فهرست مطالب

نگره - پیاپی 38 (تابستان 1395)

فصلنامه نگره
پیاپی 38 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده راضیه یاسینی* صفحات 4-22
    شمایل نگاری مذهبی در ایران اسلامی از مهم ترین مآثر هنر شیعی است. پیشینه این هنر در ایران نشانگر رویکرد تنزیهی در آن با هدف بی پیرایه نشان دادن اولیای الهی و منزه دانستن آنان از تشبی هات این جهانی است. این رویکرد در آثار اصیل نگارگری و پس از آن در آثار خیالی نگاری قابل مشاهده است. با سیطره یافتن تجربه گرایی (اثبات گرایی) بر اندیشه هنرمند معاصر از یک سو و تبادلات فرهنگی و هنری میان جوامع از سوی دیگر، روند تشبیه گرایی و عینیت بخشیدن به شمایل ها در هنر معاصر ایران فزونی یافته است. این مقاله با اتخاذ روش تحلیلی و توصیفی، ضمن مروری بر تاریخ شمایل نگاری و مبانی نظری آن نزد هنرمندان شیعی، می کوشد تا وضعیت حال حاضر این هنر را در ایران بررسی کند. 33 نمونه مصادیق شمایل نگارانه در این مقاله از آثار پیشین نگارگری، آثار هنرمندان نقاش و نگارگر معاصر و نیز آثاری بدون امضا انتخاب شده اند که روند این هنر را بازمی نمایانند.
    کلیدواژگان: شمایل، تشبیه، تنزیه، نگارگری، نقاشی معاصر
  • ماه منیر شیرازی*، اشرف سادات موسوی لر صفحات 22-34
    همزمان با شروع نهضت ترجمه در جهان اسلام، تعداد بسیاری از منابع فلسفی و الهیات به زبان عربی برگردان شد و اندیشمندان از این منابع استفاده کردند. فلوطین از فیلسوفان قرن سوم میلادی با فلسفه نو افلاطونی، به دلیل نزدیک کردن اندیشه های افلاطون و ارسطو به یکدیگر توانست بر اندیشه های بسیاری از فیلسوفان اسلامی، تاثیر گذارد؛ چنان که می توان اثر بسیاری از اندیشه های فلوطین را در افکار فلسفی عارفان اسلامی، زیبایی شناسی و هنر در فرهنگ اسلامی و بر پیکره فهم دینی مسلمانان یافت. هدف این مقاله بررسی آراء فلوطین در باب هنر و بازتاب آن در زیبایی شناسی هنر اسلامی، با تاکید بر حوزه کتاب آرایی و معماری است.
    سوالاتی که مقاله به آن ها پاسخ می دهد:- آراء فلوطین در باب هنر و زیبایی شناسی کدامند؟
    - شاخصه های زیبایی شناسی هنر اسلامی چیست؟
    - کدام یک از آراء فلوطین در زیبایی شناسی هنر اسلامی دیده می شود؟
    یافته های تحقیق نشان می دهد که آراء مطرح شده از سوی فلوطین در باب هنر، بر اصول و سنت کتاب آرایی و معماری ایرانی _ اسلامی تاثیر گذار بوده و نظریات فلوطین پس از بازاندیشی و بازنویسی توسط متفکران مسلمان، به هنر ایرانی _ اسلامی راه یافت. این اصول عبارت اند از: نور بسیط و منتشر، رنگ های تخت و خالص با منشاء فلزی، حرکات مارپیچ و دایره وار که متاثر از فلسفه وحدت وجودی فلوطین است.
    روش تحقیق مقاله، توصیفی _ تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات آن، کتابخانه ای می باشد. جامعه آماری شامل نمونه های آثار کتاب آرایی و معماری ایرانی _ اسلامی به شیوه گزینشی است.
