فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی در گزارشگری مالی
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ساسان مهرانی *، امید فرجی صفحات 7-34
    این مقاله به بررسی تاثیر عوامل شناختی بر کیفیت قضاوت و تصمیم گیری در پیش بینی هزینه ها می پردازد. بدین منظور از روش پژوهش آزمایشگاهی با طرح درون آزمودنی و بین آزمودنی 4×2 استفاده شده است. نمونه این پژوهش شامل 78 نفر از مدیران مالی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی در سال 1395 می باشد. در این پژوهش دو متغیر مستقل تاثیرگذار بر کیفیت قضاوت و تصمیم گیری در پیش بینی هزینه ها، که مورد دستکاری قرار می گیرند شامل ساختار هزینه ها یا درجات رفتار نامتقارن هزینه ها و شکل ارائه اطلاعات می باشند. متغیرهای وابسته پژوهش، کیفیت یا دقت پیش بینی هزینه ها و شاخص های مدل عدسی برانزویک می باشند. به منظور تجزیه و تحلیل نتایج از روش تحلیل واریانس با سنجه های تکراری و آزمون مقایسه زوجی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد افراد رفتار متقارن هزینه ها را بهتر از رفتار نامتقارن درک می نمایند. افراد به طور ذهنی دارای مدل ذهنی خطی برای پیش بینی هزینه ها در زمینه رفتار نامتقارن هستند. همچنین شکل ارائه جدولی نسبت به نموداری منجر به افزایش کیفیت قضاوت و تصمیم گیری افراد می گردد. همچنین نتایج نشان داد که ارائه اطلاعات به صورت جدولی می تواند در بهبود فهم افراد از ساختار نامتقارن هزینه ها (چسبنده و شبه چسبنده) موثر باشد.
    کلیدواژگان: رفتار نامتقارن هزینه ها، شکل ارائه، دقت قضاوت، مدل عدسی برانزویک، مدل خطی
  • سیدمصطفی علوی *، محمدحسین قائمی، جواد رضازاده صفحات 35-66
    وقوع رسوایی هایی مالی متعدد در سالهای اخیر، قانون گزاران و نهادهای نظارتی را ترغیب به تقویت راهبری شرکتی از جمله ایجاد کمیته حسابرسی نموده است. ازجمله اهداف متعددی که برای کمیته حسابرسی در نظر گرفته شده است، بهبود کیفیت گزارشگری و سلامت مالی و همچنین افزایش شفافیت و افشای اطلاعات منتشره توسط شرکت ها است. اینکه به چه میزان این کمیته ها در دستیابی به اهداف مورد نظر به ویژه بهبود کیفیت گزارشگری مالی اثربخش بوده اند موضوعی است که در این مقاله به آن پرداخته شده است. در این پژوهش از امتیاز افشای اطلاعات که در مقاطع سه ماهه توسط سازمان بورس و اوراق بهادار گزارش می شود و تعدیلات سنواتی به عنوان معیار کیفیت گزارشگری مالی استفاده شده است. با بکارگیری پیش آزمون و پس آزمون برای دوگروه آزمایش و کنترل و با استفاده از گروه های نابرابر تاثیر فعالیت های کمیته حسابرسی بر گزارشگری مالی مورد ارزیابی قرار گرفته است. داده های مورد استفاده مربوط به سالهای 91 تا 94 می باشد. نتایج نشان می دهد بین میزان اختلاف امتیاز افشا و همچنین تعداد و نسبت تعدیلات سنواتی پس آزمون بین دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود ندارد. به عبارت دیگر فعالیت های کمیته حسابرسی هنوز به طور موثر موجب بهبود کیفیت گزارشگری مالی در دو سال پس از استقرار این کمیته ها نشده است. برخلاف این یافته ها، نتایج آزمون های تکمیلی براساس روش مطالعه رویدادی نشان می دهد تشکیل کمیته های حسابرسی برای شرکت های آزمایش و بدون در نظر گرفتن گروه های کنترل، منجر به کاهش تعداد تعدیلات سنواتی و افزایش امتیاز افشای اطلاعات شرکت ها شده است.
