فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 47 (زمستان 1395)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 47 (زمستان 1395)

  • 224 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/11/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حمزه صمدی میارکلایی، حسین صمدی میارکلایی صفحه 7
    پیروزی انقلاب اسلامی، سرآغاز یک نهضت ضداستکباری در دنیا بوده است. انقلابی که در بینابین جنگ سرد پس از جنگ جهانی دوم، میان ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی [سابق]، ضمن بازگشت به دین و مبانی اسلام ناب محمدی، زمینه های «تمدن سازی نوین اسلامی» را فراهم آورده است. انقلاب اسلامی به عنوان فرهنگی ترین انقلاب اجتماعی دنیا، تحولات عمیقی را در عرصه های نظری، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، در ملت های مسلمان و غیرمسلمان ایجاد کرد و با درون مایه عقلی، فلسفی، معنوی، اجتهادی و نوآورانه، اصول اسلام ناب را در کلیه امور فردی و اجتماعی زندگی انسان به کار گرفته است. در این مقاله تلاش شده است تا با استفاده از استعاره «هندسه فراکتال» به تشریح چگونگی نقش رهبری انقلاب اسلامی در ایجاد و اثرگذاری بر انقلاب های نوین دنیا، و ارائه «الگوی رهبری فراکتال های انقلاب اسلامی»، در مسیر ایجاد «تمدن نوین اسلامی» پرداخته شود.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، صدور انقلاب، هندسه فراکتال، انقلاب های فراکتال دنیا، تمدن نوین اسلامی
  • محمداسماعیل نباتیان صفحه 31
    امروزه از چالش ها و دشواره های مبتلابه کشورهای اسلامی، مسئله امنیت و به طور خاص، امنیت سیاسی است. حال این سوال مطرح است که آیا گزاره های فقهی، ظرفیت تبیین و تولید امنیت سیاسی و زمینه سازی برای ارائه الگوی امنیتی را داراست؟ در این راستا می توان گفت فقه شیعه، توجه ویژه ای به امنیت نظام اسلامی و به طور خاص امنیت سیاسی آن دارد. مدعای مقاله این است که در ابواب مختلف فقه، گزاره های فقهی متعددی ناظر بر عوامل و ضوابط تولید و تامین امنیت سیاسی نظام اسلامی و نیز تهدیدات و وجوب مقابله با آن وجود دارند. جهت اثبات مدعای یادشده، با تمسک به روش استنباطی و استنادی، به تتبع و استخراج گزاره های فقهی ناظر بر امنیت سیاسی در آثار فقهی متقدم و متاخر و معاصر شیعه با محوریت جواهرالکلام پرداخته و با استمداد از یک الگوی نظری تلفیقی متشکل از نظریه امنیت باری بوزان، مصالح خمسه (متخذ از فقه) و نظریه دلالت ها (متخذ از اصول فقه) به بررسی و تحلیل امنیت سیاسی در نظام اسلامی از منظر فقه پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: امنیت، فقه، مصالح خمسه، امنیت سیاسی
  • سید محمد موسوی دهموردی، مجتبی غفوری، مصطفی ملکوتیان صفحه 49
    استفان والت معتقد است که دولت ها نه از قدرتمندترین دشمنان، بلکه از تهدیدآمیزترین آنها می ترسند و در مقابل آنها دست به موازنه می زنند. به اعتقاد وی احساس تهدید، خود تابعی از چهار عامل قدرت متراکم کشور یا عامل تهدیدزا، توانایی تهاجمی و نیات تهاجمی آن و مجاورت و نزدیکی جغرافیایی منبع تهدید است. بنابراین به دلیل وجود چهار شاخص تهدیدزا، ایران تحولات در حال وقوع در سوریه را تهدیدی علیه امنیت خود قلمداد کرده و به صورت مستقیم و غیرمستقیم، وارد این بحران منطقه ای شده و در راستای منافع ملی و امنیت ملی و منطقه ای خود، از دولت حاکم بر سوریه حمایت می کند. اما بدون تردید، تنها دلیل ورود ایران به تحولات سوریه، مسائل مطرح شده از زاویه دید والت نیست؛ بلکه یکی از دلایل اصلی این مسئله مباحث مرتبط با محور مقاومت و لزوم نقش آفرینی ایران در راستای آرمان های نظام جمهوری اسلامی ایران و حفظ و تقویت متحدینش در سطح منطقه است.