    کلیدواژگان: فلوطین، زیبایی شناسی، هنر اسلامی، کتاب آرایی، معماری
  • فاطمه نصیری*، محمد اعظم زاده، فتانه محمودی صفحات 34-48
    چهره های کتاب قابوس نامه با دیگر نمونه های تصویرگری کتاب ایران تفاوت های بارزی دارد؛ شیوه طراحی متمایز برخی از اجزای چهره مانند چشم ها، لب و دهان، موهای سر و محاسن که به شکل گیری حالات ویژه ای منجر شده است نشانه هایی از حضور سبکی خاص در نحوه تصویرگری این اثر دارد که علاوه بر تاثیر پذیری از متن از موقعیت تاریخی، سیاسی و اجتماعی منطقه طبرستان طی دوره مورد نظر نیز نشئت گرفته است. این مقوله با هدف بررسی شیوه چهره پردازی این کتاب از منظر هنر ایران به تبیین دلایل تاثیر گذار بر آن با روش توصیفی- تحلیلی و مطالعه نمونه های موجود می پردازد و در نهایت این نتیجه حاصل می شود که چهره پردازی در آن با خصلت چهره های اصیل ایرانی انجام گرفته است ضمن اینکه نمودهایی از شیوه طراحی چهره در فرهنگ های دیگر را نیز در خود مستتر دارد.
    کلیدواژگان: تصویرگری، طراحی، چهره پردازی، قابوس نامه
  • غلامعلی حاتم *، مهدی قادری نژاد، عبدالله آقایی صفحات 48-60
    شرفنامه قدیمی ترین تاریخ تفصیلی نوشته شده درباره کردهاست. مولف آن امیر شرفخان بدلیسی از کودکی در دربار صفوی پرورش یافته بود و به واسطه موقعیت ایلی و خانوادگی سال ها از طرف پادشاهان صفوی مصدر امیری را داشت. از میان نسخه های متعدد این تاریخ، نسخه نگهداری شده در کتابخانه بودلیان، به عنوان تنها نسخه مصور، از اهمیت زیادی برخوردار است. این نسخه شرفنامه تاکنون از نظر محققان حوزه نگارگری ایرانی پنهان مانده و پیش از این در مورد آن هیچ پژوهشی انجام نگرفته است.
    این مقاله نسخه مذکور را، که شامل بیست نگاره بوده و در 1005 ه.ق خاتمه یافته است، معرفی و آن را با نام شرفنامه بودلیان نامگذاری می کند. روش انجام پژوهش تاریخی- توصیفی و تحلیلی است و گردآوری اطلاعات آن با روش کتابخانه ای انجام گرفته است. تحقیق پیش رو در پی پاسخ به دو پرسش است: این نسخه شرفنامه به حمایت چه کسی و توسط کدام نگارگر یا نگارگران و در چه شرایطی تهیه شده است؟ تاثیرات چه مکتبی را در نگاره های آن می توان مشاهده کرد؟
    مطالعه حاضر نشان می دهد که این نسخه در زمان حیات مولف آن (شرفخان بدلیسی) مصور شده و نگارگر آن یا خود شرفخان است و یا از اشخاصی است که در کتابخانه او مشغول فعالیت بوده اند. همچنین ویژگی های سبکی نسخه مذکور گویای تاثیر پذیری آن از اصول نگارگری ایرانی و به ویژه مکتب صفوی است.
    کلیدواژگان: امیر شرفخان بدلیسی، شرفنامه، نگاره های شرفنامه، نگارگری صفوی، تاریخ و فرهنگ کردستان
  • عباس ایزدی *، سیدابوتراب احمدپناه صفحات 60-78
    از مهم ترین ویژگی های یک اثر هنری که می تواند بیانگر مفاهیم به کاررفته در آن باشد، ترکیب بندی و عناصر بصری آن است. این پژوهش که در آن نگاره های دربار جمشید و دربار فریدون از شاهنامه ی طهماسبی انتخاب و موردمطالعه قرارگرفته اند، به این سوالات پاسخ داده است که چه عناصر بصری مشترک و با چه شباهت ها و تفاوت های مفهومی، در این نگاره ها به کاررفته و هرکدام نگاره، نقاش بهتر توانسته است عظمت دربار را به تصویر بکشد؟ هدف از انجام این پژوهش، مطالعه ی ترکیب بندی و عناصر بصری خط، حرکت، ریتم، و به طور کلی یافتن ارتباط هنری میان نگاره های موردبحث بوده است. به نظر می رسد به دلیل آنکه موضوع هر دو نگاره درباری است، نقاش تلاش زیادی در جهت نمایش عظمت پادشاهی به کاررفته بسته باشد. ازآنجایی که نگاره های موردبررسی در این پژوهش مربوط به یک مکتب و دوره ی تاریخی با نگارگرانی مشترک هستند و در یک نسخه ی واحد یعنی شاهنامه ی طهماسبی و با مفهومی درباری تصویرسازی شده اند، در این پژوهش، این دونگاره برای مطالعه و تطبیق در نظر گرفته شده اند. بررسی نگاره ها نشان می دهد درمجموع نگارگر در نگاره ی دربار فریدون، به لحاظ ساختار ترکیب بندی، تجسم خطوط و مفاهیم مرتبط با آن ها، ریتم و بیان عظمت درباری در مقایسه با نگاره ی دربار جمشید موفق تر عمل کرده است و در مقابل، نگاره ی دربار جمشید به لحاظ پیکره های انسانی، تحرک و پویایی بیشتری دارد. این پژوهش به روش توصیفی- تطبیقی انجام و اطلاعات آن به شیوه ی کتابخانه ای جمع آوری گردیده است.
