فهرست مطالب

نگره - پیاپی 16 (پاییز 1389)

فصلنامه نگره
پیاپی 16 (پاییز 1389)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/11/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین عابددوست، حبیب الله آیت اللهی صفحه 5
    تقویم ایرانی علاوه بر بنیان های محکم علمی، از بی نظیرترین صورت های هنری نیز برخوردار است. بازتاب این تصویرگری را درگستره هنر ایران در آثار مختلف، می توان دید. تحقیق پیش رو به بررسی تغییر و تحول تقویم در ایران از کهن ترین ایام تا عصر حاضر پرداخته و در پی تبیین کهن ترین نشانه های گاهشماری در ایران است. از طرفی با بررسی نمونه هایی از تقویم های رقومی دوره اسلامی سعی شده عناصر کهن گاه شماری ایرانی را که در این تقویم ها به کار رفته اند، نشان دهد. هدف این پژوهش بیان تداوم حیات نمادها و نشانه های مربوط به گاه شماری کهن در تقویم های رقومی است. این پژوهش اثبات می کند که گاه شماری از کهن ترین ایام در این سرزمین وجود داشته و در دوره های مختلف به حیات خود ادامه داده است. نمادها و نشانه های این نوع گاه شماری کهن شمسی در دوره اسلامی به شکل نوشتاری و یا تصویری در تقویم های رقومی ظاهر شده است. روش تحقیق، توصیفی - تحلیلی و از طریق مطالعه کتابخانه ای و به روش فیش برداری است. همین طور از طریق میدانی به بررسی نمونه های تقویمی موجود در کتابخانه ها و موزه ها پرداخته است. به این ترتیب ابتدا به گاه شماری پیش از اسلام و دوره اسلامی پرداخته و انواع گاه شماری در این دوران را بیان نموده وسپس صورت های فلکی را به عنوان نمادهای مرتبط با گاه شماری ایرانی توصیف کرده و نمونه هایی از آن را در هنر باستانی ایران نشان می دهد. سپس با ارایه گزارشی از برخی تقویم های موجود متعلق به دوره اسلامی، سیر تغییر و تحول این تقویم ها و ارتباط تقویم های کهن با برخی نمونه های تقویمی دوره معاصر را مطرح ساخته و حضور نمادهای کهن گاه شماری ایرانی از جمله صورت های فلکی را در این تقویم ها نشان می دهد. بر این اساس، نمودهای تقویمی از دوره پیش از ایلام تا ساسانی به خوبی در آثار هنری ظاهر شده و در آثار هنری،کتب تنجیمی دوره اسلامی و نیز در تقویم های رقومی دوره اسلامی آمده اند. در دوره اسلامی اسامی این صورت ها به شکل نوشتاری و در مواردی به شکل تصویری در تقویم ها حضور دارند. تقویم های رقومی دوره اسلامی همان ساختار زیج های1 کهن را دارند، که از دوره هخامنشی شناخته شده بودند، از همین زمان (هخامنشی) تاثیرات طالع بینی را در رواج گاه شماری نباید نادیده گرفت، عنصری که به شکل ویژه ای در تقویم های دوره اسلامی آمده است. کهن ترین گاه شماری ایرانی که شمسی است با ویژگی های محتوایی و نیز بصری در دوره اسلامی زنده ماند و ظهور آن را می توان به شکل زیبایی در تقویم های رقومی مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: تقویم، ایران، صور فلکی، نماد، هنر
  • حسن بلخاری صفحه 19
