فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 51 (زمستان 1396)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 51 (زمستان 1396)

  • 244 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/12/05
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد شجاعیان صفحه 7
    انقلاب اسلامی ایران به عنوان یکی از انقلاب های بزرگ، تاثیرات بسیاری را از خود برجای نهاده است. تحقیق حاضر از میان بازتاب های بسیار گسترده انقلاب اسلامی، به برخی دستاوردها و نتایج سیاسی آن پرداخته است که از دو ویژگی مهم برخوردارند؛ اول اینکه این دستاوردها در ایران پس از انقلاب نهادینه شده اند. دوم آنکه چنین دستاوردهایی به گونه ای هستند که برای همه کشورهای مسلمان الهام بخش اند. پژوهش حاضر به لحاظ روش تحلیل، رویکردی کلان نگر دارد و مسئله اصلی تحقیق این است که نتایج سیاسی انقلاب اسلامی شامل چه مواردی می شود؟ یافته های پژوهش نشان می دهد مهم ترین نتایج سیاسی انقلاب اسلامی شامل استقلال سیاسی، ایجاد نهادهای سیاسی جدید، مردم سالاری دینی و وحدت گرایی در جهان اسلام است. انقلاب سبب شد رهبری دینی و رهبری سیاسی تلفیق شود و این مساله به نوعی احیای پدیده ای بود که در صدر اسلام و به ویژه در دوران حکومت پیامبر| وجود داشت.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، مردم سالاری دینی، نهادهای سیاسی، امت گرایی
  • محمدرضا الفی صفحه 25
    بررسی تاثیر همکاری دولت و ملت در ایران برای درک امنیت ملی این سرزمین، یکی از اقدامات ضروری و از اهمیت بسیاری برخوردار است. از این رو تحقیق حاضر به این مسئله می پردازد که همکاری دولت و ملت به عنوان یک سیستم، چه تاثیری بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران داشته است؟ در پاسخ گویی به مسئله اصلی، محقق با الهام از نگرش سیستمی نشان می دهد قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، دولت و ملت از یکدیگر جدا بوده، ولی بعد از پیروزی به دلیل برخواستن دولت از بطن توده ملت و تاثیرپذیری از مبانی دینی و اندیشه های سیاسی رهبران انقلابی و فرهنگ سیاسی اسلامی ایرانی، موجودیت خود را از ملت گرفته و با تبدیل آن به سیستم، در شرایط حساس و بحرانی کشور مانند جنگ تحمیلی و سایر تهدیدات امنیت ملی به همکاری پرداخته است و با خنثی سازی تهدیدات، به تقویت امنیت ملی کشور می پردازد.
    کلیدواژگان: همکاری، سیستم همکاری دولت و ملت، امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران
  • روح الله شاکری، رضا لک زایی صفحه 51
    بررسی منابع نرم قدرت در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) مسئله مقاله حاضر است. بر اساس نظریه طبقه بندی علوم از منظر امام خمینی، انسان دارای سه بعد است؛ غیبی و روحی، برزخی و خیالی، شهودی و دنیوی. بر مبنای این نظریه منابع نرم قدرت ذیل سه عنوان: منابع اعتقادی بینشی؛ منابع اخلاقی گرایشی؛ منابع رفتاری کنشی با روش تحلیلی اکتشافی ارائه می‏شود.
