فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 49 (تابستان 1396)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 49 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیر سیاهپوش، مصطفی ملکوتیان صفحه 7
    در این مقاله چیستی انقلاب اسلامی از منظر آیت الله خامنه ای مورد بحث قرار گرفته است. مسئله این است که ایشان چگونه انقلاب (بطور عام) و انقلاب اسلامی بطور خاص را تعریف می کنند و تعریف ایشان از انقلاب و انقلاب اسلامی چه تفاوتی با سایر دیدگاه ها و نظریات دارد. ابتدا به دیدگاه های صاحب نظران از انقلاب اشاره شده و در ادامه، تعریف ایشان از انقلاب و انقلاب اسلامی تبیین شده است. برای پاسخ به سوال تحقیق نیز از روش اکتشافی استفاده شده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد تعریف آیت الله خامنه ای از انقلاب، دارای وجوه مشابه و متفاوتی از تعاریف دیگران است. وجه اصلی تشابه، در بنیادین دیدن انقلاب و تفاوت اصلی در مستمر و دائمی دانستن انقلاب است. این استمرار در چارچوب جهان بینی اسلامی و مبتنی بر ارکان آن قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: چیستی انقلاب، چیستی انقلاب اسلامی
  • مسعود اخوان کاظمی صفحه 29
    انقلاب های بزرگ علاوه بر ایجاد تغییرات سیاسی اجتماعی در درون یک کشور، باعث بروز تحولاتی در ساختار حاکم بر روابط بین الملل و رفتار بازیگران اصلی نظام جهانی می شوند. بر این اساس، انقلاب های بزرگ گسترش امواجی از انقلابی گری و ضد انقلابی گری در نظام بین الملل به دنبال دارند. مقاله حاضر ضمن ارائه شاخصه هایی برای انقلاب های بزرگ، مدعی است با مطالعه و بررسی عناصر اصلی و ویژگی های بین المللی چهار انقلاب فرانسه، روسیه، چین و ایران که از جمله انقلاب های بزرگ دوران مدرن اند. می توان معیارها و اصولی برای شناخت انقلاب های بزرگ و تفکیک آنها از سایر انقلاب ها ارائه کرد. در این میان، انقلاب اسلامی ایران به دلیل تاکید بر دین و معنویت گرایی، نسبت به سایر انقلاب های بزرگ از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است؛ به گونه ای که پس از گذشت چهار دهه از پیروزی این انقلاب، همچنان شاهد تاثیرات و پیامدهای خارجی آن در سطوح منطقه ای و جهانی هستیم. تحولات گسترده سیاسی اخیر در کشورهای منطقه غرب آسیا این ادعا را به خوبی به اثبات می رساند.
    کلیدواژگان: انقلاب های بزرگ، ایدئولوژی، نظام بین الملل، جهان وطنی گرایی
  • حسین رضاپور، محمدحسین فتاحیان صفحه 55
    پژوهش حاضر تلاش می کند تحلیلی از آینده کارکرد آموزش عالی جمهوری اسلامی، در تامین اهداف انقلاب اسلامی براساس اسناد بالادستی ازجمله سند چشم انداز، نقشه جامع علمی کشور و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و روش روند شناسی و ظرفیت شناسی، تاثیرات آینده کارکرد آموزش عالی در چهار بخش تولید علم و فناوری، انتقال دانش و ارزش، نشر و اشاعه دانش و ارزش و جامعه پذیری و فرهنگ سازی را در منطقه و جهان ارائه دهد.
    مهمترین تاثیرات آینده کارکرد آموزش عالی(چهاربخش) در تامین اهداف انقلاب اسلامی (حفظ انقلاب، ارائه الگوی اسلامی، رسیدن به تمدن اسلامی و قدرت جهانی انقلاب اسلامی) عبارتند از: ارائه تصویری مثبت از انقلاب اسلامی، مرجعیت علمی، اقتدار علمی و شکل گیری تمدن اسلامی، توسعه منابع انسانی، بهبود مستمر فضای حاکم بر تربیت و اصلاح نگرش های ضد تربیتی در نظام آموزش عالی، جذابیت و صدور انقلاب و الگو شدن، مشروعیت سیاسی، افق گشایی و احیای هویت دینی، گسترش و بیداری اسلامی و... .
