فهرست مطالب

نگره - پیاپی 24 (زمستان 1391)

فصلنامه نگره
پیاپی 24 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهه پنجه باشی، دکترابوالقاسم دادور صفحه 5
    در بررسی های تاریخ معاصر ایران در عهد قاجار، نقش زنان در عرصه های اجتماعی و هنری کمتر مطالعه شده است. دراین خصوص، در منابع دست اول مطلب چندانی ذکر نشده است، زیرا اکثر تاریخ نویسان همت خود را وقف شرح حوادث سیاسی یا شیوه زندگی شاهان و رجال کرده و در لابه لای تالیفات خود به صورت پراکنده و غیرمستقیم به مسائل اجتماعی و هنری زنان اشاره کرده اند. این مقاله، ضمن بررسی شرایط اجتماعی و زندگی زنان دربار قاجار، فعالیت های هنری ایشان را به ویژه در حوزه کتابت قرآن کریم مطالعه می کند و به معرفی ویژگی های هنری نسخه های قرآن کریم می پردازد. مقاله حاضر از نوع تاریخی توصیفی و روش گرد آوری اطلاعات آن از نوع اسنادی است. تصاویر مربوط به قرآن های مذکور از موزه های مربوط به کاخ گلستان، کتابخانه ملی ایران، آستان قدس رضوی و آستانه مقدسه حضرت معصومه(س) فراهم آمده است. نتیجه بررسی نشان می دهد که، به رغم کمبود منابع مکتوب درباره زنان دربار قاجار، نقش آن ها در فعالیت های اجتماعی به ویژه مذهبی و هنری محدود نبوده است و در کتابت قرآن کریم و خوشنویسی با توانمندی شایسته آثار نفیسی بر جای گذاشته اند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، دوره قاجار، بانوان، خوشنویسی، کتابت
  • محمدکاظم حسنوند، شهلا آخوندی صفحه 15
    نگارگران مسلمان ایرانی متاثر از اندیشه اسلامی همواره در پی حقیقت و مسائل ماوراءالطبیعه بوده اند. ازاین رو، برخلاف نقاشی غرب، نگارگری ایران به ندرت در خدمت شمایل نگاری قرار گرفته است. بنابراین، چهره ها در نگارگری سنتی ایران در عین منحصر به فرد بودن، براساس الگو های مشخصی ترسیم می شده اند. این روش ترسیم برخی از پژوهشگران را به قضاوت نادرست واداشته و چهره ها را در نظر آنان مبدل به چهره هایی همسان و خشک کرده است، درصورتی که چهره نگاری در نگارگری سنتی ایران براثر عوامل گوناگون اجتماعی متفاوت بوده است. در این مقاله، به تحولات شاخص اجتماعی، از دوره ساسانی تا انتهای صفوی، پرداخته شده است و تحولات عمده آن بر چهره نگاری بررسی شده است. نگارگران ایرانی، ضمن رعایت قراردادها و الگو های کهن، سبک شخصی خود را در چهره پردازی تجربه می کردند. با رواج گرایش به هنر غربی به مرور زمان اصول چهره پردازی سنتی نادیده گرفته شد و این هنر به سوی چهره پردازی واقع گرایانه تغییر مسیر داد. در این پژوهش، از روش تاریخی توصیفی و با رویکرد مقایسه ای در چهره نگاری ادوار مختلف استفاده شده است. روش گردآوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: نگارگری، چهره نگاری، حامیان هنری، فردیت هنرمند، ایران
  • سیده آیین فاضل، امیرحسین چیت سازیان صفحه 37
    درباره رضا عباسی پژوهش های بسیاری صورت گرفته و تحقیقات بسیاری درزمینه آثار او و مکتب نقاشی اصفهان، که خود بنیان گذارش بوده، انجام شده است. باوجوداین، دوره میانی زندگی وی همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد. این زمان، دورانی از سرکشی و آزادی اوست که شاید در زندگی کمتر هنرمندی تا آن زمان روی داده باشد. این مقاله می کوشد برپایه منابع به جای مانده از دوره شاه عباس اول و پژوهش های انجام شده درباره آثار این هنرمند بارویکردی جامعه شناسانه به تحلیلی جامع تر از دوران میانی زندگی رضا عباسی دست یابد. در این تحقیق، به شیوه تاریخی اسنادی و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی زندگی هنری رضا عباسی و دوره دوم زندگی وی پرداخته شده است. طبق نظریات مطرح در جامعه شناسی هنر، محدوده دانش فرد با تماس و ارتباط و مشاهده در سطح وسیع افزایش می یابد. همین ارتباط و نزدیکی به ساحت اجتماع باعث شده است موضوعات و انسان های روزمره به عنوان تک عنصر نگار های رضا عباسی مطرح شوند. او، با مهارتی که در کار خود داشت، نوعی دیدگاه واقع گرایانه و تاحدی انتقادی را از جامعه زمان خود عرضه داشته است.