    کلیدواژگان: موازنه تهدید، استفان والت، جمهوری اسلامی ایران، بحران سوریه
  • احسان کرمی چمه، احمد عابدی، سیامک باقری صفحه 69
    تلاش برای توجیه حق حاکمیت بر اساس خواست مردم، سابقه ای طولانی به قدمت تاریخ اندیشه سیاسی دارد. آموزه مالکیت مشاع با طرد نظریه الهی مشروعیت و نظریه قرارداد اجتماعی، بر آن است تا حق اعمال اقتدار را از نظر دینی موجه سازد و به عنوان مبنای حاکمیت در عصر غیبت مطرح شود. حال مسئله این است که آیا در عصر حاضر مالکیت مشاع به عنوان نظریه سیاسی می تواند مبنای نظام سیاسی اسلامی باشد؟ فرضیه این است که حکومت مبتنی بر مالکیت شخصی مشاع، برآمده از حکمت عملی نیست و در ساخت این نظریه بر آموزه های وحیانی تکیه نشده و تکیه تماما بر آموزه های عرفی است. بنابراین ضعف نظریه مالکیت مشاع با توجه به اشکالاتی که تئوری دارد با روش تبیینی و تحلیلی ثابت می شود. ازاین رو با رد نظریه مالکیت مشاع نه تنها حکومت در اسلام نفی نمی شود، بلکه به وجود حکومت و آن هم به لزوم حکومت دینی منتج می شود.
    کلیدواژگان: مالکیت مشاع، نظام سیاسی اسلام، حائری یزدی
  • علی یعقوبی صفحه 87
    فرضیه کلی مقاله این است که خوانش فرهنگی فوکو در خصوص انقلاب اسلامی، ریشه در دستگاه نظری او دارد. جنبش انقلابی مردم ایران، در بعد نظری توجه متفکران، فیلسوفان، جامعه شناسان و... را به خود معطوف نموده و تئوری ها و پارادایم های زیادی بواسطه حرکت مردمی ایران، تعدیل شدند. در میان تئوری های مزبور، خوانش فرهنگی میشل فوکو به حاشیه رانی تبیین اقتصادی و برجسته سازی تبیین فرهنگی می پردازد. برساخت فرهنگی فوکو درخصوص انقلاب اسلامی، ریشه در نظریه گفتمان قدرت و مدرنیته وی دارد. از منظر فوکو، در انقلاب ایران صف آرایی و رویارویی چهره سخت افزاری قدرت در مقابل چهره نرم افزاری قدرت وجود دارد و اولین انقلاب پست مدرن در قرن بیستم و یکی از مخالف خوانی های عظیم در این قرن محسوب می شود. «نو بودن» و «منحصر بفرد بودن» حرکت انقلابی مردم ایران، فوکو را به شدت مجذوب و شیفته خود نموده است. این مقاله، از طریق روش اسنادی مبتنی بر تحلیل محتوای کیفی و پس از واکاوی نظری، ابعاد و زوایای گوناگون تحلیل فوکو از انقلاب اسلامی را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: میشل فوکو، خوانش فرهنگی، تحلیل گفتمان، انقلاب اسلامی
  • محمدتقی سبزه ای صفحه 107
    موضوع مقاله حاضر تحلیل جامعه شناسانه پیامدهای سیاسی انقلاب اسلامی است که با روش مطالعه کتابخانه ای تهیه شده و مستند به حوادث و رویدادهای انقلاب، داده ها و آمارهای معتبر تجربی است. چارچوب نظری مقاله بر نظریه های صاحب نظران برجسته کلاسیک و معاصر انقلاب های اجتماعی استوار است.