    کلیدواژگان: قدرت نرم، آموزش عالی، آینده پژوهی، انقلاب اسلامی، پیشرفت
  • محسن واثقی صفحه 75
    هدف نوشتار حاضر بررسی سیاست خارجی آمریکا در قبال ملی شدن صنعت نفت و برنامه هسته ای ایران است. در این پژوهش به این پرسش اصلی پاسخ داده می شود که: آیا سیاست خارجی آمریکا در قبال ملی شدن صنعت نفت و برنامه هسته ای ایران دارای شباهت است یا تفاوت؟ استدلال اصلی مقاله این است که سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران در دو مسئله مذکور از همکاری نیمه فعال به سوی مخالفت فعال و همه جانبه سیر یکسانی داشته است. این مقاله با بررسی سیاست خارجی آمریکا در دوران مورد بحث، به بررسی تطبیقی رفتار دولت های آمریکایی درگیر در این مسائل می پردازد. اساس کار در روش تطبیقی عبارت است از: توجه به همانندی ها و نیز تفاوت های پدیده های اجتماعی و اندیشه های سیاسی. نتایج این پژوهش می تواند در تصمیم گیری مسئولان سیاست خارجی ایران و نحوه برخورد ایشان در اجرای برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) مفید و موثر باشد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، امریکا، ایران، ملی شدن صنعت نفت، برنامه هسته ای
  • حسین ارجینی، عیسی مولوی وردنجانی صفحه 95
    با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، کشورهای منطقه، از ایجاد قدرتی بر اساس آموزه های اسلامی به وحشت افتادند؛ به این دلیل در اقدام مشترک و با پشتیبانی دولت های غربی اقدام به توطئه ای علیه ایران نمودند. با وقوع جنگ تحمیلی، جریان ها و احزاب سیاسی داخل کشور باید موضع خود را با جنگ مشخص می کردند. یکی از جریان های مهم کشور در آن زمان نهضت آزادی است که تبیین دیدگاه ها و عملکرد این جریان در جنگ، از اهمیت خاصی برخوردار است. بنابراین محور اصلی این پژوهش، بررسی مواضع نهضت آزادی در جنگ تحمیلی و نحوه رویارویی و مواجهه این جریان با رهبران نظام جمهوری اسلامی است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که نهضت آزادی در روند فعالیت هایش در جنگ تحمیلی، به ایده صلح طلبی تاکید داشته و جهت پیشبرد چنین ایده ای با بیان عواملی موهوم از رخداد جنگ، به تحریف شعارها پرداخته و در نهایت با توهین به حضرت امام، اصل ولایت فقیه را انکار نموده است. در مقابل هجمه این جریان نیز رهبران نظام در مورد جنگ، نظراتی را از عملکرد خود ارائه کردند که در این مقاله بیان شده است.
    کلیدواژگان: نهضت آزادی، انقلاب اسلامی، امام خمینی، جنگ تحمیلی، صلح
  • یدالله سپهری صفحه 115
    آمریکا پس از پایان جنگ جهانی دوم به مداخله در مسائل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ایران پرداخته است. یافته ها تحقیق نشان می دهد دولت آمریکا به جهت تبدیل شدن به یک هژمون برتر و ایران به دلیل موقعیت استراتژیک، منابع نفتی، بازار مصرف و همچنین کانون جریان انقلاب اسلامی در خاورمیانه، مورد توجه قرار گرفته اند. در دوران پهلوی، آمریکا با نفوذ در نخبگان سیاسی و ترویج فرهنگ آمریکایی و اعطای کمک های نظامی و اقتصادی، شرایط نفوذ و استثمار را بوجود آورد. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، آمریکائیان برای سقوط انقلاب اسلامی و بازگشت به شرایط ماقبل، از سه رویکرد تهدید سخت، نیمه سخت و نرم استفاده نمودند. نوشتار حاضر به بررسی و تحلیل رفتارشناسی دولت آمریکا در دوران پهلوی و انقلاب اسلامی بر اساس نظریه های هژمونیسم می پردازد.