    شاید تنها اثر ایرانی که قدیس یا ایزدی را ایستاده بر نیلوفر نشان می دهد، نقش نگاره تاج گذاری اردشیر دوم در طاق بستان باشد که مهر یا میترا را در حالی که ایستاده بر نیلوفر است و به دست برسمی دارد، تصویر می کند.(تصویر1) در جای دیگر ایران، نقشی چنین استاده یا بنشسته بر نیلوفر وجود ندارد.از آن سو در بودیزم، هندونیزم و جینیزم، نیلوفر که به تعبیر نیلوفرین اپانیشادها، گل ظهور و تجلی است، زیر پای کسانی قرار می گیرد که منشایی الوهی و قدسی دارند و کارکرد آن (نیلوفر) انعکاس چنین جایگاه رفیعی است. یقینا نخستین بار در متون هندیان از جایگاه فراز نیلوفر سخن به میان آمد و متون ایرانی چون بندهش که هر ایزدی را به گلی منسوب نمودند و آناهیتا را به نیلوفر، موخر بر روایت های حکمی هندوان از نیلوفر است. حال سئوال این است آن تک مورد نیلوفری در طاق بستان، متاثر از رویکرد حکمی و کارکرد هنری نیلوفر در هند است یا متاثر از روایات زرتشتی؟ این مقاله با استفاده از روش تحلیل تطبیقی و با رویکرد حکمی و فلسفی سعی دارد نشان دهد حکمت و اندیشه ایرانی و هندی تاویل و تحلیل عمیقی از نیلوفر داشته و بر این اساس سعی نموده اند این مبانی را در آثار هنری خویش بازنمایی و تصویر نمایند. به عبارت دیگر هنر در ایران و هند همچون بسیاری از تمدن های باستانی مجلا و مظهر ایده ها، اعتقادات و آیین ها است. این تجلی در مورد نیلوفر، در سرزمینی چون هند افزون تر بوده اما در آثار هنری و معماری آن (تصویر2) درخشش کامل یافته است اما در ایران ضمن آیینی انگاشتن نیلوفر، اراده ای در استفاده از آن برای اثبات و ارایه سرشت قدسی افراد با گسترانیدن آن در زیر پاهای تصاویر یا پیکره ها وجود نداشته، جز یک مورد که این مقاله شرح آن است.
    کلیدواژگان: نیلوفر آبی، جهان بینی هندی، بندهش، مهر، آناهیتا، طاق بستان، اپانیشادها
  • غلامعلی شکوهیان، دکترعلی اصغر شیرازی صفحه 27
    باغ ارم، یکی از باغ های زیبا و مشهور شیراز و متعلق به دوره قاجار می باشد. در عمارت این باغ مجموعه ای از نقاشی های دیواری وجود دارد که به صورت کاشی هفت رنگ ویا نقاشی رنگ وروغن بر روی چوب کار شده و سراسر دیوارها و سقف این عمارت سه طبقه را تزیین کرده است. نقاشی ها دارای مضامین متنوعی هستند که متناسب با موضوع های هریک به شیوه های متداول وگاه متاثر از نقاشی غربی کار شده اند. برخی نیز که الهام گرفته از فرهنگ بومی و سنتی می باشد از دقت وظرافت بیش تری در اجرا برخوردار است. در این پژوهش که به روش میدانی وکتابخانه ای صورت گرفته هدف شناخت هر چه بهتر نقاشی های دیواری باغ ارم شیراز و توصیف و طبقه بندی این آثار است. برای این منظور پس از معرفی باغ ارم و مروری بر تاریخچه آن، ضمن طبقه بندی این آثار هر یک از تصاویر مورد بررسی قرار گرفته است. موضوعات نقاشی های دیواری باغ ارم به سه دسته: 1- اساطیری و باستانی 2- داستانی 3- نقوش تزیینی تقسیم شده که هر یک دارای زیر مجموعه هایی است. در این پژوهش ضمن بررسی این سه دسته و ریشه یابی برخی از مضامین و موضوعات به تاثیرات هنر غربی در برخی از موضوعات و شیوه اجرایی آن ها اشاره شده است. تجمل گرایی وقدرت طلبی سفارش دهندگان نیز می تواند دلیلی بر تنوع موضوعی آثار باشد.
