فهرست مطالب

نگره - پیاپی 44 (زمستان 1396)

فصلنامه نگره
پیاپی 44 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • صمد سامانیان*، الهام پورافضل صفحات 5-19
    این پژوهش به تحلیل ترکیب بندی و مطالعه مشخصه های تصویری سفالینه های مینایی پیش از مغول (سده ششم و اوایل سده هفتم هجری) ، کاشی های زرین فام ایلخانی (کاشان- سده هفتم هجری) با نسخه کلیله و دمنه آل اینجو (شیراز- 707 ه. ق) می پردازد. هدف از این پژوهش تطبیق مولفه های تصویری این آثار است که در ادوار مختلف با ماهیت و مضامین متمایزی ترسیم شده اند. همچنین در پی یافتن الگوی های همانند و زمینه های پیدایی وجوه همسان با وجود فاصله زمانی دو سده در آثار مذکور است. سوالات پژوهش عبارتند از: 1- به کارگیری کدام الگوهای مشابه در تصویرنگاری آثار مذکور تداوم یافته است؟ 2- آیا می توان نگاره های نسخه کلیله و دمنه آل اینجو را دارای منشا اثرپذیری مشترک یا ملهم از سفالینه های مینایی و کاشی های زرین فام دانست؟ این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و با رویکرد تطبیقی انجام شده است و گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ایی صورت گرفته است. نتیجه پژوهش نشان می دهد علی رغم دگرگونی های سیاسی، اجتماعی و رسوخ فرهنگ های مختلف در خلال سده ششم تا هشتم هجری، تاثیرپذیری و استمرار سنت های تصویری همانند، نظیر مبانی کهن و باستانی در این آثار مشاهده می شود. سیاست های فرهنگی حاکمان، بستر های اقتصادی نظیر توسعه تبادلات تجاری بین شیراز و شهرهای سازنده این سفالینه ها (نظیر کاشان، ری یا نیشابور) در این ادوار، شکل گیری نظام مند آموزش و رواج مهاجرت هنرمندان (به خصوص در ادوار بعد از حمله مغول به فارس) ، در ملهم بودن نگاره های این نسخه از سفالینه های مذکور تاثیرگزار بوده است.
    کلیدواژگان: سفال مینایی، کاشی زرین فام، نگارگری، کلیله و دمنه، سلجوقیان، ایلخانیان، آل اینجو
  • سمیرا سادات داننده * صفحات 21-39
    صحن عتیق، از قدیمی ترین بخش های حرم امام رضا (ع) است که در آن شیوه های متنوع تزیین به کار رفته است. گروه مهمی از این تزیینات، کتیبه هایی است که بر ایوان ها و جرزهای آن نصب شده است. کتیبه های طوماری ثلث بیشترین کارکرد را در این مجموعه دارد. برخی از این کتیبه ها را هنرمندانی نظیر محمدرضا امامی اصفهانی از دوره صفوی و محمدحسین شهید مشهدی از دوره قاجار کتابت کرده اند. در کتیبه های این دو هنرمند از مبانی بصری ویژه ای جهت استواری ترکیب کتیبه ها استفاده شده است. در این نوشتار می کوشیم ترکیب بندی، عوامل تاثیر گذار در ترکیب نظیر ویژگی حروف، برخی کیفیت های بصری و کرسی بندی را مشخص کرده و تفاوت ترکیب در این دو کتیبه شناسایی شود. سوالات این پژوهش عبارتند از: جنبه ها و عوامل بصری موثر در ترکیب دو کتیبه ثلث طوماری از محمدرضا امامی اصفهانی و محمدحسین شهیدی مشهدی چه مواردی را شامل می شود ؟ از کدام ویژگی های حروف قلم ثلث در ترکیب این دو کتیبه استفاده شده است؟ چه شباهت و تفاوت های بصری در این دو کتیبه وجود دارد؟ این مطالعه به روش توصیفی – موردی انجام شد و جمع آوری اطلاعات و تصاویر براساس مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه و استفاده از بایگانی تصاویر آفرینش های هنری آستان قدس استوار است. نتایج بررسی نشان می دهد، در هر دو کتیبه از ویژگی های اصلی خط ثلث نظیر افراشته ها، حروف کشیده و حروف گرداندام در ایجاد صور بصری مهمی چون آهنگ بصری، تعادل، تباین و تناسب جهت پدید آوردن ترکیب استفاده شده است. استفاده از یاء راجعه، کرسی بندی، حرکت های افقی، عمودی و مورب نیز در هر دو کتیبه وجود دارد. در همه این موارد تفاوت هایی در نحوه استفاده از این کیفیت ها مشاهده می شود که در نهایت منجر به ایجاد فضایی آرام در کتیبه محمدرضا امامی اصفهانی و فضایی پرتحرک در کتیبه محمدحسین شهید مشهدی شده است.