    کلیدواژگان: رژیم پهلوی، انقلاب اسلامی، رفتار شناسی آمریکا، هژمونیسم
  • مجتبی عبدخدایی، زهرا بیات صفحه 139
    مقاله حاضر در پاسخ به این سوال که نظام بین الملل مدرن و مولفه های هویتی آن، چه تاثیری بر ظهور الگوهای رفتاری خاص بازیگران دینی داشته است، نتیجه می گیرد که روی کار آمدن نظام بین الملل مدرن بعد از معاهدات وستفالیا (1648 م) و ایجاد دولت ملت های مدرن و سکولار غربی مبتنی بر آموزه های مدرنیسم و تقابل آن با انگاره های هویت دینی، منجر به بروز الگوی رفتاری تقابلی از سوی بازیگران دینی شده است. در این پژوهش سعی می شود با تاکید بر الگوی رفتاری اسلام سیاسی به عنوان بازیگری دینی در سطح نظام بین الملل به بررسی این تاثیر پرداخته شود. نتایج اخذ شده در این پژوهش حاکی از آن است که برخلاف آنچه انتظار می رفت که عناصر مدرنیته موجب از بین رفتن نقش مذهب شوند، موجب تجدید حیات آن شدند و نه تنها تمام تلاششان برای حذف دین از عرصه های مختلف به نتیجه نرسید، بلکه در کنار تقویت بازیگران دینی، منجر به بروز الگوی رفتاری تقابلی ازسوی این گروه ها به ویژه اسلام گرایان شدند. این پژوهش با روش اسنادی به تبیین و تحلیل چرائی این موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: نظم بین الملل مدرن، دولت، ملت، سکولاریسم، اسلام سیاسی، حکومت واحد جهانی، سازه انگاری
  • رحمت عباس تبار، فرزاد حسینی صفحه 159
    «نظارت بر قدرت و مهار آن» از دیرباز ذهن متفکران عالم سیاست را به خود معطوف کرده است. با پیروزی انقلاب اسلامی، امام خمینی مجال یافت برای اولین بار در تاریخ تشیع سازوکارهای نظارتی بدیعی را در قالب نظریه ولایت فقیه در شکل مطلقه آن در قانون اساسی بگنجاند. پرسش اساسی این پژوهش آن است که «چگونه، شخص ولی فقیه و قوای حکومتی از سوق به استبداد و قانون گریزی در امانند»؟ یافته های این نوشتار بر اساس نظریه ولایت مطلقه فقیه حاکی از این است که «ولایت فقیه با استمداد از خصوصیات و اختیارات ملحوظ برای فقیه، به سمت استبداد و تمامیت خواهی سوق پیدا نمی کند و همچنین با استمداد از کنترل های قانونی بر قوا در اشکال پیش بینی شده در قانون اساسی و نیز کنترل های معطوف به اختیارات مطلقه برای فقیه مندرج در قانون اساسی، سدی محکم در برابر قانون گریزی احتمالی قوای حکومتی است».
    کلیدواژگان: مهار قدرت، قانون اساسی، ولایت فقیه، امام خمینی، خصوصیات ولی فقیه، اختیارات مطلقه
  • ذبیح الله فتحی فتح، محمدحسین نیکدار اصل صفحه 179
    طنز یکی از خرده گفتمان های گفتمان ادبی است که به هژمونیک شدن گفتمان انقلاب اسلامی چه پیش از تثبیت انقلاب و چه بعد از تثبیت این گفتمان کمک کرد. مفهوم هژمونی می تواند ابزاری برای تحلیل روابط میان ادبیات و جامعه باشد که هم می تواند جایگاه اهل ادب را به عنوان عوامل هژمونیک کننده یا تغییرساز در جامعه تعیین کند و هم تعیین کننده نقش نیروهای اجتماعی در متون ادبی باشد. برای رسیدن به این هدف هفته نامه گل آقا را به عنوان یکی از موفق ترین آثار طنز این دوره انتخاب کرده ایم تا نشان دهیم چگونه به عنوان یک ابزار هژمونیک کننده عمل کرد و در آخر چگونه این هفته نامه به عنوان یک گفتمان در دل اجتماع گفتمانی ایران هژمونیک شد. در بخش نخست، نقش گل آقا در هژمونیک کردن جمهوری اسلامی و همراه کردن نظام و مردم، ترویج پایبندی به نظام، تحکیم قدرت جمهوری اسلامی و نقد جمهوری اسلامی جهت اصلاح آن پرداخته شده و در بخش دیگر یعنی هژمونیک شدن گفتمان گل آقا، این مقاله به سوپاپ بودن طنز گل آقا، نمایندگی از مردم و ایجاد لذت پرداخته است.