    کلیدواژگان: کمیته حسابرسی، تعدیلات سنواتی، امتیاز افشا
  • فتاح بهزادیان، ناصر ایزدی نیا * صفحات 67-88
    در این مقاله با استفاده از چارچوب تحلیلی در خصوص عوامل موثر بر کیفیت خدمات حسابرسی، به بررسی عواملی پرداخته می شود که در فاصله انتظارات ارائه کنندگان و استفاده کنندگان از خدمات حسابرسی در خصوص عوامل موثر بر کیفیت حسابرسی تاثیرگذار است. عوامل موثری که در این خصوص مورد بررسی قرار گرفته، ویژگی های حرفه ای شامل نقش حرفه ای افراد در فرایند حسابرسی(حسابرسان در برابر تهیه کنندگان صورت های مالی)، تجربه حرفه ای افراد، رتبه بندی حرفه ای و اندازه موسسات حسابرسی بوده است. جامعه آماری اول شامل حسابداران رسمی شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات خصوصی حسابرسی بوده و جامعه آماری دوم شامل شرکت های سرمایه گذاری است که تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار تهران فعالیت می کنند. بر اساس نتایج پژوهش، نقش افراد حرفه ای در فرایند حسابرسی به عنوان حسابرس مستقل یا تهیه کننده صورت های مالی و نیز تجربه حرفه ای افراد در فاصله انتظارات از عوامل موثر بر کیفیت حسابرسی موثر نمی باشد. در حالی که اندازه و رتبه کیفی موسسات حسابرسی در فاصله انتظارات افراد درحوزه مقررات حسابرسی تاثیرگذار بوده اند.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، فاصله انتظارات از خدمات حسابرسی، فاصله انتظارات از کیفیت حسابرسی
  • محمدرضا عباس زاده *، مهدی صالحی، رضا حسینی پور صفحات 89-126
    هدف مقاله حاضر فراتحلیل(متا آنالیز) تاثیر متغیرهای مرتبط با حسابرس و حسابرسی و متغیرهای خاص شرکت بر تمایل به صدور اظهارنظر تعدیل شده حسابرسی می باشد. متغیرهای مرتبط با حسابرس و حسابرسی شامل چهار متغیر اندازه، تخصص صنعت، دوره تصدی موسسه حسابرسی و نیز تاخیر در ارائه گزارش حسابرسی می باشد. متغیرهای خاص شرکت شامل اندازه، اهرم، گزارش تعدیل شده سال قبل و سودآوری می باشد.آزمون ترکیبی استوفر به عنوان تکنیک فراتحلیل به کار گرفته شده است که در آن آماره z می تواند برای آزمون جهت و معناداری تاثیر متغیرها بر تمایل به صدور اظهارنظر تعدیل شده حسابرسی استفاده شود. در مجموع 8 مقاله داخلی و 58 مقاله خارجی طی سال های 2016-1982 و 1394-1385 گردآوری شده است. یافته ها نشان می دهد درباره دسته اول متغیرهای توضیحی اجماع اندکی وجود دارد، به نحوی که تنها رابطه معنادار موجود در این گروه از متغیرها اندازه موسسه و تاخیر گزارش حسابرسی می باشد. تاخیر گزارش حسابرسی و اندازه موسسه دارای رابطه مثبت و تخصص صنعت حسابرس و دوره تصدی حسابرسی دارای رابطه منفی با تصمیمات اظهارنظر تعدیل شده حسابرسی می باشند. اما اثر هیچ یک از متغیرهای مرتبط با حسابرس و حساربرسی در مطالعات ایران معنادار گزارش نشد. در مقابل برای متغیرهای خاص شرکت اهمیت بیشتری برای تاثیر اندازه شرکت و سودآوری بر روی صدور اظهار نظر تعدیل شده حسابرسی وجود دارد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، متغیرهای حسابرسی، اظهارنظر حسابرسی تعدیل شده
  • محمدرضا نیکبخت *، کیهان آزادی، آریا امین پور، فرید غلامی حسن کیاده صفحات 127-152
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر افشای به موقع اطلاعات بر رابطه بین افشای اختیاری و هزینه سرمایه مالکانه است. در این راستا به منظور اندازه گیری متغیرهای امتیاز افشای اختیاری از چک لیست پورحیدری و همکاران، هزینه سرمایه مالکانه از مدل رشد گوردون و افشای به موقع از متغیر مجازی مبتنی بر تعریف اشتن و همکاران استفاده شده است. همچنین با استفاده از روش حذف نظام مند تعداد 112 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389 تا 1393 (مجموعا 560 سال شرکت) به عنوان نمونه انتخاب و داده های مورد نیاز مربوط به این مشاهدات از بانک های اطلاعاتی کدال و ره آورد نوین گردآوری شد. نتایج آزمون فرضیه ها با استفاده از تحلیل رگرسیون نشان می دهد که بین افشای اختیاری و هزینه سرمایه مالکانه رابطه منفی معنی داری وجود دارد. همچنین بین افشای به موقع و هزینه سرمایه مالکانه نیز رابطه منفی و معنی دار برقرار است. به علاوه این آزمون ها شواهدی فرآهم آورد که نشان داد اثر تعاملی دو متغیر افشای اختیاری و افشای به موقع روی هزینه سرمایه مالکانه منفی و معنی دار است. به عبارت دیگر افشای اختیاری در شرکت هایی که اطلاعات خود را به موقع افشا می کنند نسبت به شرکت هایی که اطلاعات ارائه شده آنها فاقد چنین کیفیتی است تاثیر کاهشی بیشتری بر هزینه سرمایه مالکانه دارد.