    کلیدواژگان: ارم، نقاشی دیواری، قاجاریه، شیراز، نقاشی، باغ
  • علی نادری عالم، کاظم چلیپا صفحه 43
    قلمدان سازی گونه ای از هنرهای سنتی ایرانی به شمار می رود که در ردیف صنایع دستی قرار می گیرد و قدمت آن در ایران به دوره ساسانیان باز می گردد. در ابتدا قلمدان ها را از فلز می ساختند، که نقوش روی آن ها بسیار ساده و به شیوه قلمزنی بود ولی در دوره های بعد از چوب نیز قلمدان های زیبایی خلق شد. در دوره صفوی نقاشی زیر لاکی (روغنی سازی) رونق یافت و هنرمندان را بر آن داشت تا قلمدان هایی از جنس مقوا ساخته و هنر خود را روی آن پیاده کنند. در ابتدا نقوش روی قلمدان ها بسیار ساده (گل و بته) بود و ارتباط نزدیکی با نگارگری داشت، ولی ورود نقاشی غربی به ایران و آشنایی هنرمندان با آن باعث شد هنرمندان نگاهی طبیعت گرایانه به منظره داشته باشند. در دوره قاجار با ورود قلمدان های منظره پردازی شده از روسیه به ایران هنرمندان مناظری کاملا به شیوه اروپایی بر روی قلمدان ها ترسیم کردند، چون اغلب نقاشان، قلمدان نگار نیز بودند به همین دلیل منظره پردازی بر روی قلمدان ها از دوره صفوی تا اواخر دوره قاجار به طورکامل متاثر از منظره پردازی آن دوران بوده است. شیوه تحقیق این پژوهش بر مبنای ماهیت، توصیفی و روش گردآوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: منظره سازی، قلمدان، صفوی، افشار، زند، قاجار، روسیه
  • مریم فیض اللهی، زهرا فنایی صفحه 57
    مینا سازی یکی ازهنر های بی بدیل و ماندگار ایرانی است که به عنوان هویت و پیشینه فرهنگی، نسل گذشته را به آینده پیوند می دهد. در دوره قاجار این هنر نیز همچون سایر هنرها دچار تحولات جدیدی شد به گونه ای که در زمان حکومت فتحعلیشاه به پیشرفت زیادی دست یافت و تا اواخر دوره ناصرالدین شاه به صورت هنری درباری و اشرافی به کار می رفت اما پس از آن به فراموشی سپرده شد. آثار مینا کاری یافت شده از دوره قاجاری در موزه های داخل و خارج از کشور نمونه های با ارزشی از این هنر می باشند. در این میان 17 قطعه مینایی که در موزه آذربایجان تبریز نگه داری می شود به طور عمده شامل تصاویر زنان درباری آن روزگار است. در این پژوهش که به شیوه تاریخی – توصیفی انجام شده، براساس کتب، اسناد و مدارک موجود ویژگی های هنر میناسازی در دوره قاجار مورد مطالعه قرار گرفته و سپس به بررسی تطبیقی و تحلیلی لباس و پوشاک موجود در نگاره های قطعات مینا کاری شده و مقایسه آن ها با نگارگری ایرانی پرداخته شده است تا محدوده زمانی و سیر تحول پوشاک در دوره های مختلف قاجار ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: میناسازی، قاجار، پوشاک قاجاریه، موزه آذربایجان تبریز
  • سیدنظام الدین امامی فر، محمد خزایی، فرزان سجودی صفحه 73
    با توجه به این که پس از ظهور انقلاب اسلامی ایران تحولی در رمزگان های نشانه ای ایجاد شد ساخت اعلان به عنوان یک هنر زنده و پرشور مطرح گردید وتحت تاثیر تحولات اجتماعی بزرگ، ساز و کارهای تولید و بازشناسی نشانه ای درسطح جامعه ایجاد کرد اما کم تر این رسانه هنری از نظر نظام ها و رمزگان های نشانه ای مورد مطالعه و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. مساله اصلی در پژوهش حاضر با اتکاء بر اصول ومبانی دانش نشانه شناسی مقوله اعلان سازی فرهنگی با نگاهی به جنبه های جامعه شناسی ومردم شناسی، تحلیل و با تکیه بر آثار تولید شده، چگونگی تولید معنا و ارتباط، شرح داده شده است. روش تحقیق پیش رو، توصیفی (تحلیل محتوا) و شیوه تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش های مقایسه ای و کیفی است. در این روش نمونه های شاخص اعلان های فرهنگی فاخر انتخاب و با اصول و مبادی تجزیه و تحلیل اعلان های فرهنگی معرفی و سپس مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. از این رهگذر اعلان های سه دهه در ایران با روش نشانه شناسی تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، فرهنگ، اعلان، انقلاب اسلامی ایران
  • مرجان مرتضوی، دکترخشایار قاضی زاده صفحه 91
    «شفاف بینی» یکی از نمونه های جالب توجه در نقاشی کودکان است. این اصطلاح به شیوه ای از نقاشی کودکان اطلاق می شود که در آن کودک به طور هم زمان بیرون و درون و قسمت های پنهان اشیاء و اشخاص را به تصویر می-کشد. مشابه چنین نگرشی در آثار نگارگری ایرانی هم به چشم می خورد و تصویرگران در آثارشان از این شیوه استفاده کرده اند. به کار گیری این شیوه به تصویرگران کمک می کند بتوانند از فضای کوچک تصویر به بهترین نحو استفاده کرده، تصویر را گسترش داده و به بیان کامل تر و جذابیت بیش تری دست یابند.