    کلیدواژگان: صحن عتیق، کتیبه طوماری، کیفیت های بصری، ترکیب بندی، محمدحسین شهید مشهدی، محمدرضا امامی اصفهانی
  • نیما ادهم *، مهدی حسینی صفحات 41-57
    با ورود صنعت چاپ به ایران و دسترسی گسترده مردم به کتاب و کتابخوانی، داستان های عامیانه به ویژه آن هایی که افسانه های عجیب و حوادث شگفت در آن دیده می شوند، از رونق خاصی برخوردار می گردند. یکی از محبوب ترین این داستان ها اسکندرنامه نقالی است که در دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی بارها به شیوه چاپ سنگی به طبع رسیده است. این روایت اسلامی شده اسکندر، سرشار از موجوداتی فراطبیعی و افسانه ای است. در خصوص توصیف برخی از این موجودات همچون دیو و غول، می توان از اصطلاح اسطوره شناسی دگرریختی استفاده کرد؛ به این معنی که ظاهر و توانایی های چنین پدیده هایی دستخوش تغییر شده است. هدف از این پژوهش، علاوه بر معرفی یکی از نسخ چاپ سنگی اسکندرنامه نقالی به تاریخ 74-1273ق. ، توصیف و تحلیل شش نمونه از این موجودات و مقایسه آن ها با دو اسکندرنامه چاپ سنگی دیگر است. سوالات تحقیق از این قرارند: دیوان اسکندرنامه نقالی از چه ویژگی های منحصر به فردی در ظاهر و توانایی برخوردار هستند؟ وجوه اشتراک و افتراق چنین موجوداتی نسبت به سایر همتایانشان چیست؟ چگونه می توان با توجه به مفهوم اسطوره شناختی دگرریختی به توصیف و طبقه بندی آن ها پرداخت؟ روش این تحقیق توصیفی و تحلیل و شیوه جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است؛ و تصاویر مورد نظر با روش آیکونوگرافی پانوفسکی مورد تحلیل قرار گرفته است. مقایسه تطبیقی این سه نسخه، نشان از اقتباس تصاویر اسکندرنامه مظفری از نسخه مورد بحث و پیموده شدن مسیری متفاوت در تصویرسازی دیوان در نسخه عصر پهلوی دارد. همچنین، دیوان به تصویر کشیده شده در این نسخه سه نوع متفاوت دگرریختی را به شکل ناقض (بخشی از پیکره) ، کلی و شفابخش به نمایش می گذارند.
    کلیدواژگان: دگرریختی، دیو، اسطوره، ادبیات عامیانه، اسکندرنامه نقالی، چاپ سنگی
  • آذر جهان یار، خشایار قاضی زاده * صفحات 59-69
    نسخه هفت اورنگ جامی در گالری فریر واشنگتن وجود دارد و شامل هفت منظومه است. یکی از این منظومه ها، منظومه یوسف و زلیخاست که 6 مجلس از این داستان مصور شده است. با توجه به تنوع و گستردگی نقوش روی ابنیه نگاره های منظومه یوسف و زلیخا، لزوم شناسایی و دسته بندی این نقوش احساس شد تا برای علاقمندان و پژوهشگران آینده مورد استفاده قرار گیرد. هدف پژوهش حاضر شناسایی و معرفی انواع نقوش روی ابنیه نگاره های منظومه یوسف و زلیخا از نسخه هفت اورنگ جامی گالری فریر واشنگتن، مکتب مشهد است و درصدد است نقوش به کار رفته روی بناها را از لحاظ هماهنگی و ارتباط در نوع و نحوه ی قرارگیری در کنار هم در فضای کلی روی بنای هر نگاره مورد بررسی قرار دهد. به همین سبب در این پژوهش، انواع نقوش روی بناهای نگاره منظومه یوسف و زلیخا از نسخه هفت اورنگ مورد بررسی قرار گرفته و به تفصیل توضیح داده شده است. این تحقیق شامل سوالات زیر است:1 - نقوش به کار رفته در ابنیه های منظومه یوسف و زلیخا نسخه هفت اورنگ مکتب مشهد از کنار هم قرارگرفتن و تکرار چه نقوشی بوجود آمده اند؟
    2- در ترکیبات به کار رفته در نقوش ابنیه های منظومه یوسف و زلیخا نسخه هفت اورنگ چه عواملی باعث ایجاد هماهنگی در فضای کلی اثر شده است؟
    روش تحقیق این مقاله توصیفی- تحلیلی و شیوه جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است. نتایج بررسی حاکی از این است که نگارگران، در منظومه یوسف و زلیخا برای تزئین بناها از کنار هم قرار گرفتن و تکرار نقوش متنوع واقع گرا و انتزاعی بهره برده اند و این نقوش را به کمک عامل رنگ به گونه ای کنار هم قرار داده اند که با وجود اندازه های متنوع آنها با هم هماهنگ و متناسب شده اند.