    کلیدواژگان: افشای اختیاری، افشای به موقع، هزینه سرمایه
  • سیدعلی واعظ *، امیرحسین منتظرحجت، رحیم بنابی قدیم صفحات 153-182
    امروزه به دلیل مشکلات نمایندگی ناشی از جدایی مالکیت از مدیریت، تلاش برای ایجاد همسویی منافع مالکان و مدیران به چالش مهمی تبدیل شده است. اگر پاداش تناسبی با عملکرد واقعی مدیران نداشته باشد نه تنها سبب افزایش ارزش شرکت نشده، بلکه ابزاری برای انتقال ثروت از مالکان به مدیران خواهد شد. از ابعاد مهم سنجش عملکرد در برنامه های پاداش، می توان به دقت و حساسیت سود اشاره کرد، بنابراین در این مقاله شاخص های دقت وحساسیت سود و تاثیر آنها بر پاداش هیات مدیره، مورد مطالعه قرار گرفته است. برای این منظور از داده های 121شر کت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1394 و نیز رگرسیون چندمتغیره و مدل داده های ترکیبی استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد از بین ابعاد دقت سود، اقلام تعهدی غیر عادی و دستکاری فعالیت های واقعی فزاینده سود برخلاف انتظار، تاثیر مثبتی بر پاداش دارند که بیانگر عدم توجه کافی نسبت به آنها به عنوان عامل کاهنده دقت سود است و تطابق درآمد و هزینه و دقت پیش بینی جریان های نقدی، مطابق انتظار پژوهش، تاثیر مثبتی بر پاداش دارند وابعاد حساسیت سود در قالب ضریب واکنش سود و نوسان بازده سهام، به ترتیب تاثیر مثبت و منفی معنی دار بر پاداش دارند.
    کلیدواژگان: پاداش هیات مدیره، دقت سود، حساسیت سود، مدیریت سود، ضریب واکنش سود
  • عزیز گرد، محمد رحیم پور *، سلمان حمیدی صفحات 183-208
    نظر به اینکه یکی از رویکردهای غالب در تدوین استانداردهای حسابداری، مدل بهای تمام شده تاریخی است، در این پژوهش به بررسی این پرسش پرداخته شده است که آیا استفاده از سیستم بهای تمام شده برای دارایی ها موجب کاهش سودمندی نسبت های دوپانت برای سرمایه گذاران خواهد شد یا خیر. وقتی در مورد برخی اقلام، سیستم بهای تمام شده مورد تعدیل قرار می گیرد نسبت های حسابداری به دلیل ارزشیابی جدید تمایل به افزایش دارند که این نوسانات گردش دارایی ها در قالب نسبت های دوپانت می تواند ناشی از نیروهای اقتصادی و اثرات سیستم اندازه گیری باشد. برای ارزیابی گستره اثرگذاری سیستم اندازه گیری، از میانگین عمر دارایی استفاده گردید. نمونه مورد بررسی در این مقاله مشتمل بر 145 شرکت طی سال های 1385-1394 شامل 940 مشاهده بوده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیون و روش گام تصادفی استفاده گردید. نتایج نشان داد که نسبت گردش دارایی و پایداری آن رابطه مثبت و معناداری با عمر دارایی دارد. همچنین خطای پیش بینی گردش دارایی با عمر دارایی و بازده آتی شرکت رابطه مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل دوپانت، بهای تمام شده تاریخی، بازده آتی
|
  • Sasan Mehrani *, Omid Faraji Pages 7-34
    This study investigated the effects of cognitive bias factors on the quality of judgment and decision making in cost prediction. In particular, we conduct a laboratory experiment with a 2×4 design mixing a within-subjects condition with a between-subjects condition. The sample of this study is 78 managers with financial expertise and graduate students, and the period of data collection is 2016. In this study, two independent variables that affect the accuracy of judgment are manipulated as follows: (1) the cost structures or degree of cost asymmetry (i.e. non-sticky, semi-sticky, sticky and anti-sticky) and (2) the presentation format of financial information (i.e. table vs. graph). Also, the dependent variables of research are as follows: 1. quality or accuracy of cost prediction (mean absolute error of the individual`s predictions) and 2. variables of Brunswick`s lens model. The main hypotheses test is performed using a repeated-measures ANCOVA and pairwise