    این مطالعه دستاوردهای انقلاب اسلامی را از بعد سیاسی بر اساس شاخص های دولت سازی، مشارکت سیاسی، صدور انقلاب، خشونت، احزاب سیاسی و مطبوعات تحلیل می کند. بر اساس این مطالعه، نتایج سیاسی انقلاب اسلامی عبارتند از: تاسیس دولتی با شاخص های ایرانی اسلامی، افزایش مشارکت سیاسی، تکثر احزاب سیاسی، رشد مطبوعات، صدور انقلاب اسلامی، ایجاد مبانی مشروعیت سه گانه (فرهمندی، دین و قانون)، جنگ و هم گرایی جهانی.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، پیامدهای سیاسی، مشارکت سیاسی، جنگ، صدور انقلاب
  • مسعود اخوان کاظمی، گلناز نریمانی، سید شمس الدین صادقی صفحه 125
    در این مقاله تلاش می شود ضمن ارائه تحلیلی از روابط رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی، به این سوال پاسخ داده شود که آیا با توجه به اختلافات عمیق میان آنها و همچنین تضاد ایدئولوژیک دو کشور با هم، امکان تعمیق و گسترش روابط بین آنها وجود دارد؟ مقاله حاضر با بهره گیری از تئوری توازن تهدید استفان والت به عنوان چارچوب نظری، فرضیه اتحاد استراتژیکی دو کشور عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی را به ویژه در تقابل با ایران به آزمون می گذارد و نتیجه می گیرد که با توجه به گسترش قدرت و نفوذ ایران در منطقه غرب آسیا، دو کشور مذکور ضمن احساس تهدید مشترک از این واقعیت و با اتخاذ یک سیاست عملگرایانه، به نزدیکی هرچه بیشتر به یکدیگر و تعمیق روابط دوجانبه اقدام نموده اند و در آینده نیز این روابط خود را بیش از پیش تقویت خواهند کرد.
    کلیدواژگان: عربستان سعودی، رژیم صهیونیستی، جمهوری اسلامی ایران، توازن تهدید
  • علی زیرکی حیدری، مصطفی الماسی صفحه 147
    امام خمینی(ره) پیشتاز نگرش پویا به مفهوم «شهادت» به مثابه یکی از آموزه های اجتماعی اسلام بود. به طوری که ماحصل تلاش فکری ایشان در شکل «فرهنگ شهادت طلبی» در جامعه ایران معاصر، به ویژه در میان «رزمندگان اسلام» در دوران دفاع مقدس متجلی شد. این مقاله درصدد بررسی ریشه های فکری «فرهنگ شهادت طلبی» در آرای امام خمینی(ره) به عنوان متفکر دینی نوگرا و رهبر جریان های سیاسی و اجتماعی تاثیرگذار در تحولات سیاسی و فکری ایران معاصر است. پرسش اساسی این پژوهش عبارت است از اینکه آیا ترویج تفسیر جدید از مفهوم «شهادت»، توسط امام خمینی(ره) در ظهور و بروز عملی «فرهنگ شهادت طلبی رزمندگان اسلام» موثر بوده است؟ در برابر، فرضیه پژوهش این است که شکل گیری «فرهنگ شهادت طلبی رزمندگان اسلام» در طول دفاع مقدس، منبعث از نشر آرای امام خمینی(ره) بوده است که از دهه 1340 در کوران تحولات فکری جامعه شکل گرفته بود.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، فرهنگ شهادت طلبی، شهادت، عاشورا
  • ابوالحسن بکتاش صفحه 165
    انقلاب اسلامی به عنوان یک تحول سیاسی اجتماعی با صبغه فرهنگی و دینی اش، دارای ظرفیت های بالایی از فرهنگ سیاسی در حوزه گرایشی و ارزشی است که توانسته است در سطوح مختلف، این فرهنگ سیاسی را متناسب با فرهنگ سیاسی اسلام تعالی ببخشد و ارزش های متعالی آن را نهادینه نماید. توجه به این وجه ارزشمند انقلاب اسلامی، می تواند شناخت دقیق تری از آن ارائه نماید. این نوشتار درصدد این است تا این بعد از انقلاب اسلامی را بیشتر مورد بازشناسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی متعالی، ارزش های متعالی، انقلاب اسلامی
  • محمد شفیعی فر، مصطفی قربانی صفحه 183
    تحلیل رابطه کارآمدی و مشروعیت، به عنوان دو شرط قوام و دوام حکومت ها، از جهت تاثیر بر مسائلی چون ثبات سیاسی و... ضروری است. ازاین رو، سوال عبارت است از اینکه «تعامل و ارتباط کارآمدی و مشروعیت نظام های سیاسی چگونه است؟» در پاسخ، این فرضیه مطرح شده که کارآمدی و مشروعیت نظام های سیاسی در ارتباط و تعاملی مستقیم و متقابل، همزمان همدیگر را تقویت و یا تضعیف می کنند؛ بدین معنا که قوت یا ضعف هریک به همان نسبت بر دیگری تاثیر می گذارد. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده و نتایج حاصل از آن نشان داد که علی رغم قوام بخشی متقابل کارآمدی و مشروعیت، کارآمدی یک نظام نمی تواند عامل پیدایش مشروعیت اولیه آن باشد و تاثیرگذاری کارآمدی بر مشروعیت، به خاستگاه مشروعیت حکومت ها بستگی دارد.