    کلیدواژگان: هفت اورنگ، مکتب مشهد، منظومه یوسف و زلیخا، نقش
  • محمد ابراهیم زارعی، مریم دولتی * صفحات 71-83
    یکی از موضوعات قابل بررسی در مطالعه نگاره ها مطالعه نوع پوشاک افراد است که در هر عصر با توجه به موضوع نگاره و مسائل سیاسی، فرهنگی و اجتماعی متفاوت خواهد بود. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تطبیقی پوشاک رزم بر اساس نگاره های نسخ خطی در مکاتب هرات و تبریز و سیر تحول پوشاک رزم در این مکاتب از طریق معرفی پوشاک هایی است که در نگاره های رزم کاربرد داشته است. بر مبنای هدف یاد شده، مهم ترین پرسش های پژوهش عبارت اند از: 1 پوشاک رزم در مکتب هرات و تبریز در نسخ خطی به چه نحوی نمایش داده شده و آیا بازسازی این نوع پوشاک ممکن است؟ 2 چه تغییراتی در پوشاک رزم مکاتب فوق بر اساس مطالعه نگاره ها حاصل شده است؟ نتایج پژوهش بیانگر آن است که هنرمندان در خلق نگاره ها بازتابی از واقعیت جامعه را نمایش داده اند؛ به عبارتی انواع پوشاک رزم در نگاره های مکاتب هرات و تبریز در کنار مراجعه به متون قابل بازسازی است. مطالعه نگاره های مزبور امکان تغییر و تحولات ایجاد شده در پوشاک رزم در هر دوره را مشخص و نیز امکان مطالعه سلسله مراتبی آنها را فراهم آورد. پژوهش حاضر از نوع تاریخی و با رویکرد تحلیلی تطبیقی انجام شده است و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و استفاده از منابع نوشتاری و مکتوب است.
    کلیدواژگان: نگارگری، پوشاک رزم، مکتب هرات، مکتب تبریز، بررسی تطبیقی
  • مهدی کاظم پور *، مهدی محمدزاده صفحات 85-97
    مسجد جامع یزد یکی از مساجد سبک آذری در ایران است که بکارگیری نقوش در قالب گچبری وکاشیکاری در آن درخور تفسیر است. بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی نیز که در سال 753 ه. ق احداث و در دوران حکومت صفویه، واحد های مختلفی به آن اضافه گردیده حاوی ده ها اثر بدیع در مضامین رشته های مختلف هنری از قبیل: کاشی کاری معرق، مقرنس، گچ بری، کتیبه های نفیس، منبت کاری، نقره کاری، تذهیب و طلا کاری می باشد. محور اصلی این پژوهش، مطالعه تطبیقی نقوشی از این دو بنا متعلق به دوره صفویه است که جنبه نمادین آنها به نحوی دربردارنده تفکرات مذهب شیعه است. بر همین اساس ابتدا، نقوش نمادین شیعی موجود دراین دو بنا شامل انواع مختلف شمسه و ستاره انتخاب و سپس به صورت تطبیقی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته اند. سوالاتی که این پژوهش درپی پاسخ گویی به آن ها است، عبارتند از: چه نوع نقوش تزئینی در بناهای اسلامی برگرفته از باورهای شیعی حاکم بر جامعه بوده است؟ آیا نقوش تزئنیی نمادین شیعی این دو بنای مذکور با در نظر گرفتن فاصله مکانی این دو بنا از یکدیگر اشتراکاتی باهم دارند؟ براساس این مطالعه مشخص گردید که نقوش هندسی تزئینی (پنج ضلعی، شش ضلعی، هشت ضلعی، ده ضلعی و دوازده ضلعی) این دو بنا دارای مفاهیم نمادین مرتبط با باورهای شیعه بوده که نه تنها از لحاظ تکنیکی و فرم ظاهری شبیه به هم هستند بلکه از دیدگاه نمادین نیز داری بار معنایی مشابهی می باشند.