    کلیدواژگان: شاهنامه ی طهماسبی، نگاره، دربار جمشید، دربار فریدون، ترکیب بندی، عناصر بصری
  • فاطمه رحیم پناه* صفحات 78-90
    حرم مطهر رضوی یکی از اماکن مذهبی به شمار می رود، به دلیل اهمیت این بنا برای مسلمانان سعی شده است برای ساخت آن از تزیینات و هنرهای اصیل ایرانی استفاده شود. هنر در این بنا به بهترین شکل خود بکار گرفته شده است. قالی هنری است که علاوه بر زیبایی فضا به پوشش آن کمک می کند. گل شاه عباسی یکی از نقوش مشترک در کلیه ی تزئینات و بخصوص قالی های حرم مطهر می باشد. قالی های حرم مطهر نمونه ی خوبی برای معرفی قالی مشهد می باشند. از این رو هدف از این پژوهش شناخت گونه هایی از گل شاه عباسی در قالی مشهد است. در پی این هدف سعی شده به این پرسش پاسخ داده شود که گل های شاه عباسی در قالی های حرم مطهر رضوی در مشهد چه ویژگی هایی دارند؟ این پژوهش به روش کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده و از لحاظ ماهیت به روش توصیفی تحلیلی به این نتیجه کلی رسیده که در قالی های حرم مطهر 90 درصد بندهای ختایی با گل های شاه عباسی پر شده است که این از ویژگی های نقش های شاه عباسی است.گل هایی با تنوع و ظاهری متفاوت که فقط در قالی مشهد می توان آنها را دید، این ویژگی در قالی سایر مناطق دیده نمی شود. در حقیقت می توان این گل ها را شاه عباسی مشهد نامید.
    کلیدواژگان: قالی مشهد، شرکت فرش آستان قدس رضوی، قالی های حرم امام رضا(ع)، گل شاه عباسی
  • سیما فتح الله زاده، عبدالرضا چارئی* صفحات 90-106
    چاپ باتیک به معنای مقاومت یا رزرو و ذخیره ی رنگ در سطح پارچه است که با مواد مقاوم، قسمتی از طرح بر روی پارچه ذخیره می شود و از نفوذ رنگ به آن قسمت از پارچه که طرح، نقش بسته جلوگیری می کند. باتیک کلمه ای جاوه ایست ولی با این وجود اصالت این هنر به چین می رسد. این نوع چاپ در ایران به نام کلاقه ای نامیده می شود. چاپ باتیک از چاپ های قدیمی است که از دوره صفوی در ایران رواج پیدا کرده است. در مورد قدمت این چاپ در هندوستان می توان به فرسک هایی که در غار آجانتا نمایش داده شده اند اشاره کرد. از آن جا که همبستگی تاریخی و فرهنگی میان دو کشور ایران و هند به دوران پیش از تاریخ می رسد و هیچ دو ملتی در جهان تا این اندازه دیرینگی تاریخی، فرهنگی و هنری نداشته اند، هدف از انجام این تحقیق بررسی ویژگی های بصری نقوش چاپ باتیک ایران و هند، وجه اشتراک و اختلاف این نقش ها از نظر بصری و چگونگی تاثیرپذیری این نقوش از فرهنگ و باورهایشان می باشد. مقاله حاضر با استفاده از شیوه تحلیلی- توصیفی ، و روش گردآوری مطالب به صورت تحقیقات کتابخانه ای و میدانی انجام گرفته است. پرسش مهم که در این زمینه مطرح شده ، بررسی ویژگی های بصری و مقایسه تطبیقی بین نقوش و میزان تاثیر فرهنگ و باورها در شکل گیری آن می باشد. در این پژوهش بر اساس نتایج به دست آمده، محدوده ی نقش در چاپ باتیک ایران بیشتر به صورت مستطیل عمودی و در باتیک هند مربع می باشد. بیشترین نوع نقش و نوع خط غالب در چاپ باتیک هر دو کشور به نقوش گیاهی و خطوط منحنی اختصاص دارد. بیشترین راستای غالب در چاپ باتیک ایران به صورت عمود، و در باتیک هند بدون راستا می باشد. همچنین، نوع ترکیب بندی نقوش در چاپ باتیک ایران به صورت تقارن عمودی، و در باتیک هند نامتقارن می باشد. اکثر نقوش به کاررفته در چاپ باتیک هند اقتباسی از اعتقادات آیینی، اسطوره و خدایانشان بوده است.