comparison. In accordance with our expectation, participants are more likely to recognize and predict accurately symmetric cost behavior (non-sticky) rather than asymmetry cost behavior (i.e. sticky and anti-sticky). In other words, they mentally apply a symmetric model to predict changes of asymmetric costs. Moreover, the presentation of information expressed as table allows more accurate predictions. Also, the results show that presentation of information in table rather than graph is more beneficial for effective perception of asymmetric cost behavior.
    Keywords: Asymmetric Cost Behavior, Judgment Accuracy, Presentation Format, Brunswick's Lens Model, Linear Model
  • Seyedmostafa Alavi *, Mohammad Hosein Ghaemi, Javad Rezazadeh Pages 35-66
    Financial scandals and massive fraud in recent years encouragelawmakers and regulators to strengthen corporate governance, includingcreation the audit committee. Among many objectives that considered in audit committee, including improving of quality financial reporting and financial health as well as increased transparency and disclosure of information. A subject that discussed in this paper is how much effective the committee in achieving consider goals. In this study disclosure score, and prior period adjustments use as measure of quality of financial reporting. By applying pre-test and post-test for both test and control groups, evaluated effect of the audit committee's activities on financial reporting. Data used from 1391 to 1394. Results show there is not significant differences between the disclosure score and the number and relation of prior period adjustments gap, post-test between experimental and control groups. Contrary to these findings, the results of additional tests based on the method of the event study show that the formation of audit committees for testing companies and without regard to control groups, led to a reduction in the number of prior period adjustments and increase the disclosure score of corporate information.
    Keywords: Audit Committee, Prior Period Adjustments, Disclosure Score
  • Fattah Behzadian, Naser Izadinia * Pages 67-88
    Using an analytical framework on the factors affecting the quality of audit services, the factors affecting the expectation gap between audit services providers and users with regard to the factors affecting audit quality were investigated in professional environment of Iran in this study. The factors investigated within the professional people’s expectation gap were the professional features including people’s professional role in the audit process (Auditors versus preparers of financial statements), people’s professional experience, and audit firms’ professional ranking and size. The first statistical population consisted of certified public accountants working in audit organization of Iran and audit firms, and the second one comprised all investment companies which function under the supervision of Tehran Stock Exchange. Based on the results, the role of professionals in the audit process as independent auditors or providers of financial statements as well as people’s professional experience did not affect expectation gap of audit quality. However, the size of the audit firms and the professional ranking of them have influenced on the expectation gap of the professionals participating in this study about the impact of audit regulation on audit quality.