    در بعد اعتقادی، تنها منبع قدرت، خداوند متعال است و هر چه انسان با خدا ارتباط و اتصال بیشتری داشته باشد، قدرت بیشتری هم دارد. در بعد اخلاقی، تمامی فضائل اخلاقی منبع قدرت هستند و قدرتمندان بیش از دیگران باید به آنها متصف باشند. در بعد رفتاری، از میان منابع متعدد، مناسک و تبلیغات و تعلیمات برجسته شده است؛ چرا که در قدرت و اراده جمعی تاثیر می‏گذارد. این سه بعد از قدرت کاملا درهم تنیده و به هم مرتبط هستند و شدت و ضعف هر یک در دیگری تاثیرگذار است. براساس این دیدگاه از وظایف مهم حوزه و دانشگاه، رسانه، دولت و نظام اسلامی تبیین جایگاه و اهمیت منابع نرم قدرت و در نتیجه توجه هرچه بیشتر به فرهنگ اسلامی و ایمان به خدا در جامعه و پیوند آن با قدرت فرانرم و متعالی است.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، منابع نرم قدرت، قدرت متعالی، اندیشه سیاسی
  • احمد نادری، ابراهیم شیرعلی، حسین کاشانی پور صفحه 71
    در تاریخچه انقلاب اسلامی، لحظاتی وجود دارد که به صورت دال های متعدد گفتمان انقلاب درآمده اند و انقلاب را می توان با آنها فهم و درک کرد. 13 آبان، یکی از مهم ترین این لحظات است. این پژوهش با رویکرد کیفی به رفتارشناسی مشارکت کنندگان در راهپیمایی 13 آبان 1395 در شهر تهران می پردازد. بررسی کارکردهای راهپیمایی 13 آبان از دیدگاه مشارکت کنندگان، انگیزه آن ها و نیز ویژگی های آن ها، اهداف اصلی پژوهش را تشکیل می دهد. روش پژوهش از نوع کیفی با حجم 31 مشارکت کننده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده ها از «تحلیل سیستماتیک» استفاده شده است. یافته ها و نتایج نشان می دهد؛ راهپیمایی 13 آبان از دیدگاه مشارکت کنندگان کارکردهای نمادین (زنده نگه داشتن وقایع 13 آبان)، تربیتی و آموزشی برای نسل جوان، تقویت انسجام و هم بستگی اجتماعی دارد و حرکتی در راستای مشروعیت بخشی به نظام و روحیه استقلال طلبی مردم است. عمل به وظیفه دینی و شرعی، گام برداشتن در مسیر اعتقادات و ارزش های فردی و اجتماعی، کمک به بازنمایی و بازتولید اسکتبارستیزی و ظلم ستیزی و عمل کردن در راستای منویات رهبری از جمله انگیزه و اهداف مشارکت کنندگان است.
    کلیدواژگان: 13 آبان، مشارکت سیاسی، استکبارستیزی، جامعه پذیری سیاسی، شهر تهران
  • مجتبی اشرافی، شکرالله خاکرند صفحه 93
    حکومت پهلوی سعی داشت ساختار سینما را در جهت خواست های خود، مصادره به مطلوب کند و به خدمت گیرد، البته تا اندازه زیادی نیز موفق شد. از این رو در این پژوهش تلاش شده است بر اساس نظریه نقش اجتماعی رسانه های جمعی و تاثیر آن ها بر دگرگونی ارزش های جوامع، سینمای ایران در تحولات سیاسی و فرهنگی دوران منتهی به انقلاب اسلامی مورد بررسی قرار گیرد. در همین راستا، فرضیه تحقیق نیز بر این امر استوار است که سینما، به عنوان رسانه ای حکومتی، متولی سیاست گذاری های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و حتی اقتصادی است و تصاویری کاریکاتورگونه و ناقص از تحولات و شرایط ایران ارائه می داد که سرانجام نیز عواملی مانند شیوع ابتذال در بدنه سینمای فارسی و حمایت این رسانه از حکومت، موجب شد تا در دوران انقلاب، سینما به عنوان یکی از عناصر اصلی ساختار فرهنگی، سیاسی و اجتماعی پهلوی، باعث سرخوردگی مردم از سیاست های فرهنگی حکومت شود و در جریان اعتراضات و مخالفت های مردمی بر علیه ابزار تبلیغی حاکمیت پهلوی و شکل گیری انقلاب، جایگاهی ویژه بیابد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، سینما، فرهنگ، پهلوی دوم، تحولات فرهنگی و سیاسی
  • حمید عالمی، عیسی مولوی وردنجانی صفحه 117