    کلیدواژگان: کارآمدی، مشروعیت، ثبات سیاسی، حقانیت، رضایت، مقبولیت
|
  • Hamzah Samadi Miarkolayi, Hosein Samadi Miarkolayi Page 7
    IR`s establishment has been regarded as a starting-point for a movement against those of Pride in the world. A revolution that during cold war, after second world war between USA and USSR and with a return to Islamic pure teachings has prepared the ground for establishing Islamic new civilization. IR as the most cultural social revolution of the world caused deep theoretical, cultural, social, economic and political changes in Muslim and non-Muslim nations and, with intellectual, philosophical, spiritual, inferential and creative theme, applied pure Islamic teachings in human social and personal life. The paper, using the metaphor Fractal geometry, has described IR leader`s part and impact in world new revolutions and given a model of leadership in IR`s fractals for establishment of Islamic new civilization.
    Keywords: IR, Export of Revolution, Fractal Geometry, Fractal Revolutions of the World, Islamic New Civilization
  • Mohammadesmaeil Nabatian Page 31
    One considerable challenge of Islamic countries is regarded as security, particularly political security. The question of the paper runs as: are feqhi teachings of such a capability needed for explaining and producing political security and giving a model of security? As is claimed and shown in the paper, Shiite feqh has given a particular weight to security of Islamic system, particularly to political security. One may find various feqhi statements on
    the topic in different parts of feqh. These statements introduce the ways, agents and norms for producing and preparing political security of an Islamic system and opposing threats on the way. The paper, relying on the inferential and document-based method, has gathered and studied feqhi statements on the topic with special attention to Jawaher ul-Kalam and, using a mixed model taken from Barry Buzan`s theory of security, the five feqhi expediencies and usuli theory of designations, has surveyed and analyzed the view of Islam on political security of an Islamic system.
    Keywords: Security, Feqh, the Five Expediencies, Political Security
  • Seyyed Mohammad Mousavi Dehmoori, Mojtaba Ghafoori, Mostafa Malakootian Page 49
    Stephen Walt views states fearing not from their most powerful enemies but from their most threatening enemies and, therefore, seek to attain balance against them. As he believes, the very feeling of threat is a function of four agents of compressed power of a country. These agents include threatening agent, power of invasion, intension of using this power and being geographically near to the source of threat. On this basis, IRI has regarded what happening in Syria as a threat against its own security and, therefore, intended to defend and support the ruling state of Syria directly. It should, however, be stated that IRI`s only reason for the defense and support is not what is said in Walt`s theory, rather, supporting resistance pivot and necessity for IRI role-playing in it with regard to its right-seeking ideals may be known as the main reason in the field. In this way, IRI intends to support and protect its regional united nations.
    Keywords: Balance of Threat, Stephen Walt, IRI, Crisis of Syria
  • Ehsan Karami Chameh, Ahmad Abedi, Siamak Baqeri Page 69
    Seeking to explain democratic right of sovereignty has been of such a historical background as that of human political thought. The theory of joint ownership, refuting divine legality and social contract and as a basis for sovereignty during the age of Imam`s absence, seek to justify right of sovereignty on the basis of religious teachings. Now, on this basis, a question appears in mind as: may joint ownership as a political theory be regarded as the basis of Islamic political system today? The hypothesis is formed as: joint
    ownership is not taken from practical wisdom and is not founded upon revealed teachings; on the contrary, it is completely based on some teachings taken from common sense. The failure of the theory, therefore, would be made clear with regard to the theory`s difficulties. It is, finally, concluded that considering failure of the theory, not only government in Islam is not refuted but it would be known as necessary also.