    کلیدواژگان: نقش مایه، چاپ باتیک، کلاقه ای، هند، ایران
  • نجمه دستغیب*، سید جواد ظفرمند صفحات 106-118
    از دوره عباسی تحولاتی در نقش سفال های ایران پدید آمد که گفته می شود یکی از دلایل آن سفال های وارداتی چین بوده است. از رایج ترین تزییناتی که روی این سفالینه ها در ایران و چین مشاهده می شود، نقش پرنده است. به همین سبب در این پژوهش مقایسه ای بر اساس الگوهای فرمی نقوش پرندگان سفالینه های ایران، در دوره عباسی (9 تا 13 میلادی) و سفال های وارداتی قرن 9 میلادی چین جهت یافتن تاثیرات متقابل سفالگری این دو تمدن بر یکدیگر صورت می گیرد.
    گردآوری داده ها با استفاده از روش کتابخانه ای و مراجعه به موزه ها یا سایت های اینترنتی آن ها صورت گرفته است. برای جمع آوری نمونه ها، از سفالینه های مراکز مهم سفالگری ایران شامل گرگان، نیشابور، کاشان، ری، ساوه، آمل و کردستان و سفال های پیداشده در کشتی تجاری بلیتانگ چین استفاده شده است. برای بررسی نقوش نیز از شیوه توصیفی- تحلیلی بهره گرفته شده است.
    در بررسی ریخت شناسی نقوش پرنده در سفال های چینی و مقایسه با نمونه های ایرانی که هم عصر یا متاخرتر بودند، شباهت هایی مشاهده می شود. حرکت آزاد قلم و هماهنگ شدن نقش با ظرف به کمک خم شدن یا پیچش دایره وار پرنده از ویژگی هایی است که در هر دو مشاهده می شود؛ اما تفاوت های زیادی نیز با مقایسه نمونه ها آشکار می گردد. باوجودی که روابط تجاری بین دو تمدن همسایه سبب متاثر شدن متقابل هنرهای دو منطقه شدند، اما هیچ کدام نسخه کپی از دیگری نیستند و وجود خصوصیات منحصربه فرد در نقوش هر دو منطقه، تاثیرات متقابل بین دو فرهنگ با حفظ هویت خویش را نشان می دهد...
    کلیدواژگان: سفال ایران، دوره عباسی، سفال چین، نقش پرنده، ریخت شناسی نقوش
|
  • Seyedeh Razieh Yasini * Pages 4-22
    Religious iconography in Islamic Iran is one of the most important Shiite arts. The history of this art in Iran signifies it`s transcendental approach to depict sacred characters pure and consider them far from worldliness. This approach is apparent in original miniature works and then coffee house paintings. Following the dominance of empiricism (positivism) on the mind of the contemporary artist on one hand and cultural and artistic transactions between different societies on the other hand, the course of representationality and objectification of icons in Iranian contemporary art has increased. This paper, by applying descriptive- analytical method, reviews the history of iconography and its theoretical literature in the view of Shite artists and examines the current situation of this art in Iran. In this paper 33 artworks have been selected as samples of iconographic works from the past and contemporary miniature and painting, as well as some other unsigned works which represent the course of this art.
    Keywords: Icon, Simile, transcend, Persian miniature, contemporary painting
  • Mahmonir Shirazi *, Ashraf Mousavi Lar Pages 22-34
    Simultaneous with the translation movement in the Muslim world during the Abbasid era, many philosophical and even theological literatures were translated into Arabic and used by the commentators and scholars. Plotinus, a third century A.D. philosopher with the Neo- Platonic philosophy, profoundly influenced the ideas of many Muslim philosophers by bringing together the ideas of Plato and Aristotle; so much that the influence of many of his ideas may be traced in the philosophical ideas of Muslim mystics, aesthetics and art in the Islamic culture and in the body of religious understanding of the Muslims. The purpose of this paper is to study Plotinus’ views on art and their reflection on the aesthetics of the Islamic art, with emphasis on illustration and architecture.
