulating them as parameters forming political order have been regarded as an applicable frame for international relations. Among them, that ruling on the relations between IRI and USA during about four decades after establishing IRI has been based on the model of opposition. In the paper, it is intended to explain main components in such model. The question of the paper follows as: which national, regional and international agents have caused such oppositions between them? The method of study is a descriptive, explanatory and analytic one. As is concluded, ideological disagreements between these countries, their people`s mutual views to one another and such important problems as atomic energy, human rights, fighting against terrorism and middle east`s peace as national, regional and international agents have caused such opposite relations between them.
    Keywords: Iran, USA, Atomic Energy, Human Law, Fighting against Terrorism, Middle East Peace
  • Hosein Masoudnia*, Nasibeh Abdipour, Parviz Jamshidimehr Page 91
    With the rising of Islamic movement in Egypt and falling of Mobarak Regime, many analysts viewed Mohammad Morsi`s attaining power as a new period in Egyptian national and international structure. Yet, in a short time, Morsi`s regime fell with a military coup. Meanwhile, the high leader of IRI proposed different dimensions of public movements as Islamic awakening. The paper has intended to study Morsi`s falling with regard to the high leader`s view. The great leader has viewed in deferent fields of rising, growth and pathology of the movements in the west of Asia. His speeches has been focused on in this paper.
    Keywords: Morsi's Government, Egypt, The Great Leader of IRI. Islamic Awakening, Revolution
  • Ahmad Rahdar*, Mohammad Rahdar Page 109
    Today, human rights instead of being a law hope and desire has been a political instrument for western powers against others. Disregarding the fact, we may compare The International Bill of Human Rights, as the highest law document, with other law teachings and texts in a scientific approach. The paper has intended to study the bill with Islamic human rights to make some failures of the bill and some strengths of Islamic teachings clear. As is made clear in the paper, the strengths of Islamic teachings lie in various areas including origin, object, moral state, natural state, agent foundations, instrument for measurement. It should be stated that some part of western human rights not included in the bill like that relating to the third generation of human rights has not been considered in this study.
    Keywords: Human Rights, The International Bill of Human Rights, West System of Law, Islamic System of Law
  • Mohammadreza Dehshiri*, Zahra Bahrami Page 133
    Rising of IRI in Iran, in addition to changing political, cultural and social principles and values ruling society and giving a new definition of identity, changed the principles and norms of policy-making. Confronting a new other called Zionism has begun since the forming of IRI and during the time, has not been of no effect of changing in the meaning and using of power from hard to soft and, finally, to smart power. As is clear, IRI has altered its grounds of confrontation with Zionist regime to a smart state and a combined form of hard and soft. In the paper, the grounds for IRI`s smart confrontation against Zionist regime has been studied and it is concluded that IRI`s hard and soft confrontation against Zionist regime has put Israel`s ontological immunity opposed to threat.
    Keywords: IRI, Smart Power, Hardware Confrontation, Software Confrontation, Ontological Threat, Zionist Regime
  • Mohammadhosein Jamshidi*, Kowsar Tusi, Ahmad Soltaninejad Page 149
    The study, aiming at surveying Imamiyah view on jihad, tries to answer the question: how is jihad explained in Imamiyah view and does it differ from terrorism or not? The hypothesis follows as: for Imami Shiite, jihad is regarded as a measure to repel oppression and sedition; it is, therefore, fully contrary to terrorism. For examining the hypothesis, a conceptual frame of the ontology of international relations in Shiite view has been given and then a fundamental picture of Imami`s view on Jihad presented. For the purpose, the analytical descriptive method and for gathering information the library-based method has been used. As is shown, Imamiyah defining jihad and its types and deciding its conditions for each type`s being necessity, has viewed jihad as a way against oppression and sedition and for establishing peace and humanistic relations.
    Keywords: Imami Shiite, Islamic Jihad, Invitation, International Relations
  • Shahrooz Ebrahimi*, Seyyed Ali Majidinejad Page 169
    USA and Afghanistan`s Treaty of Strategic Partnership was signified to establish security, stability and improve political, social and cultural conditions in Afghanistan. Regarding hostile relations of USA and IRI, the treaty would bear some threats against IRI`s national security. However, main question in the field consists in: what threats would this strategic treaty being followed by a long time presence of USA in Afghanistan and IRI`s boundaries bear against IRI`s national security? The study, using analytical descriptive and library-based method, has founded that the treaty would be of threats in different political, military-security, economic and social levels.
    Keywords: USA, Afghanistan's Treaty of Strategic Partnership, Security, National Security, Security Threats, Copenhagen School
  • Seyed Mehdi Sharifi*, Nafiseh Ansari, Mina Asadollahzadeh Page 189
    Enjoying the revolutionary essence of Shiite school, the Islamic Republic of Iran creates a model from structure of Islamic government revolving around the core of political Islam which is considered to be challenging for the global system of domination. This study aims at evaluating the discourse of Iranophobia in CNN channel. Using Van Dyke’s critical discourse analysis method, the authors have dealt with studying the discourse of the presenter of GPS News Talk on 2013 in two categories of text and social context. The category of text was investigated in three levels of meaning, style and deduction while the category of context was studies in two levels of availability rate and participants. The results indicate that Fareed Zakaria’s discourse in regard to dealing with Iran’s problems is biased.
    Keywords: Media, Representation, Ideology, Iranophobia, Critical Discourse Analysis