فهرست مطالب

مطالعات فهم حدیث - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1397)

نشریه مطالعات فهم حدیث
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • حکیم وزیری *، محمدعلی غیور، مهدی جلالی صفحات 9-33
    در منابع کهن پیرامون آیه «هذا صراط علی مستقیم» (الحجر: 41) سه گونه روایی به چشم می خورد؛ گونه اول در مقام تاویل آیه و تطبیق آن با مصداق عینی، حضرت علی (ع) می باشد که نمونه های فراوانی از آن در تفاسیر روایی یافت می شود؛ گونه دوم ناظر به اختلاف قرائت، خوانش هایی دارای توجیه ادبی از آیه است که در مجموع چهار قرائت برای آن گزارش شده است اما آن خوانشی از آیه که با آیات مشابه (مرتبط)، سیاق عام آیات قرآن تایید گردد و از نقلی صحیح و معتبر برخوردار باشد، همان قرائت متداول در قرآن است. اما گونه سوم روایات، خوانشی از آیه است که در آن به نام علی (ع) تصریح شده است. این خوانش به این مقدار که علی (ع) مصداق تاویلی آیه باشد، خرسند و قانع نبوده و در صدد ارائه خوانشی از آیه بوده است که نام آن حضرت، ظاهر لفظ قرآن باشد که البته این خوانش از آیه، در میان شیعیان دستاویزی برای توهم تحریف قرآن نیز قرار گرفته است. در این مقاله با بهره گیری از روش سندپژوهی، تحلیل محتوا و سنجش و ارزیابی داده ها به این نتیجه دست یافتیم، هیچ یک از روایات دسته اخیر، برای ادعای گزاف تحریف قرآن، صلاحیت لازم را ندارند.
    کلیدواژگان: آیه 41 سوره الحجر، صراط، روایات تفسیری، گونه های روایی، اختلاف قرائت
  • رسول محمد جعفری* صفحات 35-53
  • علی آهنگ *، مهدی آریان فر صفحات 55-73
    علم رجال یکی از دانش هایی است که زمینه حجیت حدیث را فراهم می سازد. از این رو جریان قرآنیون که از مخالفان سنت محسوب می گردد بخشی از شبهات و اشکالات خود را معطوف به این علم نموده است. این اشکالات در دو حوزه قابل بررسی است؛ اول: اشکالاتی که بر اصل علم رجال وارد می دانند همچون دخالت احساسات شخصی در جرح و تعدیل راویان و عدم اطلاع از احوال درونی آنها، دوم: شبهاتی که ناظر به علم رجال شیعه است و بیشتر توسط یحیی محمد در کتاب مشکله الحدیث مطرح گردیده است. مواردی نظیر: عدم حسی بودن جرح و تعدیل راویان به دلیل فاصله زمانی میان جوامع رجالی و عصر معصومین (ع)، کوتاهی و نارسایی عبارات رجال شناسان شیعه درباره راویان و در نهایت تعارض آراء بزرگان رجالی شیعه. در این نوشتار با دلایل متعدد عقلی و نقلی نشان داده شده که این شبهات و اشکالات، اتقان و استحکام لازم را جهت به چالش کشاندن علم رجال ندارد. در نتیجه بررسی روشمند و پاسخ هدفمند به این شبهات هدف اصلی این تحقیق است.
    کلیدواژگان: قرآنیون، حجیت حدیث، علم رجال شیعه، جرح و تعدیل، یحیی محمد، مشکله الحدیث
  • محمد جانی پور، فتحیه فتاحی زاده، سیده زینب حسینی زاده* صفحات 75-103
    خطبه غدیر به مثابه یکی از مهم ترین و آخرین سخنان پیامبر اکرم (ص)، پیام های مهمی را در خود گنجانده و مطالعه آن برای آشنایی با ماهیت دین اسلام و ارکان اصلی آن ضروری است. با این وجود، نقل تاریخی این خطبه در سه حجم متفاوت و نیز اختلاف در برخی مضامین و عبارات آن ها، ضرورت تحلیل و بررسی محتوای این نصوص را مضاعف نموده است. در این پژوهش تلاش شده با بهره گیری از روش های تحقیق میان رشته ای و نوین، اولا هرکدام از سه متن گزارش شده به عنوان خطبه غدیر، به طور جداگانه تحلیل و بررسی شود، ثانیا با مقایسه تطبیقی این سه متن، میزان مشابهت ها و افتراق ها و لایه های همخوان و ناهمخوان را تعیین نموده، و ثالثا با ارائه تحلیلی کمی و کیفی، مقدمات لازم برای نقد و بررسی محتوای این خطبه و نیز ورود به تحلیل های گفتمانی جهت شناسایی زمان پیدایش هر کدام از سه خطبه و زمینه های تاریخی انتشار آن ها را فراهم نمود. به همین دلیل ضمن استفاده از روش «تحلیل محتوا» به عنوان یکی از روش های مناسب برای تجزیه و تحلیل متن، در گام اول با تکنیک «تحلیل مضمونی» هرکدام از خطبه ها به مثابه متنی مستقل، به طور دقیق و عمیق شناسایی و تجزیه شده، و در گام دوم با استفاده از تکنیک «لایه شناسی مضمونی» به مقایسه تطبیقی این متون پرداخته و لایه های همخوان و ناهمخوان را شناسایی نموده ایم.