    کلیدواژگان: هژمونی، ادبیات، طنز، انقلاب اسلامی
  • محمدباقر خرمشاد، علیرضا کلانتر مهرجردی صفحه 199
    هویت و هویت ملی از عمده مسائل جامعه شناسی سیاسی است. امروزه متفکران سیاسی در سایه تحولات سریع عصر جدید، در ادبیات سیاسی از مسئله هویت بسیار سخن گفته اند. از راه های پرداختن به این مسئله در ایران، بررسی گفتمان جریان های فکری سیاسی موثر در فضای سیاسی اجتماعی جامعه ایرانی است. خوانش جریان اسلام گرا (به عنوان یکی از جریان های اصلی که در وقوع انقلاب اسلامی به نیروی هژمون مبدل گشت) از هویت ملی می تواند بستر مناسبی برای راهبری مطالعات انقلاب اسلامی بگشاید. این مقاله با روش تحلیل گفتمان و با انتخاب دکتر علی شریعتی و حجت الاسلام سید علی خامنه ای به عنوان دو نماینده طیف اسلام گرایی، درصدد پاسخ به سوال چیستی الگوی هویت ملی جریان اسلام گرا در پیش و پس از انقلاب است و فرض است که به میزان زیادی نمایندگان منتخب در مولفه ها و مفاهیم اصلی مشابهت دارند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، گفتمان، اسلام گرایی، شریعتی، سید علی خامنه ای، انقلاب اسلام
|
  • Amir Siahpoosh, Mostafa Malakutian Page 7
    In the paper, Ayatollah Khamenei`s view on the what of revolution has been studied. the questions of the paper consist in: what is his definition of revolution and Islamic revolution and what distinction is made by him with regard to other definitions and descriptions in the field? At first, current views in the field have been presented and then his definition has been explained. As is concluded in the study, some cases of distinction and resemblance may be found in Ayatollah Khamenei`s definition with regard to others`. The resemblance lies in foundational consideration of revolution and main distinction in revolution state of being in perpetual movement. The movement, for him, is possible only on the basis of Islamic teachings and foundations.
    Keywords: What of Revolution, What of Islamic Revolution.
  • Masud Akhavan Kazemi Page 29
    Major revolutions, in addition to socio-political changes in a country, cause changes in the structure of international relations and behavior of main players in the world order. On this basis, major revolutions cause some states of revolutionary and anti revolutionary states in international order. Presenting particularities of major revolutions, this paper claims that with a study of international qualities of the four revolutions of France, Russia, China and Iran known among major modern revolutions, some measures and rules will be recognized for knowing and distinguishing them. Of the cases, Islamic Revolution as being based upon spirituality and religion has been placed in a particular position so that after four decades from its appearance it is of considerable regional and international effects and consequences. Extended current political changes in the countries of the west of Asia may be taken as proof for the claim.
    Keywords: Major Revolutions_Ideology_International Order_Belief in World as a Home
  • Hosein Rezapoor, Mohamadhosein Fattahian Page 55
    In this study it has been tried to present an analysis on the effects and consequences of IRI`s high educatin system toward the purposes of Islamic Revolution with regard to the highest documents of IRI including vision statement, complete scientific map and Islamic-Iranian model of progress and the method for studying manners and grounds of actions in four parts: science and technology introduction, developing and publishing knowledge and value and socialization in the world. The most notable consequences of IRI in the future with regard to its purposes may be counted as presenting good picture of IR, scientific authority, scientific power and foundation of Islamic civilization, developing human sources, lasting improvement of the area of education and omitting every case of ill-education in educational system, attractiveness, issuing IR, being taken as a model, political legality, creating new spaces, reviving religious identity, developing Islam.
    Keywords: Soft Power, High Education, Futurology, Islamic Revolution, Developmen
  • Mohsen Vaseqi Page 75
    In the paper, it has been intended to study USA policy to nationalization of the Iranian oil industry and neuclear energy comparatively. The question of the study is as: does USA policy to nationalization of the Iranian oil industry have been the same or not? As explained in the paper, USA policy in the field has been moving from a somewhat active state to an active and thorough state of opposition. The paper, studying USA policy during the period including the two cases, studies the measures of USA states involved in the cases. The base of study lies in paying attention to resemblances and distinctions of social phenomena and political thoughts. The conclusion of the study may be useful in measures made by offices of IRI foreign policy and in their manner of measuring in performing Barjam.
    Keywords: Foreign Policy, USA, Iran, Nationalization of Oil Industry, Neuclear Programm.
  • Hosein Arjini, Isa Molavi Vardanjani Page 95
    As Islamic Revolution appeared in Iran, regional countries became frightened of establishing a system of government based on Islamic teachings; they, therefore, took the form of a united enemy and plotted against Iran. With happening the war against Iran it has been made necessary for political parties and currents to announce their posion against war. Nehzat-e Azadi as a well-known party of that time is of those parties which its position on the war is of particular important. The main perpose of the paper, therefore, lies in its position and manner of behavior to the war and leaders of IRI. As is understood, this party emphasized on peace and distorted truths of the event and tried to give a bad expression of Imam Khomeini and his view of guardianship of Faqih. Agains such a misleading position, leaders of IRI presented their views in the field. Their views have been studied here.