    کلیدواژگان: رضا عباسی، نگارگری، جامعه شناسی هنر، دربار صفوی، شاه عباس اول
  • امیر فرید، آزیتا پویان مجد صفحه 51
    یکی از چالش هایی که در خوانش آثار نگارگری وجود دارد تحلیل نظامند مفاهیم و معناهای اثر است. این نوع خوانش در کنار تحلیل های صوری می تواند به شناخت ارزشهای نگارگری ایران کمک بزرگی بکند. از همین رو در مکاتب مختلف، روش هایی در خوانش محتوایی اثر به صورت بنیادی پرورش یافته است و برخی از آنها در خوانش نگارگری ایران توسعه یافته اند، نقد هایی چون نقد مضمونی و نقد بینامتنی از این دسته اند. یکی از این روش های نو «شمایل شناسی» می باشد که قابلیت فراوانی در تحلیل نظامند ابعاد مغفول اثر دارد.
    این پژوهش با هدف خوانش زمینه گرایانه محتوی متون نگارگری، و نیز با هدف توسعه خوانش شمایل شناختی در نقد نگارگری ایران انجام شده است. بدین منظور نگاره «نبرد کیخسرو و شیده» مورد بررسی قرار گرفته است. از آنجایی که این روش نقد براساس اطلاعات اجتماعی، تاریخی، پیش متن های اثر و نماد شناسی دوره خلق اثر صورت می گیرد، در مرحله اول پژوهش از طریق مطالعات اسنادی گردآوری اطلاعات شده است، سپس طی دو مطالعه تطبیقی «ترکیب بندی» و «نمادهای بصری» اثر واکاوی شده اند.
    شناخت اجتماع دوره یی که نگاره در آن کار شده، می تواند در رازگشایی اثر بسیار مهم باشد، همچنین اشراف به بن مایه های پنهان داستان و شناخت فرهنگی که داستان وابسته به آن است، جهت خوانش تصویر و فهم درست اثر به نگرنده یاری می رساند. این پژوهش نشان می دهد که تقسیم بندی صفحه به دو سو، همراه با تعادل رنگی میان اجزا تشکیل دهنده اثر، حالت گرفت و گیر که بجز در شخصیتهای اصلی داستان، در محیط نیز حضور دارد، تقابل دو سپاه را تشدید کرده و تمام این موارد حالت رزم را در صفحه، بر خلاف رویه تصویر که افراد کمی از دو سپاه را نشان میدهد را تداعی می نماید. از سوی دیگر با تکیه بر نوشتار متن نگاره و تطبیق آن با مبانی دینی و باورهای عهد صفویه می توان به رمزگشایی از این اثر پرداخت و در این راستا تشابهاتی میان شخصیتهای ملی، مذهبی و تاریخی در ایران برقرار نمود.
    کلیدواژگان: نگارگری، شاهنامه طهماسبی، کیخسرو، شیده، حکومت صفویان، حکمت اسلامی، فرهنگ تشیع
  • زهرا قاسمی*، علی اصغر شیرازی صفحه 67
    مطالعه و بررسی ظروف سفالی ایران، افزون بر آشنایی با فرهنگ ها در سلسله ها و ادوار مختلف، تداوم تاثیرات این هنر را در هر دوره آشکار می سازد. شیوه های ساخت و تزیین (به ویژه درخصوص نقوش به عنوان عنصر اصلی تزیینی در سفالینه ها) بارزترین اسناد تداوم تاثیرات در این اشیا هستند. در مقاله پیش رو با مطالعه و مقایسه تعدادی از سفالینه های صفوی و قاجار تاثیرات شیوه های ساخت و تزیین و همچنین تاثیرات طرح و نقش سفالینه های صفوی بر ظروف سفالی و سرامیکی قاجار بررسی می شود.