    Keywords: Joint Ownership, Islamic Political System, Hairi Yazdi
  • Ali Yaqoobi Page 87
    Main hypothesis of the paper follows as: Foucault`s cultural reading of Islamic revolution lies in his theoretical system. Iranian revolutionary movement attracted the attention of scholars, philosophers, sociologists and, in this way, many theories and paradigms were balanced by the public movement of Iranian. Foucault`s theory is one weakening the
    economic explanation and strengthening cultural one. His cultural understanding of Islamic revolution is rooted in his theory of power and modernity. As is understood by Foucault, there may be found a confrontation between hard aspect and soft aspect of power in Islamic revolution as the first postmodern revolution in 21th century and one of those not being reasonably justifiable cases. Two states of zattracted his attention seriously: its newness and uniqueness. This paper, relying on its special method of qualified content analysis and theoretical survey, has studied various aspects and modes of Foucault`s analysis in the field.
    Keywords: Michel Foucault, Cultural Reading, Discourse Analysis, Islamic Revolution
  • Mohammadtaqi Sabzei Page 107
    The paper has intended to analyze IRI`s political consequences sociologically. Method of the study is library-based and relied on events and happenings appeared during the revolution and valid experimental data and statistics. Framework of the study is based upon theories of classic and contemporary outstanding scholars of social revolutions. The paper analyzes IRI`s outcomes with regard to their political aspect and on the basis of such indicators as state-making, export of revolution, violence, political parties and publications. On the findings of the study, establishing an Islamic and Iranian state, increasing political participation, numerous political parties, developing in the field of publications, exporting Islamic revolution, creating the three principles of legality (quality of being charismatic, religion and law), war and world convergence may be counted as IRI`s political consequences.
    Keywords: Islamic Revolution, Political Consequences, Political Participation, War, Export of Revolution
  • Masud Akhavan Kazemi, Golnar Narimani, Seyyed Shamsoddin Sadeqi Page 125
    In the paper, it has been sought to present an analysis of Zionist regime and Saudi Arabia`s relations and answer the question: regarding fundamental disagreement between the two regimes as well as their religious opposition, is it possible for them to strengthen and deepen their relations? Using Walt Stephen`s theory of balance of threat as theoretical framework, the paper studies the hypothesis of unity of strategy of the two countries, particularly against IRI. As inferred in the paper, regarding IRI`s progressing influence and power in the west of Asia, the two countries feeling common threat of such a reality and adopting a practical policy, have related closely to one
    another and deepened their relations. On this basis, they will strengthen the relations in future also.
    Keywords: Saudi Arabia, Zionist Regime, IRI, Balance of Threat
  • Ali Ziraki Heidari, Mostafa Almasi Page 147
    Imam Khomeini viewed martyrdom as one Islamic social teachings dynamically. His view was of such deep effect that causes culture of martyrdom-seeking to become wide-spread in contemporary Iranian society, more particularly among Islamic combatants during holy defense. The paper has intended to study theoretical roots of the culture of martyrdom-seeking in Imam Khomeni`s thought as a religious modernist scholar and an outstanding socio-political leader influencing contemporary mental and political currents
    in Iran. Main question of the paper runs as: has Imam Khomeini`s new concept of martyrdom been of any impact on Islamic combatants` culture of martyrdom-seeking? The hypothesis has been thought as: Islamic combatants` culture of martyrdom-seeking is surely known as a consequence of Imam Khomeini`s thought formed from the early 1340s during political and social changes.
    Keywords: Imam Khomeini, Culture of Martyrdom-Seeking, Martyrdom, Ashura
  • Abolhasan Baktash Page 165
    Islamic revolution as a socio-political movement with cultural and religious property, is of such high capabilities of political culture that may transcend political culture in different levels in harmony with Islamic political culture and establish its transcendent values. One, considering this quality of Islamic revolution, may get a more exact knowledge of it. The paper has intended to study this quality of Islamic revolution more.
    Keywords: Transcendent Political Culture, Transcendent Values, Islamic Revolution
  • Mohammad Shfieefar, Mostafa Qorbani Page 183
    Analytical study of relationship between applicability and legality, as two necessary grounds for stability and durability of governments, with regard to their impact on such things as political stability would be necessary. Such being the case, question of the paper follows as: how is the connection between applicability and legality of political governments? The hypothesis runs as: applicability and legality of governments are of such a reciprocal and direct relation that the weakness and strength of each leads to the weakness and strength of the other equally. As is clarified by an analytical and descriptive method in the paper, in spite of reciprocal stability of applicability and legality, applicability of a system would not produce original legality of it. In other word, one may argue that impact of applicability on legality is based on the origin of government`s legality.
    Keywords: Applicability, Legality, Political Stability, Rightness, Satisfaction, State of Being Agreed with