    کلیدواژگان: خطبه غدیر، نقد حدیث، تحلیل محتوا، تحلیل مضمونی، لایه شناسی مضمونی
  • احمد زارع زردینی *، کمال صحرایی اردکانی صفحات 105-129
    یکی از مباحث مهم در متن پژوهی معاصر، زبان متن و نقش و اهمیتی است که در نقد، فهم و ارزیابی متون دارد. از مباحث مقدماتی در این زمینه چگونگی پژوهش درباره زبان متن است. مقاله حاضر راهی را برای مطالعه زبان متن بر پایه مساله ضمنی شدگی اطلاعات در فرایند نقل یک سخن یا گزارش تاریخی برای شناخت زبان احادیث پیشنهاد می کند. بر این اساس، در آغاز به تفکیک مطالعات زبان حدیث با رویکرد کلامی و زبان شناسی پرداخته و در رویکرد زبان شناسی به بررسی اطلاعات ضمنی به مثابه امری ادبی و سپس امری زبانی پرداخته است. در گام بعد به مهمترین عوامل ایجاد اطلاعات ضمنی از نگاه زبانی اشاره و کوشش نموده است تا ورود این ویژگی در متون روایات را نمایان سازد و نشان دهد یکی از مولفه های زبان حدیث، فراوانی اطلاعات ضمنی است. نوشتار حاضر نشان می دهد با کاربردی سازی مباحث زبان شناسی در مطالعات حدیثی می توان دریچه های جدیدی در حدیث پژوهی گشود.
    کلیدواژگان: زبان حدیث، اطلاعات ضمنی، فلسفه حدیث، لسان احادیث
  • مصطفی همدانی * صفحات 131-153
    حریز بن عبدالله سجستانی در سند 1320 روایت حضور دارد و طبق ظاهر جوامع روایی، حدود 200 روایت از این تعداد که بیشتر آنها مصدر فتاوای فقهی است را بی واسطه از امام صادق (ع) نقل کرده است. در همین حال کشی و نجاشی از یونس بن عبدالرحمن روایت کرده اند که حریز جز یک یا دو روایت از امام صادق (ع) نشنیده است. این گزارش سبب شده است برخی فقی هان نامدار و بسیاری از رجالیان متاخر از ظهور روایات بی واسطه ایشان در نقل مستقیم دست بدارند و حکم به ارسال این روایات کنند. تحقیق فرارو با هدف تبیین وضعیت ارسال یا اتصال در این قطعه از سند روایات یاد شده از روش اسنادی و تحلیل استقرائی بهره برده و نتیجه گرفته است سخن یونس درست نیست؛ زیرا اولا، سند روایت کشی و نجاشی مخدوش است؛ و ثانیا، قرائنی در روش حریز در نقل روایات پیش گفته وجود دارد که به وضوح نشان می دهد ایشان دست کم هجده روایت را شخصا و با روش «سماع» یعنی نقل بی واسطه از امام صادق (ع) متحمل شده است و از این رو حصر موجود در گزارش کشی و نجاشی بی اعتبار می شود و در نتیجه نمی تواند با ظهور روایات بی واسطه در نقل مستقیم معارضه کند.