    This article will answer the following questions:-what are the Plotinus’ ideas about art and aesthetics?
    - What are the aesthetic features of Islamic art?
    - Which of the ideas of Plotinus can be found in aesthetics of Islamic art?
    The findings show that the opinions expressed by Plotinus on art, influenced the principles and tradition of illustration and the Islamic-Persian architecture, and Plotinus’ ideas were introduced into the Islamic-Persian art, after reexamination and revision by Muslim scholars. These principles are extensive and scattered light, flat and pure metal based colors, spiral and circular movements influenced by Plotinus’ idea of the Unity of Being. The research method is descriptive-analytical, and data were collected from library research. Statistical population includes examples of Islamic-Persian architecture and illustration using selective procedure.
    Keywords: Plotinus, Aesthetics, Islamic Art, Illustration, Architecture
  • Fatemeh Nasiri *, Mohammad Azamzadeh, Fattaneh Mahmmodi Pages 34-48
    The faces in Qabus-name have the significant difference with other examples of Islamic art illustrations. The distinctive design style in Some Faces components such as Eyes, lips and mouth, hair which led to the formation of a special case, have a Signs of the presence of a specific style in the artist's work that originated In addition to the impact of the text. As well as Rooted of the historic, social and political Complex Tabarestan area during the period.
    This article aims to examine ways of portraits in this book from the perspective of Persian art, to explain the reasons for its influence on the analytical method and samples available deals.
    Finally, this result is achieved: The portrayal of the characters was Iranian figures in addition Contains the hidden characteristics of other cultures designes.
    Keywords: Illustrations, design, face processing, Qabus, name
  • Gholam Ali Hatam*, Mehdi Qadernezhad, Abdollah Aghaie Pages 48-60
    Sharafnameh is the oldest detailed history which has been written about the Kurds. The author “Amir Sharaf Khan Bidlisi” was grown up and upbringed in Safavid’s court from childhood and had the title of prince (emir) from Safavid’s kings based on his ethnic, tribal, and family position. Among various manuscript of this history, the manuscript kept in Budelian library as only illustrated manuscript is the most important copy. This copy of Sharafnameh has been ignored from the point of view of Iranian paintings researchers and is not informed about it in studies of them.
    The aim of this article is to introduce this manuscript and to study its paintings. In this article we intiteled this copy as “Budelian’s Sharafnameh”. This research has been done with work analysis approach, by studing the paintings itself and of course by using of other related resources. This lecture want to reply to tow questions: firstly to find the patron and the painter or painters of this manuscript and then these paintings shown the influnece of which school? This present study release that firstly the painter of this manuscript is or the writer of the Sharafnameh that is Sharaf Khan or someone else that has worked under patronage of him and in his library. Also the characteristics of this copy shown that the painter and the paintings has influced from the Iranian painting especialy from Safavid’s school.
    Keywords: Amir Sharaf Khan Bidlisi, Sharafnameh, Paintings of Sharafnameh, Safavid's painting, History, Culture of Kurdistan
  • Abbas Izadi *, Seyyed Aboutorab Ahmadpanah Pages 60-78
    Among the most important features of a artwork that can explain the conceptions having been used into it are composition and visual elements of that work. This research tries to answer the questions that which common visual elements (with what conceptual similarities and differences) are used in "Jamshid's court" and "Fereydoun's court" paintings in Tahmasp Shahnameh and in which painting, the painter has managed to illustrate a more magnificent court? In this research the aim is studying composition and visual elements including line, movement and rhythm in mentioned paintings and finding the artistic relation between these two paintings. It seems as the subject of both paintings is about the "court, the painter has applied much attempt in order to show the greatness of the kingdom. As the mentioned paintings in this research are belong to one school and historical age with common painters and two of them have been illustrated in Tahmasp Shahnameh with court concept, have been selected for comparing and studying in this research. The examination of the paintings shows Generally that the painter in Fereydoun's court painting has been more successful than Jamshid's in terms of composition, visualization of lines and related concepts with them, rhythm and expression of court greatness. on the contrary, Jamshid court painting has greater mobility in terms of human figures. This research is a descriptive -comparative one and the method of data collection is on the basis of library studies.