    Keywords: Nehzat-e Azadi, Islamic Revolution, Imam Khomeini, Imposed War, Peace.
  • Yadollah Sepehri Page 115
    USA has intervened in political, economical and cultural affairs of Iran since the Second World War. As argued for in the study, USA State`s attempt to attain a superior hegemony and Iran`s strategic situation, oil sources, consumption market and its state of being the center of the current of IR in the Middle East have been brought into consideration. During Pahlavi regime, affecting political elite and propagating American culture and supporting the regime with military and economic helps, prepared the ground for affection and exploitation. Since the victory of IR in Iran, USA has used three approaches of threatening including hard, semi-hard and soft ones. This paper has studied USA behavior during the two periods on the basis of the theories of hegemony.
    Keywords: Pahlavi Regime, Islamic Revolution, Studying USA Behavior, USA, Hegemonism.
  • Mojtaba Abdekhodayi, Zahra Bayat Page 139
    The paper has intended to study the question of: what effect(s) do modern international system and its omponents of identity have had in appearance of those particular bihaviorial models of religious players? As concluded in the paper, establishment of modern international system after the treaties of Westphalia (1648) and appearance of modern and secular Western state-nations on the basis of the teaching of modernism and their contradiction with the teachings of religious identity, have led to appearance of contradictory behavorial model in religious players. The paper, focusing on political Islam as a religious player, studies the consequence and effect of the modern system. On the findings of the study, it may be claimed that contrary to the idea arguing for weakening the roal of religion by elements of modernism, it has been grown and developed. In other words, not only the attempts made by those supporting modernism against religion have been fruitless but it has led to the appearance of a contradictory behavioral model by religious, particulary Islamic, groups also.
    Keywords: Modern International System, State-Nation, Secularism, Political Islam, International Unique Government, Constructivism
  • Rahmat Abbas Tabar, Farzad Hoseini Page 159
    Control of power and limiting it have always attracted the attention of those of political thought. Appearance of IR in Iran prepared a ground for Imam Khomeini to regard a special way for controlling and limiting power in IRI Constitution for the first time in the history of Shiiah. The question at hand, therefore, follows as: how are Faqih and governmental powers controlled and prevented from despotism? As understood in the paper, guardianship of faqih being qualified by special characteristic properties and limitations in exerting power may not go toward despotism. And again, by regarding lawful controls of the governmental powers as well as of absolute authority of faqih as determined in IR Consitution, there would be no place for despotism and misuse of power.
    Keywords: Control of Power, Consitution, Guardianship of Faqih, Imam Khomeini, Qualities of Guardian Faqih, Absolute Authority
  • Zabihollah Fathi Fath, Mohammadhosein Nikdar Asl Page 179
    Irony may be regarded as a sub-discourse of literature discourse that supported IR discourse to be a hegemony since the victory of IR. The concept of hegemony may be taken as such a means for analyzing the relation between literature and society that determines the position of the people of literature, as agaents causing hegemony or change, in society and the roal of social agents in literal texts. To attain such a goal, the weekly of Gol Aqa has been chosen to show that how it performed as a means its duty in the field and how it got hegemonic for people as a discourse. At first, the part played by Gol Aqa for making IR hegemonic, attracting attention of the people and the state both, propagating the quality of being faithful to the system ruling society, strengthening the power of and, at the same time, criticizing IR to reform it have been studied. Then, that is Gol Aqa`s becoming hegemonic, the paper has centered on Gol Aqa`s irony as a valve, the language of the nation and a ground for pleasure.
    Keywords: Hegemony, Literature, Irony, Islamic Revolution (IR)
  • Mohammadbaqer Khorramshad, Alireza Kalantar Mehrjerdi Page 199
    Identity and national identity are regarded as one main problem in political sociology. Nowadays, political scholars, following fast changes of the age, have spoken of the problem in political literature much. Among the ways of studying the problem in Iran is the discourse of politico-intellectual currents active in politico-social of Iranian society. Studying Islamist current (as the main current taken the form of hegemony at appearance of IR) as national identity may prepare a new way for directing studies of IR. Using the method of discoursive analysis and choosing Ali Shari`ti and Hjjat ul-Islam Seyyed Ali Khamenei as two deputies of the current, the paper has intended to explain the what of national identity of the current before and after IR. It was, yet, presupposed that the deputies had main components and concepts in common to a large extent.
    Keywords: National Identity, Discourse, Islamism, Shariati, Seyyed Ali Khamenei, Islamic Revolution (IR)