    کلیدواژگان: مذهب تشیع، مسجد جامع یزد، بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی، نقوش نمادین، معماری اسلامی
  • مصطفی ندرلو *، محمدتقی آشوری، محمد خزایی صفحات 99-111
    بررسی شخصیت و دیدگاه هنرمندان نقش آفرین در خلق شاهنامه طهماسبی از مسائل مهمی است که می تواند رویکردهای بیان تصویر در این اثر برجسته هنری را تا حدی مشخص و قابل درک نماید. هدف این مطالعه معرفی و بررسی دیدگاه، شخصیت وجایگاه آقا میرک اصفهانی است. در این مقاله با بهره جستن از نوشته های نویسندگان صاحب نظر هم عصر نقاشان این دوره چون عبدی بیگ شیرازی، تلاش شده است با تمرکز بر آثار و زندگی آقا میرک پاسخی به سوالات چگونگی ابعاد شخصیتی و دیدگاه هنرمند و نحوه رویکرد بیان تصویر در شاهنامه ارائه شود. این مقاله با استفاده از روش تاریخی - تحلیلی و تک نگاری و نظریه های متفکران ومولفان دیباچه ها بر پایه اندیشه عرفانی مطرح در این روزگار به تحلیل این هنرمند پرداخته است. ضرورت این تحقیق شناخت هنرمندان ایران اسلامی است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد هنرمند در مقام مخزن فن، سنت و حافظه هنری با رویکرد عارفانه عامل بازنمود تصویر زمانه اش است. میرک میراث نقاشی گذشته را با چهره نوینی درعصرخویش به اجرا درمی آورد و دراین فرایند زبان تصویر را به عاملی فراتر از بیان کلامی تبدیل می سازد.
    کلیدواژگان: آقا میرک، شاهنامه طهماسبی، هنر دوره صفوی، هنردوره اسلامی
  • ستاره احسنت، محمد مهدی گودرزی سروش* صفحات 113-129
    خوشنویسی اسلامی تجلی گاهی است که رسالتش بیان مادی و زمینی مفاهیم آسمانی برگرفته از کلام وحی است؛ آنچنان که اصول و قواعد حاکم بر صورت آن حقیقت معنوی وحدت در کثرت را متعین ساخته و کلمات و عبارات روحانی برخاسته از کتاب و سنت حکایت از حقایق ازلی و ابدی دارد. این چنین هنری که واسط تجلی امر قدسی است واجد خصیصه تقدس نیز هست. به نظر می رسد کتیبه نگاری نیز به واسطه تلاقی با خوشنویسی و بستر ظهور مفاهیم الوهی و معنوی، از این دریافت قدسی بی بهره نباشد. هدف این پژوهش، بررسی نظری عوامل و عناصر مرتبط با این موضوع و روش تحقیق، توصیفی - تحلیلی می باشد که در راستای مطالعات کتابخانه ای و میدانی، سعی در جهت برشمردن خصوصیات امر قدسی در رمزوارگی حروف خوشنویسی داشته و نحوه و ضرورت امکان انتقال خصیصه تقدس از خوشنویسی به کتیبه نگاری اسلامی با تکیه بر نمونه کتیبه نگاری های مسجد وکیل شیراز بیان می گردد.
    کلیدواژگان: تقدس، خوشنویسی اسلامی، رمزوارگی حروف، کتیبه نگاری
  • فاطمه رضایی *، مرتضی حیدری صفحات 131-145
    شاهنامه طهماسبی صفویان و اکبرنامه گورکانیان هند از نمونه های برجسته نگارگری قرن دهم هجری هستند که از لحاظ ظاهری و ساختاری شباهت هایی با هم دارند. هدف از این پژوهش بررسی این دو نسخه مصور با رویکردی نشانه شناسانه و بر اساس مفهوم تقابل های دوگانه است که یکی از مفاهیم اساسی در نقد ساختارگرایی و نظریات زبان شناسی و نشانه شناسی است. در این نظام همه چیز وابسته به روابط است و از طرفی نشانه به عنوان یک واحد دو وجهی از دال و مدلول خود متاثر از فرهنگ است. سوالهای این پژوهش عبارت اند از: سازوکار تولید معنا در این نگاره ها چیست؟ نشانه های موجود در تصاویری که دو به دو مقایسه می شوند، هر کدام چگونه به دال های خود مدلول می بخشند و با معنا ارتباط می یابند؟ روش این تحقیق توصیفی-تحلیلی وگردآوری مطالب به شیوه کتابخانه ای است.