    از تحولات انقلاب اسلامی بر فرهنگ جامعه ایران، به وجود آمدن هنرمندانی با دغدغه اسلامی است و آثاری همچون پوسترهای آن دوران که در پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی تاثیر شایانی داشت، خلق شد. پژوهش پیش رو به دنبال شناخت نقش و ابعاد معنایی پوسترهای دوران انقلاب اسلامی از زمان شکل گیری تا پایان جنگ تحمیلی با رویکردی فرهنگی و تاریخی است. مسئله اصلی تحقیق، شناسایی و طبقه بندی موضوعی انواع پوسترهای مطرح شده در تاریخ انقلاب است. این مسئله با دو سوال پیگیری خواهد شد. سوال اول، مولفه های محتوایی فرهنگی تاریخی پوسترهای دهه اول انقلاب در چند گروه قابل تقسیم است؟ سوال دوم، ویژگی های بصری پوسترهای دهه اول انقلاب اسلامی به عنوان یک عنصر تبلیغی بیدارکننده، چگونه ارزیابی می شوند؟
    در این تحقیق از روش تحلیل محتوا و برای جمع آوری اطلاعات از شیوه کتابخانه ای استفاده شده است. یافته مهم تحقیق، طبقه بندی و تحلیل مضامین موجود، در پوسترهای انقلاب اسلامی است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، پوستر، تاریخ هنر، فرهنگ
  • صدیقه لک زایی صفحه 141
    تحقیق حاضر، به تشریح، تولید و بازتولید عدالت بر اساس منابع سه گانه نظام سیاسی اسلام، جهت سیاست گذاری های کلان و نقش تاثیرگذار عدالت در توسعه اجتماعی و تصمیم گیری سیاسی و اجتماعی می پردازد. مبنای مفهومی و نظری مباحث پژوهش، بر اساس اندیشه اسلامی و نظر امام خمینی+ در کتاب های «شرح حدیث جنود عقل و جهل» و نیز کتاب «چهل حدیث» می باشد. براساس این، طبق اندیشه امام خمینی+ انسان ها دارای سه لایه وجودی، شامل: عقل، نفس و جسم هستند و دین نیز شامل اعتقادات، اخلاق و احکام (فقه) است. بنابراین، مقاله پیش رو درصدد است سطوح عدالت را در سه محور اعتقادی، اخلاقی و فقهی و همچنین تاثیر آن ها بر یکدیگر را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: امام خمینی، نظام سیاسی اسلام، اندیشه سیاسی، سطوح عدالت
  • مجتبی اسفندیاری، یعقوب توکلی، حسین ارجینی صفحه 161
    هدف روحانیت از ورود به عرصه سیاسی در دوران پهلوی، مقابله با استبداد و حفظ استقلال کشور بوده است. امام خمینی(ره) و آیت الله گلپایگانی(ره) اقدامات فرهنگی رژیم پهلوی در اسلام زدایی را مورد انتقاد قرار دادند و بر این اعتقاد بودند که رژیم با جلوگیری از آزادی های سیاسی در فکر حذف روحانیت می باشد. ایشان ضمن موافقت با اصلاحات، نحوه اجرای آن را غیرمنطبق با شرایط کشور می دانستند و به ویژه امام خمینی(ره) اقدامات شاه را نوعی افساد قلمداد می کرد که کشور را به سوی استبداد، عقب ماندگی و وابستگی به سرمایه داری جهانی سوق می دهد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که علی رغم برخی اختلاف نظرها، برابر اسناد ساواک هم گرایی معناداری در هدف و عمل میان رهبری حضرت امام و آیت الله گلپایگانی در رابطه با قیام 15 خرداد وجود داشته است. پژوهش حاضر تلاش دارد با اتکای بر یافته های اسناد و مطالعات کتابخانه ای به تبیین مکانیزم های تاثیرگذاری امام خمینی(ره) و آیت الله گلپایگانی(ره) در قیام پانزده خرداد 1342 بپردازد.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، آیت الله گلپایگانی(ره)، 15خرداد 1342، رژیم پهلوی
  • نجمه کیخا صفحه 185
    مقاله حاضر درصدد است با نگاهی به آرای امام خمینی(ره) و به منظور تحلیل انقلاب اسلامی بحثی را طرح نماید که نگاهی جامع به مهم ترین پدیده قرن بیستم است. شهرت امام خمینی(ره) به فقاهت و مرجعیت سبب شده است نگاه های حکمی فلسفی، اخلاقی عرفانی و قرآنی تفسیری در تحلیل انقلاب اسلامی کمتر مورد توجه قرار گیرد و مغفول واقع شود. سوال اصلی این است که چگونه می توان در چارچوبی پژوهشی، ابعاد مختلف تحلیل انقلاب اسلامی در اندیشه امام خمینی(ره) مورد بررسی قرار گیرد تا محقق دچار نگاه تک بعدی نشود؟ مدعا این است که می توان در تحلیل انقلاب اسلامی از منظر امام خمینی(ره) نگاهی جامع را شاهد بود. چارچوب سه لایه ای که در آثار امام خمینی(ره) نیز مورد توجه است می تواند تحلیل جامعی نسبت به پدیده انقلاب اسلامی ارائه نماید.