    کلیدواژگان: حریز، یونس، روایت مرسل، روایات بی واسطه حریز از امام صادق (ع)، روش تحمل حدیث
  • زهرا عمرانی پور، ثریا قطبی * صفحات 155-175
    هرچند روایات تفسیری از منظرهای گوناگون مورد توجه واقع شده اما تحلیل ابعاد و مولفه های آن از پژوهش های جدید در عرصه تحقیقات حدیثی است که با مطالعه ای روشمند در مضامین روایات تفسیری درصدد کشف عناصر محتوایی این دسته از روایات می باشد. از آنجا که تمسک به قرآن و سنت مبتنی بر فهم این دو ثقل گرانبهاست در نوشتار حاضر تلاش شده تا با روش تحلیل محتوا و به شیوه استقرائی و با واحد تحلیل مضمون روایت، مولفه های اعتقادی روایات تفسیری سوره مومنون در تفاسیر روایی شیعه را مورد مداقه قرار داده و به این پرسش پاسخ دهد که بر اساس روایات تفسیری سوره مومنون کدامین عناصر بنیادین اعتقادی از سوی معصومین (ع) جهت تعالی بخشی و هدایت انسان به سوی کمال بکار رفته است؟ این پژوهش با طبقه بندی موضوعی مضامین اعتقادی روایات تفسیری به واکاوی باورهای بنیادین در سوره مومنون پرداخته تا در نهایت ساختار اساسی حاکم بر روایات تفسیری سوره مومنون را در بعد اعتقادی آشکار سازد.
    کلیدواژگان: روایات تفسیری سوره مومنون، تفاسیر روایی، اعتقادات شیعه، تحلیل محتوای روایات
|
  • Hakim Vaziri *, Mohammad Ali Ghayoor, Mehdi Jalali Pages 9-33
    There are three types of narratives in the old sources about the verse 41 surah al-Hijr: "He (Allah) said: This is for Me the Right Path". The first one seeks to adapt this verse to its objective purpose i.e. Imam Ali that many examples of it found in narrative interpretations. The second one observes four different readings of the verse that have literary justification, but the reading of the verse that affirmed with the same verses and the general context of the Quranic verses and has a right and valid narration, is the common reading of the Holy Quran. The third one contains a reading of the verse in which the name of Imam Ali has been clearly mentioned. These narratives are not satisfied and convinced that Imam Ali is an interpretative variant of the verse but seeking to provide a reading of the verse in which the name of Imam Ali is the appearance of the verse's word. This reading of the verse, among some Shias, has been a pretext for the illusion of distorting the Holy Quran. In this paper, using the methodology of analyzing of chain ''Sanad'', content analysis, and measuring and evaluation of data, we arrived at this
    Conclusion
    none of these narratives of recent category has the necessary qualifications for claiming that the Holy Quran has been distorted.
    Keywords: Verse 41 of Surah al Hijr, Sir?t, Interpretative Narratives, Narratives Species, Various Reading
  • Rasoul Mohammad Jafari * Pages 35-53
    In Shia's book, there are narrations about the occurrence of Badaa in Ismail, the great son of Imam Sadiq. A group has hanged these hadiths as a pretext for sectarianism, and other group has argued to these hadiths for doubting the basis of Shia Imamat, a third group also referred to them for denying Badaa's belief. Therefore, this investigation with descriptive-analytic study sought to answer this question that what is the analysis of the narrations of the Badaa in Imamate Ismail bin Sadiq? To answer the question related narratives (seven narratives) have been gathered and classified in two categories: specified and unspecified. The theme of the first category narratives clearly revealed the occurrence of the Badaa in the Imamate of Ismail. Beyond the weakness of the document, their content was criticized by many reasons and they were identified as fake. The content of narratives of the second category did not indicate the occurrence of the Badaa in Imamate. These narrations also had a weakness in the document, but if they are meant to be in the people's view of the Imamate of Ismail or Badaa in his killing, there is no difficulty in accepting them.
    Keywords: Badaa, Imamate, Ismail, Narrations, Critic of Hadith
  • Ali Ahang *, Mahdi Arianfar Pages 55-73
    Science of Rijal is one of the sciences that provide the basis of the authenticity of hadith. Therefore, the group of Quranism (Qur'āniyyun), which is considered to be an opponent of the Sunnah, raises some of its doubts and problems into this science. These problems can be classified in two domains: the first is related to the problems that arise from the principle of the Science of Rijal, such as the interference of personal feelings in the curtailment of narrators and the lack of knowledge of their inner states, and second is related to doubts about the science of Shia Rijal, and most of them were presented by Yahya Muhammad in the book of Moshkilah al-Hadith. Some of them are as follow: lack of sense in the narrator's adjustment due to the time gap between the religious communities and the age of the innocent, the shortage and failure of the Shiite scholar's expressions about the narrators and, ultimately, the conflict between the views of the Shiite Hadith scholars. In this paper, because of variety transmitted and rational reasons, we show that these doubts and bugs do not have the necessary resistance and strength to challenge the science of Rijal. As a result, a systematic review and targeted response to these doubts are the main goal of this research.