    تحقیق و مطالعه بر روی نگاره های این دو نسخه نشان می دهد: درنگاره های اکبرنامه، گرایش به فضایی محدود شده، برتری نشانه های فرهنگ بر طبیعت، ازدحام افراد، فشردگی در کادر و پلان بندی با نگاهی واقعگرا و کمک گرفتن از عوامل سازه ای غالب است. در مقابل، مشخصه هایی چون نمایش در فضایی باز و طبیعتی سرسبز، پراکندگی نظام دار در فیگورها، رنگها و اجزاء تصویر، پلان بندی دوبعدی و ایجاد فضایی چندساحتی از ویژگی های نگارگری در شاهنامه طهماسبی است. این، نوعی روایتگری رمزپردازانه را بوجود آورده که در مقابل روایتگری توصیفگرایانه نگاره های اکبرنامه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: نگارگری، شاهنامه طهماسبی، اکبرنامه، نشانه شناسی، صفوی، گورکانیان هند
  • مهتاب مبینی *، شیدا اسماعیلی صفحات 147-161
    موضوع این پژوهش بررسی تصاویر نسخه خطی پزشکی به نام «تشریح الابدان» از ابن الیاس شیرازی است که از ترسیم فیگور انسانی برای نشان دادن دستگاه های مختلف بدن استفاده کرده است و بندرت بدان در پژوهش ها پرداخته شده است. این تصاویر در عین سادگی جسورانه و دارای نوآوری هایی است که در قرن هشت هجری نمونه مشابهی ندارد. هدف از این پژوهش ضمن بررسی ریشه های این تصاویر، تحلیل پیکره هایی است که از حیث تناسبات، ساده نگاری، واقع گرایی و... تامل برانگیزند. پرسش هایی در این زمینه مطرح می شود: ریشه های این تصاویر کجاست؟ تصاویر این نسخه آیا جنبه های زیبایی شناسی دارد و اصول هنری زمانه در این آثار تاثیرگذار بوده اند؟ در این پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی و گردآوری کتابخانه ای استفاده شده است. پژوهش حاضر به بررسی ریشه این تصاویر با سه گمانه زنی می پردازد: 1. ایران باستان (تحت تاثیر نسخه های مانوی 2. یونان (یونان در این مبحث از دانش طب پیشرو بوده است) 3. آسیای میانه (چین و مغولستان سلطه مغول درایران و شباهت های این تصاویر به نقاشی های چینی). اما در موضوع عناصر زیباشناسی، نتایج نشان می دهد استفاده از پرسپکتیو مقامی با استفاده از رنگ و پس و پیش کردن عناصر به طبقه بندی اعضای بدن کمک کرده است. همینطور با استفاده از عنصر تخیل و گاه با بهره گیری از نوشته و خط، تحرک را القا می کند. هنرمند با آزموندن شیوه ای نو توانسته از مرزهای اجتماعی و هنری غالب زمانه عبور و با حفظ عنصر خلاقیت به بیان علمی کمک کند.