    کلیدواژگان: امام خمینی، انقلاب اسلامی، حکمت متعالیه، چارچوب سه لایه ای
  • جلیل دارا، محسن خاکی صفحه 203
    وجه تمایز مدل «مردم سالاری دینی» نسبت به سایر مدل های حکومت دینی، توجه ویژه به نقش مردم، پاسخ گویی و اعتماد مردم به دولت است که با واژه کارآمدی از نگاه سرمایه اجتماعی قابل فهم است. از طرفی صرف استفاده از منابع ایدئولوژیک برای تولید سرمایه اجتماعی نمی تواند همبستگی مردم با حاکمیت که زمینه مدیریت جامعه است را فراهم آورد. در واقع امروزه به ویژه با توجه به تحولات گسترده فرهنگی و اجتماعی در ایران، دامنه تولید سرمایه اجتماعی مشروعیت زا برای حکومت، فراتر از عامل مذهبی رفته و با عامل کارآمدی (اقتصادی و اجتماعی) ممزوج شده است. براساس این نقش، کارآمدی در تعمیق و تداوم مردم سالاری دینی از منظر سرمایه اجتماعی مسئله اصلی این پژوهش است. نتایج این تحقیق نشان می دهد کارآمدی از طریق افزایش سطح اعتماد و کنش های دو طرفه میان نظام سیاسی و مردم موجب تولید بیشتر سرمایه اجتماعی و در نتیجه تعمیق و تداوم مردم سالاری دینی می شود. در واقع «کارآمدی» می تواند به عنوان حلقه اتصال بین تولید سرمایه اجتماعی و تعمیق مردم سالاری دینی عمل نماید.
    کلیدواژگان: مردم سالاری دینی، کارآمدی، سرمایه اجتماعی، تداوم و ثبات
  • چکیده مقالات به زبان عربی
    صفحه 223
|
  • Mohammad Shojaiyan Page 7
    IRI, as one of the great revolutions, has been of many outcomes. The present research, through the very extensive reflections of the IRI, addresses some of its political achievements and outcomes being of two main characteristics: first, these achievements have been institutionalized in Iran after the revolution and the second, such achievements have been cases inspiration for all Muslims. The study with an analytical and universally-viewed approach has studied the question: what may be regarded as the political effects of IRI. As understood by the study, most important political outcomes of the Iranian revolution can be counted as political independence, new political institutions, religious democracy and unity in the Islamic world. The revolution led to the unity of religious leadership and political leadership as a phenomenon having been realized in the early Islam, especially during the reign of the Prophet (S).
    Keywords: Islamic Revolution, Religious Democracy, Political Institutions, Community.
  • Mohamadreza Alefi Page 25
    A survey of the impact of cooperation between the state and the nation in IRI is very essential and notable for perceiving its national security. The paper, therefore, has studied the question: what may be regarded as the impact of cooperation between the state and the nation in IRI? Answering the question, the researcher, inspired by systemic view, viewed that, contrary to the situation before revolution, after the revolution the state roused among the public and, being influenced by religious teachings and revolutionary leaders` thought and Iranian and Islamic political culture, took the form of a system. In this way, the cooperation played an important and vital part in the critical situations like imposed war and the treats of nation security.