    Keywords: Tahmasp Shahnameh, Painting, Jamshid's court Painting, Fereydoun's Court painting, Composition, Visual Elements
  • Fateme Rahim Panah * Pages 78-90
    The Razavi Holy Shrine is one of Iran’s most notable religious places. Due to the importance of this shrine to Muslims, the best Iranian decorations and traditional art forms have been employed in this shrine to create a spiritual atmosphere. Art has been employed in its most sublime form. A carpet is an art form which not only beautifies a place, but also lines its floor. The carpet patterns in the Razavi Holy Shrine have been designed in harmony with the other decorations therein. The Shah Abbasi floral motif is a common rug pattern used in decorations in general and in the Razavi Shrine in particular. These rug decorations are the very best examples of Mashhad rugs. The diversity of Shah Abbasi patterns used in Mashhad carpets can be well distinguished in the Razavi Shrine rugs. This study aims to examine a particular type of the Shah Abbasi motif used in Mashhad rugs. Following this goal, we try to answer the question flowers in carpets Shah Abbasi Reza shrine in Mashhad, what are the features? The required information was collected through the library and field methods. This is by nature a descriptive-analytic study. The obtained results showed that in the Razavi Holy Shrine, 90 percent of the “Khatai” main patterns were filled with Shah Abbasi flowers, a typical feature in the Shah Abbasi motif. The diversity and appearance of these flowers are exclusive to Mashad rugs and cannot be observed in the rugs woven elsewhere. In fact, these floral patterns can rightly be called “Mashhad Shah Abbasi patterns”.
    Keywords: Rug, Carpet, Astan Quds Razavi Carpet Company, Imam Reza (PBUH) Shrine rugs, Shah Abbasi motif
  • Sima Fatollahzadeh, Abdulreza Chareie* Pages 90-106
    The “Batik” printing means resistance or reserve, reserves the color on the fabric surface with resistant materials in which part of the scheme is stored on fabric and prevent influences of color on part of the scheme which was fixed on fabric. The “Batik” is a Javanese word but rooted in Chinese art. This kind of printing is called “Klaqhi” in Iranians’ art which have been popular since Safavid period. It can be noted to old Fresco in Ajanta Caves displayed about background of this type of printing in India. Since the historical and cultural relationship between Iran and India is rooted in in ancient time, and there is not such a historical, cultural and art antiquity between two countries in the world, the aim of this study was to investigate the characteristics of Iranian and Indian Batik printed visual motifs, their commonalities and differences over the role of visual and influence of culture and beliefs on them. The Analytic-Descriptive method used in this study and data has collected based on library research. Investigating visual characteristics, comparative comparison between motifs and the impact of culture and beliefs in formation of it, is an important question in this regard. Based on the results obtained in this study, the scope of Iranian Batik printed motifs is mostly in form of vertical rectangle and directed vertical while the scope of motifs is in square form and undirected in Indian ones. The most dominant category of motif and line in batik print is dedicated to herbal design and curved lines in both countries. Also, the kind of motifs composition in Iranian batik print is in vertical symmetry form but unsymmetrical in Indian ones’. Most of the motifs used in Indian batik prints are drawn from their ritual beliefs, myth and gods.
    Keywords: motifs, Batik print, Kalaqi, India, Iran
  • Najmeh Dastgheib *, Seyed Javad Zafarmand Pages 106-118
    From Abbasid period, in Iran region, motifs on ceramics advanced. Which were influenced by Chinese importations. Appearing bird motifs on ceramics were very common at that time. So a comparison would be done by identifying formalizes and characteristics design of such motifs that were made during 8th to 13th A.D in Iran and 9th century in China. Then interacting of these motifs on Iranian and Chinese ceramics will survey.
    Observing ceramics have been done by librarian method and looking up to related museums for data collection. To study bird motifs of this particular period, artifacts of main pottery centers of Iran as Nishabour, Kashan, Rey and Saveh have been used and surveyed in descriptive way.
    After studying Chinese motifs and comparing with contemporary or later samples of Iran, some resemblance points have been observed like locating bird motifs as main part of composition and coordinating motifs and bowl by bending the birds. However the samples differ in several points that proved they were not imitation from each other of commercial relations between these countries. Special unique items in both areas motifs, show the interacting influences with saving the identities between Iran and china.
    Keywords: Iran ceramic, Abbasid period, china ceramic, birds motifs, morphological study of motifs