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که در میان انواع ظروف سفالی و سرامیکی تولید شده در دوره صفوی شیوه ساخت و تزیین ظروف سفیدآبی، ظروف فیروزه ای با تزیینات قلم سیاه (دسته اول از ظروف کوباچه) و ظروف زرین فام و ظروف گامبرون در دوره قاجار تداوم داشته اند و تاثیرات آن ها در شکل، رنگ و طرح و نقش نمونه های قاجاری کاملا ملموس است. اما در میان انواع سفالینه های قاجار گروهی از ظروف سرامیکی پلی کروم نیز به میزان زیادی در این دوره تولید شده اند که، اگرچه ازنظر شیوه ساخت تغییر چندانی نکرده اند، ازنظر نقش و رنگ و شیوه طراحی با ظروف پلی کروم صفوی تفاوت دارند و ویژگی های مختص دوره قاجار را به نمایش می گذارند. البته طرح و نقش برخی از نمونه های تولید شده این نوع سفالینه در دوره احیاگری نیز موضوعاتی ملهم از تاریخ و سفالینه های صفوی دارند. ظروف شبیه سازی شده از چینی های مینایی چین نیز قسمت عمده ای از تولیدات این دوره اند که در دوره صفوی تولید نمی شده اند. همچنین کپی های ظروف ایزنیک برای مجموعه داران اروپایی گروه دیگری از تولیدات این دوره اند.
    روش این تحقیق توصیفی، تحلیلی و تطبیقی بوده و روش گردآوری اطلاعات آن، کتابخانه ای و همچنین براساس مطالعات میدانی استوار است.
    کلیدواژگان: ظروف سفالی و سرامیکی، شیوه های ساخت و تزیین، دوره صفوی، دوره قاجار
  • بهنام زنگی، حبیب الله آیت اللهی، اصغر فهیمی فر صفحه 85
    مقاله حاضر به تحلیل نقاشی دیواری معاصر پس از انقلاب و سرمایه های نمادین، اجتماعی و فرهنگی حاکم بر آن می پردازد، که حاکی از تحولات سیاسی و اجتماعی و کنش ها و میدان های قدرت در حوزه نقاشی و میدان قدرت دولتی است. فرضیه اصلی مقاله این است که نقاشی دیواری در هر دوره تحت نفوذ میدان های قدرت تولید می شود. برای آزمون این فرضیه، آثار نقاشی دیواری پس از انقلاب در شهر تهران در نظر گرفته شده است. چگونگی فعالیت عاملان حاضر (هنرمندان نقاش)، جایگاه و مواضع این میدان هنری در موقعیت های اجتماعی، سیاسی و هنری زمانه شان، نوع سرمایه ها و منش های ایشان عمده پرسش های مطرح در این نوشتار است. روش تحقیق این مقاله با بهره گیری از روش شناسی جامعه شناختی پی یر بوردیو بوده و به تحلیل تکوین میدان نقاشی دیواری در فضای اجتماعی پس از انقلاب می پردازد.
    در نتیجه پژوهش حاضر درمی یابیم که سبک نقاشی دیواری در دوره مدنظر حاصل تمایز معنادار از نقاشی دیواری ایران قبل از انقلاب و براساس سرمایه فرهنگی برآمده از حاکمیت سیاسی وقت ایران بوده است. وابستگی نقاشی دیواری به میدان قدرت، در بحبوحه انقلاب و هم زمان با پیروزی آن، این هنر را به کانون اصلی قدرت که توده های مردمی و جریان های انقلابی بودند متصل می کرد و با آغاز دوره تثبیت انقلاب و سازمان دهی میدان قدرت این هنر تحت حمایت و تایید آن به کار گرفته شد.
    کلیدواژگان: نقاشی دیواری پس از انقلاب، جامعه شناسی بوردیو، موقعیت اجتماعی، میدان قدرت، سرمایه
|
  • Abolghasem Dadvar, Elaheh Panjeh Bashi Page 5
    One of the subjects that ever thoroughly studied in researches regarding Iran’s temporary art in Qajarera, is women’s role in different aspects of social and artistic life. A woman’s role in original sources written by Qajarhistorians, was not noted as an independent subject or in a detailed way. This is a result of historians focusing their effort on narrating the political events of the time and the lifestyles of kings and people of authority rather than elucidating the social life of women. Thus they have made various implicit indications of women’s social and artistic life here and there through their compilations. This article studies the Qurans written in fine Naskh font by four anonymous female artists and calligraphers of Qajar royal court who used to write in fine Naskh. Two of these ladies were Fat’halishah’s daughters, named Banoo-Omolsalameh and Zia-alsaltaneh and the other two were from Naser al-Din Shah’s era named Khorshid-Kolah-Khanom and Maryam banooNaeeni.The first two have dedicated their Qurans to Fat’halishah and the other two to Naser al Din Shah. This article makes an effeor, however small, to study the works of these women and their Qurans which are currently kept at the museums of Golestan Palace, National Library, Hazrat-e Masoomeh’s holy shrine library and Imam Reza’s holy shrine library.