    کلیدواژگان: نسخه خطی پزشکی، تشریح الابدان، تشریح منصوری، دوره اسلامی، آناتومی، هنر در طب
|
  • Samad Samanian *, Elham Pourafzal Pages 5-19
    This study investigates the composition and visual features of pre-Mongol mina’i potteries (the sixth and the early seventh centuries), Ilkhanid Lustre tiles (Kashan-seventh century) and Kelila-va-Dimna manuscript illustrated in Inju'ids Shiraz school (707 AH). Comparing the visual elements of these works of art which have been drawn during diferent periods, and with different contents and subject matters, it aims at finding out the similar patterns and continuing representations of ancient traditions, the same origin and the context of the similar aspects between the two centuries in these artworks. Research questions are : 1. Which similar patterns have being continuously used in illustrating these artworks? 2. Concerning these similarities, can we consider the Inju'ids Kelila-va-Dimna manuscript to be influenced by pre-Mongol mina’i potteries and Ilkhanid Lustre tiles ? The research method is analytical- comparative; It has been found that despite the political and social changes as well as influencing different cultures from the sixth to eighth centuries, the continuation of some similar pictorial traditions like the representation of ancient basics in them during these three centuries can be observed. Moreover, interests and cultural policies of the rulers, migration of the artists (especially after the Mongol conquest on Fars), being established the master and pupil styles systematically and developing the exchange of goods between Shiraz and those cities in which these ceramic objects had being produced (like Ray, Kashan and neyshabour), might be considered to be the reason of being influenced these folios by the ceramics
    Keywords: Mina?i pottery, Lustre Tile, Kelila-va-Dimna, Painting, Seljuk, Ilkhanid, Injuids
  • Samira Sadat Danandeh * Pages 21-39
    Old Courtyard is one of the oldest parts of the holy shrine of Imam Reza (AS) in which various methods of decorations are used. An important group of these decorations are inscriptions which are installed on the porticos and their pillars. Thuluth scroll inscriptions have the most functions in this collection. Some of these scrolls are written by artists such as Mohammad Reza Emami Isfahani of Safavid era and M.H. Shahid Mashhadi of Qajar era. The special visual effects are used in inscriptions of these artists for inscriptions composition sustainability. In this article, it is tried to study composition of two inscriptions of these artists and effective factors in these compositions, such as letters feature, some visual qualities and determined seats and composition difference of two inscriptions. The questions in this research are: What are the visual aspects and factors affecting the composition of two Sols Volute Inscriptions of Mohammad Reza Emami Esfahani and Mohammad Hossein Shahidi Mashhadi? Which features of the letters of Sols writing pen are used in combination of these two inscriptions? What are the visual similarities and differences in these two inscriptions? This research was performed as case-descriptive study; data and images were collected via library and interview and also using image filing department of the Art Works Gallery of Astan Ghods Razavi. What visual similarities and differences in these two inscriptions there? This descriptive study - case and collect information and images based on a literature review, interviews and archive images artistic creations based Astan Quds. The results show that in both inscriptions, main features of the thuluth line, such as masts, drawn letters and circle letters are used in creating important visual forms such as visual song, balance, contrast and proportion to create compound. Using recurrent yā, seats packing, horizontal, vertical and diagonal moves are also existed in both inscriptions. In all these cases, some differences can be seen in the use of these qualities that eventually led to the creation of a peaceful atmosphere in the inscription of M.R. Emami Isfahanie and a vibrant atmosphere in the inscription of Muhammad Hussain Shahid Mashhadi.
    Keywords: Old Courtyard, scroll inscription, visual qualities, composition, Muhammad Hussain Shahid Mashhadi, M.R. Emami Isfahanie
  • Nima Adham *, Mehdi Hosseini Pages 41-57
    Since the curios and creative mind of the human always attracts to unknowns and wonders, issues of this kind are interesting all the time. Thus, the footprint of the supernatural creatures and humans can be found in the beliefs, legends and folk tales abound worldwide. With the arrival of the Lithographic Printing Industry in Iran and the widespread availability of books for ordinary people, particularly those legends, folk tales with strange and wonderful events became so popular and brought great prosperity. One of them is Iskandarnāma Naghali. The story of Iskandar has got a special place among folkloric literature due to the various versions of its in prose and poetry and numerous narratives of it in Greek, Pahlavi, Farsi and so on. Thus, the vast and combined flavor of this book, which reflects the Islamic and Shiite thoughts of the late Safavid dynasty and, on the other hand, the Iranian and pre-Islamic myths, is a good platform for studying the visual art and changing culture of this era of Iranian history. The tumultuous story line of the book is full of historical, heroic and magical motifs. Although it has historical and epical content, it is also full of strange people, creatures and supernatural events. In describing some creatures such as demons and giants in this book, mythological term Metamorphoses can be used. This means that the appearance and capabilities of such phenomena has been changed especially by supernatural means. The aim of this study, in addition to introducing Iskandarnāma Naghali manuscripts to date1856-57 AD, is describing and analyzing the transformed samples and study their mythological roots. The research questions are as follows. What are the characteristics of these phenomenons in appearance and ability? What are the similarities and differentiating of such beings with their counterparts? How to describe and categorize them according to the mythological term of Metamorphoses?