    بر اساس مطالعه انجام شده در این تحقیق که به روش توصیفی و تحلیلی انجام گرفته، انواع مختلفی از شفاف بینی در آثار تصویرگران دیده می شود که پس از بررسی در دسته بندی هایی که در این مقاله آمده، قرار داده شده اند.
    نتایج این تحقیق تاثیر هنر کودکان و پیشینه هنر تصویرگری ایران را در تصویرسازی های معاصر نشان داده و از سوی دیگر شکلی مدون به انواع شفاف بینی در تصویرسازی بخشیده که می تواند زمینه ساز افق های تازه ای در تصویرسازی باشد.
    کلیدواژگان: شفاف بینی، تصویرسازی، کتاب کودک، نقاشی کودکان
|
  • Hossein Abed Doust Page 5
    Persian calendars besides having the most unique art forms have strong academic Foundations, too. These images (Art forms) are re¬flected in the domain of Persian art. In the present article has been tried to study the process of changes and evolutions of calendars. This research also tries to explain the oldest samples of Persian chronology. In addition, by study the samples of Islamic Numerical calendars (Roghomi calendars), has been tried to show the elements of ancient Persian chronology that have been used in these calendars. The aim of this study is explaining continued life of symbols and sings related to ancient chronology in this Numerical calendars. This study proves the hypothesis that there has been chronology since from ancient time and in different periods in this country. The symbols and sings of ancient solar calendar have appeared in Islamic period at Numerical calendars in both written and pictorial forms. The adopted method in this research is descrip¬tive – analytic via library researches and with taking notes method. Also samples of calendars that exist in libraries and museums have been studied through of fieldwork. In this reason, at the first, chronology of pre Islamic and Islamic periods has studied, and the types of chronology in these times have explained. It explains constellation as relative symbols with Persian chronology and shows samples of it, in ancient Persian art. Then, by offering a report of some Islamic calendars; it talks about the processes of changes and evolutions of these calendars and the contact of ancient calendars with some samples of contemporary calendars. Then it indicates the symbols of ancient Persian chronology (like constellation) in the contemporary calendars. According to the results of this research, icons of calendar have been appeared on Persian artworks very well, from pre-Eilamit history to Sassanid period. These forms (icons of calendar) are seen on the artworks, calendar and astronomical texts in Islamic periods. In this period the name of these constellations is existed in calendars in the form of written and image. Numerical calendars (Roghomi calendars) have the same structures with ancient astronomical tables (horoscopes), that were known from the Achaemenid era. From that time (Achaemenid period) should not be ignored effects of horoscope, the element that in special form are in Islamic calendar. The oldest Persian chronology which is solar with content and visual features, has survived in Islamic period; these features are observed in Numerical calendars.
  • Hasan Bolkhari Page 19
    Probably there is only one artistic work, which shows a saint or god, stands on a lotus. It is in Tagh Bostan that shows Mehr or Mitra standing on lotus which has a Sacred planet) Barsom) in his hand. There isn’t another example of depicting a saint or god standing or sitting on lotus in Persian art.In Upanishads lotus is flower of manifestation. In Jainism, Buddhism and Hinduism lotus is placed under the foot of one saint or god. In other words, it is under the foot of one who has holy origin. Therefore, lotus clarified this holy situation.Certainly, it was in Hinduism books in which lotus situation had been explained. Iranian books like Bondahish, which relates a flower to an especial god, for example lotus to Anahita, are the latest and have been affected by Hinduism stories about lotus. There is an important question: Bondahish or Hinduism books have affected the only illustration of lotus in Iran, which is in Tagh Bostan?This essay tries to explain that Iranian and Indian wisdom have had a deep and contemplated thought about lotus, so they have tried to use and represent it in their artistic works. Therefore, as other ancient civilizations, art in Iran and India manifests their beliefs, cults and thoughts.This manifestation about lotus has been very vest in India so it is completely clear in their art and architecture. Nevertheless, in Iran, lotus has been only in cults and there have not been any function in proving someone holiness or goodness except one case, which is discussed in this essay.