    Keywords: Quran, Qajar, women, naskh, calligeraphy
  • Mohammad Kazemhassanvand, Shahla Akhondi Page 15
    Iranian Moslem painters have observed the divinely world through the world beauties; aimed at finding out the worldly instances and understanding the eternal realities. These beliefs have affected the portraiture in Iranian traditional painting; therefore, despite of the western painting, the Iranian painting has been rarely served the creation of the iconography. Regarding the above mentioned points, the portraits in Iranian traditional painting are unique, while they have been painted based on specific patterns. This methodology led some researchers to a fault judgment; so that they have observed the portraits as similar and rigid ones. However, the Iranian traditional portraiture has been affected by different social factors.In this article, social development indicators, from the Sassanid to the Safavid era, has been studied and the major developments in portraiture has been analyzed. Iranian artists, in addition to applying traditional rules and patterns, they also experienced their own personal styles. Turning towards western art, made artists to ignore the traditional method of portraiture, as a result, this kind of art changed its direction towards realism. In this article the historic, descriptive and comparative methods have been used.
    Keywords: Persian Painting, portraiture, Art patrons, the Artist, s Individuality, Iran
  • Syedeh Ayeen Fazel, Amir Hossein Chitsazian Page 37
    One of the key areas that is involved in Iranian historical identity is Persian Painting and Reza Abbasi is one of the largest elite artist of this area. Many studies and researches have been conducted on Reza Abbasi and his works. Nevertheless, the middle period of his life is still an aura of mystery. This period was a time of rebellion and freedom, which has’nt ever happened in the life of a Persian artist since then. In this paper, based on historical sources of Shah Abbas the first, and research conducted on the artist,s works with sociological approach, we try to achieve a comprehensive analysis of the Reza’s mid-life. Using documentation practices and Library method, we attempt to explore the second period of Reza Abbasi’s life and artwork. According to the comments in the sociology of art, giving view of the scope of individual contact, and the relationship which was so close to the community that makes daily human subjects as a single element for Reza Abbasi to consider. In fact, a realistic and critical view of society has offered in his skilled work.
    Keywords: Reza Abbasi, Persian Painting, Sociology of art, Safavid, Shah Abbas
  • Zahra Ghasemi, Ali Asghar Shirazi Page 67
    Research on the Iranian Potteries In addition to familiarity with the culture of rules over this land reveals thecontinuing effects of this art in different periods. The Methods of construction and decoration, especially the motifs as the main decorative elements of pottery, are the most visible documents of influences continuation in these objects. In this article compares Qajar ceramics with ones of Safavid and the influences of construction, decoration, design, and motif of Safavid samples are surveyed on same Qajar objects. Result shows that among types of ceramics which produced in Safavid, methods of construction and decoration of the blue –white pottery, pottery that painted in black under a turquoise glaze (type of kubachi wares), luster ware, and Gambroon pottery were continuing in Qajar that their accepted influences are obvious in form, colour, design, and motif. But among all kinds of produced ceramics of Qajar, there are a group of polychrome wares that have been manufactured in high levels. Although construction style of this group have not much changed but their motifs, color and design style are different with Safavid samples and showsspecial style of Qajar art. However among design and motif of some samples of these polychrome ceramics which produced in Revived period there are subjects that have been inspired from Safavid history. Enameled porcelains inspired from Chinese imported samples is one of the other these period ceramic productions that had not been produced in Safavid. Also potteries imitated from Iznik samples for europeancollectioners are one of the other groups of special productions in this period. The compilation of this article is descriptive, analytical, and comparative and has been extracted from library and in a practical way.
    Keywords: Pottery, Ceramic, Methods of construction, decoration, Influences, Qajar period, Safavid period
  • Behnam Zangi, Habibbollah Ayatolahi, Asghar Fahimifar Page 85
    The present article analyzes the contemporary post revolution wall painting art and the symbolic, social and cultural capital dominant on it that are indications of social and political changes, actions and field of power within the scope of painting and state field of power. The main hypothesis in the article is that the wall painting art is produced while being influenced by the field of power in every period and to test the mentioned hypothesis there are considered the post revolution wall paintings in the city of Tehran. The way the present artists act, the position and place of this artistic field in social, political and art situations, the type of the capital and their habitus, all are the major questions considered within this paper. The research method is also based on Pierre Bourdieu sociological views and tries to analyze the genesis of wall painting field in social space after the revolution. The conclusion shows that the style of the specified period wall paintings is the result of a meaningful differentiation from the pre revolution paintings and is based on the cultural capital which is itself resulted from the current political governance. The dependence of wall painting to the field of power, in the height of revolution andsimultaneous with its victory, connected this art to the main focus of power, the Mass and revolutionary forces, and was supported and confirmed by the revolution after its consolation and establishment of field of power.
    Keywords: Post, revolutionary Wall painting, Bourdieu's Sociology, Social Situation, Field of Power, Capital