    The method of this research using library resources is descriptive-analytiacal and the images are analysed by Panoffsky’s iconography. The results of this study shows that the demons portrayed in this manuscript are classified into three different types of Metamorphoses which are partial, complete and healing. More over, comparative study of the three copies showed the similarity between two versions which revealed the influence of prior manuscript on later one, whereas the last copy is completely different.
    Keywords: Metamorphoses, Demon, Mythology, folkore literature, Iskandarn?ma Naghali, lithography
  • Azar Jahan Yar, Khashayar Ghazizadeh * Pages 59-69
    There is a manuscript of Haft awrang writen by Jami in Washington Freer Gallery which includes seven poems. One of them is called Joseph and Zuleikha from which six episode has already been imaged. Considering the variety of the poem building images , identifying and categorizing the images seemed to be necessary to be used by future interested researchers .This study has been conducted to identify and introduce different graphic designs of Joseph and Zuleikha poem from Jami Haft awrang, which is in Washington Freer Gallery, over the buildings in Mashhad school. These graphic designs are investigated on the basis of harmony and relation in their placement in a general view of how they were imaged over the buildings. Finally the results will be described in detail. The study will response to the following questions:How and in what order of placement the architectural graphic designs of Joseph and Zuleikha poem from Jami Haft awrang in Mashhad school were formed?
    What made these motif so coordinated?
    The study methodology is descriptive- interpretive and the information was gathered through library studies. It concluded that the artists put realistic abstract motifs next to each other and repeated to decorate the architectures. In spite their different size; these motifs were put together using the colors in a way that they look completely coherent and harmonic.
    Keywords: Haft awrang, Joseph, Zuleikha poem, maktab mashhad, motifs
  • Mohammad Ebrahim Zarei, Maryam Dolati * Pages 71-83
    One of the investigable issues about study of paintings is type of cloths which is different due to the subject of painting and political, cultural and social aspects in any period of time. The aim of this study is comparative study of battle cloth from manuscript paintings in the schools Harat and Tabriz and battle cloth evolution in these schools through introduction of cloth that has been used in the battle paintings. So the questions are: 1. how battle cloth had been displayed in Harat and Tabriz schools in manuscript and is there reconstruction possibility of this type of cloth? 2. Can we understand evolution of battle cloth in mentioned schools by study of paintings? The findings suggest that artists have shown the reflection of reality of society in painting, so we can reconstruct battle cloth in Harat and Tabriz schools painting along with usage of texts. On the other hand study of mentioned paintings demonstrated evolution of battle cloth at any period. Current study is a historical research and used comparative analysis approach and the required date collected via librarian method.
    Keywords: Painting, Harat School, Tabriz School, Battle Cloth, Comparative Study
  • Mehdi Kazempour *, Mehdi Mohammadzadeh Pages 85-97
    Yazd Mosque is one of the Iran's Azeri style that used motifs in stucco and tiling in it, is proper to interpretation. The manument of Sheikh Safi al-Din Ardabil that built in 753 AD and during the reign of the Safavid, several units were added Contains dozens of exquisite themes of art disciplines such as mosaic tiling, Mogharnas, Sirloin, exquisite inscriptions, inlaid, silver, and gold gilding workflow. The main objective of this research is a comparative study of the two building designs is that they are somehow symbolic aspect involves Shiite religious thoughts. This study seeks to answer for two questions, namely: What kinds of decorative motifs in Islamic monuments related to Shiite beliefs in the community? Do Shiite symbolic decorative motifs in tow Buildings with regard to the spatial distance from each other, are similar or common? From this study founded that decorative geometric patterns (Pentagonal, hexagonal, octagonal, ten and twelve-sided polygon), this tow building have a symbolic meaning related to Shiite beliefs Not only technically but also in terms of form and appearance are also significant symbolic meaning are the same.
    Keywords: Shiite Relegion, Yazd mosque, Safi All-Din Ardabili Manument, Symbolic patterns, Islamic Architecture
  • Mostafa Naderloo *, Mohammad Taghi Ashouri, Mohammad Khazaei Pages 99-111
    Studying on the characteristics and the sentiment of the artists who have the main role in creating the Shahnameh of shah Tahmasp is one of the essential issues that could define and clarify the approaches of the expression of the images in this masterpiece of art. The purpose of this study is to introduce and examine the artist Agha Mirak's perspective, his characteristics, his status and position. This paper attempts to answer the questions in which extend the characteristics and beliefs of the artist, and the narration of images in the Shahnamah, with the study of the documents and writings of the authors of the same period such as, Abdi Beyk Shirazi. The methodology of this paper is qualitative methods, monography, historical descriptions, with the theory of the analysis from the written introductions, spiritual documents by the authors and scholars of the masterpiece period. The necessity of this topic is to present and recognize some of the Iranian Islamic artists. In conclusion the paper is defining that the artist is a treasure of techniques and culture with the spiritual theory who is representing the images of his period. Mirak has a new way to interpret the heritage of painting in his own period, therefor with this method he took the language of image into another level of definition.