    Keywords: Audit Quality, Expectation Gap, Audit Quality Perception
  • Mohammadreza Abbassazeh *, Mahdi Salehi, Reza Hoseinipour Pages 89-126
    The purpose of this paper is to use meta-analysis method to determine the effect of auditor and audit-related variables and firm-specific variables on auditors’ tendency to issue modified audit opinions. Auditor and audit-related variables include Auditor firm size, audit firm industry specialization, audit firm and audit partner tenure and audit report presentation lag. Firm-specific variables include firm size, leverage, previous year modified audit opinions, and profitability. The Stouffer combined test is used as the meta-analysis technique for this paper. The test is resulted a z-statistic that can be used to test the direction and significance of the effect of the hypothesized variables on the tendency of auditors to issue modified audit opinions. 8 internal articles and 58 external published studies are aggregated from 1385 to 1395 and 1982 to 2016. Findings reveal that the effect of audit and auditor-related variables on audit opinion decisions is far from conclusive. Auditor firm size and audit report presentation lag variables are found to be significantly related. audit report lag and Auditor firm size are found to be positively and audit firm industry specialization and audit firm and audit partner tenure are found be negatively related. However, in IR studies, these relationships are not founded. In contrast, firm-specific variables include firm size and profitability on auditors’ tendency to issue modified audit opinions are more important.
    Keywords: Meta-analysis, Audit-related Variables, Modified Audit Opinions
  • Mohammad Reza Nikbakht *, Kaihan Azadi, Arya Aminpour, Farid Gholami Hasankiadeh Pages 127-152
    The aim of this paper is studying the effect of timely disclosure on the relation between voluntary disclosure and cost of equity capital. In this regard, a Pourheidary's disclosure checklist, Gordon’s growth model and a dummy variable based on Ashton et al definition were respectively used for measuring companies’ disclosure score, their cost of equity capital and their timely disclosure. Also, the number of one hundred eleven companies listed on Tehran Securities Exchange during 2010 to 2014 (totally 560 firm-year observations) were selected as the sample of research using systematic screening method. Furthermore, required data related to these observations were collected from ‘Codal’ database and ‘Rahavard Novin’ software. The results of hypotheses testing applied with regression analysis showed a significant negative relation between voluntary disclosure and cost of equity capital. Also, tests implicate a significantly negative association between timely disclosure and cost of equity capital. In addition, the tests demonstrated that interaction effect of voluntary and timely disclosure on cost of equity capital is negative and significant. In the other words, the reducing effect of voluntary disclosure on cost of equity capital of companies that timely disclose their information is more than companies that untimely disclose their information.
    Keywords: Voluntary Disclosure, Timely Disclosure, Cost of Capital
  • Seyed Ali Zaez *, Amir Hosein Montazer Hojat, Rahim Bonabi Gadim Pages 153-182
    Nowadays, due to agency problems caused by the separation of ownership from management, efforts to create a balance between the interests of them have become one of the intellectual concerns of companies. If the reward is not commensurate with board of directors actual performance not only increase corporate value but also is a means to transfer wealth from owners to managers. From the important indicators in measuring performance in bonus plans is the precision and sensitivity of reported earnings. In this study, the precision and sensitivity indicators of profit and their effect on board of directors bonus has been studied. To test the assumptions, data related to the sample of 121 companies listed in Tehran Stock Exchange for the period 2009 to 2016 were used and the above mentioned data have been analyzed using multivariate regression and Panel data analysis method. The results show that from the precision dimensions of profit, the abnormal accruals and Manipulation activities in the form of increased profits according to research expectations has significant and positive impact on bonus that indicated the lack of sufficient attention to them as a decreasing indicator of profit precision while expense matching and cash flow forecast precision according to research expectations have significant effect on board of directors bonus. The sensitivity dimensions of profit i.e. earnings response coefficients and returns fluctuations Indicators, have a positive and negative impact on board of directors bonus respectively.
    Keywords: Board of Director's Bonus, Profit Precision, Profit Sensitivity, Earnings Management, Earnings Response Coefficient
  • Aziz Ghord, Mohammad Rahimpour *, Salman Hamidi Pages 183-208
    Due to the fact that, the dominant approach in accounting standards is historical cost, the present study attempts to investigate whether the use of the system of historical cost for assets causes a decrease in the usefulness of DuPont ratio for investor or not. When in sum items the system of historical cost is adjusted the ratio of accounting tends to increase because of new evaluation. This fluctuation of the asset turnover in the form of DuPont ratio could result from economic forces and the effect of measurement system. In order to evaluate the range of the effect of measurement system, an average of the assets age is used. The sample under the study consisted of 145 companies during years 2005 to 2015. The result indicated that the asset turnover ratio and their persistence had a positive significant correlation with the asset age. In addition the error of the predication of the assets age had a positive significant correlation with the asset age and the future return of the companies.
    Keywords: DuPont Analysis, Future Return, Historical Cost