    Keywords: Quranism (Qur'?niyyun), Authenticity Hadith, Science of Shia Rijal, Wounding, Authentication, Yahya Muhammad, Moshkilah al Hadith
  • Mohammad Janipoor, Fathiyeh Fattahizadeh, Sayyedeh Zinab Hoseinizadeh* Pages 75-103
    The sermon of Ghadir as one of the most important and last words of the Prophet contains important messages and its study is necessary to become familiar with the nature of the Islamic religion and its main pillars. Nevertheless, the historical narration of this sermon in three different volumes, as well as differences in some of their themes and expressions, has necessitated the analysis and review of the content of these texts. In this research, we tried to use the interdisciplinary and novel research methods, first, each of the three texts reported as Ghadir's sermon was analyzed separately, secondly, by comparing the three texts, the degree of similarities and differentiations and layers of consonant and inconsistent determination And, thirdly, by providing quantitative and qualitative analyzes, the necessary preconditions for criticizing the content of this sermon, as well as entering into discourse analyzes, to identify the production time of each of the three sermons and the historical context of their publication. For this reason, using the method of "content analysis" as one of the methods for analyzing the text, in the first step, with the technique of "thematic analysis", each of the sermons as an independent text, was accurately and deeply identified and analyzed in step The second is using comparative comparisons of these texts with the help of the method of "thematic deep structural search" and we have identified consonant and incompatible layers.
  • Ahmad Zare Zardini *, Kamal Sahraie Ardakani Pages 105-129
    One of the important issues in contemporary text criticism is the question of the language of the text and the role and importance of it in understanding and evaluating texts. The basic topics in this area are how to study the language of the text. The present paper proposes a way to study the language of it based on the issue of implicit information in the process of quoting in a historical speech. In the beginning, the study of Hadith's language with theological and linguistic introduced. In the linguistic approach it has investigated the implicit information as a literary matter and then as a linguistic one. In the next step, the most important factors in the creation of implicit information from the linguistic point of view investigated and tried to indicate the entry of this feature in the texts of narratives. The results of this research show that the application of linguistic topics in the theological studies of can open new windows in the hadith studies.
    Keywords: language of hadith, implicit information, philosophy of hadith
  • Mustafa Hamadani * Pages 131-153
    Hariz bin Abdullah Sajestani is present in the documents of 1320 narrations. According to main narrations books, Hariz quoted 200 narrations, most of which are basis of jurisprudential sentences. In the meantime “Mohammad bin Amro Kashi” and “Abul Abbas Najashi” quoted from Younis as saying that Hariz did not directly hear more than one or two narrations from Imam Sadegh. This report causes some famous jurists and recent experts of Rejal science to ignore Hariz’s with-no- mediator narrations and to take them as “mursal narrations”. The current study aims to explain the directness or indirectness of quotation in this piece of mentioned narrations document while using documentary method and inductive analysis; then this paper comes to the conclusion that Younis’ claim is not right. To show this matter, there are two reasons: (1) the document of Kashi’s and Najashi‘s narrations was not intact and (2) some evidences, which are found in Hariz’ method for direct quotation from Imam Sadegh, show that Hariz personally quoted at least 18 narrations while using “auditory method” to directly quote from Imam Sadegh. Hence, restriction made by Najashi and Kashi is unreliable; consequently it cannot be taken as opposition to with-no- mediator narration in Hariz’s direct quotation.
    Keywords: Hariz, Younis, mursal narrations, Hariz's with, no, mediator quotation from Imam Sadegh, method of hadith quotation
  • Zahra Omranipoor, Sorayya Ghotbi * Pages 155-175
    Despite the fact that the exegetical traditions have been noticed from various perspectives, but the analysis of their dimensions and components is among the new researches in the scene of tradition researches which intends to discover the contextual elements of this category of traditions through methodological studies in the motifs of exegetical traditions. As resorting to the Quran and Tradition is based on understanding these two valuable weighty things, thus the present research is an attempt to consider the ideological components and exegetical traditions of ýSurah al-Muminun in the Shiite traditional exegeses by the use of content method analysis, inductive method and the analysis unit of the tradition motif. Furthermore, it tries to answer this question that based on exegetical traditions of Surah al-Muminoon, which of the ideological basic elements have been employed by the infallible Imams to enhance and orient human towards perfection. Classifying the ideological motifs of exegetical traditions thematically, this research deals with an analysis of the basic beliefs in ýSurah al-Muminunto display finally the basic structure ruling the exegetical traditions of ýSurah al-Muminun in the ideological dimension.
    Keywords: The Holy Quran, Exegetical Traditions of ?Surah al Muminun, Traditional Exegeses, The Shiite Beliefs