    Keywords: Cooperation, State, Nation, IRI, Revolution.
  • Roohollah Shakeri, Reza Lakzai Page 51
    Soft sources of power in Imam Khomeini's political thought is the problem of the paper. Based on the theory of classification of sciences in Imam Khomeini`s view, man has three dimensions: occult and spiritual, purgatorial and imaginary, intuitive and earthly. On this view, soft sources of power may be presented under three titles: belief, ethics and behavior behavioral with an exploratory analytical method. In the dimension of belief, the only source of power is Allah, The Almighty, and the more human beings connect with God, the more power they have. In moral aspect, all ethical virtues are the source of power, and powerful people must be qualified by them more than others. In the field of behavior, among the numerous sources, rites, propaganda and education are highlighted; because it affects public power and will. These three dimensions of power are totally interconnected so that the strength and weakness of each affect the others. According to this view, the important tasks of hawzah, university, the media, the government and the Islamic system are to explain the place and importance of the soft power resources and, consequently, to pay more attention to Islamic culture, the belief in God in society and its link with the power beyond soft.
    Keywords: Imam Khomeini, soft power resources, supreme power, political thought
  • Ahmad Naderi, Ebrahim Shirali, Hossein Kashanipour Page 71
    In the history of the Islamic Revolution, there is found moments taken the form of various points in the discourse of the revolution in such a manner that the revolution can be understood and perceived by them. Aban 13th of is one of the most important of these moments. This research deals with a qualitative approach to the ethics of participants in the Aban 15th March of 1395 in Tehran. It is intended to study the effects of the march as viewed by participants, their motives and characteristics. The method of the study is qualitative including 31 participants. A systematic analysis has been used to analyze the data and findings. As findings and outcomes show, the participants viewed the symbolic functions of keeping alive the events of Aban 13th, educational and training effects on the young generation, reinforcement of solidarity and social solidarity, and moving towards legitimizing the system and supporting the people`s sense of independence-seeking. Performing religious duty, stepping in the path of beliefs and individual and social values, contributing to the representation and reproduction national power against oppression and following the leader`s ideas may be counted among their motivation and goals.
    Keywords: Aban13th, Political Participation, Statelessness, Political Citizenship, Tehran City
  • Mojtaba Arashi, Shokrollah Khakrand Page 93
    The Pahlavi government tried to use and serve the cinema form in accordance with its demands, and, to a large extent, it succeeded. Therefore, in this paper, it has been attempted to study the cinema of Iran in the political and cultural developments of the period leading up to the Islamic revolution based on the theory of the social role of mass media and their impact on the transformation of values of societies. In the same vein, the research hypothesis is based on the fact that cinema, as a government media, taken as a media for propagating cultural, social, political, and even economic policies, provided caricature-like and incomplete pictures of Iran's developments and conditions. The fact ultimately led to factors such as the outbreak of vulgarity in the body of Persian cinema; this media`s support of the government led to the public disillusion of the cinema as one of the main elements of the Pahlavi's cultural, political and social structure during popular protests and oppositions against the propaganda tool of Pahlavi's rule and, in this way, supported revolution.
    Keywords: Islamic Revolution, Cinema, Culture, Pahlavi II, Cultural, Political Developments
  • Hamid Alami, Isa Molavi Wardjani Page 117
    Appearance of believer artists may be regarded as one fruit of the Islamic Revolution in the ground of social culture; in this way, such works as posters were created and contributed greatly to the goals of the Islamic Revolution. This paper, with a cultural and historical approach, seeks to study the semantic role and dimensions of the posters produced from beginning of the Islamic Revolution to the end of the imposed war. The main problem of the research lies in the recognition and classification of the subject-matter of the posters in the history of revolution. This issue will be followed by two questions including: 1- how many classes may the components of the posters of the first decade of the revolution be classified in? 2- How may the visual characteristics of the posters of the decade as an awakening propagating be evaluated? In this study, the content analysis method and library-based technique were used. The research gave a classification and analysis of the existing themes is the posters of the Islamic Revolution.