    Keywords: Islamic Art, Agha Mirak, Shahnama of shah Tahmasp, Safavid paintings
  • Setareh Ahsant, Mohammadmehdi Goodarzisoroush * Pages 113-129
    Islamic calligraphy is an epiphany art with the mission to express celestial concepts derived from the divine revelation in a material and earthly way; so that the precepts governing its form reveal the spiritual truth of unity within multiplicity and the heavenly words and phrases originated from the holy book and Sunnah narrate the eternal truths. This type of art which is a medium for manifestation of the sacred also has a sacred character itself. Inscription because of its confluence with calligraphy and its potential for manifesting the spiritual and divine notions has benefited from this sacred intuition. The aim of this research is the theoretical investigation of the parameters related to this issue, and its method is descriptive-analytical, in which by library and field studies it is attempted to enumerate the characteristics of the sacred in the cryptic letters of calligraphy and the necessity and method of the possible transmission of this sacred character from calligraphy to Islamic inscription with an emphasis on the inscription samples of Shiraz Vakil mosque is explained.
  • Fatemeh Rezaei *, Morteza Heydari Pages 131-145
    Shahnameh Tahmasebi from Safavid era and Akbarnama related to the Mongol’s time are such master pieces of miniature in the tenth century which not only have the same structures but also identical outwards. This study is aimed to investigate these works performed by semiotic approach and based on the concept of dual opposition that is one of the basic concepts in the structuralism criticism and theories of linguistics and semiotics.in this system, everything depends on the relationship.the sing as a unite of signifier and signified, influenced by the culture too.
    The questions of this investigation has shown as follow: 1- what kind of production essence does these master pieces incorporate?
    2- From what extent Signs in the pictures that are each pairwise comparisons, grant signified to their signifiers and would make a relationship to the meaning area?
    This project has been performed in a descriptive-analytic approach and library-based method.
    Research and study on the miniatures of these two versions show that: Tendency to the limited space, priority of culture signs over the nature, crowd of people, compaction in the box and plan with a realistic view and assistance of the structural factors. On the contrary, characteristics such as display in the open space and lush nature, the systematic distribution in the figures, colors and components of an image, two-dimensional plan and creating a multi-dimensional space are the characteristics of the miniature in Shahnameh tahmasebi. This creates a kind 1o1f1 7symbolized narrative that is placed in front of described narrative of miniature of Akbarnameh.
    Keywords: miniature, shahnameh tahmasebi, akbarnama, semiotic, safavid, mongol of india
  • Mahtab Mobini *, Sheida Esmaili Pages 147-161
    Undoubtedly, paintings of Islamic manuscripts era, like other arts in this period are affected by earlier periods. The objective of this study is to evaluate the images in medical manuscripts that have been rarely mentioned in researches. Since these images have scientific content, addressing the issue and proportions of the art is not considered a priority in them. However, these images have a significant impact on understanding the implications of the text where no other word is expressive and only an image can explain the content. The main subject is about a book called "Tashrih al-Abdaan" by Ibn Elias Shirazi who has used drawing of the human figure to show different body organs. Being intrepidly simple, the images present innovations that have no similar sample in eight century. The aim of this study is to introduce and review the images in the book, the origins of these images and analysis of the figures that are stimulating in terms of proportions, simple sketching, and realism and so on. In this context, questions arise: Where are the roots of these images? In this study, descriptive-analytical and library research methods were used to collect information. While examining several manuscript of this book, I found similar features in images, which show that each version somehow has borrowed or copied some features from its previous version and only the discrepancy among the painters of images has caused differences in details. The results show that the use of dignity perspective by the use of color and change elements has helped to the classifying of parts of the body. Also using the element of imagination and the writing induce the mobility feeling. These figures can be analyzed from the aesthetics point of view, are influenced by the art of their time and have influenced the subsequent periods.
    Keywords: Medical manuscripts, Tashrih Al-abdan, Tashrih Mansouri, Islamic period, anatomy, Art in Medicine