  • Gholamali Shekoohian, Dr. Ali Asghar Shirazi Page 27
    Eram garden is one of the beautiful and famous gardens in Shiraz that belongs to Qajar era. There are many murals in the building of this garden which were done in the form of polychrome tiles or oil painting on wood that has embellished all over the walls and the ceiling of this three story building. Those paintings have various subjects and senses that in accordance with the subject sometimes they were done affected by the western painting and sometimes with the common methods. Some subjects were affected by the native and traditional culture and they have a lot of delicacy and accuracy in performance. The aim in the process of this research which has been done with library and field method is to recognize Eram garden's murals more beside describing and classifying its works. For reaching to this aim after introducing Eram garden and its history; besides classifying the works, describing and surveying of every existing subject and image have been dealt with. Subjects are divided into three main branches: 1-Mythical and archaic 2-Narrative 3-Ornamental images Each branch involves several subordinates. Interstice the article in addition to surveying each of the above Subjects and finding the roots of some senses and subjects, the effect of western art in some issues and the methods of their performance are implied too. Tending to luxurious and thirst for power in those who had ordered those works can also be one of the reasons for variation of the subjects and the contents of works.
  • Ali Naderi Alam, Kazem Chalipa Page 43
    Pen box making is a kind of Iranian art that is placing in a string of handy craft in Iran. Its antiquity goes back to Sassanid era. At first, artists had made Pen boxes from metals which drawings on them were much unadorned and in embossing style. But in next times, the beautiful Pen boxes also have been created from the wood. In Safavid era the under lac-colored painting (oily painting) flourished and per forced the artists to making the Pen boxes from cardboard to execute their art on them. Firstly, the drawings on the Pen boxes were much unadorned (floral design) and had a close relationship to painting. But the entrance of western painting into Iran and familiarity of the artists with it, caused they have been a naturalistic regard to view. The artists painted on pen boxes completely in European style with the entrance the landscape making pen boxes from the Russia to Iran in Qajars era. As most of painters also were pen box designers, so the landscape making on pen boxes had been affected from landscape making of Safavid era to last of Qajars era completely. The study method has carried out based on nature, descriptive and data gathering method is based on library form.
  • Page 57
    Enameling is one of the most unique and a permanent Iranian art which connects present generation to the future as a cultural identity.In Qajar period this art like as other arts, have been new developments, so that at the time of Fath-Ali Shah, achieved the great progress and until the Naseredin Shah's era it was seen as a courtier and aristocratic art, but in the latest time of Qajar period it was ignored. Enamels found in the Qajar era, which are kept in some museums of world, are examples of the worthiest artistic works. In Azerbaijan museum in Tabriz seventeen pieces of enamel works are kept which were consist of courtier's women pictures of that era.In this article which has done by historical- descriptive method, after study on characteristics of this art in Qajar period, figures of paintings which used in those wears, enameling pieces, were compared with another Persian paintings based on available books & evidences, to distinguish the limitation time of these enameling revolution in different Qajar eras were evaluated and at the end some of the remarkable enameling artists whom working in that time were introduced.
  • Page 73
    After the Islamic Revolution in Iran, another revolution was also occurred in art and the graphic filed. So, poster art as a vital branch became alive in the mentioned field. Of course, products of this branch of graphic never been analyzed. The main issue in the present paper, relying on basic principles and knowledge of semiotic, is, making cultural posters, with a look at the aspects of sociology, with the analysis based on the works produced, and description of relationship between the production of meaning and communication and at last analyzing the posters of 23 years after the Islamic revolution in Iran. Methodology of the present research is descriptive and the method of analyzing is based on semiotic science. 50 cultural posters were selected as the research sample and with the help of semiotic ways were analyzed. It seems, the Iranian posters were seen and analyzed with this kind of research, for the first time after the Islamic revolution in Iran.
  • Marjan Mortazavi, Khashayar Ghazizadeh Page 91
    One of the interesting aspects of children’s paintings is transparency.Transparency is the quality in children's painting that able the child to show the inside and outside, appear and hidden parts of things and characters at the same time. The same thing has been seen in religious eras especially in Persian Miniatures paintings, and also many illustrators have used this characteristic in their works. Using this method has helped illustrators make the best use of little space of their paper and expand the vision of the picture.Based on studies in this article which has done in descriptive method, there are several kinds of transparency in illustrations which after surveying put in categories in this essay. The results of this research has shown the influence of children’s painting and Persian miniatures in contemporary illustrations and also has made a codified form in different kinds of transparency in illustration which can underlie the new horizons in illustration.