    Keywords: Islamic Revolution, Poster, History of Art, Culture
  • Sediqeh Lakzayi Page 141
    The present study has intended to describe, produce and reproduce justice based on the three sources of Islamic political system, for macro policies and the effectual role of justice in social development and political and social decision making. The conceptual and theoretical basis of the research topics is based on Islamic thought and Imam Khomeini's view in his books of "Sharh-e hadith-e Junud-e `Aql wa Jahl" and "Sharh-e Chehel Hadith". As understood, on Imam Khomeini's thought, human has existential tensions, including: wisdom, soul and body, and religion includes beliefs, ethics and feqh. Therefore, the paper seeks to explain the levels of justice in three axes of belief, ethics and feqh, as well as their impact on each other.
    Keywords: Imam Khomeini, political system of Islam, political thought, levels of justice
  • Mojtaba Esfandiari, Yaqoub Tavakoli, Hossein Arjini Page 161
    Religious scholars` aim of participating political affairs during Pahlavi`s ruling was the fact of opposing tyranny and preserving the independence of the country. Imam Khomeini and Ayatollah Golpayegani criticized the cultural practices of the Pahlavi regime in Islamophobia and believed that the regime, preventing political freedom, has intended to prevent religious scholars` socio-political activities. Though agreeing with the reforms, they considered the method taken for executing it as being unconformable with current conditions in the country, and, especially, Imam Khomeini regarded Shah's actions as a corruption leading to tyranny, backwardness and dependence on global capitalism. Findings of the research indicate that despite some differences, there is a significant convergence in the purpose and practice of Imam Khomeini and Ayatollah Golpayegani in relation to the 15th Khordad uprising as Savak documents show. The study tries to explain the mechanisms of influential measures of Imam Khomeini and Ayatollah Golpayegani in the uprising of khordad 15th with a document and library-based method.
    Keywords: Imam Khomeini, Ayatollah Golpayegani, Kordad 15th of 1342, Pahlavi regime
  • Najmeh Keikha Page 185
    This paper seeks to study Imam Khomeini's views, analyzes the Islamic revolution and proposes a discussion that may be regarded as a comprehensive look at the most important phenomenon of the 20th century. Imam Khomeini's reputation in feqahat and marja`iyat has led to a lack of attention to the philosophical, ethical, mystical and Quranic exegetic approaches in analyzing the revolution. Main question of the study follows as: how may one consider and use different approaches in analyzing the Islamic revolution on the basis of Imam Khomeini's thought and avoid single-sightedness? The claim is that one, relying on Imam`s works, can use a comprehensive approach in the field. A three-dimensional framework considerable Imam Khomeini`s works can provide a comprehensive analysis of the Islamic Revolution.
    Keywords: Imam Khomeini, Islamic Revolution, Transcendental Wisdom, Three-Layered Framework
  • Jalil Dara, Mohsen Khaki Page 203
    The distinction between the model of religious democracy and other models of religious government lies in the special attention paid to the role of the people, people`s accountability and trust to the state, the fact understandable with the word efficiency, when speaking of social capital. On the other hand, producing social capital may not occur with mere use of ideological resources and provide public faithfulness to the sovereignty as a ground for managing society. In fact, today, especially due to the widespread cultural and social developments in Iran, the scope for producing legitimacy as an important social capital for the state has gone beyond the religious factor and tied to the efficiency factor (economic and social). The role of effectiveness in deepening and stabilizing religious democracy with regard to social capital, therefore, is the main issue of this research? As explained in the paper, the efficiency would lead to more social capital and, consequently, to stability of the religious democratic system by increasing the level of trust and bilateral action between the political system and the nation. In fact, efficiency can serve as a link between the production of social capital and the deepening of religious democracy.
    Keywords: Religious Democracy, Efficiency, Social Capital, Continuity, Stability